Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu

Autor vigen 
K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
04. 06. 2012 09:30
spinning smiley sticking its tongue outNevím, jestli úplně každý hledá tu nejlevnější, nejrychlejší nebo nejkratší cestu, jen aby ušetřil pár desítek minut a pár stovek korun.
Pro milovníky cestování, tedy ty, pro které je i cesta cíl vřele doporučuji cestovat do střední a jižní Dalmácie přes Bosnu a Hercegovinu. Cesta je sice pomalejší, zato nabízí v různých variantách nádherné kaňony či horské prémie v úžasné přírodě a s krásnými výhledy.Hlavní silnice v Bosně a Hecegovině jsou vesměs nové a kvalitní, při kterých je v osídlenějších částech až přespříliš benzínových pump, autoservisů, motorestů,penzionů atd. Lze tedy cestou bez problémů přenocovat ve slušném standartu, dobře se najíst a vše za ceny téměř poloviční než v Chorvatsku. O bezpečnost ( krom zbytků minových polí daleko od hlavních tras) nemusíte mít obavu. Lidé jsou ať v muslimskochorvatské části, tak i srbské vesměs přátelští a během několika cest jsem nezaznamenal jediný problém.
K bosenským hranicím se lze nejlépe dostat přes Budapest a dále novou luxusní a de facto zcela prázdnou dálnicí M6 do Mohácse u chorvatských hranic, dále přes Osijek do Sarajeva ( cesty přes Doboj nebo Tuzlu jsou srovnatelné) , dále Mostar, Metkovič a pobřeží.
Lze alternovat cestu přes Zagreb, nebo Balaton a Daruvar ( s početnou českou menšinou a "češko pivem"winking smiley, dále na Banja Luku, kaňonem Vrbasu přes historické Jajce, dále buď na Livno nebo Jablanicu a Mostar. Velmi krásná cesta vede rovněž do Dubrovniku přes Sarajevo nebo Zvornik a Goražde a dále Foču a Trebinje přes " Sutjesku". Z Foči lze alternovat cestu i do Černé hory kaňonem Pivy ( zde je ale z popsaných tras jediný úsek s velmi špatným povrchem vozovky v délce cca 30 km). Do Černé hory lze alternovat trasu Budapest - Beograd ( dálnice) a dále přes Užice, překrásný Zlatibor, dále kaňonem Morači do Podgorice a k pobřeží. ( na této trase je však značný provoz, na rozdíl od bosenských tras). Jediné co nedoporučuji - užít k návratu ke konci víkendu dálniční přechod Horgoš na dálnici Beograd- Budapest, zde se pravidelně tvoří kolony kvůli maďarským celníkům na vstupu do " Unie". V opačném směru není problém.
Zdravím a přeji krásné cestovatelské zážitky.spinning smiley sticking its tongue out



Upraveno 1krát. Naposledy upravil vigen (15. 06. 2012 10:16).
Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
04. 06. 2012 11:02
f



Upraveno 1krát. Naposledy upravil L.K. (06. 01. 2013 20:58).
Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
04. 06. 2012 14:49
Myslím že toto Ti pomôže:
[forum.ihvar.cz]
avatar Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
04. 06. 2012 15:15
Dobré info,alespoň pro mne,vítej zde na fóru.Pokud bys přidal nějakou svou veřejnou fotogalerii z této cesty,rád bych se podíval.

Lignano 9/03,
Turanj 9/05,
Trpanj 8/08, 7/09, 7/10, 6/11, 6/12, 6/14, 6/15, 6/16, 9/16, 6/17
Radomír
Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
04. 06. 2012 15:53
Mohu vřele doporučit.. Jezdím to spíše opačně, t.j. cestou domů ale to nic nemění na krásách. Řeka Neretva je něco úžasného. Foto je zde Je to jen pár fotek z roku 2010.
Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
04. 06. 2012 20:25
moooc peknethumbs up
Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
24. 06. 2019 21:26
Vytáhnu hodně staré vlákno, ale protože se letos budu vracet z Makarské o víkendu, pátráme po nějaké alternativní trase. Nejel jste někdo přes Bosnu po silnici M15? Tedy po trase Livno, Sanski Most, Bosanska Dubica, nebo alternativně přes Banja Luku?
Jaké jsou tam reálně silnice, jak je to o víkendu s hustotou dopravy a pod.?
Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
24. 06. 2019 21:40
na banja luku jsem jel z peljesace nekolikrat, nejkrasnejsi cesta do Chorvatska vubec, neretva, vrbas, jajce a pak nejak do uher, bohuzel je i casove nekonecna. nicmene kvuli postupujicimu stari jsem se rozhodl tentokrat poprve po ceste prespat a zvolil jsem Plivska jezera u kralovskeho mesta Jajce. kdyz jsem tudy jel poprve tak jsme mijeli OTecka jednotek Kfor a manzelka byla strachy bez sebe :-). mohu poreferovat aktualni stav pristi tyden. hvar tentokrat bohuzel nevysel, takze musim na peljesac, ale uz se tesim na vyti sakalu
avatar Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
24. 06. 2019 21:42
Tady máš v mém příspěvku Livno - BL... M16 nebo R411... i s tipy na "výlety"
[forum.ihvar.cz]
Silnice ok, mimo obec 80km/h, občas nějaká ta 40... jede se balkánským stylem thumbs up smiley

Je potřeba si ohlídat svátky... Turci jedoucí z DE, AT atd. to je pak masakr na hranicích...

EDIT K té "nekonečnosti" cesty přes BiH... Slavkov u Brna - Pisak 14,5 hodiny (vč. pauziček)... v zahraničí vše mimo zpoplatněné úseky. Nicméně, jsem opravdu "tahavý" řidič smoking smiley



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Slavkov (24. 06. 2019 21:45).
Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
24. 06. 2019 21:45
tenkrat to bylo tak, ze rano jsme z Chorvatska vjeli do Bosny a vecer uz jsme byli zase v Chorvatsku, silnice uz jsou sice v podstatne lepsim stavu, ale moc se to nezrychlilo a policejni hlidky jsou vsude, takze pokud spechate, Bosnou ne
Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
24. 06. 2019 21:47
no ja pamatuji a mam nekde vyfocene i omezeni na 20km/hod a plna cara je natazena temer vsude
avatar Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
24. 06. 2019 21:53
Ale no tak... žádná taková tragédie to není... samozřejmě to mám párkrát na palubní kameře.
M16 je v pohodě, ty omezení jsou hlavně u skalních výstupků a ostrých zatáček. Předjíždět se samozřejmě dá, ale musí se to umět... Pokud je někdo zvyklý vystartovat z poza auta s nulovým rozdílem rychlosti, tak bude mít problém... pokud nemá 300PS smoking smiley
Policisté jsou obvykle právě v těch 40 v blízkosti měst... inu přirozená balkánská lenost...
Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
24. 06. 2019 22:23
Podstatná informace je, že je to minimálně o ČTYŘI hodiny delší cesta. Kochacka to ale je určitě parádní.
Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
24. 06. 2019 22:39
Díky za podrobné informace. Prozkoumam na netu všechna zmíněná místa.
Cestou domů nebudu určitě spěchat, ale to neznamená, že chci trčet na dálnici v HR v kolonách. Raději pomalu přes Bosnu, než přískoky přes Chorvatsko.
Přes Bosnu se nejvíc obávám zdržení na hranicích.
Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
24. 06. 2019 22:53
no ja sice 300 konove auto mam, ale v Bosne je to opravdu na prd, zvlast s omezovacem na sedacce spolujezdce :-), Pokud spechate, opravdu Bosnou nejezdete. ale jinak, hezci cesta neexistuje. koneckoncu si zkuste dat do planovace trasy klasickou trasu na Viden a pak si tam dejte prujezdni body na Bosnu a razem je cesta o 4 hodiny delsi a pokud chytnete zdrzeni na hranicich, tak jeste o vic, jednou jsem v Metkovici cekal pres hodinu a na druhe strane to nebylo lepsi. Takze ano, cesta je uzasna (zacatek), ale opravdu pro lidi, co nespechaji
avatar Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
24. 06. 2019 22:58
Dejff napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Podstatná informace je, že je to minimálně o ČTYŘI
> hodiny delší cesta.

Ano, opravdu to není vhodné pro dálniční piloty... a ano, nicméně pouze porovnáváš-li to za ideálních podmínek.
Zhruba je potřeba počítat průměr "dálniční trasy" cca 90km/h, "po okreskách" cca 60km/h.
Tuto trasu dám za 14,5h s klidem v turnusové špičce a s klidem s Transportérem s vlekem...
Když je zasekaný Macelj, Lučko... a pocukává se 40 brzda / plyn až po Karlovac, tak jsou to již jiné počty.
Těch co jeli z Pagu do Brna po dálnicích 20+ hodin znám dost... thumbs up smiley

Samozřejmě, zkušený matador pojede ideálně v jiném čase a pak je to jasné... POKUD JE PRIORITOU "LET" z bodu A do bodu B.
Pokud není prioritou "LET", tak i těch cca 30€ + 500Kn (za osobák) se dá utratit jinak smoking smiley
V kontextu Multivan + vlek = kategorie III, rozumná rychlost po dálnici atd. ti také dají diametrálně odlišný pohled na věc...
Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
24. 06. 2019 23:35
Nijak nezpochybňuji, že tahle cesta je zajímavá pro plno lidí z mnoha důvodů. Jen jsem vypíchl tu informaci, že jsou to 4 h navíc. Už jsem to dlouho nehledal, myslel jsem že je to vic.
Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
25. 06. 2019 03:35
tech orientacnich 90 km/hod dalnice 60 km/hod nedalnice a cca 1000 km na Peljesac opravdu plati a k tomu samozrejme jeste cca 2hodiny prestavek. Dnes je jednoznacnym favoritem dalnicni trasa, protoze az na ten kousek pred Mikulovem je komplet. A vsechny ostatni varianty (Madarsko, objeli jsme slovinskou dalnici apod. ) temer ztratily smysl. Ale nebylo tomu tak vzdy. Jizda po sedmicce do Vidne byla priserna, stau ve Vidni, rozmlacena a ucpana okrska skrz Slovinsko, Lucko, Plitvicky a samozrejme dalnicni poplatky a vyssi spotreba na dalnici.
...
Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
25. 06. 2019 03:36
Takze je to zapotrebi pojmout jako vylet, i cesta je cil. vzdycky jsem to jel od more, jen naposledy opacne a to byla chyba, pac to pekne jsem jel po tme. takze jsem se rozhodl tentokrat prespat. Ted uz jen vaham, zda vubec Madarsko, anebo to vezmu po dalnici pres Maribor na Zageb a pak dal po dalnici na Srbsko, tak jak ukazuji planovace tras.
..
Nejedu ve spicce, takze necekam vetsi dopravni zacpy a hororovych 24 hodin na Mali Losinj pod Istrii v neklimatizovanem aute jsem kdysi taky zazil, dnes uz je to rozhodne lepsi. Fakt je, ze rakouske omezeni IGL ci snizena rychlost za Karlovacem tu dalnici krapet degraduji. A doby, kdy po zaplaceni pokuty mi chorvatsky policajt rikal, za par km je dalnice a tam si jedte, jak chcete, uz jsou taky pryc a dalnice mne sere

Kazdopadne poreferuji, teda snad, auto je stale jeste v servise.



Upraveno 2krát. Naposledy upravil vrgada (25. 06. 2019 03:47).
Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
25. 06. 2019 06:44
vrgada:

Dnes je jednoznacnym favoritem dalnicni trasa, protoze az na ten kousek pred Mikulovem je komplet. A vsechny ostatni varianty (Madarsko, objeli jsme slovinskou dalnici apod. ) temer ztratily smysl.



Před pár dny to psali i v MF Dnes, ale já si to nemyslím. Jak již bylo mnohokrát tady napsáno, kolony na "hlavní trase" se jen přesunou na hranice v Macelji nebo k jednotubusovým tunelům nebo k prvním mýtným branám v HR. Včera odpoledne na HR 2 (poslouchám občas v ČR v aplikaci mobilu) hlásili 2 h kolonu na Macelji na výjezdu z HR do SLO. Zlatý přechod Mursko Središće.
Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
25. 06. 2019 08:22
dobre, ale ucpane hranice jsem zazil i na HR/BIH a BIH/HR strane, ovsem v pondeli 2 hod mne prekvapuje, ja jedu ve stredu, takze asi preci jen zvolim to Madarsko. Stejne nemam rad tu dalnici za Vidni a to rychlostni omezeni okolo Gratze. Ale jak tak sleduji Rakusaci jeste dokazi pritvrdit a nove zakazuji sjizdeni z dalnice a objizdeni zacp, pravdepodobne na truc nemcum.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil vrgada (25. 06. 2019 08:22).
avatar Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
25. 06. 2019 10:03
Tato trasa je pro ty co mají cestu jako součást dovolené,záleží také s čím se jede a nakonec odkud se jede. Pro Moravu bych řekl je to na Pelješac jedna s nejkratších,dá se jet bez placení,ale je to vesměs tzv. kochačka. Jajce jednoznačně stojí za zastavení a prohlídku,navíc ještě jsou kousek ty mlýnky,které stojí za prohlídku.Pak údolí Vrbas a Neretvy až po Mostar,který také stojí za zastavení,dále kousek jsou vodopády Kravica a klášter u vyvěračky řeky Buna (Blagaj) a ústí Neretvy. Prostě pokud někdo má čas a nespěchá tak tu cestu doporučuji.

MirekŠi
Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
26. 06. 2019 13:25
Vzhledem k tomu,že jsme touto lokalitou projeli již několikrát jak směrem dolů,tak i nazpět,dovoluji si ji doporučit.Není to o spěchu,je to o kochání se.Na toto téma již pár slov bylo v minulosti řečeno.Naprostý souhlas s Mirkem
Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
26. 06. 2019 14:52
Porad dokola koukam do planovacu trasy a asi fakt risknu Viden-Maribor-Zagreb-Banja Luka-Jajce, kde prespime. Duvod je i ten, ze uz nejezdim na plyn a tedy omezeny dojezd a nocni tankovani paliva. Zpatky pojedu pres den a tak si to spis troufnu do divokych Uher
[mapy.cz]



Upraveno 1krát. Naposledy upravil vrgada (26. 06. 2019 14:53).
avatar Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
03. 08. 2019 11:13
tvsat napsal(a):
-------------------------------------------------------
dále kousek jsou vodopády Kravica a
klášter u vyvěračky řeky Buna (Blagaj) a ústí
Neretvy. Prostě pokud někdo má čas a nespěchá tak
tu cestu doporučuji.

Ahoj Mirku, letos jsme byli 3 noci v Mostaru a po cca 12 letech jsme si chtěli připomenout krásné vzpomínky na vodopády Kravica... Už NIKDY! Tos neviděl... Nedá se ta hrůza ani popsat...thumbs down
avatar Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
03. 08. 2019 11:44
Mohl by jsi to trochu rozepsat, co bylo za problémy?.... letos jedu mj. Molunat, tak jsem to měl "po cestě" také v plánu.
Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
03. 08. 2019 20:24
Kravica by mě taky zajímala. Jsme v Igrane počtvrté a konečně tam plánuju výlet. Očekávám davy lidí, ale je tam snad nějaký jiný problém?!
Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
03. 08. 2019 20:49
vrgada: Kdysi jsme jezdívali přes Komárno-Gyor-Szhekesfehervar-kolem Balatonu-Kaposvár-Barcs-Marcali-Virovitica-Lipik-a pak směr Banja Luka a Jajce, je to couračka, ale bez dětí se to dalo v pohodě zvládnout. Ale je dobré jet to přes den v noci a za tmy žádná sláva. Alespoň tehdy, což bylo 8-10 let zpátky smileys with beer
Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
03. 08. 2019 21:09
vodopady Kravica jsem navstivil loni cestou do Srbska a zklamaly mne, hafo lidi a v dalce kazi panorama dalnicni most, ale po proudu jsou male vodopady a ty mi prisly prijemnejsi
Re: K Jadranu přes Bosnu a Hercegovinu
05. 08. 2019 20:12
Taky se musím připojit, že pokud vodopády Kravice tak jedině brzo ráno. Pak je to masakr a pitoreskní groteska lidské touhy fotografií z daného místa za každou cenu.Možná jsem tu již někdy psala že jsem tam měla být tak zhruba 20 let zpět a vidět tento přírodní kout ještě nepostižený .Ale dá se to užít i takto.
Vůbec tento dotaz tu nepatří, ale nevím jestli tu někdo zmiňoval blízký vodopád Koćuša?Byl jste někdo?
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 50
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.