Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Placení mýtného

Autor Marpar55 
rj
Re: Placení mýtného
18. 04. 2022 15:15
V článku se zřejmě píše o jedné dálniční známce pro všechny země, které po cestě k moři projedete.

" ak pôjdete autom na dovolenku k moru - napríklad do Chorvátska, nebudete potrebovať známky všetkých krajín, cez ktoré budete prechádzať. Systém by mal byť jednotný".

Takže titulek je správný.
avatar Re: Placení mýtného
18. 04. 2022 16:23
Také jsem zvědav, jak se to povede.
Každá ze zemí se k tomu staví dost rozpačitě a je jedno, zda mají dálnice zdarma, nebo je spravuje desítka různých společností a mýto se dá platit asi osmi různými způsoby pod asi dvaceti různými názvy. Někde mezi těmi společnosti už společné rozúčtování poplatků funguje, ale ani to nefunguje všude stejně. A to jsou země, kde se platí zvlášť za tunely a mosty. A země, kde se od (bývalé) hranice po (bývalou) hranici za osobáky neplatí vůbec a jejich průjezd se nijak systematicky nekontroluje.
Někde se na názor ptají občanů řidičů, vyjadřují se k tomu i právníci, jinde se o tom baví jen jakési expertní týmy a občan řidič je vůbec nezajímá, dostane to nařízeno a chyby se budou vychytávat, až se na ně přijde.
Nezodpovězených otázek je spousta, v každé zemi jsou poněkud jiné, vrtají se i v ochraně osobních údajů, diskriminaci vlastních řidičů vůči projíždějícím, ale opakuje se hlavně jedna: jak přejet Evropu od severu na jih za jediný den?
Novináři to interpretují každý po svém, přitom zjevně všichni vědí stejný kulový, jako my, protože k nějakému stavu přípravy, natož ke konkrétní mezinárodní dohodě, prostě k jasnému "tohle ano a tohle ne" se prakticky zatím nedá dostat. Jestli se o nějaké přípravě dá vůbec hovořit.
Takže to tu zatím asi nevyřešíme.
avatar
mdr
Re: Placení mýtného
18. 04. 2022 16:25
Nejde o to, jestli titulek odpovídá obsahu článku, ale o to, jestli je obsah článku (a tedy i titulek) správně. Všude jinde jsem totiž četl, že jednotnost systému má spočívat v tom, že v každé zemi EU bude existovat jednodenní známka na průjezd například na dovolenou, ne v tom, že by byla jedna známka pro celou EU.

Ale je možné, že se bavíme o ***** a dopadne to jako se zrušením střídání letního a středoevropského času. Najde se tisíc důvodů proč to nejde, Slovinci si vyjednají výjimku, protože prokážou, že by jim podstatně klesl výběr dálničních poplatků a podobně.

O "kvalitě" toho článku svědčí i to, že se tam píše "Za používanie diaľnic sa bude v Európskej únii platiť podľa prejdených kilometrov", což je už úplně mimo, protože se hovoří o dálničních známkách, ne o (kilometrovém) mýtu.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil mdr (18. 04. 2022 16:31).
Re: Placení mýtného
18. 04. 2022 17:44
Bylo by to hezký spustit aplikaci kliknout na datum a projížděný státy a zaplatit všem jednodenní známku. To je ale sci-fi obzvláště u nás když na dálnici musí hlídka dohonit a zastavit auto s nezaplacenou známkou. Systém neumí poslat pokutu jako rychlostní radar a že to stálo miliónůconfused smiley
avatar Re: Placení mýtného
18. 04. 2022 22:02
Za ovací mnohých jedinců, se do aut dostávají různé povšechně špiclovací online systémy (samozřejmě pod různými bohulibými záminkami), tudíž technicky by to u nových "tabletů na kolech s funkcí auta" nebyl až takový problém smoking smiley
avatar Re: Placení mýtného
20. 04. 2022 16:52
Pavle, kouzelná formulace toho, co je vlastně auto (vlastně je to nosič přenosových systémů) ... no proč ne, když naše byty mohou nahrávat (kamerou) a také přenos posílat dál ... naše chytré, automatické vysavače ...

smileys with beer
Re: Placení mýtného
22. 04. 2022 14:08
Přesně Pavle a Petře. Lépe bych to nenapsal. Automobilita a krásná auta s výrazem už byla. Dnes to jsou asi mobily na kolech s pofidérní kvalitou. ...
avatar Re: Placení mýtného
22. 04. 2022 19:00
Hmmm, to bylo autíčko - měli jsme ho až do roku 2006. Žádný počítač a sedačky jak křesílka. Bezproblémové a pohodlné pro naše první cesty na jih.
Re: Placení mýtného
16. 05. 2022 14:34
Ano, Citroen BX, vždy se mi líbil. Ale nikdy jsem v něm nejel.
avatar Re: Placení mýtného
16. 05. 2022 15:46
Kdo neví, co jsou koule, LHM či LDS, tak neví, co je to být citroenářem... grinning smiley
Nedejbože, pokud to již bylo po "odborném" zásahu majitele či jiného kutila thumbs up smiley
avatar Re: Placení mýtného
17. 05. 2022 11:51
To máš pravdu, taky jsme narazili na "odborníka", který nám při výměně dal všude centrální koule. Naštěstí jsme našli skvělého PANA opraváře v Býčkovicích, který na to přišel a dalších šest let nám Citrónka hýčkal.
Pak jsme si užili Xsaru, C4 Picasso a před 5 lety jsme koupili jednu z posledních C4 druhé generace. Jsme spokojení.
Vývoj aut jde dál, to je jasný. Ale stejně si myslím, že je škoda, že jsou všechna auta víc a víc jaksi "unifikovaná". Stejné kastle, stejné tvrdší sedačky, atd. Dříve byla rozmanitější a každý si vybral, co mu vyhovuje. Dnes je to víc o věrnosti značce ap.
Je to můj názor, ale třeba se mýlím. Máme tu zkušenější majitele i řidiče. yawning smiley
avatar Re: Placení mýtného
17. 05. 2022 11:51
Omlouvám se za OT - ať to event. admin smaže. smiling smiley
Re: Placení mýtného
17. 05. 2022 12:12
Nic nemažte, pěkné příspěvky ponechat ať jsou klidně OT smiling smiley
avatar Re: Placení mýtného
17. 05. 2022 12:17
Jedná se o slovinské mýtné.
To jsem pochopil tak, že slovinské viněty jsou zrušeny, platit mýto se musí pouze elektronicky.
A to je právě ten zádrhel.
Cestou do Chorvatska předpokládám, že si dálniční známku pro SLO koupím elektronicky v klidu domova, čili plánuji, že objíždět slovdálnici nebudu.
Horší je to cestou zpátky. Teoreticky "do poslední chvíle totiž nikdy nevím, jestli budu objíždět nebo nebudu. Objíždění záleží na "situaci na hranicích", neboť dlouhodobě parkovat před vjezdem do Slovinska se mi nelíbí a nechce. Z toho plyne závěr - objet .Takže není důvod proč mít předkoupenou elektronickou vinětu.
V případě "volného" průjezdu přes přechod ji ale zase potřebovat budu. Takže budu ji muset koupit. Elektronicky. S telefonem pro tyto "operace" nejsem moc kamarád. Navíc mám tam problém i s přenosem dat.
Takže můj dotaz zní: Je možné napojení na nějaké bezplatné WiFi na slovinských hranicích? Nebo je tam nějaký "kiosek", kde se dá elektronická viněta "koupit", podobně jako kdysi papírová v modrém "domě" vpravo po projetí slovhranice?
Má někdo s tímto zkušenost? Děkuji.
Re: Placení mýtného
17. 05. 2022 14:17
Ze stránek DARS.SI v kolonce Kde mohu vinjetu koupit?

Elektronické viněty bude možné zakoupit online a na fyzických prodejních místech (čerpací stanice a různí prodejci). K nákupu potřebujete registrační značku vozidla, na které e-známku kupujete. Při nákupu online je dále potřeba e-mail a zvolený bezhotovostní způsob platby (platební karta)

Takže se dá předpokládat, že na Gruškovje bouda bude dál. Vždyť i kamioňáci potřebují koupit svou krabku před vjezdem na dálnici.
avatar Re: Placení mýtného
17. 05. 2022 15:40
Re: Placení mýtného
17. 05. 2022 16:36
confused smiley



Upraveno 1krát. Naposledy upravil ajax (18. 05. 2022 05:11).
Re: Placení mýtného
17. 05. 2022 22:05
Fakt se nemůžete oprostit od toho,aby jste se v tomto tématu chlubili tím, jaké jste měli či máte auto?Je polovina května,ne prosinec aby se kecalo o pí.....!!

Karel
Re: Placení mýtného
18. 05. 2022 05:11
Spokojen?
Re: Placení mýtného
18. 05. 2022 12:58
Platili jste někdo rakouskou dálniční známku jako podnikatel, i když jim nejste? Zjišťuje někdo, jestli tím podnikatelem jsem, když si chci koupit známku s okamžitou platností a nechci čekat 18 dní jako občan prosím?
avatar Re: Placení mýtného
18. 05. 2022 13:01
Ano několikrát, žádný problém s tím není.
smileys with beer
Re: Placení mýtného
18. 05. 2022 21:19
Ano platil, zrovna dnes. Žádný problém.
Pozor ale kde ji kupuješ. Když jen tak do vyhledávače zadáš "rakousko známka" tak ti to najde spoustu překupníků. Nakupjuj vždy na oficiálním webu [shop.asfinag.at]
avatar Re: Placení mýtného
18. 05. 2022 21:34
Oficiální prodej dálničních "známek" - přímo u zdroje.

Rakousko:
https://shop.asfinag.at/cs/
Při nákupu té rakouské (je "běžně" platná až od 18. dne po zakoupení) je potřeba "zaškrtnou", že to kupujete jako podnikatel, pak je platná dle potřeby třeba okamžitě.

Maďarsko:
https://ematrica.nemzetiutdij.hu/
Pro většinu asi, vpravo nahoře přepnout na nějaký více srozumitelný jazyk (EN, DE)... grinning smiley

Slovensko:
https://eznamka.sk/selfcare/purchase

Slovinsko:
https://evinjeta.dars.si/cs
Re: Placení mýtného
24. 05. 2022 11:15
Zdravim
Tento rok planujem ist prvy krat cez Madarsko, a cez den, takze by som to rad vyuzil na zastavku na cestarine Varazdin, a zakupenie ENC. V historii som nasiel nejake prispevky, kde sa riesilo ako tam zaparkovat. Momentalne tam na google maps vidim peknu odbocku aj s parkoviskom.

[www.google.com]

Je mozne tam bez problemov nechat auto?

Tam si chcem kupit balicek za 882.60 kuna. Predpokladam ze len vypisem nejaky formular, zaplatim a mozem sa vratit nazad na dialnicu? Samozrejme skatulku budem mat na okne/palubke podla navodu ktory je k nej prilozeny.

Dakujem
avatar
mdr
Re: Placení mýtného
24. 05. 2022 16:47
Pokojne môžeš odstaviť auto tu pred tými závorami. Je tam síce zákaz vjazdu, ale nikto to nerieši. Potom vbehneš do tých dverí pod špicatou modrou strechou, vyplníš formulár, ktorý majú aj v angličtine, predložíš pas alebo občiansky preukaz, zaplatíš, vybalíš krabičku a ideš cez ENC bránu. Krabička je okamžite aktívna. Tiež som to tak pred niekoľkými rokmi urobil.

Niekde vo vlákne o ENC bol aj link na formulár, ktorý si môžeš stiahnuť a vyplniť vopred. Teraz ho ale narýchlo neviem nájsť. Skús prebehnúť vlákno ENC krabičky pro placení mýta.



Upraveno 2krát. Naposledy upravil mdr (24. 05. 2022 16:53).
Re: Placení mýtného
24. 05. 2022 17:56
Dakujem za info. Link vo vlakne "ENC krabi..." som nenasiel, ale predpokladam ze je to tento:
[www.hac.hr]
avatar
mdr
Re: Placení mýtného
24. 05. 2022 19:22
Pred pár rokmi, keď som ENC kupoval ja, to vyzeralo trochu inak a bolo zvlášť tlačivo v chorvátčine a zvlášť v angličtine, ale údaje sú tam tie isté. Takže to bude ono.
Re: Placení mýtného
25. 05. 2022 05:42
TO: vpohodechalan. To je ten nový a správný formulář.
thumbs up
avatar Re: Placení mýtného
25. 05. 2022 09:02
Předem vyplněný formulář to určitě urychlí a usnadní, ale není nutné ho mít. To jen aby nedošlo k mýlce. Mě ho například vyplňoval sám pracovník na přepážce. Sice zkomolil úplně všechno, ale to nejpodstatnější ... email, trefil. thumbs up
Re: Placení mýtného
20. 06. 2022 15:17
vpohodechalan: no neviem, či sa ešte vôbec oplatí kupovať teraz novú krabičku, keďže je predpoklad, že od budúceho roka bude v chorvátsku iný mýtny systém - asi elektronické predplatné + kamerové snímanie ŠPZ. Lebo tie ich mýtnice sú počas sezóny v piatok a v sobotu dosť veľký "opruz". Niekedy vraj presmerovávajú kartové platby do ENC pruhu aby urýchlili vybavovanie. Tiež mám ENC , ale už pár rokov a tento rok už iba dorazím posledné kuny a asi dám krabičke zbohom.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 80
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.