Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Přes Maďarsko (2)

Autor admin 
16. 09. 2025 12:14
Tak jsem si schválně teď dal do mapy.com trasu Hévíz - Bratislava a přes Sumeg-Devecser-Pápa vypočítal o minutu rychlejší cestu, než přes Jánosháza-Sárvár-Csorna-Jánossomorja eye popping smiley

Oni totiž nedávno postavili z Pápy do Gyoru novou silnici 83 na 2+2 pruhy s povolenou rychlostí 110 km/h a tak to tudy vychází rychleji za cenu jízdy po okreskách z Hévízu do Pápy. Jenže to není pravda, protože na těch okreskách je sice povolená rychlost 90 km/h, ale tolik se po nich často jet nedá. Posledně jsme se vlekli v dlouhé koloně za jedním obytňákem, který po takové okresce jel s hrůzou v očích asi 40.

Když chci jet po dobrých silnicích, jedu tudy nebo případně až přes Kormend a Szombathely.

Upraveno 1krát. Naposledy upravil Mirek Dr. (16. 09. 2025 12:15).
Re: Přes Maďarsko (2)
16. 09. 2025 12:55
Není lepší jet ze Sárvaru na Sumeg?
16. 09. 2025 15:25
I tak še da, ale mezi Sumegem a Hévízem se mi zdály ty okresky trochu horší.
17. 09. 2025 11:06
V květnu jsem jel do Zalakaroše podle navigace a hrůza. Tak jsem dal řeč s autobusákem a zpáteční cestu mi poradil vzít to na Hévíz a přes Zalaszantó na Sümeg, Jánosháza, Sárvár na 86 a dál už můžu jet poslepu. Přes to Zalaszantó docela dobrý a 84 výborný. Za měsíc zase Sárvár a na jaře opět Zalakaroš přijde mi to tam lepší.
17. 09. 2025 12:32
Karle, taky jezdíme přes Sümeg,ale i přesto to není nějaká fajná cesta.
Jenomže do toho Zalakarosu se nějak dostat musíme, tak nám nezbývá než to vydržet.

......................................................................................vjerni Adriatic
17. 09. 2025 18:17
Až pojedete přes Zalaszantó, tak mám pro vás takový tip na poznávací zastávku - v lese je tam největší budhistická stúpa v Evropě. Nevyděste se, jede se tam (pohodovou) lesní cestou...
17. 09. 2025 22:40
Tak nahoď...prosím, my tam pojedeme až v listopadu.

......................................................................................vjerni Adriatic
21. 09. 2025 08:52
Honzo, však ten tip tam je přímo zmíněn - Zalaszántói sztúpa
21. 09. 2025 09:32
Děkuji Pavle.

22. 09. 2025 06:41
Hozo souhlasím.
Byl jsem v sobotu v Zalakarosu na termálech s přespáním cestou z Tučep. Cesta tj utrpení se dostat na Sarvár.
Lepší je cesta na Hevíz
Zdarec
smileys with beer
22. 09. 2025 07:13
Neni lepsi jet po dalnici kolem Balatonu na Szekesfehervar a pak nekudy okreskou na Gyor ?
22. 09. 2025 09:47
Časově ani kilometrově nic lepšího není, než ty "kozí stezky"...

Aktuálně je velmi pěkná silnice 83. Do Veszprému se dá po 77..., ale pokud se po cestě nestavujete např. u svého vinaře, tak to také moc smysl nemá...

Nejlepší řešení na HU je auto bez sportovního podvozku a místo šlupkových nízkoprofilů normální gumy s profilem cca 60... Pak jedete po 84 i 110km/h smoking smiley
22. 09. 2025 15:15
Když jsem jel poprvé do Zalakaroše tak po těch okreskách. Kolega nechtěl po okreskách a vzal to komplet po dálnici a byl z toho taky špatnej a já i po těch kozích stezkách o dvě hodiny dříve. A jet na Györ a po plný M1 taky nic moc. Nevím proč někteří jezdí do Chorvatska přes Györ když cesta přes Jánossmorju je OK. Možná jim vyhovují ty kolony kamiónů smileys with beer
24. 09. 2025 10:08
Já třeba jezdím na Györ když je tma. Už jsem v Maďarsku trafil na okrsce srnu. Škoda 230000Kč a bylo po dovolené.
16. 10. 2025 17:54
CodyPV napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Nějaký čas to ještě potrvá, ale ať je na co se
> těšit smiling smiley
>
> U Szombathely běží přípravy na pokračování M86. Do
> konce 2025 je v plánu dokončení projektu a v roce
> 2026 by se mělo začít stavět (EIA a stavební
> povolení je).
>
> Téměř 25km dlouhý úsek bude pokračovat směrem na
> jih od Szombathely-Zanat, protne
> Táplánszentkereszt a východně od Sorokpolány a
> Egyházasrádóc se napojí ke Körmendu na M80.
>
> Úsek za Egyházasrádóc, ta rovinka, kde tak rádi
> konečně předjíždíme smiling smiley, bude přestavěn.

Maďarská vláda představila plány na novou dálnici spojující Kőszeg, Szombathely a Körmend.
Podle plánů bude rychlostní silnice M87 ze Szombathely do Kőszegu dokončena do konce roku 2030 (uspořádání 2+2 s max 110km/h).
Práce by měly začít v roce 2026. V současné době probíhá získávání pozemků potřebných pro výstavbu, plánováno je to zvládnout do konce roku, poté by v roce 2026 mohli odborníci provést potřebný archeologický výzkum a samotná výstavba by mohla začít 2027.
17. 10. 2025 06:49
tvl, proč zase rychlostku? Těch 110km/h je ubíjející. M85/86 je na celé trase nejúnavnější, už letos jsem jel jen M86, příští rok asi zase jen po okreskách.
17. 10. 2025 13:15
Je to opravdu strašný jet jen těch 110 a být v Szombathely o 6 minut dýlconfused smiley. Nasadím tempomat na 115 a nestarám se. A stejně zastavujeme za Csornou na odpočívadle a nemůžeme dětičky dostat z těch atrakcí. Jo proč M85? Přes Jánošmorju je to kratší a časově stejný. Spěchej pomalu!
17. 10. 2025 15:21
Spěchat si budu jak chci. Nědělá mi problém jet pomalu ale ani rychle. Jenže ta M85/86 je tak strašně monotónní... Nic okolo
Dát tam ještě tempomat tak v Szombathely regulerně spím. Prostě mi tyto monotónní jízdy nedělají dobře. Asi budu přes HU zase jezdit po okreskách
21. 10. 2025 20:05
Já mám tuhle cestu rád. Je tam slabý provoz, rovná, nová vozovka a tak to mohu chvíli předat ženě. Jinde mi jezdit nechce, tak je v pohodě a já si i zdřímnu. V Szombathely přesednu a valím.
03. 04. 2026 20:35
Tak dnes poprvé přes Hungároše. Dálnice před Györu v pohodě, sice provoz ale jo. Rychlostní 85/86 prázdná, trochu jsem usínal bo nuda, dědiny pod Szombathely nebo jak se to jmenuje ufuf, sem tam pomahači a chrániči, samozřejmě na 50tce. Za Letenye konečně dálnice, tempomat na 140 a pohoda. Překvapení na posledním odmorišti před Malá Kapela sněhu jak kráva a ať si píše kdo chce co chce. Na zemi tak dvacet cm a když nahrnuly tak aby mohli auta parkovat, tak i po pás. S těma sandálkama jsem si nebyl úplně jístý spinning smiley sticking its tongue outgrinning smiley
08. 04. 2026 11:54
Pro ty co jedou s BEV. V Sombathely, přímo u trasy, otevřeli osmi stojanový Tesla Supercharger.
Mapy Google
14. 04. 2026 10:32
Zdravím,

letos již 13 rok za sebou Nin. Jako každý rok se chceme, po cestě tam, někde zastavit.
Letos padla volba na město Pécs (ZOO). Kterou trasou se vydat z M1 Győru?
Přes 82 směrem na Vészprém, M7, 61 směr Sásd, Pécs?
Nebo 81 Székesfehervár, M6, Pécs?
Či dále M1 na Budapešť a potom M6, Pécs?
Máme v plánu opustit ČR ve čtvrtek 2.7.2026 mezi 11:00 - 12:00 hodinou.

Díky za skušenosti a tipy či názory.
14. 04. 2026 14:25
Záleží, co preferujete?
Pokud dálnici, tak M1 - M0 - M6 - 6 (aktuálně je na M1 dost opravovaných úseků, tak mrkni do kdy)
Motat se v sezóně na Vészprém a (hlavně ten kousek) okolo Balatonu mi nepřijde jako dobrá varianta...
Na druhou stranu je po cestě po 82 k vidění např. klášter/opatství Pannonhalma...
Po 81 u Székesfehérváru (město také stojí za návštěvu) je k vidění např. hrad Bory...
Obě silnice 81, 82 jsou taková "maďarská klasika" (něco opravené) a je tam nemálo radarů.
Pokud pojedeš po M6, tak lze třeba naštívit město Kalocsa (ano, odtud je ta vyhlášená paprika a je tam i muzeum papriky), pak po 6 do cíle...
Předpokládám, že to "zastavení" bude na přespání a to ZOO je plán pro děti, nicméně Pécs (alias Pětikostelí) nabízí samozřejmě mnohem více zážitků...
Navíc necelých 30km jižněji máš případně Harkány - termály (kdyby nebylo počasí na ZOO nebo i jinak)...

Úplně jsem nepochopil to opuštění ČR (11-12h), zda výjezd od domu nebo ČR/SR hranice?
Máš pár "rychlých" tipů cestou navíc, pokud tě to osloví, tak si to případně vhodně poskládej dle vašich časových dispozic...
14. 04. 2026 19:44
Slavkove, děkuji za tipy.

Zaujal mě hrad Bory. Uvidím jestli to bude odsouhlaseno zbytkem.. .smiling smiley

Ano, zastavení je přespání a Zoo je plán pro děti. Teď už díky Vám náhradní plán Harkány při špatném počasíthumbs up.

Opuštění ČR jsem myslel hranice ČR/SK.
15. 04. 2026 12:47
Hrad Bory nemá chybu. Parkování zdarma. Vstupné kartou nebo HUF.
23. 06. 2026 22:09
Ahoj, má někdo aktuální info o stavu okresek od Pamhagenu přes Lövó, Csepreg na Szombathely?
24. 06. 2026 07:02
Od Pamhagenu po Lövó je to pořád stejné, nic se tam neopravilo. Z Lövó jezdím k 86ce a přes Hegyfalu do Szombathely a tam se taky nic neopravilo. Jel jsem to včera.

Přes Csepreg jsem jel, jenom jednou, před několika lety, a ta cesta tam byla příšerná. Hlavně u Szombathely to byla strašná "harmonika".

Upraveno 1krát. Naposledy upravil Peťas (24. 06. 2026 07:03).
24. 06. 2026 08:46
Ahoj, pokud jedu přes HU, vždy beru dálníční známku. Cesty super až k hranicím.
24. 06. 2026 09:50
Je fakt, že posun k lepšímu ve kvalitě silnic na klasické trase po dálnici, M85, 86 a přes Lenti na Goričan, je za poslední velký. Ten zbytek silnic je snad horší než u nás.
30. 06. 2026 11:10
Na konkurenčním foru jsem se dočetl, že na M85,M86 zmizely cedule se 110. Ale nikde jsem nenašel, že by byla rychlostka změněna na dálnici. Takže podle mne tam ta 110 pořád platí i když tam není značka. Ví někdo něco bližšího, kromě toho, že se diskutuje o zvýšení rychlostí na HU dálnicích. Zatím však nevím, že by to bylo schválené. Já jen aby tam lidi zbytečně nechytali pokuty.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 40
Zaznamenaný počet hostů: 5583 během dne 09. 06. 2025
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.