Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři

Autor Ivo 
Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
18. 06. 2025 13:45
Děkuji za odpověď i za upřímnostsmiling smiley
03. 07. 2025 09:08
My jezdíme přes Maďarsko. Když byly děti malé, vyráželi jsme cca ve dvě v noci tak, abychom stíhali i s přestávkami trajekt Split - Stari Grad ve 14:30. V poslední době si to ale děláme na pohodu, jedeme ráno cca v pět ze Zašové (ano, znáte, platili jste tady za radar smiling bouncing smiley ), odpoledne jsme někde na pobřeží pod Zadarem (loni Turanj, letos to bude Pirovac). Apartmán, koupání, večeře, v pohodě se vyspíme, ráno v klidu do Splitu na trajekt v 11 na Hvar a pan domácí v Zavale už na nás bude čekat s obědem. smiling smiley
03. 07. 2025 15:13
Zdravím Jonas, bydlím v Zubří a za překročení rychlosti v Zašové jsem ještě neplatilthumbs up
13. 11. 2025 16:05
Tak to já jsem tam platil už 3x. Poprvé to byla moje blbost. Ve zbývajících případech to bylo spíš nešťastné, protože jsem se rozjížděl ze stojící kolony. Docela by mě zajímalo, jestli platili i ti, co stáli ako já.
02. 12. 2025 13:21
Ahoj všem. Včera jsme se vrátili z adventního zájezdu Ptuj, Záhřeb a Graz. Ubytováni jsme byli v termálních lázních Čatež ob Save v hotelu Čatež. Je to 24 km od křížení A2xA3 u Záhřebu. Píšou že je to největší vodní park ve střední Evropě a mají pravdu je to super. Tak jen kdyby se tam chtěl někdo stavit cestou do Chorvatska doporučuji.
avatar Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
02. 12. 2025 19:18
Karle, díky za tip, koukal jsem na to a...?
Kolik je toho v provozu teď (v zimě)?
Když to srovnáš např. s Sárvár-fürdő či Bük-fürdő?
"Echt" termální bazény?
15. 03. 2026 10:13
... po té, co od předloňska za Mikulovem najedu na Rakouskou dálnici ... tak
Zobern .. pak tankování za Lučkem ... pak u "Vlčí skály" (ZIR, Macola) a pak už Split ... cestou trajektem na Hvar 2 hoďky na moři ...

smileys with beer
15. 03. 2026 18:31
aj keď je to tam smutné, tak ranný výhľad je krásny : MARUNE
16. 03. 2026 20:11
Snad se hotel na Marune konečně začne opravovat. Již mnoho let sním, že bychom tam někdy přespali. Z chorvatského webu: Hrvatske autoceste (HAC) se po několika neúspěšných pokusech snažily najít firmu, která by převzala koncesi na odpočívadlo Marune na 35 let. Až pátý tendr byl úspěšný – přihlásily se dvě firmy. Jednou z nich byla společnost Flota Energy, druhou firma původního investora Mladena Nekiće. Firma Flota Energy nabídla o něco vyšší nájemné a měla by areál převzít. Co by se mělo stát. Nový koncesionář má povinnost: do dvou let dokončit a vybavit hotel nebo motel minimálně se třemi hvězdičkami, upravit budovu a celý areál odpočívadla. Hotel Velebitska kraljica u dálnice A1 na chorvatském Velebitu byl postaven kolem roku 2008 jako součást odpočívadla Marune. Kvůli finančním problémům a sporům investora však nikdy nezačal fungovat a mnoho let chátral prázdný. Chorvatské dálnice (HAC) se opakovaně snažily najít nového provozovatele a až po několika neúspěšných pokusech se přihlásily firmy, které mají areál převzít a dokončit. Po téměř dvaceti letech by se konečně mohl najít nový koncesionář, který hotel dokončí a otevře. Pokud se projekt podaří, mohl by se opuštěný objekt proměnit v běžný hotel nebo motel pro cestující na dálnici A1. Zda se to skutečně stane, ukážou až následující roky.
16. 03. 2026 20:16
Tak se omlouvám, nakonec je vše jinak:

V roce 2025 vyhrála tendr na provoz areálu firma Flota Energy. Firma se zavázala, že do dvou let dokončí hotel, restauraci a služby pro řidiče a zároveň instalují rychlé nabíječky pro elektromobily. Nakonec ale od projektu odstoupila, údajně kvůli sporům o náhradu investic původního stavitele a dalším právním problémům. Chorvatské dálnice (HAC) proto musely vypsat už šestý tendr, aby našly nového provozovatele. Mezitím hotel stále stojí prázdný a chátrá, přestože je na velmi frekventovaném místě u tunelu Sveti Rok na hlavní trase k moři. Situace se zatím nevyřešila. Investor, který měl hotel dokončit, od projektu odstoupil a stát hledá nového koncesionáře už pošesté. Proto hotel stále zůstává opuštěný, i když má velmi atraktivní polohu na cestě do Dalmácie.
17. 03. 2026 07:51
Atraktivní polohu, ano. To má.
Ale já to vidím jen jako ,,rozhlednu,, po okolí , nebo si tam dát tak maximálně kafe v bufetu a jet dál.
Málokdo bude totiž přespávat 150 až 200 km před cílem své cesty (jede li k moři do HR). 98,6% to raději dojede. Turista na přespání by musel jet nejspíš až někam do Černé Hory a dále, aby se tam ubytoval přes noc. No a zpět od moře, ubytovávat se zhruba po 2 hod jízdy je taky dost nepravděpodobné.
Při cestě tam je to totiž zhruba už 8 hodin jízdy od hranic republiky, což už je pro většinu řidičů dost, natož od Prahy, skoro 10 hodin.
Něco jiného je, kdyby hotel stál někde v oblasti Slunje, to by o nocleh nejspíš zájem byl větší.
Toť můj názor.
17. 03. 2026 08:12
kabinet302
Souhlasím. Jednou jsem při cestě na jih řešil ubytování zhruba v tomto místě, ale nevím co by mě zastavilo nesjet dolů k moři a nepřespat tam, když už to moře je doslova na dosah ruky.
17. 03. 2026 14:06
Myslím, že kabinet302 to přesně vystihnul, proč je to tolik let nefunkční a asi původní záměr s místem byl nedomyšlený.
17. 03. 2026 20:05
Pro ubytování to asi úplně ideální místo není, ale jako restaurace určitě. Pokud jedete domů více z jihu, jste tam zhruba kolem oběda a při cestě k moři je taky plno těch, co přijíždí k moři až odpoledne.
18. 03. 2026 14:56
Pamatujete fronty před tunelem, když se ještě jezdilo jedním tubusem? Tehdy by to asi nějaký smysl dávalo, dnes bych z toho příliš nadšený nebyl.
A nakonec i pro nás, vždyť roky nocujeme ve Slunji, do cíle nějakých 410 km a pět a půl hodiny cesty (ten most to o trochu zkrátil a zrychlil), a nazpátek ve Slunji nocujeme taky, ale to máme domů ještě 750 kilásků a dálnice z toho ani ne polovinu. Zatím totiž, kdykoli jsme to zkusili využít větší kus dálnice, zůstali jsem v ucpaném a nakonec nám cesta trvala déle, než naší nacvičenou trasou.
Ne nadarmo říkáme při výjezdu na hranicích "nejhorší kus cesty máme za sebou, už jen tisíc kiláků....
18. 03. 2026 15:12
Mě by se tam líbilo nějaké to občerstvení, třeba i několik, ne jen jednu kamenou restauraci. A pak třeba stánky, s produkty z okolí. A třeba něco tematického, cedule se vznikem pohoří, fauna, flora, zajimavosti atd.
19. 03. 2026 07:14
No nevím ty stánky...
Párkrát jsem tam zastavil a fučelo tam dost a to dole u moře byl relativně slabý vánek.

.
.

_________________________Jirka_________________________
19. 03. 2026 09:16
Dobu jízdy skoro non-stop,tj. mimo tankování,čurdy a přiždibování klobáseček,řízečků či koláčků za jízdy BO něčím se nacpat = u mne se rovná spánek.Výjezd cca v 10 hod dopol a 17 -18hod jízdy přes Plitvice.U moře v cca 03 - 4 00 s dojezdem k moři a pak ráno hoďku na ubytko.
Profesně se mi noční jízdy líbily.
Značný počet křížků mi už doporučil se tomu vzdát.
Proto ubytko u Karlovace a ráno po dálnici k moři,zpět nikam nespěchám,opět ubytko Karlovac,tak přes Plitvice.
19. 03. 2026 14:17
Z jiného fóra:

Nejznámější opuštěné odpočívadlo vedle tunelu sv. Roka dostává nový život: Do šestého výběrového řízení se přihlásila pouze jedna firma

Opuštěná odpočívadla Marune na dálnici A1, známá také jako "Královna Velebitu", chátrají už léta, okna jsou rozbitá a zdi pokryté graffiti. Po šesti neúspěšných výběrových řízeních konečně přišla firma z oblasti Šibeniku s plány na dokončení tříhvězdičkového hotelu s bankovní zárukou 300 000 eur. Ačkoli je budova symbolem neúspěšných plánů, výhled z jejího umístění nadále láká turisty a brzy by se mohla dočkat lepších časů.

V Chorvatsku se nachází velké množství opuštěných budov a staveb, ale nejznámější opuštěné odpočívadlo se nachází na dálnici A1. Je to odpočívadlo Marune na úseku Sveti Rok – Rovanjska.

Podle zápisu se nabídka společnosti Degusto pohybuje ve výši 4 500 eur měsíčních poplatků, což je jen o symbolických 80 eur více než původní cena, kterou HAC požadoval, a to 4 420,84 eur. Veřejně dostupné finanční zprávy ukazují, že v roce 2024 společnost Degusto s jediným zaměstnancem dosáhla tržeb ve výši 4,2 milionu eur a čistého zisku dva miliony eur. Společnost založila a vede Antonija Bralić z Grebaštice, jejím prokuristou je její manžel Josip Periša, známý také jako prezident hlavního představenstva Hvidre. Je registrována až pro 45 různých činností, od stavebnictví a dozoru až po obchod a zemědělství, což dále rozšiřuje rozsah jejího podnikání, píše lidermedia.hr.

Ačkoli se měsíční nájemné za budoucí zařízení jeví jako relativně skromné, podmínky koncese udělené společností HAC ukládají závažné finanční závazky. Budoucí koncesionář musí do dvou let na vlastní náklady dokončit a vybavit hotel s minimálně třemi hvězdičkami a poskytnout bankovní záruku ve výši 300 tisíc eur – což je požadavek, který se společnosti Flota Energy při předchozím pokusu nepodařilo splnit.

Odpočívadlo je nyní ve velmi zchátralém stavu. Téměř všechny zdi jsou pokryté graffiti a z fasády dokonce odpadlo písmeno L z velkého nápisu HOTEL. Okna jsou rozbitá a prasklá a některá vykazují známky poškození, které naznačují, že byla často terčem kamenů, vzhledem k tomu, že hotel nikdy neměl hosty.

Prostor, kde měla být restaurace, je označen velkou dírou ve zdi, židlemi visícími ze stropu, dalšími rozházenými po podlaze a hromadou odpadků. Navzdory zanedbanosti a chátrání se turisté na odpočívadle nadále zastavují, především kvůli krásnému výhledu na moře, který toto místo nabízí.
19. 03. 2026 16:15
Já bych se tam klidně ubytoval. Dokonce by to vycházelo i časově. Přes noc jsme nikdy nejezdili. Velmi brzy ráno taky už moc ne. Tedy když vyjedeme třeba v 7 ráno ze středu Moravy tak na Marune jsme tak v 17h. Potom klidně ubytování, večeře, nocleh, ráno po snídani pokračování cesty. Příjezd do místa ubytování dopoledne. Za mě ideální.
28. 03. 2026 08:54
My poslední léta spíme cestou v okolí Ogulinu.
Vyjíždíme z Moravy kolem 9,30 a kolem šesté jsme na místě, nějakých 720 km. Když jsou v červnu prázdné dálnice a já mám těžkou nohu na plynu, tak to zbrzdíme 2x na pumpě u kávy. Na místě odpočineme, přespíme a ráno jsme před sedmou na cestě. Posledních 300 km dojedeme odpočatí a před polednem jsme v pohodě v baráku bez vyčerpání. Žena moc řídit nechce a já už nejsem mladík. Zpátky už jezdím v jednom zátahu, protože jsem vyspaný a odpočinutý, to vyjíždíme brzy ráno. Každému to vyhovuje jinak. Letos budu mít zpátky asi spolu šoféra, protože by měl za námi přiletět syn s vnukem do Splitu, pobýt s námi v baráku pár dnů a zpátky společně autem. Ovšem uvidíme co se stane s letenkami.
Cenu za naftu neřeším. Ne, že bych byl tak bohatý, ale vždycky jsem hodně pracoval, neměl čas rozhazovat za kraviny, tak jedu "za každou cenu". Kdo ví, kolikrát ještě, tak se těšíme.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 32
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 5583 během dne 09. 06. 2025
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.