Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2

Autor admin 
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
03. 08. 2021 07:00
A co tak skusit Albánii? Ještě tam není tak narváno a ceny lidové. Domorodci přívětiví.Osobně před třemi lety vyskoušeno.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
03. 08. 2021 09:38
Do Albánie jezdím několik let a je to také rok od roku horší.Jedu tam zítra či pozítří, dám vědět.Vcera nákup v Ulcinj, celé město jedna kolona,mraky Němců.Sorry za OT.

Karel
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
03. 08. 2021 13:31
Mám v HR nějaké kontakty skrz ubytování, hlavně kolem Zadaru. Co vypovídá o letošní sezoně nejvíc je to, že ubytko na blind neseženete. A když, tak rozdíl oproti běžné, inzerované ceně na portálech plus 10- 20%. Navíc se často vyskytuje situace, že ikdyž máte zabukované ubytko předem- bez zálohy- tak se vůbec ubytovat nemusíte. Prostě vás přeplatí. A co vím od byznysmenky, co se v tomto pohybuje, tak dokonce přišli o ubytování i ti, co zálohu zaplacenou měli. Prostě- silnější pes... A majitelům se toto vyplatí i přes hrozbu pokuty třeba od Bookingu. Takže jo, letos to dole žije. Ale souhlasím s tím, že až se uvolní opatření, budou se lidi a hlavně němci vracet opět na Baleáry, do Afriky, atd..
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
04. 08. 2021 23:11
Odjezd 2.8. v 19,00 z Ruskamenu provoz mírný což se nedá říct o protisměru. Zastávka McDonald's před Lučkem, kontrola kamer, večeře. Na Lučku o půlnoci pár aut, cestou na Mursko Srediste jsem se skoro bál jak nic nejelo, na přechodu sám i v proti směru, jak HR tam Slo scan OP, na Lendavě nikdo. Tankování MOL Redics nafta 449,9. Do Szombathely mírný provoz, v protisměru kamióny a osobáky hlavně PL a SK. Do Köszegu skoro nikdo. Na hranicích A celník se zeptal jen transit, já ja bez kontroly OP. Do Vídně mírný provoz. Po Vídni 60 a samý radar, sjezd z mostu přes Dunaj na Prahu masakr docela šíleně značené. Dále jsem pochválil Rakušany, že už dotáhli střídající se dvou a jedno proud až před předposlední kruhak před Haťemi, než jsem z něho chtěl pokračovat dál jak mi to i ukazoval Waze a tam zákaz (oprava silnice), dvakrát jsem ho objel a pak pokračoval do první vesnice v pravo od kruháku, kde se Waze chytil a dotáhl mě o 5 ranní před Haťe. Dále docela provoz kamióny a kombajny až do Cirkvice na ONO nafta 29,50 a v půl 8 doma (Pce)
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
04. 08. 2021 23:35
Zatím jen cesta sem, zdravím všechny z Puly.
Cesta v podstatě nezajímavá, protože se nic podstatného nestalo, prostě standard. Vyjeli jsme ze severu Moravy v neděli ráno, čekal jsem nějaké komplikace v Brně, ale propluli jsme bez sebemenších obtíží. Pokračovali jsme do Mikulova, kde jsem na MOLce doplnil palivo. Rakouskou známku jsem koupil v týdnu přes net, sice jako podnikatel, i když podnikatel nejsem, ale to nikoho nezajímá, že. smiling smiley
Přes Rakousko nuda, hodně pršelo, ale nedělní provoz mírný a poklidný. Pár zpomalení, kvůli práci na silnici, ale pohoda, pořád to jelo. Za Grazem napojení na SLO směr Maribor, žádný problém, vše krásně značeno.
Na hranici se Slovinskem jsem přijel k budce vlevo, abych koupil tu jejich předraženou známku, leč koukám do okýnka a tam ani noha. Takže jsem vylezl z auta a na drzo přešel k budce naproti, slečně jsem nacpal do ruky 30 éček a snažil se nevnímat nasrané pohledy v čekajících autech. Já za to nemůžu, že tam nedali nějakou ceduli, že tato budka není v provozu, nebyl jsem sám, kdo to musel takhle vyřešit.
No nic, známka nalepena a jedem.
Před Mariborem jsem sjel z dálnice, měli jsme domluvené ubytování kousek od města, řídím sám a nechtělo se mi to jet na jeden zátah.
V pondělí ráno tedy odjezd. Krátký průjezd Mariborem a nájezd na dálnici směr Lublaň. Až do Lublaně pohoda, jelo to v klidu, i když provoz docela hustý. Za Lublaní krátká zácpa v místě kde se to dělí směr Koper a na směr Villach, zdržení asi 20 minut. Potom se to zase rozjelo.
Po příjezdu do Koperu jsem dotankoval na ÖMV. Cesta na hranice bez problémů, mírná zácpa před přechodem, ale zdržení sotva pár minut.
Na hranici pohoda, měl jsem občanky v ruce, Slovinec jen mávnul. Měl jsem obavy z chorvatské kontroly, Tečka připravena, covid pasy vytisknuty, Enter Croatia vyplněno, čekal jsem prostě důkladnou prověrku. ALE. Na chorvatské straně nebyl vůbec nikdo! Projeli jsme bez zastavení a vůbec jsme nechápali co to mělo znamenat, fakt tam nebyla ani noha. Kdybych vezl plnou dodávku afghánských migrantů, tak jsem hodně snadno zbohatl. smiling smiley Nevím jestli měli Chorvati volno, nebo na to prostě jen serou.
Dále už jen nezajímavá cesta do Puly, počasí je super, moře teplé, ceny přijatelné a lidi skvělí, jako vždy. Jsme tady už po několikáté a máme to tady moc rádi.
Šťastnou cestu všem!
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
05. 08. 2021 10:16
Ahojte,cesta smer Gradac 2.8. odchod zo Slovenska o 5.00 hod.ráno cez Rajku- iba kúpa diaľničnej známky ,bez kontroly.
Klasickou cestou cez Szombathely,kde sme mali o 7.00hod. prestávku pri Tescu,V Hu premávka primeraná,o 9.15 hod prvé zdržanie na prechode Letenye/ Goričan-rada 300m ,išlo to celkom rýchlo za 40 minút sme boli v HR. Maďarský colník kontroloval OP, Chorvát OP a Covidpassy-mali sme ich vytlačené.
Smerom k Záhrebu začala premávka hustnúť a v rádiu hlásili 7 km kolónu na Lučku.Tak sme zišli z diaľnice cez Radničku zonu,prešli cez obývané štvrte a na diaľnicu sme sa vrátili cez Donju Zdenčinu,kde takisto sme stáli v kolóne -zdržanie 1,5 hodiny.Ďalej už cesta v pohode,odpočívadlá plné,rúška iba niektorí-nikto to neriešil.
Do Gradacu sme dorazili okolo 18.00 hod,čiže cesta 13 hodín -išli sme 3 autá s deťmi,častejšie prestávky.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
06. 08. 2021 21:00
Luposos z EU migranti do Chorvatska neutíkají !
Při zpáteční cestě na SLOvinské hranici to bude už jiné, slovinci střeží schegenský prostor.
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
07. 08. 2021 16:39
No nevím, jak moc Slovinci střeží Schengen. Včera (pátek) při návratu (Cvetlin) viděli v mojí ruce české občanky, a víc je nezajímalo. To Rakušan (Mureck) v rukavicích aspoň zkontroloval, jestli jsou na těch občankách fotky. A zeptal se: Wohin fahren Sie? Odpověď: Nach Tschechien byla dostatečná na to, aby nic dalšího vědět nechtěl.

A teď popořádku: Dopoledne odjezd z Pagu, v Posedarje na A1. Provoz do vnitrozemí o dost slinější, než obráceně, až někam k Perušići plynule. Tam pak několikrát z plné rychlosti až skoro do zastavení. Většinou před tunelem, a jednou dost zprudka. Když mi navíc v každém tunelu při přepnutí světel autí plakalo, že mu nesvítí jedna potkávačka, tak jsem si řekl, že nemám zapotřebí, aby mi někdo nacpal chladič do kufru, zastavil jsem a žárovku vyměnil. Zasekávači provozu odjeli a zase se jelo. Ne daleko, kousek na Ogulinem někomu ve směru k moři hasili auto, ale to byl vidět kouř až za zatáčkou, takže se nebrzdilo prudce a po pomalém průjezdu to zase valilo. Za Karlovacem dálnice plná, hlavně v levém pruhu (v pravém sem tam nějaký osobák a pár náklaďáků), ale vcelku plynule, sjezd na Jastrebarsko na pozdější oběd, pak po staré a směr na A3, nájezd těsně před čvorem Jankomir. Pak sjezd Krapina a Cvetlin. Třetí auto v pořadí a než jsem si stačil nachystat občanky, byli jsme u okénka. Na Macelju to asi brali důkladněji, stálo se kus za tunel Frukov Krč.

Sotva jsme se rozjeli z přechodu, spustil se slušný liják, s klesající nadmořskou výškou postupně ustával, ve Videmu bylo po dešti.

V Rakousku na A9 u nájezdu tuším 208 hlídkovala srna. Docela mi zatrnulo, ale asi byla spokojená, že nikdo výrazně nepřekračuje limit IG-L (kolona jela reálných cca 110 km/h), takže se mezi auta nevrhla.

Od Freistadtu na hranice to byl v protisměru samý Čech, co nás jeli na Jadran vystřídat.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil ptace (07. 08. 2021 16:57).
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
07. 08. 2021 19:09
Mirus Říká se tomu nadsázka, ale to nevadí. smiling smiley



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Luposos (07. 08. 2021 19:10).
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
07. 08. 2021 22:59
V pátek 6.8. po posledním dni na pláži v 19 hod odjezd z Igrane, v Makarske incident se šíleným skútristou popsaný v tématu "Dopravní předpisy". V 19:49 hod nájezd na A1 Zagvozd. S boxem na střeše jsem to nepřeháněl, tak tempomat na 125 km/h. Přes den jsem sledoval HAK a kolonu za Karlovacem až 20 km v důsledku nehody. Náš průjezd byl již plynulý. Před Svatým Rochem 25° C, za ním 17° C.
Těsně před tunelem Mala Kapela jsem byl poslední auto, které předjelo nadměrný náklad, vezli novou loď (na sever?!) celou obalenou v igelitu. Nadměrný náklad musel jet středem tunelu, aby se vešel, nikdo ho již nemohl předjet. V tunelu byla kvůli nadměrnému nákladu snížena rychlost na 60 km/h, ale když jsem se ji snažil dodržet, nadměrný náklad se mi v podstatě začal lepit na nárazník. :-)
Demerje Fast ENC bez zastavení, dále hladký průjezd přes Varaždín, Štrukovec, Mačkovec, na Mursko Središće, před námi jedno auto. Slovinec naskenoval pasy. Na hranici SLO-HU nikdo. V půl druhé tankování v Rédics, obyč. nafta 448.9 HUFù, prémiovou si díky VIFu udělám sám.
Hladký průjezd na Szombathely a Köszeg. Na novém hraničním přechodu dva Rakušani, jeden bez zastavení mávl rukou, ať jedeme dál. Rakouská S31 se asi přestavuje na dálnici, jinak si omezení nedokážu vysvětlit. Oberpullendorf, Mattersburg, Eisenstadt. Na konci Vídně u čerpačky necelou hodinku chrupec za volantem. V půl šesté odjezd směr Mikulov, před Brnem u Tank ONO nafta za 28.90 Kč, nestihl jsem zareagovat a zastavit. Na Rohlence snídaně v McD. Mezi Lipníkem n/B a Bělotínem klasika, většina neumí jezdit v třípruhu. Před devátou příjezd domů do Vřesiny (u Bílovce).
Celou cestu ani kapka.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
09. 08. 2021 16:52
Odjezd z Gradace v neděli 8.8., v 5:30. Již několik let se držíme odjezdové neděle s tim, ať jsme do 10:00 na Lučku. I tentokráte to bylo super, dálnice prázdná, větší provoz až před tunelem Sv.Rok. Na Lučku jsme byli i přestávkou na kávu kolem 9:45 (Demerje) a zdržení bylo zhruba minutové. Poté cesta směr Maďarsko a starý Goričan, zde v 11:15 pouhé odmávnutí oběma celníky. Poté tankování MOL v Lenti (lepší nafta 35 Kč/litr) a směr Szombathely. Zde drobná přestávka a nákup v Intersparu a pak hurá domů. V minulosti jsme jeli vždy po nové M85 až ke Gyoru, letos změna a přes Csornu ku Bratislavě. Asi ani to není špatná možnost, ale jeli jsme to přes den 3 x srpna blízko silnice, takže v noci a bez denního světla je to možná trochu rodeo. Průjezd přes HU-SK hranice bez zastavení, tunel v Bratislavě byl v provozu. První větší zdržení až okolo Vyškova. V Ostravě jsme byli v 18:30. Suma sumárum, perfektní cesta a žádný problém.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
09. 08. 2021 22:25
Tottino. Tak to jsi se musel u Ljubici potkat s mojim bratrancem a jeho rodinou. RZ. Karlovy Vary.thumbs up smiley
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
10. 08. 2021 14:24
Odjazd z Banjole včera večer, až zapadlo slniečko. Každému radím, choďte smer Sečovlje, minimálne zákrut a skorší nájazd na dialnicu, už pred Izolou. No a ja, šup sa na Dragonja, precvičit si trochu "kličkovanou" ... jediné vzrušenie počas návratu. Očakávaná kontrola na Slovinskej hranici sa NEKONALA !!! Na otázku "kolik a štyri prsty" odpovedám štyri a dovidenia za rok ... skoro to isté pri vjazde do Rakúska (Spielfeld), ale len odmávnutie (Morgen ...). Dialnica zaplnená ako kópia z minulého Covid-roku. No a na hranici Holíč/Hodonín prázdno - eHranica sa nekonala. Zblbli a otrávili nám zbytočne hlavy pred dovolenkou .... Howg
avatar
mdr
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
10. 08. 2021 14:38
My keď sme sa vracali 18.7. okolo obeda na diaľničnom priechode Rajka - Rusovce síce nestálo žiadne auto, zato policajtov a vojakov tam bolo na výber. Kontrola ale skončila, keď som začal odheslovávať mobil, aby som ukázal certifikáty a so slovami "Verím Vám" nás prepustili. Ešte sa opýtali, či sme zaregistrovaní v eHranici.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
10. 08. 2021 14:48
7.8. odjezd v poledne z Brna přes Bratislavu, Gyor, Szekesfehervar, Szeksard do Osijeku. Provoz bezproblémový. Hranice CZ-SK, SK-HU bez zastavení, na hranici HU-HR Mohacz/Udvar fronta asi 25 minut, skenování OP i Covid pasů a dokonce od všech vybírali i OTP od aut, což jsem viděl prvně (v budce vše kontroloval Chorvat, Maďar mu předem vybíral doklady ve frontě). Další den ráno do BiH přes přechod Županja/Orašje, opět skenování OP i Covid pasů, zdržení asi 15 min. Kolem 13 hod příjezd do Sarajeva, tam přenocování a v pondělí 9.8. před polednem pokračování přes Mostar a Blagaj do Dubrovníku. Na přechodu BiH-HR Ivanica cca 25min zdržení, tentokrát už Covid pasy nechtěli (zrejmě je už viděli v systému od předchozích průjezdů hranicemi).
Podotýkám, že Covid pasy chtěli Chorvati i Bosanci vytištěné (měli jsme), s ukazováním aplikace nebo PDF v telefonu by to při jejich přístupu asi nešlo.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil raschi (10. 08. 2021 14:52).
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
10. 08. 2021 17:14
22.7. odjezd dvě auta Přerov/Holešov do Pakoštane. Sraz a odjezd z Rohlenky u Brna v 19:30 směr Bratislava po D2. Provoz mírný, hranice CZ/SK - policajt a voják dotaz kam jedete. Odpověď Chorvatsko, popřání šťastnou cestu. Průjezd Bratislavou bez kolon, jen zúžení do jednoho pruhu. Přechod Rajka/HU bez zastavení. Dále cesta na Gyor, po M85, M86 na Szombathely, Kormend, Zalaegerszeg. Dolů napojení na dálnici M7. Sjezd na starý Goričan asi 0:05, žádné auto, Maďar spočítal pasy, Chorvat jeden oskenoval a odjezd. Lučko asi kolem 1:00, před námi asi 3 auta. Provoz minimální. V 2:33 příjezd na INU v Brinje, doplnění nafty (10,88 za litr), spánek. Kolem 7:00 odjezd zbylých asi 150 Km. Provoz zesilíl, v 8:20 sjezd Benkovac a 8:30 dojezd do Pakoštane. Lidí dost, roušky nikdo, rozestupy žádné, kromě jednoho dne nádherné počasí.

1.8. v 20:20 odjezd z Pakoštane, Benkovac nájezd na dálnici, provoz až po Lučko docela hustý, na Lučku asi v 23:00, před námi zase 3 nebo 4 auta. Cesta opět na starý Goričan, na INÉ dočerpání paliva (10,31 za litr), na celnici asi 0:20, oba celníci jen mávli rukou. Dále cesta stejná jak tam, provoz minimální, hranice HU/SK a SK/CZ nikde nikdo. Pár menších přestávek na protáhnutí a asi 5:30 doma.
avatar
mdr
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
10. 08. 2021 17:25
Zaujalo mě, že jste jeli na Zalaegerszeg a pak na M7. Měli jste k tomu nějaký speciální důvod? Já jsem vždy jezdil po 86 až dolů a pak buď přes Lenti na M70 nebo přes Lendavu a Mursko Stredišče. Tentokrát jsem to nechal na navigaci poslala mě právě tou trasou, jak jste jeli vy. Mám ale pocit, že 86ka je v lepším stavu a celkově pohodlnější. Je zrekonstruovaná, má obchvaty nejhorších míst. Toto navigace nebere do úvahy.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
10. 08. 2021 17:42
No hlavní důvod je, že nechceme přes Slovinsko a cesty nám nepříjdou až zase tak hrozné, obchvatů je tam také dost a skoro žádný provoz. Jezdíme tak roky a vyhovuje nám to. smiling smiley
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
10. 08. 2021 21:04
Včera ráno v 7.30 odjezd z istrijské Puly, nájezd na dálnici, na mýtnících klid a pusto prázdno. Štosovat se to začalo až za posledním kruháčem, kde už se sjíždí k hranicím, ale žádné drama, zdržení asi 10 minut. Na chorvatské straně opět ani noha, ti už to tam evidentně zcela zabalili a nechali to Slovincům. S nimi taky žádný problém, slečna v uniformě mrkla na občanky a za pět vteřin už se zase jelo.

Ve Slovinsku taky nic co by stálo za zmínku. Jen jsem na Petrolu (Lom - vzhod) dolil nádrž a nakoupil ty jejich obří koblihy a nějakou colu. Pak už bez přestávky až na hranice s Rakouskem, kde jsme očekávali hladký průjezd. Chyba.

Na hranicích poměrně dlouhá fronta, informace žádné, tak jsme si mysleli, že se z nějaké důvodu obnovily kontroly. Ne, byla to oboustranná kontrolní akce, Slovinci stahovali bokem auta bez známek a následně, už na rakouské straně, standardní ozbrojené policejní hlídky. Buď někoho hledali, anebo namátková kontrola toho, kdo se jim zrovna nelíbil. Byli tam policajti rozdělení ve čtyřech pruzích a občas si někoho poslali bokem, kde už stála jiná parta policajtů. V našem případě se na mě rakouská policistka jen podívala a s úsměvem a s poděkováním jen mávla ať jedu. Asi jsem nebyl její typ. grinning smiley Byli jsme samozřejmě rádi, že jsme tam nemuseli ztvrdnout.

V Rakousku okamžitě hned od začátku svítil IG-L, hrozná pruda jet stovkou, skončilo to až za Grazem.

Následně jsme si dali pauzu na parkovišti Asfinag Bad Blumau Rastplatz, bohužel jsme ji museli předčasně ukončit vzhledem k množství příšerně otravných vos. Fakt se nedalo ani protáhnout, natož si dát třeba kafe, neskutečný. Tak jsme po deseti minutách naskákali do auta a jeli.

Zastavili jsme potom až na Shellce, cca 40 km před Vídní. Stavíme tam na zpáteční cestě pravidelně, letos po třech letech, kdy jsme tam nebyli, jsme byli příjemně překvapeni. Celé to rozšířili, přibyla i pobočka McD, což bylo fajn, dali jsme si na doplnění energie jejich kafe a zmrzku. Současně tam vybudovali i klasické zázemí Asfinag, takže kdo nechce platit 50 centů za záchod, tak může i zdarma. Rakouská dopravní infrastruktura je vážně 30 let před námi.

Vídeň, i přes odpolední provoz v pohodě, plynulý průjezd. Dál už žádný problém, na hranicích stál náš celník, ale koukal kdo odjíždí z republiky, v našem směru nikdo. Pak už jen zácpa kvůli nehodě v Prostějově, ale taky nic hrozného.

Příjezd domů na severu Moravy cca v 18.30, najeto 850 km, na cestě 11 hodin, ale řídím sám, proto jsme měli trochu delší pauzy.

Šťastnou cestu všem!
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
10. 08. 2021 21:28
Cesta zpátky dnes. V 8:30 tankování v Makarský, ve 12:40 platna v Trakosčanu, potom směr Cvetlin. Naskenování 2 pasů a jelo se krásně dál až do Vídně, kde byla klasicky kolem 4 špička. 20-30 minut zdržení a v 17:15 tankování v Břeclavi. Příjemná cesta.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
11. 08. 2021 06:55
V neděli 8.8.odjezd z Drašnice v 6.00,příjezd domů 18.15,940km.Trasa:HR dálnice,dálniční Goričan,předložení OP,Zdržení asi 5 minut,M 70, 86, M 86 Szombathely,Hegyfalu,sjezd směr Sopron,Fertod,přechod HU-A kontrola dokladů a covid pasů,byli jsme tam sami,Hainburg,Břeclav-Rakouskem.Cestou3 běžné přestávky , +1x káva a svačinka,1x oběd ve Fertodu.
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
17. 08. 2021 10:18
Zdravím. R.smiling smiley

Časy se vracejí - a je třeba podávat hlášení z cest.

1. Cesta tam:
Popis ve videu. Ve Vrgoracu jsme se ptali domácích - jestli byli v Ljubuški - BiH. Řekli, že tam vůbec nejezdí - naopak nad novým mostem na Pelješac se jim rozsvítily nadšením oči. V Žuljaně i na Mljetu - v obchodech roušky. V Žuljaně dokonce jeden místní pán "seřval" v obchodě paní - že neměla roušku - jen si dala ručník přes obličej. Jestli prý nemá pár kun na roušku.
Žuljana:




Cesta tam - video: [www.youtube.com]


2. Cesta zpátky: přespání v Zalakaros, koupání v termálech. Rozhodnutí - že přeplujeme Balaton do Tihany - moc fajn. Domácí a jejich rodina naočkování Sputnikem. V Maďarsku jsme nemuseli mít roušky ani v obchodech. Pociťovala jsem volnost...

Večerní hudba v Zalakaros u bazénů: [www.youtube.com]

Přes Balaton:



Video - trajekt Balaton: [www.youtube.com]

Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
17. 08. 2021 13:16
Včera návrat z Promajny. Odjezd 08,20, příjezd Olomouc 19,45. Cesta plynulá, provoz plynulý. Ve směru k moři byla před Svetým rogem havárka, sanitky odvážely pacienty, nic příjemného a kolona tak 8 km, na cestě 34 °C, litoval jsem ty turisty. Čekání na Demerje cca 10 minut, většina aut platila kartou, málo jelo na ENC, tak asi proto. Protější směr jedna velká kolona od Lučka až na Bosilijevo, až mě to na pondělí překvapilo. Oběd za Svetou Helenou, na pondělí nebylo na pumpě, kterou mnozí z Vás znají plno, tak řízek s hranolkama 55 kn bodl. Co mě zklamalo byl Starý Goričan, čekání asi 30 minut, nevím co celníci řešili, ale stálo to. Až jsem si vystál skoro celou kolonu, tak pustili dva pruhy a jen mrkli na pasy. Bohužel jsem byl ve špatný čas na špatném místě. Nevím jak to v tu chvíli vypadalo na dálničním Goričanu, ale možná lépe. Průjezd Maďarskem dobrý, ale do protisměru jel jeden kamion za druhým, naštěstí v našem směru aut poskromnu, takže šlo jet. Kolem Zalovo Polák možná bliknul, najel na krajnici a už lítal, auto obouchané, štěrk na cestě, naštěstí ho svodidla podržela na cestě a nestrefil nic v protisměru, ale je rázem po dovolené, lidi byli z auta venku, tak jen plechy. Nafta INA na A1 za Svetým Rogem 10,79 kn, v Lenti na MOL 443 FT.
Tak všem co míříte na jih, hlavně opatrně a přeji pěknou dovolenou, hlavní davy z Německa, Itálie, Polska a Rakouska už odjížděly, tak bude volněji.
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
17. 08. 2021 17:57
Petře, patronem vinařů je Svatý Roch či Rochus, chorvatsky Sveti Rok. To platí samozřejmě i pro tunel.
Snad na nás nezanevře a neplivne nám do vína jen proto, žes ho překřtil.
Pardon za OT, zvlášť, když se to tu už někde v jiném vláknu probíralo.

EDIT: oprava překlepu v odkazu



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Hill (17. 08. 2021 19:16).
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
17. 08. 2021 19:02
Hille, diky za point, sám jsem přemýšlel jestli ten tunel počeštit nebo originál a po....l jsem to. Nevadi příště budu psát chorvatské originál a né hanácké ekvivalent
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
18. 08. 2021 22:17
Berte to ako môj poznatok tejto a v podstate aj minulej sezóny vo vzťahu ku ceste. Pre mňa aktuálne toto leto nebol najväčší strašiak prechod hraníc do HR ale predovšetkým úsek medzi Karlovačom a Bosiljevom. Nepochybujem o tom, že sa tento úsek dá obísť aj mimo diaľnice, keď sa však upchá, o zdržanie v kolónach nie je núdza. Mne /môžem sa však mýliť/ to vychádza tak, že za to môžu tie nezmyselné obmedzenia rýchlosti na 100 km/h a úplne nepochopiteľné na 80 km/h. Keďže som nezistil dôvod pre osadenie týchto dopravných značiek /napr. prebiehajúce práce na ceste/ ignorujem ich. Problém je v tom, že značná časť vodičov nie. Prvý zabrzdí, desiaty ešte brzdí a päťdesiate auto už stojí. V rovnakom čase som komunikoval s dvoma známymi, ktorý zhodou okolností boli v Brele +- ako ja s tým, že prvý prišiel v nedeľu 25.7.- cez hranice sa hodinovej kolóne na Goričanovi, ktorým mienil prejsť do HR, vyhol vďaka online navigácii cez Mursko, Lučko OK a za Zahrebom sa však 50km kodrcal v kolóne 2 hodiny. Druhý známy, idúci cez Rakúsko, sa umne /dobre zvolený čas príchodu/ 6.8. vyhol kolónam na Macelju a rovnako tak problémom za Záhrebom, nedbajúc však môjho varovania o potrebe alternatívy k Macelju cestou nazad strávil 16.8. na hraniciach túžobne vyzerajúci Gruškovje 2,5 hodiny.
V podstate mi to vychádza tak, že je jedno ktorý deň v týždni si zvolím na cestu v špičke sezóny, čo sú najmä posledné 2 júlové týždne a celý august /mimo soboty kedy je na 100 % zaručený problém/ nakoľko je to hodne o načasovaní, online navigácii a samozrejme o pripravenosti zmeniť naplánovanú trasu a ísť inou časovo kratšou trasou, najmä vo vzťahu k hraničným prechodom, ale verím, že takto pripravenému bude priať aj šťastie.
Za mňa 30.7.2021 cesta do HR – Bratislava 4.30 hod., Rajka, M85, M86, Szombathely, v Zalabakse kontrola stavu na hraniciach, Mursko 7.30 hod. dve autá predo mnou, Lučko 9,20 hod., kolóna pred Bosiljevom, ale pohoda 110-120 ľavý pruh a za Bosiljevom v podstate prázdna cesta až do Brely. Cesta nazad 12.8.2021 absolútne bez zdržaní, na Murskom žiadne auto predo mnou, časový rekord návratu z HR za posledných 15 rokov.
Cez Mursko som šiel preto, lebo poskytuje viac možností obchádzky cez iný hraničný prechod než Goričan /napr. vlákno týkajúce sa prechodu Hotiza/. Cestou do HR pri zastávke na INE Ljubešćica sa mi to potvrdilo pri vypočutí rozhovoru našich českých bratov, ktorí si pochvaľovali, že sa prešmykli cez Starý Goričan a že za 10 minút sa tam akurát vtedy za nimi nazberalo cca 100 aút. K Novému Goričanovi sa nevyjadrujem, šiel som cezeň viackrát, ale keď je tam kolóna nedá sa z nej ujsť.
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
19. 08. 2021 07:58
Divam sa casto na google mapy na hustotu premavky a tento usek sledujem uz dlhsie. Ale podla mna sa jedna o celkovo usek medzi Bosiljevom a Luckom. Tiez som sa viackrat zamyslal preco tam dochadza k tym kolonam ked nikde nie je vidiet objektivny dovod preco by k tomu malo dojst. Osobne si myslim ze je to len vysokokou hustotou prevadzky. Na tento usek dialnice sa pred Zagrebom (smerom k moru) spaja niekolko prudov (smer Ljublhana, maribor, HU) a zas v smere od mora to je dialnica od Rijeky resp od Splitu. Plus samozrejme samotne velke mesto Zagreb tiez vyprodukuje urcitu nemalu premavku. Kolony "z nicoho" su beznym javom ktory vnizka vo velmi silnej premavke (su na to studie, mozes si to vygooglit). Ako pises, auta nalepene na seba, staci ze jeden mirne pribrzdi, ten zanim mierne oneskorene ale o to viac, ten dalsi musi este viac a tak sa vlna siri. Este sa mi zda ze tych kolon je viac v smere k moru (ked samorejme nepocitam kolonu pred Luckom, ktora ale ma logicke vysvetlenie).
Ja si to takto vysvetlujem, ale neviem ci to je realita :-).
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
19. 08. 2021 08:11
Omezení na Basiljevu jsou z toho důvodu, že je to křižovatka. A z tvého příspěvku jsem pochopil, že to tam zdržují ti, co jedou maximální POVOLENOU rychlostí? Nejspíše asi proto, že jsou v tomto úseku radary a dotyční nechtějí připlácet k mýtu pokutu. Takže vlastně nakonec jsou viníci kolon ti, co tuto rychlost nedodržují a pak musí brzdityawning smiley

edit: oprava y/i, šel jsem do viníků moc tvrděgrinning smiley



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Zahajskej (19. 08. 2021 11:12).
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
19. 08. 2021 18:50
... no ... já se letos už taky vrátil ...
dokonce už 31.07 ... vlastně, až 01.08. ... já to jel totiž dva dny od rána 31.07. v 05,30 cestou na trajekt Stari Grad/Split ... a vlivem přes 5 hodin trvajících záseků a taky pro mě nezvykle pomalé jízdy, se škunerem za zády ... jsem po zaparkování lodi za Prostějovem a návratu do Vyškova přijel až ve čtyři ráno druhý den, tedy toho 01.08. ...
... a jak jsem si myslel že jedu pomalu (110 až 120/ hod.) ... mimochodem, na rovným a volným úseku jsem lodičku "na zkoušku" prohnal i trošku víc ... byla dobře vyvážená, ale takhle jsem samozřejmě nejel dlouho ...
... zvláště přes Rakousko jsem se snažil dodržovat rychlost ... a pokud to tam někdo znáte, tak kolem Zobernu směr Vídeň (motorest) je, mám za to, omezení na 100 km/hod. a tuším v dešti dokonce na 80 ...
já se snažil právě tam jet kolem té stovky ... a najednou, už byla tma ... dva záblesky jak svi..ňa rovnou do očí ... a zrovna mě něco předjíždělo ...
no, tak si říkám, jestli mi něco přijde myslím jako od "cestářů" z Esterajchu, nebo jestli to patřilo tomu více spěchajícímu ... a taky divný, že to byl dvojí záblesk ...

tak asi tak ...

smileys with beer
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
19. 08. 2021 19:04
Bliká to takhle na mnoha místech a neměří to. Slízne to RZ a kontrola známky.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 53
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.