Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

zrušení mýtnis pro os. auta?

Autor kecemus33 
zrušení mýtnis pro os. auta?
11. 01. 2011 07:47
doslechl jsem se,že má být od letošního roku 2011 zrušeno mýtné pro os. automobily a mají je nahradit dálničky známky, je to pravda ? údajně k tomu chorvati přistoupili z důvodu odbourání proti častým kolonám na mýtnicích v době sezóny.
avatar Re: zrušení mýtnis pro os. auta?
11. 01. 2011 08:07
Řekl bych, že tak blbí nejsou, aby si rušili mýtnice, a už vůbec ne ty, které nedávno dobudovali a dovybavili čtečkami karet, čímž také snížili stav placené obsluhy. Levná známka by jim to dost rychle nezaplatila a drahá známka by ucpala nezpoplatněné komunikace všemi, kdo za známku platit nehodlají. Kvůli tomu přece dálnice nestavěli.
Na serveru hac.hr o tom zatím nic není, tak se necháme překvapit.
avatar Re: zrušení mýtnis pro os. auta?
11. 01. 2011 08:43
Hill: pravdu máš



Upraveno 1krát. Naposledy upravil slofik (11. 01. 2011 09:18).
Re: zrušení mýtnis pro os. auta?
11. 01. 2011 09:11
kecemus33: kde si to slyšel????
Re: zrušení mýtnis pro os. auta?
11. 01. 2011 10:47
strýc z rodiny na slovensku jezdí dálkové autobusem, byl na návštěvě a přišla nato řeč, tak mi říkal, že od tohoto roku mají platit mýtné jen autobusy a nákladní auta, dodávky a karavany a jiné větší vozy to neví, že to má být skrz těch náporů na mýtnicích aby se prostě zrychlila odbavenost a netvořily se kolony.
osobně jsem to taky slyšel poprvé, tak jsem to sem hodil , jestli o tom někdo oficiálně neví víc.....
avatar Re: zrušení mýtnis pro os. auta?
11. 01. 2011 13:08
Ahojte. Kecemusův strýc má pravdu. Úvahy v tomto směru dost reálné jsou.
Překlad - jen z Google - tudíž nedokonalý až divný, ale aspoň něco:

Chorvatsko zkoumá možnost známek
2010-09-14

Nedávná studie o zavedení vinět na chorvatských dálnicích ukázaly, že zavedení tohoto způsobu platby, by mohly být velmi přínosné pro Chorvatsko.
Tam by měly být tři druhy známek: 10-denní, které by stálo 90 HRK za auto, 2-měsíční cenou 360 HRK a roční náklady, které by se rovnalo HRK 900. Ta by určitě nejvýhodnější pro sebe Chorvati, protože za 900 HRK za rok, oni mohli cestovat bez omezení na dálnicích v celé zemi. Co se počítá, například, to by bylo výnosný pro každého, nejméně osmkrát ročně autem vyjede na trase z Rijeky do Záhřebu.
Studie o zavedení známek provedené Prof. Ivana Dadicia předpokládat možnost zavedení tak-zvané. regionální charakteristiky. Chorvatsko by být rozdělen do pěti oblastí, z nichž každá bude mít jinou cenu vinět. Například, v centrální oblasti Chorvatska, cena by roční kupón 630 HRK. Obyvatelé Záhřebu mohl jet za takové peníze po všech dálnicích ve směru Bosiljeva nebo tunel Mala Kapela a dálnic ve směru na Slovinsko a Maďarsko.
Analytici poukazují na řadu výhod zavedení vinět, jako jsou vyšší ceny pozemků podél hlavních silnic, nárůst dopravy o nejméně 20%, zrušit dopravní zácpy způsobené vozy čekající před branami, možnost intenzivního rozvoje oblasti podél dálnic, stejně jako úspory v organizaci takového systému poplatků, který prevenci krádeží a podvodů. Vignette systém v současné době vyvíjeny v Chorvatsku nevylučuje možnost zavedení vyšších cen charakteristik během turistické sezóny. Při zkouškách provedených je řekl, aby průběhu tohoto období zvýší ceny asi o 25%. Zdůraznit, že Chorvati, dokonce i na základě těchto nákladů na použití chorvatských dálnic a i tak by byl nižší než v sousedním Slovinsku, které zavedením vinět bez možnosti vykoupení po dobu několika dní, se setkal s ostrou kritiku ze strany EU, která Chorvatsko se bude určitě snažit vyhnout.
Zdraví R.
avatar Re: zrušení mýtnis pro os. auta?
11. 01. 2011 13:40
Osobně říkám,mě by to nevadilo,pokud by se dala jejich známka zakoupit předem tedy bez čekání někde na hranicích nebo i na pumpách třeba jako v Rakousku.A pokud dobře počítám,mě by cesta s dvěma známkami vyšla o polovinu levněji,ale to je kdyby....

Lignano 9/03,
Turanj 9/05,
Trpanj 8/08, 7/09, 7/10, 6/11, 6/12, 6/14, 6/15, 6/16, 9/16, 6/17
Radomír
avatar Re: zrušení mýtnis pro os. auta?
11. 01. 2011 16:44
Je pravda, že i se dvě známkami by to bylo za polovinu, na druhou stranu by Chorvati přišli o dost peněz. Takže bych na to moc nesázel.
avatar Re: zrušení mýtnis pro os. auta?
11. 01. 2011 18:21
Pokud jsem to dobře pochopila, tak by chorvatsko bylo rozděleno do 5 regionu a každý by měl své známky? Tak to při jízdě do Dalmácie by asi moc dobře cenově nevycházelo.No a osobně si myslím, že k tomu v nejbližší době nedojde.
avatar Re: zrušení mýtnis pro os. auta?
11. 01. 2011 18:51
tož, dobré by to bylo..myslím, že by zase víc lidí dalo přednost dálnici před starou cestou..takže by zase moc hrvati neprodělali..a my ušetřili nějakou lasicusmoking smiley
avatar Re: zrušení mýtnis pro os. auta?
11. 01. 2011 20:58
Dobré by to bylo, ale změny takového rázu se dělají od začátku roku. Tak pokud se to opravdu zavede(což pochybuji), tak to bude až 2012.

Ale když se na to kouknu pohledem realisty a spočítám si jedna a jedna, tak je to asi nereálné. Jiné by to bylo v případě, že to po nich bude požadovat EU. Pokud vím, tak hodně stojí o členství. A jestli jim dají nůž na krkconfused smiley
Re: zrušení mýtnis pro os. auta?
11. 01. 2011 21:05
No, oni by sice vybrali o trochu méně, ale ušetřili by na tom obrovským ansáblu lidiček z budek plus to co těm lidičkám zůstalo za nehtama.
avatar Re: zrušení mýtnis pro os. auta?
11. 01. 2011 21:20
Zahajskej napsal(a):
-------------------------------------------------------
> No, oni by sice vybrali o trochu méně, ale
> ušetřili by na tom obrovským ansáblu lidiček z
> budek plus to co těm lidičkám zůstalo za nehtama.


Nebál bych se velkých změn. Oni nám dají včas vědět.thumbs up smiley
Re: zrušení mýtnis pro os. auta?
11. 01. 2011 22:17
Jsem sice skeptik co se týče zrušení mýtných bran,určitě stály hodně peněz.Na druhou stranu o členství v unii chorvatům hodně jde a sami vidíme jaké věci nám unie nařizuje a co všechno nemůžeme a tak bych se nedivil,kdyby to po nich ti byrokraké z unie chtěli.Pro nás by to asi neznamenalo zlevnění,o tom hodně pochybuji.Ale zrychlení cesty za mořem by to určitě bylo.Ty fronty u bran jsou někdy dlouhé i když platíte kartou.Když nic jiného se auta zpomalí a i to je na tak dlouhé cestě zpomalení.A ruku na srdce,všichni,nebo alespoň většina, chceme být u moře co nejrychleji.A když by se známka koupila jako v Rakousku tak já jsem jedině pro.
avatar Re: zrušení mýtnis pro os. auta?
11. 01. 2011 22:51
Na tom sice něco je, ale Italové i Francouzi jsou v EU i s jejich mýtnicemi. Brennerský průsmyk, tunel Karawanken a hromada dalších úseků dálnic mají vlastní mýtnice bez ohledu na známky. Proč by Brusel musel najednou po Chorvatsku požadovat zrušení závor, když v jiných zemích se o to nezajímá?
Nejde totiž jen o to, jak dostat co nejrychleji střed a sever Evropy k Jadranu. Ta dálnice musí pojmout také stěhování národů - jednou ze Západní Evropy na Balkán, podruhé zpět. To se mýtnicích něco vybere, protože většina jich platí za dálnici v celé délce.
V jiných dnech je to zdržení ve srovnání s nějakými 12-16 hodinami jízdy naprosto bezvýznamné, to už se nabere větší ztráta času při pokusu překročit hranici zemí Schengenu nebo se prostojí u pumpy ve frontě, kde všichni musí čekat, až se obsluze uráčí vynulovat počítadlo.
To si budou muset Chorvati ještě párkrát přepočítat, na čem neprodělají.
Re: zrušení mýtnis pro os. auta?
11. 01. 2011 22:58
V článku od RERO nic o EU a vstupu Chorvatů do ní není,natož že by je někdo k něčemu nutil,držme se informací které máme.Je fakt,že pokud by se dálnice zlevnila,jezdilo by po ní více lidí a tak by i více vydělala.Koukněte jak u nás po zdražení mýta pro kamiony náklaďáky objíždí mimo dálnici.To je přesně opak toho,co by nastalo v HR.
avatar Re: zrušení mýtnis pro os. auta?
12. 01. 2011 06:57
O té EU to byla pouze moje dedukce. Nenapadl mě jiný rozumný důvod proč by rušili Mýtnice, které jim určitě vydělávají.
Re: zrušení mýtnis pro os. auta?
12. 01. 2011 10:46
no když to vemete,taky se do poslední chvíle stavěli ultramoderní celnice (viz. Rajka) které byly postaveny rok před shengenem a dnes jsou z nich města duchů.Proč by tak nemohly dopadnout mýtnice ?
avatar Re: zrušení mýtnis pro os. auta?
12. 01. 2011 13:45
Na ty celnice si nejspíš žádný stát nebral půjčky od mezinárodních bank, tak je nemusí splácet, což se o dálnicích zrovna říct nedá.
Ale už zase řešíme něco, co by si měli Chorvati rozhodnout sami.
Re: zrušení mýtnis pro os. auta?
12. 01. 2011 17:47
Ten pan Dadič je profesor...opozični.... občas piše do novin a predklada sve navrhy...už asi tak 5 let se pokouši prosadit sve napady....z ministerstva mi nikdo ani neodepsal, posteskl si...takže, zmeny budou, ale nejspiš až satelitni!...
Re: zrušení mýtnis pro os. auta?
13. 01. 2011 18:34
Až zavedou známky, tak se tady vyrojí milióny návodů, jak tu zasr..ý, drahý dálnice objet. Budem tady lamentovat, jaký jsou to k...y. Nechte to koňovi, ten má na to velkou hlavu. thumbs up smiley

Js13 Pelješac Blaževo
avatar Re: zrušení mýtnis pro os. auta?
13. 01. 2011 20:17
Buďme naprosto v klidu. Žádné známky nezavedou!drinking smiley
avatar Re: zrušení mýtnis pro os. auta?
13. 01. 2011 21:03
Já si taky myslím,že k tomu nedojde.Jednak je tam nějaká investice a potom kdo by je živil.Vždyť jsou živy z cestovního ruchu a po sezoně tam takový pohyb není.Tenhle nápad by mohli zavést u nás,aby si každý zaplatil jen to co opravdu projede a né platit tolik když jedu jen jednou né.thumbs up
Re: zrušení mýtnis pro os. auta?
13. 01. 2011 22:03
Když jedeš jednou,tak si snad nekupuješ známku na grinning smiley rok?
Re: zrušení mýtnis pro os. auta?
13. 01. 2011 22:59
Přátelé toto je podle mě zbytečná debata. Kdo trošku zná financování HR dálnic zainteresování různých konsorcií a družstev + kdy dokonce pomáhají finančně jednotlivé oblasti (župy) kudy dálnice vede (např. Ravča - Vrgorac), tak nemůže navrhovat dálniční známky. Sám HAC si půjčuje od BERDu a dalších. Loni se tak předllužil, že Ravča -- Ploče bylo zastaveno a pak se pokračovalo 1/3 tempem. Nikdo už mu nedal ani €. Tady jsou potřeba hotové peníze, které v sezóně přinášejí turisté a obratové víkendy v sezóně jsou opravdu neuvěřitelné. Protože je třeba splácet půjčky a nejenom úroky. Dálniční známkou by si to totálně znevýhodnili. Navíc dálniční síť provozují 3 společnosti, které se dělí o zisk i splácení dluhů. Nechal bych to vlákno Michalem zamknout. Pouze zase fáma, opravdu nemůžete věřit všemu co se napíše do novin.
avatar Re: zrušení mýtnis pro os. auta?
14. 01. 2011 12:42
... něco málo k letošnímu mýtnému ... smiling smiley
[www.hak.hr]
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 88
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.