Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Sezóna 2022 - Cestovní omezení a souvislosti

Autor radekh 
avatar Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
04. 04. 2021 09:34
Bohužel na různých místech to chodí jinak. U nás jsem v práci měl pozitivní test a proto jsem musel na ten PCR do nemocnice.
V práci pozitivní ve středu
Objednán na test PCR na pátek
výsledek přišel SMS v sobotu večer = pozitivní s tím, že si mám na internetu najít jak se mám chovat a co dodržovat

Nikdo jiný mě za 14 dní co jsem byl doma nekontaktoval , nikdo se nezajímal, nikdo rodinu netestoval, naprosto nezájem. Z rodiny nikdo neměl ani příznaky a já kdybych neměl pozitivní výsledek, tak to ani nevím že tu chřipku mám.

A až pojedeme v červenci do Chorvatska, tak podmínky budou o mnoho jiné, než se o nich dnes dohadujeme. Tedy jestli pojedeme :-)
avatar Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
04. 04. 2021 10:40
Pojedeme, nezahazuj flobertku do pšenice.
A podmínky budou jiné. To máš pravdu.
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
04. 04. 2021 10:45
Konečně se rozproudila konstruktivní debata. Je vidět, že někteří chápou, o co jde, někteří jsou mimo mísu.
Je jasné, že do léta se mnohé změní, možná k lepšímu, možná k horšímu. Některé státy teď čerstvě přitvrzují, jiné rozvolňují, do léta si to mohou prohodit.
Padlo tu několik prazvláštností. Na základě antigeního testu nemohu být označen jako nemocný, jen na dle PCR testu, tj.pokud mi antigení ukáže, že jo, musí to potvrdit PCR. To je bohužel průšvih, protože se již mnohokráte stalo, že antigen ukázal plus, na PCR to trvalo dva dny a výsledek skoro také. Celou tu dobu, tj.4 dny je na dotyčného pohlíženo jako na pozitivního, i když PCR vyjde negativní. Stát se to den před odjezdem na dovolenou?
Na antigen se čeká, podle tlaku zaměstnavatelů z okolí. Posílají své zaměstnance, aby nemuseli dělat sami. Co jsem zkusmo poptával, dva dny minimum. Potvrzení v angl.jazyce k antigenu za peníze. S českým si můžete na hranicích utřít zádel, zjištěno. Jaký bude tlak na testovací místa v době letních dovolených? Nebude se objednávat 14 dopředu s tím, že výsledek možná na konci týdne, papír "..ptejte se příští týden"? Tady z toho vyplývá, že za současné situace jako neočkovaný je vycestování jak před 89.do Jugošky...devizový příslib, cestovní doložky atd., bude to stát peníze, starosti a spoustu času a nervů. Očkovaný vezme bumážku a frčí.
Ještě k tomu, jak kde se nemocní řeší v různých částech země. U nás, pokud PCR ukáže negativní, 14 dní doma, pokud je jen bezpříznakový nebo lehký průběh a pak bez testu uzdraven. Jinde po 14 dnech na test. Zde neotestují velmi často ani kontakt, prostě na 14 dní leháro i když není vůbec pozitivní. Jinde otestují vše.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Zahajskej (04. 04. 2021 10:48).
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
04. 04. 2021 10:50
Podmínky v létě 2021 už moc jiné být nemusí. Ten antigen asi chtít budou, možná změní podmínku ze 48 hod. na 72 hod. Úvahy o nějakých překladech do anglického jazyka, certifikát k antigenu apod. je nesmysl - na státní úrovni jsou schopny naše orgány Chorvatsku ukázat a vykomunikovat jak vypadá papír s výsledkem neg. antigenu zaregistrovaného v databázi. Každopádně dost lidí je v Chorvatsku víc než 10 dní a podmínka si tam hledat druhý antigen. test ve chvíli dovolené už může být vzhledem k počtu turistů neřešitelná a navíc riziková věc (budu stát v dlouhé frontě, kolem plno cizích lidí???). Tady bych čekal možnou racionální úlevu (jedu přece do "bezpečného" Chorvatska sám nějak otestovaný stejně jako zbytek turistů a tím pádem tam přece nemusím lítat po dalších testech s rizikem).
avatar Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
04. 04. 2021 11:17
Citaci
arlin napsal(a):
...Úvahy o nějakých překladech do anglického jazyka, certifikát k antigenu apod. je nesmysl - na státní úrovni jsou schopny naše orgány Chorvatsku ukázat a vykomunikovat, jak vypadá papír s výsledkem neg. antigenu zaregistrovaného v databázi...

Tak tomu bych rád věřil taky, ale po dosavadních zkušenostech se státní úrovní dostává moje víra v cokoli podobného vážné trhliny dřív, než si ji vybuduji.
Uvěřím, až to vyjde černé na bílém.
avatar Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
04. 04. 2021 12:05
Pro děti nad 7 let to znamená jedině testy, pro rodiče očkování do sezóny nehrozí (vyjma učitelů, policistů, zdravotníků). Po prodělaném Covidu pouze 6 měsíců, tudíž prosinec je již passé...
Na dovču 7+ dnů pro 4 čl. rodinu bude potřeba 8 AG testů nebo 4x PCR za 6000CZK thumbs up smiley
Asi by bylo solidární, kdyby rodiny s dětmi dostali také 5000CZK na hlavu jako důchodci, vlastně by zasloužili víc, neboť narozdíl od nich měli v drtivé většině ještě pokles příjmů... smoking smiley
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
04. 04. 2021 12:32
ad Hill: Je mi jasné, že u nás i tahle drobnost může být v těchto časech a s touhle vládní garniturou neřešitelný problém. Chorvaté však o turisty velmi stojí a my naopak stojíme o letní pobyt v Chorvatsku. Proto prakticky okamžitě přidali k podmínce PCR-vakcína-prodělaný covid i možnost antigen. Minulý rok sami připravili jakousi předregistraci pro turisty na svých stránkách a my jsme si následně za okno dávali vytištěné formuláře pro vstup. Neřeším, nakolik to bylo funkční. Projeli i lidé bez formulářů, jen se zdrželi asi o minutu déle než my s vytištěným formulářem. Zkrátka např. letos bychom si mohli takto stáhnout ze stránek chorvatského ministerstva předvytištěný formulář o negativním testu pro tu a tu osobu a v místě antigen testu (praktický lékař, centra apod.) požádat o jeho potvrzení (třeba i za drobný poplatek, pokud to jinak nepůjde). Následně si pak oba formuláře přicvaknou k sobě. Výhoda je, že by to bylo univerzální pro všechny turisty a podle chorvatských představ. Podobných řešení se dá vymyslet spousta.
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
04. 04. 2021 13:07
Jo, on ti tady felčar orazítkuje HR bumážku. To by mělo jít spíše do vlákna Umíme se smát. Takový papír si můžu orazítkovat sám, za 150Kč si nechám udělat razítko a razítkovat za úplatu i sousedům.
Líbí se mi, jak tady mnozí říkají, jak by to měli úřady dělat, co bude muset v HR stačit apod.Omyl, my budeme skákat, jak oni budou pískat! A stále se zapomíná na to, že máme na trase další země. Těm může být u zádele, že v HR bude stačit antigení test, když oni budou chtít minimálně PCR, třeba při každém vstupu? A šumák že jen tranzitujeme?
Takže čekat do sezóny, co bude. A pak už jen hodně a hodně nadávat.
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
04. 04. 2021 13:37
to Zahajskej: Jistotu máš jednu. U té bumážky skončíš vždy a to bez sekce "umíme se smát". Ať je to "certifikát" apod. Vždy je to jen padělatelná bumážka. Pendleři nyní do Rakouska jezdí správě s takovou bumážkou o antigenu. Kontroly jsou namátkové. Před třemi týdny jsem se ptal člověka, který do Rakouska jezdí. Nedávno v Německu pár podobných padělaných zachytili a informovali českou stranu. V Norsku tuším dvě Češky taktéž. Že si vyrobíš razítko a orazítkuješ sousedům papír .... první duben už byl. xxx
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
04. 04. 2021 13:50
Proč některým lidem pořád vadí duchodci?confused smiley
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
04. 04. 2021 14:53
Úplne by to stačilo ako minulý rok , jednoznačne toto šialenstvo musí skončiť lebo skončíme v novej covid totalite .
Boli rôzne epidémie a každá skončila , treba rozmýšľať optimisticky .
avatar Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
04. 04. 2021 15:22
... svantovít ... je to tak ... thumbs up
letos už bude situace v cestování (alespoň k Jadranu) vlídnější než loni ... loňský rok byl zkušební, kdo z koho ... letos už budou platit nějaká pravidla v podobě Covid pasů ...
... hůře může být ze zcela jiných důvodů ...
smileys with beer



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Bessy (04. 04. 2021 15:24).
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
04. 04. 2021 16:57
Asi bude nejdůležitější jestli vůbec někdo z vlády bude chtít aby jsme jeli do zahraničí, a nebo budou chtít aby jsme se sešli všichni na Mácháči a pak se bude pokřikovat na ty co vyjeli do Chorvatska že rozšiřujou covid .
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
04. 04. 2021 17:38
Takze certifikat za 200kč mi vystavit nemuzou ten je vystaven jen v pripadě negativniho testu.Ale byl mi zaslan zdarma vysledek meho testu s jmenem ,rodnym cislem,datem odberu a s vysledkem pozitivni.Toto by pry ma stacit.Tak to jsem zvedavy jak to dopadne snad s tim pojede nekdo driv nez mi a vyzkousi to jak to funguje.
avatar Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
04. 04. 2021 18:10
Kvůli práci chodím pravidelně na antigenní testy a pokaždé dostanu papír v češtině, angličtině a němčině. smoking smiley
avatar Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
04. 04. 2021 18:11
... Tielk ... taková je skutečnost, že negativní certifikát je pouze pro aktuální výjezd ...

nicméně současné listinné potvrzení o prodělání Covidu19 by mělo krýt výjezd na dovolenou do Chorvatska do 180 dnů ... dále je otázka, co budou chtít tranzitní státy ... (pravděpodobně nic, nejhůř antigen) ...

... jak Ti poslali doklad o pozitivním PSR testu ? ... mailem ... je tam nějaké razítko, podpis ? ... nepsal jsi ale, že jsi absolvoval "pouze" antigenní test ? ... to bych měl obavu, jestli se dostaneš do systému, zvláště pokud jsi nekontaktoval svého obvodního lékaře (lékařku), který (která) Ti, následně KHS zaregistruje karanténu (byť jsi ji v dobré víře absolvoval) ...

smileys with beer
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
04. 04. 2021 18:48
Přispěji s informací do diskuse. Chodím dělat na odběrové místo do nemocnice a je každodenní rutinou dělat AG testy s vícejazyčným potvrzením pokud zákaznik ( pacient) požádá. Je to zdarma pro osoby jež si plati zdravotni. Cizinci u nás plati 350 kč. Zrovna minulý týden tam bylo pár Chorvatů, Slovinců i Bosňáci co tu dělali a stačil jim negativní AG test na cestu. Platnost 48 hodin.Tak pokud to bude takto v sezonu, tak ok.
PCR testy pro samoplatce za 1500 děláme denně taky. Všem pak z laboratoře dorazí certifkát vícejazyčný na cestu. Tady je jen nutno řádně načasovat odběr vs. datum cesty. Platnost certifikatu 72 hodin.
Věřim že se vše do sezóny utřepe jako loni. Snad na cestu zpět nebudu muset řešit testy někde v Makarske, to by bylo nemilé. Ale Chorvati nemůžou tratit už na druhé sezóně za sebou.
Dnes jsem zarezervoval 10 dni v srpnu Promajnu a věřím, že pojedem jako loni.
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
04. 04. 2021 18:56
Jo. tak to fakt zvláštní já byl na antigenu dvakrát a vždy jen v češtině !! Na překlad jsem se neptal ale zeptám se a tom papíru co ti dali v angl. je co neříkej že i číslo pasu thumbs up smiley
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
04. 04. 2021 19:24
Jestli jsou to otazky na mne Bessy tak jsem psal vysvetleni s tim antigennim testem o stranu zpet.Vysledek meho ang testu mi prisel sms v dobe nemoci jsem kontaktoval obvodniho lekare ktery mi naridil karantenu i kdyz jsem ji uz plnil z vlastniho presvedcení.Doklad o pozitivnim 5.2 2021 antigennim testu jsem pozadoval zpetne po odberovem centru ten mne prehodil do labaratore odkud mi to poslali emailem ano je na nem razitko laboratore Spadia Brno.
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
04. 04. 2021 19:32
To Ttom.
Pro samoplátce PCR testu se uvádí i číslo cestovního dokladu pokud člověk chce. Pak jej máš na certifikátu. U AG testu obdobně, píšeme OP nebo pasy jak kdo chce. Ale asi je vidět rozdílnost přístupu v rámci celé ČR.
avatar
mdr
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
04. 04. 2021 20:17
A dáváte vícejazyčný certifikát i v případě pozitivního výsledku? Ten by právě měl platit 180 dní (samozřejmě po skončení karantény) na cestu do Chorvatska, jak se tady dovídám.
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
04. 04. 2021 21:15
Pozitivni ag test lze vždy v certifikátu zašktnout, ale 180 dni se bere u PCR testu, který by měl pro potvrzeni nasledovat. Relevantni pro lhůtu 180 dní musí vycházet jen z PCR testu ne AG. Žádný lékař nevystaví izolačni neschopenku jen na základě ag testu, potvrzuje se konfirmačním PCR testem. Jsou připady že AG vyšel pozitivni a PCR negativni. To je problém spolehlivosti. Ale to sem nepatří.
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
04. 04. 2021 21:19
Uvidime co kluci z EU a následně MZV vymysli na cestu na jih. Snad to bude travel-friendly 😀
avatar Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
04. 04. 2021 21:22
Po vakcinaci člověk dostane Certifikát v českém i anglickém jazyku a je tam i číslo cestovního pasu

Automechanik,Baška voda 5x ,Drašnice 9x ,Rastoke5x? ,Pula2x,Čiovo Okrug Gornji 1x
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
04. 04. 2021 21:28
petr.olomouc
Dle rozhodnutí Krizového štábu Chorvatské republiky cestujícím bude umožněn vstup do Chorvatska v případě, že prodělali nemoc COVID - 19. Tuto skutečnost dokládají pozitivním RT - PCR testem nebo pozitivním antigenním testem, které byly provedeny za poslední 180 dnů, ale musí být starší 11 dnů. Za stejným účelem lze využít i potvrzení lékaře o prodělané nemoci COVID-19.Takže to jde to i z antigenniho testu.

Pokud ti vyjde antigenni test pozitivni a mas příznaky onemocnění covid-19 nejdeš na PCR test aspon u nas v Brně na vystavišti to tak je.A doktor mi na zakladě antigenni ho testu nařídil karantenu a následne mi vystavil potvrzeni o prodelani nemoci covid ktere plati v čr abych se nemusel v práci 3 měsíce testovat.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Tielk (04. 04. 2021 21:29).
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
04. 04. 2021 23:23
No to se mi moc nezdá i teď jsem se díval na rezervaci na test u 4 odběrných míst, VŠUDE SE PŘI REZERVACI uvádí jméno, příjmení, adresa bydliště, ČÍSLO POJIŠTĚNCE o ČÍSLE OP nebo dokonce PASU NIKDE NIC !!!!!!! ledy bychsi to tam pak dopsal tužkou .....



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Ttom (04. 04. 2021 23:25).
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
04. 04. 2021 23:53
Jedete do zahraničí a potřebujete potvrzení? Od 02.02.2021 nově nabízíme možnost si při rezervaci zažádat o zaslání potvrzení na cestování do zahraničí v anglickém jazyce. Potvrzení zasíláme do 24 hodin od provedení testu. Cena potvrzení je 200 Kč. Připravte si prosím na recepci občanský průkaz nebo pas.


[covidtestbrno.cz]
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
05. 04. 2021 00:01
Tielk jasný ale to je to o čem tu já i Zahajskej mluví a sice NENI to zadarmo tak je tu jistá diskriminace. a u toho co píšet je jen AG test za 500,- + potvrzení a u 4 členné rodiny .....
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
05. 04. 2021 00:11
U toho co pišu je antigenni test zdarma hrazen pojištovnou můžeš na nej chodit po třech dnech pořád dokola celej rok teda pokud máš zdravotni pojištění. Takze 4x zdarma + 4x200=800kč celkem.

Dobrovolné antigenní testování hrazené pojišťovnami

Od 16. 12. 2020 probíhá státní dobrovolné antigenní testování občanů ČR zdarma - hrazené pojišťovnou. Otestovat se může jít nechat kterýkoliv občan ČR, který je účastníkem systému veřejného zdravotního pojištění (platná česká kartička pojištěnce). Z tohoto důvodu je nutné vyplnit údaje z průkazu pojištěnce. Lidé se mohou nechat otestovat opakovaně, od 29.01.2020 nejvýše 1× za 3 dny.

Den odběru se počítá jako den 0, pokud jste například byli na testu v pondělí, nárok na antigenní hrazen přes pojišťovnu máte ve čtvrtek.


Spíš mně štve ten PCR test po navratu domu to by mohli do leta ještě doladit snad bude situace v klidu jak minuly rok a PCR test po navratu do čr zruší.



Upraveno 2krát. Naposledy upravil Tielk (05. 04. 2021 00:13).
Re: Sezóna 2021 - Cestovní omezení a souvislosti
05. 04. 2021 00:23
Dobře dejme tomu 4x test zadarmo a 4x200,- furt ale něco zaplatíš nejde o to jestli 1,- nebo 100,- furt je to znevýhodnění navíc po deseti dnech znovu na test a když v HR neseženeš tak smolíka ?
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 55
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.