Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?

Autor tony66 
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
27. 07. 2008 23:56
Včera jsme se vrátili z Poreče (Istrie). Vyjeli jsme v sobotu 19.7. ve 3.00 od Ostravy, směr Brno-Vídeň-Maribor-Ljubljana-HP Sočerga-Buzet-Vižidana-Poreč. Přes Vídeň zkratka na Seyring (aktuální poznatek: před odbočkou ze SEYRINGESTRASSE na RAUTENVEGstrasse je dobře značená asi 200m objížďka, v protisměru se jede normálně). Slovinskou známku jsem koupil na Shellce 20km před Slovinskem (takže hranici jsem již projel s Vinětou a nemusel se zdržovat). Musím konstatovat, že Slovinská dálnice je po všech stránkách hodně kvalitní a nelitoval jsem 35 EUR za nákup DZ (souhlasím ale, že chtít 35 EUR za kousek dálnice směrem na Zagreb je nemorální). Za Ljubljaní jsme za Kozinou sjeli z dálnice směr Sočerga, Buzet (HR)...sjezd z dálnice je za Kozinou po výjezdu z asi 2km tunelu a po přejetí viaduktu nad údolím. Na HP Sočerga 5 aut (sobota 12.30...na HP Kaštel touhle dobou masakr). Na km to vychází na stejno. Cesta vnitrozemím Z Buzetu do Poreče v pohodě - minimální provoz, kvalitní silnice). I s častými zastávkami (2 malé děti) nám cesta trvala 11 hodin.
Cesta zpět v Sobotu 26.7. ve 14.00 (po posledním vykoupání v moři a obědě v rest.), jeli jsme stejnou cestou, také bezproblémově, doma rovněž za necelých 11 hodin. Myslím si, že s radami z tohoto fora a trochou plánování to jde i v Sobotu (stejnou dobrou zkušenost se sobotními cestami mám i z cest do Dalmácie).
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
28. 07. 2008 08:57
Mars, chtěla jsem se zeptat, jestli na HP Sočerga -Buzet prohlíželi moc celníci auta, když tam bylo jen 5 aut? Dík.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
28. 07. 2008 09:24
Pavlo, neviděl jsem, že by někoho prohlíželi cestou tam ani zpět. Slovinci se koukli na pasy, Chorvati to jen odmávli.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
28. 07. 2008 09:33
Mars: Díky za odpověď. Tak to je dobrá zpráva. Jedeme totiž v sobotu, tak pojedeme taky tak.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
28. 07. 2008 12:26
Tak zdravím prišiel som zo Sevidu 40km nad Splitom. Cesta dobrá išiel som cez Maďarsko po dialnici Letenye-Goričan prechod normál len mával rukou nič nekotroloval. VŠteko v pohode Cestou späť nás chytil dobrý lejak v Chorvátsku a V maďarsku.. a ešte na pred Zahrebom mytnici Lučko 7km kolona (hezky)... ale dalo sa to zvládnuť....
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
28. 07. 2008 13:04
Ahoj, vyjížděli sme z Brna 13.7. okolo 9 večer - trasa Vídeň-Graz-Maribor-Zagreb-Pag (klasika přímo rovně, i placená "dálnice" ve slo). Cesta tam katastrofa ale jen díky počasí-neskutečný bouřky a lijáky,blesky prostě děs.Byla sem přesvědčená že nedojedem. Chytlo nás to před Grazem a skončilo až v Chorvatsku. Chvílema sme museli zastavit nebo se jelo max 70km/h a to pulka rakouska a cely slovisnko takže se nám cesta dost protáhla - se zastávkama kvůli počasí cca 13 hodin jízdy. Jinak hranice pohoda nikde sme nezastavovali všude jen odmávli. Až na to počasí prostě pohodička. Cesta zpět 24.7. asi ve 20 hodin z Povljany stejnou trasou jako tam,naprosto bez problémů, na hranicích zase jen odmávli. Jedinej náš problém je že nikdy netrefíme zkratku před Vídní podle Midaxe loni sme se motali přes hodinu letos ani nevim kudy ale projeli sme to během chviličky. Tak aspoň taksmiling smiley. Cesta zpět asi 10 hodin ale to díky zastávkám kvůli malýmu. Jinak všem co teprv jednou přejem šťastnou cestu a hlavně dobrý počasí!!
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
28. 07. 2008 14:10
My jsme se vrátili po 17-ti denní dovolené v noci ze čtvrtka na pátek 25.7.2008. Jako hlavní provozní informaci bych uvedl, že kdo jede z Vídně směrem na Prahu, nevyhne se zřejmě zácpě, která zdrží půl hodiny až hodinu. Je tam zúžení kvůli pracím na vozovce. Už se o tom přede mnou zmínili. Jinak jsem ve Slovinsku nepotkal policajta(kromě hranic) a v CHorvatsku jednou měřili rychlost. VˇMoravských Budějovicích (směrem do Hr)mě jednou vyblejskli ze stacionárního radaru hned na začátku, kde jsem sundal nohu z plynu a rozhlížel se po dopravních značkách. Myslím, že tady někdo psal, že kvůli množství přestupků tam nastavili rychlost 65 km/h, ale mám dojem, že jsem měl sotva 60 km/h a možná míň. Je to pěkná prasárna dát to kousíček za vjezd do obce, protože intenzívní brzdění před počátkem obce na silnici 1.třídy je nebezpečnější než ta šedesátka. Přiznám se, že už si nepamatuju, jestli tam nepředcházelo omezení třeba na 70 km/h, ale myslím že ne.
Jinak Chorvatsko s počasím nezklamalo - na 95 procent krásně, 1x bouřka, a 2x část dne mírně pod mrakem.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
28. 07. 2008 14:15
ahoj, vratil som sa vcera rano zo Sibeniku. Odchadzali sme v piatok 18.7. o 23.30 hod z TO cesta v pohode cez Madarsko zdrzanie cca 30min na hranici Rusovce(Poliaci isli s pretekarskymi autami na nejaky pretek tak to cele ucpali) inak v pohode cez Letenye do Sibenika prichod cca 9.45.

cesta spat v sobotu vecer o 21.00, pred tunelom iduca kolona sv.rok cca 3km(20min) cez madarsko prichod do TO 6.00 hod.

820km, dialnica 140km/hod, nejaka pauzicka, cez Madarsko plynule cca 80-90km/hod., colnici mavali.

vsetkym stastnu cestu.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
28. 07. 2008 15:19
Išli sme 13.7.o 19 :00 h. z Bratislavy do Žmanu(Dugy otok) cesta bola v poriadku bez zdržaní tak že sme boli pri tuneli Sv.Rok už cca o 4:00 hod.Keďže trajekt zo Zadaru nám išiel až o 9:30 h.tak sme sa rozhodli zastaviť a pospať si na tom prvom parkovisku za Sv.rokom je tam novopostavená reštaurácia(už otvorená)a hotel(ešte zatvorený).Na parkovisku bolo dosť áut a ludí ale pred tým ako som zaspal som manželku upozorňoval na dvoch hnedoeurópanov(cigáňou,rómov) ktorý sa tam poflakovali,ešte sme vtipkovali že či sa idú opalovať a pod.O 1,5 hod.keď som sa zobudil tak sa ma pýtali dvaja nemci z vedla stojaceho karavanu,či som niekoho podozrivého nevidel preto že kým spali v zadnej časti,do prednej sa im niekto vlámal a ukradol im všetku hotovosť,nič iné identifikovatelné ako telefóny a pod.len peniaze.Tak som im povedal o tých dvoch indiánoch.Po chvíli prišla jedna pani (SK) ktorá to potvrdila,preto že ich videla pri akcii vraj to celé trvalo asi 10 sek.jeden strážil druhý prekonal zámok zobral prachy,skočili do auta a zmizli.Pýtal som sa jej prečo niečo nespravila(neviem síce čo by som spravil ja)tak povedala že kým jej to došlo už boli preč a hlavne sa ich bála,čo sa jej ani nedivím boli to taký podla mňa typický Rumunský alebo Bulharský Cigáni aj keď to samozrejme mohli byť aj naši.Až neskôr som si spomenul že keď sme predtým stáli na pumpe niekde za Zagrebom (wc,kafe)medzi autami so spiacimi ludmi chodili dvaja chorvátsky policajti a nazerali do áut,tak že asi to nebol prvý prípad. Čiže treba si dávať pozor a zamykať sa v aute pri spánku na parkovisku.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
28. 07. 2008 17:25
anaxios napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Nemôžem tu nájsť vlákno, ktoré sa týka povinnej
> finančnej hotovosti pre vstup do HR. Tak sa pýtam
> vás, ktorí ste sa už vrátili. Chceli po vás
> colníci, aby ste im ukazovali koľko máte peňazí?
> Alebo aj tento predpis už zrušili? Ani neviem ako
> presne to bolo na jednu osobu a jeden deň.
> Kontroluje to tam niekto? Budem vďačný za každú
> informáciu.


Nič také aspoň na hranici Letenye-Goričan len mával rukou pozrel OP a išli sme...
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
28. 07. 2008 21:40
pavkakral napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Mildous napsal(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Pavlakral - řekl bych, že jsi si to tak trochu
> > zavinil sám!!!! Tam jsi jel v pohodě (úterý ),
> > spokojenost a zpět ses vydal jak nějaký
> začátečník
> > v sobotu a pak si tady stěžuješ a brbleš ! Měl
> jsi
> > buď skončit o den dříve, nebo si to o den
> > prodloužit a bylo by vše OK a příští rok by ses
> > znova vydal autem. Chorvatsku zdar a cestu tam
> i
> > zpět si plánujeme ( i platíme a dost )my,
> řidiči
> > !!! Jak si usteleš,tak si lehneš !!!
>
>
> Za1)nebylo zbytí než jet v sobotu
> 2)nestěžuju si ani nebrblám
> 3)už se autem nevydám i kdyby mě to trvalo
> jen 2 hoďky OK!!!!
> 4)Toto se jmenuje Kdo už jste se letos
> vrátil? Jaká byla cesta?(jen jsem popsal mojí
> cestu)


Nevím, jestli jsi zbytečně nezamachroval a nepřestřelil s těma dvěma hoďkama grinning smiley Letadlem by to nebylo rychlejší, když vezmeš i odbavení na letišti ........ eye rolling smiley Neblbni, vždyť ta jízda autem má své kouzlo. Nedokážu ho popsat, ale strašně rád řídím a jízdu k moři si neuvěřitelně užívám. Miluju východ slunce na odpočívadle Krka. Kdo mě chce vidět, tak ať tam je v sobotu 16.8. kolem 5 hodiny. Dáme si kávu smoking smiley
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
29. 07. 2008 08:55
Vrátili jsme se v neděli z Rogoznice.
Cesta v pohodě jako každý rok.Tam jsme jeli 16.7 navečer-Slovinskou dálnici jsme minuli naprosto v pohodě a ani časově to nebylo takové zdržení.
Na hnranicích slovinec pouze vytáhl ruku z budky-vzal pas-ani na nás nejukl a zase pas vystrčil.
Chorvat koukl do pasu-do auta-viděl dvě děti-tak se ani neptal jenom koukl jestli mám v pasu nějaké děti napsané.
(ani se neptal kteráé dvě děti ze zapsaných 3 to jsou.Navíc kluk se jmenuje jinak než já-ani to ho nijak nezajímalo.Koukl-vrátil pas a bylo to-cca 2minuty)
Cestou tam žádná kolona-ani u jednoho tunelu.

Cestou zpátky byla 3km kolona u Svjetiho r.-ale dalo se to vpohodě přeskákat.U Male kap. nebyla kolona vůbec.Na hranicích jenom odmávli
ani jsme pasy z okýnka nevystrčili-slovinec zase jenom natáhl ruku z budky a koukl a vrátil pasy.
(kolony byly vidět na hranicích směrem z čr-z chorvatska byl průjezd plynulý)

Zhrnuto-kdybychom pašovali i 5dětí které by ani jedno nebylo naše,za autem měli přivázanou živou krávu a ta ještě táhla cisternu mlíka-asi by to bylo celníků úplně jedno.Ostatně jako každý rok.
(sice jsem měla sebou kvůli rozdílnému jménu kluka oddací list a jeho RL-ale fakt to bylo jen pro sichr a nebylo to potřeba)

Co se týká zhodnocení letoška.(kromě místa které jsme po 4 letech změnili-místo Omišsské rev. jsme jeli k Rogoznici-a upřímně nás nenadchlo ani moře-ani okolí a celkově nás to prostředí nějak nevzalo u srdce)tak se dá říct že ceny,služby atd. jako každý rok vpohodě.
Neměli jsme žádné problémy ani s lidma-ani mi nepřišlo že by bylo draho.Všecko kupujem až na místě a nijak jsem žádné prudké změny cen nepocítila(dokonce bych řekla že při ceně kuny 3.40 byla zmrzlina za 5 vpohodě.)
Jinak vyplatí se všude platit kartou-kurs byl výhodnější a kupodivu i sebemenší Konzum na vsi už karty bral.

POčasí si s náma sice trochu hrálo-z 10 dní jsme měli 3dny vedro-4 zataženo-přehánky-nebo aspon studený vítr a další 3 zase vedro k padnutí.Děsně se ochladila voda po dešti a větru-takže ikdyž už pak bylo vedro-do vody šli jen odvážné typy.
Ale zase jsme dělali výlety a projeli víc míst než v jiné roky kdy bylo vedro a nikam se nám od vody nechtělo.
Celkově bylo vidět celkem málo lidí-u cesty bylo moře majitelů AP kteří skákali po autech a nabízeli ubytování.Bylo to vidět i v restauracích-byla sezona a kolem oběda byly poloprázné-večer to nebylo o moc lepší,.

ZHRNUTO:chorvatsko nás zase nezklamalo(akorát se nám nepovedl výběr lokality která nám ne moc vyhovovala-ale to je spíš naše chyba výběru-příští rok pojedem tam kde jsme spokojenější)Lidi jsou pořád stejní,ceny vpohodě,cesta bez problémů.Vyšlo nám i zdraví a nikomu se nic nepřihodilo-takže jsem spokojená.
A příští rok zase-už ted se začínáme zase těšit.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
30. 07. 2008 10:07
Takže vrátili jsme se min.středu od Zadaru.Cesta tam, Uh.Hradiště-Zadar-12 hodin se dvěma hodinovými přestávky v noci na spaní.Vyjeli jsme v sobotu večer 12.7. v 20.00.Chtěl jsem jet bessyho cestou,ale okolnosti byly proti,takže jen z části.Tzn. Uh.Hradiště-Nové mesto Nad Váhom,po dálnici-Bratislava-Rajka pak po staré do Mosonmagyováru a po 86 pořád dolů,přes Csornu -Kormend-až do Lenti pak na Goričan po neplacené M70.Celkem 800km.
Jelo se celkem dobře,kamion žádný akorát do protisměru dost vracejících čechů,poláků amaďarů,kteří se vraceli,ale asi jen do půlnoci pak už jich ubylo.rychlost přes maday pořád 100-110-pohodahot smiley akorát ty jejich 30-tky v obcích-moc jsme je nepochopil..Je jich tam asi tak kolem7,takže se to dá....Na hranicích (Goričan),jen mávali....

Zpět minulou středu )23.7.) přes den už to bylo o ničem jiném, od Malé Kapely šílená průtrž mračen až na Moravu a celou cestu skoro víchřice,občas byl docela problém udržet auto na cestě.A ty kamiony....děs,desítky kamionů,už od Goričanu....Poláci,srbové....Jediná výhoda,že oni jedou přes obec pořád 70.spinning smiley sticking its tongue out
Silnice oproti roku 2003 kdy jsem tudy jel naposledy,je už dost rozbitá,koleje,obzvlášt spodní úsek od Hrvatských hranic...ještě se to dá,ale místy jsou už i značky na výtluky a koleje....Doba jízdy celkem 12:00 hodin,v tom dešti to nešlo prostě rychleji...eye rolling smiley

Shrnuto,přes Madarsko na pohodu.Doporučuji.Slušná alternativa,jak se vyhnout Slovinsku a Rakousku!hot smiley

Pobavil mne madarský celník při cestě zpět,který usilovně nahlížel do kufru,dokonce chtěl otevřít cestovní ledničku apořád se ptal jestli vezeme z chorvatska s sebou domů nějaké cigarety alkohol...Vzadu spali 2 malé děti,asi jsme vypadali jak pašeráci....grinning smiley
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
30. 07. 2008 18:55
tak, rachy, hezky jsem to četl, ale tvůj rezultát že :
"Doporučuji.Slušná alternativa,jak se vyhnout Slovinsku a Rakousku!"
dle Tvého hororového vyprávění o cestě zpět to nějak nemá logiku...
nějaké kamiony, výtluky, koleje, nemusím...yawning smiley
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
31. 07. 2008 08:09
Vcera jsme se vratili z Rovinju, vyjizdeli jsme 22.7. po 17. hod, trasa Roznov p.R. - Bytca - Bratislava - Viden - Graz - Maribor - Ljublana - Koper - Rovinj. Cesta bez sebemensich problemu, pres slovince paradni dalnice, nepotkali jsme skoro zadny osobak, predjizdeli jsme jen kamiony. Zpatky jsme vyjizdeli v 8.30, jedine zdrzeni bylo pred hp Kastel asi 20 min popojizdeni, prejel jsem tu odbocku na hp Plonaniju. Jinak cesta vpoho, doma jsme byli v 18.30, najeli jsme 870 km.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
31. 07. 2008 12:07
Zdravím libe,

jak vypadal přechod Kaštel při cestě tam ? Byla tam kolona ?
A co celníci a kontrola ?


Díky

JIK
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
31. 07. 2008 12:55
Ahoj všem, rád bych se pozeptal přítomných, zdali někdo vyrážel v sobotu na noc směrem Graz-Maribor-Zagreb-Makarska. Jedu z Českých Budějovic, pojedu po dálnici. Cíl je Brist u Gradace. Zajímalo by mě, jestli můžu počítat s významnějším zdržením třeba u Malé Kapely, nebo u Sv. Roku.

Nepodařilo se mi najít vhodnější vlákno.

Díky

EDIT:
zapomněl jsem dodat, že budu z Budějovic vyrážet cca v 17:00



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Mortimer (31. 07. 2008 13:01).
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
31. 07. 2008 13:15
Cao jiky,
prechodem Kastel jsme prejizdeli asi po 2.00, pred nami bylo jedine auto s rusakama, tem se divali na auto i na doklady, nam jeste nez jsem stacil stahnout okynko a podat pasy, tak mavli, at jedem dal. Za celou cestu tam i zpet nam na vsech prechodech jen mavli, at pokracujem, takze nase pasy neopustily vubec nase auto.smiling smiley
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
31. 07. 2008 13:31
tu jeliman! počasí neporučíš,tak i ta cesta v tom dešti ovlivnila mé hodnocení!Když ti čákne 50x za cestu kamion plnou kolej vody napřední sklo,tak si připadáš skoro jak na tobogáně,tak proto takový závěr....grinning smiley snaha byla vyhnout se slovinsku,neměl sem chuť si nechat lustrovat auto....i když v oktávkcáh slovinšstí celníci asi nejezdí!yawning smiley ale jinak jak říkám přes maďary na pohodu!thumbs up smiley
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
31. 07. 2008 13:33
to Mortimer : odpověď máš v soukromé zprávěeye rolling smiley
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
31. 07. 2008 17:24
to JIKY, koukni se na webkamery, záleží který den a v kolik hodin budeš Kaštelem projíždět. Ve 2 v noci je tam mrtvo, ale např. v sobotu přes den to je masakr. Já jel přes hranice tam i zpět v sobotu po poledni a raději jsem zvolil přechod Sočerga - tam bylo pusto.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
01. 08. 2008 13:39
Pozor při vjezdu do tunelu Sveti rok směr k moři se měří rychlost v omezení las. pistolí a zároveň to kasírují.Těsně předemnou vzali Slovince který nás jěště střihnul a to jsme byli taky o15-20 rychlejší. Při ceestě zpět o 10dní později tatáž hlídka. Úterý , čtvrtek dopoledne bez kolon.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
02. 08. 2008 19:47
Vyjížděli jsme v neděli 20.7 cesta v poho silnice prázdné. jelo nás 5 aut, dvě přes maďarsko a tři přes rakousko a SLO. Všude prázdno. Nazpět ve čtvrtek na večer 31.8. Dálnice v HR v poho, v rakousku se ráno ve Vídní vytvořila asi desetiminutová kolona ale jinak dobrý. Přes Maďarsko prý nekonečná cesta spousta kamionů a traktorů a i kombajn s 8 metrovou radlicí, který si blbě předjížděl. Dokonce přejeli i dvě na zemi už mrtvé srny (asi sražené někým jiným před němi). Všem přeji štastnou cestu a pozor BEZ NEHOD!!!
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
03. 08. 2008 17:52
domů jsme vyjížděli z Trogiru (kousek nad Splitem) v sobotu v pět ráno (směr SLO - Linz - Čcool smiley a musím říct, že jet o trochu dýl, zácpě se nevyhnem, takže jestli to někomu pomůže, objíždí se tunel Mala Kapela - sjíždí se z dálnice a napojuje se až cca po půl hodině, ale docela dost se tím zdrží, pak jsou kolony u placení mýtného (ale vešli jsme se do cca 20min), dál je uzavřená dálnice na Maribor a až k SLO hranicím se jede opět v koloně, ale celkem to šlo, jen se jede krokem. Pak už cesta ok. Ale směr do Chorvatska byl v tu sobotu totálně ucpanej, když jsem viděla ty rodiny s malýma dětma v tom největším hicu, jak stojí, bylo mi to líto, takže jestli máte rozum, nejezdit k moři v sobotu přes den thumbs down
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
03. 08. 2008 18:06
Tak jsem se vrátil dnes nad ránem , když jsem v pátek minulý týden opouštěl Českou republiku tak hřmělo a asi na dobré časy.
Cesta do Pagu bez problému a v pohodě, samotný příjezd a ubytování hodnotím co si více může člověk přát .
Privát 20 m. od moře a na půl cesty Konoba a ta nejlepší v celém okolí. Ani jedna kapka deště , na procházíno dost kilometrů ale i zaplaváno . V celku spokojenost.
Cesta zpět? to snad ani není sezona žádná zácpa volná silnice.

Na druhou stranu zmrzka před 4 roky stála 3Kn. a dnes 5 Kn., Pica v pekare 7 Kn. a dnes 10 Kn . Jídlo a pití ceny snad odpovídající ale minimálně 20 % propad všeobecné turistiky
všude volné apartmány jako by se chýlil konec sezony. Čechů podstatně méně ale nárůst Slovinců a Slováků, dle místních zdrojů je úbytek i Němců , Italů ale i Holanďanů. Kdysi hučící disco dnes je z ticha v konobách pečící prasátka nahradila žebírka a pica, nevím kam to povede.
Pokud chci jet k moři tak si na to našetřím jak jen to půjde ale z mého pohledu na jarním politickém harašení prodělali jen a jen samotní Chorvati. Nechci se pouštět do politiky ale je mi smutno a zároveň líto že země nám tak blízka jak řečí tak snad i tím mořem trpí turismem.
Přesto na letošní dovolenou budu vzpomínat jen a jen v dobrém a hlavně na ty poctivé a slušné lidičky co nás opečovávali.
F.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
04. 08. 2008 13:09
12.7 v sobotu z Prahy do Boraku na Pelješci, 28.7. v pondělí doma. CESTA TAM v 13:00 z Prahy 8 přes Tábor, Třeboň a Halámky (bez problémů, průměrný provoz jen v Plané nad L. 5 min. zácpa bůhví proč, za Suchdolem nikdo); dále na Horn a Vídeň (silnice perfektní a prázdná, 110-120 kromě obcí); průjezd Vídní na A2 zcela bez problémů; sjezd na Ilz, Feldbach a Bad Radkersburg (do Feldbachu užší a zatáčkovitá silnice s dobrým povrchem - nikdo na ní, navigace s Navteqem občas posílá na polničky - držet se směrníků na Feldbach, od Feldbachu prázdná perfektní silnice - opět 110-120); přechod do Radgony, přes Lenart a Ptuj na Gruškovje/Macelj (slovinské silnice nic moc, ale prázdno, max. 90, Petrol v Ptuji na Ormoške ceste 24h provoz - musí se tam odbočit jako na Ormož, nikde žádný policajt ani poplatek při průjezdu kolem 21:00); Dálnice až do Šestanovacu (všude prázdno i v tunelech, před Šestanovacem čisté a klidné odmorište Mosor s pumpou); dál zkusmo po 62 na Vrgorac a Metkovič (NEDOPORUČUJI - mizerná vozovka až na pár opravených úseků - RADĚJI PO MAGISTRÁLE!); dále standardně Neum, Ston... (na přechodech s BIH pusto a volný průjezd, silnice OK, kus před Stonem nový povrch). CESTA ZPĚT z Boraku v 15:30 přes Trstenik...Metkovič, Ljubuški, Imotski, Čista Provo (silnice z Metkoviče do Ljubušek průměr, více aut z BIH se vracelo domů, z Ljubušek až do Imotského v údolí jedna dlouhá obec - pořád 60, žádní policajti ani radary, silnice OK, mezi Imotskim a Čista Provo rekonstrukce vozovky a občas jeden pruh řízený světly - nic moc do dokončení rekonstrukce, pak super); dále po staré Knin, Slunj, Karlovac (nebýt záhřebáků vracejících se domů, tak pohoda, takto v kopcích opruz), dále po dálnici a po stejné trase domů (jen před Ptují odbočeno na zcela nový most na Ptuj a Ormož, za ním kruhák a po Ormožke ceste do města kolem Petrolu - most by mohl být zpoplatněn, ale naštěstí nikde nikdo). POZNÁMKY: 1. Nikde žádné kontroly, mimo obce žádné měření rychlosti (nemusí platit vždy). 2. Na výletě do ČH zoufalá práce chorvatských pohraničníků na přechodu do ČH od Dubrovniku - v obou směrech zdržení hodina, prý kvůli pašování trvale důkladné prověřování všeho - k nám ale vždy korektní a jen rychlá kontrola pasů, trajekt v Kamenarti do Lepetani 4 EUR určitě využijte, jinak Boku Kotorskou, Budvu a Miločer vřele doporučuji k vidění, od konce letiště v Tivatu je odbočka na tunel do Kotoru. 3. Ceny v HR v krámě o něco vyšší než u nás, dost drahé ovoce oproti minulým rokům, v hospodě se vyplatí snad jen poctivá pizza za 40 Kn a jinde zmrzlina ve velkých porcích oproti našim, benzín nejlevnější ve Slovinsku, pak v BIH, pak HR a nejdražší v ČH, ale pořád ne více než u nás, takže žádné starosti, jen využít Slovinsko. 4. Na navigaci se nespoléhejte, ani v Rakousku není stoprocentní, pro ČH je dobré mít zatím papírovou mapu, dvě auta co jela poprvé do Boraku spoléhala na navigaci a přijela s pořádným spožděním po zakufrování. 5. Jeďte soustředěně a ne na jeden zátah, hodně cestou pijte a lehce jezte - smrťáky nad ránem u Ploče a ještě někde jinde jsou víc než varování. Zastavoval jsem celkem pravidelně na hygienu, protáhnutí a zakousnutí něčeho malého, zchrupnul jsem si na Mosoru a zpět v obci v Rakousku asi 2 hodiny a jelo se pak lépe. SRETAN PUT a nezapomínejte používat rozum smiling smiley
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
04. 08. 2008 13:19
Ještě dodám, že i my jsme byli plně spokojeni s domácími a ubytováním, počasí bylo trošku větrnější, i sprchlo, moře zprvu kafe a pak trochu chladnější, ale to se dnes očekává, takže super dojmy a nefalšovaný relax s poctivou rozplavbou. nakupovali jsme v HR malých krámcích, v ČH je kromě turistických center (stará města, hotely) levněji, ale větší nepořádek a celkově obrovský rozdíl mezi atraktivními a obyčejnými místy. Sveti Stefan je zavřený, opravuje se stejně jako celý hotelový komplex včetně Miločeru, královnina pláž není přístupná. Ale i tak dojmy veliké a možná že příští rok zůstaneme alespoň na týden v ČH - místo už mám, ale zatím neprozradím smiling smiley
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
04. 08. 2008 13:21
Do třetice: Kdo jezdí přes Maďary na Lendavu, asi narazil při snaze nenajet na slovinskou dálnici jako švára, který dost kufroval. Vše je přeznačeno a zábranami svedeno tak, aby se využívala dálnice...
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
04. 08. 2008 16:12
psala mi Renata Vac, že při cestě tam v pátek v noci to střihli na tom KO hned za benzinkou vlevo (asi to riskli) a doleli do Dolga Vas a pak přes Lendavu KO nahoře vlevo na celnici do HR. Uvidíme více jak se v neděli vrátí.
dávám to i do - Přes Maďarsko.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
05. 08. 2008 01:26
Zdravím! Tak se s Vámi jdu podělit o moje postřehy z cesty do VODIC u Šibeniku.
Bohužel okolnosti byly takové, že jsem obě cesty musel absolvovat ve špičce, ale zase tak strašné to nebylo, i když pár nepříjemností se vyskytlo. Jeli sme Feldou na plyn. Takže vyráželi jsme s přítelkyní v pátek když jsem přišel z rachoty v cca 20:15 z Brandýsa n/L. Přes Úvaly a Říčany na D1. Na D1 byl docela silný provoz a tak jsem se během cesty rozhodl, že to radši vezmeme místo přes Mikulov přes Břeclav po D2 ( jak zde někdo psal ), že to vyzkoušíme. Na D2 již provoz minimální. V Břeclavi je supr non-stop pumpa Agip. Mají tam LPG(16,50Kč), Rakouskou známku za cca 220 Kč, občerstvení... Tankuju plnou. Za čárou po silnici kopírující hranice se SR, přes Hohenau, Angern až do Vídně - z Břeclavi do Angernu jsme potkali 1 auto a dalo se furt jet to kilčo. Na okresku dobrý povrch. Čím blíže Vídni, tím častěji jsme někoho potkali, ale pořád to byla těžká pohoda. Příjezd rovnou k A23, průjezd Vídní plynulý ( radši dodržujte 80, zdálo se mi, že na jednom místě pár aut vyblejskly) až na A2, provoz silný - tipuju tak 1/2 aut Češi. Před Grazem jsme byli v cca 2:45. Zde na poloprázdném parkovišti spánek do 6:00. Další den pokračujeme na Graz a dolu po A9 na SLO. Sjíždíme na exitu 226 a po pár kilometrech přejíždíme uzounký můstek do Slovinska. Známku jsem si kupovat nehodlal. Mureck - Lenart - Ptuj - Těžká pohoda - jede za mnou jen nějakej Rakušák a potkáváme pár aut (i s českou SPZ), ale spočítal bych to na prstech. Drtivá většina lidí si SLO známku kupuje (nechápu proč). Po úvodním stoupání z Murecku se pak dá jet 90 - 100, povrch odpovídá okresce, neni však nesnesitelný. Přes hodně vesnic je povolená příjemná 70. V Lenartu je skutečně dobré pravidlo doprava - doleva. Ptuj - trošku zmatek, ale s mapou a navigací 100% úspěch. Jen mne zaráželo, že navigace, která mě po ČR vede naprosto spolehlivě do posledního detailu se ve SLO a potom i v HR dost ztrácí a nezná některé podle mne důležité silnice (že by v cizině stavěli silnice rychleji než u nás??:-)), takže jak zde někdo psal - dobrý pomocník, ale nesmí se brát do slova. Z Ptuje až na HR hranici jízda v koloně cca 60km/h. Slovinsko i s obj. dálnice přejedete za necelou hoďku. Na hranicích cca 15 min a už si beru na cestarine listek na A2. Dálnice A2 se u hranic stále staví a je tam omezení rychlosti a jízda protisměrem. Všiml jsem si policisty s pistolovým radarem před omezením. Je tam chvíli nepříjemná a podle mne zbytečná 60. Takže pozor! Jízda až do Zagrebu v pohodě, platíme nějakých 39 KN, objedeme Zagreb a hurá na Lučko. Obsluha nám podá lístek do okýnka, takže ani nezastavujeme. Hned za Lučkem je OMW, kde mají LPG (3,35KN), beru plnou. Jen co vyjedeme z pumpy, celá dálnice se zastaví a ani se nehneme. Po cca 1/2h přijede policista na motorce, že js ve předu ťukanec 3 aut ( naštěstí nic vážného). Vedro a děs. Po další 1/2 hod se to rozjede, ale než dojedeme do Karlovace tak se to ještě několikrát zastavilo, protože aut bylo jednoduše víc, než byla kapacita. V Karlovaci se to štěpí takže na A1 se mi provoz nezdál tak děsný. A taky asi díky zácpě za Lučkem, se nestačila ucpat Mala Kapela, protože tam byla fronta asi jen na 10 - 15 minut (max. 2 km). Pak celou dobu pohoda až ke Svetimu Roku. Na proměnlivých tabulích všude psali 80, aby se to neucpalo a dost mě sralo, že to nikdo nedodržuje. Takže se to tam samo ucpalo, ale taky nic děsnýho (max. 10 min.) a ve spolupráci s jedním slovákem, jsme ucpali oba pruhy, aby borci nepředbíhali. Ale co se mi naskytlo po průjezdu Sv. Rokem v protisměru, to sem neviděl. Kolona od tunelu až k moři (tak min.15km), uvařený auta, nasraný lidi. No kdo se tam dostal, tak si tam musel užít půl dne. Pak jízda až k Šibeniku naprosto v klidu.Vodice v 13:40. Mýto Zagreb - Pirovac 126 KN.
Zpátky z Vodic v sobotu(2.8.) ráno (v 9:30), po staré (nechtěl jsem stát tu zrůdnost), před Kninem objížďka přes nějaké údolí - asi opravují most - no serpentiny a klesání až dolu do údolí, stoupání, ale šlo to. Do Kninu provoz dobrý, dalo se jet rychle. Celý Knin byl ucpaný - nechápu proč. Tak po 10 min. čekání, jsem to otočil a vzal za nějakým Bulharem nějakejma bočníma uličkama a vyplatilo se - po 2 minutách sme byli z města pryč. Od Korenice provoz silný, jízda v koloně tak 80km/h, předjíždět se moc nedá. Ale asi je to lepší než, popojíždět po dálnici a ještě ušetříte penízky. V Karlovaci na dálnici, na tabulích bylo, že Lučko je zasraný 7 km frontou. Ale podle zkušeností se objížďka nevyplatí, tak si tam 45 min postojíme, ale alespoň se tam dá zařadit 2 a bez plynu jet, takže to neni tak hrozný. Po průjezdu Lučkem, jsem v radiu zaslechl, že už je tam fronta 10 km, tak jsem byl rád. Z okruhu Záhřebu jedeme k A2 - nezastavujte na 1 velké pumpě ještě to je snad na okruhu - je tam hafo lidí a všude smrděj chcanky a plyn nemaj. Doporučuju novou INU na A2 za cestarinou. Sice to neni značeno, ale mají tam LPG! Poslední možnost ho načerpat. A nestaví tam skoro nikdo. Natankujeme plnou (3,35KN) a mažem dál. U sjezdu u Zaboku fízlové zastavej dálnici a ženou to na starou. Pak zas na chvíli pustěj dálnici a takhle tam strávíme cca 20 min. Zrovna před námi dálnici uvolní tak tam vjedeme z pár lidmi a za námi ji zas zavřou. Popojedem asi 5 km a stojíme zas (17:00). Ale už se to ani nehne. Fízlové prostě na jednom tunelu daj červenou a na hranice nepustěj nikoho, aby tam asi nebyl chaos. Vžycky tam v intervalu 10 min. pustěj pár aut a pak to zas stopnou. Čekáme tam 3 hodiny (my jsme stáli 3km kolonu, ale za náma už byla asi 5 km!!!, takže přece jen ještě klika) Ve 20:00 jsme ve SLO, opět objížďka přes Lenart, na A9, Graz, Linz (platí se dva tunely 7,50 a 4,50 E), provoz slabší, jedem furt 120 - 130, ale přes den si myslím hrozí zácpy před mýty. Z Linzu na Budějovice po 3 (před Budějovicemi non-stop OMW s LPG - 16,90kč/l). Jel jsem tak záměrně, protože jsem neměl na Vídeň ani na D1 náladu a vyplatilo se. Po 3 jsem jel v noci skoro sám, přes vesnice je často 70 a jinak se tam dá jet v klidu těch 120. A daleko lepší povrch než D1 a hlavně to tolik neuspává! Občas trochu mlha, ale jinak dobrý. V půl čtvrtý jsem v Brandýse v garáži a ve 4 v posteli. Nebejt 3 hodinovýhu úděsu na HR/SLO hranici, byly sme doma už v 1... Ale zase na to že to bylo ve špičce si nemůžu stěžovat. Pauzy sme dělaly max. po 2 hod., kafíčka, povídání, prostě pohoda. Počasí nám taky vyšlo a bylo to supr.... Všem přeji šťastnou cestu a doufám, že Vám všem kdo se ještě chystáte, jsem pomohl. Honzik



Upraveno 1krát. Naposledy upravil honzik (05. 08. 2008 01:45).
Promiňte, ale nemůžete přidávat odpovědi na toto téma. Toto téma bylo již uzavřeno.

Přihlášení uživatelé

mdr
Hosté: 193
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.