Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Cesta do Chorvatska začátkem září

Autor Romana 
Ahoj,

jedeme poprvé do Chorvatska a na Makarskou začátkem září. Jelikož se na tomto fóru dočítám o velkých dopravních zácpách na trase Rakousko-Slovinsko-Chorvatsko do Splitu v průběhu července a srpna, tak mám na vás dotaz. Má, prosím, někdo zkušenosti s dopravní situací - přechody - dálnice apod. začátkem září.
Díky moc.
avatar Re: Cesta do Chorvatska začátkem září
20. 07. 2005 16:05
Začátkem září žadné zácpy neočekávej.
Luďku, díky moc.

Romana
Jezdím do Chorvatska pravidelně začátkem září "od vlády Plitvic až po zavládnutí dálnice do Splitu". Dá se říct,že je to v pohodě.Dálnici bych neměnil ani za nic.Jedu se koupat a ne se strachovat a být ve střehu před chorv. policisty v místních vesničkách.Dálnice je supr,ale drahá.Vloni jsem,ale zažil doslova filcování aut na hranicích a popojíždění vzdálenosti jednoho km za dobu dvou hodin.Bylo to z pátku na sobotu.
Letos jedu tam 1.9. a zpátky někdy kolem 9.9.Už se nemůžu dočkat.
Myslím, že se nemáš čeho bát. Jezdíme začátkem září na Makarskou už několik let a ve srovnání s prázdninami byla vždy cesta pohoda. ROZHODNĚ jeď PO DÁLNICI i když se zdá drahá*, zvlášť když jedeš poprvé. Po sjezdu z dálnice v Dugopolje bych ti ze stejného důvodu doporučoval sjet do Splitu a dolů po magistrále, i když je tam větší provoz než přes Čista Provo a Šestanovac. Při výjezdu z tunelu Svaty Rok po cestě tam si dej pozor na vítr - umí to tam pěkně foukat (až za Maslenický most). Jinak na hranicích i mýtnicích jsme vždy projížděli bez nebo s minimálním zdržením.
Pozn.: * - ono to většinou vyjde skoro nastejno, nebo i levněji - na staré cestě přes Plitvice projet bez pokuty za překročení rychlosti je docela štestí.
Šťastnou cestu a hezkou dovolenou.
PS: Určitě si udělejte výlet na Svaty Jure - nejvyšší vrchol Biokova (s vysílačem). Platí se tam pár kun, ale rozhodně to stojí za to. (Tam ale jeďte opravdu opatrně.)
Re: Cesta do Chorvatska začátkem září
21. 07. 2005 07:10
vence a skier mi berou slova z ust. Zari nejlepsi termin. Decka uz tam moc nejeci. Klidek, pohoda, vyprodeje atd. Cesta ideal dalnice - nema chybu. Jedina nevyhoda je kratsi den. I pocasi na Makarske je stabilni, ale spis az tak od 7.9. Za 7 let to mam odzkousene ze nekdy pocatkem zari trochu ide kisa - prsi.
Maceek
Re: Cesta do Chorvatska začátkem září
21. 07. 2005 09:16
Ahoj, taky se chystame prvnich 14 dni v zari do Chorvatska, tedy primo na Peljesasc, do Orebice. Chtela jsem se zeptat tech zkusenych, jaka je tam tak prumerna teplota (tesim se do teplicka:-), jestli vsechny restaurace a sluzby funguji stejne jako za plne sezony (nekdo tady strasil, ze po 1.9. je uz vsechno zabity, coz se mi zda blbost) a take zda mate nekdo nejake informace o festivalu Marca Pola (tedy alespon myslim, ze se to tak jmenuje) nekdy kolem 8. zari. Predem moc dik za info a at se nam tam vsem libi:-) P.S. Taky vsem dik za postrehy o ceste-pokud vsichni doporucujete v tomto terminu dalnici, tak neni co resit. I kdyz lonska cesta pres BiH byla inspirativni:-)))
Re: Cesta do Chorvatska začátkem září
21. 07. 2005 09:27
Taky chceme na začátku září a taky by mě dost zajímali průměrné teploty. Nerada bych, abych byla celou dobu někde v apt. a nemohla se jít vykoupat. Před lety jsme byli ve Francii první týden v září a bylo dost teplo , tak to snad taky bude dobrý.
avatar Re: Cesta do Chorvatska začátkem září
21. 07. 2005 09:57
Začátkem září už sice nejsou takové pečáky ale moře je dostatečně teplé, takže se může lehce stát, že má vyšší teplotu než vzduch. Já to jednou zažil a v pohodě se dá koupat i když je pod mrakem. Podle mě je září lepší než červen. V červnu je moc ostré slunce a nedostatečně prohřáté moře. Takže když je den škaredě tak se pak nedá moc koupat. Já osobně preferuju srpen protože už dozrávají všechny jejich plody (tedy mimo mandarinek,pomerančů atd.).
Veronika.
Re: Cesta do Chorvatska začátkem září
21. 07. 2005 09:59
Jo, jo, některé dozrávají. Manžel šel takhle ráno utrhnout citron do čaje a přinesl nezralou mandarinku.
Re: Cesta do Chorvatska začátkem září
21. 07. 2005 10:14
Počasí je trochu problém. Do toho 7.9. je to 50 na 50. Stalo se mi že od 3. do 6. tahem pršelo. Tak jsme sedli do auta a jeli domů. 7.jsem dostal SMS že je nádherně teplo, svítí sluníčko a pláže jsou plné. Ale od toho 7. až 8. to vychází tak na 95%. Jeden den se třeba zatáhne, ale to je aspoň na nějaký výlet. Pak tak od 26. to začíná být opět nestabilní. Moře je prohřáté do hloubky, takže rychle neprochladne a sluníčko "neštípe", takže já s hroší kůží se ani moc nemažu.
Já si myslím (a chci to letos zkusit), že právě na Makarskou se dá jet v podstatě jenom v září, jindy vás lidi ušlapou. Jediné co mi vadí je a)kratší den, tím pádem kratší pobyt na pláži a b) logicky delší noc, což trochu znepříjemňuje cestování, ale zralé smokve (fíky) to kompenzují!!
Tomáš Vognar
Re: Cesta do Chorvatska začátkem září
21. 07. 2005 13:13
Byli jsme v Chorvatsku loni 17 dní až asi do 23.9. Celou dobu nezapršelo i když to kolikrát na déšť vypadalo. Zhoršené počasí se projevovalo silnými větry - bora, často v noci a několikrát část dne. Bydleli jsme v baraku, kde byly špatné dveře a okna, tak nás to budilo, jako ve strašidelném hradě. Ale většinou bylo pěkně. Teploty bylo pořád kolem 30, v noci neklesly pod 20, což bych na spaní uvítal. Moře nebylo špatné. Manželka je háklivá na studenou vodu a vydržela plavat 3/4 hodiny v kuse každý den dvakrát. Hlavně nám vyhovoval ten klid. Pláž poloprázdná (v létě tam prý nebylo kam sednout), hospody se postupně zavíraly. Byli jsme v obci Podaca na konci Makarké riv. Jednou jsme měli výlet lodí naprodi na Pelješac, kde byly 2 krásné jakoby pusté pláže Divna a Duba, kde byl pozvolný sestup do moře, drobné oblázky, v Divně snad i na dně písek. Zdálo se nám, že i moře je tam o něco teplejší.
Na druhý pokus jsme si našli ubytování pro nás 4 za 20E, v ceně byly 2 pokoje s koupelnami, dole kuchyň. Ve druhé polovině září jsme tam viděli i ceduli 8E za pokoj.
Velmi jsme si tam užili ovoce. Hlavně fíky, které všude padají, dále hrozny, karobové lusky (narazil jsem na strom - rohovník, pod kterým byla plná zem), nakonec začínala i granátová jablka a domů jsme si nasušili bobkový list. Ceny ovoce a zeleniny rychle klesaly.
Na tuto naši první cestu máme pěkné vzpomínky.
My tam byli minulí rok asi v polovině září na 5 dní podívat se za rodičema kteří tam jezděj pravidelně už pátým rokem vždy na tři týdny na začátku září a můžu vám říct že jsem se vrátila opálená jak z turecka. Je pravda že rodičů zkušenost je taky tak 50 na 50 i když místní tvrdí že v září je nejpříjeměji a nejstáleji tak já spíš doporučuji na počasí posledních 14 dní v červnu i když moře je trochu studenější a místní ještě všechno na poslední chvíli dodělávaj tak nám se ještě za 4 roky nestalo aby pršelo dele jak 1 hodinu. Ale v září jsou místní v krásné a příjemné pohodě že už maj po sezoně a je tam taková příjemná pohoda.Takže buď před nebo po určitě ne v. Nazdárek
Re: Cesta do Chorvatska začátkem září
04. 09. 2005 22:48
Ahoj Romano,

opravdu se nějakých zácp bát nemusíš. V září určitě ne a není to s nima tak hrozné ani v sezóně. Já byl s rodinou v půli července a nepotkal jsem jediné auto :-) Jel jsem na noc ze soboty na neděli a až k apartmánu bez problémů a jediného čekání ve štrůdlu. A zpět jsem jel v období tolik avizovaných záplav a opět bez problémů. Jelo se opět na noc, tentokrát ze středy na čtvrtek. Nejhorší to je z pátku na sobotu tam a ze soboty na neděli domu. Ale noci jsou klidnější vždy. A doporučuji jet po staré. Mimo dálnici. Takový východ slunce u moře neuvidíš a ty krásné hory Tě nadchnou. A místo poplatků na dálnici si po dojezdu koupíte pár lahvinek vína na celý pobyt :-)
Šťastnou cestu, Petr
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 231
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.