Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Na Istrii mimo slovinskou dálnici

Autor Lagan 
Na Istrii mimo slovinskou dálnici
20. 06. 2011 13:06
Prosím o doporučení trasy na Istrii přes Slovinsko, ale mimo slovinskou dálnici. Ať už přes Koper, nebo kolem Opatije.
v2x
Re: Na Istrii mimo slovinskou dálnici
20. 06. 2011 14:06
To asi není dobrý nápad. Objíždět se dá úspěšně pár kilometrů. Tohle snad jako adrenalínový zážitek.
avatar Re: Na Istrii mimo slovinskou dálnici
20. 06. 2011 14:44
tam nieje čo doporučit, tam ide cesta cca popri dialnici, inakade by to bolo ešte dlhšie, ale ako tak kukám do mapy, chystáš sa obýsť cca 300km diaľnic.. a tie kopce medzi rakúskom a ljublanov, tam sa ide bud v horach alebo v doline kde je dedina na dedine smiling smiley to ti prajem príjemnú cestu
Re: Na Istrii mimo slovinskou dálnici
20. 06. 2011 17:02
Snad jedině přes Itálii. Ale je to delší a platí se italská dálnice cca 9 eur, takže to vyjde stejně draho. Takže přes itálii jen z důvodu, že tě slovinci štvou. Nepíšeš odkud jedeš, pokud z východu čech, můžeš jet přes Zagreb a ve Slovinsku dálnici objet, ale zase zaplatíš za dálnici v Chorvatsku.
Re: Na Istrii mimo slovinskou dálnici
20. 06. 2011 19:28
Jedu taky na Istrii asi po páté a nikdy mě nenapadlo objíždět dálnici ve Slovinsku.
Re: Na Istrii mimo slovinskou dálnici
20. 06. 2011 19:29
Vážení přátelé, po shrnutí výše uvedených odpovědí dávám na vědomí: Jsem penzista a jsem bohudík pánem svého času. Nic mě nehoní a je mi naprosto jedno, zda mi cesta do cíle potrvá 12, nebo 17, ba i více hodin. Autem jezdím sice jenom 44 let a po zkušenostech co mám, je právě pro mně adrenalinovým zážitkem jízda po dálnicích. Ať jsou to dálnice zejména u nás, nebo v cizině. Rozhodně trasa a následné scenérie při cestě do Slovinska přes bývalé hraniční přechody Loiblpass, nebo Jezersko je pro mne vždy nezapomenutelným zážitkem, který převládá nad monotónně ubíjející jízdou po dálnici. Respektuji však, že co vyhovuje mi, nemusí vyhovovat jiným. Přiznávám, že před 20-ti léty jsem také vyjížděl z Ostravy v 20.30 hod a druhý den po několika málo přestávkách jsem v 07.00 hod vybaloval v kempu Ježevac na Krku z auta stan. Pak jsme se v práci trumfovali, kdo měl lepší jízdní průměr.
Nyní jezdím obytným automobilem a když mám toho "plné kecky" zastavím, uvařím si kávičku a kochám se. (Zatím za jiných okolností než R. Hrušínský ve filmu Vesničko má středisková). Tolik na reakce v2x a mihal306.
A na otázku KaJe: Jezdím Ostrava, Uherské Hradiště, Poštorná,Vídeň, Graz a pak přes Šentilj, nebo přes zmíněné Loiblpass, nebo Jezersko.
Re: Na Istrii mimo slovinskou dálnici
20. 06. 2011 23:21
Tak pokud se tak rád kocháš a nikam nechvátáš, tak to můžeš zkusit kudykoliv. Vždycky se nějaká vedlejší silnice najde. Já používám navi iGO Primo a tam si třeba můžu zadat, že chci vynechat placené úseky ve Slovinsku a ona mi to naplánuje. Když jsem na to koukal, tak km skoro stejné, jen časově delší. Já se taky rád kochám okolím a rád jezdím a má manželka má klaustrofobii a můžeme tak tunel max. 2 km, takže znám taky ty různé zkratky a průsmyky. Loiblpass mám taky rád, tam se do těch 2 km celkem vejdu. smiling smiley
v2x
Re: Na Istrii mimo slovinskou dálnici
21. 06. 2011 07:10
Než jste položil otázku, bylo dobré vyložit karty na stůl (podat přesné informace)
Z Koperu je v placených cestách i usek mimo dálnici (varianta Italie)
Re: Na Istrii mimo slovinskou dálnici
21. 06. 2011 12:37
Pokud si dobře pomatuji z let 1992-1994 kdy jsme jezdili na Istrii z důvodu válečného konfliktu v Chorvatsku, tak dálniční síť vedoucí na Istrii přes Slovinsko byla jen opravdu několik km okolo Ljubljaně a tudíž nebyl problém přes výše uvedený Loiblpass Tržič odbočit v Naklu na Kranj a vyjet v předměstí Ljubljaně.Nevím jak to bude dnes se zpoplatněním úseku dálnice na první odbočku před "kasama"a potom se dá v pohodě"romantickou" cestou dojet až do Koperu.
Nevím ,dost dobře nechápu Lagana, pokud jezdí s obytným automobilem přes Jezersko, to je cesta, která se svým profilem hodí do itineráře nějaké rallye!.
Doporučuji navštívit v Rakousku v Klagenfurtu Minimundus - miniatury staveb z celého světa.
Osobně bych dnes, pokud bych jel na Istrii asi zaplatil dálnici, pokud se pomatuji, tak slovinské dálnice se řadili k tomu lepšímu na čem se v Evropě jezdí.
Taky jsem kdysi experimentoval a jel přes Podkoren do Planice, Krajnské Gory a následeně jsem to chtěl projet na Trentu a Bovec.Nakonec z toho byla jen prohlídka Bohinského a Bledského jezera.
Jsem přesvědčen, že si skutečně Slovinsko zaslouží trochu pozornosti při "sprintu" k Jadranu
Přeji štastnou cestu při "kochání se přírodou".
Re: Na Istrii mimo slovinskou dálnici
21. 06. 2011 13:25
Pokud je cilem se kochat a cas neni problem, pak to jde, predloni jsme si ve Slovinsku dalnicni znamku nekupovali a absolvovali jsme tyhle trasy:

Podkoren-Kranjska Gora-Trenta-Bovec-Nova Gorica-Piran

Suma sumarum:
Z Villachu na hranice A/SLO a do Kransjke Gory neni daleko, ani nijak extra vysoko, ale kopec je skutecne jedovaty, transit+vlek, osm lidi a naklad to dal, ale v jednu chvili to vypadalo, ze to dvojka nezvladne, nastesti jsem vedel do ceho jdu, tak jsem se rozjel. Na slovinskou stranu v pohode, jen je silnice uzsi.

Kranjska Gora - Trenta... kdybych vedel do ceho jdu, nebyl bych tak klidny, Vrsic je ve vysce pres 1600 m.n.m je tam petadvacet vracecek nahoru, petadvacet dolu, jezdi to i mensi nakladacky a autobusy, ale je to trochu vyssi divci, tady musel transit zapojit jednicku :-) Panoramata Julskych alp jsou ovsem (zejmena po ranu) naprosto uzasna.

Trenta - Nova Gorica az na vyjimky siroka silnice v horskem udoli, jen kolem Kobaridu se krouti vic nez je zdravo, ale od lonska uz je rozsirena. Opet nadherna panoramata, tentokrat zdola

Nova Gorica - Selo, siroka silnice, normalni prvni trida, vyhledy jsou, ale v kokurenci predesleho...

Selo-Senadole, okreska vinarskym krajem, vesnice, ne moc rychle, ale hezke

Senadole - Koper, takova prvni trida lesem s par vesnicemi. Nadherna panoramata pri klesani do Koperu, vcetne dalnicniho mostu. Uzasne.

Koper - Secovlje (-Piran), vetsi, misty ctyrproude, hodne aut. Cestou se jede v podstate celnici SLO/CRO, staci odbocit a jste v Chorvatsku. Ani nevim, proc jsme tudy jeli... asi GPS

Dalsi trasa byla (Piran-) Secovlje - Koper - Senozece - Postojna - Logatec - Vrhnika - Ljubljana - Medvode - Kranj - Jesenice - Karawanken (SLO/A)

Az po Senozece to byla ta sama trasa jako tam

Senozece - Vrhnika je silnice, ktera mi nijak v hlave neutkvela. Neco mezi prvni a druhou tridou, docela peknou krajinou. na polykani kilometru to neni, ale nijak extra dlouhe. Misty horsi povrch. A vede to pres Postojnou...

Vrhnika - Medvode - to je v podstate jako Rican do Kladna. Sama padesatka, vesnice, satelit, mesto a pak zase zpatky. Nastesti neni Ljubljana tak velka.

Medvode - Karawanken je prvni trida, ale obcas s vesnicema, od Kranje se krouti a ty vesnice okolo Jesenice jsou v podstate, jestli mne pamet neklame pospojavane. Za vesnici Hrusica je najezd do tunelu, pokud uvidite ceduli "Mojstrana", tak jste to prejeli :-) Pak muzete jet dal po silnici, okolo Kranjske Gory, pres Ratece a najedete u Tarvisia na dalnici, kde je hned velke odpocivadlo, kde je mozno koupit znamku do Rakouska.

Tak snad jsem to dal z hlavy dobre a moc jsem nekecal :-)
avatar Re: Na Istrii mimo slovinskou dálnici
21. 06. 2011 15:10
Slovinské dálnice jsou opravdu jedny z nejlepších v Evropě. Pokud už jedu na Istrii, tak určitě doporučuji koupit známku a využít jí v maximální možníé délce.
Re: Na Istrii mimo slovinskou dálnici
21. 06. 2011 19:45
To Jozka: Děkuji Vám za skutečně vyčerpávající odpověď na mou prosbu o doporučení trasy. Jako jediný jste zareagoval přesně na to, na co jsem se ptal, aniž jste se podivoval, proč chci jet mimo dálnici, když přes Slovinsko vedou krásné dálnice. Tím mám vyřešeno dilema, zda při cestě zpět z Istrie se na 3-4 dny stavit na Velenském jezeře, nebo na Bledu. Vyhrál Bled. Ještě jednou dík za ochotu a práci, kterou jste vynaložil při zaslání Vašeho itineáře. A na revanš - pokud uvidíte někde stát obytku Mc Louis Lagan s ostravskou RZ a nosičem kol na zadní stěně (zase jich tolik nejezdí), připomeňte se, zvu Vás na pár vychlazených.

To 2takt31: Minimundus v Klagenfurtu je opravdu pěkný. Možná, že by jste se divil, kolik karavanů lze potkat na silnici přes Jezersko. Dnešní turbo motory při správné technice jízdy si s tím dovedou poradit. Jel za mnou kolega s oktávkou a obytným přívěsem o hmotnosti 1.100 kg a nevšiml jsem si, že by měl problémy.Ten rally profil, o kterém se zmiňujete, je dle mého názoru pouze na rakouské straně a k zbystření pozornosti, alespoň u mne, dochází, když se tam v některém zlomu vracečky míjím s delší protijedoucí soupravou.
Recipročně i Vám přejí šťastnou cestu a všem - kolik výjezdů, tolik bezproblémových návratů.
Re: Na Istrii mimo slovinskou dálnici
21. 06. 2011 21:20
Lagan napsal(a):
-------------------------------------------------------
> To Jozka: Děkuji Vám za skutečně vyčerpávající
> odpověď na mou prosbu o doporučení trasy. Jako
> jediný jste zareagoval přesně na to, na co jsem se
> ptal, aniž jste se podivoval, proč chci jet mimo
> dálnici, když přes Slovinsko vedou krásné dálnice.
> Tím mám vyřešeno dilema, zda při cestě zpět z
> Istrie se na 3-4 dny stavit na Velenském jezeře,
> nebo na Bledu. Vyhrál Bled. Ještě jednou dík za
> ochotu a práci, kterou jste vynaložil při zaslání
> Vašeho itineáře. A na revanš - pokud uvidíte někde
> stát obytku Mc Louis Lagan s ostravskou RZ a
> nosičem kol na zadní stěně (zase jich tolik
> nejezdí), připomeňte se, zvu Vás na pár
> vychlazených.
>
> To 2takt31: Minimundus v Klagenfurtu je opravdu
> pěkný. Možná, že by jste se divil, kolik karavanů
> lze potkat na silnici přes Jezersko. Dnešní turbo
> motory při správné technice jízdy si s tím dovedou
> poradit. Jel za mnou kolega s oktávkou a obytným
> přívěsem o hmotnosti 1.100 kg a nevšiml jsem si,
> že by měl problémy.Ten rally profil, o kterém se
> zmiňujete, je dle mého názoru pouze na rakouské
> straně a k zbystření pozornosti, alespoň u mne,
> dochází, když se tam v některém zlomu vracečky
> míjím s delší protijedoucí soupravou.
> Recipročně i Vám přejí šťastnou cestu a všem -
> kolik výjezdů, tolik bezproblémových návratů.
Děkuji za přání bezproblémových návratů, asi nebude třeba, manželka je nějak Jadranem přebažena,ale co kdyby, platí to pozvání na ta vychlazená i pro mě?
Re: Na Istrii mimo slovinskou dálnici
22. 06. 2011 15:34
To 2takt31: Platí. My Slezané jsme byli a stále jsme pohostinní.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 93
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.