Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Split - Pelješac

Autor romek 
Split - Pelješac
16. 07. 2006 22:33
Může mi někdo napsat jaká je kapacita trajektu z Ploče do Trpanje. Díky
Re: Split - Pelješac
17. 07. 2006 16:16
Malá. Jestli to pobere 15-20 aut a to ještě záleží jewstli mezi to vjede někdo s náklaďákem nebo karavanem či lodí. Má to jen jedny vrata takže ven se couvá.

PS: dobrej název vlákna...
Bob
Re: Split - Pelješac
17. 07. 2006 17:53
Napočítal jsem tam tuším 25 aut. Auta byla namačkaná jak sardinky....ale nebyl tam žádný náklaďák ani přívěs.
Re: Split - Pelješac
17. 07. 2006 20:18
Díky za informaci, nějak se s tim začátkem srpna po ránu poperu. Trochu kytu,štětec , barvu a nárazník. Ono to pude nebo z toho maj ponorku.
jajina
Re: Split - Pelješac
17. 07. 2006 20:33
Neboj, zvládne se to, 1. srpna to máme v plánu také. Konec cesty je strašně úmorný, trajekt ujde. Třeba se potkáme.
Re: Split - Pelješac
17. 07. 2006 21:04
To já abych se dyžtak odpočítal. V Chorvatsku jsme byli 5x, ale Pelješac jedem poprvé. Dám si Red Bull s vodkou (nebo 2) a do Orebiče můžu couvat s kukadlama navrch hlavy. Jedem až 5.8.
jis
Re: Split - Pelješac
17. 07. 2006 22:06
Včera jsem se z Pelješacu vrátil. Doporučuji pro dobrodružné povahy estu zpět přes Bosnu a Hercegovinu. Je to bomba. Bacha v Orebiči řádí poldové. Zastavil sem před pekárnou a hned jsem vyfasoval 300 kn. Ale dal mi na vybranou. 300 a nebo cestu k prokurátorovi.thumbs up smiley
Re: Split - Pelješac
18. 07. 2006 09:48
Pro cestu zpátky už déle uvažuju o možnosti přes Banja Luku. Z Orebiče v 9.00 a o půlnoci v Praze. Proč porád tahat kačera po dálnicize Splitu, o poplatky vůbec nejde. O dovolený si dovoluju, něšetřim.
Rada
Re: Split - Pelješac
19. 07. 2006 19:18
Přesně jak píše jis. Na Pelješacu poldu jak nasraných. Celou dovolenou jsem jezdil více méně předpisově a pak jsem chytil pozdě večer (stalo se v sobotu, kdy obvykle jezdí přijíždějí turisti) po návratu z výletu z Černé Hory pokutu před Malým Stonem. Na rovném úseku stal Golf a na střeše radar. Že jedu 72 v obci. Obec jsem nikde neviděl. Z 700 Kn jsem to ukecel na 500 Kn. Pak jsem pokračoval jak s hnojem skoro 60 km až do Kučiště. Ve Stonu dokonce před solivarem omezení na 30 a pak až na 10, do kopců 40 atd. Při cestě za pár dní 10-ka najednou zmizela a tu značku Malý Ston jsem hledal obtížně i ve dne - je skoro celá schovaná za hustým stromem. Takže bacha. Na cestě zpátky jsem viděl měřit cca 50 km před Plitvicemi a na této trase obrovský počet stacionárních radarů, ale zřejmě neaktivovaných.
Re: Split - Pelješac
19. 07. 2006 22:06
S pejlešackýma poldama zatím zkušenost nemáme, jezdíme tam už několik let. Ale zato s bosenskýma. Cesta je úžasná, ale pozor na čtyřicítky. Na to oni čekají a hned dávají horentní sumy, nebo seberou doklady a ráno na stanici. Když dostanou nějaké penízky bez dokladu tak vás ještě vyvedou z města. Raději jezdíme přes Chorvatsko a loni už i po dálnici. Je to pohodlnější.
misa
Re: Split - Pelješac
20. 07. 2006 10:32
Dejte pak vedet jak proběhla cesta. Už jsme letos byli na Kleku, a máme v plánu Orebič. Ten závěr je dost náročný, tak dejte vědět jak vypadá ten trajekt, kolik stojí atd.
Rada
Re: Split - Pelješac
20. 07. 2006 17:16
misa: proč na Pelješac trajektem?
pes
Re: Split - Pelješac
21. 07. 2006 08:58
Zkrácení cesty
Re: Split - Pelješac
21. 07. 2006 09:56
Kapacita trajektu z Ploče do Trpanje je 29 osobních aut.Pokud tam najedou náklaďáky , nebo obytná auta tak pochopitelně méně.Lístky stojí pro dospělé 28 Kn , děti do 12-ti let polovinu.Do tří let zdarma.Osobní auto 88 Kn.Když se jede z Trpanje do Ploče , je lepší přijet dřív , postavit auto fo fronty a jít se třeby okoupat na pláž k hotelu Faraon (je tam i sprcha s krásně ledovou vodou na osvěžení).Jezdím už pátý rok na Divnou a letos jsme udělali rekord - z Ploče do Ostravy za 14 hodin.Střídali jsme se s manželkou v řízení a měli jsme dvě přestávky ať se děcka protáhnou.Jeli jsme ale uprostřet týdne.S policajtama žádný problém. Všem pěknou dovolenou. Tom.
Re: Split - Pelješac
21. 07. 2006 16:57
Tome díky za radu s tím hotelem Faraon, měli jste super cestu domu.S těma policajtama to bude jako u nás, pilotní průkazy se vracej dobrovolně. Roman
Rada
Re: Split - Pelješac
22. 07. 2006 10:17
Fakt nechápu tu úsporu při použití trajektu.

Ploče - Orebič 114 km, 1:41 po pobřeží dle [www.viamichelin.com]

Ploče - Trpanj 1,5 km, 0:52 trajekt dle
[www.viamichelin.com]

Trpanj - Orebič 17 km, 0:21 dle [www.viamichelin.com]

Takže úspora 28 min (pokud se hned nalodíš:-))) ), která stojí v mém případě 2x28 + 2x14 + 88 = 172 Kn, tj. skoro 700 Kč se fakt vyplatí:-))) Možná tak na machorvání před neznalými, jak jsem si to krásně podle mapy zkrátil.

Něco jiného je třeba použití trajektu v Boce Kotorské.
3,5 Euro za 2 km, 0:19 z Kamenari do Lepetari
nebo se trmácet objížděním zátoky v dálce skoro 40 km.
Re: Split - Pelješac
22. 07. 2006 14:54
Je na pláži v Orebiči půjčovna vodních skůtrú a windsurfingu nebo i něco jako výuka na prkně.
Re: Split - Pelješac
22. 07. 2006 15:59
To Rada...
A není to snad každého věc? Chystám se na Pelješac koncem srpna, raději bych jela po silnici ... ale umím si představit, že už toho budu mít po té štrece tak plné brejle, že budu ještě ráda, že si těch posledních cca 100 km ušetřím... (a zrovna ty poslední kilometry bývají někdy sakra dlouhé...) Známý, co tam jezdí dvakrát ročně, prý tam jezdí vždy trajektem, zpátky odpočatý vždy po silnici...
Bob
Re: Split - Pelješac
22. 07. 2006 18:43
Pro Romka - Na Pelješacu jsem byl 2 krát, letos jedu potřetí. V obou předchozích rocích jsem se pokoušel najít místo, kde by půjčovali vodní skůtry. Nikde jsem nic nenašel, dokonce jsem se ptal pana domácího jestli by náhodou o něčem nevěděl, taky v infocentru před Orebičem (v těch serpentinách). Každý mi tvrdil, že o ničem neví. Takže si myslím, že v tomto směru tvá ani má touha ukojena nebude. Jediné místo o kterém já vím, je u hotelu Medena, ale to je hrozně daleko, až u Trogiru (tam jsem se svezl). Další místo, kde to lze předpokládat je Makarska (také moc daleko)....tam jsem viděl i padáky. Snad....možná někde na Korčule...ale to nevím. Vím že si tam můžeš pronajmou jachtu, člun, auto, motorku, skůtr...to jo. Ale na vodní skůtr jsem bohužel nenarazil.
Windsurfing v Orebiči není problém, tam jsem půjčovny viděl. Lze si tam i zapotápět (s lahvemi). Je...nebo byla tam parta mladíků, která pořádala kurzy potápění (byli to Češi)...trvá to asi týden, nebo i jednorázový ponor, asi do 10 metrů...ale to tě bude další potapěč celou dobu držet za ruku, asi tak, jako když vedeš tchyni k tanci a děláš gentlemana.
JirkaD
Re: Split - Pelješac
22. 07. 2006 19:57
Vodní skůtry půjčují v Gradacu, z Pelješacu je to cca 10 km? přímo přes moře nebo cca
100 km? po silnici. N apelješacu jsem nebyl ale v Gradacu už 5x.
Re: Split - Pelješac
22. 07. 2006 21:58
To Ifča:
Ahoj,dneska jsme se vrátili z Pelješacu.Taky jsme si chtěli cestou tam zkrátit poslední kilometry trajektem,ale nakonec jsme to objeli.Za prvé ta cesta z Ploče už není tak hrozně dlouhá,podél pobřeží se jede docela pěkně (podotýkám,že jsem poslední úsek řídila já),je tam krásný výhled právě na Pelješac,za druhé cesta přímo Pelješacem je naprosto úchvatná i po předchozích 1400 kilometrech.No a za třetí - viděli jsme trajekt,ketrý jezdí z Ploče do Trpanje.Auta tam musejí nacouvat,takže to docela trvá než se zaplní.Samotný trajekt je vlastně jen plošina pro auta a dva ochozy bez střechy.Pokud člověk přijede brzy ráno nebo naopak večer,když zapadá slunce,umím si to ještě představit.Ale přes den,když pere sluníčko a je přes třicet i ve stínu,to musí být hrozný.Buď můžete zůstat v autě,ale zase na něj pere slunce,nebo vyjít na ochoz a stát na slunci a horku.Byli jsme se podívat i v Trpanji,zrovna tam jeden trajekt připlul.Vyjíždění aut trvalo celkem dlouho a právě,když už je člověk urvaný po té dlouhé cestě,je to dost únavné.Cesta z Trpanje do poloostrova je nádherná,ostatně jako celý poloostrov.Takže záleží na vás,jak se rozhodnete.Rozhodně přeju krásnou dovolenou!!!Já mám depku,protože jsme se vrátili dnes odpoledne do těch hnusných hiců a dusna tady.Tam je taky vedro,ale prostě moře je moře.Gabča
Re: Split - Pelješac
22. 07. 2006 22:42
Ahoj Gábi, dík za info, v podstatě tohle máme taky tak vyzkoušený, jen letos jedeme jinam než do Perny, tak jsem čekal trošku informací o vesničce, kde jste byli ubytovaní, ale snad to bude všechno OK, my vyrážíme už zítra mezi 16-18 z Olomouce, chtěli jsme mrknout i do Drače a okolí, jen nám nebylo jasný, píšou tam o parkování na obecním pozemku, jestli jste tam náhodou byli, písni mi prosím, jestli i tam budou požadovat celodenní parkovný. Připadá nám to vcelku uhozený, když nemůžu parkovat před domem kde bydlíme, abych ještě platil za celých deset dní za obecní parkáč.
Stejně si ale myslím, že skončíme v jedné ze tří lokalit, Luce, Blaževu, Sreseru nebo taky je možnost na jihu Žuljany, tam mám taky v celku dobré info od P.Kachy...tak uvidíme
Jo a nezoufej, léto je letos hezký i tady narozdíl od předešlých zamračených let, je to prostě pohodička....Dík Karel...
Rada
Re: Split - Pelješac
22. 07. 2006 23:35
Pokud jde o vodní sporty, tak rájem je Viganj (vedle Kučiště - cca 9 od Orebiče), kde je několik půjčoven i škol surfů. Ale půjčovat skůtry jsem tam nikde neviděl.
Re: Split - Pelješac
22. 07. 2006 23:36
To Karel z Ol.
Ahoj Karle,takže Luka Dubrava je super co se týče klidu a soukromí.Byli jsme s naší malou (tři roky) a naprostá spokojenost.Na pláži,která je oblázková,bylo přes den maximálně tak dvacet lidiček,nikdo si tam nikoho nevšímá,někdy jsme tam byli třeba celé dopoledne úplně sami.Nádherný výhled na konec Biokova a okolní ostrůvky.Každý den kolem poledne se zvedl vítr a foukal a ochlazoval vzduch,takže se dalo ležet i přes poledne.Večer kromě hlasů z okolních terásek nebylo nic slyšet.Prostě ráj.V Drače jsme byli několikrát,je to menší vesnička,ale kdo má rád klid,nevadí mu,jak tady někdo psal,že je to "díra".Jsou tam,myslím,dvě menší hospůdky přímo u moře.Pak jsme byli ve Sreseru,to je v podstatě totéž jen o kousek dál.Nádherný je Trstenik a Žuljana na druhé straně poloostrova.Trpanj je taky nádherný.V Orebiči jsme taky byli několikrát a moc se nám tam líbilo.V Luce se nám líbilo právě proto,že je tam absolutní klid a přesto člověk do půl hodiny dojede kamkoliv na poloostově za zábavou nebo jen tak na výlet.Když se vyjede nad Žuljanu i nad Trstenik,tak je nádherný výhled na moře.Určitě se vám bude líbit kdekoliv.Já jsem rozhodnutá,že příště pojedeme zase na Pelješac,i když ta cesta je fakt příšerná a zdlouhavá.Tak ať se vám líbí,pozdravuj za nás Pelješac a upřímně vám závidím,že teprve jedete.Jo a tam jsme projeli bez nejmenších problémů a zpátky taky.Jen včera v noci směrem na HR byla 16ti km kolona od Mariboru až na HR hranice.Ale to nám nevadilo.
Tak hezkou dovolenou!!!!
Re: Split - Pelješac
22. 07. 2006 23:39
To Karel z Ol.
Ještě k tomu parkování v Drače.Obecním pozemkem asi myslí kousek jakéhosi parkoviště před mořem,kde stojí auta.My jsme tam vždycky stáli,když jsme přijeli a nikdo po nás nic nechtěl.Ono je to tam opravdu malinké.
Re: Split - Pelješac
23. 07. 2006 10:47
Gabčo, díky za info...
Sama se asi budu rozhodovat vyloženě podle momentální situace... Vzhledem k tomu, že jsem jediný řidič, tak už ty kiláky taky budu počítat jinak... Na druhou stranu, ač couvat za normálních okolností docela umím... v horku, unavená po cestě a v koloně ostatních aut... možná bude méně stresující to objet... uvidíme...
med
Re: Split - Pelješac
23. 07. 2006 11:13
to Gabča:
Trajektem sem se vracel z Trpanje 12.8.2006 a je na něm poměrně prostorná klimatizovaná kajuta s občestvením ( i zmrzlina = kopeček za 4kn). Protože nemám klimu v autě, tak cesta trajektem byla nesrovnatelně lepší. Nalodění na trajekt je taky velmi rychlé. Jediný problém vidím v tom, že má malou kapacitu, takže v době špičky člověk musí přijet dříve, a to se vyplatí jenom v Trpanji, kde si čekání můžete zpříjemnit koupáním. V Ploče by to byla asi hrůza. My jsme jeli ve středu, k trajektu jsem přijel v 8:45 a bez problému jsem nacouval a zdaleka jsem nebyl poslední a ještě zbyly 2-3 místa volné ( odjezd byl v 9:00! ).

To Rada:
za trajekt jsem platil 2x28kn + 2x14kn +96(!) ( za auto ) = 180 kn. Časová úspora cesty je skoro žádná. Finančně to vyjde na stejno. Náklady na 1 km cesty autem počítám cca 5Kč ( nejen benzín ! ),takže 140km x 5 kč = 700 Kč. Ale je pravda, že únava při cestě tam je někdy velká a potom traket pomůže. Paradoxem je, že já jsem na Pleješac jel zatím třikrát a ze šesti možných cest trajektem jsem absolvoval jen dvě a pokaždé při cestě z(!!!) Pleješacu, takže o únavě nebyla ani řeč, spíše sem jel kvůli rodine, aby si ušetřili 1,5 hodiny cesty v autě - na trajektu to pro ně je příjemnější.

To Karel z Ol.
V Žuljaně - je nádherně (ale byl sem tam pokaždé před sezónou) - otevřené moře, když je vítr, tak vlny. Okolní plážičky( třeba Vučina) jsou kouzelné. ( Někdo si stežuje na čistotu pláže ve vesnici, ale myslím si, že je určitě čistší než v Drače.
V Trsteniku jsem byl jenom na výletech. Je tam pěkně. Letos přestal jezdit trajekt na Mlejt, takže tam bude větší klid. Ale zdálo se mi , že na pláž ve vesnici padnul brzy stín ( cca v 5hodin). Okolní pláže ( znám jenom ty směrem na Žujanu ) jsou nádherné. Trstenik a Žuljanu ocení ti, kteří si rádi vyšlápnou na okolní kopečky ( 400 - 600 m n.m. ) = nádherný výhled.
V Drače pozor na silnici, v části vesnice vede mezi mořem a domky a je dost frekventovaná. Moře je asi teplejší, ale na mně moc uzavřené.
Sreser je podobný jako Drače, jen o trochu vetší( je vněm obchod a restarace) a neprotíná ho hlavní silnice.
V Luce Dubravě jsem nebyl - neznám.
Letos jsem strávil dovolenou ve vesnici Duba Pelješka, to je asi 3 km za "proslulou" Divnou. Není tam ani krám. Jen tam ráno zajede pekař s autem a je tam jedno mále bistro, které zavírá v 21-22 hodin. Přímo u moře je asi 5 - 6 domů na ubytování, dále je možno se ubytovat ve vesnici cca 300m od moře. Nádherná oblázková pláž ( dlouhá tak 600m). Není pro malé děti,protože už cca 3 m od břehu je hloubka 1,5m a potom se hloubka vody ustálí na 4-5 m = nádherný pohled na dno. Na tuto pláž jezdí lidi až z Trsteniku, dále tam jezdí na výlety 2-3 lodě z pevniny, takže mezi 11-14 hodinou je tam trochu více lidí. Pozor na teplotu vody, když foukal vítr, tak se dost ochladila. Rozdíl oproti Drače byl dost citelný. Občas tam byly vlny. Jinak v okolí jsou další dvě pláže. Dosažitelné pouze pěšky (do 20min) nebo na lodi a tam je klid. Přímo nad Dubou se vypíná kopec SV. Ilja (961 m n.m.). Vede tam pěkně značená turistická cesta, ale pouze z Orebiče (nutno dojet cca 25km). Cesta přímo z Duby je neznačená, pod kopcem končí a jde se dost nebezpečným terénem - volnou krajinou ( prudké srázy a skály!). Až budu mít trochu času, tak dám pár fotek z Duby do galerie.
Re: Split - Pelješac
23. 07. 2006 16:13
Díky vám všem, uvidíme na místě, díky za tohle skvělý fórum....já odcházím do auta a vyrážíme směr Pelješac....páčko a jak se vrátíme, tak písnu...Ahoj Karel....
Rada
Re: Split - Pelješac
23. 07. 2006 20:10
2 med: Když jsem jel letos po 4 letech na Pelješac, tak jsem chtěl vyzkoušet právě Žuljanu, ale čistota té vesnické pláže je fakt otřesná. Ne, že by tam jako později v Černé Hoře byly odpadky, ale velké množství řas a bordelu z moře.
Další tip Dingač byl obsazený a nakonec jsem byl rád, že jsem se zpátky do z toho srázu vyhrabal a přežila spojka. Nakonec opět zvítězilo Kučiště a klídek. Po týdnu následovalo trochu rušna v Černé Hoře.
Re: Split - Pelješac
24. 07. 2006 09:50
Co jsem potřeboval zhruba vědět tak to díky této diskusi vím. Ale přece jenom ještě něco. Jak je to s možnostíkoupě vína (crno,belo) domácí výroby. Co doporučujete, já osbně raději červené. Vezeme sebou ještě 16-letého dacánka, takže občas asi vopruz a ty tekutý vitamíny příjdou vhod, hlavně pro mě.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 163
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.