Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Navigace

Autor pepuard 
avatar Re: Navigace
11. 04. 2007 12:45
Naozaj neviem načo by bola komu navigácia na cestu do Chorvátska. Stačí dobrú mapu, vytlačenú trebárs aj z internetu alebo klasickú mapu, to úplne stačí. A s tými odbočkami - keď šofér alebo spolujazdec vie, že kde sa bude meniť smer, tak nejdem 150-tkou ako blázon, ale spomalím, spozorním a naozaj pozerám po tabuliach. A s tým Grazom som sa pobavil, nejazdím tade často, ale nikdy som tam s odbočením na slovinské hranice problém nemal. spinning smiley sticking its tongue out A to isté aj s Maďarskom - išiel som tade prvýkrát v noci a žiadny problém, chce to len pozerať na cestu a na tabule - netreba sledovať navigáciu. Veď kvôli tomu, že raz zle odbočím, trebárs aj v Bratislave, si nebudem kupovať navigáciu. smiling bouncing smiley
avatar Re: Navigace
11. 04. 2007 15:18
Podle mé tchýně, nechť je jí země lehká, byl internet "nástroj ďábla" a počítač bedínkou na netopíry. Pokud by ještě byla, jistě by navigace byla zcela zbytečná....
Jisté je, že bez ní se dá jezdit, ale s ní je to v mnoha případech příjemnější, a to i do toho Chorvatska, kde se jedná zejména o prostou dálniční jizdu. Ale třeba v Rakousku využití TMC - to nemůže nahradit ani deset map a tak se dá pokračovat. Prostě, kdo nezažil, nepochopí...
avatar Re: Navigace
11. 04. 2007 15:38
To roman92 :
tak to seš hvězda, protože jak už se to tady jednou probáralo, s tou odbočkou u Gratzu má problém kde kdo. To víš všichni holt nejsme supermani a občas zakufrujem. Obvzvláště když jedeš po x-kráté a myslíš si, že zakufrovat může jen ouplnej idiot a lup, už jedeš za Lučkem do Záhřebu. Ten co jede za tebou ani nepoznal, že se jede špatně, protože je zvyklý jezdit vzadu a neřeší kudy se jede atd. atd. Nejni nad navigaci, která ti nahlas řekne : najeďte si do pravého pruhu 100 m odbočka vpravo, levý pruh 100 m odbočka vlevo.thumbs up
avatar Re: Navigace
11. 04. 2007 15:40
Myslím, že o užitočnosti počítačov, internetu, mobilných telefónov, ... nikto ani v najmenšom nepochybuje - asi každý z nás ich využíva. Ale pokiaľ človek nepotrebuje navigačný systém k svojej práci - často cestuje a pod., na cestu do Chorvátska ho určite nebude potrebovať. A keď nemá služobné auto, v ktorom navigačný systém má - a firma to zaplatila, nechápem na čo by si ho v takomto prípade zaobstarával. O to v postate išlo. Nikto nehovorí, že je to zlá vec, ale pre človeka, čo ho dennodenne nevyužíva, sú to vyhodené peniaze. Poznám mnoho iných doplnkov do auta, ktoré by som počas cesty skôr využil - prenosné DVD napríklad (pre syna čo sa vzadu počas jazdy nudí). O to ide pán profesor.
Re: Navigace
11. 04. 2007 16:04
Jak říká Prof.Klaus "Kdo nezažil nepochopí" a to je asi případ Romana92. Navigace spočítá trasu, ukáže trasu, upozorní na překročení rychlosti, ukáže nadmořskou výšku a spoustu dalších věcí. A také naviguje lépe než spící manželka nebo přítelkyně.
Používám MIO710 a je to super. I ve městě kde bydlím neznám všechny ulice a MIO je zná. Takže Romane92 vyzkoušej a pak teprve hodnoť.
avatar Re: Navigace
11. 04. 2007 16:28
To Tesik: Ďakujem za radu, ale mňa sa netýka. Už som navigáciu na švagrovom aute samozrejme vyskúšal a ohodnotil. Je to dobré, ale nemusím - hlavne za tú cenu. A keď už ide o to, myslím, že toto je fórum o Chorvátsku, o doprave, a ja som vyslovil iba svoj názor, že pre obyčajného vodiča, čo svojim autom raz za rok na dovolenku - v tomto prípade do Chorvátska - nie je navigácia potrebná. A spočítať trasu si viem dopredu, palubný počítač máš tiež a nadmorská výška ma veľmi nezaujíma.
A pre Luďka - nie som hviezda, ale zatúlať sa na diaľnici? A túto trasu jazdím raz za rok, príp. každý druhý rok - nie často.
Re: Navigace
11. 04. 2007 17:31
Jen tak pro pobavení. Loni jsem jel do HR s navigací a přesně na té odbočce navigace "řvala" drž se vpravo , odboč doprava a já frajer "jel jsem tudy přece po šesté" si říkám to přece není ta správná odbočka. NO A BYLA. No a než se mi podařilo z dálnice sjel a vymotat se, tak to bylo 25 km. Takže suma sumarum, můžu být frajer jakej chcu technika je technika.

To: roman92 nevím jak ty ale já už jezdil v HR mimo "hlavní trasy" a to pak je tato hračka dost dobrá aby jsi zjistil kde jsi. Obvzlášť když se zeptáš místních kde jsi na mapě a oni sami nevědí. Proč taky, že jo oni jsou doma. smiling smiley

Mirek
PP
Re: Navigace
11. 04. 2007 20:28
Pro někoho je třeba navigace zbytečnost,ale co já bych za ni dal,když jsem jednou špatně odbočil v Zagrebu a pak jsem bloudil nočním velkoměstem,vůbec netušíc kde jsem,ani kde jet.Nakonec jsem nějak vybruslil s 2hodinovým zpožděním.Nebo když jsem v Blavě kvůli uzavírce vjel ve špičce někde do centra,kde kvůli provozu nešlo ani zastavit a zeptat se.Nebo když jsem kvůli nedostavěné dálnici v HR sjel někde uprostřed Dalmácie,následně jedouc nekonečnou krajinou po okreskách,netušíc jak daleko je k moři nebo jestli nejedu na opačnou stranu.O nezapamatovatelných názvech maďarských vesnic,kterými jsou označeny exity na kruháčích ani nemluvě.
Ne nestěžuju si,vždycky jsem nějak dojel,ale těch nervů,které bych ušetřil,kdyby mi ta "zbytečnost" už tehdy napovídala - "po 200 metrech odboč vpravo"
Re: Navigace
11. 04. 2007 20:59
Zabloudit se dá samozřejmě všude, ale že zrovna u Grazu ? Jestli si to tedy dobře pamatuji a bavíte se o odbočce, kde ve správném pruhu je několikrát výrazně napsáno "SLO", tak to se snad může přehlédnout jedině za silného deště (anebo všichni včetně řidiče spí). Jinak pro ty co jedou do Chorvatska poprvé a navigaci nemají (nebo na ni nemají), tak buďte bez obav - na hlavních trasách se dá těžko zabloudit (horší je když z ní sjedete). Navigaci samozřejmě využije ten, kdo jede zkratkami nebo po méně frekventované trase jako např. Brad - v Keszthely jsme si také jednou pěkně pobloudili confused smiley .
Re: Navigace
12. 04. 2007 08:34
Drobné radosti z navigace - jeli jsme Norskem v noci z pobytu domů. První auto mělo navigaci s GPS a další dvě ho měly s důvěrou následovat. Před velmi důležitou odbočkou systém hlásil odbočení doprava, první to ohnul, druhý a třetí jak voslové za ním. Po pár metrech se však silnice zůžila, mírný kopeček a hups - skončili všichni tři auta ve stodole nějakého Norského sedláka ve dvě ráno. Následné couvání úzkou uličkou potmě byl opravdu zážitek. Příčina? Odbočili jsme o 10 m dřív, než jsme mněli. angry smiley
Ponaučení - nevěřte slepě technice! smoking smiley

smiling smiley smiling smiley smiling smiley
Re: Navigace
07. 05. 2007 22:58
Musim svojou troskou do mlyna... Navigacia nie je nutnost, samozrejme. Rovnako ani elektricka vrtacka, ved vrtat sa da aj rucnou... Ale kolko sa namakas a kedy dosiahnes ciel a ako sa "unavis". Ja jazdim (tentor rok to bude po 6) stale z vychodu Slovenska cez Miskolc, Budapest A TU SA SAKRA NAVIGACIA ZIDE!!!, potom cez Letenye a dolu k Splitu. Navigaciu som si kupil, uz to drasticky nenabura rozpocet a ak nic ine, je to pomocnik, ktory ta upozorni na radary a podobne. Aj pokial sa vyberies trebars do Splitu, dokaze ta viest peso po meste. Pokial si prenajmes lodicku, ukaze ti "kde je sever". No zhrniem to. Mam MIO 710+ s mapou Europy vratane HR a tesiiiiiiiiim sa na cestu.
Prosim uzivatelov, ktori maju MIO (IGO), poradte vsetkym, kde su najnovsie mapy HR a okolitych krajin.
Re: Navigace
07. 05. 2007 23:07
Prosim, neodbocujte od temy debatami o prejazde Rakuska. Je myslim vlakno, ktore toto riesi... Tu by som ocakaval TECHNICKE pripomienky a poznatky o navigacii a jej vyuziti pri ceste do HR. Dakujem.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil janrada (07. 05. 2007 23:10).
Re: Navigace
08. 05. 2007 08:44
Tom tom v poslední aktualizaci 6.75 nemá vůbez dálnici v chorvatsku
Re: Navigace
14. 05. 2007 20:15
Taky vlasním navigaci, v ČR je dost přesná.
Ale cena za získání map na cestu do Chorvatska se mi zdá být dosti velká. Vlastním Garmin, nevíte někde o možnosti kde získat alespoň nějaké levnější.
Re: Navigace
16. 05. 2007 00:09
tomik3 napsal(a):
-------------------------------------------------------
> jako např. Brad - v Keszthely jsme si také jednou
> pěkně pobloudili confused smiley .

Ani mě nemluv. To byla moje loňská noční můra. Kvůli čerpání plynu jsem jel zpátky na Varaždin a zajel si právě na Keszthely, přes které jsem se motal skoro 3 hodiny dokola.:-) Jinak cesta je přes Maďarsko až na noční zvěř v klidu. Letos otestuju pracovní Mio 168.
fery*
Re: Navigace
06. 06. 2007 06:33
Zakufrovat se dá všude,přejedeš na dálnici odbočku a je zaděláno tak na 20 km
v Zagrebu jsem zajel do centra,krásný město na zakufrování,ale co,času máme dost,ne?
avatar Re: Navigace
06. 06. 2007 07:29
janrada napsal(a):
-------------------------------------------------------
> ........... Prosim uzivatelov, ktori maju MIO (IGO), poradte
> vsetkym, kde su najnovsie mapy HR a okolitych krajin.

tady lze stáhnout nejnovětší mapy nejen HR drinking smiley
Jinak nevím jak MIO, ale u i-GO se proslýchá, že v dohledné době maďaři uvolní ještě jeden bezplatný update map v souvisloti s nově otevřenými dálnicemi právě v HR. Ale má se týkat i jiných států, např. CZ. Jenom, aby to nebylo po sozóně.... spinning smiley sticking its tongue out
Re: Navigace
07. 06. 2007 12:02
Myslíš, že inovují i Slovensko (nový tunel v Bratislavě)?
avatar Re: Navigace
07. 06. 2007 15:11
tak to tedy nevím. Logika velí, že by mohly. Zkušenost např. z CZ, kdy v březnové aktualizaci nechaly staré mapy a jenom přidaly lokalizační tabulky pro RDS-TMC však říká, že to tak jisté nenímoody smiley
v nejhorším na tom uvedeném linku se každopádně objeví velmi brzo spinning smiley sticking its tongue out



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Prof.Klaus (07. 06. 2007 15:12).
Zdevel
Re: Navigace
07. 06. 2007 21:23
Já si aktualizoval IGO z [www.i-go.com]
Re: Navigace
07. 06. 2007 22:01
Nejlepší mapy pro východní evropu má IGO, TOMTOM 6 trochu pokulhává, ale v mobilu mám radši obě -)
avatar Re: Navigace
07. 06. 2007 22:51
to surac:
můžu se zeptat na jakém mobilu ti funguje i-GO? To jsi firemní betatester? smiling bouncing smiley
Jinak s tvými vývody o nejlepších mapách pro východní Evropu plně souhlasím. S jedinou výjimkou, nejlepší mapy pro HR má Miero ve své navigaci ViaGPS 1.5 a v nové generaci daného softu Cardinale spinning smiley sticking its tongue out
Re: Navigace
12. 06. 2007 12:13
surac napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Nejlepší mapy pro východní evropu má IGO, TOMTOM 6
> trochu pokulhává, ale v mobilu mám radši obě -)


Nechcem ti brat iluzie, ale najlepsie mapy vychodnej europy ma JEDNOZNACNE GARMIN! (Slovakia Roads, Hungary Naviguide, AdriRoute,...)
avatar Re: Navigace
12. 06. 2007 12:23
On myslel cenově dostupné,on totiž Garmini je cenově trošku jinde než mapy iGO.Samozřejmě tomu asi odpovídá kvalita mapových podkladů,ale pro běžné cestování plně bude vyhovovat zmiňované iGO.

MirekŠi
marko
Re: Navigace
12. 06. 2007 14:15
OK. Je to jasne. Za kvalitu sa plati. Mimochodom, aj Garminacke mapy sa daju zohnat lacnejsie (hoci nie celkom zadarmo ako je to u MIO alebo iGO).
avatar Re: Navigace
12. 06. 2007 20:04
MIO používá převlečený soft od iGO - MioMaps a tam dodává mapy TeleAtlas !
Poslední aktualizace proběhla 4.2007 a mapa SLO, HR, SERBIA+MonteNegro, BIH jsou naprosto luxusní a plně postačující i pro náročnou autoturistiku po těchto zemích ! Domnívám se, že je to až po "díru po granátu", neboli - nenašel jsem hnízdo, co by tam nebylo !smoking smiley
Marosm
Re: Navigace
12. 06. 2007 20:38
pre TVSATgrinning smileyovolim zapochybovat o porovnavani kvality map Garminy vs IGO. To je vec davnej minulosti ked Garmin mapy boli pre vychodnu europu jedine pouzitelne. Mam moznost porovnavat IGO aj Garmin a mapy IGO svojou aktualizaciou su kvalitnejsie alebo minimalne rovnako kvalitne ako Garmin. Konkretne pre mesto kde byvam je kvalitnejsie IGO. Urcite pridete do chorvatska aj s IGO aj s Garmin, dokonca som si isty ze aj s TOMTOM central europe aj ked tam len po hlavnych tahoch. Mio 520 ma dokonca lepsi dizajn ako Garmin a lepsie rozlozenie informacii.
Re: Navigace
12. 06. 2007 21:04
Modena napsal(a):
-------------------------------------------------------
> MIO používá převlečený soft od iGO - MioMaps a tam
> dodává mapy TeleAtlas !
> Poslední aktualizace proběhla 4.2007 a mapa SLO,
> HR, SERBIA+MonteNegro, BIH jsou naprosto luxusní a
> plně postačující i pro náročnou autoturistiku po
> těchto zemích ! Domnívám se, že je to až po "díru
> po granátu", neboli - nenašel jsem hnízdo, co by
> tam nebylo !smoking smiley

Mapy mají hodně detailů, ale v komplexu to má mouchy. Např. si udělej trasu přes hranice z Redics (H) do Lendava (Slo), z Udvar (H) do Kneževo (CR), ze Subotice (SCG) do Tompa (H). Mapy, resp. silnice na sebe nenavazují nutí tě to dost velké objižďky.
avatar Re: Navigace
12. 06. 2007 22:17
pro ty z vás, co mají ofiko verzi i-GO je k dispozici další update i-GO 2006 Plus. Jsou tam aktualizovány mapy Bosny a Hercegoviny, Chorvatska, Maďarska, Rumunska a Slovenska na verzi 070524. České republiky se aktualizace bohužel netýká. eye popping smiley
MapLoader (cca 1GB pro Igo Europe) se stahuje po registraci z http://my.i-go.com/downloads_page.php Oficiální webové stránky i-GO zatím o tomto update mlčí. -??????
No, a nyní by bylo dobré porovnání podrobnosti a aktuálnosti map i-GO s Garmin, a to nejlépe bez předvedených úvodníkových frází spinning smiley sticking its tongue out



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Prof.Klaus (12. 06. 2007 22:19).
Re: Navigace
13. 06. 2007 06:56
Opet tam maji chybu v napojeni cest pres hranicni prechod Macejl, takze Vas to pekne pozene oklikou ...
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 195
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.