Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2

Autor admin 
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
09. 09. 2022 12:13
Tak jsme se vrátili. Cesta v pohodě - předevčírem ze Žuljany do Slunje se zastávkou na natankování a nákup u stánků u Opuzenu. Jak jsem psal dříve, cestou jsme místy zažili i déšť, ten nám nám jaksi snížil atraktivitu návštěvy Baraćevých jeskyní, protože přeběhnout kopec od parkoviště k jeskyním (je to necelý kilometr, ale zrovna lilo dost výživně a vytrvale), tak bychom do nich lezli promočení durch. I vynechali jsme je. A asi to někde kolem vývěru Zrmanje taky bouřilo, dvakrát jsme kličkovali mezi sesutými šutráky na silnici. Ve Slunji i Rastokách ale nesprchlo, teplota kolem 25°C.
Včera ráno jsme vyrazili ze Slunje ve třičtvrtě na sedm, místy bylo dost znát, že v noci pršelo, teploty se pohybovaly mezi 17°a 19°, ale udělalo se polojasno až jasno, v Turanji jsme utratili (až na pár drobných) poslední kuny za snídaní v pekárně, mýtnice Karlovac bez čekání, Demerje taky, stejně to proběhlo i v Zaprešići a Đurmanci. Pak přes Cvetlin, Ptuj a Bad Radkersburg do Ilzu k dálnici a za sucha jsme dojeli až na Hatě.
V Rakousku silničáři usoudili, že je po turistické sezóně, a dali se do oprav a rekonstrukcí. Tolik kilometrů s omezením na osmdesátku či šedesátku na dálnici A2 i skrz Vídeň jsme snad ještě nikdy předtím nejeli. Ale co: jelo to pořád a vedle nás se skutečně pracovalo.
Zato doma to začalo: ucpané Znojmo, déšť, takže na silnicích se nedělalo, zato na staveništích dál makaly semafory, kolony, které se udržovaly trvalým měřením rychlosti skoro v každé vesnici (zlatá osmdesátka přes dlouhé vesnice ve Štýrsku a sedmdesátka některými vesnicemi v Chorvatsku!) to vše od Znojma po Kolín. Už se mi dlouho nestalo, abych na začátku září musel v půl třetí odpoledne rozsvítit hlavní světla a v šest večer je mohl zhasnout. V Jičíně jsme byli těsně po sedmé.
Dotankování jsem ještě odložil, ale zatím mi vychází průměrná spotřeba 4,62 litru/100 km, cestou domů dlouhou 1150 km jsem se držel volantu 15:45', s přestávkami nám obě části cesty trvaly 18:29', když nepočítám přenocování ve Slunji.
Nejpomalejší průměr byl z Hatí do Vranovské Vsi ucpaným Znojmem (43,78 na 27 km), nejrychlejší v úseku Karamatići - Mosor (83 km s průměrem 124,50, ale to jen proto, že na té dálnici není nic k vidění, tedy kochačka žádná).
Rakouské známky koupené na internetu, mýto v Chorvatsku placené kartou.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
09. 09. 2022 13:33
No budu.se vra cet stejne tos mi dal...ale snad to pojede...jina cesta neni....,) mpzna o par dni drive kvuli pocasi...u vidime
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
10. 09. 2022 13:10
Aktuálne z cesty domov-cesta dosť viazne, smerom od mora sa tvoria kolóny zhruba od Maslenice, každú chvíľu ideme 20-30 km/hod..confused smiley
Momentálne sme asi 190km pred Zagrebom...
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
10. 09. 2022 17:38
Dada,ty takový zkušený člověk a jede domů v sobotu?
Chápu že jste asi neměli na výběr.

......................................................................................vjerni Adriatic
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
10. 09. 2022 19:22
V sobotu 10. septembra sa mi to zdalo už bezpečné yawning smiley
A áno, potrebovali sme už dnes byť doma kvôli dcére-v noci odlieta na" svoju" dovolenku...spinning smiley sticking its tongue out
A pred Lučkom už to bolo ok,aktuálne sme za Szombathely -doma hádam o 2 hodiny...
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
10. 09. 2022 19:22
Ja sleduji macejl...a rikam fronty fronty..
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
11. 09. 2022 08:13
No vidíš: a zrovna teď je na mýtnicích i na hraničních přechodech z HR nuda. Sotva 3 auta za minutu.
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
11. 09. 2022 08:14
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
11. 09. 2022 12:06
Včera jsme koukali na Macejl pres kamery asi kolem 18,30hod a uplně prázdno za hodinu jsme tam dojeli a zustaly tam trčet skoro hodinu v tento čas to bylo horši než v sezoně.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
11. 09. 2022 18:49
Vyjeli jsme v sobotu ve 3 hod. ráno z Pisaku. Kromě Mikulova, kde jsme čekali hodinu v koloně, byla cesta klidná a průjezdná. I ve Vídni.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
11. 09. 2022 20:09
Včera v poledne na Lučku 3,5 km fronta na Demerje 900m to jsem v září ještě neviděl
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
13. 09. 2022 11:26
Včera jsem projížděl Lučko v 9.00 a bylo před námi jedno auto.

......................................................................................vjerni Adriatic
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
14. 09. 2022 19:21
Tak doslo I na me chtel.jsem.jet bez problemu a proto vyjezd v pet rano...za hodku na dalnici za splitem a hura domu..slaby provoz ale smerem k mori plne odpocivadla...to me prekvapulo...tankvani dobra...trochu jsem.nechal na sv kriz pred hranicemi..dobra kuchyne...a vyber...ale zrada nafta 16 kun...takze jen za sto a domu..sjezd durmanec a za chvilku na mecejlu po 5,5 hod...kde nikdo prujezd slo za 35 min...sentilj bez kontroly a hura na viden...pocasi porad polojasno bez deste..viden v pohode znojmo po 9 hodinach prujezd super...za jihlavou zacpa pres havl brod zelena a pak uz jen hodinka podporena iontakem...celkove plynula cesta panbuh zaplat.....
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
14. 09. 2022 19:34
Celkove ujeto 1060 km za 12 hodin. Pet kratkych prestavek....spotrebu 4,8 nafta...bez deste bez kolon...
Spickova dalnice v hr smekam....toi u odpocovadel...cisto u benzinek wc vzdy ciste voda...hygiena a zdarma....fakt to maji vychytany....
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
17. 09. 2022 13:43
Včera návrat. Cesta přes den tam z Prahy přes Halámky, Vitis, Krems, Alland, Bad Voslau, po A1, S4 a S31 do Maďar, dále přes Landavu mimo dálnici, Varaždin, Novi Marof na A4, po A1 do Karlovce a pak po staré ke Kninu a dolů po D59 do Murteru. Zpět stejná trasa také přes den. Čistá doba jízdy cca 11 hodin. Tam počasí bezvadné, provoz na hranicích i na mýtnicích minimální do dvou aut před námi. Nyní zkušenost: Před Slunjem nám odešla zadní pneumatika - prázdná, takže věci ven z kufru a vytáhnout nouzovou rezervu a namontovat. Pak do Slunje, kde měl zelinář ve stánku kontakt na místní HAK a kamaráda v něm. Ten dorazil do deseti minut a odvedl nás do dílny 400 m od "náměstí". Zjistil totální destrukci pneu a naštěstní vydoloval vyhovující náhradní a s vybavením pneuservisu pneu vyměnil. Nyní pozor - na "náměstí" jsou dva bankomaty, jeden klasický bankovní a druhý ATM od Euronetu. Ve stresu jsem se nechal přesvědčit servisákem použít kartu v tom ATM a zbytečně vydal 17 % navíc, přitom moje karta je akceptována všude. Takže nepoužívat k výběru peněz ATM (Euronet), ale běžné bankovní bankomaty. V Kč mne ta celá legrace stála cca 3,3 tisíce. Nicméně útěchou je, že jsme dojeli do Mutteru a zpět zcela bez problémů. Dále, občanky chtějí Chorvati tam a Slovinci zpět, oskenují a frčíte, jinde žádné zastavení, jen odmávnutí (Rakušák v nové budce při cestě z Maďarska zpět). Palivo - používám prémiový benzín, ceny za těch čtrnáct dní v HR spadly, ale co jsem ušetřil tam, to jsem přeplatil na dálničním OMV v Rakousku. Odměnou je spotřeba 8,7 l/100 km u benzínového třílitrua svižné jízdě.Takže další zkušenost - naplánovat si tankování mimo rakouské dálnice nebo mimo Rakousko vůbec. Jinak ubytování již tradičně u známé majitelky domu s apartmány s předchozí rezevací. Vybudování přátelství u Jadranu sebou nese vždy výhody snadného a ochotného řešení drobných nedostatků či velké slevy na vlastní víno. Tak snad to někomu pomůže, pokud ostatní již vědí. Ještě drobnost, já jsem se moc opalováky nemazal, žena ano, loupeme se oba...
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
17. 09. 2022 14:50
Ještě něco, odjížděli jsme v pátek a vraceli se také v pátek, pro představu provozu. Návrat byl provozně ovlivněn zlomem v počasí, takže od Královce až za Záhřeb bylo dost plno, ale žádné kolony, jen zpomalení kvůli dešti na 100, ale jelo se 120. Jo, kdyby všichni uměli jezdit, bylo by to úplně bez problémů i při hustším provozu.
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
17. 09. 2022 17:40
Petr164 napsal(a):
-------------------------------------------------------

> Takže nepoužívat k výběru peněz ATM (Euronet), ale běžné bankovní bankomaty.

Letos jsem zjistil, že téměř všechny bankomaty "běžných" bank si účutjí poplatek za výběr (v minulých letech jsem na to narazil asi jenom dvakrát) - chtěli mezi 28-34kn. thumbs down A taky pořád cpou ten přepočet. Od hranic jsem to zkoušel v několika bankomatech různých bank a bez polaplatku jsem uspěl až v Karlovaci u Karlovačka banka. Je možné, že ten poplatek se odvíjí i od toho, u jaké banky je karta vystavená u nás, ale jetě třeba před cca 5 lety jsem na ty poplatky nenarazil nikdy.
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
17. 09. 2022 20:44
To bude déle, před 5 lety mi bankomat PBZ ve Stonu vydal kuníky na VISA kartu Erste, ale hned mi to odečetlo poplatek tuším 106 korun.
Když vybírám v bankomatu Erste, je to bez poplatku a hned přijde info z ČS, jaký byl momentální kurs. Eura si obvykle vybírám v Rakousku (letos po 24,726 Kč/€), při platbě kartou ve Slovinsku byl kurs 25,36. Bez poplatku.
Kuny při platbách u obchodníků a na mýtnicích byly po 3,354 až 3,371 Kč/HRK, v bankomatu Erste v obchoďáku ve Slunji výběr hotovosti po 3,404 Kč/HRK.
Hlavní potíž je ale v tom, že na Pelješcu máme smůlu: směrem k jihu bankomaty Erste jsou poslední před mostem v Opuzenu a Metkovići, za mostem pak jeden v Korčule, na druhou stranu po jednom v Orašcu, Mlinech, na letišti Dubrovník a šest jich je v Dubrovníku. Ještě, že přes most je to teď do Opuzenu podstatně blíž.

Citaci
Petr164 napsal:
...odvedl nás do dílny 400 m od "náměstí". Zjistil totální destrukci pneu a naštěstní vydoloval vyhovující náhradní a s vybavením pneuservisu pneu vyměnil. Nyní pozor - na "náměstí" jsou dva bankomaty, jeden klasický bankovní a druhý ATM od Euronetu...
Ten servis znám, v roce 2002 jsme tam strávili noc na dvoře, kámoš utrhl novou spojku a nechtěli jsme nikoho v půl jedné budit, stejně by se na tom do rána nedělalo. Ráno ho naložili na odtah a odvezli do Škoda-servisu v Karlovci. Dojel 6 hodin po nás.
Ale, pokud jde o bankomaty ve Slunji, tak mimo bankomat Euronetu jsou tam ještě čtyři další.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
17. 09. 2022 22:50
Peťas napsal(a):
-------------------------------------------------------
>Je možné, že ten poplatek se odvíjí i od toho, u jaké
> banky je karta vystavená u nás, ale jetě třeba
> před cca 5 lety jsem na ty poplatky nenarazil
> nikdy.

Já mám FIO bez poplatků (tři cizí v měsíci kdekoli), takže i v zahraničí. To jen k doplnění.
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
18. 09. 2022 10:36
Petr164, vyzkoušel jsi to?
Třeba na ATM od Euronetu thumbs up smiley
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
18. 09. 2022 14:53
Taky mám výběry po celém světě zdarma. Tím ovšem vydávající banka myslí jen vlastní poplatky. Co si naúčtuje provozovatel bankomatu to neovlivní. A v Chorvatsku toho umí využít. Proto jsem vozil v posledních letech kuny z Česka.

Jsem zvědav, jak se na nenažranosti provozovatelů bankomatů na jadranském pobřeží projeví přechod na Euro. Předpokládám, že při výběru z účtu v Euro by se nic platit nemělo, ale ani tak mě neopouští předtucha, že si nějakou kličku najdou...
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
21. 09. 2022 15:35
Takový hladký průjezd všemi kritickými body na trase, ať cestou do Chorvatska nebo zpět jsme ještě za 23 let neměli.
Do Chorvatska v pátek 9. 9. na přechodu SLO-HR v osm hodin večer, pusto a prázdno, na obou vstupech jen odmávnutí, pomalu bez zastavení. Na Lučko taky nikdo.
Na zpáteční cestě v úterý 20.9. na Demerje kolem čtrnácté na mýtu u brány sám, trošku jsem pochyboval o hranicích. Na chorvatské straně třetí v pořadí. Kdyby to tam nebrzdil nějaký "Frantík" (jouza), který si myslel, že to projede bez dokladů,tak než je našel a ukázal, tak 3 minuty. Nás zase odmávla. Na slovinské straně opět první u budky, oskenoval můj pas a už se jelo.
Na rakouské straně náhodné kouknutí do aut, takže pomalá jízda asi 20 metr.
Cestou na jih 2 brány před Grazem k odbočení 100 na IG-L, za Grazem to bylo horší, tam bylo "zapnuto" těch bran zapnuto aspoň pět.Ani IG-L směrem do Grazu na zpáteční nebyl nastavený na 100, tedy normální dálniční rychlost, za Grazem na Vídeň potěšily jen tři brány se stovkou.
Opravdu, tak rychlou cestu jsme ještě neměli.
Musím pochválit (opět) značení odbočení z dálnice u Grazu. Směr je napsaný na silnici dostatečně velkými písmeny, zařadíte se do pruhu a jedete v něm kam potřebujete. Ne jako dříve před několika roky, kdy tam dobrá polovina řidičů zmatkovala.
To stejné převzali Chorvati při sjíždění z dálnice směrem na Split u Záhřebu. thumbs up
Benzin tam 10, 62 K, zpátky 10, 58 K. Ne ovšem u všech čerpacích stanic. Cestou jsem si všiml tedy jen tří, dvě byli INA a jedna Adria Oil.
Cena 12,44 K
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
22. 09. 2022 09:22
Oni vedeli kdy pojedes a pripravili ti hladky prujezd... za prve abys trefil...za druhe aby ses tam za rok zase vratil tu kluku chorvatska....))
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
22. 09. 2022 22:16
Ta vyšší cena asi byla za class 95 nebo spíš class98 u INA, ne?
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
27. 09. 2022 07:44
Ahojky cestovatelé,
stejně jako v minulých letech, osvědčenou „stezkou“ přes Maďary, tam Ne 4.9. přes den. Odjezd 5:00 z Pe po D1- D2- Blava- Györ -M85/M86 - Szombathely-Körmed-zkratkou po č.7416 na Lenti - starý Goričan – A4 ZG - A1 Ploče-(už neéé Neum a Ston)- rovnou Drače 18:15 a po novém krásném mostě (úsoora cca 30 km)! Krátce shrnuto, paráda. Tedy až na asi 2 km kolonu na obchvatu Zagrebu kvůli nehodě několika osobáků, ale většinou to pomalu jelo, přesto zdržení cca ½ hoďky. Vypadalo to, že to bylo bez zranění, jen plechy. Celkově provoz slabý na celé trase, jen od Lučka po Bosiljevo mírný, ale dalo sa. Počasí na cestování přijatelné, více či méně silné přeháňky od Brna po Szombathely, pak už beze srážek, teplo, ne hic.
Stejně jak v minulých letech „radaroví lovci“ cestou tam ani zpět nespatřeni.
Na hranicích HU/HR nikdo nic nechtěl ani vidět (pasy či jiné doklady), jen mávali.
Počasí na Pelješacu do Pá báječné, ze Čt na Pá bouřka, voda se z nějakých 26 C ochladila na pouhých 20, proto se mohlo na „povinný“ izlet na Korčulu. V So časně ráno, v 10:00, už měla voda 22 C a v Ne 24, což už bylo ucházející.
Zpět St 14.9. v 5:05 v pohodě a na pohodu, stejnou stezkou, bez zádrhelů, provoz mírný. Jen před Brnem nájezd na D1 horor, 2 km kolona kamáčů, takže opět zdržení cca ½ hoďky. Doma 18:10.
Na hranicích HU/HR, nikdo nic nechtěl ani vidět (pasy či jiné doklady), jen mávali. Vypekli nás ráno před novým „Pelješkim mostem“, asi něco ladili v tunelu, takže nás hnali po staré silnici do Briesty, kde jsme teprv mohli najet na „Pelješki most“.
Cestarina hrazena ENC krabkou (koupena 2014), obě cesty vždy bez čekání, jak se tu píše „vždycky první ve frontě“, pracovala bezchybně, i na Demerje – pravý fast ENC.
Další podrobnosti ve vlákně „Životnost baterie…“.
Tankování v Lenti tam, pak v Orebiči a z5 na starém Goričanu dám do vlákna „Cena paliv…“.
Toš tak. Calada

P.S. V družstevní vinarii v Putnikoviči mají nový druh červeného vína, nazvaného právě „Pelješki most“!!!! Tomu nešlo odolat, na Vánoce to myslím bude pěkné pohlazení a vzpomínka. Prodává se v muzeu vína i v obchodě naproti – Coop, za 45 Kn/0,75 lt.
Jo a přímo ve vinarii lze koupit červené víno do kanystru (vlastního, min. 5 lt, druh neuveden, ale je vynikající) za senzační cenu 17 Kn/lt. Platí se buď hotově ve vinarii nebo právě v obchodě, kde lze i kartou. Úžasné, když v Janině má Bezek stejně kvalitní za 25. Zato bílé má ale sqělé.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
27. 09. 2022 08:43
Kdysi to uz je davno jsem v blazevu k slavkam od domacoho dostal.k zaliti vino bile z kanystru...sanozrejme jsem ochutnal a dodnes jsem.nic tak dobreho nepil trochu jako kompotovane broskve ...vzpominka zustala....
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
27. 09. 2022 08:47
Bezek však k vínu poskytuje vlastní ambaláž. spinning smiley sticking its tongue out
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
26. 10. 2022 10:15
Preji hezky den, tak jako kazdy rok Dusicky, tentokrat Mali Losinj. Trochu srdcovka, byla to nase uplne prvni dovolena u more pred ctvrt stoletim, s detma do stanu v autokempu Cikat. Od te doby jsme tu nebyli. Ale k ceste. Zatim jenom tam. Bezproblemovy prujezd Vidni brzo odpoledne, samozrejme betonova koryta a opravy, ale nikde se nestalo. Ale provoz pomerne znacny. Vcetne snecich zavodu kamionu (Polaci, Cesi) a brzdicu v levem pruhu, nedalo se jet na tempomat. V Loipersdorfu klasicka zastavka na schnitzel XXL, sice zdrazili, ale nesidi. Ceny paliv atakuji 2,5 eura, ve Slovinsku je palivo vyrazne levnejsi. Po spatnych zkusenostech s najezdem na trajekt v Lastovu (auto je brichoplazec) jsem se rozhodl netankovat a odlehcit autu jak o LPG tak benzin. Ale obavy byly zbytecne, najezd na trajekt je ve Valbisce uplne rovne. IGL nebylo po cele trase a nastesti 100km/hod a ne 80. Ale pred Grazem se to uplne kouslo, nekolik kilometru dlouha fronta v odbocujicici na Maribor, asi po 10 minutach jsem to vzdal a vzal to pres prostesty posadky na Villach. Je to o 80km a hodinu delsi. Ale ve vysledku by to bylo jedno, protoze trajekt v 20 bychom stejne nestihli a dalsi jel ve 22. Nicmene mne nenapadlo, ze je ta dalnice na hovno, skoro porad 100km/hod a asi mi prijde i pohlednice, protoze pri vyjezdu z tunelu jsem zrychlil (300 koni) a ukonceni 100km/hod bylo tentokrat o neco dale, aby radar mel dost prostoru fotit. Nejhorsi na tom bylo, ze slunce zapadalo a pralo primo do oci. Chvili to vypadalo, ze jeste padne mlha a pak to byla jizda proti svetelne zdi. Prujezd tunelem Karavanky je za 7,60 ecek a za tunelem je hodne dlouhy usek, kde zacina oprava dalnice. Silny provoz byl az k Postojne, pak uz to na RIjeku slo. Prekvapilo mne jak je Valbiska velky pristav a pekne silnice na ostrov. A je tu uzasne a asi to i vydrzi. Nejlepsi Chorvatsko je mimo sezonu.
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
26. 10. 2022 10:38
Peknú dovolenku prajem,keď pozerám predpoveď počasia na najbližšie dni,hneď by som sadla do auta a vyrazila...spinning smiley sticking its tongue out
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
27. 10. 2022 12:14
Dle facebooku me zeny v Rakousku zacly taky nejaky prazdniny a nejaka reakce, Dnes Macelj, takovou kolonu jsme tu nezazili ani v lete, takze mi byl muj vylet na Villach odpusten 😀
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 46
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.