Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Split vlakem

Autor ivak 
avatar Re: Split vlakem
16. 01. 2022 17:29
easydrink díky, viděl jsem to někdy krátce co video zveřejnil - občas ho sleduju - tihle Slováci jsou z CZ a SK ti nejzábavnější a nejlepší

___________________________
Baxoid
... vím, že nic nevím ... Platón o Sokratovi
avatar Re: Split vlakem
15. 05. 2022 08:22
avatar Re: Split vlakem
25. 05. 2022 23:56
Ano, letos nám už snad cesta vyjde, máme koupené jízdenky tam i zpět do Splitu.

___________________________
Baxoid
... vím, že nic nevím ... Platón o Sokratovi
Re: Split vlakem
26. 05. 2022 08:03
Baxoid: Slyšel jsem nehezké historky na ten vlak. Tak pak napiš vlastní zážitek.
Re: Split vlakem
26. 05. 2022 10:26
Normální nebo autovlak? Známí jsou už staršího data. Začali si hledat auto vlak z vídně. No po zjištění ceny to vzdali. Navíc, co jsem se díval, kapacitně tam tolik místa není. Zajímavé.
avatar Re: Split vlakem
27. 05. 2022 21:19
couddy osobní RegioJet, pojedeme z Kolína. Autovlaky vím že vloni jezdili z Bratislavy, ale cena byla vysoká. Pro mne z Polabí nesmysl.

___________________________
Baxoid
... vím, že nic nevím ... Platón o Sokratovi
Re: Split vlakem
24. 06. 2022 12:18
Taky se hlásím jako "pokusný králík" vlakem. Kdysi jsme jeli autovlakem (Jadranexpres ČD) a nestěžoval jsem si. Uvidíme co Regiojet. Negativní reakce jsem četl a komunikoval s jedním člověkem, který nadával. Nakonec nejdůležitější nedostatek byl pomalá obsluha s pivem.... Že může nastat zpoždění je mi jasné, zažil jsem to už jak ve vlaku, tak na silnici i letišti. Takže mě to, teoreticky, vychází zatím líp než autem.
avatar Re: Split vlakem
05. 07. 2022 20:39
DavidLC vlakem jsem jel do Hr v 2005 a 2008. S mými dětmi mi cesta vlakem přijde nejméně složitá a obtížná. Vloni jsem slyšel negativní zkušenosti s RegioJet, že kvůli zpoždění museli cestující kus cesty jet busem, aby neplatili nějaké penále za pozdní průjezd vlakem.
Jednak tomu nerozumím, když ten vlak tamtudy stejně musel projet, ale jako platícího za lehátkové kupé a s dětmi by mě to pěkně naštvalo.
I když teď mi došlo že asi ten jejich autobus měl zpoždění z letoviska a po cestě, tak někde doháněli vlak, který nemohl čekat.
Což se nás netýká, ze Splitu a do Splitu pojedeme veřejnou dopravou autobusem. Na cestu zpět s velikou časovou rezervou abychom si prošli ještě Split a utratili poslední Kuny.

___________________________
Baxoid
... vím, že nic nevím ... Platón o Sokratovi
avatar Re: Split vlakem
05. 07. 2022 20:42
Máte někdo zkušenosti s úschovnou zavazadel v autobusovém nádraží, nebo vlakovém nádraží ve Splitu?

___________________________
Baxoid
... vím, že nic nevím ... Platón o Sokratovi
Re: Split vlakem
08. 07. 2022 19:58
Dneska jsme dceru dovezli do Splitu na vlak RegioJetu, měla lístek koupený předem 1313,- na sezení. Vlak by měl do Splitu přijet ve 13.43 s tím že zpět pojede v 15.30. Na nástupišti v 15.00 nikdo ani v odbavovací hale. Jen kolem nás běžela nějaká paní a říká, že vlak nejede že máme jít na autobus, což je hned vedle nádraží. Mezitím dcera kouká na e-mail a tam přišlo od RegioJetu, že vlak nejede a bude náhradní autobusová doprava do Ogulinu z provozních důvodů a že tam to budou regulovat lidi od RegioJet. Stáli tam dvě mladé a otrávené holčiny a že si máme počkat na autobus ale neví kdy přijede. Ve 4 hodiny přijel autobus s cedulkou náhradní doprava RegioJet a vylezli z něho cestující co měli přijet ve 13.43. A bez jakéhokoliv regulování se lidi hrnuli do busu a když byl plný tak někdo řekl támhle jede další a hrr do něho. Teď 20.00 jsou někde napůl cesty do Ogulinu, protože museli často stavět lidem se dělalo špatně, se tedy nedivím když si koupí lůžko ve vlaku protože nesnáší autobus a stejně busem jedou. Mají být ve 12.30 v Kolíně zítra dopíšu zbytek jak to dopadlo.
Re: Split vlakem
09. 07. 2022 18:05
Pokračování: do Ogulinu přijeli ve 22.30, to už tam na ně 2h čekali cestující z Rijeki. Záchody příšerné a fungovali jen ve dvou vagónech z osmi. Ráno dostali rozpustné kafe a Croasainta a měl být otevřený jídelní vůz od 8.30 ale povedlo se až v 9 a fronta byla přes celý vagón. V Brně byli v 11.15. Někde v Havlíčkově Brodě hlásili závadu na lokomotivě, ale pořád jeli a Kolín 14.25 o 2h déle a ujel ji přípoj na Pardubice. Bohužel ani ČD se vedlo, vlak v 16h měl poruchu a ze Starého Kolína je vezlo nějaké auto ČD. Doma byla po 26hodinach!!!! A prý naposled.
Jen pro doplnění paní z Bratislavy říkala že i před týdnem jela do Splitu busem z Ogulinu, že to je běžné, že jsou nějaké výluky, takže heslo vlakem do Splitu moc nesedí ale do Rijeki asi jo.
Re: Split vlakem
09. 07. 2022 18:36
A proto do 1500km na dovču autem.
Re: Split vlakem
09. 07. 2022 20:01
A nad 1500km letadlemyawning smiley
avatar Re: Split vlakem
11. 07. 2022 00:34
V r.2010 jsem jel autem i do Černomorce v BG, 1921km yawning smiley

Jinak pokud jde o vlak, nějak mě cestování s ním nikdy nepřirostlo jaksi k srdci. Ačkoliv ho mohu mít levnější než je běžné, nevyužívám to.
Za posledních 15 let pouze 3x do Itálie. Jednou na Palmovou riviéru čistě vlakem tam a zpět, dvakrát do Kalábrie s kombinací letadlo + vlak. Italskými vlaky naprosto v pohodě, s nimi jsem vážně spokojen a ačkoliv by to člověk možná neřekl, na některých nádražích by se obrazně řečeno dalo jíst z podlahy. Přitom italové hulí všude a to i na nástupištích, ale vajgla na podlaze jsem nikde neviděl. Všude jsou popelníky (čisté a nepřetékající), koše včetně tříděného odpadu, vše stále uklízeno. Možná tomu přispívá i přítomnost policie na každém nádraží, včetně funkčních kamer. A často i budovy na malých nádražích jsou ve vzorném a čistém stavu, včetně funkčního občerstevní atd..
Ovšem u nás tedy vlak nemusím, prostě. A jak vypadají naše nádraží, to není třeba popisovat.
Jinak Regiojet do Splitu co tak sleduji, tak mívá často nemalá zpoždění už u nás, než vůbec opustí ČR. A o jeho úrovni, včetně nefunkčních WC či klimatizace apod. jsem už slyšel mnohé.

** Petr **
Re: Split vlakem
11. 07. 2022 17:43
Ahojte
Moja skúsenosť z minulého roku s RegioJetu - vlak je obdobná ako to opisuje mirekpce Je to alternatíva omnoho lacnejšia ako s autom ale po minuloročných skúsenostiach sme si povedali, že vlakom RegioJet do Splitu NIKDY!!!!!!!!!!! . Rakušania to robia tiež z BA no je to neporovnateľné. Čistota + obsluha + dochvílnosť + informovanosť od posádky na 1********* áno je to drahšie
Ak by som si mal vybrať nejakú inú náhradu za auto tak by to vyhral autobus buď od RegioJetu alebo FlixBus Čistota + obsluha + dochvílnosť + informovanosť od posádky na 1*********
A to mám vlastné skúsenosti. Nie z počutia. Vlak RegioJet môžem povedať len toľko že ryba smrdí od hlavy a posádka sa môže roztrhať aj tak nenapraví to čo je zanedbané už na začiatku v Prahe vinou šetrenia vedenia
avatar Re: Split vlakem
11. 07. 2022 18:14
Stenly-KE napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Je to
> alternatíva omnoho lacnejšia ako s autom

Máš nějaký výpočet, když je to omnoho levnější? Když jsem se, tak před třemi týdny, díval na ceny jízdenek, tak jsem se přinejlepším dostal na cenu +/- srovnatelnou s autem (při 3 lidech).
Re: Split vlakem
12. 07. 2022 07:53
mirekpce napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Dneska jsme dceru dovezli do Splitu na vlak
> RegioJetu, měla lístek koupený předem 1313,- na
> sezení. Vlak by měl do Splitu přijet ve 13.43 s
> tím že zpět pojede v 15.30. Na nástupišti v 15.00
> nikdo ani v odbavovací hale. Jen kolem nás běžela
> nějaká paní a říká, že vlak nejede že máme jít na
> autobus, což je hned vedle nádraží. Mezitím dcera
> kouká na e-mail a tam přišlo od RegioJetu, že vlak
> nejede a bude náhradní autobusová doprava do
> Ogulinu z provozních důvodů a že tam to budou
> regulovat lidi od RegioJet. Stáli tam dvě mladé a
> otrávené holčiny a že si máme počkat na autobus
> ale neví kdy přijede. Ve 4 hodiny přijel autobus s
> cedulkou náhradní doprava RegioJet a vylezli z
> něho cestující co měli přijet ve 13.43. A bez
> jakéhokoliv regulování se lidi hrnuli do busu a
> když byl plný tak někdo řekl támhle jede další a
> hrr do něho. Teď 20.00 jsou někde napůl cesty do
> Ogulinu, protože museli často stavět lidem se
> dělalo špatně, se tedy nedivím když si koupí lůžko
> ve vlaku protože nesnáší autobus a stejně busem
> jedou. Mají být ve 12.30 v Kolíně zítra dopíšu
> zbytek jak to dopadlo.

Jj, tak tímto vlakem jsme přijeli do Ogulinu, místo Splitu. Pravda že stewardi tu informaci dostali až po nás (email) mě překvapila... Jiak asi stejné pocity, odjezd z Kolína +75 minut, vlak spíš retro, řešili jsme to vyloženě kvůli mé nechuti řídit a už to neudělám, tedy aspoň s Regiojetem. Jinak, v případě kulturního vlaku a aspoň přiměřeně dochvilného příjezdu/odjezdu bych s tím nemě problém. Beru že náš cíl je ostrov Hvar, takže z vlaku na trajekt a St.G. odvoz domácím.... Kdysi ČD a úplně jiná liga....
Re: Split vlakem
12. 07. 2022 18:08
Ceny lístkov v RegioJete sa odvíjajú od toho kedy si ich kúpite. To znamená 2 - 3 mesiace pred odchodom to vychádzalo na nejakých 74 eur 2 - 3 dni pred odchodom už to bolo cca ak ma pamäť neklame okolo 128 eur na osobu. Sú to ceny za lehátko v 6 postelovom kupé a samozrejme + doplatky za jedlo ale to je od každého z nás individuálne
avatar Re: Split vlakem
09. 08. 2022 18:43
Dnes jsme se s rodinou vrátili ze Splitu vlakem.
Cesta tam 22 hodin, cesta zpět 21,5 hodiny.
Vagon 7 bez klimatizace, ale jak cesta tam i zpět se dala pohodlně zvládnout, manželka stejně nemá ráda klimatizaci.
Služby ve vlaku super, příjemná obsluha.
Uklízečky jak české, tak chorvatské - no jíst ze země (z koberce) bych nikomu nedoporučoval, jinak OK včetně toalety a umývárky.
Dětem se cestování vlakem líbylo a snad příští rok pojedeme do Chorvatska a jako první volbou dopravy zvolíme určitě vlak.
Trochu jsem počítal, když jsme jezdili do Splitu autem, tak nám cesta včetně malinkých zastávek a oběda netrvala méně než 15 hodin, jenže se řidičům dostavila únava u moře (a pak doma). Moje děti nevydrží cestu autem déle jak 2 hodiny (leda v noci by vydrželi déle). Vlakem to byla úplná pohoda, nejsme unavení z cesty a když od 22 hodin odečtu 8 hodin na spánek, tak mi zbývá 14 hodin jízdy. Ve finále mi cesta vlakem sebere o mnoho hodin méně života než cesta autem.
Rozdíl ale bude až budu mít děti větší a budeme muset jet autem, abychom byli více nezávislými na místní dopravě a mohli dělat více výletů.

___________________________
Baxoid
... vím, že nic nevím ... Platón o Sokratovi
avatar Re: Split vlakem
09. 08. 2022 21:52
... a cesta k vlaku a od vlaku, jak v ČR, tak v HR? eye rolling smiley

Možná by to bylo zajímavé porovnání... Celkových časů, cen atd.
My jsme to letos vzali do Molunatu pro změnu letadlem (běžnou komerční linkou).
Tzn. plus cesta na letiště, čekačka před odletem, transfer z letiště a totéž zpět, plus k ceně 13 dnů parkování u letiště atd.
Nicméně se vším všudy necelých sedm a půl hodiny k moři (8:30 odjezd ze Slavkova a před čtvrtou odpolední v Molunatu) thumbs up

Co jsem koukal na ten vlak, tak 1 místo / lůžko minimálně 1090CZK, ale běžně i 1690 a více za jeden směr... Tudíž krát dvě... a to jsme pouze "uprostřed" ve Splitu.

Nemít domácí a jejich auto, tak by nám to auto fest chybělo, třeba si zajet na výlet / nákup do MNE..
Jako jo, to vyřešil ten Slovák, co jel vlakem (nikoli RJ) a EV si navagónoval... Hodin na cestě mraky a výsledná cenovka vskutku luxusní thumbs up smiley ... a ještě na místě "radost" s kabelem a nabíječkou grinning smiley Pravda, jeho chyba, ale se spalovákem by ten problém nebyl...

Jasně, existují samozřejmě i půjčovny atd., ale to ty časy neúměrně "bobtnají" v porovnání s vlastním autem před AP. O cenách nemluvě...

Abych řekl pravdu, tak nám naopak ta "výletová" cesta autem (přes HU a BiH) letos chyběla... sad smiley

Tak nějak to máme s Chorvatskem zažité nějak jinak... Bez auta, příště raději nějaký ten Egypt, Turecko...
Re: Split vlakem
10. 08. 2022 09:20
Ono nejde taky jenom o časy, ale taky o to, co si můžeš vzít sebou. Do vlaku, letadla, autobusu jsi omezen váhou a rozměrem zavazadla. Do auta nacpeš to, co auto snese, pokud ne, přidáš box. Člun s motorem se do letadla tahá blběsmiling smiley
avatar
mdr
Re: Split vlakem
10. 08. 2022 17:35
Slavkove, jakou linkou jste letěli? Kolik trvala cesta na letiště, odbavení, let, cesta z letiště?
avatar Re: Split vlakem
10. 08. 2022 20:32
Michale, měli jsme (letošní sestava 2+2) v ceně letenky každý palubní příručák do 10kg (max 20x30x40cm) + jsme si připlatili další dva kufry do 20kg (max 149x119x171cm). Jeden na věci všech, druhý na SUP + šnorchlovací masky + "žížaly" do vody atd. "Doladěno" do maximální hmotnosti smoking smiley
Jasně, má to své VÝRAZNÉ LIMITY... bez člunu, bez motoru... BEZ PIVA... BEZ AUTA sad smiley
Nicméně, bylo to do "našeho AP", do známého prostředí, s příjezdem v čase otevírací doby místního Tommy marketu (na okamžitý nákup potravin a pití)... navíc S JISTOTOU DOMÁCÍCH za zády, tudíž loď / člun a auto nějak řešitelné...

mdr, W6 2931, z domu na parkoviště u letiště cca 2,5h, transfer cca pár minut, na letišti 3h předem, čistý let cca 1h, transfer do Molunatu cca 0,5h... něco v letadle před startem, něco čekání na kufry, něco odbavení po příletu atd.
Celkem těch cca 7,5h od domu do AP thumbs up Totéž zpět...

Je faktem, že než jsme se dostali do vzduchu, tak bych autem byl již (za těch cca 5,5h) někde za HU/HR hranicí... Ale pak už to bylo neporovnatelně bez šance thumbs up smiley
avatar Re: Split vlakem
18. 08. 2022 13:38
Ano, cesta na nádraží a zpět. To je pravda, měl bych to také počítat.
Při cestě tam: cesta autem 15 minut + cesta pěšky na vlak 5 minut, čekání na příjezd vlaku 30 minut (měl už zpoždění)
Ze Splitu na místo busem linkou 60. To už se špatně počítá, protože přesun na bus by zabral 5 minut + nějaké čekání na příjezd (každých 30 minut jede), jenže my si cestu prodloužili prohlídkou lodí tržnicí, kde jsme koupili 1/4 melouna a po ochutnávkách prošek. Cesta busem asi 30 minut, cesta od zastávky do domu 1 minuta

Při cestě zpět nás odvezl Transporterem domácí. Cesta byla složitá přes různé myší díry při objezdu gužvy s různými zastávkami pro psí granule a obchoďáku pro hračky od něj mým dětem. Bez zastávek by to vyšlo v gužvě asi 30 minut. Ve Splitu na tržnici jsem domů koupil prošek, pršut a sýr. Dali jsme si zmrzlinu za poslední kuny (zbyli mi jen dvě kuny a 10 lipy na památku).
Pohoda.
Jinak do auta se vejde více, ale ve skutečnosti bych jen vzal více piva.
A cena pro rodinu tam a zpět? Pokud počítám jen vlak a autobus tak něco málo přes 10000 Kč. Autem by to vyšlo také na 10000 Kč + amortizace. Takže s přehledem celkem 20000 Kč.

Kdo chce jezdit autem ať jezdí autem, nejčastěji jsem jel do HR autem. Pro nás je pár let nejvhodnější dopravou vlak. Psal jsem jen svůj názor a zhodnocení cesty.

___________________________
Baxoid
... vím, že nic nevím ... Platón o Sokratovi
avatar
mdr
Re: Split vlakem
18. 08. 2022 13:55
Děkuji za postřehy. Já mám největší strach, že bude někde cestou výluka a bude se v noci se všemi zavazadly přesedat na náhradní autobus.
avatar Re: Split vlakem
18. 08. 2022 14:12
mdr to byla také má noční můra. Ale představ si že pojedeš autem a někde na dálnici v zúžení se stane nehoda a ty budeš trčet několik hodin na dálnici v poledne za plného Slunce na pařáku. To riziko pro oba způsoby dopravy je vždy. Když jsme jeli autem naposledy do Chorvatska 2 hodiny jsme stáli za plného Slunce na dálnici pod Záhřebem a když se to pomaloučku pohnulo a my se dostali ke sjezdu hned jsem to využil. Podle rádia tam byla hodně veliká kolona. Takže bychom stáli dál.

___________________________
Baxoid
... vím, že nic nevím ... Platón o Sokratovi
avatar Re: Split vlakem
18. 08. 2022 15:41
Baxoid napsal(a):
-------------------------------------------------------

> Autem by to vyšlo také na 10000 Kč + amortizace. Takže s přehledem celkem 20000 Kč.

Už i tady píšeš totální nesmysly. Jako napsat takovou blbost, že cesta do HR vyjde autem s přehledem na 20tKč, to už musí být člověk hodně mimo realitu. Alespoň již teď chápu tvé vyjadřování např. ohledně elektromobilů.
Re: Split vlakem
20. 08. 2022 11:26
Ještě k tomu našemu přestupu v Ogulinu (cestat tam, z vlaku na bus). Po příjezdu jsem byl docela rozladěný, tak žena poslala reklamaci a překvapivě půlka ceny z5. Ne že by mě to přesvědčilo na další cestu s RJ, ale beru že to řeší... Mým pohledem těžko porovnávat náklady do koruny a jako důvod dopravy dávat to levnější... To samé čas, zažil jsem cesty autem rychlé i sakra dlouhé (bouračky, fronty, atd).Já bych klidně jel vlakem, ale lepším,ne RJ, řídit mě nebaví. Jasně věcí míň, ale to si každý musí porovnat,argument loď je trochu mimo...Kupátko i dodávka jsou taky auta a taky sakra rozdíl....
avatar Re: Split vlakem
21. 08. 2022 15:50
Peťas nemíš číst nebo co?
Cena vlakem tam i zpět 10000 Kč
Autem (amortizace+PHM+poplatky):
(6+3+1)*1000*2=20000 Kč
6 Kč - amortizace
3 Kč - PHM
1 Kč - poplatky
1000 km vzdálenost
2 - dvě cesty

Jestli jsi dostatečně inteligentní a chceš mi dokázat svou pravdu, tak předej svá fakta místo hloupého napadání. Ve vlákně k elektromobilům jsi se zatím dokázal představit jako agresivní zabedněnec bez špetky znalostí k danému tématu.

___________________________
Baxoid
... vím, že nic nevím ... Platón o Sokratovi
avatar Re: Split vlakem
21. 08. 2022 16:41
Baxoid napsal(a):
-------------------------------------------------------
>Peťas nemíš číst nebo co?
>Cena vlakem tam i zpět 10000 Kč
>Autem (amortizace+PHM+poplatky):
>(6+3+1)*1000*2=20000 Kč
>6 Kč - amortizace
>3 Kč - PHM
>1 Kč - poplatky
>1000 km vzdálenost
>2 - dvě cesty

Já číst umím, ovšem to by to musela protistrana jasně napsat a nemotat jabka s hruškama. Ty čísla, co sji tu, až teď, napsal, jsou stejný nesmysl, jako ty ostatní bludy, co tu všude píšeš.

(1 + 2.5) x 1000 x 2 = 7000,- Kč (výsledek je +/- stejný nezávisle od počtu lidí jedoucích v tom konrétním autě)
1.00Kč - amortizace
2.50Kč - PHM
0.00Kč poplatky
1000km - vzdálenost
2x - počet cest

A co je "správnější" výpočet?! V amortizaci může být, v podstatě, téměř libovolné číslo. Pokud nenapíšeš podrobnosti, z čeho přesně jsi jej vypočítal, je to pouze údaj vycucaný z prstu.

>A cena pro rodinu tam a zpět? Pokud počítám jen vlak a autobus tak něco málo přes 10000 Kč. Autem by to vyšlo také >na 10000 Kč + amortizace. Takže s přehledem celkem 20000 Kč.

Rodina je jaký počet členů? 1? 2? 5? 10? Jaký je to výpočet, když není přesné znamý jeden podstatný údaj!?


> Jestli jsi dostatečně inteligentní a chceš mi
> dokázat svou pravdu, tak předej svá fakta místo
> hloupého napadání. Ve vlákně k elektromobilům jsi
> se zatím dokázal představit jako agresivní
> zabedněnec bez špetky znalostí k danému tématu.

Víš jak se pozná inteligentní člověk? Používá argumenty a ne osobní napadání, urážky atd. A Ty tady používaž právě to osobní napadání (jestli jsi dostatečně inteligentní, zabedněnec a td), viz. i tento tvůj příspěvek. A to pouze proto, že někdo nesouhlasí s tím, co tu píšeš!? Já jsem se tu, prozatím vyjadřoval k tomu co jsi napsal, ale Tebe jsem přímo nenapadal.
Ani nejsi schopný rovnou napsat, jak jsi k těm číslů příšel!!! O tom, co píšeš za nesmysly ve vlákně o elektromobilech by být, tebou radši pomlčel, tam rovněž předvádíš, co jsi zač.

Ale asi se řídíš heslem "podle sebe soudím tebe". Nehodlám už dále ztrácet čas s osobou takového charakteru, jak se tu vybarvuješ Ty.



Upraveno 4krát. Naposledy upravil Peťas (21. 08. 2022 17:11).
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 68
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.