Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu

Autor vigen 
Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
18. 07. 2024 12:58
Dám volume II. A sice Sarajevo a hotel Diamond Rain Butique hotel smiling smiley
Takže koupený na Bookingu dopředu. Veliká výhoda bosny obecně je, že narozdíl od rakouska, slovinska, itálie, někdy už chorvatska (tam booking nepoužívám, ale už ho také začínají používat oni). |Stalo se běžnou praxí, že bez jakéhokoli filtru, chceš neplatit, tak teď to nejde už. Všichni to pochopili a rakousko si prostě bez zaplacení celé částky dopředu málokde koupíš. Chápu to, kdysi jsem pronajímal chatu v Jeseníkách a tento nástroj bych už dnes bral. ...

Takže cesta z pyramid do Sarajevo otázka 30minut. Přijeli jsme směrem od letiště. Hodně radarů, čtyřproudých 30týkek a kdo nidky nebyl v Sarajevu...no není to jako Olomouc (odkud pocházím) nebo Brno... Jedete po trase, ráno všechno spí. Kavárny, které jsou echt pro místňáky pomálu. Ne jako na promenádě v Podgoře nebo v Jelse, či jinde až po Cirkvenici.

Co mě celkem okem dostalo byl vysoký 18ti patrový panelák, ve kterém byla normálně vidět díra v betonu po bombardování a borci to prostě došalovali cihlama a dali tam okno a dál se tam bydlí..? pominu omítku a energie v tom domě, vytahy, ale co statika? U nás by to asi nikdo nepovolil a nebo je ten betonový svět totálně odolný nevím.

Cíl byl výše zmíněný hotel u centra města teď to snad znovu nepopletu "Baščaršija". Hotel Diamond rain ... byl kousek cca 500 m od řeky. Nemám rád booking, ale když to bereš na jednu noc, hledám vždy podle booking mapa, kde to je. Tož jsme se valili tam. Od chvíle, kdy město začalo být dopravně takové napnuté (uplně to nepřipomínalo ráno Terst, ale už tam taky jezdili všichni jak se jim zachce), tak jsme se ocitli ve štau, kde moje A6 byla největší auto hned po autobusu. Autobus a kloubový tam měl poruchu a stál na výjezdu z autobusového čehosi na křižovatce zlomí do půl pasu do křižovatky a najednou ze dvou pruhů fungoval jeden, ale chtěli tam všichni ze všech 4 pruhů. To bylo poučné i pro mě. Určitě nemám na některé kamioňáky zde, ale mám přes milion a půl bez nehody v dodávce a nebo osobáku, ale A6 (jak už víte) nově nemám v oku. No doprdele, to bylo něco se tam protáhnout. Načeš všichni chtěli doprotivky v mém pruhu. Uff. Tak jsme to dali. A prohlíželi si v každém rohu nějakou policejní budku před každou budovou asi státní, či polostátní, to jsme si pak ověřili u Japonské ambasády. kde za "rohem" jsme měli bydlet. Ale policajtu tam bylo na můj vkus hodně a nikdo Neřešil tu dopravní prekérku. K tomu se pak vrátím z recepce hotellu.
Tak valím po pravé straně břehu řeky Miljacky až mi navigace ukazovala zaboč v pravo kolem Japonské ambasády. Přátelé, další v levo, v levo hřbitov ( tomu se také vrátím, protože kdo tam nebyl, nemůže si to ani představit) a uličky se uzpůsobili do tvaru neřešitelného pro audi a6 rv. 2006. Prostě loď ve tvaru parníku do automatu na kávu neumístíš.... google povídá doprava. Já si nahlas říkám a doprdele kam? Tam bych neprojel ani s velkou popelnicí. Přejel jsem to a SAMOZŘEJMĚ to byla ta ulička. Takže na automatu "R" a pojdme. Chci dopředu říct, že při najíždění do té ulice kam jsem neviděl kde a hlavně JAK končí, ale to jsem znal už z těch pyramid, jsem si říkal, "otoč se". Ne no, tak jsem tam jel po čumáku, kterej nevím kde končí a dával bach jako správný autař na 18" a rantle kolem. Ano, kdo tušíte, že na koci stálo 6 aut a nebylo tam místo pro mě tušíte správně...:smileys with beer
Aut typu (a to jimy nepohrdám, často budou servisně méně náročnější než naše královna (a už mám přezdívku). Sandero, Punto, renault nějakej..nevím. Já se neměl kam postavit, tak jsem to dal do prostředka. Vyběhl pikolíkos recepční mladej sympatickej klučík a začla hra na to, jestli si rozumíme v bosensko-srbském-chorvatském dialektu, nasadil sem totéž, pak zkusil moravské esperanto a ani holiday angličtina nepomáhala. Se ženou, která chodí v korporátu na pravidelné lekce Aj, jsme se tomu museli smát. Borec nakonec jsme pochopili, že má pokoj i nemá (hura booking, že?) A když prej nikdo nepřijede, dá nám lepší. No nakonec jsme zůstali v tom ve třetím patře, který se trošku fotkám z bookingu podobal ale čistotou ne moc. Nechci jim křivdit, ale uplně novota to nebyla smiling smiley Nic méně televize naladit nešla, "aldžazíru" sledovat nechceš, fotbal jsem kvuli synovi nenašel. Sprchu a toaletu v jednom v podkroví bez okna asi chápu, proč v zZell am See na 5ti hvězdě si tihle a jiní "Princ of persia" sprchují mimo vyhrazený prostor sprchového koutu smiling smiley
Převlékli jsme se a že jdeme do města. Recepční pikolík na recepci stále operoval termín 24/7 a mával ovladačem od garáže. Vedle se otevřeli vrata - takhle abych to nepřeskakoval. Nechal mě tu 200 m uličku mezi patníky vycouvat, budu zkušeně přehánět, takže na mini křižovatce kde by se neotočila ani multikára otočit a nacouvat zpět, aby po otevření vrat, kde sliboval dvě parkovací místa, stál jeden Range Rover přes dvě místa. Pikolík povídá: "nevadí, nech mi klíče, jak seženu majitele, já Ti to tam nacouvám". No vzhledem k tomu, že z dodávky i s vozíkem vím, že kam se nedá na čumák, de se ještě někdy nacouvat ... říkám ani nánodou! Jdu do města, vrátím se a i kdyby po 4 pivech, si to tam dám sám. Byl jsem hotovej a pivo mi funguje jako jonťák.
Město no ... co napsat fontána. Obchůdky, fejky, šmelináři, karty málokde, eura vůbec, jakoby se před nimi chránili. Atmosféra jo, žebráci jo. černý stany bez obličeje, bílý stany s obličejem. Japonci, všichni no masakr. Na mě až moc lidí a to jsme sedli pod zřejme pravoslavnou katedrálou na konci BaŠčaršije do pizzerie tak pro 200 lidí. Obsluha fakt vyjmečná. Pizza jakž takž. Povídám mu pivo. Že ne, že alkohol nedostanu vůbec. WOW. Tak kola, skoro sem jsi chtěl objednat i ten kokain, co tam evidentně někteří berou.
Všude šiša, ale pivo nichts... tak po tmě nasátí atmosférou jsme šli domů..
Dlužím vám info těch policistů, proč bylo tolik. No jedeš na dovolenou s 9ti letým synem a ona zrovna v Sarajevu je Gay Pride. Nechápu, nerozumím. Viděl jsem je, dva 76 letí staříci, v růžovým, za pacenky. No ty brdďo.
Po cestě domů večerka naproti Japoncům, dvě Sarajevska v plechovce..
Pokoj už jsem neřešil. O postel méně. Otevřel jsem okno v koupelně, chyba. Prej tam dole byl v ceně bazén. Šli jsme spát. Ráno snídaně na terase. No kontinentální to nebylo smiling smiley Vedle mě si sedl černej stan gucci, tak jsem měl se svými německýma energiema hned zkažené ráno, párky a něco jako vajíčka studené. Žena jedla něco tamnějšího, nadšená jak žena, které udělají snídai. smiling smiley Syn buchtu, nutela nebyla.
Odparking proběhl. Žena se tam chce vrátit. Já asi nevím smiling smiley ale cesta ze Sarajeva na Jablanicu pěkný. Údolí Vrbasu top. Kde berou na servis a nákup audin a mercedesů nevím. BMW moc nebylo. Jestli oni neprodávají tu kukuřivci a víno francouzům. Jinak nevím.
19. 07. 2024 10:28
Couddy je to něco viď?y na letošek máme trochu jiné plány,takže tento skvost vynecháme,ale pakliže žena bude trvat na opakování,doporučím ti hotel s velikou garáží či parkovacím prostorem a na Baščaršiji to budeš mít kousek s kopce.No a známý pivovar jež postavili naši předci,jsi vynechal?,nebo výjezd nohoru lanovkou s nádherným výhledem na celé město a okolí a co čevabi u turecké studny jež hodnotí Majka jako jedno z nejlepších a kafe na tržnici ti nic neříká?V tom nejmenovaném hotelu zaručuji naprosto nezávadnou bohatou snídaní A na vynikající kávu v altánu u Latinského mostu se také nedá zapomenout.Letošní pobyt v HU termélech,máme přeci jen trochu z ruky.A € nikde nebrali,?My už roky jiným neplatíme a BAM ani nevím jak vypadá.
19. 07. 2024 10:43
couddy

Hotový spisovateľ thumbs upthumbs upyawning smiley a ešte sa to aj dobre číta thumbs up smiley
Pokračuj aj naďalejthumbs up díky
smileys with beer
19. 07. 2024 11:16
Podle mých zkušeností taky berou € všude, jediné, kde opravdu chtěli BAM bylo vstupné na prohlídku Husrev-Begovy mešity.
@couddy: v Sarajevu si dávat pizzu? Vždyť je tam na každém kroku čevapdžinica a burekdžinica. Na jejich burky se těšíme celý rok...
19. 07. 2024 12:56
Vašku jdu do toho příště si nechám poradit. Na lanovce i kávě jsme byli. Ale zopakujeme to s větším časem. Ty eura fakt ne, nevím co se tam letos dělo smiling smiley ale dívali se na nás, jak kdyby tam chodila finanční policie. Takže kartou.

Vlado, díky. Já tedy začnu psát smiling smiley

Raschi. No bylo to tak, že nikde nebylo moc večer místo, asi tím Gay pride a malej měl hlad a jak na potvoru jsme mu dali přednost, já samozřejměm miluji čevapi. On je nejí. Takže jsme šli "bohužel" po pizze.
20. 07. 2024 21:22
Tady vidíš, co člověku přinejmenším bere ten "pochod hrdosti" s vyzývavou oplzlostí. Tady to skončilo jen pizzou místo místních dobrot. Každému jeho nebe, ale běda, když mi brání v tom mém, normálně lidském.
20. 07. 2024 22:55
Petr164

thumbs up smileythumbs up smiley to je za 100 bodovthumbs upspinning smiley sticking its tongue out

smileys with beer
07. 08. 2024 20:25
14. 08. 2024 15:03
Prosím, máte někdo zkušenost s cestou Karlovac-Slunj-Bihač-Drvar-Livno- Aržano? Rádi bychom letos vyzkoušeli něco nového....
18. 08. 2024 13:01
A to chceš jen rychlý průlet nebo s přespáním? My jeli loni z Karlovace do Bihače přes Veliku Kladušu, chtěli jsme vidět tamnější hrad a taky Ostrožac na Uni. Proti trase přes Slunj je to do Bihače jen pár kilometrů/minut navíc. V Bihači jsme přespali a další den byli na vodopádech Štrbački buk a Martin Brod. Kousek od té tvojí trasy je potom ještě Ključ s dalším krásným hradem. V Bosně jsme se různě pohybovali týden a pak přejížděli do HR směrem na Sinj. Nikde si nevzpomínám na žádnou dopravní komplikaci, trasa Karlovac-Velika Kladuša je navíc proti D1 Karlovac-Slunj minimálně frekventovaná.
21. 08. 2024 13:20
Raschi, děkuji za odpověď i inspiraci. Původně jsme plánovali jen rychlý přejezd, ale možná ještě přehodnotíme a něco z toho zkoukneme....
22. 08. 2024 16:43
Rashi, dostat se rozumně přes Kladušu, Cazin a Bihač ke Kninu je pro mne nejen zajížďka, ale také mnoho vesnic a serpentin navíc. Jde to, ale dře to grinning smiley Takže raději klasicky přes Plitvice a Korenicu kolem Gračacu na Knin a na jih. Nicméně pro ty, kdo mají cestování po BiH v plánu a nemají rezervaci u Jadranu, tak to může být zajímavé s bonusem levnějšího paliva.
26. 08. 2024 20:36
Nepředpokládám, že by si někdo myslel, že cestou od Karlovace ke Kninu ušetří čas, když pojede přes Bihač místo přes Plitvice. Dada psal, že chtějí zkusit něco nového, ne co nejrychleji dojet k moři. Ani v palivu už ten rozdíl není moc velký, letos v HR nafta za 1,41€, v BIH za 1,24€, to máš 200Kč na 50l nádrži.
Ale pokud někoho už nebaví celou dobu ležet u moře, tak je Bosna zajímavý doplněk. Třeba my letos už třetím rokem strávili ze 14 denní dovolené týden cestováním různě po Bosně a až druhý týden někde v HR u moře.
avatar Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
29. 08. 2024 08:58
Rashi. My už léta také praktikujeme stejný systém, týden v HR u moře, v klidu a prakticky o samotě a pak další týden cestování po BiH. Příští rok týden Korčula a pak Trebinje, Foča a milované Sarajevo...
29. 08. 2024 22:01
Jasně, rozumím. Já jsem ale plavec a to si v BiH moc nezaplavu, zato v klidném moři je to neskutečný požitek. Proto nemám pro toulání se po BiH žádný velký důvod. Snad až v důchodusmileys with beer
31. 08. 2024 19:48
Nejen v moři se dá plavat. Loni jsme byli 2 dny u Jablanického jezera a letos u Ramského jezera, nádherně čisté a teplé a speciálně to Ramské jezero zatím není turisticky moc profláklé, byli jsme tam skoro sami.
02. 09. 2024 15:24
Jablanica super.
avatar Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
07. 10. 2024 13:20
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 24
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.