Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

elektromobil

Autor m-i- 
Re: elektromobil
14. 03. 2019 22:41
Bessy a co teprv až s tím bude někdo stát několik hodin před Lučkem v pařáku bez klimy. Budou chodit hasiči okolo s bouchačkama a dorážet posádky, aby se netrápily? Spíše budou rozdávat elektrocentrálygrinning smiley
avatar Re: elektromobil
15. 03. 2019 09:06
Pevně věřím, že do té doby tento kravský systém s mýtnýma bránama zruší.
avatar Re: elektromobil
15. 03. 2019 09:13
Nerozumim - v pařáku bez klimy budou stát jen elektroauta? Nebo jak? Protože ty normální naše sežerou všechno palivo dřív, než ty elektronesmysly sežerou tou klimou tu svou obrovskou baterku i když bude skoro prázdná. Odběr klimy je naprosto marginální proti odběru eletromotoru a když eleauto stojí, nic nežere, takže jak jsem psal - tohle není problém.

Jinak, až se s takovým autem najezdíte za týden 2500km bez jakýchkoliv potíží (v zimě!) jako jsem mohl já, těžko přetěžko se budete vracet do normálního - jako já. Pokud by se v budoucnu vyřešili stávající potíže (což je v podstatě jen vysoká cena, protože já najel 2500km za týden a s nabíjením jsem problém nikde neměl) hned bych takové auto bral.
Příjdete do vyhřátého auta, které podle vašeho kalendáře ví, že ráno pojedete, tak Vám samo nachystá teplotu i naplánuje cestu tak abyste nemuseli sami hledat nabíječku. Je to fakt hodně návykové, no.

Ale zatím jsem rád za svého ropáka :-)
Re: elektromobil
15. 03. 2019 10:47
A utře ti taky zádel? Díky, nechci. Současná auta, nejen ty elektro, dělají z lidí debily, kteří nevědí, proč v autě vůbec jsou. K tomu směřují i autonomní systémy, které se vyvíjí.
A že elektromobil nežere, když stojí v koloně? A klimoška má zanedbatelnou spotřebu? O Karkulce už jsem slyšel, tak co zkusit Sněhurku?
avatar Re: elektromobil
15. 03. 2019 11:35
Můžeš mi prosím říct, co žere stojící elektromobil? Prostál jsem v Německu na dálnici "několik dost" hodin a opravdu to nebyl problém. Naopak, vzhledem k "autopilotovi" poskakovalo auto v koloně samo a já se jen díval. Elektřinu spotřebovává jen když jede a tepelné čerpadlo i kdyby mělo 2KW tak ve s rovnání s kapacitou baterie je to doslova zanedbatelné. Dle mého ježdění ubralo topení v autě průměrně cca 8% dojezdu a když jsem stál u Mnichova 5 hodin v koloně, zmizelo mi z dojezdu 9 km oproti původní hodnotě. Kde je ta pohádka?
avatar Re: elektromobil
15. 03. 2019 11:56
[www.auto.cz]

… už jsu klidný … smoking smiley

smileys with beer
avatar Re: elektromobil
15. 03. 2019 12:19
Mrkněte na datum...., bože. smileys with beer



Upraveno 1krát. Naposledy upravil santy (15. 03. 2019 12:19).
Re: elektromobil
15. 03. 2019 13:49
Rok a ctvrt zpet. Ony se od te doby novelizovaly fyzikalni zakony? To mi uslo...
avatar Re: elektromobil
15. 03. 2019 14:57
... stejně si myslím, že tohle [www.auto.cz]
je relativně rozumnější a bez šílené ekologické stopy při výrobě elektřiny a při výrobě baterií ...
... teda kromě "jaderné energie", která se však nesmí vymknout z ruky ... a energie z přečerpávacích elektráren (jedny Dlouhé Stráně dávají to, co jaderný reaktor, 650 MW, je to nejvýkonější vodní elektrárna v ČR, a to okamžitě)... ostatní ekologické elektrárny jsou jen zástupný problém, které nebudou stačit potřebám stále se rozvíjejícímu počtu obyvatel ...

smileys with beer
Re: elektromobil
15. 03. 2019 15:38
Santy, obhajuj si jak chceš. Auto ti žere elektřinu i zaparkované u baráku a je jedno, jestli na fosilní paliva či elektřinu. Už jen centrál si veme, protože stále hlídá, kdy dostane signál k odemčení. Takže neříkej, že stojící elektromobil v koloně nic nebere. Světla, topení, klima, řídící elektronika atd.
Je to marný.... reakcí na Bessyho článek si to zazdil tuplem.
Re: elektromobil
15. 03. 2019 21:49
Klimu elektromobil z akumulátoru utáhne opravdu dlouho. Příkon běžných kompresorů v autě je do 1kW. Dalších 500W si vezme větrák na kondenzátoru a něco systém který to ovládá. Do 2kW se to vejde. Na dojezdu elektromobilu se ale klima samozřejmě projeví víc než u auta se spalovacím motorem. VW Golf TSI vydrží na nádrž vrčet 50 hodin a pak má za dvě minuty u stojanu nádrž zase plnou a může vrčet dál. Navíc si klidně rezervní palivo vezmete sebou v kanystru. VW e-Golf (36kWh akumulátor) to zabalí odhaduji za patnáct hodin a poté budete čučet u nabíječky.
Elektromobily mne obecně fascinují a nebýt to takový ekonomický nesmysl, tak si nějaký pořídím. Fascinují mne už jenom proto, že jako technik rád zkoumám jak co funguje a spalovací auta už mám probádaná. Elektromobil je nová zajímavá hračka.
Docela by mne zajímalo, jak to v koloně chladí akumulátor a elektroniku. Dálnice má padesát stupňů, vzduch okolo čtyřicet. Vepředu si to přitápí kondenzátorem klimatizace. Udržet teplotu akumulátoru a elektroniky na přijatelné hodnotě nebude snadné a energeticky úplně nenáročné. Na udržení teploty akumulátoru do 45st nebude stačit honit fridex dokola a malý větrák na chladiči. Pravděpodobně bude nezbytné klimatizaci použít i na chlazení elektrovýzbroje. Chladící systémy vyrábí Valeo a to mou doměnku asi potvrzuje.
avatar Re: elektromobil
15. 03. 2019 22:36
santy napsal(a):
-------------------------------------------------------
> ... Jinak, až se s takovým autem najezdíte za týden
> 2500km bez jakýchkoliv potíží (v zimě!) jako jsem
> mohl já, těžko přetěžko se budete vracet do
> normálního - jako já. Pokud by se v budoucnu
> vyřešili stávající potíže (což je v podstatě jen
> vysoká cena, protože já najel 2500km za týden a s
> nabíjením jsem problém nikde neměl) hned bych
> takové auto bral.


Tak to si mile rád přečtu něco konkrétního grinning smiley
Osobně, i3 s větší kapacitou aku.. lokality BTS Vodafone v DE dle PLZ 85, 86, 87 (okolí Augsburg, Landsberg am Lech, Kempten, Memingen, Lindau, Isny im Allgäu), v termínech cca 10/2017 - 3/2018.
Realita byla taková, že deklarovaných 300km to nedá ani náhodou (i "na zmrzlinu" = téměř bez topení, + pouze decentní jízda)... 200km s odřenýma ušima smoking smiley
Pokud člověk jezdí pouze po městech, tak si v nákupním centru v klídku nabije (rychlonabíječka, cca 40 - 50minut)... pokud jezdí po dědinách, tak je totálně v řiti thumbs up smiley
Přes noc se to u FeWo / AP z normální 230V zásuvky nenabije...
Prostě, aby se dalo normálně v terénu po venkově fungovat, tak se člověk na každé BTS musel připojit do zásuvky...
Další věc, o které se moc nemluví... o kolik kWh to sežere víc při nabíjení na vytvoření / udržení optimální teploty pro nabíjení AKU? To není nic zanedbatelného a rozhodně to není o účinností nabíječky.

Nicméně chápu, že pokud jsi jezdil pouze po městech, či z města do města po dálnicích, tak v rámci sítě rychlonabíječek jsi mohl být spokojený...
smileys with beer

O těch "galuskách", co má i3, raději nic psát nebudu thumbs down

Zkus nám santy pěkně napsat, co to bylo za EV a v jakých podmínkách jsi s tím jezdil... zda bereš týden jako kalendářní či pracovní (5 vs. 7) atd. Ať si může každý udělat obrázek pro SVOU realitu používání automobilu...
avatar Re: elektromobil
16. 03. 2019 19:02
Jezdil jsem s vozem Model S P90D, zapůjčený na 7 dnů v Německu.
BMW i3 asi není dobrý příklad EV pro delší cesty, to naprosto chápu, Tesla je asi trošku jinde.
A ano, jezdil jsem od města k městu kvůli práci, spal jsem v hotelu, u stání nabíječka klasická 230V, přes noc nabijete max 200km, průměrný dojezd kolem 350-400km, řeknete si žádná sláva, ale v poledne jsem se stavil na oběd a za tu 1 až 1,5 hodinu (podle toho kolik mailů a telefonů jsem potřeboval v pauze vyřídit) jsem měl zase plně nabito.
A ano, cestu si plánujete přes superchargery, abyste mohli najet takovou porci km za 7 dnů, tak to tak prostě je. Najel jsem kolem těch 400-600 km denně. Někdy více, někdy méně. Ale když jedete přes 200km/h, tak je dojezd tak 200km max, bych řek, úplně jsem neměl čas vyzkoušet.
Jinak například cesta z Mnichova do Frankfurtu s jednou zastávkou na superchargeru (před Norimberkem na 45minut i s obědem).
Zjistil jsem, že je to opravdu jiné, než na co jsme normálně zvyklí, když máte EV musíte myslet jinak a to bude ten základní problém s lidma, nechtěj nic dělat jinak, včetně mě. Ale klimu (tedy spíš topení) jsem teda fakt řešit nemusel, nastaveno jsem měl 23st., tak snad to není zima?

Nechci tady nic obhajovat, jen říkám, že je to budoucnost - ať budeme chtít, nebo ne. Nikdo se nás ptát nebude.
Myslím, že je lepší být připravený a něco o tom vědět.
A určitě to zatím nejsou auta na cestu na dovolenou, ale denně do práce? Proč ne? Jasně, cena...

Pro mne to byla zajímavá zkušenost, no.
Pokud bych dojížděl do zaměstnání do cca 50km (100km tam a zpět) pak by byla dobrá volba v podstatě jakýkoliv EV dnes prodávaný, protože přes noc nabijete co za den projedete, pokud tedy bydlíte v rod.domě, že... Jen kdyby to nestálo majlant. :-)
Tož tak.
Re: elektromobil
16. 03. 2019 19:56
Santy má pravdu o té eletrické energii spotřebované při rafianci ropy, ovšem množství EN pro výrobu jediného litru nafty či benzínu je marginální.
Re: elektromobil
16. 03. 2019 20:56
U nás před domem stojí na parkovišti asi 25 vozů. Osobní , dodávky, sem tam nějaká 5ti tunka. Když to večer dohrne všechno z hokny a z těch 25 jich bude 15 chtít dobíjet, aby mohli ráno odjet. To se bude řešit jak? Před každám domem bude 15-20 stojanů na dobíjení? Natáhnou se nové kabely pod zem aby byla kapacita? Nerozumím tomu, proto se naivně ptám.
Re: elektromobil
16. 03. 2019 21:40
Každý si nastartuje svoji centrálu.confused smiley
Re: elektromobil
16. 03. 2019 23:43
Aha, tak to mně nenapadlo.Já mám centrály dvě. Je asi jedno kterou použiji, že?
avatar Re: elektromobil
17. 03. 2019 06:22
Nejlépe na benzin, bez katalyzátoru, se spotřebou aspoň 4 litry na hodinu provozu a bez tlumiče výfuku.
Re: elektromobil
17. 03. 2019 11:34
Elektromobily maji ale jeste jednu nevyhodu o ktere se zatim moc nepise. Pripomnel mi ji santy svym "45minut i s obědem". Pri cetnosti nabijeni tak docela casem hrozi obezita. Ridici z povolani ji casem budou mit uznanou jako chorobu z povolani :-D
avatar Re: elektromobil
17. 03. 2019 13:41
Schválně to teď budu v DE více sledovat a pak dám report... protože mám takové tušení, že to opravdu žádná "hitparáda" nebude a bude se muset asi dost plánovat smoking smiley Ostatně to Santy psal...
Předpokládám, že obdobně, jako Němci nemají pumpy na dálnicích co 30km (narozdíl od nás), tak to s těmi rychlonabíječkami na dálnicích bude dost podobné, ne-li horší.
Situace, kdy se tři, čtyři řidiči EV potkají na oběd u dvou stojanů asi pak nebude ničím neobvyklým... thumbs up smiley

Čeho jsem si všiml, tak řidiči Tesel jezdí v DE jako u nás... obvykle trochu pomaleji v pravém pruhu.
Re: elektromobil
17. 03. 2019 21:28
tonioantonio napsal(a):
-------------------------------------------------------
> U nás před domem stojí na parkovišti asi 25 vozů.
> Osobní , dodávky, sem tam nějaká 5ti tunka. Když
> to večer dohrne všechno z hokny a z těch 25 jich
> bude 15 chtít dobíjet, aby mohli ráno odjet. To se
> bude řešit jak? Před každám domem bude 15-20
> stojanů na dobíjení? Natáhnou se nové kabely pod
> zem aby byla kapacita? Nerozumím tomu, proto se
> naivně ptám.

Provozovatel EV bude mít doma ve sklepě akumulátor, který se během dne bude nabíjet ze solárních panelů na střeše domu a z veřejné sítě v době přebytků. Po návratu domu připojí EV pořádně tlustým drátem a za hodinu bude auto plné.
Technická řešení jsou, jen to všechno stojí šílené prachy. Až bude mít každý doma vyrovnávací akumulátor, tak konečně začnou mít smysl i všechny ty "obnovitelné zdroje".
Žádná veřejná síť současné konstrukce nemůže ustát obnovitelné zdroje a EV ve větším měřítku.
avatar Re: elektromobil
18. 03. 2019 07:06
Jozka napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Elektromobily maji ale jeste jednu nevyhodu o
> ktere se zatim moc nepise. Pripomnel mi ji santy
> svym "45minut i s obědem". Pri cetnosti nabijeni
> tak docela casem hrozi obezita. Ridici z povolani
> ji casem budou mit uznanou jako chorobu z povolani
> :-D

No, ono je to ještě horší, nejen že toho možná víc sníš, ale utratíš třeba ještě za další kafe, nebo taky něco ke kafi....
Maj to vymyšlený, kluci kapitalističtí... confused smiley
Re: elektromobil
18. 03. 2019 07:24
atnarfus napsal(a):
-.
> Žádná veřejná síť současné konstrukce nemůže ustát
> obnovitelné zdroje a EV ve větším měřítku.

Přesně, proto jsem se i tak ptal a čekal podobnou odpověď. Je to prozatím na příštích docela dost let utopie, ale podporovaná elektrickou a zelenou loby. Za současnou a proveditelnou technologii považuji osobně hybridní pohon. Ten má docela smysl. Ale ceny jsou stále šílené, sem by měla postoupit podpora a dotace na rozvoj.
avatar Re: elektromobil
18. 03. 2019 07:38
............Čeho jsem si všiml, tak řidiči Tesel jezdí v DE jako u nás... obvykle trochu pomaleji v pravém pruhu........
Možná tak za chvilku budeme jezdit všichni, včera jsem četl, že slavná EU plánuje někdy v roce 2023 snížit rychlost ve městech na 30 a mimo město na 60 km/ hod.
Článek teď nemůžu najít. Vypadal smrtelně vážně, jako že si legraci nedělali. Psali tam i o tom, jak ve Francii rozflákali skoro všechny stacionární radary.To snad byla jediná pozitivní zpráva.Taky jim tam snížili rychlost mimo město.
Re: elektromobil
18. 03. 2019 07:58
Byl to HOAX!!!
avatar Re: elektromobil
18. 03. 2019 08:14
No není to ten článek, ale našel jsem podobný....[autobible.euro.cz]
Pak tam sice říkají něco o tom, že je to nesmysl, ale jak je vidět, pár blbců o tom drastickém snížení rychlosti vážně uvažuje.
Re: elektromobil
18. 03. 2019 09:09
Jsem se rozhodl. Koupím si šlapací auto.Určitě ze mě budou mít radost.angry smiley
avatar Re: elektromobil
18. 03. 2019 13:34
U I3 se mi líbilo jen že nemusíte používat (mimo nenadálé situace) brzdu, jinak nic. Dojezd se po prudké akceleraci výrazně snižuje... A ukázal jsem záda frajirkovi v SLKáčkusmiling smiley

_______________________________________________________
Re: elektromobil
18. 03. 2019 13:34
Něco málo k tématu zrovna dnes na idnes.cz
avatar Re: elektromobil
18. 03. 2019 13:41
Ohledně toho topení a chlazení v Tesle - trošku jsem hledal, páč jsem nabyl dojmu, že už to přece někdo musel někde popsat a našel jsem dokonce české video od chlapíka kterej má Teslu už rok. Zde je video ohledně topení a klimy (č.48) a pokud by to někoho zajímalo, zkoukněte i jeho další videa, je to občas docela zajímavé. Ale pouze o Tesle.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 56
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.