Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

elektromobil

Autor m-i- 
avatar Re: elektromobil
18. 02. 2021 10:28
Peťas: když se do HFVE použije starý akumulátor (naříklad 24 kWh), který za dobu využívání ve vozidle ztratí svou kapacitu, tak řekněme na zbývajících 15 kWh (což už je úplně nepoužitelné ve vozidle), tak těch 15 kWh je (přibližně) dvojnásobek toho, co se dává do HFVE, tam ten akumulátor vydrží daleko déle než ve vozidle. Navíc největší ztráty jsou v prvních dvou letech, pak se zpomalují. Ovšem, že pak se tak jako tak jednou nevyhneme problému s recyklací akumulátoru. Jenomže se bavíme o tom co bude za nějakých 30 let (10 let v EV a 20 let v HFVE), spíše déle. Technologie v tomto směru jdou velice dopředu, je jisté, že vše okolo EV bude daleko ekologičtější a levnější. Osobně si ale myslím, že za tu dobu celková koncepce elektroaut bude odlišná a ve vozidlech budou jen malé akumulátory, zhruba jako jsou teď v hybridech. V Německu vyvinuli vodíkovou pastu, což je naprosto bezpečné, snadno distribuovatelné a levnější než zkapalněný vodík. Na dlouhé trasy je vodíkový pohon budoucností, ale v malých vozidlech pro cesty okolo komína jsou lepší bateriové vozy.

Zásadně nevěřím, že se po roce 2030 obejdeme bez spalovacích vozů, to je absolutní SCI-FI, anebo veliký podraz na své občany, protože nastane jen to, že si každý nebude moci pořídit automobil, takže 60 % lidí bude odkázáno na hromadnou dopravu, nebo ti trochu bohatší si pořídí ojetý elektromobil, se kterým se dostanou tak akorát do práce, na nákup a do školy, na dovolenou jedině vlakem, nebo busem.

Pepa62: naprosto souhlasím, ale zkus si spočítat návratnost při pořízení stejně velikého vozu na benzín a na zásuvku, mě to vychází na 4,5 roku, kdybych měl větší nájezdy, tak by to bylo samozřejmě kratší.

___________________________
Baxoid
... vím, že nic nevím ... Platón o Sokratovi
avatar Re: elektromobil
18. 02. 2021 12:02
... doufám, že jsou na elektroauta připraveni i Chorvaté ... a jeslivá né ... tak musíte mít při vašem příjezdu do destinace Online schopného elektrikáře a nabíječku vzít s sebou ...
[charging.webasto.com]
... pravda, může se stát, že v sousedních apartmánech budou od vašeho příjezdu do destinace vařit už jenom na plynu, nebo venku u ohniště ... ale kdo je na podobné okolnosti připraven, bere do elektroauta, všude kam se nevlezou plechovky s pivem ...
pytlíky s grilovacím uhlím ... které pak okolním nešťastníkům u Jadranu výhodně ... prodá ... grinning smiley

smileys with beer
Re: elektromobil
18. 02. 2021 12:10
Ano, EV může být vhodný na krátké jízdy. Pokud ho bude kde a hlavně čím nabít. Výstavba nabíjecích stanic také není zrovka eko legrace, stejně tak jako výstavba eko elektráren, ať už solar či větrných. Problém je právě v tom, že toto vše se do ekologie provozu EV nezapočítává. A ani nechce, protože by pak uhlíková stopa nebyla jen stopou, ale širokou dálnicí.
Nedostatek el.energie je věc jasná. Jak jsem již uvedl dříve, hrozby úplné tmy dříve nastávaly v řádech malých desítek ročně. Dnes jsou to stovky. Odklon od jádra a uhlí to ještě zhoršuje. To je problém, který se neřeší. Elektřina ze slunce a větru to nezachrání a nemůže. Budou se stavět vodní elektrárny? Ty ekologií také moc neoplývají.
Elektromobily naženou lidi do vlaků a autobusů při cestě na dovolenou? Vlaky budou el.energii potřebovat také, koridory budou přetížené. Autobusy budou jezdit na fosilní paliva? El.bus asi na Makarskou nedojede. Takže se bude lítat letadlem? Létajícím na fosilní paliva? Hmmm. Zde se také nějak ztrácí význam EV, když je bude suplovat na delší cesty neekologická hromadná doprava.
Je šance, že to rozlouskne syntetický benzín od Porsche. Nebo dostanou úředníci EU rozum. To je ale utopie.
avatar Re: elektromobil
18. 02. 2021 12:32
Na dálnici se Chorvaté na EV celkem připravují. Vloni v září jsem si všiml na čerpacích stanicích několik nově postavených "nabíječek".
Kde to konkrétně bylo, nevím, pouštěl jsem to z hlavy. Auta u nich nestála, ale vypadala, že fungují.
Re: elektromobil
18. 02. 2021 14:03
Shlédl jsem několik videí o cestě do Chorvatska EV a než jet tímto stylem, tak to už raději zůstanu doma. Neustálé hlídání stavu nabití, teploty akumulátorů a když pominu toto, tak dojedete podle aplikací k nabíječce, která nefunguje. Dřív tvrdili nabíjení zadarmo, dnes už se platí. A nejsem už nejmladší a tak pamatuji různé kampaně na topení - naftou, elektro, plynem. Vždy to bylo z počátku výhodné, po získání zákazníků rapidní zdražení. To bude i u ceny za elektřinu do aut. Ale oni nám je stejně vnutí.
avatar Re: elektromobil
18. 02. 2021 15:21
kabinet302
Re: elektromobil nový
18. 02. 2021 12:32
Na dálnici se Chorvaté na EV celkem připravují. Vloni v září jsem si všiml na čerpacích stanicích několik nově postavených "nabíječek".
Kde to konkrétně bylo, nevím, pouštěl jsem to z hlavy. Auta u nich nestála, ale vypadala, že fungují.


... Kabinet .. ... thumbs upthumbs upthumbs up s bravurou ... jedna z nejlepších vět co jsem tu četl ...
auta u nich nestála, protože fungují na něco jiného než je elektřina ...

smileys with beer
avatar Re: elektromobil
18. 02. 2021 19:18
Člověk se někdy hodně pobaví při čtení obou zatvrzelých táborů, kdysi to bylo jen benzin x traktor a teď už je to o spalováku x elektrovozu.

Mě vždycky hrozně rozesměje jak někdo se začmouděným nafťákem kritizuje BEV, že není ekologické (neříkám, že je to teď aktuální z místního vlákna).

Jak jsem psal na začátku, mám 18 letou Corrolu Verso 1.8 VVTI (takže také žádný ekologický zázrak) - budu ji muset ještě hodně dlouho opečovávat jako hlavní rodinné auto, než ji někdy vyměním za Verso 1.6, nebo 1.8.
Zároveň se ale vůbec nebráním pořízení druhého vozidla - BEV na cesty kolem komína a mám k tomu jednoduché důvody - ekonomika. Bavím se ale o 5 -6 let bazarovém vozidle. Mimo to, viděli jste dneska Vaculíka při hodnocení jednoletého BEV Hyundai Kona. Ten dříve vysmívaný Hyundai strčil celý VW koncern do kapsy.

Nicméně na letošní dovolenou mou rodinu doveze RegioJet. Konečně jsem se rozmyslel, konečně jsme se doma domluvili. Dříve jsem dvakrát jel s ČD. Až dojedete do své destinace a vyhrabete se ze svých plecháčů celí rozlámaní, ale hlavně unavení a vystresovaní, vzpomeňte si na mě, jak ve Splitu pěkně odpočatý a klidný vystupuji z lůžkového kupé a nakráčím s rodinou na trajekt. Pak v Supetaru procházka nějakých 600 m a šupky dupky na hotel. Jen je na pytel, že si v moři zaplaveme až večer thumbs down No, ale to je hold smůla, kterou musím nějak zvládnout drinking smiley

PS: berte mě s rezervou, jsem doma v karanténě, částečně se nudím, je únor a na vážné rady a postřehy je ještě hodně času. Za ty 4 měsíce zapomeneme na tohle plkání a když se potkáme u dobrého červeného (nebo rezavého) na pláži, tak smileys with beer

___________________________
Baxoid
... vím, že nic nevím ... Platón o Sokratovi
avatar Re: elektromobil
18. 02. 2021 19:54
... a je to ... smiling smiley
stejně je to lepší diskuze než o politice, nebo snad o koronaviru ... jinak by to nestačili moderátoři mazat ... kdyby někdo spojil dilema o elektru, Corolle ... opravuji ... o koroně a parlamentu ... to by byl šrumec ...
... raději ne, byť jsme koncem února v časovém pásmu k tomu zralému ...
... tak hlavně ať to Baxoide všechno dobře zvládneš a máte se fajn ...

smileys with beer
Re: elektromobil
18. 02. 2021 19:57
Říct manželce že na dovolenou pojedem RegioJetem s dalšími 50 koviďáky tak mě začne prohlížet hlavu jestli jsem se do ní pořádně nepraštil. thumbs up smiley
Nevím jak jiní ale já přespím většinou v Ogulinu a na Pelešjaci jsem naprosto fit tak nějak po obědě ,navíc nevím kam bych v RegioJetu nacpal gumáka s motorem a jak bych ho přenášel na místě,a navíc si neumím představit že by jsme nemohli na výlety kdy chceme a kam chceme.
avatar Re: elektromobil
18. 02. 2021 20:01
Bessy napsal(a):
-------------------------------------------------------
kdyby někdo spojil dilema o
> elektru, Corolle ... opravuji ... o koroně

smileys with beer
Petře, ty máš nafťáka, viď thumbs up smiley

___________________________
Baxoid
... vím, že nic nevím ... Platón o Sokratovi
avatar Re: elektromobil
18. 02. 2021 20:02
Asi jsi se tím zabýval...
Když vezmu, co jsi napsal... 500e... 5-6 let starý... cca 300TKč (?)
Jak a s čím jsi to porovnával, že návratnost vs. stejně velký benzín (okolo komínu) ... 4,5 roku?
Zkus to tady prosím trochu rozvinout, rozpočítat...

Jak je to s LEGÁLNÍM vyndáním baterií z 500e a LEGÁLNÍ implementaci v HFVE?
Co to bude znamenat za úpravy? Homologace baterií pro použití v HFVE existuje?
HFVE čistě "ostrovní" nebo připojená i do DS? Potřeba rekolaudace nějaké místnosti na akumulátorovnu v domě?
Jak je to z hlediska požární bezpečnosti, dveří atd.?
Prosím, legálně s revizemi atd., aby byl dům bezpečný, pojistitelný atd.

Neber to prosím jako nějaké "rýpání", pouze si myslím, že jsi tomu věnoval nějaký čas, sháněl informace atd., tak pokud to budeš ochotný nějak pro nás shrnout...
Díky
smileys with beer
avatar Re: elektromobil
18. 02. 2021 22:11
Stále zabývám (ve volném čase), ale na vyřešení otázek aktuálně nepospíchám.

Co se týká návratnosti je to zdánlivě jednoduché.
Fiat 500e stojí cca 300000 (cca 5 let, cca 60000 km)
Fiat 500 1.2i stojí cca 160000 (cca 5 let, cca 60000 km) - zmetek mrňavý a jak je drahý!
Rozdíl je 140000 Kč. Pak je to jednoduché pro každého motoristu předpokládané ujeté kilometry vynásobit spotřebou a to cenou. Nezapomenout na servis a změnu tarifu za EE na D27d.
Tu kalkulačku jsem teď otevřel skoro přesně po roce, kdy jsem ji naposledy aktualizoval. Ceny za benzín jsou jinde, ceny za elektřinu jsou jinde.
Pár parametrů jsem tam změnil a už se nedostávám pod 5 let návratnosti thumbs down v mém profilu ujetých vzdáleností.

Co se týká vykuchání akumulátoru a instalace do domácí HFVE.
- v ČR to zatím vypadá, že je to jedna veliká neznámá. Nicméně jsou autoservisy, které tu baterku vyndají v ČR, ale renomovaná firma na zapojení do HFVE asi ještě u nás není.
Ale už někdy v polovině loňského roku jsem zaznamenal, že s akumulátory z Leafa v Německu se obchoduje, auto šlo do šrotu, baterka na další použití.
Tohle téma jsem začal řešit s jedním podnikatelem, příznivcem HFVE a BEV. Současným problémem je to, že se s tím jen tak někdo nechce zabývat, těch starých aut je relativně málo, problém s prostorem v klasickém novějším RD, záruka,... zkrátka něco na tohle teď rozjíždět je nesmysl. Což ale neznamená, že za nějakých 6 let by to nemohlo začít fungovat.
Ovšem vidím v tom docela jiný problém a tím je celkem nižší cena akumulátorů pro HFVE LiFePo4 než tomu bylo dříve i ty Li-Ion akumulátory. Navíc jsou skladné, záruka na nový kus, pro montéra snadný nákup, snadné zapojení. Pak jsou tu dotace, které kurví trh (otázkou je, zda bez dotací pořízení HFVE nebylo levnější, na druhou stranu díky dotacím se tento trh tady rozjel a zabývá se tím více konkurujících si firem). Pokud bude uskutečnitelné, aby se starý akumulátor z vozu upravil pro použití v domácí FVE, tak ekonomicky leda tak až nebudou dotace (můj odhad).

Rekolaudace není nutná, požární zabezpečení už ano. Problémem v ČR je, že není konkrétní norma pro PBŘ stavby tak jako to mají v zahraničí. Ale v tom, co tam mají jinak se naše požadavky na HFVE moc neliší, jen pro RD jsou naše normy a úřady více benevolentní. Pro instalaci HFVE do 10 kW ve většině RD nemusíš kolaudovat, ani ohlašovat stavbu, řídíš se paragrafem 103 zákona č. 183/2006 Sb. Samostatný PÚ také nepotřebuješ. Navíc zařízení pro větší HFVE jsou ve skříních s požární odolností EI 15 DP1, ale teď se mi stalo, že jsme doplňovali do projektu na požadavek hasičů požární dveře do místnosti s odolností EI 30 DP3. Jenomže to se bavíme o HFVE pro hotel o výkonu přes 50 kW.

Nedovedu si představit, že by někdo vymontoval akumulátor z auta a tak jak je celý ho zapojil někde doma v garáži na FVE (i když české pracičky zvládnou vše).

Psal jsem, že jsem byl odpůrcem BEV - mnohem dříve i FVE. Svět se mění rychle. Není to dávno, co si každý s tlačítkovým telefonem dělal srandu z lidí s novými smartphony. Vždyť já ještě před 6 lety používal tlačítkový telefon. Byl jsem nadšený, že vydrží týden a je malinký a lehký. Dodnes to žádná placka nedokáže. Nejsem i-ovce, ale jestli si pamatuji dobře, tak se Apple před několika lety chlubil, že používá pouze recyklované akumulátory ve svých zařízeních. Ostatní se tím nechlubí, ale pochybuji, že by část jejich sortimentu nepoužívala recyklované akumulátory.

Velice moc se zdejším čtenářům omlouvám za to, že jsem vystupoval jako odborník. Trochu se tím zabývám, ta problematika mě trápí, každou novinku, která nahradí BEV vítám - naposledy vodíková pasta thumbs up
Na druhou stranu lidi, kteří tady kritizují BEV nemají ani nejmenší ponětí jak takové vozidlo funguje, ale svými příspěvky se tváří, že mají naprostou pravdu a jedinou budoucností je čmoudící nafťák (trochu přeháním yawning smiley )

Především jsem tady chtěl trochu rozšířit povědomí o tom, co je s problematickou baterkou možné, buď teď, nebo v nedaleké budoucnosti. A také jsem doufal, že tu bude někdo, kdo tomu bude rozumět ještě více.

___________________________
Baxoid
... vím, že nic nevím ... Platón o Sokratovi
Re: elektromobil
19. 02. 2021 07:43
Baxoid. Nevíš náhodou s kterého nástupiště odjíždí vlak do Ivan Dolac na Hvaru?thumbs up smiley
avatar Re: elektromobil
19. 02. 2021 09:46
Je to 1.ponorková základna, molo 3 v německém Peenemünde. Kdyby už ponorky nejezdily, dá se přesednout na V eins, nebo možná zbyly i
V zwei. Bylo by to rychlejší.thumbs up smiley
avatar Re: elektromobil
19. 02. 2021 10:16
V Ivan Dolac jsem byl, hezké místo, ale na mě až moc Čechů.

Krásně na jedno nabití dojedeš elektrovozem a budeš odpočatý a po cestě se celá posádka pohodlně prospíte.
Lidi chtějí jezdit vlakem do Chorvatska, tak už zase mohou. Dříve jezdil autovlak, tak bude jezdit zase thumbs up smiley


___________________________
Baxoid
... vím, že nic nevím ... Platón o Sokratovi
avatar Re: elektromobil
19. 02. 2021 10:24
Když on chtěl tím elektrovlakem až do ID thumbs up smiley ... navíc určitě bez přestupu grinning smiley

P.S. Není zde nějaký "masochista", který by zkusil dojet ID3 do ID?
avatar Re: elektromobil
19. 02. 2021 10:24
Ajaxi, to je "ona". Přímá linka až do ID.


Re: elektromobil
19. 02. 2021 10:26
Baxoid. Je nějaké misto v Chorvatsku kam nejezdí češi?confused smileyhot smiley
Re: elektromobil
19. 02. 2021 11:40
Autovlak bude v budoucnu muset jezdit do HR na 100%. Jak jinak by se tam ta elektroautí nejrychleji dostala? Potáhne je dehtová lokomotivasmiling smiley
avatar Re: elektromobil
19. 02. 2021 13:01
Sraz vozů ID.3 a ID.4 v ID thumbs up smiley
Já bych zakázal vjezd všem vozům z CZ, mimo modelů ID.3 a ID.4 thumbs up smiley

ajax: není, ale jsou místa, kde je to lepší a kde horší. Omiš, Makarska, ID thumbs down Split thumbs up je trochu jiný - tam je bambilion turistů, ale ze všech možných koutů světa což se mi líbí více, jezdili jsme do Podstrany a tam je to určitě lepší než v Omiši. Češi jsou velice klidní a přátelští turisté, pokud nás na menším prostoru není hodně. Zrovna v ID v restauraci kousek od pláže se tam jeden arogantní "hlupák" nám (myšleno národu) dělal ostudu. Styděl jsem se za něj. Sjezdil tam servírku, že mu donesla teplý prošek - ve stejnou chvíli ho donesla i nám, byl skvělý. Nevím možná se pletu, jestli se prošek pije vychlazený. Ale celkově se ta osoba chovala jak nějakej nadřazenej ... Tenhle typ lidí bytostně nesnáším a zkrátka to na mě udělalo horší dojem. Pak ta pláž, moře, výhled, celkové hezké místo to je, nedivím se, že tam jezdíte často.

Zahajskej: přesně tak thumbs up pro elektroauto to bude nejrychlejší cesta, pak na trajekt do Stari Grad a do toho ID to baterka snad zvládne

___________________________
Baxoid
... vím, že nic nevím ... Platón o Sokratovi
avatar
mdr
Re: elektromobil
19. 02. 2021 13:48
A tam prodlužku z apartmánu thumbs up smiley
avatar Re: elektromobil
19. 02. 2021 13:52
mdr: když tam nebudeš cestovat po ostrově, tak nabíjet vůbec nemusíš - třeba až zpátky doma thumbs up smiley

___________________________
Baxoid
... vím, že nic nevím ... Platón o Sokratovi
Re: elektromobil
19. 02. 2021 15:52
Je to už pár let, to ještě jezdil autovlak, jsem se dal do řeči s nějakou rodinou od Mělníka. Zvlášť pán byl pěkně naštvaný, protože ta cesta z Prahy do Splitu prý trvala 30 hodin. Tak to už bylo asi jako ta cesta elektromobilem po ose.
avatar Re: elektromobil
19. 02. 2021 16:31
Baxoid napsal(a):
-------------------------------------------------------

> Co se týká návratnosti je to zdánlivě
> jednoduché.
> Fiat 500e stojí cca 300000 (cca 5 let, cca 60000
> km)
> Fiat 500 1.2i stojí cca 160000 (cca 5 let, cca
> 60000 km) - zmetek mrňavý a jak je drahý!
> Rozdíl je 140000 Kč. Pak je to jednoduché pro
> každého motoristu předpokládané ujeté kilometry
> vynásobit spotřebou a to cenou. Nezapomenout na
> servis a změnu tarifu za EE na D27d.
> Tu kalkulačku jsem teď otevřel skoro přesně po
> roce, kdy jsem ji naposledy aktualizoval. Ceny za
> benzín jsou jinde, ceny za elektřinu jsou jinde.
> Pár parametrů jsem tam změnil a už se nedostávám
> pod 5 let návratnosti thumbs down v mém profilu ujetých
> vzdáleností.

Když to maximálně zjednoduším, budu počítat, že elektro***č bude mít "palivo" zadarmo (což v praxi zdaleka nemá) a u obou aut budu počítat pouze náklady na palivo (teď vemu staršího diesela co jsem měl), tak jsem za to palivo dal cca 153tKč a najel jsem s ním cca 77tkm. Měl jsem ho 6let, což je o něco déle, než si auta běžně nechávám. Takže za mně se elektro****i nevyplatí nikdy.

Odpůrcem elektro****ů jsem hlavně z toho důvodu, že bytostně nesnáším, když je mi něco nařizováno nátlakem a navíc ještě pod "záštitou" vymyšlených a tedy nepravdivých údajů. Pokud by se prosadily samy, na základě požadavků dotacemi nepokřiveného trhu, neřekl bych proti nima ni slovo. Kdyby byly tak skvělé, tak by tu byly už dávno. Objevily se přece dřív než spalovací motor, jejich provoz byl jednodušší (u spalovacích motorů nebyla jednoduchá samotná jízda a ani shánění plaiva).
Re: elektromobil
19. 02. 2021 19:32
Na druhou stranu, při nabíjení se můžeš kochat...okolím nabíjecí stanice. a přežvykovat při tom poctivý kostelecký uherák.
avatar Re: elektromobil
19. 02. 2021 22:18
Trochu to vrátím zpět k tématu
smileys with beer

Dostal jsem se k tomu náhodou, když jsem u nich hledal něco úplně jiného... Jak jinak grinning smiley

Kam kráčíš, elektromobilito?

Je za tím i Prof. Macek. Je to zaměřené primárně na CO2 a některé koeficienty může někdo považovat za lehce účelové, ale jinak ucelené s docela obsáhlými zdroji / soubory převzatých dat.
Některé věci jsme zde již samozřejmě "řešili". Docela zajímavé jsou ztráty při nabíjení (v tom článku Obr. 9). Již jsem to zde psal v rámci svých zkušeností s i3, že mi to nesedělo (EM vs. auto při nabíjení ze zásuvky z AP). Pěkné, mé "tušení" se potvrdilo, ztráty 10 až 25% (i3 cca 12%) při POMALÉM nabíjení, při rychlonabíjení budou vyšší. Vliv rychlonabíjení na AKU nechme raději opět stranou.
Re: elektromobil
20. 02. 2021 09:11
Pavle, hezky se to četlo. Opravdu je v tom uvedeno to, co zde již bylo zmíněno. Ztráty při nabíjení v takové výši jsem netušil.
Je to primárně zaměřeno na CO2. Nezahrnuje např.to, že EV úplně bezemisně nejezdí, není počítáno s vyzářeným teplem za jízdy i třeba s opotřebováním pneu. I nízkoemisní výroba elektřiny v Norsku, protože je z vodních elektráren, ještě neznamená EKO - zaplavená území, ovlivnění mikroklima v regionu atd.
Stejně pochybuji, že to vyznavačům EV otevře očka.
Re: elektromobil
20. 02. 2021 11:49
Re: elektromobil
20. 02. 2021 20:21
Pokrok nezastavis...
Samozrejme do chorvatska to neni...
Ale na kratke pojizdeni
Kamarad koupil elektricky fiat 500
Starsi...
2 roky bez zavad
Dojezd ted 110
V lete 150
Kilometr cca do 50 hal
Parkovani praha zdarma..
Dalnice taky
Me se to libi....
Re: elektromobil
20. 02. 2021 21:03
Mucík. Kamarád má asi dost peněz.Kdybych nevěděl co s penězi tak si taky koupím takovou hračku. Asi budu ta stará škola a radši si poslechnu zvuk mého šestiválce a nebo synova osmiválce. Prostě pohlazení po duši.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 75
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.