Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Navigace

Autor pepuard 
Re: Navigace
04. 07. 2022 12:23
waze je úplně mimo. Jel jsem po 11 na letiště a od pardebic mi cpal krakow. za každoe cene. zapl jsem ho jen na radary. ta věc možná jen pro prazaky na radary, jinak je totálně na nic. není to navigace. je to sociální sdělení o dopravní siteaci.

ps: sorry nemám ů
Re: Navigace
04. 07. 2022 13:39
Vybírat, body, volit krátké úseky, to je potom Waze fakt jen okolo baráku. A že perfektně naviguje, je jaksi v rozporu s tím, co je uvedeno výše.
No nic, sosnu aktuální mapy a zůstanu u krabky. Ještě zkusím do telefonu nějaké nověji sestavené iGO, ele moc tomu nedávám. Hlavně mám vyzkoušeno, že telefon pak strašně topí, kór když je ještě píchlej na nabíječce.
Re: Navigace
04. 07. 2022 14:05
Je fakt že je potřeba to zadávat tak do 500-800 kilometrů. Precizní hlášení radarů a dopravních komplikací to ale bohaté vyváží.
Ještě předminulá verze zvládala bez problémů cestu až do Podgory. Poslední dvě aktualizace mají nějakou tu chybu s poplatky, když je dlouhá trasa.
avatar Re: Navigace
04. 07. 2022 15:36
couddy napsal(a):
-------------------------------------------------------
> waze je úplně mimo. Jel jsem po 11 na letiště a od
> pardebic mi cpal krakow.

Nevím, asi máme každý jiné Waze smiling smiley Možná by bylo dobrý se prokopat v nastavení a podívat se jaké profily cest a podobně jsou nastaveny. Osobně, jezděte si chlapi třeba podle kapesního atlasu. Já preferuji koncernovou Navi a Waze a opravdu slouží ke spokojenosti. To, že je Waze hned po Google maps druhá nejpoužívanější navi na světě asi není náhodou. Jediné co mi na Waze chybí je zvolit si konkrétní země kterými chci jet. Tohle umí Sygic ... tak hlavně všichni dobře dojeďme do cíle a zpět domů.
Re: Navigace
04. 07. 2022 18:30
Není to nastavením. Dojel jsem na letiště, kde na mne čekal kamarád z prahy s aplem. Rýpal do mne podobně, jako by jsi u kávy rýpal třeba Ty. A prostě mu povídám tady máš a ukaž. Nic v tom špatně zadané nanašel. Od té doby to nepoužívám a jen se mi vrací od více a více lidí, že už je vypekl. Nic víc, nic míň.
ps: druhá nejpoužívanější není relevantní.
avatar Re: Navigace
04. 07. 2022 18:36
a jedes s online daty ? a rýpat bych do tebe nerýpal, já jsem býval dlouholetým uživatelem Androidu, vždy Samsung řada S, později Note. Ale když poslední cca 4 roky Samsung pro Evropu osazoval mobily za + 30 000 Kč čipem horším než v USA a Korei ... jsem se nasral a před rokem prodal všechny Samsungy a rodině nakoupit iPhone, já přešel na MacBook a musím říct, že spokojenost, ale do Androidu nerýpu, nebýt toho čipu Exynos pro Evropu ... měl bych Samsung i dnes. Ale nehodlám platit dost velký prachy za mobil a vědět, že mě výrobce bere na hůl ... Musím ale uznat, že iOS v poslední 16 verzi je dobrej a zpět na Android rozhodně nepůjdu.
Nicméně, ta navi Waze by se měla chovat stejně jak na iOS tak na Android, i na Androidu jsem podle ní jezdil a žádný problém ... je to divný no ..... nevím kde je chybka.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Michalll (04. 07. 2022 18:44).
Re: Navigace
04. 07. 2022 19:03
Ja iGo cca 15 rokov, ani raz ma nesklamalo ci velke mesta- myslim Vieden, Mnichov, Linz, Split atd., alebo do dedin. Najprv iGo, potom iGo Primo a teraz iGo Nextgen. Niektore oblubene adres. podla GPS suradnic presne na miesto. Mam nakopcene v aute aj telefone.
Ps: pred rokom cestou domov z HR v Budapesti obchadzka, ktora viedla nikam, tak som poslusne isiel podla iGo a prepocitavalo, prepocitavalo a hla bol som na M3. Asi tak...Hlavne v zdravy docestujte domov. Ja sa vraciam z Rakuska ( pracovne) v stvrtok domov. HR dovca "az"12.8...
Re: Navigace
04. 07. 2022 19:06
No při cestě do HR 1.7. jsme taky nemohli do Waze zadat rakouskou dálniční známku jako loni toto fungovalo a táhlo nás to po všech čertech, tak jsem dal mapy.cz kde mám nastavenou trasu přes HU a SLO a jel jsem. A teď koukám, že najednou zadat jde, tak uvidím cestou zpět.
avatar Re: Navigace
04. 07. 2022 20:43
obecně, když Android, tak Samsung....nebo alespoň nepoužívat Androidy za 5 peněz ... Xiaomi nebo Poco asi nebude úplně "must to have" ... tím to nemyslím na nikoho adresně, ale možná tady bude zakopanej dog.....
Re: Navigace
04. 07. 2022 21:56
Když už zde prosazuji mapy.cz, tak jsem si zkusil podrobně projít svou oblíbenou štreku přes Maďarsko. Jestliže v Rakousku to většinu radarů ukazuje, tak v Maďarsku ani ťuk. Takže letos přes hungároše opět waze.

Na mapy.cz je ale fajn, že když zadám cíl, zakážu placené silnice v CZ, SK a SLO, tak to najde přesně cestu kudy jezdím (Vídeň, Szombathely, Lendava...). Když jsem jezdil podle iGO, tak jsem tam musel mít asi osm bodů průjezdu.
Re: Navigace
17. 09. 2022 23:14
No, já jsem na starším tabletu už mapy.cz nemohl natáhnout (Android 4.4) a kromě toho si trasy dost pamatuji, takže žádné kufrování. Radary? Nechávám to na prozřetelnosti. Jsem zvědav, co mi letos přijde.
Re: Navigace
18. 08. 2023 11:37
Jako hodne aktivni uzivatel navigovani v google maps ted spekuluji nad tim ze google ma pri ceste na Viden pri navigovani po dalnici bez myta dost zavaznou chybu : dalnice A5 nemuze se na ni najet prez Drasenhofenem, musi se projet mestem. ale jiz za Drasenhofenem vede na dalnici A5 kolem poysdorfu i Wilferzdorfu

z dalnice google vyhodi az v Schricku. Ja na Rakousko nejezdim casto ale zatim vzdy prehled o mytu v google mapach sedel, tak nevim jestli tam ted nemaji nejakou fatalni chybu.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil pago (18. 08. 2023 13:18).
Re: Navigace
18. 08. 2023 19:55
Jak psal Jarda (Hill)....před delší trasou cestu zkouknu v mapách, nastavím v navi a jedu. I tak může ta mrška překvapit.
Google navigaci jsem vyloučil již před léty, navigovala jak kovboje v prérii...odbočte na západ na silnici..... I podklady nejsou dostatečně barevně přehledné, mnohdy nebyla silnice pomalu viditelná vůči okolí.
Není nad IGo v jakékoliv podobě.
Re: Navigace
18. 08. 2023 21:07
Tak Google mapy po letech vyzkoušej. Silnice stále nejsou vidět, ale naviguje dobře. Hlavně má možná nejlepší info o dopravě. Kdyby to ukazovalo i radary, tak bych byl spokojený.

Tento úsek A5 neznám, ale raději bych bez známky na dálnici nelezl. Ještě jsem v Rakousku neviděl nezpoplatněnou dálnici.

Edit:
Tak přeci mají nějaké kousky bez poplatku, ale na A5 nic.
[www.adac.de]

Pokud jde o poplatky za dálnice, tak poslední komu věřím jsou navigační aplikace. Raději to zkoumám na webu příslušného správce dálnic a to i tady v Čechách.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil atnarfus (18. 08. 2023 21:12).
avatar Re: Navigace
18. 08. 2023 21:51
atnarfus napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Hlavně má možná
> nejlepší info o dopravě.

Problém je, že berou "každý" mobil, tudíž auto v gužvě krát počet mobilů se sdílením polohy... grinning smiley Trochu ten algoritmus "spolujízdy mobilů" upravili, ale "autobusový" experiment jim pořád dělá problémy...
Na druhou stranu do algoritmu výpočtu zohledňují nějakým koeficientem i obvyklé vlastnosti jednotlivých segmentů trasy v závislosti den, čas...

Osobně jsem na Google navigaci zanevřel v okamžiku, kdy mne ve Frankfurtu posílala do jednosměrky hot smiley a dle zjevně starších značek to rozhodně nebyla nějaká nová změna organizace dopravy...

Prostě navigace je dobrý sluha, ale špatný pán...
smileys with beer
Re: Navigace
18. 08. 2023 23:58
iGo mne jednosměrnou protáhla v Mostaru. Ještě že jsou místní tak tolerantní. Tohle dělá každá navigace.
Ještě lepší to bylo ve Svaté Nedelji, kde mne to zatáhlo do slepé uličky za kostelem, která pokračovala schodištěm. V Igrane mne to táhlo uličkami přes staré město, i když na parkoviště u přístavu vede normální silnice. Z telefonu to ale letělo až potom, co mne to v Žirovnici tahalo přes lávku pro pěší, i když vedle je normální silnice.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil atnarfus (19. 08. 2023 00:08).
avatar
cvt
Re: Navigace
19. 08. 2023 00:05
Navi je dobrá, občas používám ale jen na určité krátké úseky. Před cestou je dobré kouknout do map aby byl člověk v obraze. Nevím jak komu ale mě to pomáhá na cestách, kde to neznám. A proto to také nenechám cestu úplně na navi a je také potřeba občas u navi přemýšlet.
Jinak je to dobrá pomůcka pokud je aktualizovaná nebo online. Nikdy nejedu do neznáma aniž bych před tím nekouknul do map.
Re: Navigace
19. 08. 2023 07:48
Slavkov napsal(a):
-------------------------------------------------------
>
> Prostě navigace je dobrý sluha, ale špatný pán...
> smileys with beer
Pred pár rokmi bola u nás povodeň, tri ženy išli po pre psov do útulku, navigácia im ukázala cestu cez brod.
Rieka čo má za normálneho stavu v tom mieste hĺbku cca 0,3 m a šírku cca 7 m.
Vtedy hĺbka cca 5m šírka cca 30m už na pohľad to bolo príšerné, ten prúd by odniesol tank a nie osobák..
Ženám navigácia ukázala aby tam odbočili ..ešte stihli zavolať na tiesňovú linku a povedať čo sa stalo..všetky sa utopili aj pes v klietke v aute, poslednú našli v aute v hlbočine po troch dňoch..prúd vody vliekol auto od brodu cca 300 m, ford focus vyzeral ako po hromadnej nehode, totálna devastácia, ohromná sila, nedokážem pochopiť ako mohol niekto pri zdravých zmysloch do tej vody odbočiť..
Re: Navigace
19. 08. 2023 09:13
Vždyť je tak snadné mít aktualizované mapy u off navigací. Myšleno mapy od prověřených providerů. Někdy je lepší mít mapy od lokálního providera, jsou podrobnější.
Dříve jsem raději používal mapy TeleAtlas, dnes TomTom. Navteq, dnes Nokia, mi neseděly. On line navi mi moc radosti neudělaly. Waze jsem smáznul, když mi udělala z jednoho návratu z HR vyhlídkovou jízdu a celkem přidala minimálně 50km, spíše 80. O Google jsem již psal. Mapy.cz se stále vylepšují, ale také to furt nedávají, tak jak bych si představoval. Do místa dovedou, ale navigační komfort chybí. A IGo používám mnoho let, v klasické krabičce, a ještě ke všemu starou osmičkovou verzi. Ale opravdu už jen občas, spíše informativně, jako rychlost, v noci přibývání nadmořské výšky, když auto nejede a já nevím proč, pak dojezdový čas atd.Já, jak se podívám dopředu do mapy, pak už jedu podle frňáku, maximálně si v nejistotě zkontroluji v telefonu polohu a na jaké místo se mám směrovat dle cedulí.
avatar Re: Navigace
19. 08. 2023 10:41
V každých mapách se najdou chyby, třeba Google tvrdí, že hraniční přechod Cvetlin neexistuje. Oznámení chyby přijme, pár dní tudy trasu naplánovat umí, pak k tomu přijde nějaký aktivní chytrolín, a zase to zruší. Naproti tomu klidně naplánuje od celnice Macelj průjezd na MP Gruškovje, kde se má dát odbočit na neplacenou silnici. Ne dost na tom, že je tam kousek jednosměrky, každý nebude mít smůlu, že ho chytí, ale ona je tam taky závora. A žádná navigace neví, jestli ji neotevírají jen pro služební průjezd. Někdy jsou prostě lepší mapy.cz, jindy a jinde routeplaner Asfinag, taky jsem exportoval data z (dnes už nedostupného) rp24.com...
Jistě, to pohodlí, nemuset myslet na cestu, je prostě poněkud přeceňované.
Re: Navigace
19. 08. 2023 10:53
ja zadne offline mapy nepouzivam pouze online googl, ano navigace neni pro kazdeho svoji prehlednosti, ale ja mam navi i kuli spolehlivemu trafiku ktery treba u ostatnich neslouzi!! A treba waze v cizine? Uz je off na nic
npr. ve francii u niceho jineho nefunguje spolehlive
I kuli prehlednosti placeny / neplaceny usek, da se s nim pohodove projet spanelsko po vsech free rychlostnich cestach.
Je mi trochu zahadou ten usek dalnice v rakousku, navadi ho takhle stale... ktery jsem ted bohuzel 2x projel nebot mel.jsdm za to ze tyto podklady prave googl ma spolehlive
Jinsk nemam s goohle problem.
Ted kdyz jsem jel na 3 dny do viganje jsem tomu dal v bosne parkrat cuchnut k datum a misto stani na hranicich nez otevrou vic odbavovacich mist jsem jel na jidlo a datove to nebylo nic hrozneho za 10kc jsdm mel prehled o trafiku na hranicich., kde jsou ucpane cesty atd.

A samo ze maji chyby...proto mame forum a muzem o tom hodit rec.
Treba v bosne vas vede mapy.cz na neplaceny usek dalnice k hranicim kde je mytna brana a vybira se myto smiling smiley



Upraveno 1krát. Naposledy upravil pago (19. 08. 2023 10:58).
Re: Navigace
19. 08. 2023 21:39
Léta jsem používal iGO. Vystřídal jsem různé poskytovatele map. Pak už se dali sehnat aktuální pouze HERE a to byla ta hrůza co jsem popisoval výše. Navíc ovládání bylo v porovnání s aplikacema v mobilech šílené.
Zkoušel jsem v mobilu všechno možné a teď střídám Waze, Seznam a Google.

Waze pouštím tam kde se vyskytují radary a jiné nástrahy. Kolem Prahy a v Rakousku.
Google na dálnících a ve velkých městech.
Seznam na venkově. Mají nejlépe zmáknuté silnice třetí třídy a účelové komunikace. Znají fakt každou polni cestu.

V jednotlivých kategoriích jsou podle mne nejlepší:
rychlost aktualizace map - Waze a pak Seznam
dopravní situace - Google a Waze
radary - nepřekonatelně Waze
návrh trasy v ČR - Seznam
grafika map - Seznam
vyhledávání objektů (firmy...) - Google
ovládání aplikace - Seznam a Google (Waze to je docela hrůza)
spotřeba dat - Waze nežere skoro nic, Google je OK, ale Seznam žere jako prokopnutý, ale to je o té grafice map
offline navigování - Seznam (ostatní dva to plnohodnotně neumí)
Re: Navigace
20. 08. 2023 10:50
Pokud se týká hlášení rychlostního omezení dle dopravního značení, tak ani jedna z uváděných aplikací to bez chyb nedovede, vyzkoušeno
v cca 5 státech Balkánu a věřit se nedá žádné.
Re: Navigace
20. 08. 2023 13:04
Je to logické, v mapových podkladech je jen to, co dostanou od ouřady, případně nahlásí uživatelé. A pokud se změnu nedoví, nemohou do podkladů vložit.
V první řadě se musíš řídit cedulemi venku, to je povinnost řidiče a ne bezhlavě poslouchat navi.
avatar Re: Navigace
20. 08. 2023 13:40
Citaci
atnarfus napsal(a):
...Tento úsek A5 neznám, ale raději bych bez známky na dálnici nelezl. Ještě jsem v Rakousku neviděl nezpoplatněnou dálnici...
...Pokud jde o poplatky za dálnice, tak poslední, komu věřím jsou navigační aplikace.

Proto využívám Streetwieew a napřed se podívám na dopravní značení, abych věděl jestli je na ten který úsek povinná známka. A, ovšem, dole na panoramatickém snímku se podívám na datum jeho pořízení, ale v Rakousku je to celkem zbytečné - jak tam nějaký úsek dálnice nebo rychlostní silnice jednou prohlásí za zpoplatněné, už je to natrvalo.
Pár pohledů na nájezdy na A5 se nám ocitlo v jiném vláknu.
A dál je to jen záležitost vůle řidiče, jestli uposlechne dopravní značení, nebo tu plechovou hubu. Navigace pokuty neplatí.
Re: Navigace
20. 08. 2023 18:03
Někdy člověk zaváhá, i když na dopravním značení o poplatku nic není, podle webu správce dálnic je to zadarmo a navigace tudy jede i když jsou placené úseky zakázané.
Například já jsem nedávno jel v Polsku po A1 od severu směr Ostrava. Placený má být jenom kousek u moře, jinak celé zadarmo. Poláci v tom mají navíc takový zmatek, že část se platí jako v Chorvatsku v budkách a část mají elektronické mýto (asi videomaut).
Když jsem najížděl na A1 u Toruně, tak koukám že je tam mýtná brána, přitom to má být zadarmo. Raději jsem obkroužil kruhovou křižovatku ještě jednou a odbočil na souběžnou silnici, že to ještě promyslím. Na netu jsem nic nevykoukal, tak jsem zkusil dotaz na čerpací stanici. Obsluha netušila jestli je to placené, ptala se někoho vzadu a ten že je to zadarmo. No tak jo, fouknul jsem to na dálnici, o no to nějak dopadne. Při průjezdu bránou to vypadalo, že je to zatím jenom konstrukce bez technologie, asi příprava na zpoplatnění. Ale stejně jsem čekal jestli něco nepřijde.
avatar Re: Navigace
20. 08. 2023 19:31
V Polsku jsou dálnice státní (zatím) zdarma, platí se na soukromých. A téměř každá má jiného vlastníka a správce, kategorizaci vozidla i cenu za kilometr. Sem to zrovna moc nepatří, tak se to ani nebudu snažit přiblížit, konečně nevím ani o navigaci, která by to posčítala.
Jestli se do toho někomu chce, zvolte trasu a počítejte si. Ceny jsou z letošního května.
Aspoň, že cestou k Jadranu máme v cenách dálnic jasno.
avatar Re: Navigace
21. 08. 2023 17:53
Používám běžně mapy.cz a trasu vytvořím na NB,rychlejší,přesto někdy navede nesmyslně. Mám i iGO-Primo,mapy se snažím aktualizovat,navádění i informace o čase je celkem uspokojivá,nevýhodou je,že neumí na jednotlivých státech povolit a zakázat placené úseky,tak jako třeba v mapách.cz. Waze jen u nás k vůli aktualizaci kde kdo stojí a číhá. Mám i slavné Radarbot,ale co se týká radarů také nic moc,v cizině katasrofa. Jednou jsem si zaplatil i licenci a po příjezdu hned zrušil,v Maďarsku skoro ani jeden radar a to jich tam při cestě je požehnaně.

MirekŠi
Re: Navigace
21. 08. 2023 20:15
Primo nastavit placené úseky v jednotlivých státech, pokud vím, umí. Asi nemáš správnou verzi.
Re: Navigace
21. 08. 2023 20:32
Měl jsem postupně tři verze a nikdy jsem na možnost nastavení poplatku podle zemí nenarazil. Ve Slovinsku jsem musel mít naklikáno asi pět bodů, aby to jelo přes Lenart a Ptuj.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 67
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.