Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Sezóna 2022 - Cestovní omezení a souvislosti

Autor radekh 
avatar Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
27. 05. 2021 11:20
.........Jedeme 29.6., takže s papírem v ruce ......

Špatně!!! Správně zní: S papíry (s důrazem na množné číslo) v ruce. Zkrátka v tento termín je toho (papírů) na kartonovou složku s pořadačem pro jednotlivé státy a osoby !
avatar Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
27. 05. 2021 11:26
Pokud by to všechno vytisknul na jeden papír roličkového typu... bylo by to symbolické, víceúčelové a šetrné k přírodě
smileys with beer
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
27. 05. 2021 12:02
Zdá se, že se otevírá Slovensko, Maďarsko už je otevřené, cesta přes M86 vypadá nadějně.

Velkou novinkou je pravděpodobné otevření Slovenska v pátek 28.5. „Finišují přípravy nového cestovatelského semaforu, měl by platit zhruba od 27. května a počítáme s tím, že všechny země EU včetně Česka budou zelené,“ potvrdil MF DNES v ­pondělí státní tajemník slovenského ministerstva zahraničí Martin Klus. Zelená barva znamená, že očkovaní mohou přijet na Slovensko bez dalších podmínek stejně jako lidé, kteří v posledním půlroce překonali covid. Musejí se jen zaregistrovat do systému eHranice.
Zdroj: [www.idnes.cz]
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
27. 05. 2021 12:30
To kabinet302: No, nějaký pěkný šanon najdu spinning smiley sticking its tongue out. Nicméně pevně doufám, že to (pokud už nebude v předstihu v provozu QR) proběhne jako loni. Sic jsem ten papír [entercroatia.mup.hr] měl vytištěný sebou, ale zřetelně jim systém fungoval, neboť po načtení dokladů se mne jen zeptala zda Omiš, tj. potvrdila si to, co měli v systému z formuláře načteno.

Protože letos jde do formuláře načíst i certifikát (potvrzení o testu apod.), s čímž čekám na jeho evropskou verzi po 1.6., tak by to mělo proběhnout dtto, tj. v systému to budou mít a nic dalšího papírově chtít nebudou.

Protože na potvrzení o vakcinaci je i číslo občanského průkazu i číslo pasu, kontrola je tady jednoduchá.

To Slavkov: Noo, dobrý nápad spinning smiley sticking its tongue out, já bych to ještě navíc dal do cryptexu [en.wikipedia.org] dle vzoru "Šifra mistra Leonarda", ať je to veselejší spinning smiley sticking its tongue out.
avatar Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
27. 05. 2021 12:37
Bessy
Re: Předstartovní zádrhele - nemoce a pod.
26. 05. 2021 09:51

vše již bylo i s odkazem uvedeno ...

P.S.1
... 1.7.2021 ... je pouze formální datum, aby Evropská komise nemohla být obviněna z toho, že nekonala ...
a než překonávat zmatky a případné zhroucení systému ... je lepší být na cestu k Jadranu připraven s doklady (které doporučuje Chorvatsko, a které uznávají i tranzitní země při cestě k Jadranu, v období mezi 01.06. a 01.07.2021 ...
t.j. 1) doklad o překonání onemocnění Covid19, nebo negativní PSR případně antigen test, a nebo doklad o vakcinaci x Covid19 ...
... tyto doklady budou i nadále samostatně platné, a zároveň budou podkladem pro vyhotovení tolik okecaného Covid pasu ...

P.S 2. ... už vidím, jak Chorvatsko souhlasí s odříznutím obcí Crveni vrh a Kanegra ... od moře ... drinking smiley
[www.novinky.cz] ... pohled na Slovinskem navrženou hranici ...
[mapy.cz] ... pohled na chorvatské obce bez přístupu k moři ...

... taková je historická skutečnost ... zejména mapové podklady včetně slovinského návrhu námořní hranice jsou zajímavé ...
přesto přeji Chorvatsku brzký vstup v Schengenském prostoru
[is.muni.cz]

smileys with beer



Upraveno 3krát. Naposledy upravil Bessy (27. 05. 2021 13:34).
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
27. 05. 2021 14:06
To Bessy: Ano, je to složité. Evropský soudní dvůr v lednu 2020 rozhodl, že že nemá pravomoc urovnávat hraniční spor mezi Slovinskem a Chorvatskem. Evropská komise současně následně uvedla, že Chorvatsko splňuje technická kritéria pro členství v Schengenu, ale Slovinsko není spokojeno s tím, že Chorvatsko rozhodnutí arbitráže odmítlo, a má právo vetovat jeho přistoupení.

Nicméně momentálně to vypadá, že probíhají někde "na pozadí" intenzivní rozhovory. Už loni byl za strany Chorvatska tlak na zahájení nových dvoustranných rozhovorů, což původně Slovinsko odmítalo s tím, že prostě mají v rukou výsledek arbitráže.

Pravděpodobně se to pohnulo někam dále (ostatně i původní chorvatské návrhy na řešení nejsou nijak daleko od výsledku arbitráže). A vstup do schengenu tomu asi spíše napomůže, než naopak. Neopomenutelný je také problém Slovinska s ochranou vnější hranice schengenu (otázka migrace). Tak se domnívám, že nyní to má rozumnou šanci projít.
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
27. 05. 2021 14:29
No, ona nás ta legrace přejde. Covid pasy má u nás vydávat Czech Point. Stát ve státě, neboli zbytečná Česká pošta, která nám "sladí" život, bude sladit tuplem. Natáhnou se už tak na mnohých místech dlouhé fronty.
avatar Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
27. 05. 2021 15:23
... [is.muni.cz] ... str. 34 ...
... tak to jsu zvědavý, jak chce Slovinsko uplatnit (modrou barvou značenou) námořní hranici ... a odříznout Chorvatsko od středové linie moře (Median Line) ... zejména když víme, jak dopadla BiH s námořní hranicí u nového mostu na Pelješac ...

smileys with beer
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
27. 05. 2021 20:46
Bessy, ano, ta diplomová práce to zcela přesně popisuje a mimo jiné, je fakt dobrá a přesná. Z hlediska mezinárodního práva tahá Slovinsko za kratší provaz.

Jenže ani Chorvatsku to zase nestojí za věčný spor .... Pokud jsem správně pochopil kontext těch aktuálních "zákulisních" jednání z popisu, co se dostává "úniky" ven, tak v podstatě Chorvaté jsou asi ochotní poskytnout Slovinsku koridor od zmíněné "Median line", která odpovídá rozdělení pobřežních vod.

A to podél rozhraní s italskými vodami až do mezinárodních vod. Čili nepostoupí jím více pobřežních vod, než na co mají nárok, ale současně jim ale umožní přímý přístup do mezinárodních vod. Což je jinak, než výsledek arbitráže. No, uvidíme, co se z toho vyvine. Ale Slovinci by teď byli sami proti sobě blokovat jejich vstup do schengenu.
avatar Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
27. 05. 2021 22:40
radekh ... ... počkáme si ... Chorvatsku bych přál vstup do EU z toho důvodu, abychom se tam snadněji dostali ...
... P.S. ... a co je to mezinárodní právo ? ...



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Bessy (28. 05. 2021 05:10).
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
27. 05. 2021 23:42
Bessy ... však Slovinsko není vítěz v rozpadu Jugoslavie, kde mělo plný přístup spinning smiley sticking its tongue out. A právo vítězů, jinak také právo silnějšího, že .. spinning smiley sticking its tongue out

PS - Kdyby podmínkou uznání samostatného Slovinska ze strany Itálie nebylo hned také potvrzení italských teritoriálních nároků, tak by to chlapci dnes neřešili s Chorvatskem, kde jim to přijde "jednodušší". Viz ta diplomka.

No, v našem zájmu je, aby to dobře dopadlo, zas by se nám jezdilo trochu lépe, jak píšeš smileys with beer
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
28. 05. 2021 04:25
Slovensko od rána 31. května nebude vyžadovat karanténu od očkovaných proti nemoci covid-19, kteří v posledních dvou týdnech před příjezdem na Slovensko navštívili pouze některou z členských zemí Evropské unie nebo další asi desítku států s příznivou epidemickou situací. Vyplývá to z nové vyhlášky, kterou dnes vydal úřad hlavního hygienika. Učinil tak po středečním rozhodnutí vlády, která v souvislosti s koronavirovou nákazou rozdělila země do tří kategorií. Nadále zůstanou v platnosti výjimky z karantény pro pracovníky ve vybraných profesích, některé skupiny sportovců či lidí, kteří pravidelně dojíždějí přes hranice za prací.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Vlada (28. 05. 2021 04:30).
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
28. 05. 2021 08:51
Bessy napsal(a):
-------------------------------------------------------
> radekh ... ... počkáme si ... Chorvatsku
> bych přál vstup do EU z toho důvodu, abychom se
> tam snadněji dostali ...
> ... P.S. ... a co je to mezinárodní právo ? ...


Chorvatsko je v EU myslím od roku 2012, jediné v čem mi to při cestování pomohlo je to, že nemusím na auto lepit MPZ-etku.
avatar
mdr
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
28. 05. 2021 10:09
Vlada: To samé platí pro ty, kteří prodělali Covid před méně než 180 dny. Ale formulář musí vyplnit každý i nadále.
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
28. 05. 2021 12:06
Cestovni omezeni

Citace z článku
- Mezi Českou republikou a Maďarskem, Německem, Polskem, Rakouskem, Slovenskem, Slovinskem a Chorvatskem bude možné cestovat po první dávce očkování bez omezení.

- Podmínky pro příjezd do ČR se řídí takzvanou mapou cestovatele, jejíž aktualizaci by ministerstvo zdravotnictví mělo vydat dnes. Jmenovitě s Chorvatskem podle Kulhánka Česko doladí pravidla cestování během víkendu.

Komentář
- Nikde tam není přesně uvedeno po jaké době od první dávky je možné vycestovat bez omezení, ale dá se hádat, že to bude 21 dní, protože to chtějí u cizinců kteří jedou do ČR
- Nikde tam není jak to bude s dětima, hádám, že ty testy neminou :/
avatar Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
28. 05. 2021 12:12
... Dejff .. s těmi dětmi to hádáš dobře ...

... turistice v Chorvatsku to pomůže, ale už dnes píšou chorvatské servery, že Chorvatsko počítá s 5tou vlnou Covid19 ... holt něco za něco ...
... kdyby byla státní kasa prázdná, tak by si v ní Andrej (myšleno ... Plenkovič) mohl zlomit ruku ...

smileys with beer
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
28. 05. 2021 12:37
To Dejff: Aktuální opatření platné od 28.5. = Děti mladší 12 let cestující s rodiči, kteří mají osvědčení o očkování, nemoci nebo negativním testu, nemusí mít negativní test, anebo nemusí být po vstupu do země v karanténě. [civilna-zastita.gov.hr]

O ministrem Vojtěchem ohlášené dohodě oficiálně zatím nic, nicméně MZV ČR prohlásilo, že se to bude o víkendu dolaďovat, tak to spíš uvidíme v pondělí.
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
28. 05. 2021 12:47
radekh: Dík! Ale ještě tam jsou po cestě SK + HU, nebo A + SLO.
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
28. 05. 2021 13:57
To Dejff: Koukám, že děti sledujeme stejně yawning smiley Mimo jiné většinou jezdím tam SK+HU a zpět SLO+A spinning smiley sticking its tongue out

SLO = Dítě, které dosud nedosáhlo věku 15 let a překračuje hranici společně s blízkým členem rodiny, který nebyl poslán do karantény dom, nebo mu nebyl odepřen vstup do Slovinska, nemusí mít negativní test, ani nemusí být v karanténě. Aktuálně vždy tady [mswcxs54hfw4otsmc7wdwmjdqe-ac4c6men2g7xr2a-www-gov-si.translate.goog] Jinak Slovinci také provozují (dobrovolný) vstupní formulář, a to i pro tranzit.

HU = Osoba mladší 18 let, která je pod dohledem osoby uvedené v písmenech d) až f) a překročí s ní hranici Maďarska tj. pod dohledem osoby, která je držitelem osvědčení vydaného zemí, ve vztahu k níž Maďarsko jednostranně uznává osvědčení a osvědčuje svou ochranu před koronavirem, a to předložením úředního osvědčení vydaného touto zemí, anebo osoba, která je držitelem osvědčení o ochraně vydaného zemí, která uzavřela s Maďarskem dvoustrannou dohodu o vzájemném uznávání osvědčení o ochraně. Aktuálně většinou zde [mkik.hu]

A = Dětí cestující pod dohledem dospělé osoby jsou osvobozeny od dokladu o vstupu podle pravidla 3-G až do věku 10 let. U nezletilých ve věku od 10 do 18 let platí, že pokud vstupují do země bez osvědčení o očkování nebo uzdravení, přičemž průvodní dospělý má takové osvědčení, potřebují při vstupu negativní výsledek testu / lékařské potvrzení o negativním výsledku testu. Pokud to nelze předložit, musí být zkouška provedena do 24 hodin. To zatím platí do 31.5., pravděpodobně se to změní od června. Aktuálně zde [www.oesterreich.gv.at]. Pozor, použití registračního formuláře je v Rakousku povinné a platí to i pro ty děti.

SK = U našich sousedů je trošinku chaos v odkazech. Budeme-li se držet našeho MZV ČR tak do 18 let není potřeba nic ("osobám mladším 18 let stačí splnit povinnost registrace, test podstupovat nemusí" ). Nicméně registrovat se musí také. Od pondělí 31.5.2021 to snad již bude přehlednější přímo ze slovenských zdrojů [korona.gov.sk]
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
28. 05. 2021 14:21
radekh: Nádhera!

Máme děti 5 a 8. Ještě se mi to nechtělo hledat, protože jedeme až 2.7. a to se toho může ještě hodně změnit.
Ale díky za odkazy.

Poslední roky jezdíme přes SK+HU, nějak jsem se už přejedl A+SLO. Ta cesta přes Rakousko mi přijde nekonečná . . .
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
28. 05. 2021 15:23
Dík! Taky jezdíme SK+HU a máme děti 6 a 8 i když madam je 6 má kolikrát móresy jako patnáctiletá. My holčičku neměli tak si to teď užíváme je to prostě jiný živočišný druh. No zase je po dovolené vrátíme nejlépe nepoškozené. A zase rok budeme mít ochranné pásmo 100km.
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
28. 05. 2021 18:13
Tu je citácia z vyhlášky - podmienky vstupu z tzv. zelených štátov na Slovensko.

Karanténa, izolácia a prípadné následné testovanie sa nevzťahuje na osoby :
....
a) zaočkované druhou dávkou mRNA vakcíny (Pfizer/Moderna) proti ochoreniu COVID-19 a od tejto udalosti uplynulo viac ako 14 dní,
b) zaočkované prvou dávkou vektorovej vakcíny (AstraZeneca) proti ochoreniu COVID-19 a od tejto udalosti uplynulo viac ako 28 dní,
c) ktoré sú viac ako 14 dní po 1. dávke očkovania proti ochoreniu COVID-19 (mRNA alebo vektorovou vakcínou), ak bola prvá dávka očkovania podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19,
d) ktoré prekonali ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami,
e) mladšie ako 18 rokov veku.
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
29. 05. 2021 18:38
Z článku k cestě našeho ministra zahraničí do HR, kde dojednávají podmínky cestování...."Češi, kteří jedou individuální dopravou zpět do Česka, nepotřebují test pro opuštění země, vyplní ale příjezdový formulář a poté, co se vrátí do Česka, by měli absolvovat do 5 dnů PCR test."
Bylo by možné to přeložit do srozumitelné řeči? Rozumím tomu tak, že pokud nejedu s cestovkou, musím po návratu na šťouráni v nose? Nebo jen pisálek trhá souvislosti na cáry? Celý článek zde
avatar Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
29. 05. 2021 19:37
... Michale ... má to logiku ... mezi HR a ČR jsou uzavírány ohleduplné dokumenty, které umožní dovoz valutových prostředků do země, pro kterou jsou z hlediska jejího rozpočtu jedním z hlavních finančních zdrojů ...
... aby byla zajištěna co největší prostupnost, tak nemusí být kontrolovány děti do 12 roků ... ochranná doba po zvládnuté infekci Covid19 se prodloužila ze 3 na 6 měsíců ... dále stačí jedna vakcina a druhá dávka až po návratu (jedná li se o celkem dvě dávky) ...

... pro naši zemi je ale rozhodující to, jestli ti, kdo prožili dovolenou u Jadranu nedovezou domů nechtěný dárek ...
... ať už k němu přišli jakkoliv ... zvláštní je, že se testování nebude týkat dětí (i když v případě afrického typu Covid19, byly děti jedni z nositelů viru) ... dále to, kde a kdy se bude předávat na našem území protokol o návratu z rizikové země ... PCR test bude jistě zdarma, aby turistická veřejnost nebyla až tolik pobouřená ...
... na jednu stranu chápu, že test nemusí být prováděn v Chorvatsku, vzhledem k tomu, že případná nemoc se nějak rozvíjí a nemusí se projevit první, nebo druhý den ...

... České republiky se to sice netýká, ale zdá se (tedy, podle článku), že Chorvatsko nebude uznávat vakcinaci vakcinami typu např. SputnikV, při tom zmírnění výše uvedených nároků je pro Chorvatsku větším rizikem ...
... no ale to už je věcí turistického odvětví všech zůčastněných zemí ... tento kompromis Chorvaté správně chápou, a proto už teď sdělují, že s pátou vlnou Covid19 letos počítají ... drinking smiley

smileys with beer
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
29. 05. 2021 20:07
Jasně, takže po návratu při individuální cestě vždy PCR test. Ti co jedou s cestovkou se nakazit nemohouconfused smiley Proč nemůže být jen antigení test, když na to, abych mohl jít do práce, stačí. Ale logiku jsem v tom již přestal hledat, stejně jako sledovat, kdo je zrovna u nás ministrem zdravotnictví.
Postrádám info, zda stle platí po deseti dnech pobytu v HR povinost testu.
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
29. 05. 2021 20:15
Bessy, víte že do EU plyne více peněz než z EU k nám? Rozdíl mezi HDP a HND se neustále zvyšuje. EU je elitářská, podle Leyenové si nemůžeme nic sami rozhodnout, byť by to bylo podle proklamovaných priorit EU. Je mi milejší nezávislost a prosazování našich národních zájmů. Férově, jako rovný s rovným. Cestovat do Corvatska lze bez překážek i na základě bilaterálních dohod. Schengen stejně nefunguje, zato pašování lidí se šíří. Takže letos tam pojedeme dvakrát jen s testem, žádné očkování, na to máme přirozenou imunitu.
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
29. 05. 2021 20:18
Jak píše Zahajskej - "Postrádám info, zda stle platí po deseti dnech pobytu v HR povinost testu." To by mě zajímalo taky. Protože lítat tam někde po testech postrádá v dané situaci a za daných podmínek logiku.
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
29. 05. 2021 20:24
Do Chorvatska stačí test, kdo jede autem, tak tomu stačí i po návratu, žádná karanténa. Mám testy z práce, trvale negativní a jsem trvale zdráv, jedeme autem, takže OK. Ženě platí potvrzení o prodělání (bezpříznaková pozitivita až na jednodenní mírnou zesláblost) tam i zpět. Kromě jiného, ta slavná "nákaza" je vybájená, drtivá většina lidí to má jako lehkou chřipku nebo vůbec je to nezasáhlo. Viry byly šířeny záměrně, nyní je jejich neopřirozený zdroj odříznut od financování a nikdo již téměř nestůně, pokud na své zdraví nekašle. Stačí vitamíny C, D3, B9 ve větších dávkách a k tomu hládání acidobazické rovnováhy. Žrouti uzenin a sladkostí by se měli ve vlastním zájmu krotit a kompenzovat zásadotvornými látkami. Slyšeli jse někdy od MZd něco o prevenci před chorobami a infekcí?
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
29. 05. 2021 22:31
arlin napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Jak píše Zahajskej - "Postrádám info, zda stle
> platí po deseti dnech pobytu v HR povinost testu."
> To by mě zajímalo taky. Protože lítat tam někde po
> testech postrádá v dané situaci a za daných
> podmínek logiku.


Mam dojem někde jsem to četl, že toto padlo už v dubnu,,,drinking smiley
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
29. 05. 2021 23:07
Testy se vyžadují před cestou zpět jen veřejnými dopravními prostředky. Očkovaní nemusí.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 180
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.