Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři

Autor Ivo 
Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
19. 02. 2013 01:25
Bessy: Mám na mysli to zadní parkoviště, ono je od ostatních parkovacích ploch před restaurací Macola takové oddělené… tak nevím, jestli je jen k obyčejnému parkování osobáků…?

Bradlo Zir (mapy.idnes uvádí i název Zup) je zajímavý fotogenický vrchol vystupující prakticky z roviny nedaleko exitu Gornja Ploča. Od dálnice je vzdálený v nejbližším místě cca 1 km. Výstup od vesničky Trkulje je popsán v tomto blogu.

Pálavu znám dobře, výhled odsud by jistě taky nebyl marný… ;-) Tip na malou turistickou vsuvku na cestě?

Loc: 44°25'50"N, 15°36'50"E


Mapa:
Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
19. 02. 2013 16:28
Pořád přemýšlím o tom, jak si rozpůlit cestu zpět z Hvaru a někde se podívat a přespat. Zatím vede N.P. Medvednica u Záhřebu nebo Postojna Jama ve Slovinsku. U toho prvního je problém, že zbytek spolucestujících nesdílí mé nadšení z lezení po kopcích a u Postojné mě odrazuje údajné množstvé návštěvníků v sezóně.Teď mě ještě napadá cesta přes Bosnu. Ráno vyrazit, vodopády Kravica, Mostar, pak kousek popojet a přespat někde v úseku Banja Luka až jih Maďarska. Nemáte někdo zkušenosti, jestli tam je po cestě ubytování v soukromí (jako například kolem Plitvic)? Nebo ještě něco zajímavého po cestě Bosnou? Já jsem tudy zatím nikdy nejel (a to mě na tom nejvíc láká). Díky.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Romans (20. 02. 2013 07:39).
Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
21. 02. 2013 11:24
Romans - Medvednica je moc hezká, není nutné (pokud nechceš) lézt po kopcích. Když přijedeš do Oroslavje, tak kousek od pen. Zagi, je pen. Bibi. Jeho majitel bydlí přímo v Medvednici a je možné se u něho ubytovat - standartní klasika = pokoj + sociálka, vstup z terasy nad údolím. Ráno se probudíš a vítá tě nádherný pohled na lesnaté údolí, které se během pár minut zahalí do mlžného oparu. Když se mlhou proderou sluneční paprsky, dodají výhledu zase jinou krásu a ani se ti nebude chtít odjíždět. Nocleh je i se snídaní v Bibi. Pro 3 os. cca 50 E.
Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
21. 02. 2013 20:43
PP Medvednica - homepage

A něco o Medved(n)ici je i tady

A co třeba Triglavský národní park, nebo jedno konkrétní místo: lázeňské město Bled?
Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
02. 03. 2013 07:31
Prosím máte někdo tip na přespání v Rakousku - Gratz a okolí ?
Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
02. 03. 2013 11:52
pro MIKI
Minulý rok při cestě zpátky přes Linz jsme přespali v penzionu Vogelhändler (47° 40.023'n 14° 20.746'e) ve Spital am Pihrn za 62€. Žádná láce, ale protože děsně pršelo, kemp jsme odmítli. Je to celkem daleko od Gratzu – objíždím tunely, ale dobré bydlení se snídaní. Jinak znám jen kempy u Bruck an der Mur a v Langenwangu při cestě na Vídeň. Souřadnice k nalezení mohu dodat.
Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
02. 03. 2013 19:01
Do ČR je to asi 150 km což je přibližně 2 hodiny jízdy, asi bych to Rakušákům za ubytování nedal. Dojel jsem to v dešti i na motorce.
Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
03. 03. 2013 08:31
dedo - díky za tip, ale protože jsme 3, byla by cena ještě vyšší, budu hledat dál.
Petrwi - jsme už trochu " v letech " a tak si cestu do i z HR rozdělujeme do 2 dnů. Přespíme a ráno odpočatí pokračujeme do cíle. Směrem k moři ( už se nemůžeme dočkat ) přespáváme až v Oroslavje v HR . Na cestě zpět nám je smutno, že moře uvidíme zase až za rok a tak nám to jede nějak pomaleji, proto ten Gratz, což je cca v polovině cesty. Na Folmavu máme ještě přes 400 km.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil MIKI (03. 03. 2013 08:37).
Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
04. 03. 2013 15:58
Musím říci že Vás chápu. Jedete na týden a je to tedy kvapík. Přespat někde cestou jsou dvě možnosti. V penzionu nebo v autě. Asi vítězí auto. Ale .....nebojte se spát třeba dvě hodiny i více. Když zde čtu : schrupnu si dvacet minut a mohu jet dál ! To se mi nezdá. Stejně ujedete 100 km a jste na tom opět stejně.. Že spánek když je ho málo, je mocný mám ověřeno.
Asi před 40ti lety jsem ráno asi ve tři hodiny vyjížděl po Hradubické z HK na Pardubice. Dojel jsem jednoho také s cisternou a jak jsem se k němu blížil najednou koukám a on jede a dře svodidla. Dojel jsem vedle něho a začal houkat. (měl jsem nástroj z lokomotivy) Najednou se probral a málem vrazil do mne jak jsem jel vedle něho. Zastavili jsme a já mu povídám. To si necítil , neslyšel a já nevím co že jedeš po svodidlech ? Ne já chrápal a vůbec nic nevím.
Tak takový může být i spánek !!! confused smiley
Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
04. 03. 2013 19:52
Hradečáku nějak jsem nepochopila tvoji reakci na můj příspěvek. Pokud jsem chtěla tip na přespání, je jasné, že chci spát v posteli, ne v autě.
Tím, že si cestu rozdělíme do dvou dnů, dávám jasně najevo, že nespěcháme, ale naopak dbáme na bezpečnost. Nejezdíme na týden, ale na 17 - 21 dnů a i cesta je pro nás dovolená, takže klídek a pohoda, hlavně bezpečně dojet.
Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
04. 03. 2013 20:57
Reakce nebyla pouze k Tobě. Já to myslel trochu všeobecně. A to kdo kde spí - je jasné že postel je postel. Nemohu dávat tipy na ubytovací zařízení, protože spíme doma a při cestě jich nevyužíváme.
Ale toto jsem považoval za to důležité:
Jen jsem chtěl trochu upozornit na ten spánek. Nemusí být jenom sekundový ale může být i skutečný.
Že jedete na delší dobu - Vaše plus.. Pro mne osobně týden dovolené je nic neříkající. A jet autobusem - to již vůbec ne. Rád jezdím i po okolí.
Prostě v klidu, v pohodě, dojet tam - v klidu, v pohodě dojet i zpět.
A MIKI, až pojedete třeba v noci, podívejte se, jak jsou na odpočívadlech auta. On každý není na cejchy. Někomu to prostě nic neříká. Já raději postýlku.
Ale vůbec netvrdím že jsem nikdy na parkovišti neodpočíval. Holt, ucítil jsem takový horizont a šel jsem spát. Lepší než něco způsobit. Takový je život.
Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
05. 03. 2013 06:09
Jo, jo, souhlasím, za mlada jsme také jezdili na noc. Večer sednout do auta a ráno u moře, teď bychom to také zvládli, ale proč se honit. Už máme rádi klídek a pohodlí, času dost a jezdíme pouze ve dne. Dovolená se tím sice o něco prodraží, ale není to zas až taková pálka a za ten klid to stojí.
Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
05. 03. 2013 14:45
když se jede na jeden zátah neznamená to přeci hned že člověk jede nebezpečně nebo se stresuje aby tam byl brzo. Já jezdím na noc a ráno sem u moře cestu si užívám protože mám cestování rád. na to být vzhůru v noci sem docela zvyklej takže s mikrospánkem problém nemám smiling smiley

tím sem jen chtěl říct že ne pokaždý když se jede na jeden zátah člověk spěchá a riskuje smiling smiley
Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
05. 03. 2013 16:29
sponik napsal - na to být vzhůru v noci sem docela zvyklej takže s mikrospánkem problém nemám

Souhlasím, mikrospánek může přijít i ve dne. Ale noc za volantem má celkem jiné nároky na řízení vozidla. Oči dostávají více zabrat, nervová soustava to samé. V r. 2011 jsem za noc ujel HK - Gradac. Ráno jsem tam přijel a šel koupat. Prostě mi to nějak sedlo. Najel jsem asi 1240 km a unavu jsem pociťoval až po poledni. Kolem jedné v noci jsem měl ujeto 600 km a jel jsem kolem našeho domku. Stačilo jen odbočit , otevřít dvěře a jít se prospat. Proč jsem to neudělal nevím. Kouknul jsem na ženu - spala, kluci - to samé. Tak jsem jel dál. Asi ve čtyři jsem si dal kafe a chuťovku a jelo se dál. Chlapáci opět usnuli. V osm jsem byl na místě. Kdyby to tak bylo stále - nezlobil bych se.
Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
05. 03. 2013 22:41
Pod to, co napsal Sponik, se můžu jen podepsat.
Celý život mně volant živí, takže s jízdou na větší vzdálenosti problém nemám a proto jezdím pouze na noc.

Hadečák napsal:
Ale noc za volantem má celkem jiné nároky na řízení vozidla. Oči dostávají více zabrat, nervová soustava to samé.

Plusem nočního cestování je to, že je podstatně menší provoz a řidiče nerozptyluje nic mimo silnici, takže s tou nervovou soustavou bych až tak nesouhlasil.
Hlavní je ale to, co danému řidiči nejvíce vyhovuje a tím pádem jej nejméně unavuje.
Nejdůležitějším pravidlem ale vždy musí být (a jedno jestli ve dne nebo noci), že pokud pocítím únavu, horší koncentraci nebo pálení očí, je potřeba zastavit.
Někdy stačí jen se protáhnout nebo kousek projít, ale samozřejmně takový šlofíček na hodinku až dvě, je k nezaplacení.
Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
06. 03. 2013 00:51
Souhlasím s pány nade mnou. Třináct let dělám noční a vyjet ve dvě odpoledne na "nočni" a ráno si zdřímnout na pláži mi nedělá problém. Krize přichází vždy při východu slunce, ale s tím už předem počítám při plánování cesty. Navíc cesta v noci má i svá pozitiva v podobě nižších teplot a menšího provozu.
Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
06. 03. 2013 05:14
Mirus, vždyť víš jak to za volantem v noci vypadá sám nejlépe. Já Ti mám takové vyhlédnuté úseky kde kvůli zvěři pěkně zpomalím. Osobně jsem tam dostal zajíce a tady u Žamberka i srnčí. A na podzim jsem tudy jel se synem a v noci, on klidně 120 na tachu a já byl vyklepanej jak partyzánka. Fakt jsem měl strach.A řekni něco synovi když má svůj věk a rozum.
No a v úseku kde to neznám, tam tedy obavy mám ještě větší. A 800 km od domova? Tuplem.
Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
06. 03. 2013 08:22
Jak napsal Václav, hodně záleží na tom, jak člověku cesta momentálně sedne. Někdy toho mám plný kecky už u Mikulova a každý další kilometr je pro mě utrpením. Jindy jsem zklamán, že už jsme na místě, protože já bych chtěl jet ještě dál, protože mám pocit, jako bych vůbec neřídil.
avatar Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
06. 03. 2013 09:28
Ahojte. Tak manžel si zdřímne kdekoliv, ale já tedy ne. Nemám pak co dělat... A taky, pokud jedeme na ostrovy, nebo dál jižně na pevninu - chci vnímat pořádně vyspaná a čistá - nádherné okolí.
Minulý rok jsme přespali tady - kousek za tunelem Sveti Rok - dálniční sjezd před Maslenickým mostem - a pak asi 3 km, možná ani to ne. 30 Euro za dvoulůžkový pokoj, na patře kuchyňka. Není třeba dopředu objednávat - je dost volno v této lokalitě - což je taky výhoda, není člověk ničím vázaný/naproti přes cestu je taky ubytko/. Asi 50 metrů pekárnička - a tam nejlepší koblížky, jaké jsem kdy měla v Croatia, taky největší a nejlevnější/4 kuny za kus/ - o takových a za takovou cenu se mi pak na Hvaru mohlo jen zdát. Bokem v domě byla i samoobsluha, ale ta se otvírala myslím až v 8,00 - a to už jsme pokračovali v cestě. Na obrázku č. 2 vlevo nahoře je vidět výjezd z dálnice. Cena za dálnici při výjezdu a opětném nájezdu se v celkovém součtu nemění. [www.hac.hr]

Zdravísmiling smileyR.
avatar Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
06. 03. 2013 15:02
Já jako řidič cestou nespím, vyjíždíme z Č.B. ve 2 ráno, to je pro mě optimální jak z hlediska únavy tak je příjemné být ve 2 odpo u moře. Ale když je to tu na téma Kde spíte na cestě k moři, tak skoromanželka usíná po první zastávce u Linzu poté, co mi tu hodinu na hranice vyčítá, že příště už tak brzy vstávat nebude a proč vůbec nejedem dýl atd.......... a budí se u Grazu. Dál pak už myslím nespí
Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
06. 03. 2013 15:08
Rero napsal(a):
-------------------------------------------------------
Asi 50 metrů pekárnička - a tam nejlepší
> koblížky, jaké jsem kdy měla v Croatia, taky
> největší a nejlevnější/4 kuny za kus/ - o takových
> a za takovou cenu se mi pak na Hvaru mohlo jen
> zdát.
Můžeš prosím Tě upřesnit polohu té pekárny? Díky!
Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
06. 03. 2013 16:55
Rero, Maslenički most je mimo dálnici. Je to onen starý půodní most. Tento nový- na dálnici - se jmenuje most Maslenica. A když tedy tam sjedeš, jedeš po silnici směr Stari Grad Paklenica ? Tři km to je tedy asi vesnička Modrič ? Něco podobného jsem viděl tam. Naproti byla PizzaGril. Ve Starim Gradu jsem několikrát byl ale nic moc. Samý kámen .
Ovšem pro milovníky přírody, překrásná zákoutí a na nich malé plážičky. To tedy je pravda.thumbs up. Viz vesnička Barič Draga.
avatar Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
06. 03. 2013 17:10
Rero to popsala dobře, akorát nenapsala, že ta vesnička u nového mostu se jmenuje Rovanjska smoking smiley
Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
06. 03. 2013 17:55
Ano, Rovanjska, tu vesničku vidíš přímo z mostu. Tedy nyní nevím jistě, protože most Maslenica kvůli častým nehodám malinko předělali aby nebylo možno se kochat pohledem dolů. Dříve byl možný i pohled na starý Maslenički most. Dnes si skutečně nejsem jist.
avatar Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
06. 03. 2013 20:37
Ahojte. Jelimánku, máš pravdu - je to Rovanjska. Dojeli jsme tam až pozdě večer - ubytko první co bylo po ruce - nahodile.
Globíku - no pekárnička - byl to spíše takový stánek - Pekara, procházela jsem se tou vesničkou brzo ráno, a zrovna to zboží pekárenské dovezli. To vonělo - nádhera. Bylo to přímo skoro u cesty/z auta přímo viditelné/ - po levé straně cestou na Starigrad./Starigrad je trošku vidět v dálce v předchozím příspěvku na fotu č. 3.

A když jsem se tam tak ráno sama procházela - mluvila jsem si v duchusmiling smileysama se sebou...proč se někam daleko ženu, vždyť tu je takový klídek. Připadalo mi, že tam skoro nikdo není, i na tom ubytku jsme obsadili 2 pokoje, a mimo nás tam nikdo další nebyl.
Ještě pár - sice nekvalitních - ale foto - zpočátku - brzo ráno - ještě před východem sluníčka./foto č. 1 - naproti našeho ubytka - taky možnost ubytování/

Zdravísmiling smileyR.
Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
06. 03. 2013 20:46
Teď jste mě dostali, do Starigradu jezdím od roku 2000 a beru to jako můj letní byt. Protože jsem z vysočiny, tak zbožňuji ty kopce a i to kamení.
Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
06. 03. 2013 21:25
Rero: díky za upřesnění. Ženě a prckovi se moc líbilo moře v Seline, mělké, teplé, oblázky,... tak tam určitě při nějakém výletě zase zavítáme a zkusím tedy ten stánek v Rovanjské.
Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
06. 03. 2013 22:35


Pekarna
Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
06. 03. 2013 22:54
Rubbs: paráda!
avatar Re: Kde odpočíváte nebo spíte na cestě k moři
06. 03. 2013 23:03
No teda Rubbs, to koukám...jsi fakt dobrý. I ten stánek s pekárničkousmiling smiley - jo - je to přesně ono. Až budu potřebovat naměřit přesně nějaké místo v Croatia, tak Tě poprosím. Zdravísmiling smileyR.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 65
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.