Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

elektromobil

Autor m-i- 
avatar
mdr
Re: elektromobil
14. 06. 2019 10:32
Peter1 - jako poslední pomoc, proč ne? Nebo tohle: [www.idnes.cz]
avatar
mdr
Re: elektromobil
14. 06. 2019 10:37
A něco z dřívější doby: [www.vlaky.net]
avatar Re: elektromobil
14. 06. 2019 13:36
m-i .. koukám na tu mapu nabíječek, a jsem docela překvapený, jak hustá síť cestou do HR je . Jen se zeptám, ty zelené jsou zdarma ? A když tam je psáno Tesla, tak tam může nabíjet jen Tesla, nebo i ostatní ?

Vodice , Martinsicuro, Podgora, Gradac, San Benedetto del Tronto, Drašnice, Podgora, Živogoš?e Blato, Brist
Re: elektromobil
14. 06. 2019 23:21
mdr Plugshare je komunitní, tzn. registrovaný uživatel může jak přidat stanici a její parametry, tak zapsat své aktuální nabíjení (to zatím dělá bohužel spíš menšina, a je to škoda. Hodilo by vědět, zda aktuálně nejedu na obsazenou stanici a mohu si třebas posunout rozvrh. Ale to přijde). Chorvati jsou dál, a jejich novější stanice svůj stav hlásí na [www.esmartway.com.hr] samy. Zas to nemají mezinárodně. Dozvěděl jsem se to mimoděk právě dnes. Nezkoumal jsem, jestli něco podobného nemají třebas Superchargery Tesla. Očekávám, že časem dojde k nějaké unifikaci, zatím hudba budoucnosti.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil m-i- (14. 06. 2019 23:56).
Re: elektromobil
14. 06. 2019 23:47
isekon Ano, je slušná, dtto SLO, a fakt "každým dnem" přibývají. Rozhodně některé nebyly vidět, když jsme v dubnu plánovali my. Momentálně jsou v neveřejném pilotním provozu nové na dálničních benzínkách, prý naběhnou už v sezóně (říkal Chorvat, nemám jak ověřit).
Zelené ikony v mapě Plugshare jsou pozice vyhovující filtru v nastavení. Placené/neplacené odhaduji z popisu a komentářů, až když u vybrané stanice rozkliknu detail (např. Tiffon převážně placené, Elen převážně neplacené, ale ani jedno neplatí bez vyjímek - to je částečně vlastní a částečně zprostředkovaná zkušenost). Pro mne jako turistu by byla ještě užitečná věrohodná informace, zda/jak můžu příp.zaplatit ad hoc to jedno nabití (bez předchozí smlouvy s nekompatibilními různými sítěmi). K tomu se mi důvěryhodný zdroj s univerzální platností pro HR a SLO nepodařilo najít (v A aspoň funguje "roaming", tzn. u definovaných partnerů se nabíjí přes jednu kartu, jednu smlouvu, jednu fakturu)



Upraveno 1krát. Naposledy upravil m-i- (14. 06. 2019 23:52).
avatar Re: elektromobil
15. 06. 2019 09:29
m-i- napsal(a):
-------------------------------------------------------
> ... A ne, je to soukromé auto, zaplacené ze zdaněných
> příjmů a jakékoli náklady nemám do čeho odečíst.
> Tzn. nebojte, nikdo z vás mne nesponzorujete (ale
> můžete začítspinning smiley sticking its tongue out )

Tak to fakt klobouk dolů.. :dvojnásobně smileys with beer

P.S. Opravdu to nebylo myšleno jako rýpnutí... jenom, že těch 21% DPH dolů je znatelných.
Re: elektromobil
15. 06. 2019 11:37
Slavkov - souhlasím, ostatně 21% mít nebo nemít, to už je rozdíl 42% spinning smiley sticking its tongue out Popravdě, kdyby bylo přirozeně (bez ohledu na EV) do čeho odečítat, tak bych tím samozřejmě i EV protáhl. Nejspíš by se to nějak dalo i účelově zkonstruovat, ale jednak jsem na to línejspinning smiley sticking its tongue out, druhak jsem v tomto smyslu stará škola, a třeťak mi moje EV v CZ ekonomicky vyhovuje už teď, čii nemám nutkání to (pro mne komplikovaně) ještě vylepšovat.(hint: se soukr. EV dosáhneme na dvoutarifní sazbu el. pro celou domácnost, což jsme bez EV neměli, toto pro firemní bezprostředně nelze)
Re: elektromobil
15. 06. 2019 20:56
Dotaz, můžu vůbec na jakékoliv dobíjeci stanici nabít a zaplatit? Už jen to, že nemusí být každá stanice kompatibilní s mým vozidlem, je omezení. Dle výše uvedeného odkazu je cca 11 druhů konektorů.
Re: elektromobil
16. 06. 2019 00:13
Zahajskej to je různě. Je-li daná stanice partnerem pro nějakou zastřešující síť, je na té síti***, zda ad hoc placení umožní (nejčastěji app v mobilu apod). Třebas v Rakousku na jedné a té samé stanici můžeš platit různě podle toho, jak ses identifikoval.
Na poslední chvíli jsem se pokusil vstoupit do smluvního vztahu s Plugsurfing, který podle vlastního tvrzení jednu z takových sítí mezinárodně obsluhuje, ale do odjezdu na dovču nepřišel slíbený RFID čip (k aktivaci spřátelené stanice a následnému souhrnnému vyúčtování fakturou). Takže osobní zkušenost HR nepotvrdím.
Jinak běžně s EV zahraniční výpravy nepodnikám, mám to na rutinní pojížďky v CZ, takže i kdyby nakrásně ten čip na mne čekal po návratu ve schránce, akorát se s ním vyfotímspinning smiley sticking its tongue out

Co se konektorů týká, to je velmi prosté: co pro mne není kompatibilní, to pro mne neexistuje (může se výčtem změnit, až změním vozidlo, ale princip zůstává). Od tohoje filtr v app/na webu.

*** matně tuším, že je nějaká EU iniciativa, aby provozovatel měl povinnost umožnit (samozřejmě za svých podmínek, tj. dráž) nabití a placení neregistrovaným "turistům". U nás ceník ČEZ a E-ON na to zareagovaly, na cestě do HR jsem nezkoumal. Pravděpodobně zavoláš na určené telef. číslo, nahlásíš kód stanice a nějak se dozvíš podrobnosti platby a oni ti na dálku nabití spustí. Nezkoušel jsem, neznám.



Upraveno 2krát. Naposledy upravil m-i- (16. 06. 2019 00:36).
Re: elektromobil
16. 06. 2019 00:56
Ještě ke konektorům: Nedramatizoval bych to. Vidím to podobně jako třeba CNG: chci-li plnit CNG, neměl bych se zlobit na "mapu úplně všech čerpacích stanic", že ukazuje i ty pro mne nevyužitelné.
Re: elektromobil
16. 06. 2019 10:38
Ale to je oproti klasickému tankování děs, když nemůžu přijet ke stojanu, nabít, zaplatit a odjet. Muset být někde registrován, mít apku v mobilu a k tomu nemusí být ještě stojan kompatibilní s mým autem?
avatar Re: elektromobil
16. 06. 2019 12:03
Akorát mi kazí radost, že síť je sice hustá, ale jsou to většinou ty pomalé , to je mi k prdu, potřeboval bych ty rychlonabíjecí - ty najdu jak ? Jaký tip to je ? Přidávám nabídku na Teslu za 1,3 mio, dojezd přes 400 km, s tím už by se to i dalo absolvovat ... : Tesla 3

Vodice , Martinsicuro, Podgora, Gradac, San Benedetto del Tronto, Drašnice, Podgora, Živogoš?e Blato, Brist
Re: elektromobil
16. 06. 2019 12:14
Zahajskej Pro rutinní provoz si zpravidla pořizujeme karty/čipy. Přijedeš, mávneš, nabíjíš, odjedeš. Faktura si tě měsíčně/kvartálně najde. Ano, na počátku stálo uzavření smlouvy. V tom utrpení nevidím. Srovnej s kreditní kartou (dokonce i ta odložená platba v tom je podobná).
Pro výlet "mimo své pokrytí" improvizuješ - to popisuju výše.
Věřím, že to považuješ za stěžejní nedostatek a děs spinning smiley sticking its tongue out Mně to připadá podobné jako "chceš si nabít notebook v Británii? Tak si ke své CZ nabíječce sežeň adaptér pro jejich zástrčku, i když v CZ bys ho býval nepotřeboval" - někoho to může zneklidnit, já už to beru za akceptovatelnou součást hry.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil m-i- (16. 06. 2019 16:00).
avatar Re: elektromobil
16. 06. 2019 16:39
V i3 jsme v kufru měli 3 kabely a nebyl (v DE) problém smoking smiley ... tedy s konektory... Občas byl problém, že obě strany měly podporovat a "domluvit se" na rychlonabíjení... a ono nic, pouze pomalu sad smiley ... a to je na hrabačku, pokud rychle potřebuješ nabít na alespoň 80km... a ve zbývajícím dosahu na baterii nemáš jinou nabíječku hot smiley
Další obvyklý problém byl u obchodních center, že když se nabíjelo více aut, tak rychlonabíjení také neteklo plným proudem...
Jenom pro představu pro neznalé, přes noc se klasickým dobíjením (ze zásuvky) nenabije ani na 150km jízdy...
BMW má takovou domácí nabíjecí stanici BMW i Wallbox, která dává 11kW, což už je na domácí nabíjení pecka... za 3-4 hodiny je nabito.

Opravdu se těším, až sem m-i- dá itinerář cesty tam a (na základě nabitých zkušeností) optimalizovaný cesty zpět.
Osobně tipuji, že při jízdě na spotřebu (110km/h) co cca 150km to minimálně 40 minut na nabíječce... nebo také 4 hodiny, když se nezadaří...
Předpokládám, že zastávky využíval k odpočinku, jídlu atd. Zda si to plánoval i s návštěvou nějakých míst...?
Re: elektromobil
16. 06. 2019 19:35
Slavkov m-i- jede Fiatem 500e - tzn. AC Type2 - podle výkonu stanice do +30% / hod ... tipuješ 40min na nabíječce co cca 150km, ale to nějak nesedí řádyyawning smileyyawning smiley resp. žena ten zbytek neutlačíyawning smileyyawning smiley
avatar Re: elektromobil
16. 06. 2019 22:40
áááá, kua.... AC, tak to je jasné sad smiley U té i3 to bylo na 80% při AC o cca 2-2,5 hodiny víc oproti DC smoking smiley
Tak to mě ten itinerář... a zejména využití času dobíjení zajímá o to více...
Re: elektromobil
16. 06. 2019 23:20
Ano, i proto jsem na tenhle experiment ve skutečnosti pyšnejspinning smiley sticking its tongue out Žádné praktické využití, ale pro mne to trofej je, a ne, že ne! smileys with beer /Beztak je v tom nějaké tajemno... Už jsem si na pár výletech říkal, jak to Fiati pos*, když (prý) dokonce měli nakoupenou technologii pro DC nabíjení, ale skrz katování kostů nakonec osadili jen AC. /A pak se mne cca u třetiny setkání u stojanu ptají Tesláci, kdy uvolním nejpomalejší zásuvku (ABB stojan - trojče) ???



Upraveno 1krát. Naposledy upravil m-i- (16. 06. 2019 23:33).
Re: elektromobil
19. 01. 2020 15:14
Trochu moc odborných názvů, tak to jemně přiblížím nám starším a méně znalým! smileys with beer

[www.youtube.com]
avatar Re: elektromobil
19. 01. 2020 15:41
Pěkné thumbs up smiley
Jenom doplním např. realitu typu Mercedes-Benz EQC, kdy jich bylo v sousedním Německu v roce 2019 prodáno / registrováno do provozu pouhých cca 50 kusů smoking smiley
Ostatně i v ekologickém "Umwelt DE"... i přes tlak aféry Dieselgate atd. ... se prodává pouhých cca 16 elektromobilů na 1000 nových automobilů.
K WKA jsem něco napsal v jiném vlákně... prostě i v uvědomělém DE si uvědomují realitu... a začínají se pěkně "šprajcovat".
Re: elektromobil
20. 01. 2020 15:02
Holt stále nejlépe vychází Tesla - tam může ebonitovou tyč třít i řidič a v zimě to zas bude šetřit náklady na topení a prodlouží dojezd,zvláště když nebude dost zahřátá baterie . hot smiley
avatar Re: elektromobil
20. 01. 2020 20:13
Elektromobily považuju za nesmysl. Ještě bych je pochopil jako další alternativu pro ekofanoušky. Něco jako LPG nebo CNG. Prostě možnost další volby. Když se řekne Tesla, coby synonymum elektrickýho auta, každý si vybaví brutální zrychlení a levný provoz. No, levný provoz už je asi minulostí. Poslední zprávy mluví o 5 kč za km, to je trochu úlet. Nejdřív skončily dotace na nákup a teď už i dotované nabíjení. Z toho jasně plyne, že masová elektromobilita je slepá ulička. Zrychlení je sice fajn, ale ne za cenu, že si tím radikálně snižuju dojezd, který už tak je mizerný.
Nedávno jsem našel na YT 2 videa, jedno napříč ČR tam a zpátky, asi 350 km, a druhý byla cesta na dovolenou právě do Chorvatska. Oboje bylo z mýho pohledu utrpení. Neustálý stres, jestli mají dobíjet už na příští nabíječce, nebo to dají až na tu další, jak rychle si můžou dovolit jet, jestli si můžou dovolit pustit klimu atd. V neposlední řadě se hodně řešilo i to, jakým proudem ta nabíječka bude nabíjet, od čehož se odvíjí časová ztráta. A cestovní rychlost po dálnici nepřevyšovala 120 km/h. Fakt zábava.
Takže suma sumárum: koupím si auto za např. 2 mega, jezdit budu za 5 kč/km, v létě se budu v autě potit, v zimě mrznout, abych vůbec někam dojel. Po 8 letech mi skončí záruka na baterie, který tou dobou už budou mít výkon tak o 20% nižší (pokud to Tesla ještě dál na dálku nesníží, aby baterie vydržely co nejdýl). Po 10 letech bude auto neprodejný, protože mezitím dojde určitě k pokroku v elektromobilitě a hlavně příští majitel by musel hned po koupi sáhnout do kapsy pro, momentálně, asi čtvrt milionu za nový baterie. No nekupte to, hlavně že ušetříte život pár ledním medvědům a Gréta bude mít lepší pubertu, když jsme jí zkazili to dětství...
P.S. Úmyslně pomíjím aspekty výroby a přenosu el. energie, možnosti dobíjení, ekologické likvidace baterií a dalšího, co mě momentálně nenapadlo



Upraveno 3krát. Naposledy upravil valeri (20. 01. 2020 22:04).
Re: elektromobil
20. 01. 2020 21:39
valeri. Pod to se podepíši.thumbs up
Re: elektromobil
21. 01. 2020 09:20
Valeri, sdílím tvůj názor.
Baterie jsou vyrobené z kovů, co se neekologicky vytěží, protože to jinak nejde, elektromobil se vyrobí pomocí elektřiny, co se vyrobí v elektrárně, která spaluje uhlí, naftu, či palmový olej. Tutéž elektřinu pak "natankuji" do vozítka. Samozřejmě v nabíjecí stanici, co byla postavena pomocí neekologických technologií a servisní technik, co jí má na starosti, přijede s ropákem. Takhle by se dalo pokračovat snad do nekonečna. Holt ekologie je kšeft.
avatar Re: elektromobil
21. 01. 2020 12:02
:-)

Nafta/benzín jsou vyrobeny z ropy, která se těží velmi ekologicky po celém světě. Aby mohla být dostupná v Horní-dolní v čerpací stanici postavené ekologickou technologií, neprocestovala desítky tisíc km v tankerech a cisternách, nespálilo se při tomto cestování desítky tisíc litrů nafty, nepoškodilo se nikde ani náznakem životní prostředí, nedej bože, že by se například znečistilo moře. Pak to nalejeme do auta, kde se to spálí a k dál to k ničemu není. A jen tak mimochodem, při tom spalování jsme vytvořili jen pár čistých nerakovinotvorných látek, a dokonce jsme vyčistili vzduch okolo našeho vozu, díky pokročilému filtru DPF, který tedy pravda, funguje až po zahřátí motoru, což je u nafťáku po cca 10 km... Jo a neobsahuje žádné vzácné kovy... tedy skoro, no...
Průměrný roční nájezd osobních automobilů v ČR je celých 7500km, což tedy dělá na jeden den 20.5km, takže nejezdí pořád studené...

Naproti tomu hnusná baterie se vyrobila neekologicky, a po skončení životnosti vozu (20 let) se používá vesele dál v úložištích energie, jako jsou ostrovní fotovoltaické systémy a podobně, to je k vzteku. A recyklace je taky jen na 85-90%, takže oproti dokonale a nadobro spálené naftě/benzínu je to vlastně negativum...
Elektromobil nevypouští při jízdě zhola nic a můžete si jej nechat přes noc "nastartovaný" v ložnici a dokonce se ráno i probudíte.... i když bez vyčištěného vzduchu, jako by to bezprecedentně zvládl diesel...

Má jen jeden zásadní argument - el.energii JSME schopni vyrobit naprosto čistě (i když se tak zatím samozřejmě neděje), ale tu naftu ani ten benzín prostě NIKDY mít čisté nebudeme.

Když nechcete (anebo ho považujete za nesmysl) elektromobil, tak si jej nekupujte, je to jednoduché.
Moc by mne zajímalo, jestli také sousedovi pomlouváte jeho manželku, protože Vy byste si ji přece nikdy nepořídili, dyť je to blondýna a každej přece ví, že ty jsou k ničemu, psali to na autorevue...
Re: elektromobil
21. 01. 2020 17:34
Takže si je vlastě elektromobil s autem na naftu či benzín kvitsmoking smiley



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Zahajskej (21. 01. 2020 17:35).
avatar
mdr
Re: elektromobil
21. 01. 2020 20:21
santy, čím jezdíš?
Re: elektromobil
22. 01. 2020 07:17
Já proti samotným elektromobilům v zásadě nic nemám. Co mě ale hrozně vadí je ten nátlak a propaganda, která nám elektromobily vnucuje a naopak se snaží násilně odstranit to dosud zavedené. Mám trochu strach, kam až to vše může zajít.
Re: elektromobil
22. 01. 2020 10:26
Ano, právě ta propaganda, která nás masíruje a většinu negativ elektromobility zamlčuje. Goebels by se měl co učit.
Úředník od stolu rozboduje o tom, jak se budou překrucovat fyzikální zákony, jaké budou vznikat vynálezy. Vždyť většina podvodů automobilek vzniká z technické nemožnosti splnění limitů, které takový úředník vymyslí.
A ještě k té čisté energii, o které byla zmínka. Co to jaksi má být? Vodní elektrárna, kvůli které se zatopí uzemí a v něm se změní mikroklima, fauna a flora? Solár, který žere půdu a musí se neekologicky vyrobit, s omezenou životností? Jádro, kde se pořádně neví, co s odpadem, než ho někam zahrabat? Větrníky, co hyzdí krajinu, a ke své výrobě opět potřebují plasty vyrobené z ropy a vzácné kovy? O tepelných elektrárnách, které spalují cokoliv, byť i biomasu a čoudí? Prosím o osvětu.
avatar Re: elektromobil
22. 01. 2020 19:13
santy napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Když nechcete (anebo ho považujete za nesmysl)
> elektromobil, tak si jej nekupujte, je to
> jednoduché.

Když to má být tak jednoduché, tak proč nějací ekopošukové NÁSILNĚ protlačují tyto elektronesmysly, když jsou, minimálně prozatím, v nejlepším případě stejně neekologické (v praxi jsou na tom zatím hůř), jako spalovací motory!?

Pokud by to bylo tak super, mega a perfektní, tak by se to snad prosadilo přirozeně samo.
Pokud by na el. energii byla uvalnena nesmyslná spotřební daň ve stejné výši jako na fosilní paliva, byl by ujetý km finančně totální nesmysl (už teď začíná být, a to při nezdaněné ceně).

Už Porsche před cca 100 lety pochopil, že elektrika je pro provoz automobilů TOTÁLNÍ NESMYSL a začal se věnovat spalovacím motorům.
Re: elektromobil
22. 01. 2020 20:32
mdr napsal(a):
-------------------------------------------------------
> santy, čím jezdíš?

A santy mlčí. Ale tak nějak tuším že buď bude jezdit tim elektrickým nesmyslem a nebo veřejnou dopravou, případně na koni.Asi tak. smileys with beer
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 65
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.