Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Chladiaci box

Autor milos 
Re: Chladiaci box
31. 03. 2017 21:29
Podívej se na WAECO TropiCool TC 14 FL. Je sice za 4300 ale je to špice. Mám Campingaz 24l řádně zaizolovanou a navrch termoizolační folii. V kempu u stanu chladí 12 dnů + cestu. Na cestu mám vychlazený pití v termotašce z Tesca a dám k tomu dám PETku 1,5 l namraženou. Po 25 hodinách v ní plave led. A dá se vypít, vložky nevypiješ.
avatar Re: Chladiaci box
31. 03. 2017 21:36
vedel bys prosim poradit ktere jsou ty lepsi co maji i to viko z polystyrenu?
avatar Re: Chladiaci box
31. 03. 2017 21:41
WAECO TropiCool TC 14 FL ma ale termoelektricky chlazeni... to se mi zda dost neefektivni. I kdyz asi se bude jednat o pomerne kvalitni produkt, no zas asi vzhldem na stejny princip, to nebude takovy rozdil oproti jinym....
Tak nejak jsem dosel k zaveru ze pasivni varianta je nejlepsi pomer cena/vykon. Ale i tak diky za tip.
Re: Chladiaci box
01. 04. 2017 11:04
Vono je taky rozdíl mezi Peltierem co je v lednici za 1000 a ve Waecu. Tam bude Peltier na vyšší teplotu a za pomoci řádného chlazení (ventilátor) dosahuje až 30 stupňů pod venkovní teplotu. Ale jen na převoz bych vzal polystyrenovou krabici a obložil např. oblečením. My tu tašku máme v peřinách.
avatar Re: Chladiaci box
02. 04. 2017 15:14
Ještě k těm "neskladným petkám". Už to psal Karel z HK, obsah petky se pak dá vypít a pokud jsou třeba dvě, pak stačí lepší termotaška a jídlo cestu v pohodě přežije a ještě je to skladnější. Taška se nacpe kamkoliv, pevné boxy ne.

Vozíme něco podobnýho (https://img.kasa.cz/k-foto/800/5/7/1/product_1985175.jpg), do té naší vleze 6 x 1,5 litrová petka (ale ty nevozíme, max. ty dvě namražený), ale když je toho míň, taška se zmáčkne (když se po cestě ujídá).
avatar Re: Chladiaci box
03. 04. 2017 16:12
Mám normálně chladící box na 12V z Tesca za nějakých 1900, koupil jsem ho v akci za 50%, takže 950 Kč. Pokud máte v autě klimatizaci a nastavíte si pohodových 21°C tak v chladnici je nějakých 3-4°C což je dostačující (schválně jsem to měřil teploměrem). Nemám s tím problém, vozím hlavně syrové maražené maso pro psa. A v pohodě. Pokud nemáte v autě klimu, chladnice na 12V jaksi postrádá smysl. Pití dávám do klimatizované příhrádky u spolujezdce a do jumboboxu ve středovém tunelu, na cestu to stačí.
Re: Chladiaci box
07. 04. 2017 17:15
Léta mám německý chladící box Mirabelle 21,SF 21,Climatic 25,SF 25,SF 10,RC 12,SF 18 - pokud by to někoho zajímalo,izol. - polyuretanová pěna,spotřeba 3 - 4,2A,teplotní rozsah 2 - 7 st při okolní teplotě 24 st.
V Baumaxu,stál cca 1 700kč - v té době náhodná koupě,kdy jsem si myslel,že jsem pánem světa.Dnes už bude asi jiná kvalita.
Výškově nevleze petka 1,5 lit. a celkový prostor je minimální,protože ventilátor ve víku sahá dost dovnitř.Takže mini petky,plechpivo a nějaké drobnosti tak akorát na dobu cesty.
Vhodné by bylo to nechat před odjezdem v pulťáku či přihodit gelboxíky,protože teplota v autě - kdysi bez klímy - bývala 36 - 39 st,doporuč.provoz při stání 3 hod,ale nová auta mají zásuvku již přes spínačku,takže,když se vypne motor,nechladí.
Bedna zabírá moc místa k poměru využitelnosti.Letos to vypadá na klasické chladící boxy s namraženýni petkama
a " dotěsnění " namraženými gelboxíkama.
Kdo má mega prostor,doporučil bych kartonovou krabici či dvě v sobě,vyložit všudesepovalujícím polystyrénem 4 - 5 cm a celé přebalit dekami/ peřinou...Tam se vše vyhodí.
Závěrem - elbox,pokud bych vůbec ještě o něm uvažoval,tak určitě větší.
Problém může být při stání na slunci s vypnutým motorem - kolegové " jeli " 24 a 25 hod - vážná havárie.
Re: Chladiaci box
04. 06. 2019 12:01
Stěhuji debatu s ledničkou či chladničkou do správného vlákna.
Již ledničku na 12V nevozím, stejně se mi zásuvka po chvilce chcípnutí auta vypnula, chladilo to jak již bylo uvedeno tak 15 stupínků pod okolí, občas si vzala sebou pojistku.
Takže vozím bednu, výrobcem nesmyslně nazvanou chladnička, i když vůbec nechladí. Nějakou dobu před odjezdem do ní dám něco zmzlého, aby se nachladila, protože není nic blbějšího než dávat zmrzlé věci do teplé bedny. Těsně před odjezdem ji zarovnám proviantem, jak zmrzlým, tak jen chlazeným. Domáčknu víko a oblepím spoj páskou. Zmrzlé vydrží klidně i dvacet hodin.
Dříve se prodávaly polystyrenové bedny v koženkovém obalu, starší určitě vědí. Ty byly nejlepší.
avatar Re: Chladiaci box
04. 06. 2019 12:38
Cestujeme 36 hodin (s noclehem v Rastoke) a vozíme s sebou mražené uvařené jídlo. 2 dny předem dám 12 V chladničku (bez víka) do mrazáku, den před odjezdem ji vyložím novinami, naskládám do ní krabičky s jídlem (zamražené) a vrátím zpět do mrazáku. Těsně před odjezdem přiklopím víkem a dáme do kufru auta. Na Pelješacu vyndám vše stále zmrzlé do mrazáku. Jezdíme na měsíc a tento způsob se nám osvědčil. Hotová jídla kombinujeme s čerstvými rybami a návštěvami restaurací, event. na grilu čevapi a pljeskavicu. smiling smiley
Jak já se už těším ... thumbs up smiley
Re: Chladiaci box
04. 06. 2019 12:40
My používáme termotašku se stěnou z dutých vláken, do ní vše zmrazíme, co mražák zvládne, případně i přidáme namražovací desky, vejdou-li se. Zkušenost je taková, že úplné rozmražení celého obsahu zhruba za 2 dny ale stále je obsah studen. Lednice chladí jen o nějakých 12 -15 st. pod teplotu v autě a zaberou stráášně moc prostoru v kufru.
avatar Re: Chladiaci box
04. 06. 2019 13:01
To není špatnej nápad, s těma termotaškama. Teď jsem asi 5 minut přemejšlel, jestli by se mi ten el. box vešel do mrazáku jak to dělá Rosmarine. Teoreticky možná jo, ale celej mrazák bych musel přeházet. Ale kdybych do mrazáku dal ty termotašky s jídlem, otevřený, a pak do nich vrazil ještě gelové chladící vložky a přendal do boxu... ? Ten nápad se mi líbí grinning smiley
avatar Re: Chladiaci box
04. 06. 2019 13:37
… no jo, no …
tahat za sebou loď je náročné, ale protože se do ní vejde vše, co jsme dříve vozili v kufru, tak nemůžu ledničku nevzít … dokonce má své čestné místo a je pohotově po ruce … druhá bude "zalepená" před ní, byť bez energie …
[www.rajce.net]

smileys with beer
Re: Chladiaci box
04. 06. 2019 14:38
Přestože jezdíme na dva týdny, mražených potravin vezeme minimum, proto používám jen ten polystyrenový box (bez chlazení).
Dospod dám hluboce zmražené věci + chladící patrony, potom přepážku z 2cm polystyrénu.
Nad něj pak věci které nejsou zmražené např. máslo, sýry, nějakou uzeninu + chlad.patrony.
Vzniknou tak dvě tepelné zóny.
Po příjezdu na místo (cca po 17 hodinách) mražené je pořád mražené a sýry, máslo atd. pěkně chlazené.
V místě dovolené nakupujeme minimálně, vloni nic - jediný obchůdek zavřen a 10 km se nám jezdit nechce, takže obědy řešíme už asi 10 let jinak a max. spokojenost.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Mirus (04. 06. 2019 21:50).
avatar Re: Chladiaci box
04. 06. 2019 15:25
valeri: Taky musím vždycky přeskládat mrazák a vyndat dvě poličky, ale vejde se. Tvoje varianta už bude naprosto dokonalá. thumbs up
Re: Chladiaci box
04. 06. 2019 17:03
Ještě je dobré zamražovat jídlo v hranatých krabičkách, ušetří se místo v tašce. Pozor na kvalitu tašky, prodává se kdeco.
Re: Chladiaci box
04. 06. 2019 19:09
Nejlepší je k zamrazení použít krabici od mléka nebo džusu. Vložit dovnitř pytlík např.s omáčkou, nechat zamrazit, pytlík z krabice vyndat. Cihličky se pak velice dobře skladují.
avatar Re: Chladiaci box
04. 06. 2019 19:11
Citaci
Slavkov předloni napsal(a):
U těch klasických boxů... je obvykle kritické místo celé horní víko. To má obvykle pouze vzduchovou izolaci (dutinu), tzn. v tom víku nění žádný polystyren....

S tím boxem jsme si zase tak moc nenaběhli, ale taky se mi nelíbilo to duté víko, tak jsem ho chtěl vypěnit po troškách stavební pěnou. Ale ta mrcha v té dutině asi neměla dost vzdušné vlhkosti, aby napěnila a vytuhla, místo toho se zase smrskla, bublinek málo. Nevěřil jsem jim, tak jsem víko po obvodu rozřízl, zbytky té sraženiny šly vyloupat a každou půlku té skořepiny jsem zapěnil, nechal volně nakynout a za dva dny jsem to do roviny seřízl nožem z truhlářské hoblovky. Ty půlky jsem pak několika pruhy oboustranné lepásky slepil dohromady a po obvodu stáhl samovulkanizační páskou. Že by ta práce s tím ale přinesla nějaký výrazný efekt, to si netroufám tvrdit.
Pak jsme si pořídili nového Swifta (2013), ten má ještě menší kufr, než měl ten z roku 1996, a škoda místa.
Co jsme si mohli dovolit nejezdit uprostřed sezóny, už s sebou nevozíme 4 kg zmrzlého koncentrovaného guláše, který se rozmrazil až na místě, lehce naředil pro 9 - 11 lidí, protože jezdíme jen ve dvou.
Tak vozíme jen poloprázdnou termotašku z Lídlu vyloženou dvěma vrstvami polyetylénové pěnové fólie na sedadle, v ní dvě aspoň 2 dny předem mražené PETky nějaké neochucené vody, trochu jídla na cestu a navrchu modrou gelovou dečku, případně pár zmrzlých pitíček v kostkách. Ta ale rozmrzají dost rychle, jsou na tom se skupenským teplem podstatně hůř, než čistá voda, takže jen na ně spoléhat nelze. A na tašce deku, kterou stejně vozím pořád. Dvě menší PETky s pitím si vezeme v kapsách dveří, klima je udrží chladné někdy až přes moc. Pivo si nevozíme. Jednak mu nedáme moc ani doma, jednak na místě Karlovačko nebo Ožujsko v tom hicu chutná, i kdyby nechtělo.
Cestou přenocujeme, takže celá termotaška jde na noc do ledničky v apartmánu, PETky trochu přes noc domrazit do mražáčku, takže nejsou ještě úplně bez ledu ani na místě.
Elektrickou chladničku nezavrhuji, ale její nevalná účinnost skutečně vyžaduje mít v autě klimatizaci a nezastavovat. Nebo mít pořádnou baterku (podstatně víc, než těch 34 Ah, co je originál v nových autech kvůli menší hmotnosti) a samostatnou nevypínanou zásuvku, každé vypnutí té chladničky totiž znamená rychle stoupající teplotu uvnitř. A tu teplotu snížit, to jde daleko pomaleji.
avatar Re: Chladiaci box
04. 06. 2019 19:57
Po cestě chladničku nezapínáme, a v apartmánu ji pak používáme na chlazení minerálek a džusů.
Re: Chladiaci box
05. 06. 2019 08:52
Nelíbí se moc myšlenka: "polystyren a ostatní tam vyhodíte"....v dnešní době ekologie a chorvati, kteří sami bojují s recyklací, tak jim povezu polystyren ještě? Co s tím tam ti racci budou dělat? smiling smiley

Měl jsem vyhlédlé Waeco - ale stálo 9 tisíc - nejsem kamioňák smiling smiley tak, že ne.
Předloni se v Lidlu (ano v Lidlu smiling smiley) objevilo něco, co: má drát do auta, drát také doma "do zdi", takže se to ta "věc" dá zapnout a předchladit doma, nebo například v kempu (i když úplně super řešení pro kemp to není).

Pivo ani víno "do lesa" nevozíme. Nejsem z těch co by si vozili českej plech, když jedu za Karlovačkem...

Dnes se dá všechno pro případ "studené žízně" koupit na jakékoli pumpě..

Spíš se to hodí do auta na třeba na udržení Panthenolu u normální teploty....ale jo i nějakou vodu. Nebo sváčů.

upraven polystyren



Upraveno 1krát. Naposledy upravil couddy (05. 06. 2019 09:55).
avatar Re: Chladiaci box
05. 06. 2019 09:44
Já jsem si udělal do té přenosné lednice teploměr s displayem(arduino, oled display, teploměr a kapacitní tlačítko) a je to opravdu tak 12 až 14 stupňů pod okolí.
Re: Chladiaci box
05. 06. 2019 10:25
Podle mě je zapínání chladniček během cesty nesmysl. Samozřejmě až na výjimky když tam máte akorát sváču a pití na cestu. V okamžiku když tam dáte něco nachlazeného a zmraženého, tak je přece nesmysl do toho pumpovat vzduch o teplotě 5-15°C, daného výkonem chladničky a vnější teplotou, která může být v zavazadlovém prostoru dost vysoká...
avatar Re: Chladiaci box
05. 06. 2019 11:16
Pokud je potřeba, řešíme to termotaškami s větším objemem, do kterých místo chladicího akumulátoru vložíme zmrzlou PETku s vodou. Už jsme takto bez problémů převezli i zmrazené věci tam i zpět. A tahat se s chladničkou na pláž, jak to vídávám, to opravdu ne. Ale chápu to např. při pobytu s dětmi, nebo někde k odloučené lokalitě. Nám stejně mnoho nesedí v tom teplu příliš schlazené nápoje. Řešíme to tak, že s sebou bereme k vodě jednu zmrzlou PETku a na místě potom doléváme do druhé se zvoleným obsahem.
Re: Chladiaci box
05. 06. 2019 11:18
Na sváču do auta mám již léta termo baťoh s termo pouzdrem ja pet lahev. Dám do něj namražené gelové vložky a celou cestu je sváča v pohodě, hlavně studená salátová okurka pak bodne. A na výlet v místě se také dobře hodí.
Re: Chladiaci box
05. 06. 2019 14:15
couddy napsal :
Nelíbí se moc myšlenka: "polystyren a ostatní tam vyhodíte"....v dnešní době ekologie a chorvati, kteří sami bojují s recyklací, tak jim povezu polystyren ještě? Co s tím tam ti racci budou dělat? smiling smiley

Díval jsem se pozpátku, ale nikde jsem neviděl, že by někdo psal, že tam vyhazuje polystyrén.
Jestli to byla reakce na můj příspěvek, tak jsem se možná vyjádřil špatně:
Polystyrénový box = chladnička bez el. napájení a jezdí s námi už 14 let.
Re: Chladiaci box
05. 06. 2019 15:33
Mirus: To byla zřejmě reakce na příspěvek Vikouše ze 7.4.2017....Jinak my vozíme el.chladničku, kde máme jídlo a pití na cestu, ostatní co chci vézt s sebou zamrazím a dám do boxu s mrazítky....
Re: Chladiaci box
05. 06. 2019 15:34
To Mirus: to není na Tebe.
Vikouš: "Kdo má mega prostor,doporučil bych kartonovou krabici či dvě v sobě,vyložit všudesepovalujícím polystyrénem 4 - 5 cm a celé přebalit dekami/ peřinou...Tam se vše vyhodí. "

Toto mě mírně znepokojilo..
avatar Re: Chladiaci box
05. 06. 2019 17:12
... Jardo, Tvůj příspěvek byl tak vyčerpávající (technicky absolutní) ... že si ho budu muset přečíst, promyslet ještě jednou (případně 2x) ... v noci, po televizi grinning smiley ...
smileys with beer



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Bessy (05. 06. 2019 19:09).
Re: Chladiaci box
05. 06. 2019 19:11
My jezdili s klasickým marketovým chlaďákem 12/220, ale byl to opruz, při každé zastávce ho vypnout, pak ho samozřejmě zapomenout zapnout, navíc jsme ho kurtovali všelijak k sedačkám... Měli jsme v Evě vyhlídnutý chlaďák naplocho s kolečkama. Měl sice zhruba stejný chladící výkon, ale o něco větší objem a hlavně otvírání jaku pultovej mrazák, ale nakonec nás to pustilo. Letos jsme to odpískali, stejně jsme v tom chladili jen pití na cestu a při pobytu v kempu nějakou tu lahvičku, tak to prubnem bez.
Re: Chladiaci box
05. 06. 2019 21:44
Dejff napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Podle mě je zapínání chladniček během cesty
> nesmysl. Samozřejmě až na výjimky když tam máte
> akorát sváču a pití na cestu. V okamžiku když tam
> dáte něco nachlazeného a zmraženého, tak je přece
> nesmysl do toho pumpovat vzduch o teplotě 5-15°C,
> daného výkonem chladničky a vnější teplotou, která
> může být v zavazadlovém prostoru dost vysoká...

Žádná chladnička dovnitř žádný vzduch nepumpuje. Ochlazuje pouze vzduch který je uvnitř. Když tam dáš něco zmraženého, tak při zapnutém chlazení to bude rozmrzat pomaleji.
Peltierův článek umí rozdíl teploty až 60 stupňů. Jde tedy pouze o to, jak velký článek a jak kvalitní izolaci výrobce použil. Při velkém článku a perfektní izolaci to může klidně mrazit na -20.
Chladničky ze supermarketu mají mizernou izolaci a malý článek, proto zvládnou malý rozdíl teploty.
avatar Re: Chladiaci box
06. 06. 2019 06:05
To máš pravdu, ale potíž je v rozdílu teploty mezi horkou stranou a okolím, když už jsme tedy zabrousili do fyzikálního koutku: z principu polovodič nemůže překročit povrchovou teplotu 135 až 150 °C, při vyšší teplotě se z něj zakouří. Představte si kouř jako pracovní médium polovodičů - jak jednou unikne, je po nich.
Samozřejmě je účinnost Peltierova článku tím vyšší, čím vyšší je rozdíl jeho povrchové teploty a okolí. V autě vyhřátém přes 50 °C už umí na studené straně dosáhnout na 0°C jen ty opravdu kvalitní a drahé, ale ty v hypermarketových chladničkách nenajdete.
Další nevýhodou je ventilátor, který přes radiátory obou stran článku "honí" vzduch: účinnost chlazení podstatně zvyšuje, ale také urychluje rozmrzání dobře předmražených potravin. Nehybný vzduch v izolačním boxu je na to také lepší.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 51
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.