Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2

Autor admin 
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
05. 09. 2025 13:16
Už mnoho let po sobě jezdíme na noc tam ve čtvrtek a zpátky v pátek na přelomu 7.a 8. měsíce. Před pár lety jsme byli dva řidiči, teď už jsme tři. Nechci to zakřiknout, ale v těchto termínech jsme nikdy nejeli/nestáli v koloně způsobené silným provozem.
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
05. 09. 2025 17:18
Ja na jedne strane obdivuju tech co jezdi na noc (ze to daji) na druhe strane jsem rad ze jedeme pres den. Ja se rad koukam na krajinu kudy projizdim. At si ale samozrejme jezdi kazdy kdy chce, je to jen jeho volba.
05. 09. 2025 19:08
Přes den jsou stále komplikace na obchvatu Zagrebu zejména ve směru od Zaprešiče na Ivanja Reku.
Myslel jsem si, že to bylo pátečním provozem, že jsem od Zaprešiče na Lučko dosáhl průměrné rychlosti 36,43 km/h (ano cukal jsem se těch 17 km bez dvou minut půl hodiny), ale, jak tu poslouchám dopravní hlášení iz hrvatskog autokluba na HRT-2, je to tam každý den.
06. 09. 2025 06:21
Zdarec, potvrzuji. Nás taky vyhodil Waze do Zaprešiče a vrátilo před Lučkem. Potom až po Bosiljevo silný provoz, pak pohoda až do Senje. Před Grazem nás to hodilo na objížďku, že jsem měl letiště po pravé ruce a kousek za ním zpátky na tah na SLO. Zrovna odlítaly letadla, moc pěkné to bylo. Teď ráno v Senji celkem slušný fukejřsmiling smiley
07. 09. 2025 10:19
Včera, 6.9. 9.00, odchod z Gradacu.
Plán bol cez Makarsku, tunel Sv. Ilja na Zadvarje. Makarska prískokom vpred. Tunel bol zatvorený. Dôvod neviem. Tak sme za hustej premávky to vzali na Gornju Brelu a Sestanovac. Za Zadarom po Sv. Rok bezdôvodná šuchtačka - 20 - 30, stojíš, ideš. Asi by bolo treba vziať nejakým "vodičom" papiere. Za Sv. Rokom sa to veľmi nezlepšilo. Nemal som na to nervy, odbočil som na starú, cez Plitvice. Síce niekoľko km oprava cesty, ale málo áut. Hustejšie okolo jazier. Tiež sa bolo kde zastaviť na obed. Iné ako instanté jedlo na odpočívadle diaľnice. Nájazd v Karlovaci. Platba Demerje, 4 autá pred nami. Obchvat Záhreb na počudovanie celkom ok. (Pred rokom som jazdil aspoň raz týždenne do Krška, SLO, (Goričan - Bregana a a späť) bolo to oveľa horšie.) Potom smer Goričan, HU a Bratislava. Odviezť vnučku do Modry k jej rodičom.
To čo písal niekoľko príspevkov späť Jarda Hill o spomaľovaní jazdy, potvrdzujem. Rozprávali sme sa s kolegom, kt jazdí dodávkou Európu vyše 15 rokov. Hovoril, že kedysi mal rovnaké termíny na rovnaké trasy, od nakládky po vykládku, a stihol aj spať, aj jesť. Aktuálne to celé presedíme v aute, ledva stíhame nejaké prestávky.
07. 09. 2025 10:41
Lubko ,Ty takový starý mazák a jedeš domů v sobotu dopoledne...asi jsi neměl na výběr, jinak si to nemohu vysvětlit.

......................................................................................vjerni Adriatic
07. 09. 2025 11:48
Tak dám také pár postřehů "do placu".

Vyjeli jsme ve čtvrtek ráno v 04:00 hodin přes Prahu, Linec, Trieben, Hohen Tauern, Klagenfurt, Podljubelj, Bled, Ribčev Laz. Cesta naprosto v pohodě. Jo a s perfektní zastávkou v Gasthof Singer Přespali jsme v hotelu na břehu Bohinjského jezera a byla to nádhera.

V pátek výjezd kabinkovou lanovkou na Vogel, sedačkovou na Orlove Glave a zpět, ochutnali jsme kremnu rezinu u Jezera Bled a vydali se kolem 14:00 hodiny do HR. A katastrofa! Z Bledu do Novo Mesto jsme "poskakovali v koloně cca 1,5 hodiny. Kolona pak pokračovala i ve směru na Metliku, na Karlovac a Točak se to zlepšilo - rozuměj: Stále to jelo.

Včera z Točaku jsme jeli po staré, v Zadvarje nakoupili zeleninu (a hlavně skvělý česnek) a pak po magistrále až na Pelješac. A cesta skvělá - místy jsme měli pocit, že širokodaleko žádný život, stejně tak kolem 16:00 hodiny na magistrále. Takže potvrzuji - pátek byl daleko horší než sobota.
Všem vyjíždějícím přejeme šťastnou cestu - a hlavně klidnou. smiling smileythumbs up
07. 09. 2025 12:36
Áno Honzo, nemal som na výber.
07. 09. 2025 13:49
Řidičák by mělo hodit do kanálu tak třetina řidičů. Kolony dělají hlavně pospíchači. Jedou v pravým, dojedou kamión, nemůžou počkat, až je mine auto v levým a pak teprve předjet. Tak to švihne ve stovce těsně před auto, co jede 130. A už se brzdí. Pak zase hup do pravého těsně před někoho, ten reflexivně přišlápne brzdu.
Posledni dobou je nešvar vracet se z levyho tak, aby pomalu šrtal o auto v pravým. Kdo pak nepřibrzdí? Já jo, kór když to je před odbočovacím pruhem. Střelci z levýho rovnou do odbočovacího, ale stojí furt na brzdě, takže ti v pravým pak musí brzdit taky. Dalši jsou nájezdy. Z připojovacího hned do levýho a je jedno, že jede jen 80. A levej zase brzdí.
Klasika D10 v neděli navečer směr Praha. Pomalu jedouci, někdy i stojící, kolona. Žádná nehoda, žádné omezení. Jen hromada tupců za volantem.
Někde jsem četl, že kolona 1km může vznikout během 5 minut. Rozjíždí se pak až 10x děle.
07. 09. 2025 20:50
Tak jsme doma: v sobotu dopoledne jse přejeli ze Žuljany do Slunje, z Biska po staré Ličké magistrále, a byla to cesta naprosto v pohodě - většinu cesty nikdo v dohledu, měli jsme D1 sami pro sebe.
Dnes ráno jsme ze Slunje pokračovali a mimo Vídeň, kde jsme od tunelu k mostu jeli něco přes 20 minut, to proběhlo všude hladce. V Karlovaci druzí na lístek, v Demerje před námi nikdo, Zaprešić zase nikdo, mýrnici Đurmanec jsme měli taky sami pro sebe. Zkrátka jelo to samo.
Jen tak na okraj: v Cerovaci Vukmaničkim u pekárny Monika jsme se potkali s desítkou motorkářů, všichni z Královéhradecka. Kudy jeli, nevím. ale hned za Ilzem na dálnici jsme se s nimi zase potkali. Pak jsme si před Vídní dali na parkovišti pauzu, tak jsme se navzájem ztratili.
Ze Znojma jako obvykle: když to může nejít, tak to nejde. Copak Jihlava, tam se kousek sice jezdí na semafory, ale obchvat s tunelem normálně průjezdný. Zato v Havlbrodě jsem to vzal městem, a tam zřejmě zapomněli přelepit některé směrovky na Kolín. Odbočil jsem na Tis (tam jsem vyjel z objížďky od Leštiny minulý týden), ale hned v Knězi jsem nějak blbě odbočil a vyvedla mě před Habry. Tak jsem vjel do vjezdu jen pro místní. No, stáli tam, zaplatil jsem jen kilo, protože uznali, že ve městě to nemusí být kompletní, že jsem měl jet obchvatem, tam že je značení v pořádku. A proč nemám navigaci? Povídám, že půldruhého milionu kilometrů jsem ji nepotřeboval a v mobilu sice nějakou mám, ale ještě jsem ji ani s autem nespároval. Mezitím se za mnou nahrnulo asi pět dalších čekatelů, hned toho prvního tam přivedla navigace (nevím, která). Tak mě policajt mě nechal projet skrz Habry, konečně - už jsem tam zastavil. Kolik platili ostatní, netuším, ani kolik jich nevrátili a nechali projet, netuším. Za mnou nejel nikdo. Ale vybrali tam asi dost.
Pak ještě objížďka Dymokur, v týdnu uzavřeli další tři silnice kolem a na té cestě bych autobus potkat nechtěl.
Ale jsme doma, to je podstatné.
07. 09. 2025 20:54
Princip vzniku bezduvodnych kolon
[youtu.be]
08. 09. 2025 06:02
@Eifel: dôvod tvojich problémov na ceste bol neskorý odchod. Vyrážať v sobotu o 9.hodine, ešte stále v sezóne, je dosť odvážne. Ja,aj keď som nemusel, som vyrazil zo Živogošće tiež v sobotu o 5.30. Makarská prázdna, Sv.Ilja bol otvorený, na diaľnici žiadna kolóna. Od Maslenice slušne fučalo, tak neskôr asi aj preto kolóny. Čas jazdy som mal +- rovnaký, ako v dni odchodov mimo víkend.
09. 09. 2025 14:16
17.8. neděle odjezd ze Zlína 18.00. Cesta v pohodě, ale co nás překvapilo, od Slovinských hranic po půlnoci od Záhřebu silný provoz a Lučko od moře ucpané a kolona stojící až za Karlovac. Jezdíme tak v celku pravidelně a nikdy jsme tohle nezažili. Zpět 1.9. odjezd ze Splitu z přístavu cca 7.45. Opět v protisměru k moři od Záhřebu až po Karlovac stojící kolona.
09. 09. 2025 21:57
Dálnice A1 mezi Záhřebem a Karlovacem je v sezoně totálně přecpaná. Taky jsem letos zažil poprvé, že mě navigace poslala v Karlovaci na "starou" D1, po které jsem dojel do Záhřebu.
10. 09. 2025 08:00
Jezdíme vždy na noc a tohle jsme ještě nezažili. V našem směru pohoda, prázdno.
10. 09. 2025 12:52
Kdybych byl mladší, taky bych jezdil na noc. Ale teď už bych si stejně ten první den dovolené neužil. Tak radši nespěcháme a někde přenocujeme.
12. 09. 2025 10:46
Dřív jsem jezdil na noc, teď již pátým rokem přespávám při cestě tam i zpět v Ptuji. Vyjíždím z Olomouce v sobotu ráno a zpět z Chorvatska odjíždím do Slovinska v pátek dopoledne. Vesměs bez velkých kolon. Z rakouské dálnice sjíždím v Ilzu a různě střídám trasy do Ptuje. Chorvatsko-slovinské hranice projíždím ve Cvetlinu.
13. 09. 2025 15:19
Ještě jsem se nevrátil, ani nedojel tam. Jen mezizastávka na dva dni v Hévízu. D1 a D2 hrůza, samej kamion. Od Prahy nastřidačku liják, déšť, poprchávání. Z Blavy nás navi odklonila na A, i když bylo naplánovano na Rajku a do HU. Asi se to tam někde šmodrchalo, tak zvolila časově lepší cestu.
V Hévízu azuro a pařák. Ubytko zajištěno přes Booking v app za 65 éček za dvě noci. Jen až na místě zjištěno, že mail mají s doménou .ru a človíček, co nás ubytovával, tak je ze stejné země. Radost z toho nemám. O azbuku tady člověk zakopává dost.
V pondělí brzo ráno vyrazíme dolů k Jadránku.....
Nakonec jsme jeli Renaultíkem přítelkyně. Citrouš není hotový, pažout problém s turbem. Po strašně dlouhé době jedu někam dál s benzínovým motorem. Ve 130 se v tom točej i sedačky....
13. 09. 2025 21:26
@Zahajskej to čtu to spraváně že máte ubytko na dvě noci dohromady za 65EUR??? Když to není tajné, prozraď prosím detaily

btw: dálnice a kamiony.... když jsem se vracel, tak jsem měl takovej pocit, že jinde tech kamionů je tak rozumně... ale když člověk překročí hranice ČR, tak v podstatě pravž pruh okupují kamiony.. (občas i levý, že jo). čím, to je?
13. 09. 2025 22:44
V Hevízu je to běžná cena. Bydleli jsme v červenci v White & Quiet Apartment House za 39 éček na noc (ložnice, velká kuchyně, komplet vybavení i s pračkou, vše jako nové)
14. 09. 2025 07:36
My jezdime do Hegyko a platime kolem 60eur za apartman na noc. Co jsem se dival po jinych apartmanech, cena je podobna nebo vyssi. Ale koukam na bookinkg a je to tak, zda se ze Heviz je levnejsi nez Hegyko :-).
14. 09. 2025 07:49
Máme app pro dvě osoby, velký, standartně vybavený. Rezervoval jsem to den před odjezdem, takže už bylo hodně probráno, ty ještě o něco levnější už byly fuč. A když se na bookingu zaregistruješ, máš ještě asi 10% dolu.
Ano, D1 je samej kamion. Nižší cena mýta, než jet přes A. Pokud u nás chtějí cenu mýta navýšit, dopravci kvičí. Současně kvičí, že nemají kde dělat přestávky, protože je jich hodně a všichni se nevejdou.
Jinak silnice v HU katastrofa. I hlavni tah 84 je tak ze 2/3 na ukousnutí jazyka. Roleta, záplaty, koleje.
14. 09. 2025 11:47
Ahojky cestovatelé,
stejně jako v minulých letech, osvědčenou „stezkou“ přes Maďary, tam So 30.8 přes den. Odjezd 5:00 z Pe po D1- D2- Blava- Györ -M85/M86 - Szombathely-Körmed-zkratkou po č.7416 na Lenti - starý Goričan – A4 ZG - A1 Ploče-Drače 18:15, opět po novém krásném mostě! Krátce shrnuto, nic moc cestování, už jsme zažili lepší. A proč? Inu od Karlovce po Zadar lilo jak z konve (teda v tunelech neéé), nedalo se jet víc jak 80. Další krátký liják u Ravče jsme ještě projeli, ale za námi A1 zavřeli, neb bylo na silnici víc jak 10 cm vody. Jak je důležité míti kliku!
Celkově provoz silný na celé trase, vč. od Lučka po Bosiljevo. Doproti takměř souvislá kolona od Zadaru po Lučko.
Stejně jak v minulých letech „radaroví lovci“ cestou tam ani zpět nespatřeni.
Počasí na Pelješacu sice teplo, ale vítr-Jugo odvál teplou vodu, takže byla silně osvěžující-220C. Pak postupně ohřev až na 26 C neb takměř stále azuro, 28 - 300C.
Zpět St 10.9. v 4:50 v pohodě a na pohodu, ale jen po hranice HR/HU, kde začalo pršet, sice ne tak, jak jsme si užili cestou tam, ale vytrvale až dom. Jinak stejnou stezkou, provoz mírný až na Blavu, kde jsme přijeli v blbý čas, v 16:30, takže přes celou Blavu kolona, cukání, zdržení asi ½ hodiny. Stejné před Brnem nájezd na D1 horor, 2 km kolona kamáčů, takže opět zdržení cca ½ hoďky. Doma 19:50.
Tankování 2x na starém Goričanu tam i z5, 1x odmorište Dobra. S ohledem na regulovanou cenu (tam 1,43 e, z5 1,47 e) netřeba dál rozepisovat.
Toš tak. Calada
14. 09. 2025 12:54
Jak jsi měřil těch 220 a 300 st? grinning smiley grinning smiley

To muselo být řádně osvěžující. grinning smiley Já bych tam asi moc dlouho nevydržel. hot smiley

Upraveno 2krát. Naposledy upravil Peťas (14. 09. 2025 12:56).
14. 09. 2025 13:08
No tak by ses v důsledku kódování češtiny a rozložení klábosnice odpařil.
14. 09. 2025 13:49
Regulované ceny phm už nie sú.
15. 09. 2025 00:02
My už jsme se vrátili včera. Cesta byla poprvé kompletně po dálnici, jelikož jsme trošku spěchali.
Odjezd z Podgory v sobotu 13.9.2025 hodně brzo ráno, no spíše v noci v 2:20 hodiny. Do Makarské a pak přes tunel nájezd na dálnici. Takto v noci byl provoz minimální, sem tam nějaké auto. V Zagrebu za cca 4 hodiny - 29,7€. Pak směr Macejl - cena myslím 6,7€. Kvůli časové úspoře jsme nechali vydělat Slovince a koupil jsem známku za 16€, Slovinsko projeto za 30 minut. Rakousko jsem pořídil jednodenní známku za 9.3€ nebo tak nějak. Směr Graz a pak na dálnici tankování v ILZ. Do Ilzu to bylo z Podgory rovných 700 km, natankoval jsem 51 litrů a davaj k domovině. Vídeň byla průjezdná plynule, za Vídní na odpočívadle obědová pauza, v Mikulově "Pálavské vinobraní" ale výjmečně se to neprojevilo na hustotě provozu do CZ, ale naopak kolona z Mikulova do Rakouska. Nakonec Brno, taky celkem dobře průjezdné, pak Olomouc a v Mohelnici konec dálnice. To už je jen kousek domů, přejezd Červenohorského sedla a z kopce do Jeseníku, pak kousek a byli jsme doma. Cesta 1150 km. Příjezd v 14:35 hodin.
Takto rychle jsem ještě cestu nedal za ty roky co jezdíme Chorvatsko. Dálnici jsem měl průměr 110 km/hod. Kus cesty domů, cca 70 km bylo mimo dálnici, tak průměr klesl někam na 104 km/hod. Nedávno psal Hill o tom jak jde cestovní průměr postupně dolů, ano potvrzuji, u mě taky, ale včerejší cesta je vyjímka co potvrzuje pravidlo.

Tak zase za rok, a nebo v zimě, soused - domácí majitel vedlejšího apartmánu - mě zval abych přijel první víkend v prosinci, že mají charitativní akci plavání v moři a výtěžek jde pro hendikepované děti. Otužilci, prý má v prosinci moře cca 17°. Tuto teplotu mají zaplavené lomy v našem okolí standardně v létě, kam jsme chodili za mladších let běžně plavat, tak bych to věřím dal i v tom moři. Ale přece jen 1150 km tam a zase spět na otočku to asi nedáme.
15. 09. 2025 10:23
Citaci
patrikHR napsal(a):
... ale když člověk překročí hranice ČR, tak v podstatě pravý pruh okupují kamiony... (občas i levý, že jo). čím, to je?

Kdysi, než ještě dostavěli Bavoři dálnici na Rozvadov, jsem se těmi houpačkami na B85 u Ambergu ploužil za náklaďákem, který měl na plachtě vzadu nápis "Štvu tě? Přehodnoť své konzumní požadavky!" (volně přeloženo).
Byla v tom hluboká pravda.
Ale, protože jsem OT, zbytek máš v SZ.
15. 09. 2025 11:07
Takže odjezd z domu v pátek 29.8. asi 2.00h, napojení na dálnici u Fulneku a dále Brno, Bratislava, M85, M86 a tankování na INA na Goričanu. Kolem 10h příjezd do Zagrebu. Cesta za klidného provozu na pohodu. Návštěva docela pěkné ZOO (jen 4eura), ubytování. Tolikrát jsme jeli kolem Zagrebu a nikdy se nestavili. Tak jsme odpoledne i přes déšt' vyrazili. Komplet všechny památky obehnané lešením a ochrannou sítí, i lanovka mimo provoz, no prostě smůla! Dopoledne v sobotu v 11h nákup v Kauflandu,kolen 12h Lučko asi na 5min, v protisměru začínala kolona už 1km před Demerje. Po Bosiljevo to jelo kupodivu slušně (půměr 100-120) sjezd Žuta Lokva, od vyhlídky Vratnik začalo docela hustě pršet, ale minimální provoz, takže do Prizny na apartmán jsme dorazili okolo 15h.
Cesta zpět v sobotu 6.9. v 7.00h, stejná trasa. Od Žute Lokvy slabý provoz, nevím jestli nebylo nějaké omezení na Maslenickém mostě, protože u moře docela dost foukalo. Jediné zdržení asi 15min na mýtném v Goričanu. Příjez domů v 18h. Jezdíme na pohodu, takže tempomat na 125km/h a co 2 hodiny přestávka.
15. 09. 2025 19:43
Tak dnes přesun z Hévízu do Drašnice. Řano odjez ještě za tmy a husté mlhy. Cesta v podstatě nudná, okolo Zagebu to popojíždělo v kolonách, místy nás zahalila mlha. Odměnou super počasí v místě a super susedi v apartmanechsmiling smiley
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 42
Zaznamenaný počet hostů: 5583 během dne 09. 06. 2025
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.