Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Rady na cestu k Jadranu.

Autor Děda 
Rady na cestu k Jadranu.
18. 06. 2013 19:57
Rozhodl jsem se založit nové téma, doufám, že mi to prominete?
[www.tourist-centrum.cz]
Re: Rady na cestu k Jadranu.
19. 06. 2013 08:44
Re: Rady na cestu k Jadranu.
19. 06. 2013 09:38
Škoda, že nemají pobočku v Prazeconfused smiley
avatar Re: Rady na cestu k Jadranu.
19. 06. 2013 16:45
Na to je tady toto vlákno, navíc nastavené jako první.
Fakta pro cestu do Chorvatska 2013 (FAQ)
avatar
mdr
Re: Rady na cestu k Jadranu.
19. 06. 2013 17:55
Zdá se mi, že ty informace nejsou úplně čerstvé, alespoň u trasy č.2 mě zaujala věta "Až na krátké úseky na Slovensku a u Maďarsko - Chorvatských hranic nesjedete z dálnice". Vždyť na Slovensku je D2 kompletní už hezkých pár let od hranice po hranici a dálniční přechod z maďarské M7 na chorvatskou A4 už taky několik let.
avatar Re: Rady na cestu k Jadranu.
19. 06. 2013 18:35
... pozor v informaci o Chorvatsku, viz. výše ... je chybně uvedeno telefonní číslo ... 987 ...
v případě nouze ( oprava vozidla na silnicích v Chorvatsku ) volejte HAK ( Hrvatski autoklub ) správné telefonní číslo je 1987 ... bez další předvolby ...



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Bessy (19. 06. 2013 21:27).
avatar Re: Rady na cestu k Jadranu.
29. 06. 2013 17:27
Z Ba do Umagu a spat, sme sli busom okolo 21:45 a v BA sme boli o 4:30. Stali sme len chvilu v Maribore na pumpe. Luxusne nove WC zdarma na rozdiel od predchadzajuceho roka s inou cestovkou, kde sa stalo v Rakusku - spinave starsie WC bez zrkadla a senzorovych vodovodov. V Rakusku na pumpe mala bageta s kuskom sunky 3,5€, v Maribore 2,5€ velka oblozena bageta. Aj ten isty nanuk bol v Rakusku drahsi.
Jeden rok sme sli cez Madarsko s jednou cestovkou, aby usetrili za dialnicne poplatky. Bus siel vnoci po starych popraskanych cestach v kukuricnych poliach v Madarsku a na kazdom kruhaci ma to zobudilo. Cesta trvala ukrutnych 12hodin v starsom buse. Madarsky policajti len tak z nudy zastavovali busy s detmi a vsetci o polnoci rozospati vystupit, asi preto, lebo zadarmo opotrebujeme ich cesty. Niekde som cital, ze ked im dali turisti pivo, tak nerobili problemy.
Cez Swechat-Gratz-Maribor-Lublana-Dragonja- Umag som ani necitil ci autobus ide, alebo stoji. Bus bol uplne novy. Az na koniec v Chorvatsku na serpetinach.
Dialnica do Vodic (cez mala kapela, gospic, atd.) ako som cital vo viacerich spravach, aj z pocutie od znamych je nekvalitna, nekvalitne zvodidla a dost smrtelnych nehod.
Ked bus rozvazal po letoviskach Rijeka-cez tunel Ucka- Labin(Rabac)-priserna serpentina cez Barban serpentina -Rovinj-Porec-Novigrad-Umag su cesty priserne. Okrem tunela. Neslo sa po dialnici.
V druhej polovici augusta niesu v noci ziadne kolony. Za vsetky roky aj cez madarsko aj slovinsko som ziadne nevidel.
Len sme kratko zastavovali na mytniciach. Tunel Ucka tiez vybera poplatky


Tento odkaz na zatazenie ciest je starsi ale moze pomoct.
[postimg.org]

trasy zo Slovenska
[www.chorvatsko.atour.sk]

Smiesne bolo, ked nasi znami aby usetrili isli cez Madarsko po starych cestach Vysli z Ba tak ako mi a prisli o 5 hodin neskor ako mi a nevyspali sa-museli soferovat.
Dalsi kolega z prace isiel lietadlom a druhi kolegovia sli autom. Kvoli 16 hodinovemu meskaniu lietadla prisiel do toho isteho hotela cely spoteny v dobe, ked nasi uz boli v mori na nafukovacke. A ledva sa prenho nasla volna izba. Najprv mu necheli dat. Lebo hotelieri rezervuju niekedy popredu aj viac izieb ako maju, aby nahodou pri nejakom stornovani nemali prazdne izby. Ale dalamacia je pre mna daleko autom, lietadlom zase drahe letiskove poplatky, caste aj 24 hodinove meskanie, nechutne kontroly, Kamosku namatkovo prehladavali a nestihla lietadlo. Nedovolia mi zobrat do lietadla mineralku drobcek, len kupit za 5 euro na letisku nejaku bublinkovu zbrndu z cukrom. Sladke nepijem a z bubliniek ma boli hrdlo. Nedovolia zobrat 50faktor opalovaci krem, lekarsky alkohol atd.



Upraveno 2krát. Naposledy upravil dino111 (29. 06. 2013 19:51).
avatar Re: Rady na cestu k Jadranu.
29. 06. 2013 20:46
Zajimavé, ale většína zde chodí vlastní dopravou a tak rozlišujeme autobusy na ty co fičí a ty co musíš předjet...a take souhlas, že o pár řádku výš jsou stejné info "Fakta" a se zvonečkem.
avatar Re: Rady na cestu k Jadranu.
29. 06. 2013 21:34
dino111, nechci ti brát iluze, nicméně pokud vyrazím z Blavy přes HU po 86, v Lendavě to posadím na SLO dálnici na Maribor - Ljubljanu... tak ryze teoreticky tam budu cca o hodinu později... realita je ještě o něco méně. Pokud pojedeme ve špičce, tak ty se pod Vídní potkáš se všemi (i co jedou dál na Split, Makarskou atd.) . Pod Grazem se sjedeš s další várkou... Přes HU je to od Lendavy na Maribor skoro prázdné (pominu-li pár Maďarů, co jedou do Itálie) a od Mariboru na Ljubljanu už jedou jenom ti na Istrii... Takže sečteno podtrženo ve špičce se s klidem stane, že tam dojedeme současně... smileys with beer... a tvá trasa je na nějaký problém náchylnější... že nebudu platit v AT a je to o 20km kratší je drobný bonus...zejména pokud jedeš na více než 10 dnů...

Nechci tím začít diskuzi o nějakých pár minut, ale rozhodně to přes HU po 86 není nějaký "průser" v řádu hodin, jak popisuješ... optavdu netuším, co a kde ti tvoji známí dělali těch 5 hodin navíc eye popping smiley To se snad ještě stavili u Balatonu v Badascony na vinobraní grinning smiley
Re: Rady na cestu k Jadranu.
05. 01. 2014 09:56
Docela zajímavý web pro cestovatele nejen do Chorvatska:

DROMEDÁR


Re: Rady na cestu k Jadranu.
24. 05. 2014 21:36
dnes jsem telefonicky mluvil s bráchou co žije v chorvatsku a říkal mi že celníci bez ohledu na evropské paragrafy se budou zaměřovat na technický stav vozidel a zejména na množství dovážených potravin.Pokud jich povezete výrazně více než na denní spotřebu,zaplatíte obrovské clo (2-10 tis. Kn).Údajně také v hlavní sezoně zdraží potraviny a pivo v restauracích (40 kn/litr).Chtělo by to ověřit od někoho kdo žije v HR nebo má o tom přehled,jestli tady nefabuluji
avatar Re: Rady na cestu k Jadranu.
24. 05. 2014 21:50
clo? od kdy se v EU platí clo?

_______________________________________________________
Re: Rady na cestu k Jadranu.
24. 05. 2014 21:56
V hlavní sezoně téměř vždy zdraží potraviny a cena piva 40 kn/litr je v mnoha restauracích běžná již dávno. Tedy nevím, co je na tom nového.
Co se týče celníků, tak v zásadě platí, že zboží, které si veze cestující, nepodléhá clu ani DPH. Pokud má množství, které by se dalo brát jako že není jeho, ale je to obchodní zboží, tak by mu možná mohli vyměřit DPH, ale určitě ne clo. A sazba 2-10 tisíc kn je naprosto vycucaná z prstu. Tedy zřejmě jedna paní povídala.
Re: Rady na cestu k Jadranu.
24. 05. 2014 22:01
zapomínáš že tato zaostalá balkánská země je v nějaké jiné EU než my. Viz. zkopírováno z internetu

Celní a devizové předpisy:
deklarovat na hraničním přechodu dovážené valuty není nutno, pokud jde o částky odpovídající době pobytu. Dovoz potravin a nápojů do Chorvatské republiky je omezen na “přiměřené množství vzhledem k délce cesty a počtu cestujících”. Určení “přiměřenosti” je v kompetenci celních orgánů. To znamená, že větší množství dovážených potravin celní kontrola nemusí propustit, případně může požadovat zaplacení cla. Celní předpisy Chorvatské republiky povolují bezcelní dovoz předmětů osobní potřeby. Termínem “předměty osobní potřeby” jsou podle celního zákona myšleny výlučně předměty určené pro osobní potřebu během cesty a po dobu pobytu v zahraničí (oděvy, obuv, předměty osobní hygieny). Rovněž je možné dovézt (pro osobní potřebu) 1 kameru (16 mm), 1videokameru, 1 dalekohled, 1 kazetofon, 1 laptop, 1 osobní počítač, výstroj pro kempování (stan, apod.), 1 kolo, 1 moped, sportovní výstroj, výstroj pro sportovní rybolov, výstroj pro potápění, 1 přívěs, 1 plavidlo. Výše uvedené předměty se nahlásí na hraničním přechodu a po ukončení pobytu je nutné je opět vyvézt. Kromě výše uvedeného je možné bezcelně dovézt max. 200 cigaret nebo 20 doutníků, 1 l tvrdého alkoholu, 2 l vína nebo jiného obdobného alkoholického nápoje, 50 ml parfému. Toto opatření se nevztahuje na osoby mladší 17 let. Předměty, jejichž úhrnná hodnota překročí částku 300,-HRK a na které nelze pohlížet jako na předměty osobní potřeby, jsou procleny na hraničním přechodu při vstupu do Chorvatské republiky:

- do úhrnné hodnoty 5000,-HRK - celní daní 10% + 22% DPH ( např. u piva, tabákových výrobků, nealkoholických nápojů je zapotřebí ještě počítat s tzv. zvláštní daní)
- do úhrnné hodnoty nad 5000,-HRK - celní daní dle celního sazebníku + 22%DPH, eventuelně zvláštní daň (např. 1 hl piva 200,- HRK, 1 hl nealkoholických nápojů 60,- HRK)

Kurzy: 1 HRK = cca 4,13 Kč, 1 EUR = cca 7,52 HRK

Dovoz většího množství potravin podléhá sanitární kontrole na příslušném hraničním přechodu. Jedná se zejména o dovoz mléka a mléčných výrobků, pečiva a těstovin, alkoholických a nealkoholických nápojů, cukrářských výrobků. Dovoz masa a masných výrobků je zakázán. Veškeré informace na: Celní správa Chorvatské republiky (tel.:00385 1 6102333), www.carina.hr Dovoz drog a jiných omamných prostředků do Chorvatska není dovolen. Trestné je i užívání drog. Pokud chorvatská policie tento přestupek zjistí, pachatel je potrestán peněžitou pokutou a následně vyhoštěn se zákazem pobytu na území Chorvatska. Psi a kočky v doprovodu svého majitele musí mít mezinárodní očkovací průkaz.
Re: Rady na cestu k Jadranu.
24. 05. 2014 23:06
Jen žádnou paniku se clem smiling smiley, aktuální a úplné informace jsou zde na webu MZV ČR
Re: Rady na cestu k Jadranu.
25. 05. 2014 15:55
Kto mi poradi co znamena ta dopravna znacka [www.rajce.net]
avatar Re: Rady na cestu k Jadranu.
25. 05. 2014 16:33
Vidím jen jednu dopravní značku: P6 "Stůj, dej přednost v jízdě", obecně řečeno STOPku.
Re: Rady na cestu k Jadranu.
25. 05. 2014 16:55
Podle mne ta cedule znamená, že je tam automaticky a nějakým senzorem řízený jednosměrný provoz, takže první auto na červenou si má stoupnout dostatečně blízko k semaforu, jinak se zelené nedočká.
avatar Re: Rady na cestu k Jadranu.
25. 05. 2014 18:32
Mělo by to znamenat zastavit tak aby měl rozhled do křižovatky a ne mimo něj.

________________________________________________________________________________________________________________________________
Molunat 1986, Novigrad 1990, 4x Crekvenice 1991-1994, 10x Nerezine 1995-2005, Zlarin 1997, Žuljana 1998, Paklenica 2008, Pelješac Luka Dubrava 2011-2015, Fajana 2017, Crekvenica 2019, Lošinj Sveti Jakov 2020, Pag Šimuni 2023
avatar Re: Rady na cestu k Jadranu.
25. 05. 2014 18:35
Darko: Ze kdy jsou to informace, že je Kuna za takovéhle peníze.
Vozil jsem do Chorvatsko kdykoliv cokoliv a nyní když jsou v unii tak už vůbec není třeba se něčeho obávat.Takže neděs ostatní méně zkušené. Jediné co kontrolují jsou doklady, celníci už na přechodech nejsou.

________________________________________________________________________________________________________________________________
Molunat 1986, Novigrad 1990, 4x Crekvenice 1991-1994, 10x Nerezine 1995-2005, Zlarin 1997, Žuljana 1998, Paklenica 2008, Pelješac Luka Dubrava 2011-2015, Fajana 2017, Crekvenica 2019, Lošinj Sveti Jakov 2020, Pag Šimuni 2023
avatar Re: Rady na cestu k Jadranu.
25. 05. 2014 18:39
MotoMoto - obdivuji tvuj optimismus, ale jestli máš představu ,že když jsou v unii ,že můžeš vozit cokoli bez omezení tak se hodně pleteš. A to, že nestojí celníci na přechodu neznamená,že tě nemůžou zastavit třeba 20km za čárou a tam tě probrat.
avatar Re: Rady na cestu k Jadranu.
25. 05. 2014 18:44
Věř tomu že nemůžou. smileys with beer

________________________________________________________________________________________________________________________________
Molunat 1986, Novigrad 1990, 4x Crekvenice 1991-1994, 10x Nerezine 1995-2005, Zlarin 1997, Žuljana 1998, Paklenica 2008, Pelješac Luka Dubrava 2011-2015, Fajana 2017, Crekvenica 2019, Lošinj Sveti Jakov 2020, Pag Šimuni 2023
Re: Rady na cestu k Jadranu.
25. 05. 2014 18:51
7 zavařených sklenic to asi nezabaví.
Jde převézt podstatně více potravin a alkoholu.
Je to někde na netu,ale mně se to nechce hledat.
Ať si kontrolují, já tam nic takového nemám.
thumbs down
Re: Rady na cestu k Jadranu.
25. 05. 2014 18:56
bubo236: pravděpodobně myslíš ceduli tu vzadu, né stopku. Tahle cedule u tunelu Pitve upozorňuje na to, že máš najet k ústí tunelu tak, aby tě zaznamenal senzor automatiky, která řídí semafory v tomto tunelu. Pokud stojí auto daleko od senzoru, automatika která řídí semafory ho nezaznamená a může tam stát až do soudného dne.
avatar Re: Rady na cestu k Jadranu.
25. 05. 2014 19:00
MotoMoto - opět meleš kraviny a pleteš tím druhým hlavu. Tady máš doklad toho co může kontrolovat Celní správa u nás a stejný je to v celé unii.
Re: Rady na cestu k Jadranu.
25. 05. 2014 19:06
Tak tady je odkaz.Co a kolik je možno naložit do Chorvatska.

[www.chorvatsko.cz]
smileys with beer
avatar Re: Rady na cestu k Jadranu.
25. 05. 2014 19:11
Myslím, že nemelu. Ano zastavit Tě mohou, ale když si řádně přečteš co kontrolují, tak kromě ukradených předmětů (ty slušný člověk nevozí na dovolenou), jak vyplývá z textu, je ZBOŽÍ.
Ty vozíš nějaké zboží na dovolenou? Já nikoliv.
Celní řízení a správa cel – jedná se například o


· provádění celního dohledu a celní kontroly u dováženého, vyváženého a prováženého zboží;


· rozhodování o přidělení celně schváleného určení zboží; o zajištění celního dluhu, rozhodování o určení celní hodnoty;


· kontrolu dodržování obchodně politických opatření ČR a EU, zákazů a omezení při dovozu, vývozu a tranzitu zboží; řízení o porušení celních předpisů, rozhodování o zajištění zboží důležitého pro řízení o porušení celních předpisů;


· pátrání po zboží protiprávně dovezeném nebo vyvezeném nebo odňatém celnímu dohledu a zjišťování osob, které zboží tomuto dohledu odňaly nebo se tohoto odnětí zúčastnily, anebo toto zboží získaly.

________________________________________________________________________________________________________________________________
Molunat 1986, Novigrad 1990, 4x Crekvenice 1991-1994, 10x Nerezine 1995-2005, Zlarin 1997, Žuljana 1998, Paklenica 2008, Pelješac Luka Dubrava 2011-2015, Fajana 2017, Crekvenica 2019, Lošinj Sveti Jakov 2020, Pag Šimuni 2023
Re: Rady na cestu k Jadranu.
25. 05. 2014 19:13
Zahajskej, velmi pekne dakujem za vysvetlenie.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil bubo236 (25. 05. 2014 19:15).
avatar Re: Rady na cestu k Jadranu.
25. 05. 2014 19:17
dollpa - díky thumbs up
motomoto - víš vůbec cos napsal? Nebo máš nějakou nemoc? Tohle jsi napsal :"Věř tomu že nemůžou. " Tak můžou tě zastavit a probrat nebo ne???? To že nic nepašuješ je věc jiná ,ale stejně jak je víše uvedeno si nemůžeš dělat co chceš. Když povezu demižon slivovice tak už pašuju.
avatar Re: Rady na cestu k Jadranu.
25. 05. 2014 19:22
Nechytej mě za slovo, omlouvám se že jsem v rychlosti odpověděl, že tě nesmějí zastavit. Ano mohou, ale pak už nic moc. Vozím sebou spousty věcí a vždy jsem vozil a nikdy nic. Ani na hranicích ani jinde.
Co vím od českých celníků tak většina prohlídek je na předběžné udání, nebo sledování. Málokdy po něčem jdou náhodou, myslím když byli na hranicích.
Neřešme tu blbosti, pokud tu je někdo koho postihlo někdy něco takového, že mu někdo sebral potraviny, tak ať se ozvo. Jasně když povezu 20 bas rumu, tak mohu čekat postih.
Když jsem si vezl do Chorvatska ledničku, tak mě na hranicích řekli, že musím zaplati clo, pokud jí nehodlám vézt zpět, zaplatil jsem a bylo to. Není co řešit.

________________________________________________________________________________________________________________________________
Molunat 1986, Novigrad 1990, 4x Crekvenice 1991-1994, 10x Nerezine 1995-2005, Zlarin 1997, Žuljana 1998, Paklenica 2008, Pelješac Luka Dubrava 2011-2015, Fajana 2017, Crekvenica 2019, Lošinj Sveti Jakov 2020, Pag Šimuni 2023
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 59
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.