Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Chladiaci box

Autor milos 
JOYSTICK
Re: Chladiaci box
09. 07. 2005 21:09
taky no problem...
jinak letos vezeme 10KG masa a to tak,že do běžného chladícího boxu dáme zmrzlé maso a to obložíme zmraženýma kuličkama do pití.A na vrch 2 lahve s pitím pro jistotu otevření na hranicích.Tento nápad jsem dostal při převozu lidských orgánů,původně jsem si chtěl vzít i ten speciální přepravní box,nesmí ho totiž nikdo otevřít,ale i takto to bude dobrý ne??
Jinak autoledničky na 12V mám už 2 a tu menší mám za svým sedadlem a tak je možné aby se tam přítelkyně vždy natáhla pro vychlazenou limonádu za jízdy...jinak musím skutečně upozornit na to,že 12v lednička nesmí být v kufru,vytváří se tam moc teplo a ona pak nefunguje správně,pracuje na tzv, peltierově efektu,takže na to bacha.Mám obě ledničky v autě se zapnutou klimatizací a pak fungují spolehlivě.
ENJOY
Re: Chladiaci box
10. 07. 2005 10:23
Čo je to Peltierový efekt?
Re: Chladiaci box
10. 07. 2005 10:51
To je jen fyzikální termín: Peltiérův článek. Je to způsob chlazení, kdy průchodem proudu tímto polovodivým článkem vzniká na jeho jednom konci zima a na druhým teplo. Ten studenej konec jde do lednice a ten teplej konec jde ven (do okolí) a musí se náležitě chladit do vzduchu (ventilátor). Rozdíl teplot obou konců je cca 18°C, tj. jak chladný (nebo špatně teplý) vzduch přivedu na ten teplej konec, tak taková teplota (jen o 18°C nižší) vznikne na tom druhým konci, co je uvnitř lednice. Proto ta lednice nesmí být v kufru, protože pak z principu nefunguje, protože když bude na teplým konci +50, bude na chladným +30 a je to o ničem.... Jiný způsoby chlazení jsou třeba kompresorový a absorbční systém (domácí lednice).
Re: Chladiaci box
10. 07. 2005 12:57
To Pavel:Vdaka,prave som sa vratil z Metra a obkukaval taku chladnicku 28l, stale 1900Sk teda cca 1500Kc a som rozmyslal ci kupit alebo nie. Ja som urobil minule chybu lebo hoci mam combi ato tak bola v kufri a vsetko tam bolo roztopene, nakolko nebola cirkulacia vzduchu ako ma byt a preto nesplnila chladnicka funkciu-vsetko bolo rotopene.Tato chladnicka ma 57W,takze by mala stacit.Preto nemam s nou dobre skusenosti, no ohlasy inych hore su pozitivne takze zvazim pred cestou kupu.
Re: Chladiaci box
10. 07. 2005 17:00
Tak ještě pozor na dvě věci: měla by mít dva ventilátory - vnější co žene vzduch na chladicí článek - to mají všechny, ale i vnitřní co zajišťuje cirkulaci v nádobě. Nemáš-li ten vnitřní (je tam jen hladicí deska, příp. žebra), bude tomu trvat mnoho hodin než se vnitřní prostor rovnoměrně prochladí, teplo z chladicí desky bude přestupovat jen velmi neochotně. Druhá věc se týká principu motoru ventilátorů (mají jeden motor - jsou na jedné hřídeli), může být obyčejný z jako z libovolného autíčka, tento motor produkuje rušení a brzy se opotřebuje anebo daleko modernější bezkomutátorový - anglicky brushless motor. Pokud takový bude, jistě to tam bude napsáno česky nebo anglicky. Jeho životnost je 10x vyšší, běží bezhlučně a bez rušení (třeba do autorádia to může rušit). Takže já jsem si vybral pochopitelně brushless motor a dva ventilátory, mám taky 28l. Luxusní modely umí i ohřívat (obrátí se průchod proudu tím článkem a dělá to teplo dovnitř zimu ven), umí se vypnout hrozí-li vybití akumulátoru (např. na trajektu se to hodí, nemusíš se bát že pak nebudeš moct nastartovat) a mívají i dig. teploměr vnitřní teploty. Je na tvé úvaze co zvolíš jako nutnou výbavu a co už je zbytečný komfort. Ale ty dvě vrtule - to je nutnost !!!
Re: Chladiaci box
10. 07. 2005 17:04
To Pavelgrinning smileyiky za rady a info, musim si to poobzerat a podla toho vyberiem aby som nekupil hocico a nebude to fungovat ako ma.
Petr K
Re: Chladiaci box
10. 07. 2005 20:34
K Pavlovi: Díky za cenné a zajímavé informace. Přestože jsem příznivcem autochladiček, nejsem odborník a mé zatím dobré zkušenosti jsou zřejmě dílem náhody, nicméně o to více díky Ti za rozšíření obzorů k tomuto tématu. Z textu je vidět, že tomu asi "hovíš" a já si připomněl i to zapomenuté z fyziky.
JOYSTICK
Re: Chladiaci box
10. 07. 2005 21:30
to Pavel
aha,já myslel že fšichni vědí vo co de když to kupujou,jinak bych to samozřejmě rozepsal sám,ještě snad maličkost,pokud obrátíte polaritu,obrátíte efekt,tedy z chladničky bude varnička asi o 65 stupních,takže jde v zimě používat pro převoz teplého jídla a s trochou nadsázky i k ohřívání...
ENJOY
avatar Re: Chladiaci box
11. 07. 2005 07:58
Kde si to vzal s tou polaritou ? Já mám na lednici přepínač vypnuto, chlazení, ohřev, a je jedno jak tam tu vidličku od napájení vrazím.
Re: Chladiaci box
11. 07. 2005 08:20
Ano, přepolovává se to ale právě tím vypínačem. Není totiž jedno, jak tam tu vidlici vrazíš, vrazit jde jen jedním definovaným směrem a to proto aby svítily LEDky a točil se správně motor (jede přeci stejným směrem ať chladí či topí). Psal jsem jen že při režimu topení se uvnitř jen jednoduše přepólovává ten samotný článek - Peltiér, co myslíš že dělá jinýho právě ten přepínač...??? Jednou ho ke zdroji připojí tak, podruhý naopak a to je celý. Nebo v tom snad hledáš ještě nějakou větší složitost??? grinning smiley grinning smiley Nedoporučuju ale zkoušet u typů co na to nejsou stavěný, ten článek by totiž mohl tepelně zkolabovat - v režimu ohřevu je třeba ještě se postarat o to, aby když bude uvnitř moc teplo aby se to na chvíli vypnulo, k tomu je tam navíc pro tenhle režim termostat cca 60°C (ten článek je polovodič a teploty nad ?°C nesnáší a zhroutí se). A to už je vážně celý, víc (až na pojistku) v tý lednici doopravdy není...
HonzaD
Re: Chladiaci box
11. 07. 2005 11:13
suchý led: asi se to koupit nedá. Dá se získat tam, kde používají CO2 a tak ho můžou nafoukat do pytle a tím tam vznikne suchý led (když už se tu probírala fyzika: při rozpínání plynu se tento ochlazuje smiling smiley
Re: Chladiaci box
11. 07. 2005 17:50
HonzaD: To si mně moc nepotěšil, myslel sem si, že dnes se dá koupit skoro všecko. Jak čtu, suchý led ne.

smiling smileysmiling smileysmiling smiley
Karel z HK
Re: Chladiaci box
17. 07. 2005 15:10
Ja vozim dvě ledničky a mam v kufru dvě zásuvky s řádným přívodem. Lednice mají kontrolu proti vybití baterie a mám je zapojené přes jazýčková relé a tak vím jestli jdou nebo ne. Original zásuvka v autě nemusí vyhovovat dlouhodobému odběru a může shořet tak bacha. Jedna lednice má vestavěný adaptér na 220V a druhou napájím po špatných zkušenostech s originál trafem zdrojem z počítače je lehčí a dává napětí 13,5V a uvnitř bylo při skoro 30stupních pod 10 stupněma. Pozor na trafo co doma dává 12V to v kempu při malém napětí v síti dalo jen 11V a lednice nešla! Na dovolené mi lednice beží včetně cesty 14 dní bez problémů proto mohu el.lednice jen doporučit Karel
PAJA2
Re: Chladiaci box
02. 09. 2005 10:49
VOZILI JSME DO CHORVATSKA TAKÉ TEN BOX S NAMRAŽENEJMA MODREJMA KRABIČKAMA, LETOS JSME KOUPILI MAZICI TAŠKU NA AUTOZÁSUVKU.

TROCHU JSEM ZKLAMÁN KDYŽ AUTO JE NA PŘÍMEM SLUNCI TAK UVNITŘ TO MOC NEOCHLADÍ.

ONI V TOM NÁVODU UPOZORNILI ŽE TO NENÍ LEDNIČKA A TA TEPLOTA JE UVNITŘ O NKOLIK MÁLO STUPNU NIŽŠÍ. SAMOZŘEJMĚ V KEMPU JE TO UZITECNÉ.

VEMTE ŽE NE SLUNČKU JE V KABINĚ TEPLOTA TAK 40-50 ST. TEDY V TÉ TAŠCE
TAK ZHRUBA 30 COŽ NENÍ PRO POTRAVINY TO PRAVÉ.

DALŠÍ NEVÝHODOU JE ŽE NESMÍ BÝT ZAKRYTÉ OTVORY NA VÍKU, TÍM PŘÍJDETE O PROSTOR PŘI PŘEPRAVĚ MNOHA VĚCÍ. DÁLE DOPORUČUJÍ ABY LEDNIČKA BYLA V KABINĚ NIKOLI V KUFRU - KVŮLI ODVĚTRÁVÁNÍ - A NAD ČÍM JSEM KROUTIL HLAVOU JE ŽE DOPORUČUJÍ ABY BYLO VŽDY POOTEVŘENÉ OKNO COŽ NENÍ REALIZOVATELNÉ KDYŽ ODSTAVÍTE AUTO A JDDETE SE PROJÍT PO MĚSTĚ.

ALE MYSLÍM SI ŽE JE TO DOBRÁ VĚC ASI BYCH JI NEVRÁTIL.
JEN JSEM UPOZORNIL NA PROBLEM
Re: Chladiaci box
10. 12. 2005 21:38
Suchy led se da koupit bez omezeni u firmy technoplyn
Re: Chladiaci box
11. 12. 2005 20:48
Peter - díky.

smiling smileysmiling smileysmiling smiley
Re: Chladiaci box
09. 04. 2009 14:21
PAJA2 napsal(a):
-------------------------------------------------------
> VOZILI JSME DO CHORVATSKA TAKÉ TEN BOX S
> NAMRAŽENEJMA MODREJMA KRABIČKAMA, LETOS JSME
> KOUPILI MAZICI TAŠKU NA AUTOZÁSUVKU.
>
> TROCHU JSEM ZKLAMÁN KDYŽ AUTO JE NA PŘÍMEM SLUNCI
> TAK UVNITŘ TO MOC NEOCHLADÍ.
>
> ONI V TOM NÁVODU UPOZORNILI ŽE TO NENÍ LEDNIČKA A
> TA TEPLOTA JE UVNITŘ O NKOLIK MÁLO STUPNU NIŽŠÍ.
> SAMOZŘEJMĚ V KEMPU JE TO UZITECNÉ.
>
> VEMTE ŽE NE SLUNČKU JE V KABINĚ TEPLOTA TAK 40-50
> ST. TEDY V TÉ TAŠCE
> TAK ZHRUBA 30 COŽ NENÍ PRO POTRAVINY TO PRAVÉ.
>
> DALŠÍ NEVÝHODOU JE ŽE NESMÍ BÝT ZAKRYTÉ OTVORY NA
> VÍKU, TÍM PŘÍJDETE O PROSTOR PŘI PŘEPRAVĚ MNOHA
> VĚCÍ. DÁLE DOPORUČUJÍ ABY LEDNIČKA BYLA V KABINĚ
> NIKOLI V KUFRU - KVŮLI ODVĚTRÁVÁNÍ - A NAD ČÍM
> JSEM KROUTIL HLAVOU JE ŽE DOPORUČUJÍ ABY BYLO VŽDY
> POOTEVŘENÉ OKNO COŽ NENÍ REALIZOVATELNÉ KDYŽ
> ODSTAVÍTE AUTO A JDDETE SE PROJÍT PO MĚSTĚ.
>
> ALE MYSLÍM SI ŽE JE TO DOBRÁ VĚC ASI BYCH JI
> NEVRÁTIL.
> JEN JSEM UPOZORNIL NA PROBLEM

Trošku jsem hrábnul do starších vlákensmiling smiley

Když neběží motor, tak by lednička taky neměla běžet, to by se mohlo stát, že už nenastartuješ, tak pozor na ty procházky spinning smiley sticking its tongue out
Re: Chladiaci box
09. 04. 2009 17:23
Vlastní polovodičový článek v chladničce, vytvoří max. rozdíl mezi vnějškem a vnitřní částí asi 17 st. C, proto
když je venku chladnička přímo na slunci, nemá to žádný smysl.
Používám ji také, a to v kempu zásadně ve stínu a nejlépe v nějakém místě s trochou průvanu.
Při odjezdu z domu ji maximálně nacpu ledem z mražáku. Na místě do ní naleji studenou vodu a láhve postavím
do té vody. Při otevírání se tolik nevyvětrá. Jiné potraviny dám do PET sáčků mezi láhve.
Re: Chladiaci box
09. 04. 2009 18:52
Lednička co mám, má příkon 66W. Přední žárovka v autě má o fous méně.
I nejmenší akumulátory v autě mají 40Ah (480Wh). Když si troufnu nechat ledničku běžet dvě hodiny, tak vytáhnu čtvrtinu baterky.
avatar Re: Chladiaci box
09. 04. 2009 19:48
tak neviem ako vam, ale mne po vypnuti zapalovania, automaticky odpoji zasuvku,takze vybitie baterie nehrozi smiling smiley cital som tu vela kladov a aj zaporov....
ja osobne mam tuto prenosnu "udrziavacku teploty" a som spokojny, pouzivam ju hlavne na napoje a obcerstvenie na cestu + nejake potraviny podliehajuce skaze s tepla nie je to mraznicka ,ani chladnicka, ale ked do nej vlozim 2 take tie chladive naplne co sa pouzivaju do termotasiek ci do coho, tak mi krasne udrzi potraviny v chladku.
Re: Chladiaci box
09. 04. 2009 20:44
f



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Fido (18. 12. 2012 17:34).
avatar Re: Chladiaci box
09. 04. 2009 21:06
ahoj

jsou na trhu i tažky/ledničky kompresorové,
samozřejmě se jedná o jiné peníze, ale umějí od -18 do +10
nezávisle na okolní teplotě a se spotřebou nesrovnatelně nižší
než polovodičové. Tato lednice opravdu chladí.Kdo je více na cestách,
tak se tato volba určitě vyplatí.

bob
Re: Chladiaci box
09. 04. 2009 21:06
Já když vypnu klíček, tak se mi zásuvka vypne taky. A když nechám něco v zásuvce, tak mi nefunguje centrála na DO. Musím to buď vytáhnout ze zásuvky a nebo zamknout klíčem. Jinak mám chladničku docela obyčejnou z Lidlu a nemůžu si jí vynachválit, je prostorná a chladí výborně. Na cestu v ní máme pití a na místě si v ní chladím pivko.

Js13 Pelješac Blaževo
Re: Chladiaci box
09. 04. 2009 21:25
Pokud chcete kvalitu a ne vyhodit 1500,- v supermarketu za tu tasku s hlinikem a vetrackem (mimochodem tu sem mel taky) tak jedine WAECO mam od nich Bord bar 28l a chladi 30 stupnu pod okolni teplotu a opravdu nekecaj !! mam overeno digit. teplomerem grinning smiley je to bombovej vyrobek a nektery typy maj i system ochrany proti vybiti baterie.
avatar Re: Chladiaci box
10. 04. 2009 00:06
ahoj

ano Waeco patří mezi vyborné výrobky a jejich "tažky" patří mezi nej.
Některé mají tzv Double topy, kde máš dva poklopy a uděláš z ní obyč. tažku bez elektriky.
Mají system EPS, ale ten jen signalizuje , a neumí odpojit od baterie. Jsou na 12V a i na 24V.
Bezpečnostní odpojení existuje, ale je to krabička zvlášt...
To je jasné že přes noc baterie u automobilu nevydrží...Tady je ten odběr téměř nepřetržitý.
U kompresorové až týden...!!!
U waeca jsou " tažky" nebo box, jak kdo to nazve výborně izolované, to je poté uspěch
v teplotě oproti okolí. a i oproti konkurenci. ceny se pohyvují od 3tis nahoru.
doporučím klidně.
Jinak je to firma která vybavuje lodě, karavany, tir apod....

bob
Re: Chladiaci box
10. 04. 2009 01:20
no mas naprostou pravdu kdyz sem ji kupoval tak mne nejdriv zaskocily rozmery ty vnejsi sou o hodne vetsi nez vnitri prostor lednice ale je to tim ze sou fakt dokonale izolovany, mel sem ji zaplou pres noc po ceste v aute a kdyz sem si loknul piti tak mne az zarazilo jak je to ledovy fakt az moc .... thumbs up
Re: Chladiaci box
10. 04. 2009 18:13
Meral niekto teplotu vo vnutri autochladniciek tych beznych?Tie s ventilatormi co su bezne v predaji?Pre mna velmi dolezite idem k moru a potrebujem mat liek pri teplote do 8 St
Re: Chladiaci box
10. 04. 2009 19:01
Když jsem jí koupil, tak jsem do ní hodil teploměr a asi na půl hodiny zapnul. Prázdná se vychladila myslím na 6st., ale to bylo v garáži při okolní teplotě tak 15st. Jakou teplotu to udrží v autě, kde je třeba 25 to netuším.

Spolehlivé to bude v případě, že ten lék založíš mezi něco mraženého a celé to dáš do ledničky.
Re: Chladiaci box
10. 04. 2009 19:09
Bobila1 - už jsem to psal, tj. teplota o 17 st. nižší než okolí. Dlouhodobě jsem to měřil ( 2 dny, každých 2 hod. )
Fido - já už měnil 2x zástrčku, těch 5 A je na ty pružinky moc.
Re: Chladiaci box
10. 04. 2009 19:29
Cize v aute pri klimatizacii moze byt okolo 23St a v chladnicke bude 6St?Je to realne?Ja som to nikdy nemeral preto sa pytam ze kto meral teplotu v autochladnicke.Vdaka
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 126
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.