Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Jeden řidič

Autor vašek 
Anonymní uživatel
Re: Jeden řidič
27. 04. 2012 11:47
Když jsme jeli kdysi poprvé, jel jsem v závěsu a docela vopruz. Navíc kolega, co jel první jel docela bezohledně a jen to že jsem velmi dobrý šofer mi pomáhalo stíhat. Cestu tenkrá zpátky jsme již jeli sami. angry smiley
avatar Re: Jeden řidič
27. 04. 2012 14:33
Moje zkušenosti s cestou více auty najednou jsou špatné i dobré.

V roce 2005 jsem se na Zobernu dal do řeči s chlápkem z auta, se kterým jsme se skoro celou Vídeň navzájem předjížděli a naše děti na sebe pořád mávaly, to asi byl ten spouštěč, že mě oslovil. Jel do HR poprvé a tvrdil že moc nezná cestu a že se bojí že někde zabloudí a já blbec mu v pomatení mysli slíbil, že může jet za mnou. Celou dobu jel max. 110 km/h a navíc mě pořád oslňoval. Žena mi říkala, ať se na něho vyprdnu, ale já co slíbim hodlám dodržet. Původní domluva byla protažení Slovinskem (tenkrát se jelo přes Maribor a průměrnej řidič by neměl zabloudit), nakonec jsem ho vydržel mít v zádech až ke Karlovacu, kde už jsem to fakt nevydržel, šlápnul jsem na to a mazal na jih. Podotýkám, že v té době jsem jezdil Felicií, sice 1.6 která jela slušně, ale limity jsem z obavy před vysokou pokutou dodržoval.
Tohle fakt už nikdy!!!

Oproti tomu v roce 2010 jsme jeli (skoro jako vláček) 3 auta z Liberce a super cesta. Výhodou bylo, že jsme se už léta znali, ale hlavně jsme všichni podobně zdatní řidiči a tak nám "malá kolona aut" nedělala potíže. Cestou žádné ujíždění ani čekání na někoho a navíc propojení vysílačkami, prostě "SUPER". Čtvrté auto vyjíždělo z Norimberka a to se k nám připojilo 50 km před cílem, takže žádnej stres.
Tam jsme si užili báječnou dovolenou - jen taťkové a potomci, tudíž bez maminek a v klidu smiling smiley
tady je foto a video dokumentace, pokud by to někoho zajímalo: Chorvatsko 2010

P.S. Před cestou zpátky se na jednom autě rozpadly táhla stěračů, tak jsme čekali co bude.
Až do Vídně bez deště, pak to ale začalo a byl to porod. Zkuste si někdy v podvečer s nesetřeným předním oknem jet za slejváku 90 km/h po okresce proti autu s rozsvícenými světly sad smiley
Nakonec jsme ale za pomoci vysílaček vyladili zadní světla auta před námi a celkem to šlo. Na první pumpě jsme koupili "antirain" a bylo po problému. Po dálnici za deště ve 130 km/h jsme ani nepoznali že prší thumbs up
Re: Jeden řidič
27. 04. 2012 15:22
Jezdím už léta sám tak mě to vyhovuje,ale byly roky,kdy jsme jeli i čtyři.Potom platí pravidlo první ručí za druhého,druhý za třetího atd.Pak se nemůže stát,že se někdo stratí nebo,že se vláček rostrhá.Začátečník jede uprostřed.
Re: Jeden řidič
28. 04. 2012 05:52
Více řidičů v jednom autě ano ale že bych chtěl jet v koloně s více auty - nikdy. Není možnost dohody za jízdy - já jedu 140 a další jede jenom 110.
Přesně toto se mi stalo vloni když jsem dojížděl poláky na dálnici. Chtěl jsem je začít předjíždět a než jsem stačil vyhodit blinkr kouknu do zrcátka vidím že jsem předjížděn nějakým autem zpomalil jsem a ten trouba se dostal trochu přede mne a bác, blinkr doprava a vyloženě mi zavřel vrata. Já musel jít na brzdy a dost silně, on se tedy zařadil přede mne a spokojeně si jel těch svých 110. Začal jsem ho předjíždět a zjistil jsem že se jedná o kolonu pěti aut z Polska podle SPZ z jednoho místa. Takže toto se mi vůbec nelíbilo. Asi se někde zapomněl a pak to doháněl ale že by byl u toho ohleduplný to tedy nebyl.angry smiley
Re: Jeden řidič
29. 04. 2012 09:15
Určitě je lepší jet sám než v koloně.Pokud se tak ovšem jede je potřeba se přispusobit nejpomalejšímu.
Re: Jeden řidič
29. 04. 2012 14:28
V tandemu jezdit je nanic.tandem vydrží tak max. pevních 200 km.
avatar Re: Jeden řidič
29. 04. 2012 15:25
V tandemu jezdit je opravdu na nic moc. My jeli bez vysílaček, v noci. Nejhorší bylo, jak vědět, jestli ty světla za vámi jsou známí.Jeli poprvé.
A když člověk zazmatkoval u odbočení na Slovinsko u Gratzu, byl tady problém. Lepší je podle mě, napsat si pořádný itenerář a vyrazit. A za něj, při naší první cestě na Murter, děkuji své švagrové. Dokonale zpracovaný. Snad to ze shora vše sleduje. Chybí nám.
Iteneráře si teď dělám sám, hlavně na poslední část cesty a i navigace velmi pomáhá.
Re: Jeden řidič
29. 04. 2012 16:25
už som si vyskúšal jazdu so švagrom (2 autá) zo Slovenska do Plzně ( 800 km ) a čuduj sa svete držali sme sa celú cestu tak nejak spolu,bud ja prvý alebo on prvý a zamávali sme si až v Plzni,keď každý razil na svoje sídlisko.
nijak sme sa nedohadovali pred cestou a počas cesty sme si nejak začali rozumiet,že keď jeden z nás bol v predu a videl benzinu tak v predstihu párkrát zablikal pravým blinkrom a to bolo znamenie,že budeme zastavovať.
bolo to v noci a premávka nebola hustá,ale aj tak som sa divil,že to vydržalo celých 800 km smiling smiley
Re: Jeden řidič
29. 04. 2012 17:22
Já si vzpomínám, když jsem dělal ŘP tzv. trojku (na nákl. auta)
Byl rok 1966 já měl malé moto a os. auto. Na "buzerplacu" seřazeno asi pět PV3S a dva x GAZ. První gazy a za nima Pragovky. Já jako naschvál poslední. Martin ,Ružomberok a nahoru na Těrchovů do kraje Honzíka Jánošíkového. Já z toho nic neměl. Nebyly jsme kolona tedy se jelo dle pravidel a já to pral jak Chiron. Tak tak jsem jim stačil. Příště jsem si prosadil že poslední nepojedu a tak také bylo. Jel jsem za gazem a klídeček. Zato jsme cestou ztratili dvě poslední pragovky. Půl hodiny jsme na ně čekali než dojeli. Oba dva super vojáci z čety i baterie. Ve studiu - samá 5 a v dílnách si urazil prst. Ten jeden potom dělal vojenského přidělence ve Velké zemi. Já potom řidiče v pozemkách.
Takže od té doby říkám : když první pojede klidně svých devadesát, ten pátý pojede jak střelec. A navíc taková pulsační jízda, chvíli třicet a za chvíli stovkou.thumbs up smiley
Re: Jeden řidič
30. 04. 2012 08:10
Je to fakt, když první jede 90, druhej už musí 100, třetí už 115 a čvrtej 130. Na okresce jezdí ten poslední zatáčky po dvouch kolech. To je zákon kolony.
avatar Re: Jeden řidič
30. 04. 2012 09:45
jj, velitel přesunu stanovil špatně průměrnou rychlost....
avatar Re: Jeden řidič
30. 04. 2012 16:20
Zažil jsem, že jsem byl ten první rychlejší a i že jsem byl ten pomalejší. Ani jedno mě nebavilo. V obou případech jsem měl pocit, že odpovědnost za to aby jsme se neroztrhli, leží na mě. Lepší jezdit sám podle svýho
avatar Re: Jeden řidič
30. 04. 2012 19:07
... jo v koloně ... smiling smiley
to byla asi má 4 jízda autem do HR někdy v roce 2000 ? ... švagr jel před námi ... Vídní jsme projeli po staré Brněnské ... pak před centrem do prava, po několika km pak už byl dálniční přivaděč ... za chvíli švára na poslední chvíli předjel náklaďák ... a zrovna tam někde se to rozdvojovalo ... a zase do prava, já sice před ten náklaďák Ibizou taky frnkl ... a přesto, že má 1,8i odpich, švára myšku do prava stihl, ale já se před tahač dostal až za odbočkou, sice pár metrů, ale už jsem byl mimo směr Graz ... voči jak tenisáky ... tak na odstavný a když nic nejelo ... bleskově pár metrů curik a šup do prava na Graz ...
a poučení ... při jízdě v koloně se před změnou směru jízdy ... nedělají nečekané vylomeniny ... drinking smiley
... má chyba byla v tom, že jsem si měl kontrolovat směr a nejet po slepu za předjezdcem ...



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Bessy (30. 04. 2012 19:38).
Re: Jeden řidič
30. 04. 2012 21:13
No máš pravdu Bessy, švagr měl odhadnout,že to oba do odbočky nestihnete.
Re: Jeden řidič
01. 05. 2012 09:18
Ahoj,
jezdím v jednom zátahu čtyři roky v noci tam a domu ve dne. Mě osobně to problém nedělá,ale je pravda, že ve dne to jde líp. Jsem zvyklý po celý rok brzo vstávat a pozdě chodit spát a hodně řídím. Minulý rok jsem to dotáhl tak daleko, že jsem při cetě tam ani nespal,jen jel. Samozřejmě člověk nesmí letět jako blázen a přiznat si kdy už má dost a zastavit a odpočinout. Na únavu vypiuju občas nějaký energeťák a žvýkám žvýkačky o 106.
Dále se přikláním k názoru, že je nejlepší jet sám a nečekat na ostatní dojíždějící auta apod. Takže přeji všem pěknou dovolenou a šťastnou cestu.
Re: Jeden řidič
01. 05. 2012 13:23
Už jsem vyzkoušel všechno - od 4 aut v koloně po sólo jízdu... Pro mě je lepší jet s někým. A je jedno, jestli jedu první nebo poslední. Pro mě je občasné kouknutí po ostatních rozptýlením. Na té dálnici je to dost nuda. Když se starám o toho za mnou - je tam, není tam, stačí, nestačí ... - tak je to aspoň nějaká činnost. Navíc při zastávkách se pokecá s ostatníma, kafe, cigárko atd. Na dálnici - a zejména na chorvatské dálnici - je řízení v pohodě. Nejhorší je únava a nepozornost z únavy a stereotypu. A tady mi jízda ve vláčku pomáhá.
Re: Jeden řidič
01. 05. 2012 13:31
Po dálnici je dobrý tandem.To se fakt řidič alespoň rozptýlí tím že buď pozoruje kolegu před sebou nebo naopak za sebou.Ale jakmile se sjede na okresky nebo silnice mimo dálnice a nedej bože že je tam větší provoz tak to už je o něčem jiném.Vždy je ten první rychlejší a aby zvolnil tak vlastně brzdí provoz za sebou jen aby počkal na svého kolegu a ten má co dělat zas aby ho dohnal tak poté vznikají kiksy a karamboli.nehledě na to že ne každému v jednotlivých autech se chce zrovna v tu samou dobu a čas na toaletu.
Re: Jeden řidič
01. 05. 2012 13:39
Je to věc názoru. Pokud si stačíš sám je to lepší,ale pokud potřebuješ a nejseš si jistý tak ve dvou.
Re: Jeden řidič
01. 05. 2012 13:53
Hlavně je dobře když není teda navigace tak si podle mapy napsat nějaký itinerář a pak vedle šoféra dobrého navigátora.pak se nedá zabloudit.jedině objížďka nebo uzavírka to vše může zhatit.
avatar Re: Jeden řidič
01. 05. 2012 14:32
Docela je sranda když jede víc aut a mají vysílačky a spolujezdec (manželky) začnou kecat docela je to prdel technika a ženy yawning smiley horší je když má někdo nové auto a jede s ním další kterej má auto staršího ročníku kamarád Sorento já Peugeot 306 a bratránek polo Sorento první a táhne to 13-140 já za ním pohoda a bratranec polo do kopce netáhne to je potom na prd . při výměně sorento uprostřed tak to jsem myslel ,že kámoše zabiju (univerzál xenony ) já měl oči jak angorák .Prej mě to super svítí ,akorád světla zakalený poškrábaný osuňující. Opravdu záleží na tom jakým stylem se jede a jak moc je ten kdo nesleduje ostatní v konvoji korigovat své chování
Re: Jeden řidič
01. 05. 2012 21:45
Když v koloně, tak s vysílačkami, když s vysílačkami,tak s majkem v ruce, když v ruce, tak ve svoji !!!! Je to pro přehled,pokec,zpestření jízdy ..ovšem nesmí Tě zahlídnout policajt !! Naštěstí nedržím mikrofón u ucha!!! Tož tak !!
avatar Re: Jeden řidič
02. 05. 2012 14:20
Trasa Valašské Meziříčí - Brela (od roku 2000 pravidelně), cca 12 hodin i se zastávkami, klasika - VM-BRNO-WIEN-MARIBOR-ZAGREB-SESTANOVAC-BRELA. Jezdíme vesměs 2 auta s vysílačkama - docela se to osvědčilo. Povídáme si cestou a kontrolujeme se navzájem. Jako řidiči si věříme. V každém autě 2 řidiči, střídáme se dle potřeby - protože jezdíme na noc (výjezd cca 22 hodin). Někdy jsem zkusil i to, že jsem jel skoro celou cestu, dá se to, ale je to zabíjárna. Nejlepší je cestou zpět /jezdíme přes den) nechat řídit manželku po dálnici cca před Zagreb, není to náročné a zbytek se dá dojet s krátkými přestávkami až domů. Tato cesta se dá zajet ostrou jízdou za 10 hodin bez problémů, ale nestojí to za to. A na závěr odstavce stará známá pravda - jen kaskadéři vyjíždějí z pátka na sobotu.

Mě osobně se velmi osvědčilo mít hodně mrkve, kterou chroustám celou noc. Je lehká a není po ní těžko. Energeťák na mě funguje tak, že mě pálí oči, bolí břicho a chodím často na WC. Před výjezdem se mi velmi osvědčilo dát si colu a poté jen štávu z mrkve, jablka a citronu - z odšťavňovače. Nedá se to pít pořád, ale prokládám to Aloe Vera drinkem spolu s lehkým jídlem.
Cestou zpět se zastavujeme na oběd, vesměs ve Slovinsku, kde si tak půl hodinky až hodinku odpočineme a hurá dále.

Pamatujte, na hřbitově a v nemocnici je otevřeno nonstop.

Všem přeji úžasnou dovolenou na našem skvělém Jadranu a hodně ujetých km bez nehod a dalších potíží. Odjezd za necelých 8 týdnů... 30. 6....tentokrát 3 auta.

Milan
Re: Jeden řidič
02. 05. 2012 16:50
.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil radek (29. 07. 2012 20:04).
Re: Jeden řidič
02. 05. 2012 19:21
Už som išiel v kolóne aj šesť áut ale na omnoho kratšiu trasu asi 300km. V kolóne ide o to že musia všetci premýšlať. Ľudovo povedané posledný musí vedieť čo spraví prvý a podobne. Je to ako v cyklistike ak neovládata fantasticky bicykel nevidíte do hlavy cyklistovi vedľa tak sa kotúľate za okamih. Teda kolóna určite ale len priemerne skúsený šofér. Pred rokom som išiel s druhým autom pálilo na mňa xenónmi ale mám fólie tak pohoda. Je pravda že v fantastickej bdelosti ma držali oči. Vpredu non stop a blik ľavý späťák vnútorný na to či je za mnou ľavý istota. Ak sa mi auto nachvíľku stratilo nedal som ani ja ani druhé auto podlahu len aby som ho dohnal. Jednoducho prvý mierne spomalí a druhý ho za stálej rýchlosti doženie. Pravdou je že sme išli v noci a mal som neskutočné nervy keď sa medzi nás natlačil poliak a mal som dojem že ak ma neobehne za sekundu tak mu ujde pol života. Jasné že po chvílke tohto piráta dobehnete a už sa trajdá v kolóne poliakov 70-kou. Jeden šofér áno ale vždy len na polovicu toho na čo si trúfate. Ak si trúfate na 2000km tak polovica je 1000km a šup. Ak si netrúfate ani na 1000km tak nersikujte a radšej si pospite alebo dvaja šoféri.
avatar Re: Jeden řidič
03. 05. 2012 08:20
Dost často se cestou stavíte na jídlo.... Já si dát někde cestou oběd, tak nevím, jestli by se mi ještě chtělo řídit. Spíš asi spát. Před odjezdem ráno se nasnídám, kafíčko a tak a pak celou cestu, těch zhruba 12 - 13 hodin už jen píju.
Re: Jeden řidič
03. 05. 2012 10:11
V kolone jsem parkrat uz jel, naposledy v breznu, dve auta, tranzit s vlekem a za nim focus. Kamarad s Focusem si udelal rekord ve spotrebe - 6l/100km, on jinak jezdi zasadne brzda, plyn :-) Taky se mi povedlo mu predvest bondovku, u Biarritzu jsem si na posledni chvili vsiml, ze znaceni je zmatecne a musim uhybat, ja to stihl, Focus pokracoval na Bordeaux. Pochvalil mne, ze kdybych mu chtel plachnout, nemohl jsem to udelat lip :-)

Pred dvema lety nam to vyslo. Funime na Brenner a na posledni chvili koukam, ze musime odbocovat, tam to byla celkem prekerka, pravej plnej kamionu funicich svych osmdesat, ale tenkrat jsme se tam se tremi osobaky vesli. Akorat jsem pak dostal vynadano. Ne, za to odboceni, ale za styl jizdy. Me nejak nedoslo, ze nafta si stim autem pochrochta do kopce kilo bez problemu (Laguna dci + Focus tdci), ale treti auto Octavia 1.6 ma problem, za tri moc, za ctyri malo...

Takze s trochu tolerance a podobnymi auty to jde bez problemu...
avatar Re: Jeden řidič
03. 05. 2012 18:14
Zdravím, jezdíme do HR od roku 2000, nejdříve Podstrana a od 2006 Pelješac. Vždy jedu jako jediný řidič. 20 let nočních služeb, takže vyrážíme většinou v sobotu v 17,00 hod. a ráno jsme na místě. Krize přicházela až kolem Šibeniku, takže hoďka oraz, pak kafíčko na benzině CROBENZ (výborné) a dojezd do cíle. Celou cestu mám po ruce nakrájené jablko, a hlavně kuličky hroznového vína, pití (led. čaj Nestie). Lehké jídlo nejdříve ve SLO při tankování. Nejdůležitější je však nepodcenit počínající klimbání a náběh na mikrospánek. V tom případě radši zastavím, oplach vodou, protáhnout kostru a pokračovat. Jen jednou za ty léta jsme jeli dvě auta společně, ale každý má jiný styl jízdy, takže raději sami. Přeji všem bezpečnou a pohodlnou jízdu v roce 2012 - my za 52 do oázy klidu a pohody na Pelješac.
Re: Jeden řidič
14. 05. 2012 13:16
Trasa Valašské Meziříčí - Brela (letos potřetí), cca 11,5 hodin i se zastávkami, standartní trasa - VM-BRNO-WIEN-MARIBOR-ZAGREB-SESTANOVAC-BRELA. Jezdíme s vysílačkama - docela pohoda a klídek (když posádka v noci usne, řidiči se drží vzájemně). Jako řidiči si zcela věříme. Jednou jsem zkusil i celou cestu - náročné, ale lze.Tato cesta se dá zajet svižnou jízdou za 10 hodin bez problémů.A závěrem - nesnáším kolony, proto volíme výjezd sobota večer okolo 22h.

A pro všechny, kteří žijí v přesvědčení, že první auto v koloně má odpovědnost za ostatní si dovolím nesouhlasit - domluvíme rychlost, zapneme tempomaty a už frčíme a kdo nestíhá, nechť přidá (standartně jezdíme 110km/h). grinning smiley

Na cestu nějaké energy drinky, kafíčko, něco malého na zub a žvýkačku po každé cigaretce :-) smoking smiley

Heslo závěrem: "Hrdinů jsou plné hřbitovy".sad smiley

Nechť se Vám dovolená vydaří v klidu a pohodě. spinning smiley sticking its tongue out

Odjezd 30.6.2012 - 3 auta


Michal yawning smiley
Re: Jeden řidič
14. 05. 2012 18:34
Jezdím sám,v loni jsme taky vyjížděli v pátek kolem 22h,a asi smůla,že jsme trefili totální katastrofu u Lučka.180 km cca 5,5hodiny,z toho neplánovaná pauza v koloně cca 1,5hod. bez pohybu.Sakumprásk 1090km 18 hodin.Takže v pátek a přes Maďarsko už nikdy....
Re: Jeden řidič
15. 05. 2012 08:48
to radek24:
v patek kdy? v sezone?
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 280
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.