Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

A je to tady - cestovatelská sezóna 2017 a dopravní novinky

Autor Zahajskej 
avatar Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
26. 01. 2013 10:00
To waja: moc děkuji za hodnotné informace!!! Zrovna ty mnou výše zmiňované fotky byly ty tvé!!!
(jen jsem při psaní toho mého příspěvku nemohl najít ten tvůj příspěvek, kde jsi měla na ně odkaz) grinning smiley
Wajo, moc se mi ta fota líbila a i ty tvé popisky k nim - paráda!!!! thumbs up
I jsem si uvědomil, že pod tím Splitem je to takové jiné, to Biokovo atd. a že zas asi někdy vyrazíme tam, i když ten Hvar to už je dost daleko, avšak dnes, když je ta dálnice... Avšak dovolená v HR je pro nás nyní prostě Primošten, kde je slanost moře výtečná, oproti třeba nedávno navštívené Omiši (kde však je zrovna Cetina)...no, to je už na jiné téma. Zpět k tomuto "dopravnímu".
Pokud jde o případné objezdy rakouských tunelů, tak si v podstatě stačí pamatovat asi toto:
Bosrucktunnel - exit 57 a 69 a městečko Liezen (příp. Spital am Pyhrn)
Gleinalmtunnel -exit 133 a 165 a městečko Bruck an der Mur

To Kudu: dívám se do mapy a to ten Trieben je u exitu 86 čili tam, kde není žádná objízdná trasa kolem placeného tunelu, takže to je spíš pro ty opravdové nadšence, co Alpy chtějí projet zcela mimo dálnice yawning smiley. Avšak díky za tip.
Stoupání u Klagenfurtu jsme kdysi hodně dávno absolvovali s naším nezapomenutelným strojem Lada 2105 a měla holka co dělat, ale zvládla to perfektně smiling smiley - je pravda, že na takovéhle zážitky se krásně vzpomíná a tak se těším aspoň na těch pár zákrut na traze Liezen a exit 57 yawning smiley.
avatar Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
26. 01. 2013 13:59
Aleš 80:
díky za pochvalu.
Ty dva tunely jsme se chystali objet už několik let. Při cestě k moři v Rakousku pravidelně pršelo, vlastně nepršelo, ale hrozně lilo. A jet v nepřetržitém lijáku do hor není moc dobrá volba. Předloni lilo celou cestu i přes Slovinsko, museli jsme dokonce zastavit a dvě hoďky počkat, než se déšť umoudří, silnice byla jedna velká řeka. A když některý rok po cestě nepršelo, tak bylo pod mrakem a vrcholky hor nebyly vůbec vidět, tak jsme to také vzdali. A to jezdíme vždy v sezoně v srpnu. A na zpáteční cestě jsme měli téměř pokaždé naspěch, protože se nikdy nedokážeme donutit odjet o den dříve, je nám líto času, který můžeme ještě strávit u moře. Až vloni se nám poštěstilo po cestě slunečné počasí i přes Rakouské Alpy, takže jsme si udělali vyhlídkovou cestu. Co se týká finančních nákladů, tak moc oproti placeným tunelům neušetříte, a časově je to dost velké zdržení. My jsme to pojali jako oddech po průjezdech nekonečnými alpskými tunely, já z nich mám vždy skoro fóbii a manžel raději řídí za denního světla, takže si odpočinuly hlavně naše oči.

A co se týká místa pobytu u moře, projeli jsme toho opravdu hodně, ostrovy od severu i pevninu (mimo Istrie, ta nás neláká) , až pod Dubrovník, Cavtat, z pevniny je pro nás top destinace také Primošten a z ostrovů se nám líbilo na Lošinji. Pelješac je také nádherný, byli jsme tam jednou, ale pro nás je to moc daleko. Vždy jsme jezdili na jiné místo, za poslední léta jsme zapustili kořeny na Hvaru, a i když si říkáme, že další rok bude změna, tak se nám ty kořeny nedaří zpřetrhat. A navíc, když porovnávám jiná místa, tak mám pocit, že se našemu Hvaru nic jiného nemůže vyrovnat. Tím nechci kritizovat jiná místa, posuzuji to jen podle našich vlastních požadavků na prožití dovolené. Co člověk, to jiný názor na destinaci a ubytování (naopak, mnoho známých nám říká, že tam, kam jezdíme my, by oni nikdy nejeli). Ono je v dnešní době hodně možností hledat informace na netu, mapách google, nebo především tady na fóru. Když jsme začínali do Chorvatska jezdit, tak jsme dle papírové mapy našli místo, kde jsme ještě nebyli, případně jsme si prohlídli pár načinčaných obrázků z katalogu některé CK a vyráželi prakticky do neznáma. Párkrát jsme si naběhli a dovolenou jen přežili, to bylo třeba v Kupari pod Dubrovníkem. Uprchli jsme tam odtud po třech dnech s depresí, že tam už nikdy. A proto pro letošek opět ostrov Hvar, i když nás ta dálka také už zmáhá, máme však výhodu možnosti delšího pobytu, tím se nám ta cesta trochu kompenzuje. Ale, aby jsme si udělali alespoň částečnou změnu, budeme trávit první část dovolené na jiném místě ostrova, než kam pravidelně jezdíme. A i díky lidičkám tady na fóru, si dovedu skoro přesně představit, do čeho "jdeme".

To už jsem také hodně odbočila od tématu, ale k cestovatelské sezoně 2013 i toto tak trochu patří.
avatar Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
26. 01. 2013 18:48
To waja: abych to upřesnil, tak u těch popisků se mi hrozně líbilo to vyjadřování pocitů - podobné pocity prožívá asi většina z nás. A i vtipnost: "Tento (snad) maják jsem fotila už 100x a tak tedy po to prvý... po sto druhý..." atd. :-) To je snad v albu 2010.

K tunelům: jasně, objezdy uskutečnit jen pokud je dostatek času a hezké počasí bez deště. Avšak asi málokdo ještě nezažil déšť při průjezdu Rakouskem :-), takže naděje na trocha horského dobrodružství je malá, avšak o to cennější to pak je :-).

K místu pobytu v HR: sice to pravda je odbočení od tématu "cesta", ale velmi zajímavé! Možností kam jet je opravdu spousta a dnes díky internetu jsou možnosti výběru a udělání si představy o daném místě obrovské. Avšak často to funguje tak, že když člověk najde to "své" místo, tak se tam rád vrací a nehledá dál. A nebo je to stoupajícím věkem?... no nic :-)
Podívám-li se na snímky z vašich cest po Hvaru, (např. zde ) tak se mi Hvar líbí - je to asi taková "divočina", kde je podstatně méně turistů. Avšak jak se shodneme, je to daleko, takže v našem případě budeme muset počkat, až děti ještě více odrostou :-)
Prozatím nám bohatě postačí "blízký" Primošten yawning smiley



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Aleš 80 (26. 01. 2013 18:56).
avatar Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
26. 01. 2013 19:43
Aleš 80:
vůbec se nebráním říci, že člověk stoupajícím věkem tak trochu zakrňuje a nevyhledává změny. Musím souhlasit, když jsme jezdili s dětmi, tak ne moc velké dálky a vystačili jsme si v pohodě s tím Primoštenem. A tam, kam jezdíme teď, bychom rádi vzali naše vnoučata, ale naši mladí nám je nechtějí půjčit, že jsme se na "stará kolena" naprosto zbláznili a prý by měli o ně starost. A o nás strach nemají? moody smiley Ta místa, která máme my oblíbená, nejsou nic pro ty, kteří vyhledávají společnost a zábavu, takže raději bez těch dětí. Je nám to trochu líto, ale všude si dokážeme najít přátele, takže nejsme nikdy sami. A navíc s námi jezdí náš pejsáč cestovatel.
avatar Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
26. 01. 2013 20:55
waja: všemu rozumím :-)
Někde jsem četl, že jezdíte do HR přes Německo. Tato trasa není moc "propagovaná", ale dívám-li se do mapy, tak je to pro nás západně od Prahy (a možná i včetně ní) velmi zajímavou alternativou (naprosto zanedbatelně delší - o cca 60km). Předpokládám, že tady asi není žádný problém, že ano? Naopak lze asi očekávat větší bezproblémovost (a hlavně rychlost) oproti trase po naší dálnici D1 a nedostavěné dálnice do Vídně.
avatar Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
26. 01. 2013 21:48
Jsme ze západu Čech, konkrétně Plzeňáci. Vyzkoušeli jsme více variant cesty včetně dálnice přes Rozvadov a přechodu Folmava, na cestě k moři i trasu po D1 přes Mikulov a Vídeň, a zvítězila naše osvědčená trasa přes hraniční přechod v Železné Rudě směrem na Deggendorf a pak po dálnici na Passau. Jinou variantu už nehledáme. Až na občasné bavorské umlaitungy je cesta bez problémů. Několikrát na zpáteční cestě jsme se chtěli zastavit u našich příbuzných u Brna, tak jsme volili cestu přes Vídeň a Mikulov, ale to jsme po druhém pokusu vzdali, protože jsme z té cesty od Vídně byli totálně zdeptaní a usoudili jsme, že "tudy cesta nevede".
Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
26. 01. 2013 23:49
Měl jsem na mysli dálnici A10 a Taurenský a Katchberský tunel a jeho objížďky. Tam je to super, nádherná příroda, čisto. A neskutečná stoupání a klesání, spousta zatáček :-)
avatar Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
27. 01. 2013 07:08
to waja: dívám-li se do mapy, tak je i docela rozdíl mezi Mostem a Plzní - pro nás je Železná Ruda nesmysl, to už spíš na Chomutov, Karlovy Vary Cheb a hned za hranicemi jsme na německé dálnici, ale to už je ale konkrétní náš případ. Každopádně myšlenka pro všechny ze západní části ČR je ta, že se dá využít i německá dálnice yawning smiley
to martinsen: A10ka už začíná být dále od trasy do HR, ale je to zajímavá inspirace pro samostatnou cestu do Alp, neboť jednou v pořadu Top Gear, když hledali nejkrásnější silnici na světě, tak ji našli někde v Alpách :-)
avatar Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
27. 01. 2013 09:56
Aleš 80:
Z Mostu je Železná Ruda opravdu trochu z ruky. My jsme jeden rok zkusili jet přes Rozvadov, ale vzhledem k tomu, že nechceme navíc kvůli pár kilometrům kupovat dálniční známku (během roku jí nevyužijeme), tak volíme raději trasu přes Klatovy. A německá dálnice se nedá srovnávat s tankodromem na D1 do Brna, to než jsme se dokodrcali k hranicím a pak objíždět Vídeň, byli jsme vyřízení. Snažíme se jezdit mimo frekventovaný pátek, ale ne pokaždé to vyjde. Ale i při výjezdu v pátečních dopoledních hodinách jsme na německé dálnici nikdy nechytili kolony, navíc, když je dálnice volná, nemusíte striktně hlídat rychlost. Manžel jezdí na tempomat a nemůže si to vynachválit. Německem projedeme po dálnici vždy bez problémů.
avatar Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
29. 01. 2013 09:34
Aleš 80, možná to byly tyto Alpy.

____________________________________________________
Metajna (Pag), 3x Tučepi, Slatine (Čiovo), Zaostrog, 12x Hvar
avatar Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
29. 01. 2013 19:19
waja: jasně, rozumím, děkuji
Bomiňo: díky za odkaz, teď bohužel nestíhám to pořádně prozkoumat, ale objevil jsem to video.
(ten začátek nad mapou je povedený yawning smiley )
Top Gear: Nejlepší silnice na světě
avatar Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
30. 01. 2013 01:27
Aleš 80 napsal(a):
-------------------------------------------------------
> .....dívám-li se do mapy, tak je i docela rozdíl mezi Mostem a Plzní - pro nás je
> Železná Ruda nesmysl, to už spíš na Chomutov, Karlovy Vary Cheb a hned za hranicemi jsme na
> německé dálnici, ale to už je ale konkrétní náš případ........


Aleši, já jsem od Sokolova takže moje cesta, pokud vyjíždím z domova, je právě přes Cheb, Německo, Rakousko po A9 na Graz ...... Jel jsem to v r.2008, další roky jsme vyjížděli vždy od jinud takže to jsem jel jinou trasou.

Tady je popis mé cesty z r.2008 , je tam ke stažení i můj itinerář s kilometry a časy jak jsem to tehdy jel. Cesta pohodová, dalo by se to ujet rychleji ale já jsem takový kochající loudal grinning smiley

** Petr **



Upraveno 1krát. Naposledy upravil PetrK (30. 01. 2013 01:29).
avatar Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
30. 01. 2013 19:59
> PetrK napsal(a):
> -----------------------------------------------
> Aleši, já jsem od Sokolova takže moje cesta, pokud
> vyjíždím z domova, je právě přes Cheb, Německo,
> Rakousko po A9 na Graz .....


Petře, děkuji za informace, díval jsem se zatím jen zběžně na tvé stránky, přečetl jsem tam sice zatím jen něco málo (např. o Bulharsku atd.), ale moc se mi to líbilo!!! (ty názory, postřehy, dojmy, doporučení, postoje...). Opravdu hodnotné a kvalitní!!!!
avatar Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
31. 01. 2013 18:22
Díky Aleši yawning smiley
Akorát mě mrzí, že z minulého a zřejmě ani z letošního roku tam nic nepřibyde, snad až zase na přesrok. Tak aspoň cestuji tak nějak virtuálně tady s vámi, ještě že to fórum máme smiling smiley

** Petr **
Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
02. 02. 2013 18:29
Podle informace slovinské správy dálnic DARS se úsek dálnice A4 Draženci (Ptuj) - Gruškovje (hranice HR) začne stavět v letech 2014/2015.
avatar Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
02. 02. 2013 18:36
Vlada napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Podle informace slovinské správy dálnic DARS se
> úsek dálnice A4 Draženci (Ptuj) - Gruškovje
> (hranice HR) začne stavět v letech 2014/2015.


stejně budu jezdit přes Mureck a pak po staré..už je to moje srdeční záležitost...smileys with beer



Upraveno 1krát. Naposledy upravil vasnivykolista (02. 02. 2013 18:37).
Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
03. 02. 2013 09:36
Teď je jen otázka, zda bude kudy jezdit. Devítka asi padne, protože pochybuji, že by kutali novej koridor mezi kopcema na hranici. Takže z Ptuje se bude muset při objíždění na jiný přechod. A ta mela, jaká bude v okolí při samotné výstavbě.
avatar Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
03. 02. 2013 10:33
myslím, že silnice č.9 bude i nadále..jsou zde vidět exity na starou cestu z A-4






Upraveno 2krát. Naposledy upravil vasnivykolista (03. 02. 2013 10:47).
Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
03. 02. 2013 10:38
Nedělal bych z toho vědu.Když se stavělo ze strany HR,tak to bylo vzhledem k terénu asi horší a jediný problém byla snížená rychlost a ve dne v noci měřící poldové.No a máš jet 30 v koloně nebo 30 když projíždíš staveništěm?Před přechodem je dálnice hotová,proč by to hnali na jiný?

Karel
Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
07. 04. 2013 08:32
Do konce měsíce dubna by se měly začít opravovat první dva úseky dáknice D1. Pakárna pomalu začíná.
avatar Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
07. 04. 2013 17:39
Tak teď je mi to celkem jedno jedu tam jen občas ale jsem zvědav na začátek srpna to jedem na jih aby tam člověk nestrávil nochot smiley
avatar Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
08. 04. 2013 14:40
Zahájo nechápu tě.
Když je to tankodrom všichni nadávají.
Ted se to začíná opravovat a zase budeme všichni nadávat?
Hold Česká nátura se nezapře.
Není to nic osobního.
Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
08. 04. 2013 16:13
Holt středočeši to teď budou brát po I/38 na Havl. Brod, Jihlavu a Hatě. Silnice je to až do Jihlavy pěkná, pak je to samá obec a zatáčka, ale dá se to. Letos jí pro změnu trošku rozkopou na průtahu Havl.Brodem-rekonstrukce, ale na ty večerní a noční jízdy to jedním pruhem nebude na zdržení ani znát!
Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
08. 04. 2013 16:23
No a abych nezapomněl na východočechy, kteří jezdí přes Havl. Brod, tak mám tu samou "pozitvní" zprávu. Od velkého kruháku u Alberta se bude taktéž rekonstruovat celá komunikace až do centra. Takže kdo je zvyklý město projíždět přes centrum, bude muset od kruháku po obchvatu na I/38. Jak budou tyto stavby sladěné (jedna je v režii kraje a druhá ŘSD) to nevím !
Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
08. 04. 2013 20:01
Milane, po tankodromu alespoň pojedu, ale určitě se mi nebude líbit stát ve frontě někde před zúžením. Nebezpečím v takovém místě je dopravní nehoda. Poslouchal jsem v rádiu nějakého človíčka z české Kobry 11 a i oni z těchto oprav mají obavy a již dnes mají zmapované objízdné trasy v případě nehod a jejich rizika. A dost si drbal hlavu, protože sami nevědí, co takové množství rozsáhlých doprav na D1 udělá.
avatar Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
09. 04. 2013 15:54
Protože se zde rozeběhla diskuze, kudy jet ze západu Čech, dával jsem už tuhle mapu:
Modena_mapa
Pro nás je to už od prvního pohledu "nejpřímější trasa" do Ulcinu i do Sarandë - tím netvrdím, že nejrychlejší.
Pro srovnání tam mám i tu modrou, kterou jezdí většina z vás - na Gratz.
Vyrážíme vždy ráno kolem 4hodiny, hranice HR-MNE překračuji kolem 19hod., tzn. nikam se neženeme.
Největší "pecka" je cesta hned po sjezdu z dálnice Deggendorf-München na Landau, Freilassing, Salzburg - ale mám to tak "najetý", že mne nerozhodí ani občasný umleitung. Cesta po A10 je bomba !!! Kluci počítají tunely a já se 190km do Villachu třesu, aby nezačalo hustě pršet !
Pak po Slovinské A2 kolem Ljubljaně až po Novo Mesto, kde sjedem a "zkratkou-prodlužovačkou" přejedeme Medvedje Brdo a na přechod Metlika-Jurovski Brod, kde asi po 8km najedeme na poslední dálnici, A1. A po asi 400km nudy konečně Vrgorac, Dubrovnik, Herceg Novi a zbytek už znáte...smiling smiley
A víte, na co vzpomínám nejraději? Když ještě A1 vedla jen po Split a ještě s nedostavěnýma "dírama" od Karlovace a nám se vyplatilo v Karlovaci odbočit na Knin. Cesta kolem Peručka jezera byla nádherná v tom, že od Plitvických jezer měl člověk šanci vnímat změny vegetace a celé přírody, stále bělejší a sušší krajinu, až na vás konečně vykouklo moře za Zadvarje nad Baškou Vodou...smoking smiley
Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
09. 04. 2013 17:08
Na A10 je tušim místy omezená rychlost od 22.00 do 05.00 na 100km/h
Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
09. 04. 2013 22:50
Modeno máš pravdu, že cesta přes Plitvice měla své kouzlo . Vzpomínám ,že nad Peručkem byla restáurace a měli tam vycpaného medvěda ale hlavně výbornou kávu a jehněčí a výhled na jezero.
avatar Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
10. 04. 2013 05:18
Modeno máš krásně zpracované fotky..asi o této photo gallery Coppermine taky začnu uvažovat thumbs up
avatar Re: A je to tady - cestovatelská sezóna 2013 a dopravní novinky
10. 04. 2013 07:48
Tóte Pepo, ne že bych tě chtěl kritizovat, taky mě to někdy nedá a píšu tam kam nemám. Ale co do Cestovatelské sezony 2013 - (a hlavně) dopravní novinky píšeš cosi o medvědovi. A Miloš to stejný ( nějaká pro cestu absolutně bezvýznamná galerie).
Tak se hoši polepšeme a do podstaných témat pišme jen příspěvky, které odpovídájí předmětu.
Reagovat nemusíte, neboť by jsme to tady za.rali , jiným slovem "opět zaplevili" a nic podstatného se nedozvěděli. Děkuji za pochopení.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 76
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.