Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?

Autor tony66 
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
21. 09. 2010 11:24
2ertepetr: ahoj jen otázka proč si jel z budějovic na vídeň a nejel si dolu na linz?



Upraveno 2krát. Naposledy upravil maniacm (21. 09. 2010 11:25).
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
21. 09. 2010 12:31
je to samej tunel a 2 se plati. Nekomu muze jedno z toho vadit.
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
26. 09. 2010 20:55
Hlásím návrat dnes ráno v cca 01:30. Odjezd z Hvaru 07:40 trajektem do Splitu, déšť (kromě úseku Split - Trogir, Šibenik - Sv.Rok) po celou cestu až do Ostravy. No, na pos...í. V Rakousku jako bonus k dešti ještě mlha. Omezený provoz kolem Gratz v úseku 4km a pak ještě jednou už nevím kde. Díky za obchvat Vídně. Ještě by to chtělo vyměnit kostitřas v úseku Brno - Prostějov, ale to je na jiné téma D1ničky. Via Moravica se slávou zprovozněná v plném profilu Bělotín - Bílovec začátkem září, opět omezený provoz do nouzových pruhů - nechápu proč. Najeto včetně výletů 2300km s průměrnou spotřebou 6,3l/km.(benzín 55kw) pokud se dá věřit pal. počítači.
ČusBusLuis
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
26. 09. 2010 22:53
Tak uz jsem se trochu rozkoukal, tak prijdu se svou "troskou" do mlyna. Nase cesty jsou trochu netypicke, protoze uz jsou soucasti dovolene, takze prosim o trochu tolerance :-)

Sobota 11.09. cca 720 km 10 hodin
Pres Prahu, po D1 a D2 na slovenske hranice, tam prvni bloudeni, protoze GPSka znala odbocku z hranicniho prechou. Co neznala, byly betonove zatarasy, takze jsme bloudili po parkovisti kamionu, k nemalemu obveseleni odpocivajicich ridicu. Po konzultaci se slecnu z nejake budky (spedice ci co) navrat do Breclavi a pak po stare do Bratislavy, kde jsme dotankovali a na prechod v Rajce, kde jsme stridali za volantem. Protoze jsem ppri planovani se strejdou Googlem a mapami usoudil, ze se nevyplati jet po dalnici, protoze je to o sto kilometru dal a stejne bych velkej kus jel po normalni silnici, zvolil jsem trasu Mosonmagyarovar - Gyor - Czesznek - Zirc - Veszprem - Siofok - Iregszemce - Dombovar - Sasd - Pecs - Harkany. Prvni chyba byla, ze jsme nevyrazili vinou vnejsich okolnosti ve tri odpoledne, ale v osm vecer. Dalsi sekera byl dest, ktery nas provazel celym Madarskem. Sice do nej nevylejzaly zviratka, ale zato byla mlha, rychlost sla malokdy nad sedmedesat. V cili jsme byli v pul seste rano. Kamaradka tam potkala uplne nahodne zname, kteri nam prozradili, ze skoro az do Pecse vede nova dalnice :-)

Pondeli 13.09. cca 550km, 10 hodin
Harkany - Donji Mihojlac, tady prvni kufr, zapomenuta volba "Placene silnice - ne" nas zene na Osijek, vesnickami Slavonie se vracime na trasu na pul ceste k Nasici, pak Dakovo - Bosanski Samac - Modrica (
stridani u volantu) - Doboj - Zenica - Sarajevo - Brod na Drini (dotankovani) - Trsa. Ve Slavonii se jede celkem slusnymi silnicemi, provoz nikterak silny. v Bosne oboji hustsi. Krajina az k Sarajevu zvlnena, ale nikterak zajimava. Pred Sarajevem dalnice, zaplaceno desetierem, dostali jsme zpet 16,60 KM. Sarajevo zacpa, zdrzeni asi pul hodiny. Pak zacne byt okoli zajimave, kanonem Zeljeznice nahoru, Bistrice dolu, nadhera. Za Brodem nas stavi policie, ale chce se pouze ujistit, ze vime, kam jedeme. Pochopim to, kdyz silnice civilizovanych rozmeru konci na nedostavenem mostku a dalsich cca dvacet tricet kilometru je asfaltecka na jeden a pul osobaku, verne kopirujici svah. V nam neznamem klici byly u cesty rozmimsteny znacky "nerovnost", "zatacka" a "maximalni rychlost 30". Podle nas by to mohli dat jednou na zacatek s tim, ze to plati dalůsich x kilometru. Jeli jsme to hodinu, vcetne jednoho couvani, protoze ctyrnapravova sklapecka v protismeru by se jinak nevesla. Od Scepan Poljde (vstup do MNE) silnice relativne normalni, kanon uzasny. Jeden most kolmo na udoli, najezd do nej a z nej je resen tunely vylamanymi ve skale. Zadne vyztuze, betonaz, elektrika nebo vetrani. Druhy prejezd udoli po korunbe prehrady Pivsko jezera. Odbocka na Trsu je cedule smerujici do skaly. V ni je tunel a nez se dojede na hranu udoli, je jich tam jeste nekolik. Uzasne rozhledy. Puvodne jsme meli jet az do Zabljaku, ale v noci jsem si na cestu netroufal, takze nocleh v Trse.

Utery 14.09. cca 40km, 1.5 hodiny
Trsa - Zabljak. Jeste, ze jsme jeli pres den. Opet tri metry sirky, kvalitni asfalt, zadna svodidla, hluboke propasti a zatacky kolem skal, za ktere neni videt, Prekroceni Sedla (1907 m.n.m)

Streda 15.09. cca 200km 8 hodin
Zabljak - Savnik - Niksic - Podgorica - Petrovac - Utjeha. Ze Zabljaku frcime po nove asfaltce. Po nekolika kilometrech zavora (otevrena) a delnici, kteri nas nepustili dal. Silnice jeste neni hotova, musime se vratit asi ctyri kilometry. Jsme na dovolene, takze to bereme s humorem. S mensim humorem to bere domorody ridic navesove sklapecky, ktery musi couvat nekolikset metru. Krajina je opet uchvatna, silnice taktez. Neco pres ctyricet kilometru do Savniku jedeme dve hodiny. Odsud az k mori je silnice uz normalni, jen v Podgorici jsou nove ctyrproudovky a kruhace, ale k dopravnimu znaceni tu jeste nedospeli, Stejne tak sipky v pruzich jsou ponechane postaru. Dlouhy cas je zkreslen navstevou Ostrogu (dalsi zazitek z rizeni) a hledanim ubytovani.

Utery 21.09 cca 130km 8 hodin
Utjeha - Bar - Petrovac - Budva - Tivat - Herceg Novi - Dubrovnik - Slano. Cas zahrnuje i trihodinovou zastavku v Dubrovniku a obed kdesi u Herceg Novi.

Streda 22.09. cca 200 km 7 hodin
Slano - Neum - Metkovic - Capljina (dotankovani) - Ljubuski - Imotski - Brela - Omis. Cas obsahuje koupani na Kravici a asi pulhpdinu na hranici do BiH. Puvodne program mel obsahovat i jeskyni Vjetrenica, proto jsme spali ve Slanu, ale kdyz jsme rano dorazili na hranici, nasli jsme tam mladeho a z naseho prijezdu silne rozpaciteho celnika, ktery nas nepustil dal. Prechod je jen pro dopmaci. Skoda, ze dole pod kopcem laka turisty do jedkyne cedule...

Ctvrtek 23.09. cca 270 km 4 hodiny
Omis - Split - Trogir - Vrpolje (A1) - Gornja Ploca (A1) - Udbina - Korenica - Jezerce

Sobota 25.09. cca 850 14 hodin
Jezerce - Slunj - Karlovac - Lucko - Krapina - Ptuj - Lenart - Mureck - Oberschwarza (tankovani + stridani) - Graz - Wien - Mikulov (stridani) - Brno a po D1 na Prahu. V Praze o pulnoci, doma pred jednou v noci. Prset zacalo pri louceni v kempu v Jezercich, prestalo za Vidni, zacalo za Brnem a neprestalo az do konce (Na dalnici jsme sli pres stodeset vyjimecne). Cas obsahuje i dvouhodinovy nakup darecku v Karlovacu, lehke kufrovani ve Vidni a dve moje paradni cisla. Pri prvnim jsem na benzince v Murrecku otevrel nadrz, pak mi obsluha rekla, ze jen z tankautomatu a ze nemaji dalnicni znamky (prestavuji interier). Byl jsem tak rozhozeny, ze jsem zavelel k odjezdu a zapomnel na nadrz. Pri nasedani mi kamaradka rekla, ze mi ji zavrela. Po 10 km dalsi pokus a tankovani a muj udes, protoze ona neznaje auta zaklapla poklop a prehlidla spunt, ktery jsem si ja pitomec dal na strechu. Navrat do Murecku, hledani spuntu a shledani s nim z rukou stavebnich delniku na benzince. Pred druhym paradnim cislem nas zastavil policajt hned za carou v Mikulove. Nesvitilo leve svetlo. Mohli jsme prejet na Agipku a kousek dal a tam vymenit. Pritom mi zahucelo perko drzici zarovku kamsi do motoroveho prostoru a musel jsem ji prilepit lepenkou. Kupodivu to vydrzelo az domu. Nekde od pulky dalnice zacala problikavat a svitit kontrolka ABS, asi nejake cidlo.

Jednotlive vzdalenosti berte s rezervou, nezapisoval jsem si to. Podle palubniho pocitace jsme za cele dva tydny (vcene popojizdek) ujeli 3373 km, stravili v aute 59h 58m, motor spolykal 199.5l nafty a prumerna spotreba byla 5.9l. Renault Laguna 1.9dci, ctyri dospeli.
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
27. 09. 2010 00:55
... Jozka ... super ... smiling smiley
... když jsem se při čtení dostal k ... " úterý a překročení sedla " ... byl jsem duchem s expedicí v Tibetu ... thumbs up
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
27. 09. 2010 06:33
ja uz si zacinal myslet, ze jste jeli do Recka. Akcni cesta, ale aspon bude na co vzpominat
jo
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
27. 09. 2010 09:03
Pokud to vše, co napsal Jozka je pravda, tak závěr je jediný: přípravě expedice byla (spíš nebyla) věnována ani minuta. Prostě naházet věci do auta, potom se to pěkně vyjímá za zadním sklem a působí to "zcestovatěle". Klepnout do navigace cíl a GO!

Proti gustu žáden dišputát - každý jsme jiný.
Těžko hodnotit, zda "součástí dovolené" je cesta z průseru do průseru. Popisovaný příběh si nebude přijatelný pro příjemné prožití dovolené pro většinu cestovatelů. Spíš by se hodil do nějakého satirického časopisu jako Deník smolaře.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
27. 09. 2010 09:44
Priprave expedice byl nejaky cas venovan. Jen jsem se spolehl prilis na strycka googla (dalnice v Madarsku), zapomnel jsem si zjistit jake bude v zari pocasi na cestu (dest celou cestu tam i zpet), zapomnel jsem si zjistit, ze ze Slana nepousteji pres caru do Bosny turisty, i kdyz inzeruji, ze to jde, zapomnel jsem si zjistit, ze staveji silnici ze Zabljaku a nepousteji tam (nevedi si to ani domaci, jak jsem se presvedcil). Ubytovani jsem si neshanel umyslne. Kdybych chtel mit nalajnovano vse na minutu presne, pojedu s cestovkou ;-)

A pruser vypada uplne jinak. Tohle byly celkem legrace. Jo a s tou navigaci... mapy Navtequ (Nokia E71) pro Nemecko maji snad 800 MB, pro Cesko asi 300. Cerna Hora tak 5MB, podle toho i vypadaji :-) Nastesti papirova mapa Chorvatska obsahuje i Bosnu a MNE.
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
27. 09. 2010 09:54
a to mně se reportáž Jozky líbila....bude mít daleko více zážitků než třeba ten, kdo tu v 486 příspěvcích (včetně mapek a videí) našprtá cestu např přes pitomou Ptuj, jinak to valí po dálnicích a pak se na týden flákne k moři...lidé, co chodí vyšlapanými cestičkami toho nikdy moc nepřinesli a jsou trochu nudní...
jinak, protože vím, že v některých Renautech je výměna žárovek dost horor, tak nevím, zda vůbec mohl policajt Jozkovi nařídit výměnu na místě...na to je jednoduchá věta : já to neumím, jestli byste mně pane policisto neporadil...yawning smiley
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
27. 09. 2010 09:57
Ahojte. A mi se to naopak děsně líbí....Úplně se mi vybavily naše první cesty Evropou se 3 dětmi. Cíl: někam na jih...Při přejezdu ze Švýcarska do Francie jsem asi po 40 km zjistila, že jsem na parkovišti nechala moje jediné boty, nu což, vrátit se...byly na svém místě....Nebo jsme chtěli jet někam k Ženevskému jezeru, ale manžel odbočil na jinou dálnici - někam na Chur...tak jsme si řekli, no a co, vyměnili jedno písmenko od Chur - to poslední - s tím...a jeli, a díky tomu poznali jezera Lokarno a Lugano - nádhera, a taky přejeli pak St. Moritz atd. - opět nádhera. Dodnes vzpomínáme s dětmi, jak jsme nechali náš nejdůležitější doplněk jízd - chlebník - i s naši hlavní potravou - chlebem - pod lavičkou pod hlavním kasínem v Monte Carlu , nebo jak syn kňučel, že chce vidět Albertvill, nu což, otočili jsme, a jeli, a jen díky tomu jsme poznali nádherné jezero uprostřed francouzských vysokých Alp, které k údivu všech bylo tak teplé, jak termál. Dodnes nevíme, kde to přesně bylo. Rádi bychom se tam znovu podívali, ale prostě nevíme....I Černou Horu a Chorvatsko jsme křížovali semo tamo...často z ostrova na ostrov, a viděli tolik, jako už nikdy. Vezli jsme vždy sebou vybavení pod stan pro 5 lidí, a úhledné to zase až tak nebylo....Byly to fakt fajn cesty - a nikdy jsme nevěděli dopředu, kam večer složíme hlavu. Myslím, že jsme tímto i naučili děti řešit mimořádné situace i v životě. Docela fandím spontánnosti - když už je člověk v práci tak svázaný.....Zdraví R.
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
27. 09. 2010 11:40
Zrovna jsem se chtěl zeptat, co že to bylo za navigaci a mapy. Že bych si ji pořídil na průzkum náhodně vygenerovaných cílů.
Nejezdívám sice stejnou trasou, některé úseky (například v tuzemsku a místy v Rakousku) ale používám opakovaně. Zato ve Slovinsku a zejména v Chorvatsku si rád pojezdím místy, kde jsem ještě nebyl, aniž bych byl peskován za to, že ještě nejsme u moře. Hlavně, že dojedeme.
Oči potřebují také nažrat a zpestřit jídelníček, aby nám neomarodily jednotvárnou stravou či dokonce nechcíply.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
27. 09. 2010 11:52
Navi byla v pohode, CZ, SK, HU, HR, A uplne v pohode az do ulicni site, jen zkratka BiH, MNE a AL je jen par zakladnich silnic a pro ty pripady jsem mel papirovou mapu. Kdyz pominu muj omyl s vypnutymi placenymi silnicemi v HR, betonova svodidla v Lanzhote a jedno spatne odboceni ve Vidni, tak jsme za ty dva tydny jeli tak, jak jsme chteli. Jen je to zkratka telefon a navi je jen jako berlicka.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Jozka (27. 09. 2010 12:00).
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
27. 09. 2010 11:53
Plně souhlasím s Rero.Já jsem takovéhle cesty zažil s svým tátou.A byly o to zajímavější,že jsme všude jezdili vlakemyawning smiley,byl nádražák,vždy jsme vyrazili na nádraží a tam se teprve rozhodli kam vlastně.Auto naši neměli.Jednou to bylo Slovensko,jindy i třeba bývalá NDR.A to nebyly žádné mobily a tak dále.tongue sticking out smileyMáma vždy nás čekala kdy a odkud přijedeme.Na druhou stranu jezdili vlaky a autobusy v jinačích intervalech než dnes.Takže fandím i dobrodružnějším cestám.Bohužel je sám už nevyzkouším,manželka takovéto neplánování absolutně nesnáší,děti jsou už rozmlsané dnešními možnostmi a sám nepojedu.eye rolling smiley
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
27. 09. 2010 15:53
vrátil jsem se z Bláta .... a jak tak koukám do louže, cesta byla v pohodě, fronty nikde žádný, celníci buď nikde nebo byli v klidu, bohužel mám moc práce, tak snad později se trochu rozepíšu, ale jak jsem řekl, bylo to v pohodě
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
01. 10. 2010 18:50
tak i já jsem zpátky ale co budu psát to bude zajímat spíše cestovatele na dvou kolech s vůní benzínu.
Chtěl jsem si vyzkoušet extrémní situaci a již předem jsem věděl do čeho přibližně jdu.
Cesta probíhala celkem v pohodě až za Vídní jsem dostal řádnou spršku která trvala až po chorvatské hranice.



Celníci jak mě zřeli tak ani občanku nechtěli a tak jsem projel hranice ani jsem nevěděl jak.
V Chorvatsku přestalo pršet a tak jsem celkem v poklidu v jednu v noci dorazil do Živogoště k moři. Vlezl jsem do něho a po osušení vypil skoro půl litru slivovice a začal přemýšlet co všechno se mohlo po dobu 16 ti hodinové jízdy stát.
Jinak na druhý den trajektem na Hvar do ID. A opět další extrém chtěl jsem si zkusit noc ve spacáku na pláži ačkoliv jsem měl ubytování v apartmánu zajištěno.
Super, hvězdičky svítily a moře šplouchalo. Bezva zážitek.
Cesta nazpět v devět hodin a návrat ve 23.00 v Holešově.U Plitvic mi vypadlo táhlo na řazení ale to jen vypadla matička a šroub zůstal vyset.
Zastihla mě před Vídní tma a cesta po dálnici v noci no pokud bych příště jel tak jen za světla.
Chtěl bych poděkovat Bessymu za takovou jistotu spojení po dobu jízdy, paní Fanky z Grazu která mě informovala o počasí přes Rakousko a díky ní jsem si předem obléknul nepromokavou kombinézu no a nakonec ze všeho nejvíce paní Jitce2 za super přístup po dobu pobytu na této cestě do Ivan Dolac.



Těch zážitků je daleko více ale ty napíši až na své webové stránky.

Pokud by někoho zajímaly náklady:
15O litrů benzínu - najeto 2598 km - spotřeba cca 5,8
dálnice 70 kun
rakouská známka 4,5 Euro
trajekt myslím 2 x 48 kun



Upraveno 2krát. Naposledy upravil Rohal (03. 10. 2010 12:12).
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
01. 10. 2010 19:17
No hlavně, že to klaplo. Napoprvé myslím super. Co zadní část těla?
Zrovna pomalu jsi ale nejel. Co si mám představit pod tím "dálnici jen za světla"?

____________________________________________________
Metajna (Pag), 3x Tučepi, Slatine (Čiovo), Zaostrog, 12x Hvar
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
01. 10. 2010 20:04
to Bomiňo
jo jsem také rád že to klaplo a obešlo se to bez problémů na cestě
zadní část těla v pohodě sem tam jsem si přes omezenou rychlost stoupnul do stupaček a lehce se zavrtěl zprava do leva pánové asi vědí proč smiling smiley
no a ještě taková mastička pomohla takže v tomto směru úplně v pohodě
no v zatáčkách to se nedalo jet rychle ale po dálnici když to šlo tak max 140 ale průměrně 120
ta vyšší rychlost to už s tebou mává a není to ono
nejhorší to bylo když jsem bral benzín to jsem byl mokrý a ještě se zpět napakovat
prostě se nesmí nic podcenit jinak seš mokrej durch marš
jízda v noci po dálnici není moc pro motocykl bezpečná
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
01. 10. 2010 20:27
Klobouk dolů. Já jednou absolvoval na své Jawě 350 LIberec Hradec, Brno,Hustopeče a když jsem tam dojel tak jsem spadnul a rozbil demižón co jsem vezl na nosiči ve spacáku. A zpátky to bylo ještě horší. Ale to bylo 350 km a to je tak trochu méně než to co je popisováno.
Fakt smekám.
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
01. 10. 2010 22:00
... Zdeno ... hlavně, že jsi v pořádku zpátky ... ještě než jsi odjel do Karlových varů ... tak jsem Ti chtěl poslat Heparoid ... ale v K. V. to vyléčíš lépe ...
... v přiloženém návodu píšou ... že se bere perorálně... každý ráno 5 cl a to samé večer ...
( P.S. a mezi tím ... po 2 hodinách ... aha ... to už píšu o Becherovce )
... a přemýšlej o programu ... Zájezd do Hustopečí ... grinning smiley
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
01. 10. 2010 22:11
to Bessy:
Heparoid nepotřebuji děkuji, jak jsem již výše psal neměl jsem s tím vůbec žádné problémy
v Hustopečích "konečně" pouze jako - Účastník zájezdu. smoking smiley
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
02. 10. 2010 02:38
Tak už jsme se také vrátili. Cesta tam.
12.9 Odjezd v 17 hodin z Mostu směr Praha, Znojmo, Hatě, Vídeň, Graz, Mureck, Lenart Ptuj. Na Chorvatských hranicích něco málo po 1 hodině ranní. Pohračování po dálnici směr Záhřeb, nájezd na Lučko, po celou cestu po dálnici silná mlha, oba tunely bez problémů. Před 5 ranní zastávka na odpočívadle Nadin před Benkovacem, dotankování plné a spánek 2 hoďky. Po půl 8 pokračování na sjezd Šestanovac, Před 10 hodinou Živogošče Dole, kemp Boban.
17.9 Odjezd v 11 hodin směr Černá Hora Bečiči, hotel Mediteran. Odjížděli jsme o den dříve, v pátek ráno zataženo, ideální počasí na cestování.
25.9 Odjezd v 10 ráno z hotelu. Od rána lilo jak z konve prakticky celou cestu domů. Cesta zpět Bečiči, Dubrovník, Metkovič, přes Bosnu Mostar, Jablanica, Banja Luka, Gradiška, Chorvatskem Daruvar, Virovitica, Maďarskem Barcs, Marcali, okolo Balatonu, Sárvár, Csorna, nájezd na neplacený úsek M15, na D2, poté na D1, objezd Prahy po novém obchvatu. Příjezd ve 13 hodin 26.9 domů do Mostu.
Všechny průjezdy hraničníma přechodama bez problémů, většinou jen mávli, cestou zpět pouze na chorvatskomaďarské hranici chtěl maďar zhlédnout obsah kufru. Objezd slovinské dálnici po cestě tam super, potkal jsem 6 aut, všechno češi mířící domů. Na chorvatské dálnici rychlost v noci max do 100km/hod kvůli mlze. Ráno potom dle navigace 130km/hod.
Najeto 3220km, natankováno 220l benzínu, spotřeba 6,8l/100km. Auto Ford Mondeo kombi mk3, 1,8 92kw. Posádka 2 dospělí, plnej kufr a cestou zpět 2 přepravky plné kamenů a oblázků.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
02. 10. 2010 22:07
Vrátili jsme se už minulý týden.Odjížděli jsme 16.9.odpoledne ,od Vídně pršelo,od Grazu lilo,byla mlha a krčilo se +6stupínků,až do Slovinska,pak se sice oteplilo na +18,ale poprchávalo klasicky až k Sv.Roku.Jeli jsme tahem,všude klid,pár aut na dálnici.V Dubrovníku jasno,teplo,voda +21-22.Měli jsme všechno,nač jsme se tolik těšili:slunce,vodu,přezralé fíky,mňamózní hrozny,zmrzlinu,i svezení lanovkou v Dubrovníku (hezké,ale rychlé-buď koukat nebo fotit-při obojím si to nevychutnáš...).Přesto jsme nesmírně sklíčení,protože domácí nám neřekli (prý z obav,že by nám pokazili dovolenou...),že paní Anu odvezla hitna pomoć s akutním břichem,s krutými bolestmi,diagnóza je jedna z nejhorších,optimismus pramalý.Ani jí neodoperovali.Je doma,od června zhubla skoro 20 kg.Má bolesti,nejí.Zdrcující pohled na ženskou krev a mléko...která tolik vydržela,zvládla,byla pplná humoru,velké předobré srdce,skvělá kamarádka.O den starší než já.Odjeli jsme s pláčem,ani nevíme kudy...Ještě,že jsme jeli.Metafyziku nemusím,ale něco mě tam strašně nutilo jet,snad opravdu nějaká intuice.Bude to smutný příští rok.V tomhle případě na zázraky moc věřit nejde...Tak se mě to nechtělo ani psát.Nevíme,co bude, a jestli bude sjízdno...jak se tam dostat třeba v zimě..ale nic to nemění na tom,že věrni zůstaneme.
Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
05. 10. 2010 15:20
Ahojky cestovatelé. Konečně mi vyzbyla chvilka, abych podal zprávu o letošním cestování do Chorvatska. Jako již tradičně přes Maďary, tam Pá 10.9., 5,oo ráno z PE - Brno - Blava - Czorna - Sárvár - Vasvár - Zalaegerszeg - Bak- Bescehely - Letenye a pak pořád za nosem po dálnici až do Splitu a odtud trajektem na ostrov Lastovo. Naprostá pohoda, takřka všechny úseky horších silnic (nikoliv špatných) za Sárvárem mají nový povrch, takže velmi příjemné, bez významného provozu. Semafory na uzavírkách zde popisované nepředstavují významné zdržení, cca 5 min.
Zkusil jsem jet přes starý přechod Letenye - Goričan, i když jsem se zde dočetl, že je pro turisty otevřen jen od června do konce srpna. Ano, je to tak, vrátili mne na nový přechod na dálnici, ale nutno říci, že velmi slušně a s omluvou, že starý přechod je jen pro místní a náklaďáky. Hranice bez problému, tam sami, zpět asi 3 auta, Maďaři mávačka, Chorvati zdvořilé dotazy, kam jedeme a jestli nám už dovolená skončila.
Dálnice i trajekt placeny kartou, jak tam, tak i zpět bez problému. Někdy PIN chtí, někdy ne. Proč to tak je jsem nezkoumal. Příjezd do Splitu k trajektu v 17,o5 hod, 1040 km (samosebou včetně několika zastávek).
Zpátky v Po 20.9. v 10,oo hod ze Splitu stejnou cestou, stejná vzdálenost, doma 22,oo hod., v pohodě a na pohodu, no výlet!
I letos jsem měl vysílačku CB-10 kanál, ale od Sárváru dále nikdež nikdož a zpátky totéž.
Děkuji všem přispěvatelům (prosím neplést s "komentátory"winking smiley za jejich postřehy a návody k cestování. I letos se hodily, proto pište!
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
31. 10. 2010 15:15
Takže podzimní výprava na Hvar včera bohužel skončila..sad smiley Odjezd z HK 22.10. před 16 hod.přes Brno, tam večeře v IKEA a pak klasika přes Vídeň na Graz, objezd dálnice přes Lenart a Ptuj a pak dál až do Drveniku, kde byl příjezd před 6 hodinou ráno. Cestou super počasí až na cca 100 km na dálnici v HR, kde byla šílená mlha, takže tam jsme nabrali trošku skluz proti plánu. Bylo vidět asi tak na tři přerušované čáry

Cesta zpět v opačném pořadí. Odjezd z Drveniku ve 12.00 a příjezd do HK v 00.30. Cesta pěkně ubíhala, večer krásně jasno, takže se jelo fajn. Na objízdné trase ve Slovinsku není od sezony nic nového... Tady je pár obrázků z podzimní dálnice v HR

Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
21. 03. 2011 16:15
Ahoj všem. Tak jak jsem slíbil na chatu, tak opět popíši cestu z Podgorice do Brna (no kousek za Brno na sever). Po bouřkách se vyčistil vzduch a v 15:00 jsme vyráželi. Přes Bosnu pohoda, kolegové mě strašili, že černohorští celníci vyžadují prijavu, ale asi jsem měl štěstí. Pro ostatní doporučuji vyžadovat bílé kartičky s razítkem. Na začátku Chorvatska hradba mračen a pršelo a foukalo až domů. Hnus. Celnice bez problému. Od Maslenice po Sveti rok vše svedeno do jednoho pruhu a obousměrně (jestli tam bude nějaký problém typu pokažené auto apod. tak to bude vcelku masakr), celková délka omezení asi 10 km. Další omezení až v Rakousku na A9, asi 4 km, jinak pohoda. Ceny benzínu v HR natural 95 9,64 Kn, v A 1,529 Eur. Takže 1214 km za 14 hodin, v podstatě bez problému. Jedna kontrola policie v Bosně (opsání řidičáku, to je zajímavé, že jen u nás chtějí k řidičáku další doklad, jinde ne), a po neděli zase zpět. Tož tak, Pro Bessyho: Přes víkend jsem na sýrárně, ale v pátek večer jedu do jeskyní a v sobotu přes den jsem na Macoše ( 9:00 - 15:00). Více kdyžtak v SZ.
Z Moravy zdraví
Mike
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
26. 04. 2011 21:37
Ja, z velikonocniho Chorvatska, tentokrat cyklistika na Pagu. Cesta tam pres noc (uplnek svitil na cestu), cesta zpet v pondeli pres den. Az na silny lijak v Rakousku naprosto pohodove cesty tam i zpet. LPG je za necelych 5kun, v Rakousku 0,85euro. Cestou tam tunelem Sveti Rok a po moste na Pag, zpatky radeji trajektem a po pobrezni magistrale na Senj, protoze tunel byl v provozu jen v jednom tubusu a uz jsem tam jednou na velikonoce uvizl. Slovinske dalnici se vyhybam pres Illz a Gornju Ragodnu, Lenart, Ptuj. A cestou zpet jsem neriskoval ani dalnicni prechod (taky jsem tam uz na velikonoce uvizl a jel na Rogatec. Po dalnici jedu jen Rakousko a od hranic do Karlovace+prujez tunelem Sveti Rok. 20let stara omega, 4lidi auto nalozene po strechu a 4 kola na strese je dostatecna zaruka dodrzovani rychlostnich limitu. Policajty jsem pres proklamovanou celoevropskou akci nikde nevidel. Jedno pospavajici chorvatske policejni auto cestou tam a jedno stanoviste v Rakousku cestou zpet. Dokonce nemerili ani v nevesnicich na stare. Silnice prazdne, Chorvatsko bez lidi, more studene, pocasi krasne.
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
27. 04. 2011 15:04
Tiež pripájam niečo o ceste do CHorvatska,vyrážali sme z Komárna o 04.30h v piatok22ho smer Rabac.Na dialnicu sme sa napojili pri Kisbér smer Budapešť,Letenye,a potom pri pobreží až do Rabac-u.čo ma prekvapilo že cesta trvala aj s oddychom više 7hod.cena benzinu 95v HU je zatial od 391 do 399ft/l.dosť!v hr som platil 9,97kn/l.dialnice boli prázdne ale na mnohých úsekoch sa pracuje,dáva sa nový asfalt.dialnična známka týždnova s platnosťou 10dní stojí 2750ft.Policajtov sme nestretli nikne na celej ceste.cesta pobrežím bola ale ozaj krásna,bez prekážok,akurát v Moštenička Draga je smer riadený semaforom robia jednu stranu cesty.





od piatka do pondelka bolo vela ludí všade od Rabac,Labin až po Opatiju,neskutočné množstvo dôchodcov či už nemeckých,talianských,alebo francúzkých,rád by som bol niekedy takýto dôchodca!more studené ale čisté,pivo dobré a studené,a sladoled vynikajúci,cena 5kn rabac,7kn opatija.
náš dedo nechcel veriť tomu čo je kopček zmrzliny,nie ako u nás doma


Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
27. 04. 2011 17:11
ahojky,taky jsme ve včera vrátili z Velikonoc v Chorvatsku. Cesta celkem šla až na ty fronty na hranicích hr a slo. \Fakt nechápu proč to tam pořád tak řeší.
Jinak oproti lonsku asi žádné změny.
Jezdíme od Plzně přes Rozvadov-Regensburg-Passau-Linz-Maribor-Záhřeb-Zadar - Vir
Anonymní uživatel
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
27. 04. 2011 17:42
ssluníčko,
Toto je také na Viru. Mně se to tam ale nějak nelíbí. Hlavně to, že je to barák našich příbuzných. Ten chlap na foto je synovec a jeho manželka. Máme se rádi. Ale i tady v čechách máme dost příbuzných a tak raději nic. Jezdíme si sami.


Prostě tak to v životě chodí. První co bylo mi povídá synovec tady v čechách : strejdo zařiď u tety na léto barák na Viru. Tak jsem se ani nenamáhal. Proč také.angry smiley To by byl jeden, za chvíli další a ......! Nic.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
27. 04. 2011 22:41
šatavo,jo příbuzenské vztahy jsou někdy složité. my tam máme apartmán. to místo,na fotkách asi odhaduju kde je.
nám se tam moc líbí.
Promiňte, ale nemůžete přidávat odpovědi na toto téma. Toto téma bylo již uzavřeno.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 93
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.