Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Placení mýtného

Autor Marpar55 
Re: Placení mýtného
03. 03. 2026 09:01
Zahajskej
Testují to, ještě aby ne, ale pro nás lufťáky to bude funkční od 2027.
Jaký termín to bude podle tebe? Uvidíme kdo bude blíž.spinning smiley sticking its tongue out
03. 03. 2026 12:29
Mě je to jedno, krabku mám, pro mě se nic nezmění. Takže klidně za tyden to může fachat, nebo za dva roky....
03. 03. 2026 15:14
03. 03. 2026 16:03
A nebude to jednoduse tak, ze se bude snimat RZ a pak se bude strhavat platba bud z platebni karty (zaevidovani RZ + platebni karta) nebo z ENC (zaevidovani RZ + ENC)?

bylo by to asi nejjednodussi reseni, prece
04. 03. 2026 11:39
Bude to tak, jak zde bylo již napsáno. První způsob....založíš si účet na RZ, nabiješ éčka a jedeš. Druhý způsob budou nadále ENC krabky. Jen by se snad měly spárovat na konkrétní RZ, tudíž nebudou přenosné.
04. 03. 2026 13:31
A proto jsem si vloni tu svou asi dva nebo tři roky nefunkční krabku vyměnil za novou.
Měla by zůstat na krabce sleva 21 %, takže výhoda, při účtu na RZ by snad sleva neměla být.
13. 03. 2026 10:21
koukam ted do aktualizovane aplikace HAC ENC a je tam manager RZ - muze se pridavat a odebirat vic RZ. Proste ta ENC bude slouzit jen nako penezenak pro seznam RZ. Stjene jako platebnikarta/cislo uctu pro vic RZ
14. 03. 2026 13:36
@JiVi Áno, máš pravdu je možné k ENC pridať EČV/ŠPZ/RZ (nech si to každý nazve ako chce).
Vyberieš krajinu, napíšeš ŠPZ auta a je to. Čiže podľa mňa bude možné k jednému ENC pridať aj viac ŠPZ-tiek a bude sa stále dať požičiavať, ale aktívna musí byť vždy len jedna ŠPZ. Čiže vždy bude potrebné cez appku HAC najskôr vymazať starú ŠPZ zviazanú S ENC a následne priradiť novú. Dokonca HAC appka aj nejako overuje či zadaná ŠPZ existuje.

Upraveno 4krát. Naposledy upravil figaro (14. 03. 2026 17:02).
14. 03. 2026 16:47
A je povinné mať ŠPZ k ENC priradenú? Ja som zatiaľ žiadnu ŠPZ k mojej ENC nepriradil a vlani to ešte nevadilo.
14. 03. 2026 17:07
A jak to bude fungovat bez ENC?
14. 03. 2026 18:37
ENC bude úplně zbytečné, může sloužit pouze jako úložiště peněz. Na ENC se složí peníze a k ní se nahlásí libovolný počet SPZtek. Krabička se může nechat doma a systém přečte i při velký rychlosti SPZ a z účtu krabičky strhne poplatek. Stejně tak jako bude možnost složit peníze na účet HAKu a variabilní symbol dát SPZ. Nebo se přihlásit, dát číslo karty a souhlas k inkasu. Pochybuju že slevy na ENC budou dál protože při zrušení mýtnic pozbývá ENC smysl. No hlavně aby už to bylo. Tam jedeme Lučko kolem 22 hod tak OK no a zpět Lučko kolem 13hod tak snad tu kolonu letos ještě přežijeme.
14. 03. 2026 18:41
Už aby to bylo a spolehlivě fungovalo.
16. 03. 2026 07:34
Karel z HK napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Pochybuju že slevy na ENC budou dál protože při zrušení mýtnic pozbývá ENC smysl.

No a túto informáciu som zatiaľ nikde nenašiel. Či zľava 21,74 % zostane zachovaná. Ak nie, naozaj už ENC nebude mať zmysel.
16. 03. 2026 09:15
V novém systému fixní sleva na ENC 21,74% nebude, takže letos si ji užijeme naposledy.
16. 03. 2026 19:41
Ahoj, uvidíme jak to bude se slevou. Teď, když chci mít v ENC částku například 100,-EUR, tak se mi z účtu strhne jen 78,26,-EUR. Pokud by sleva do budoucna nebyla, tak by museli ponížit zůstatky. Například, pokud teď nahraji na ENC účet 100,-EUR tak zaplatím těch 78,26,-EUR a zatím to platí jako sleva. Ale pokud bych již jel až po zrušení slevy, tak by slevu museli snížit ze 100,- EUR na skutečně zaplacených 78,26,-EUR. Pokud by slevy nerušili, tak by se dalo nakoupit dopředu se slevou... Uvidíme, jak to bude.
17. 03. 2026 07:55
MartinR
Na nový výběr mýtného mají Chorvati od podzimu 2025 nový zákon, ten vstoupí v platnost 1.3.2027. Zatím nemá smysl řešit konkrétní převody zůstatků a zvolení nového tarifu, protože "nové tarifní modely" budou teprve zveřejněny a to nejpozději 3 měsíce před 1.3.2027.
K těm novým tarifům jsem zatím dohledal jen to, že fixní sleva 21,74% nebude, že bude víc tarifů, kde cena se bude dynamicky měnit hlavně podle četnosti jízd a doby jízdy (mimo špičku, sezónu).
Jak jsem psal nahoře, řešit to má smysl za rok.
17. 03. 2026 08:12
Mirek Dr. napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Už aby to bylo a spolehlivě fungovalo.

grinning smiley delaj to cesi
17. 03. 2026 13:55
Na stránkach HAC som sa dočítal, že ENC bude po novom povinné pre všetky nákladné autá. Doteraz povinné nebolo.
01. 04. 2026 11:52
01. 04. 2026 12:46
Jak to bude se slevou pro ENC se nezeptali angry smiley
01. 04. 2026 13:34
Mirek

Musíte číst do konce.
Nový ceník ještě nebyl oznámen. Výši poplatků určí správci a provozovatelé dálnic, tím hlavním je společnost Hrvatske Autoceste. Mýtné bude dál účtováno úsekově.

Už jsem to tady psal. Ustavili nějaký výbor, který teď bádá spinning smiley sticking its tongue out a až vybádá tak zveřejní tarify se slevama. Podle zákona to musí zveřejnit 3 měsíce před spuštěním.
SkyToll a TollNet nemají na cenotvorbu mýtného žádný vliv.

Upraveno 1krát. Naposledy upravil Dejff (01. 04. 2026 13:35).
19. 05. 2026 10:03
Necouvejte na mýtnici.
jutarnji.hr
19. 05. 2026 14:48
To tlačítko jsem už využil v Zaprešići, když mi automat tvrdošíjně vracel lupen z Đurmance, že ho nechce. Přiběhla obsluha, opsala lupen ručně a kartou jsem zaplatil okýnkem.
Zatím za mnou nevydržela nějaká teta se značkou ZG, za ní v té bráně už nikdo další nebyl, vedlejší se právě vyprázdnila, tak vycouvala a přitom si lízla o beton. Sice vedle měla zaplaceno a odjela dřív, ale za chvíli zastavovala s kouřící pneumatikou, protože ten blatník provalila přece jen trochu víc. Takže té se dvě ušetřené minuty ve výsledku prodražily o dost.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 33
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 5583 během dne 09. 06. 2025
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.