Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Na občanský průkaz?

Autor bobrlt 
Na občanský průkaz?
01. 04. 2008 00:03
V červnu jedu s manželkou a synem ( má svůj cestovní pas ) do Chorvatska. Vzhledem k tomu, že máme s manželkou propadlé cestovní pasy, stačí nám občanský průkaz ? Nebudeme mít na hranicích Slovinsko-Chorvatsko nějaké problémy ? Díky za každou odpověď !!!
Re: Na občanský průkaz?
01. 04. 2008 07:23
Re: Na občanský průkaz?
01. 04. 2008 07:30
Jel jsem tak už 3x, vždy jako jediný v autě s OP. Podával jsem třeba tři pasy a navrchu svou občanku a nikdy se nikdo nepodivil.
Re: Na občanský průkaz?
01. 04. 2008 08:41
Chjo, kazdy rok to same. sad smiley A ze by nekdo pohledal ? Toto nize je vysledek 10sec. hledani. Ja myslim ze tam jiz bylo napsano vse. Budiz ti odpusteno ze jsi zde novy. Priste pokud te bude neco zajimat pouzij funkci HLEDAT a ver ze na 95% svych dotazu najdes odpoved. grinning smiley

[www.ihvar.cz]
[www.ihvar.cz]
[www.ihvar.cz]

--
TomKa
jíra
Re: Na občanský průkaz?
01. 04. 2008 17:44
Dle pracovnice pasového oddělení Chorvatsko od letošního roku nepovoluje vstup ani dětem, které máte v pasu. I malé dítě musí mít svůj pas. Moje milá sekretarios to před chvílí ověřovala. Chorvatsko prostě ještě není " v našem" prostoru. Bohužel. Moment. Jo, o občankách nemluvili, tak to nevím.
Re: Na občanský průkaz?
01. 04. 2008 17:44
Vloni jsme projeli na občanky do Chorvatska a zpátky, až na rakousko-českých hranicích (jo, milé děti, to tehdá ještě byly hranice, kdopak z vás ví, co to je ...) si celník všiml, že s sebou máme nějaké děti a chtěl vidět, kde je máme zapsané, tak jsem vytahovali pasy.
Re: Na občanský průkaz?
01. 04. 2008 18:05
Míra1 napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Vloni jsme projeli na občanky do Chorvatska a
> zpátky, až na rakousko-českých hranicích (jo, milé
> děti, to tehdá ještě byly hranice, kdopak z vás
> ví, co to je ...) si celník všiml, že s sebou máme
> nějaké děti a chtěl vidět, kde je máme zapsané,
> tak jsem vytahovali pasy.

Joooo, rakušáci! Ti nevynechají jedinou příležitost, jak nám to dát "sežrat". Viz "Kontroly na hranicích během Eura.".

smiling smiley smiling smiley smiling smiley
avatar Re: Na občanský průkaz?
01. 04. 2008 20:00
Anonymní návštěvník napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Dle pracovnice pasového oddělení Chorvatsko od
> letošního roku nepovoluje vstup ani dětem, které
> máte v pasu. I malé dítě musí mít svůj pas. Moje
> milá sekretarios to před chvílí ověřovala.
> Chorvatsko prostě ještě není " v našem" prostoru.
> Bohužel. Moment. Jo, o občankách nemluvili, tak
> to nevím.


Jíra-3roky po sobě jsem na pasech neměla ANI JEDEN otisk prstů-jinej než můj,manželův a majitelů AP když nás šli přihlašovat.Projížděli jsme všema hranicema(ať Rakousko,Slovinsko,Chorvatsko(a nikdo na pas ani nesáhl-byl zázrak když na něj koukli(což teda byla taky vyjímka-jenom máchli rukou a jeli jsme)
Vlastně jo-první rok cestou tam náš celník koukl do pasu(mám tam zapsané všecky 3 děti-a s náma jely dvě)A zeptal se mě-to je Tereza-nebo Kateřina ta holčička??(pominu-že s nám jela Kačka které bylo v té době 18 měsíců a on se ptal která dcera to je-ačkoli druhé dceři která s náma nejela bylo v tý době 15 let!!)Takže jde vidět jak poctivě četl rodné čísla!!!
Faktem je-že máme asi s manželem takové ty typicky rodičovské ksichty-tak jim asi nepřijdem nijak extra ke kontrole a raděj nás odmáchnou
.
Jinak vozíme i občanky kde mám děti zapsané,sebou mám i karty z pojištovny( které dostáváme k cestovnímu pojištění pro každého zvlášt i s RČ.)Nemyslím že bych letos pro 4letou dceru kvůli Chorvatsku vyřizovala pas-to asi ne.
Myslím-že po zkušenostech se budu chovat jako každý rok-a věřím-že 80% lidí taky a nepůjde si kvůli tomu vyřizovat pasy třeba pro mimina.
Re: Na občanský průkaz?
02. 04. 2008 13:30
Tak jsem byl taky na pasovém a taky mi paní tvrdila, že do chorvatska s dětmi jen s vlastními pasy!!!
Nicméně jsem volal na chorvatské velvyslanectví a tam mě tvrdili, že pro česko je vyjímka, že stále platí zápis o dětech v pase rodičů, tak nevím eye rolling smiley
avatar Re: Na občanský průkaz?
02. 04. 2008 13:40
Neviem ako je to v ČR, ale na Slovensku musí mať vlastný pas dieťa od 5 rokov, aby mohlo s rodičmi vycestovať do zahraničia. Dieťa do 5 rokov môže vycestovať bez vlastného pasu, ako ho má rodič zapísaný vo vlastnom pase. Čo sa týka OP, na Slovensku sa deti nezapisujú do OP rodičov (aspoň o tom neviem).
avatar Re: Na občanský průkaz?
02. 04. 2008 14:37
Roman92:v česku se děti do OPzapisují-pokud o to požádáš při výměně OP-nebo když se ti narodí tídě a chceš ho zapsat-musíš si požádat o nový OP.Díkybohu zato-protože já si nepamatuju ani jedno rodné číslo mých 3 dětí a tak občanka je jediné co mám vždy při sobě když potřebuju někam napsat děti.

Kaspismiling smiley
Znám lidi co nikdy s pasem do nejeli-měli OP(a v nich napsané děti)Akorát ty OP musely být od určitého roku(někdo tady určitě dával plné znění toho jak to je)
Takže potom uniká logika když dítě může vyjet s tebou na OP-kde je zapsané-proč nemůže vyjet na pas kde je zapsané??

Samozřejmě se můžu plést-ale já opravdu kvůli Chorvatsku dětem pas nevyřizuju.Ale zase-kdo chce-at to udělá jinak.
Moje zkušenost co jsem psala výš-kdybych 3 roky po sobě vozila do Chorvatska 2 děti a zpátky jich vezla3(nebo naopak)nikdy by na to nikdo nepřišel-protože se mi nikdy nikdo do pasu nekoukl-natož aby zkoumal zda tem mám děti vůbec aspoň zapsané.)
Tzn.že jsem 6x cestou tam cpala někomu pod nos něco-na co ani nekoukl(někdo ani nechtěl at přibrždujem-jenom máchali rukama..)6x zpět to samý a to každý rok 3xpo sobě.
To už mi na náhodu přijde divný ..

Bud jsem měla sakra štěstí-nebo jde vidět jak na to Chorvati kašlou zvysoka.JInde problém asi ani už nebude-když první kontrola bude od letoška až u Chorvatů.
Jezdíme vždycky v půli čevna do konce června-možná jsou prostě jen hodní a neunavení a je jim to ještě fuk-fakt nevím...
avatar Re: Na občanský průkaz?
02. 04. 2008 14:50
Co bylo loni nemusí být zákonitě i letos.yawning smiley
Re: Na občanský průkaz?
02. 04. 2008 15:09
osobne necham nejmladsi cerce udelat pas a je vystarano ...timto budeme mit vsichny pasy a bude vse v klidu:-)
neni nato kdyz cestou clovek mysli na dovcu nez nato jestli narazi na hranici na "blbce"
jíra
Re: Na občanský průkaz?
02. 04. 2008 17:24
To jsem vážně nepochopil, kdo mi dal červenou za to, že píšu co platí prý od letošního roku! Mně je úplně jedno jestli povezete děti bez pasu nebo na průkaz z jídelny. Já upozorňuju na to, že by vám do Chorvatska děti nemuseli pustit, když narazíte na naštvanou celnici. Považoval jsem za užitečné to zdělit a tím pomoci, ale nikomu to nenutím. Pochybuju že by mi kecala paní které jsem před časem pomáhal v těžké životní situaci najít práci.
Zdar.
avatar Re: Na občanský průkaz?
02. 04. 2008 18:10
Jíra:se nečil-přece tě nerozhodí nějaké červená...Já jí dostávám občas jen za podpis..Tak se zase neberme tak vážně-nikdo proti tomu co jsi napsal nic nemá-si myslímyawning smiley


Jarda Cimrman:to určitě jo-taky se může stát x věcí a nakonec nebudu potřebovat ani pas ani OP.

Nicméně i přesto nebudu nechávat 4leté dceři dělat pas.(mám tyhle orgie v paměti se starším dítětem když jsme ji dělali v tomhle věku pas(jela s babičkou do zahraničí)Pas platil dva roky ale já měla pupínky z toho jak jsme ji fotili a nemohli naštelovat tak jako bylo potřeba ještě další rok.tongue sticking out smiley(než se toho někdo chytne-myšleno s nadsázkou)
Myslím že to risknem.Jedeme jednou ročně do HR.(Stejně jako se tady řeší X věcí který jsou nezbytně nutné-pokuty-a bůhvícoještě-)protože v každým vlákně najdeš něco-co když si přečteš po dovolený-tak si řekneš-ty jo-nechápu proč jsem si z tohodle dělal hlavu..

Už se osobně těším 3tí rok na téma-počasí...Jak bude v červnu zima a jak..........

Jinak ale slibuju-pokud nás v červnu nepustěj z dětma na pas (na můj v němž jsou zapsaní) tak slibuji že vás budu varovat hned po návratu.

Ale znovu říkám-přece jsme rozumní lidi a jednáme podle svého .Takže když chci aby moje dítě mělo pas-udělám mu pas.Když budu chtít vařit-vařím.Když ne-ne.Chci dálnici-nebo starou?Tak si to udělám podle sebe.
Za to se opravdu nemusíte ohánět červenýma okýnkama...
avatar Re: Na občanský průkaz?
02. 04. 2008 18:29
Ivetaa, .....jestli si mám vybrat mezi dálnicí, tak tu druhou....hot smiley



Upraveno 3krát. Naposledy upravil Bessy (02. 04. 2008 18:31).
steeve
Re: Na občanský průkaz?
02. 04. 2008 19:47
-tak jsem si taky zjiš´toval jak je to s tím zapsáním dětí v pasu a na místním pasovém mi řekly , že nejsou od toho mi poskytovat nějaké informace, a že si to mám zjistit na MZV, nebo chorvatské ambasádě,
-tak jsem na stránkách MZV našel toto:
"Chorvatské zákony stanoví, že v případě dětí, kteří cestují na území Chorvatska spolu s rodičem a jsou zapsány v jeho cestovním pasu, je třeba, aby tento zápis dítěte v cestovním pasu byl rovněž opatřen fotografií dotyčného dítěte. Naše současná právní úprava takový postup neumožňuje a v minulosti byly zápisy dětí do cestovních pasů rodičů prováděny bez fotografie dítěte. Proto se doporučuje, aby dítě cestovalo na území Chorvatska na základě vlastního cestovního pasu. "
-tak jsem napsal dotaz na MZV zda vlastní pas dětí je jen doporučený, nebo nutný a bez něj mě s dětmi do chorvatska nepustí, pokud je mám pouze zapsané v pase u sebe a přišla mi tato odpověď:
Dobrý den,

Informace Vám poskytne Ministerstvo vnitra, www.mvcr.cz, e-mail:
dotazy@mvcr.cz, které je garantem zákona o cestovních dokladech.

Pro informace se také zkuste obrátit na ambasádu Chorvatska v Praze.
Kontakty naleznete na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR,
www.mzv.cz v kapitole Encyklopedie států - Chorvatsko - Zastoupení dané země
v ČR.

S pozdravem

Ing. Irena Maitnerová
Referát veřejných informací
MZV ČR
- takže další dotaz jsem směřoval na MV a zatím žádná odpověď tak uvidíme, ale doposud jsem jezdil pouze s dětmi zapsanými v mém pase, a moc se mi nechce dělat pasy pro děti, navíc když pro ty malé platí pouze 1 rok, a ještě k pasu potřebujeme ověření státního občanství, další papír, ačkoliv jsme oba rodiče češi a dítě se narodilo v čechách v porodnici.
Docela mi to příjde jako kocourkov, hlavně vystoupení Topolánka, který se v televizi chlubí tím, že po celé evropě můžeme jezdit bez pasu.
Máte někdo nějaké podrobnější informace? Díky
avatar Re: Na občanský průkaz?
02. 04. 2008 21:00
Jak jsem psal, co bylo loni nebude letos. Tohle nebude změna v českých zákonech, ale v chorvatských. Své 7leté dceři jsem pas udělal a nebyl to žádný problém.
Kabinet302 o tom píše tady [www.ihvar.cz]
Re: Na občanský průkaz?
02. 04. 2008 21:10
Takže nakonec jsem "vyměkl" a na nátlak manželky jsem začal našim holkám vyřizovat pasy, tzn. dneska jsem požádal na měst.úřadě o ověření občanství (2x100Kč) a snad do měsíce bude potvzení a potom vyřízení vlastních pasů (2x100Kč) a snad bude na 5 let klid...eye rolling smiley
avatar Re: Na občanský průkaz?
02. 04. 2008 21:14
Mě potvrzení občanství pro dceru dali na počkání. Kdeto proboha bydlíš????
steeve
Re: Na občanský průkaz?
02. 04. 2008 21:34
Jardo, a kde bydlíš ty, u nás také trvá ověření občanství měsíc, a potom vydání pasů další měsíc, a bohužel pro ty mladší dcery( do 5 let) ty pasy pak platí pouze 1 rok
Re: Na občanský průkaz?
03. 04. 2008 07:34
Podobné otázky jako padají tady jsem si kladla taky. Tak jsem včera zavolala na informace Chorvatské ambasády. Velmi milá paní mi řekla, že do Chorvatska lze vycestovat i na OP s čitelnou strojovou zónou tj. zelená občanka. Jinak pokud máte dítě zapsané OP nebo v pasu, tak jej taky přes hranice pustí. Pokud budete chtít někdo kontakt na Ch.ambasádu, tak mi písněte, ráda vám jej pošlu.
avatar Re: Na občanský průkaz?
03. 04. 2008 07:54
¨Jacesse...teda ty jsi thumbs upthumbs upDíky moc.

Jarda Cimrman:Asi taky žiju na měsíci-potvrzení o občanství mi loni pro syna poslali za MĚSÍC a to mi paní na matrice tvrdila že to ještě je docela rychlej termín.(Bydlím v Lysé nad Labem-to jenom že to není zase až taková prdelka světa.Oni to totiž musej někam poslat a nevydává to přímo matrika na MÚ.
Pas pro dítě bez OP neplatí 5 let!! (5let platí dceři která si o něj žádala až po 15 roce)

Kaspi-s těma termínama co píšeš souhlasím-všecko trvá docela dlouho..
avatar Re: Na občanský průkaz?
03. 04. 2008 08:27
Já jsem z Plzně a opravdu mi to potvrzení paní na matrice dala na počkání. Ale jinak je mi celkem jedno co kdo říká, každý z rodiny má cestovní doklad a s tím budeme cestovat. Po mojí staší dceři chtěli pas i Rakouští celníci cca 80 km od hranic. A to jela s cestovkou autobusem na lyže. Letos.
Re: Na občanský průkaz?
03. 04. 2008 10:13
@Jarda Cimrman) jo, taky bych to mohl mít na počkání, ale ve Zlíně, protože tam to i od nás ze Vsetína posílají...
@Jacesse) taky jsem volal na to velvyslanectví HR a mám stejné info, ale manželka řekla jistota je jistota, kdybych měl týden před odjezdem, určitě bych to neřešil, takto mám čas, takže to holkám vyřídím a fakticky by to mělo být na 5 let.
Navíc plánujeme výlet do Bosny (Kravice, Mostar), tak možná ty pasy budou fakt nutné...
Re: Na občanský průkaz?
03. 04. 2008 11:50
Přesně jak se tu píše - ověření občanství na počkání dělají matriky krajských úřadů. Kdo je z jiného než krajského města, buď si tam zajede a má to hned nebo podává doma na radnici a čeká až šiml zařechtá smiling bouncing smiley .

Pokud jde o pas, pro syna 6 let byl hotový za dva týdny. Včera jsem ho vyzvedával. Také jsem nechtěl riskovat nějaké tahanice, jestli dítě zapsané či ne. Pas se mu hodí pokud s ním někam ven pojedou prarodiče, naši známí nebo škola. Vyloučeno to není, zvláště když to máme na čáru 20 km. Samotný dětský pas stojí kilo, tady není co řešit. Platí 5 let (pro to šestileté určitě). Pruda navíc je jen to občanství, ale pak už ti to zůstane a nemusíš ho v budoucnu vyřizovat znovu (tipuje, že pro OP dítěte bude jednou potřeba). A pak už s občanstvím v ruce bafnout ratolest, tradá na úřad nechat ho tam zdarma vyfotit a čekat na pas.

Petr

PS: a ještě něco, když jsem na úřadě včera vytáhl svůj OP platný do 2011 paní mi povídá "Nechte si ho brzy vyměnit, na fotce se nedíváte přímo dopředu, ale mírně do strany a to by mohl být problém. V zahraničí by Vám to nemuseli uznat" confused smiley
Re: Na občanský průkaz?
03. 04. 2008 12:01
>
> PS: a ještě něco, když jsem na úřadě včera vytáhl
> svůj OP platný do 2011 paní mi povídá "Nechte si
> ho brzy vyměnit, na fotce se nedíváte přímo
> dopředu, ale mírně do strany a to by mohl být
> problém. V zahraničí by Vám to nemuseli uznat" confused smiley


Tak to já něco podobného slyšela nedávno, ale s tím rozdílem, že jsem změnila svou přírodní barvu vlasů na "chemickou" a to docela razantním způsobem. Tudíž jsem se i na to včera ptala......a mám být v klidu. Tak nevím confused smiley
Re: Na občanský průkaz?
03. 04. 2008 14:11
to Petr K: pro dítě - pro 1.OP je potřeba buď platný pas nebo ověření občanství (synovi bylo v únoru 15) - pas měl 2 měsíce propadlý, a proto jsme žádali o ověření občanství - v ČB na počkání a pro 1. občanku zdarma.
Re: Na občanský průkaz?
09. 04. 2008 14:15
VeraCB napsal(a):
-------------------------------------------------------
> to Petr K: pro dítě - pro 1.OP je potřeba buď platný pas nebo ověření občanství (synovi bylo v únoru 15) - pas měl 2 měsíce > propadlý, a proto jsme žádali o ověření občanství - v ČB na počkání a pro 1. občanku zdarma.


Díky Věro,
my občasntví pořizovali kvůli prvnímu pasu. Jen jsem si říkal, že ho třeba později mlaďas ještě užije k OP. Jak čtu tak asi ne, když má pas. Ale to je jedno. U nás také na počkání, máme KÚ na dohled.
Re: Na občanský průkaz?
14. 04. 2008 09:49
V zmysle chorvátskeho Zákona o cudzincoch, ktorý vstúpil do platnosti 1.1.2008, a cieľom ktorého je ochrana maloletých cudzincov (do 18 rokov) sú predpísané špeciálne podmienky, ktoré je potrebné splniť pri vstupe, výstupe a tranzite cez územie Chorvátskej republiky.
Najmä, maloletý cudzinec, ktorý vstupuje alebo vystupuje do/z Chorvátska (alebo tranzituje) bez sprievodu zákonného zástupcu musí mať doklad o súhlase zákonného zástupcu, ktorý musí obsahovať:



- osobné údaje o zákonných zástupcoch maloletého cudzinca

- osobné údaje o plnoletej osobe, v sprievode ktorej prichádza alebo odchádza
- vyhlásenie o súhlase/povolení
- dôvod pobytu
- doba pobytu
- doba platnosti povolenia
- podpis zákonných zástupcov



Doklad o súhlase/povolení musí byť overený notárom a preložený do chorvátskeho jazyka súdnym prekladateľom, okrem prípadov, keď ide o občanov EÚ, EHS a Švajčiarska. Vtedy je postačujúce, aby plnoletá osoba, ktorá sprevádza maloletého cudzinca mala súhlas jeho rodičov, resp. zákonného zástupcu, overený notárom bez prekladu do chorvátskeho jazyka.

Doklad o súhlase/povolení môže byť vyhotovený aj v chorvátčine a overený ZÚ, resp. konzulátom Chorvátskej republiky v zahraničí.

Plnoletá osoba, v ktorej sprievode maloletý cudzinec prichádza alebo odchádza je povinná pri hraničnej kontrole predložiť originál alebo overenú kópiu spomínaného dokladu policajnému úradníkovi, ktorý si vyhotoví jeho kópiu, do dokladu otlačí pečiatku a vráti ho plnoletej osobe.
Maloletý cudzinec v sprievode jedného rodiča nemusí mať súhlas druhého rodiča, jedine ak sa tomu druhý rodič (zákonný zástupca) explicitne písomnou formou neprotiví.

S ohľadom na špecifiká jednotlivých druhov dopravy, ako aj medzinárodné štandardy, ktoré sa v tom prípade uplatňujú aj voči maloletým, je pohyb maloletých cudzincov cez štátne hranice Chorvátska (okrem už uvedených podmienok) umožnený aj v iných konkrétnych prípadoch, kedy nie je potrebný doklad o súhlase, overený notárom, a to:



- keď cestuje so sprievodným listom, vydaným od operátora lietadla v súlade so štandardami Medzinárodnej asociácie leteckých prepravcov (IATA) a odporúčanou praxou;
- keď sa nachádza v zložení školskej exkurzie v sprievode učiteľa, resp. profesora, ktorý má zoznam všetkých účastníkov exkurzie, overený kompetentnou školskou ustanovizňou a maloletá osoba má zodpovedajúci cestovný doklad, vydaný v súlade s predpismi štátu, potvrdzujúci jeho totožnosť;
- keď sa nachádza na overenom zozname právnickej osoby, ktorá organizuje skupinový príchod maloletých osôb do Chorvátska a ktorá dáva záruku, že ich pobyt bude využitý na plánovaný účel.



Zdroj: Ministerstvo vnútra a MZVaEI KONZ Chorvátskej republiky.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 69
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.