Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Jedno auto alebo viac áut ?

Autor Pyke 
Souhlas, můj problém - zeťák, vynikající řidič,orientace = minus5.Jasné- já první (farplán, připravenost, orientace), on za mnou. Tady teď nastupuje využití vysílaček,jak už jsem jinde psal.Jinak řečeno,sleduji průběžně zpětné zrcátko, jakmile ho ztratím,mitfára navazuje komunikaci.I opačně- zezadu "Stavíme,Kubovi se chce čúrat"-Fajn, příští parking.Tahle ztráta nikdy nepřesáhne dosah těch 10 km.Ona spolujízda je především o myšlení a používání hlavy.
Martin P.
Re: Jedno auto alebo viac áut ?
23. 08. 2005 21:25
Po letošní zkušenosti souhlasím s názorem sám a sám.
Opravdu je to chvílemi na kulku do hlavy. Když se různě někdo ztrácí, pak se čeká na smluveném místě i hodiny tak není zrovna šálek mého čaje.
Když jedeš sám tak si jedeš jak chceš ty, zastavíš si kdy chceš ty a nejsi na nikoho odkázán. Když zabloudíš můžeš si za to zase jen ty.
Prostě singl jízda mi připadá lepší.
Tot můj názor
Re: Jedno auto alebo viac áut ?
23. 08. 2005 23:34
Byl jsem v HR cca 30x, z toho 25x sám, tyto cesty byly naštěstí bez defektů a v pohodě. Před 2 lety jsem poprvé jel v koloně 3 aut a cesta byla cca o 2-3 hod delší a jako zvyklý na samostatnou jízdu jsem měl nervy na pochodu, když kolega nestačil předjet či odmítal rychlost o 10% přesahující povolenou, říkal jsem si- nikdy více. Shodou okolností jsem před rokem jel s kamarádem opět. V HR u moře se mi při odjezdu již s plně naloženým autem spálila spojka a přestože mi v Tukasu před odjezdem udělali prohlídku se "zárukou mobility" já nemohl od more do kopců pro prokluz ani vyjet ( technická pozn. - prý jsem měl do nějaké dírky na spojce nalít Coca Colu a ta by prý lamely k sobě načas přilepila). Přeložili jsme tedy všechny věci do auta mého kamaráda a velmi volnou jízdou po dálnici do 100-110 km/h, norm. cesta(SLO) 60-70km/h, na A-CZ hranicích spojka prokluzovala v 30 km/hod, na hoďku jsme zastavili a počkali až spojka vychladne. Cesta trvala 16 hod, t.j. pouze o 2-4 hod více než když jsem to na hranici únosnosti a předpisů šlehal sám (Nejrychleji jsem do Splitu z Prahy dojel ještě po staré za 11hod). Posuďte sami, opravu spojky v HR odhadl místní na 5-8tis Kn, u nás 2tis Kč. To je moje zkušenost k trvzení sám a sám. Nevím zda cituji přesně HR bilboardy "Nežulite, ste na otmoru".
jikr
Re: Jedno auto alebo viac áut ?
24. 08. 2005 06:51
Já jezdím tak pul na pul někdy sám někdy ve dvou i ve třech. Letos jsme byli ve třech autech a pohoda. opravdu záleží na ostat. řidičích. Jel jsem jako první, protože ostatní cestovaly poprvé autem do HR. Předem jsme se domluvily ,že se mě přispusobí. Tak jsem si jel svých 130-140 po dálnici a vždy jsem je viděl. Holt musely na to občas šlápnout aby mě neztratily. Měly jsme i vysílačky. Cesta ze Zlína do mimic(kousek za omišem) za 13hod. Vždycky cestujte tak jak Vám to nejlépe vyhovuje a hlavně vždy v pořádku vratte.
pito
Re: Jedno auto alebo viac áut ?
24. 08. 2005 08:06
JardaJ: nazdar Jardo, tak ako bolo v Drace? Ked sme tadial isli celkom sa mi ta dedinka pozdavala. Cital som, ze ste spravili cestu za 23 hodin, nam sa to podarilo za 19,5.
Jarda J.
Re: Jedno auto alebo viac áut ?
24. 08. 2005 09:27
pito: zdravím Tě. Bylo to fajn až na počasí.Cesta byla hrozná, protože jsme vyjížděli v pátek.( museli jsme) jinak by jsme jeli v jiný den.Všude fronty aut jenom přes Slovinsko jsme jeli 3,5 hodiny. Dálnici jsme zamítli, protože hlásili až 15 km. fronty před tunely a vyhrála cesta na Plitvice. Od nás to je 1300 km až do Drače. Dále jsme byli na výletě v Orebiči , Korčule, Žuljaně, Boraku a tak dále. Prostě super dovolená. Hned bych jel zase , ale budene si muset rok počkat. A jak si se měl ty.??
Každý způsob má svá pro i proti. Znám zavilé kolonisty i samotáře. Absolvoval jsem snad všechny myslitelné formy dopravy autem k moři a postupem času zjistil, že naší rodině zcela zásadně nevyhovuje společnost dalších spoludovolenkářů. Tedy ta blízká společnost. Naopak často jedeme s kamarády ve stejný termín na stejné místo ale stylem: každý se dopraví samostatně, každý si sežene ubytování sám a večer si vždy zavoláme a domlouváme se: "jedete s námi zítra na výlet? aha, jdete se koupat. Tak jo zavoláme si zítra a skočíme společně na večeři". A tohle nám i našim dětem vyhovuje moc.

Nicméně nezatracujte ty, co se rádi skupinují. Všichni neumějí třeba řeči či nemají orientační smysl (ani s mapou) a jedou spolu právě proto. Nedávno jsem kupříkladu byl sám autem v Dánsku a kdesi v "divočině" u moře jsem si vlastní blbostí vybil baterku. Přestože anglicky umím, mám v autě navigaci a několik papírových map a mobil měl signál, docela jsem se orosil při vysvětlování, kam přesně mě mají žlutí andělé přijet zachránit. Neumět řeč, tak tam stojím doteď.

Tož tak. janekz
Re: Jedno auto alebo viac áut ?
24. 08. 2005 13:39
Myslím, že při dnešní kvalitě aut, dálnicích, mobilní komunikaci, sítí ČS a odpočivadel, kdy člověk jen podle kvality dálnice pozná v jaké je zemi, tak jezdit sólo Chorvatsko (a vůbec celou západní Evropu) není důvod k vážnějším obavám. Navíc mají pravdu ti, kteří tvrdí, že spolujízda je omezuje, poznal jsem to mnohokrát, kdy jsem s obyčejnou Felicií předjížděl kolony daleko silnějších vozů, které se navzájem musely hlídat. Navíc máme se ženou zásadu, že se nechceme na dovolené s někým ještě otravovat (ale líbí se mi postup janekz při nezávislých společných dovolených). Samozřejmě o něčem jiném je cesta do Bulharska a jiných detinací (tahá mně tam na příští rok můj známý, ale přiznám se, že mně asi nepřesvědčí), tam bych se vydal sólo už s jistými obavami.
Re: Jedno auto alebo viac áut ?
24. 08. 2005 16:18
Zamezeni co nejvetsimu jezdeni "v kolonach" je i (krome vlivu vyrobcu silnejsich znacek a modelu) duvodem, proc sousedni Nemecko jako skoro jedina zeme v Evrope nezavadi plosna omezeni rychlosti na dalnicich.
Jizda v kolone vede po nekolika desitkach kilometru ke snizeni pozornosti, protoze auto v tandemu ridi nizsim poctem podnetu (stejna brzdova svetla a blinkry), nezli kdyz se musi prizpusobovat ruznym novym jevum a reagovat na ne.
Souvisi to i s poklesem vyplavovani adrenalinu do krve, ktery je de facto palivem pro ogananismu v pripade potreby rychle a nepredvidatelne reakce. Pokud jeho hladina klesne pod urcitou mez, je uz pozde zabranit kolizi. A pritom vzdalenosti mezi auty "sprazencu" jsou obvykle stejne na zacatku jako na konci".
Tohle hledisko (bezpecnost sebe a sve posadky) beru jako nejdulezitejsi. Kazdy organismus je staveny na jine tempo a reakci na podnety. Nemam ale nic proti tomu se obcas nekde na odpocivadle nebo u obeda dat na chvili dohromady a pokecat si.
Jarda J.
Re: Jedno auto alebo viac áut ?
24. 08. 2005 18:49
Jak čtu na tomto foru radši jezdíte sami. Buď Vás někdo brzdí, nebo není dobrý řidič.Ale žádný učený z nebe nespadl.Je to třeba pohodlnější jet sám,na nikoho se nevázet, ale někdo si to netroufne, nebo má strach z delší cesty.Jednou mu to ukážete a po druhé už pojede. My jezdíme mnoho let ve více autech a nikdy si nikdo nestěžoval, že jeden druhého omezuje třeba v rychlosti, nebo že někdo potřebuje na WC, tak se prostě zastaví dáme si kávu kdo kouří cigáro a jede se dál.Pro mě začíná dovolená už jízdou a jestli přijedu na místo o 2- 3 hod. déle nic se neděje.Chorvatsko nikomu neuteče.
pito
Re: Jedno auto alebo viac áut ?
25. 08. 2005 08:14
JardaJ: Mne vyšla cesta do Orebiču na 1150 km. Tiež sme precestovali tie ostrovy a ostrovčeky okolo Pelješacu. Raz sme išle na lodke so skleným dnom, to bolo super, ale nazad sme museli ísť trajektom z Korčulu, lebo začalo nepekne fúkať ta ich bura. K tejto teme kolon, mam nepeknu skusenost. Cestou do Chorvatska, išli sme na dvoch autách, som išiel na Slovensku a v Maďarsku prvy. Tak som sa snažil držať odstup od auta za mnou. V Chorvatsku ma na diaľnici po prestávke vždy predbehli a stretli sme sa vždy na dohodnutom mieste. Rozdiel cca 5 minút na 200 km. Na pobreží sme už išli sami. Ale celou cestou domov sa mi lepili na zadok a tak to aj skončilo. V Maďarsku v noci som musel na križovatke pribrzdiť, oni boli blízko aj keď som im vravel aby išli s väčším odstupom a ešte sa obzerali. Tak sa stalo, že mi skoro skončili v kufri, silno zabrzdili a skončil v kufri u nich nejaký maďar. Najlepšie bolo, že my sme si ani nič nevšimli. Zistili sme to až, keď sme zastavili na dohodnutom mieste, až na Slovensku. Môj názor: v kolónach nejazdite. Skupiny to áno, ale komunikácia cez mobil či vysielačku a odstup aspoň kilometer.
Jarda.J
Re: Jedno auto alebo viac áut ?
25. 09. 2005 19:18
pito. Jak se máš? tak máme po dovolený a můžem se těšit na další.Na Pelješacu to bylo výborný, projeli jsme celý ostrov od Orebiče po Ston s návštěvou Korčuly. Jeli jsme ve 4. autech a nemělo to chybu.Byla to perfektní cesta. Někdo tady píše, že radši jezdí sám. Má to určité výhody a nevýhody. Když jsme se vraceli z dovolené tak před Vídní to bylo asi v 00.30 hod. mě přestal dobíjet alternátor. Kdybych jel sám tak jsem byl v prčicích. S kamarádem jsme si vyměnily baterie a já na ní dojel až do Čech tam jsem koupil náhradní a na ní jsem dojel až domů. Oprava alternátoru přišla na 3.800,-kč. + 1.300 baterie. Kdybych si objednal odtah vyšlo by to podstatně dráž. Můj názor je více aut, ale to záleží na každém. Jinak abych se vrátil k dovolené byla super , výborná parta a spolubydlící. Promiň, že jsem ti tak dlouho neodepsal. Měj se pěkně a pozdravuj přátelé na Slovensku.Zdraví tě Jarda.
Jeli jsme ve dvou. Já jsem jako zkušený "táhnul" a kamarád mi musel prostě stačit. Když chtěl zastavit tak mě prozvonil mobilem. Jelo se mi dobře, i v noci jsem ho celkem snadno hlídal v zrcátku. Na poplatcích jsem na něj vždycky počkal. Nejhorší to bylo na semaforech v Mariboru. Jeden si tam musel dát na červenou, jinak bych mu zmizel.
Nevím zda cituji přesně HR bilboardy "Nežulite, ste na otmoru".

NE ŽURITE, NA ODMORU STE
My jsme jeli ve třech. Docela dobrý až na to když si ten před váma hraje neustále na dálnici s plynem a brzdou, jinak good, čím víc lidí, tím lepší. No nejvíc na palici je když musíte hlídat jestli je ten za vámi opravdu ten kdo má být. To asi nejvíc unavuje. Občas sme přejeli nějakej ten semafor ve slovinsku, pač tam sou vodorovně, ale jinak dobré. Myslim si, že lepší je víc aut. V létě pojedem asi už jen dva a berem vysílačky a uvidíme.
fery
Re: Jedno auto alebo viac áut ?
16. 03. 2006 15:59
jeď sáááááám,sejdete se v cíli
PP
Re: Jedno auto alebo viac áut ?
16. 03. 2006 16:09
Ty vysílačky jsou dobrá volba a je to i mnohem bezpečnější než se furt hlídat.
div
Re: Jedno auto alebo viac áut ?
16. 03. 2006 17:10
fery napsal(a):
-------------------------------------------------------
> jeď sáááááám,sejdete se v cíli


Přesně tak, pořád koukat do zrcátka a čekat nebo naopak koukat do dálky a šlapat na plyn aby se jelo pohromadě nemá smysl. Zažil jsem to jednou a od té doby sraz v cíli, nebo náhodou na odpočivadle, na hranicích apod.
igy
Re: Jedno auto alebo viac áut ?
18. 03. 2006 17:40
Zásadně sám a pokud s někým, tak si třeba cestou určit nějaká místa, kde se sejdete, nemá cenu se celou cestu "hlídat" - to se z toho zblázníš.
Starouš
Re: Jedno auto alebo viac áut ?
18. 03. 2006 17:46
Také poze sám, jezdil skoušel jsem 2 i více aut, je to děs. Neustále se hlídat, čekat na toho druhého, když tě rozdělej třeba semafory, chvíli mu nevěnuješ velkou pozornost a on stojí s poruchou, on chce spát ty jet, neustále kontrolovat, jestli ten kamion zvládnete předjet oba či ne. Už jezdim jedině sám a teď navíc s karavanem, bych nechtěl ještě jednoho kolegu sebou, to by se tam jelo hodně dlouho.
Re: Jedno auto alebo viac áut ?
18. 03. 2006 20:13
fery napsal(a):
-------------------------------------------------------
> jeď sáááááám,sejdete se v cíli


přesně tak chlapi, to bych měl po příjezdu tik ve voku od čučení do zrcátka. Ani omylem !!!!
PP
Re: Jedno auto alebo viac áut ?
18. 03. 2006 21:20
Jediná výhoda jízdy ve dvou je možnost pokecání na benzinkách při kafi v noci,kdy v případě že jedu sám,radši bych jel dál ospalý než bych vysedával při tom kafi sám,když famílie spí v autě.
Takže co se týče samotné jízdy,lepší je jednomu,o tom není pochyb.
Co se týče pauz po cestě,je lepší mít partnera.thumbs up
Re: Jedno auto alebo viac áut ?
18. 03. 2006 21:25
Plus ti ten druhý pomůže v případě poruchy.
PP
Re: Jedno auto alebo viac áut ?
18. 03. 2006 21:26
antarfus,došel ti mail?
omlouvám se za oftopic
Re: Jedno auto alebo viac áut ?
18. 03. 2006 21:37
Díky, došel.
To je přesně to co jsem potřeboval.
Ještě jednou díky.
Re: Jedno auto alebo viac áut ?
18. 03. 2006 22:01
během roku najezdím desetitisíce km a vždycky sám. Nevidím důvod, proč bych na dovču potřeboval asistance. Unavuje to a zdržuje.
Lukas .H. Elantra
Re: Jedno auto alebo viac áut ?
19. 03. 2006 20:33
Jo jasně se vším co tu bylo zmíněno souhlasím, sice je lepší jet s někým a na benzínkách popřípadě na hranicích pokecat, dát kafe atd., ale za ty nervy to asi fakt nestojí..Zkusim to navrhnout kolegovi, ačkoliv nebude asi moc spokojenej.
fery
Re: Jedno auto alebo viac áut ?
20. 03. 2006 06:36
sáááám,to je jasný,na benzinkách pokecáš a popiješ kafíčko s ostatními řidiči,kteří jsou na tom stejně jako Ty a ještě můžeš dostat cennou info o jiných destinacích,než by Ti řekl známej,což není k zahození
avatar Re: Jedno auto alebo viac áut ?
20. 03. 2006 08:24
Jezdíme 3 auta a je to v naprosté pohodě. Letos jedeme dokonce 4 auta. Nikoho v zrcátku nehlídám, každý hlídá jen auto před sebou. A když jedem všichni kamarádi tak se bez problémů domluvíve kdy jet , kdy zastavit a pod. Pro mě je jízda v "koloně" veselejší.
Tomino
Re: Jedno auto alebo viac áut ?
20. 03. 2006 09:21
Jel jsem 6x v koloně 2 - 5 aut a 2x sám. Sám je nepochybně lepší, jedeš si jak chceš.Letos jedu se známými ( 3 vozy ) a asi budem praktikovat systém srazů, kontrolních bodů - podle mapy.Když se někdo trhne, nic se neděje.Cesta je tak profláklá a číst umí každý.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 105
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.