Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Stará cestayawning smiley

Autor Lenka 
Re: Stará cestayawning smiley
07. 05. 2015 10:27
...Vašku, Tome - díky za informácie thumbs up..
..nám by cesta vychádzala cez deň do obeda, keďže skoro vždy sme na HR hranici +/- 04:30, ..
..takže platí snažiť sa dodržiavať predpisy a na konci si možem povedať, že to stálo za to grinning smiley

---------------------------------------------------------------------------------------------------
2012-Baška Voda, 2013-Ždrelac, 2014-Drvenik, 2015, 2018 Brist, 2017-Žuljana, 2020-Bibinje, 2022-Gradac, 2023- Sućuraj
avatar Re: Stará cestayawning smiley
07. 05. 2015 14:42
Zatím jsem nikdy neplatil... ťuk, ťuk smoking smiley
Je pravda, že značení obcí, respektive kde které omezení začíná a končí, je občas více či méně jedna velká loterie grinning smiley
Nevím, zda je to pouze můj pocit nebo souhra okolností, ale mám pocit, že po staré jezdí stále více karavanistů...
Re: Stará cestayawning smiley
08. 05. 2015 20:47
Po staré cestě cesta na Pelješac z Prahy trvala 20 hodin, nonstop, jen cca 5 čůracích zastávek.Celonoční jízda za kamiony, předjíždění přes plnou čáru v serpentinách nad Gračacem do Kninu, kromě parkoviště na Plitvivcích málo možností někde zastavit, umýt se atd. Ve 2 v noci jsem jel první v koloně, v lukách na výjezdu z Gračace směr Zagreb (žádné domy, jen louky a čekání na značku konec obce) policajti s radarem, za 70 km pokuta nejdříve 200kn, nakonec 100. Je to už asi 12 let.
Dnes cesta mimo D1 přes Kolín a Znojmo i s přestávkami a objížďkou slovinské dálnice a objížďkou Macelje přes Varaždin , po A1 skoro až do Ploče, trvá 16 hodin. Všude dostatek odpočívadel a nonstop otevřených benzinek, mimo sezonu v noci většinou sám, rychlost okolo 150 km/h, Dříve ze Zagrebu na Pelješac 12 hodin jízdy, dnes něco kolem 6.. Stará cesta? Nikdy!
avatar Re: Stará cestayawning smiley
08. 05. 2015 21:37
Takový román.... Škoda, že je šíleně přibarvený! Tak hrozné to tam nebylo ani před těmi 12-ty lety, natož teď thumbs up smiley Prý málo možností někde zastavit... thumbs up smiley Všude samé restaurace, parkoviště a odpočívadla.

Jediné co, dříve, mohl být trochu problém, byla otevírací doba benzinek. Dnes je jich tam ale nonstop otevřených plno. Mě teda, po cestě, stačí bohatě jenom jedna - takovou spotřebu, aby bylo nutné tankovat opakovaně tu snad nemá nikdo. :-D

Jestli ale tvým záměrem bylo to, aby ze staré cesty "zmizelo" co nejvíc aut, tak to beru. Aspoň se tam nebudou tvořit kolony. grinning smiley



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Peťas (08. 05. 2015 21:42).
Re: Stará cestayawning smiley
08. 05. 2015 21:43
Kolem Kninu cedule Pozor miny!, pustá oblast po vyhnaných Srbech, všechno vymlácený, nikde ani živáčka. Je vidět, že jsi tam tehdy nejel..
Re: Stará cestayawning smiley
08. 05. 2015 21:46
Benzinku jsem nepotřeboval kvůli tankování ale kvůli vodě a WC.. Myslím že tohle fórum je o zkušenostech a názorech, tak se směj..
avatar Re: Stará cestayawning smiley
08. 05. 2015 23:00
Peťas napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Takový román.... Škoda, že je šíleně přibarvený! Tak hrozné to tam nebylo ani před těmi 12-ty lety,
> natož teď thumbs up smiley Prý málo možností někde zastavit... thumbs up smiley Všude samé restaurace, parkoviště a odpočívadla.....


I v noci, a před 12 lety? Tony65 píše "celonoční jízda......". Kolik těch restaurací a benzínových čerpaček tam tenkrát bylo v noci otevřených? A pokud jde o možnosti zastavit, tak když to tam člověk dokonale nezná, odpočivadlo se snadno přehlédne a přejede, když jede v noci, často za kaminony a nebo s někým přilepeným kousek "za zadkem" apod.. V noci není ve dne. Tenkrát tam byl navíc provoz určitě násobně silnější než dnes, kdy existuje dálnice. Já tedy tony65 chápu a nic přibarveného na jeho příspěvku nevidím, každý takovou jízdu vnímá jinak. Já tu cestu absolvoval už v r.2001 a moc jsem si ji tenkrát taky nevychutnal, obzvlášť po tom, co mě jeden z těch předjíždějících i přes plnou čáru, kterým jsem furt překážel když jsem jel maximální povolenou rychlostí, tehdy málem sejmul a o centimetry jsem naštěstí neskončil v příkopu. Nějaký šílenec v černém VW, příjemné to teda nebylo. .

Z příspěvku tony65 je zřejmé, že jezdí na noc, v tom případě je dálnice neporovnatelně pohodovější a bezpečnější, rychlejší, s dostatkem čerpaček či odpočívadel s wc, vodou atd.. Každému vyhovuje něco jiného, na tom není nic divného.

** Petr **



Upraveno 1krát. Naposledy upravil PetrK (08. 05. 2015 23:07).
avatar Re: Stará cestayawning smiley
08. 05. 2015 23:05
Je pravda, že některé úseky jsou "vybydlené", jinde je po odlivu provozu na dálnici vidět již jen "zašlá sláva" minulosti. Na druhou stranu je tam spousta krásných míst, pár dobrých restaurací, pekáren, prodejců sýra atd.
Co se tankování týče, tak těch pump (přímo u silnice) tam opravdu moc není... dole na jihu ještě jo, ale výše už nic moc...
avatar Re: Stará cestayawning smiley
08. 05. 2015 23:44
Ano, v letech 2002-2004 skutečně byly mezi Slunjí a Rakovicí místy vidět pásky a cedule s varováním před minami, další pak v okolí Knina, ale že by nebylo kde zastavit a umýt se? Jen v noci, co se dalo najít:
začnu odmorištěm Turanj hned za Karlovcem, zavřeno jen necelou půlhodinu kolem předávání směny v šest ráno. Ve Slunji pumpa s nepřetržitým provozem, záchodky i kavárničkou, dál bylo hodně rozšíření silnice buď asfaltované nebo se šotolinou, kde se dalo zastavit a zapauzírovat si, kolem Plitvických jezer se také dalo najít místo k zaparkování i bez toho, abychom si povinně museli koupit vstupenku, přičemž přímo na parkovišti u vchodu jsou sociálky s vodou, Další pumpa v Korenici neměla umývárnu, jen tam stály plastové kabiny, jezdilo se skrz Udbinu, ale tam byla pumpa v noci zavřená, hned za Gračacem na Cerovac byly dvě hospody, nejméně jedna z nich i v noci otevřená, a kolem hromada místa, kde se dalo na pár hodin zaparkovat, zrovna tak bylo pár takových odpočívadýlek kolem Zrmanji, ale málokteré pro víc, než dvě auta (tak jsme tam potmě nestavěli, ale dvakrát nás tam už předstihlo svítání - dlouho jsme jezdili tak pět šest aut spolu). Přímo v Kninu byla benzínka, ale v noci se tam nedalo nic, než natankovat, ani sociálky tam nebyly. V okolí poněkud prořídl počet míst, kde by se dalo zastavit a nepřekážet, ale až po Sinj jich nejméně 12 bylo taky, a dostatečně prostorných, v Sinji pumpa v noci otevřená, nestavěl jsem tam, tak stav vody nevím, pumpa nad Triljí otevřená jen za světla... ale dál (jsme vlastně za tmy jeli jen jednou zpět, ale natankováno v Neumu, tak jsme pumpy nezkoumali) byly jen pumpy na Cistách a v Zadvarje, ty jsme směrem na Pelješac potkávali už jen za světla a otevřené.
Proto si nemyslím, že by situace už v roce 2002 byla tak vážná. Dokonce bylo cestou pár otevřených hospůdek, ale to nemám evidované, kde a v kolik hodin jsme jeli kolem. S velkými vzdálenostmi od pumpy k pumpě jsme počítali, pitnou vodu ve dvou třech PETkách i pětilitrový kanystřík na opláchnutí jsme s sebou vždycky měli, tak nás nějaký nedostatek komfortu nijak netížil.
Re: Stará cestayawning smiley
09. 05. 2015 07:53
Hille ,není co dodat,jen potichu zírat,vzpomínat a tobě jako již několikrát thumbs up
avatar Re: Stará cestayawning smiley
09. 05. 2015 08:48
... pánové, co je, nebo byl monument ( možná nedokončená stavba hotelu ? ) na trase po staré cestě směrem k Jadranu ( v pravo ) někde na náhorních planinách ... ve tvaru lodi ?
... místo už si nepamatuji ... ale asi už to nebylo daleko k jezeru Peručko ...
P.S. Hill ... thumbs up
smileys with beer
avatar Re: Stará cestayawning smiley
09. 05. 2015 08:56
Jo, na šedesátce mezi Cistou Velikou a Cistou Provo, hele
avatar Re: Stará cestayawning smiley
09. 05. 2015 08:58
tony65 napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Kolem Kninu cedule Pozor miny!, pustá oblast po
> vyhnaných Srbech, všechno vymlácený, nikde ani
> živáčka. Je vidět, že jsi tam tehdy nejel..

Máš jasnovideckoiu kouli, že tak víš kde jsem jel a nejel!?

Jenom nepotřebuji k životu co 10km benzinku a kompletní zázemí. Hill to tu vypsal pěkně a je vidět, že těm míst opravdu hodně bylo. Já nemám potřebu si to pamatovat tak do detailů.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Peťas (09. 05. 2015 09:19).
avatar Re: Stará cestayawning smiley
09. 05. 2015 09:00
PetrK napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Každému vyhovuje
> něco jiného, na tom není nic divného.

Jistě vyhovuje, ale nemusí tu proto ještě psát nesmysly. Je vhodné rozlišovat osobní názory a pocity od reality.
avatar Re: Stará cestayawning smiley
09. 05. 2015 09:18
... Hille ... přesně ... takže je to restaurace a slouží ?
smileys with beer
avatar Re: Stará cestayawning smiley
09. 05. 2015 09:22
Nevím jak steré jsou ty fotky a nevybavuji si, že by tam minulý rok byly ty nápisy. Vypadalo to, že to bude spíš na bydlení, ale podle těch fotek to vypadá opravdu na to, že by to mohla být restaurace. ;-)
avatar Re: Stará cestayawning smiley
09. 05. 2015 10:34
Nápis Mirko Jelin tam loni byl..sem si tak povídal, hele asi bude otevírat hospodu. Přinejmenším skvělá atrakce drinking smiley
avatar Re: Stará cestayawning smiley
09. 05. 2015 10:47
Jak jsem psal, nevybavuji si to. Ale klidně jsem to mohl přehlídnout. Vždycky tu "loď" zaregistruji až na poslední chvíli. Taky tam ten nápis mohl někdy po tom, než jsem jel kolem. ;-)
avatar Re: Stará cestayawning smiley
09. 05. 2015 10:55
Hill napsal(a):
-------------------------------------------------------
> jezdilo se skrz
> Udbinu, ale tam byla pumpa v noci zavřená,

Tu jsem viděl několikrát zavřenou i v posledních letech přes den (nejsem si úplně jistý, ale asi to bylo pokaždé o víkendu).

Pod tou benzinkou je ale takové malé bistro. Vaří tam dobře (ale to v Chorvatsku snad v každé restauraci), ceny znatelně nižší než na pobřeží a porce vetší. thumbs up Jenom mi málokdy vyjde, že jedu kolem ve "správný" čas oběda, nebo večeře.
Re: Stará cestayawning smiley
11. 05. 2015 17:48
Ja len doplnim Grabovac- pred Plitvicami- smer Knin v lavo benzinka, a oproti restauracia (super ranajky). WC perfekt ciste.
Re: Stará cestayawning smiley
12. 05. 2015 22:45
11.9.2012 jsem po obědě odjížděl z Krvavice přes Šestanovac, Sinj, Knin... do Plitvic, druhý den návštěva jezer a pak domů. Za celou cestu z Krvavice do Plitvic na silnici mimo města jsem napočítal celá čtyři auta která jela ještě v protisměru, prostě paráda.
Re: Stará cestayawning smiley
18. 06. 2015 16:17
Taky bych se letos vydala zase po staré cestě, tak uvítám informace. Za celé roky jsme nikdy nebyli na Plitvicích, tak bychom to rádi spojili. Ale pořád váhám – řídím jen já, manžel ne, tak mám trošku strach, abych nejela dlouho...
avatar
mdr
Re: Stará cestayawning smiley
18. 06. 2015 17:13
My jsme absolvovali "starou" 2/3.6 tam (spali jsme v Rastoke) po trase Karlovac - Rastoke (Slunj) - Plitvička Jedzera - Korenica - Gračac - Obrovac - Benkovac - Biograd - Pirovac - Murter a 13/14.6 zpět Murter - po silnici č.59 směr Knin, před Kninem doleva na silnici č.1 a pak po ní až po Karlovac.

Až na úsek Karlovac - Korenica minimální provoz, všude kvalitní silnice (pravda silnice č.49 trochu klikatá a užší, ale jinak taky OK), na několika místech oprava vozovky, ale to by do července asi mohli stihnout. Doba jízdy samozřejmě o cosi delší, než po dálnici, ale naprosto pohodová trasa, není se třeba bát. Mnoho možností dobrého stravování. Z našeho pohledu trochu chaotická omezení rychlosti, nekorespondující se začátky a konci obcí, která stejně skoro nikdo nedodržuje, a když nékde policie měří rychlost (viděli jsme jednou, měřili padesátku), protijedoucí upozorňují (děkuji smiling smiley )

Plitvice vřele doporučuji, je vhodné nechat si na ně celý den, my jsme před několika lety spali dvě noci v obci Plitvica Selo, odkud se dá dojít pěšky k "zadnímu" vchodu do parku.
Re: Stará cestayawning smiley
18. 06. 2015 21:01
Jak píše mdr, cesta po staré je naprostá pohoda. Jen nechvátat a užívat si to. Jestli ráda řídíš, bude se ti líbit. Bez překračování rychlosti to ale nejde. V poli začátek obce, po kilometru nikde nic, pak tři chalupy a po dalším kilometru možná konec obce. Skoro do každé zatáčky je omezená rychlost a konec nikde.
Pomalejší to je. Záleží kam jedeš. Do Splitu počítej tak dvě hodiny navíc. Ve skutečnosti to bude víc, protože budete každou chvíli stát a fotit yawning smiley
avatar
mdr
Re: Stará cestayawning smiley
18. 06. 2015 21:46
Já mám z jejich označování max. rychlostí pocit, že začátek a konec obce nic neznamená, stejně většinou určují max. rychlost vždy značkou, i když je to 50 km/h. Křižovatka asi omezení nekončí, ale konec omezení rychlosti jsem snad ani neviděl.
Re: Stará cestayawning smiley
19. 06. 2015 08:52
Monikare,lze konstatovat,že,,stará,,se v mnoha směrech změnila,zpříjemnila,mnohé bylo již zde sděleno.Až na nepatrné výjimky odpadly kamiony,což je veliké plus.Je pochopitelné,že Plitvice nezbavíš autobusů a osobáků.Radit nebudu,toho jsem dalek,ale když budeš mít pocit že toho máš dost,není problém se pak dole vrátit na dálnici,Ubdine,Gračač,komunikace velice slušné.To samé může platit a je použitelné i pro případ špatného počasí.
Re: Stará cestayawning smiley
22. 06. 2015 22:10
Letos to dám kousek po staré silnici a to jenom proto, abych viděl tohle místo

Jedná se o krasový vývěr řeky Cetiny. Je to kousek nad jezerem Peručko.
Re: Stará cestayawning smiley
23. 06. 2015 07:43
Nemáš prosím GPS souřadnice tohoto místa?
Re: Stará cestayawning smiley
23. 06. 2015 08:11
Tak jsem mezitím trochu hledal. Nejmenuje se to místo náhodou Vukovića vrilo?
Re: Stará cestayawning smiley
23. 06. 2015 08:35
[www.google.cz]

Je to na souřadnicích N43.976879, E16.429923
Na jedné mapě jsem našel jméno Milaševo jezero, na většině map žádný název není.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 172
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.