Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Dálnice Slovinsko 2011

Autor Vlada 
Anonymní uživatel
Re: Dálnice Slovinsko 2011
26. 05. 2011 09:01
Mack - sdílím Tvůj názor.

Ono mi to zde někdy připadá jako ten dotaz na Jiřího Sováka o účincích magnetických náramků /pamatuješ, takové ty japonské léčebné náramky/
a Sovák odpovídá : magnetické náramky? To je blbost, pověra, nesmysl a hloupost. To ani nefunguje a z fyzikálního hlediska fungovat nemůže. Na druhou stranu ale mám strach ho z té ruky sundat. grinning smiley
A tady každý ví, že toto jak říkáš, je to pravé ořechové a potažmo logické ale pro jistotu - doklad mám v peněžence.confused smiley
Re: Dálnice Slovinsko 2011
26. 05. 2011 09:14
ač jsem byl odpůrcem trasy přes Slovinsko (nemám je rád), jen tak z nudy jsem si v navigaci nastavil trasu z Prostějova přes A, SLO do HR (Primošten). A zamrzl mi úsměv na rtech,protože tato varianta měří pouhých 896 km, oproti jiným je až o sto km kratší.Koupím si pouze týdenní SLO známku za 15 Euro,protože zpět pojedu k příbuzným u Daruvaru.Dálnici se vyhýbat nebudu,nedokážu se představit jak o půlnoci kličkuji po městech, s pochybným výsledkem že neskončím zase na dálnici.Těch 15 éček můžu částečně vykompenzovat odbočením před Svetim Rokem na Gračac ,Benkovac,Biograd n/M. a po magistrále do Primoštenu.Ale je to o 20 km delší.Dá se takto ušetřit cca 47 kn za mýtné a odpočinu si od dálnice.
Re: Dálnice Slovinsko 2011
26. 05. 2011 09:29
Radek Bene napsal(a):
-------------------------------------------------------
> VAUUUU, vždyť se jede na dovolenou.
> Známku měsíční jsem si kupoval taky, objížděl
> taky, letos koupím dvě 7-mi denní.
> Hele co takle ušetřit třeba na Rakouské,a proč
> jezdit po té české zpomalovačce D-1čce, proč taky
> v Chorvatsku jezdit po dálnici. Když jedu dolů na
> Korčulu, vždyť mohu jezdit klidně po okreskách,
> kochat se krajinou. Pořád nechápu co se tady řeší.
>
> Vím, že jsem taky řešil tento problém, ale
> dovolená je dovolená. Ta tisícovka za co si tady v
> čechách koupím známky třeba už dnes kdy vím termím
> odjezdu se snad už nemusí řešit.
>
> Radek Bene
Svět není černobílý. Jsou lidi, co na dovolené utratí včetně cesty a ubytování celkem za rodinu 150.000 a nedělá jim to finanční problém. 750 Kč jim v tom nehraje roli. Na druhé straně jsou lidi, co na dovolenou škudlí celý rok a musejí se na ní velmi uskromňovat. Pokud jedou do Dalmácie (a ne na Istrii nebo Kvarner přes Rupu/Pasjak), tak pro ně 15 € za pár minut úspory představují vyhozené peníze, které mohli ušetřit jinak. Většina lidí je mezi tím. Já např.jezdím sám a předloni jsem jel přes Ptuj, protože mi to přišlo mnoho peněz za nic. Loni mi cestou tam bylo blbě a cestou zpět jsem nad tím z určitého důvodu mávl rukou (a stejně jsem ve Slovinsku za hranicemi tankoval, tak jsem se nákupem známky nezdržel) a tedy jel obě cesty po dálnici. Letos jsem jel přes Ptuj, trvalo mi to 52 minut. Když si k době jízdy po dálnici přičtu čas k nákupu známky, kolik ušetřím? A stojí to 750 Kč. Plat 2000 Kč na hodinu bohužel nemám. Benzínu jsem víc neprojel. Tak proč bych to dělal? Navíc se trochu proberu z monotónní jízdy po dálnici od Stockerau do Dalmácie. A srovnávat cenu za dálnici v Česku, Rakousku, Chorvatsku se Slovinskem při jednorázové cestě do Dalmácie? Poněkud nefér. V Rakousku zaplatím polovinu za průjezd od Stockerau po Spielfeld, v Česku za necelý dvojnásobek jezdím celý rok, v Chorvatsku jedu za méně od hranic až po hranici Severní a Střední Dalmácie. Prostě i na dovolené většina lidí počítá a toto je ohromně nevýhodný poměr cena/výkon. A aby bylo jasno: Z Innsbrucku na německé hranice (mezi Innsbruckem a Rosenheimem) si kupuju známku, byť je to kousek; to jen pro srovnání.
Re: Dálnice Slovinsko 2011
26. 05. 2011 21:34
Globík, když do nákladů na dovolenou počítáš čas věnovaný nákupu známky - JE MI TĚ UPŘÍMNĚ LÍTO.
A proto všichni na Ptuj. Milda/co mnjel rád toto forum/
Re: Dálnice Slovinsko 2011
26. 05. 2011 23:01
Šolim napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Globík, když do nákladů na dovolenou počítáš čas
> věnovaný nákupu známky - JE MI TĚ UPŘÍMNĚ LÍTO.
> A proto všichni na Ptuj. Milda/co mnjel rád toto
> forum/
Děkuji za upřímnost, ale litovat mě opravdu nemusíš. Byť po Evropě nejezdím autem na dovolenou (tedy ani přes Slovinsko), tak si myslím, že principielně je to jedno. Pokud na dovolené nemusíš počítat peníze, fajn, ale nejsou všichni tací. Ten čas na nákup známky jsem odečítal z úspory času, kvůli které si lidi kupují známku. Dá se to od exitu 226 na konec dálnice ujet za 20 minut? Podle mě ne. Ale kdyby, tak po obyčejné jsem to jel 52 minut, tedy byla by úspora 32 minut. 10 minut klidně spolkne nákup známky, pokud je tam fronta. Platit 15 € za 20 minut úspory? Kdo na to má a nemusí počítat, tak ať prosím ostatní nenazývá jinými slovy sockami.

EDIT: ...nejsou všichni tací....
..... po obyčejné jsem to jel 52 minut....



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Globík (27. 05. 2011 16:38).
Re: Dálnice Slovinsko 2011
27. 05. 2011 00:07
Chci se zeptat,jak je to s kruhovým objezdem u Pesnica:
[mapy.cz]

Někde jsem četl,že ten kousek považují slovinci za kus dálnice a vybíraj za to pokuty.Jaký máte s tímto kouskem zkušenosti?Jestli nemám raději kruháč objet po silnici Pesnica pri Mariboru - Dragucova - Dolnja Pocehova - Pekel.
Jedná se o směr do Chorvatska,zpět je kruháč už v pořádku.


Jako další otázku bych měl,kde najet za Ptuj?
[mapy.cz]

Najet už na ten kousek po silnici Drazenci,nebo raději sjet níže přes Sodinici a silnicí Pobrezje?

Ještě zvažuji,zda jet přes Maribor s vyšším rizikem najetí na dálnici,nebo přes Lenart.Před pár lety jsem již jel objížkou přes Maribor,ale to dálnice byla jen kousek.
Re: Dálnice Slovinsko 2011
27. 05. 2011 03:52
Krepi, trochu si tu počti, bylo to tu mnohokrát detailně vysvětleno, kromě jiného i ve Faktech. Rizika žádná nejsou, pokutu nikdo neplatil, nevěř bludům.
Re: Dálnice Slovinsko 2011
27. 05. 2011 06:41
Taky jsem patřil mezi objížděče. Jezdil jsem tzv. Bessyho stezku. Loni když jem jel domu z Gradacu tak jsem si řekl že obětuji 15 éček za slov. dálnici. No a výsledek je takový že manželka řekla že již žádné objíždění nebude. Jinak ráno jsem vyrazil z Gradace v 6 hod. Domu příjezd v 17 hod.a to včetně přestávek. ujeto 1060km. Kochání krajinou mám za tych 17let již za sebou takže se potřebuji dostat co nejdříve z bodu A do bodu B. Všem štastnou cestu na Jadran.spinning smiley sticking its tongue out
avatar Re: Dálnice Slovinsko 2011
27. 05. 2011 08:04
... Ajaxi ... ještě když se k tomu přidá to ... jak je člověk na cestu koncentrovaný smoking smiley ... tak to nemá chybu ... smileys with beer
Re: Dálnice Slovinsko 2011
27. 05. 2011 11:19
Nedá mi to, musím podpořit Globíka. Nákup známky po cestě je prostě nevyhnutelná určitá časová ztráta (minimálně 5 minut, průměrně 10 minut). Nepočítat s ní je nefér úprava vstupních údajů s cílem dosáhnout výsledku, který je pro zadavatele žádoucí. Celé posuzování výhodnosti dálnice je vlastně snahou každého jednotlivce obhájit vlastní volbu. Přitom z údajů, které se mi doposud podařilo nasbírat vyplývá, že stejně dlouhá (krátká) cesta jako při použití dálnice je i cesta podle Bessyho, pokud ji modifikujete průjezdem přes cíp Slovinska (Rédics, Čakovec). A Bessyho cesta přes Goričan je stejně dlouhá jako objíďka dálnice mezi Spielfeldem a Ptují. Poznámka: nekamenujte mne prosím za to, že tam je možná rozdíl 5 km - nota bene ani neumím odhadnout, v který prospěch by to bylo.
A co se týče času na průjezd: není sporu, že jízda po slovinské dálnici (+ 15 E jedna cesta) bude nejrychlejší za předpokladu, že se nikde nezdržím vlivem nějakých "mimořádných" okolností. Ale např. kalendář zátěže cest a osobní zkušenosti moje i jiných mi říkají, že tzv. mimořádné okolnosti jsou tu spíše pravidlem. Nikdo by mě už nepřinutil zvolit tuto trasu mezi pátkem a nedělí například první veekend o prázdninách.
A není to jen zdržení ve Slovinsku a na přechodu Macelj, další "hrdlo" bývá na příjezdu k mýnici Lučko. Přitom příjezd ze směru od A4 bývá volný.
Takže uváděná zkušenost, že např. cesta přes Maďarsko po 86 je časově stejná jako klasika přes Maribor, má své plné opodstatnění. Vyrovnávají to totiž běžně ty "mimořádné" okolnosti.
Přeji všem šťastnou cestu, ať se rozhodnete jakkoliv.
Re: Dálnice Slovinsko 2011
27. 05. 2011 12:32
když přes Slovinsko pojedu kolem půlnoci z 8 na 9.7. (z pátku na sobotu),jaký tam bývá provoz ? V loni jsem jel přes Goričan o půlnoci a nebyla tam ani noha.
Re: Dálnice Slovinsko 2011
27. 05. 2011 13:06
Vlada napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Krepi, trochu si tu počti, bylo to tu mnohokrát
> detailně vysvětleno, kromě jiného i ve Faktech.
> Rizika žádná nejsou, pokutu nikdo neplatil, nevěř
> bludům.


Ano pročítal jsem,ale z tohoto roku jsem jasnou odpověď nenašel a ani teď mi tu nikdo neodpověděl ani na jednu otázku.Ten kruháč je pro mě důležitý,nájezd zpět před hranicemi už mohu vyřešit o ten kousek dále pro jistotu,ale co ten kruháč?
Re: Dálnice Slovinsko 2011
27. 05. 2011 13:24
darko napsal(a):
-------------------------------------------------------
> když přes Slovinsko pojedu kolem půlnoci z 8 na
> 9.7. (z pátku na sobotu),jaký tam bývá provoz ? V
> loni jsem jel přes Goričan o půlnoci a nebyla tam
> ani noha.


Přes Slovinsko jsem jel 2x před pár lety a vždy v noci z Pá-So a vždy v pohodě,bez provozu to samozřejmě nebylo,ale nikde se nečekalo a stále nějaké auto bylo,takže sám člověk nejel.
Re: Dálnice Slovinsko 2011
27. 05. 2011 13:32
Podle kaledáře dopravní zátěže lze očekávat velmi silný provoz počínaje pátkem odpoledne. Najvíc lidí vyráží v pátek po příchodu ze zaměstnání, to je mezi 15. - 21. hodinou. Někomu to trvá v ČR na hranice hodinu, někomu třeba 4 hodiny. Ve Slovinsku se tak sejdou proudy z ČR, ze západního Slovenska ti, kdo jedou na Vídeň, možná Poláci, kteří vyrazili dříve. A také Rakušané a Němci, kteří jedou od Linze na Graz. Totiž tohle je přesně hodina, která s přestávkou na kratší spánek umožňuje dojet ráno nebo dopoledne prakticky do každáho letoviska v Dalmácii. Takže z pátku na sobotu se jede "na vlně" a stačí maličký problém na cestě (nehoda, přístup celníků nebo nevím co ještě), hned se z dálnice stává parkoviště. Přes Goričan jede podstatně méně lidí, to je zastánci maďarské cesty z ČR, východní Slovensko a Maďaři, ale ti většinou vyráží na cestu později. Ale tohle je jenom kalkulace, založená na zkušenostech a na rozumovém vyhodnocení chování "většiny". Šťastnou cestu.
avatar Re: Dálnice Slovinsko 2011
27. 05. 2011 16:58
-----> noel
na dopravní zátěž zapomeň, pokud mluvíme o SLO dálnici na Macejl, tak já tam kolonu nikdy nezažil, a pokud by byla, tak na přiváděči, než se tam "objížděči" vklíní, si oni vysedí důlek...pak bývá plno až k hranici...
co se týká Goričanu, máš pravdu, ale mně připadá, že pokud by tam tudy chtěl jet někdo z Čech, tak jedině se zastávkou u babičky na Moravě....

ale nejvíc mne dostal tvůj kalkul, že pouhé nakoupení známky je ztráta 5 minut v honbě za čím ? nevím....když se jede přes kotáry třeba kolem Murecku, tak je fakt, že tam můžeš hodit močák kdykoli v kukuřici a spěchat dál ....ale toť asi vše....
před koncem dálnice A4, je hotovo "počivališče" , odpočívadlo, " Dravsko polje ", se vším všudy, co má odpočívadlo mít...pro mne dobré v tom, že je to přesně na půl cestě do HR, odpočinu, najím se, napiji, (benzin ovšem teď nevím....) ...jo a na kvalitních záchodech jsou takové mističky, kam by mělo !! položit 0,5€....(pro počtáře yawning smiley).
Re: Dálnice Slovinsko 2011
27. 05. 2011 17:05
Já budu objíždět,to zdržení mě fakt nevadí,ale jak je to s tím kruháčem:
[mapy.cz]

Vybíraj za projetí nebo ne?
avatar Re: Dálnice Slovinsko 2011
27. 05. 2011 17:20
ty si opravdu divnej.Nahoře je vše psáno,když pojedeš rovně tak po 1.5 asi km nadjedeš tu dálnici a napojuješ se na sil.č.9 není placeno!!!je to vše pečlivě psáno ve Faktech o cestě do HR.tak si to najdi a pořádně proštuduj bejkuthumbs up smiley
avatar Re: Dálnice Slovinsko 2011
27. 05. 2011 17:31
Krepi
co budeš vlastně objíždět, odkud, kam, jak confused smiley
už tu to bylo stokrát, že tam když vjedeš z vedlejší a okamžitě z kruháku vyjedejš zase na vedlejší tak nic...
hlavně to neposer...



Upraveno 1krát. Naposledy upravil mack (27. 05. 2011 17:34).
Re: Dálnice Slovinsko 2011
27. 05. 2011 17:33
Krepi zůstaňte v klidu. Pokud se chcete vyhnout všem sporným místům, nejste zvědav na nějakou novou buzeraci ze strany slovinského policisty, nechcete se motat městy a usilovně sledovat značení, zvolte osvědčenou trasu Mureck-Lenart-Ptuj-Tržec. Instruktážní vieo např. zde:


Jinak kruhák Pesnica je údajně nezpoplatněn při průjezdu z nezpoplatněné silnice opět na nezpoplatněnou silnici.
avatar Re: Dálnice Slovinsko 2011
27. 05. 2011 17:42
konec, další blb, jménem libejárada, co se vylíhl ve vlákně o Slovinské dálnici...
že už tem Mureck je už tady na fóru tak 1000x je jedno, hlavně, že se práší za kočárem....
Re: Dálnice Slovinsko 2011
27. 05. 2011 18:00
jo díky všem,přečetl jsem si úvod Fakta Chorvatsko,tam je to dobře napsané,pojedu asi přes Mureck a bude klid,dobré je,že ten kousek na nájezdu Drazenci není spoplatněn a cestou zpátky lze dojet předpokládám až sem a sjet na 5.kruháč,co je zmiňován na cestě do HRV,nebo tam dálnice začíná ještě před tímto sjezdem a musí se sjet dříve?
Re: Dálnice Slovinsko 2011
27. 05. 2011 18:09
Macku. Při tvorbě mého nicku jsem chtěl vyjádřit základní charakteristiku tohoto fóra. Navštěvují jej dvě skupiny lidí. Jednak ti, kteří od toho očekávají radu a tedy něco jako informační RÁJ a pak ti druzí, kteří zde ustavičně tlachají a mají vice jak tisíc bezvýznamných příspěvků.
Přečtěte si pozpátku pozorně můj nick a hádejte, do které skupiny se řadíte. Na vaše další výpady nehodlám reagovat, nechci navyšovat počet příspěvků a zamířit za vámi do stejné skupiny.
Re: Dálnice Slovinsko 2011
27. 05. 2011 18:20
mack napsal(a):
-------------------------------------------------------
> -----> noel> ale nejvíc mne dostal tvůj kalkul, že pouhé
> nakoupení známky je ztráta 5 minut v honbě za čím
> ? nevím....když se jede přes kotáry třeba kolem
> Murecku, tak je fakt, že tam můžeš hodit močák
> kdykoli v kukuřici a spěchat dál ....ale toť asi
> vše....
> před koncem dálnice A4, je hotovo "počivališče" ,
> odpočívadlo, " Dravsko polje ", se vším všudy, co
> má odpočívadlo mít...pro mne dobré v tom, že je to
> přesně na půl cestě do HR, odpočinu, najím se,
> napiji, (benzin ovšem teď nevím....) ...jo a na
> kvalitních záchodech jsou takové mističky, kam by
> mělo !! položit 0,5€....(pro počtáře yawning smiley).
Až dosud jsem předpokládal, že po dálnici jezdí ti, co pospíchají. Teď se dovídám, že je tomu asi naopak.
Myslím, že se tu motá několik názorů:
- jedu na dovolenou, tak nebudu přemýšlet co utratím a vymýšlet, kudy pojedu
- pospíchám, tedy jedu po dálnici a nějakých 15 € za ušetření půl hodiny je mi fuk
- 15 € je za ušetření půl hodiny hodně, proto nejedu po dálnici
- než se někde zamotat, radši zaplatím 15 €, nestojí mi to za to
- jedu na dovolenou, tedy nespěchám a tak je mi jedno, že stojím frontu na známku, kterou si kupuju nevímproč, protože jedu na dovolenou a tedy nespěchám a mohl bych jet mimo dálnici, ale jedu na dovolenou a tak pojedu po dálnici (tento názor je tu v posledních příspěvcích prezentován Šolimem a Mackem, možná to tak nemysleli, ale vyznívá to tak)
V případě 2.a 3.názoru je čas na nákup známky relevantní, u ostatních být opravdu nemusí, ale žádal bych o toleranci a pochopení, že tu jsou i lidé s těmito dvěma názory.
avatar Re: Dálnice Slovinsko 2011
27. 05. 2011 19:18
---->Globík
necituj, co dříve napsané, pak je to nezřetelné a dlouhé stránky málokdo na netu čte....máš pravdu jako já, já ti to nevymluvím a ty mně také ne..smoking smiley..

----->liberijára
nehraj si na mesiáše, ale každopádně by ti slušelo, než se vetřeš někam, kde je konkrétně o něčem debata lidí, které dané vlákno zajímá, zde speciálně o dálnici, si dát nějakou chvilku, přečíst si o čem jsou ve fóru vlastně konkrétní vlákna....a když chceš nějakého nováčkovi dát radu, tak stačí odkaz....za blba se omlouvám...yawning smiley
ldx
Re: Dálnice Slovinsko 2011
27. 05. 2011 19:26
je to blbý ta dálnice , ta chvilka a peníz ne malej,,, ale prostě použiji dálnici ...
Re: Dálnice Slovinsko 2011
27. 05. 2011 20:14
Tak si ji užij a šťastnou cestu yawning smiley
avatar Re: Dálnice Slovinsko 2011
28. 05. 2011 11:32
ajax napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Taky jsem patřil mezi objížděče. Jezdil jsem tzv.
> Bessyho stezku. Loni když jem jel domu z Gradacu
> tak jsem si řekl že obětuji 15 éček za slov.
> dálnici. No a výsledek je takový že manželka řekla
> že již žádné objíždění nebude. Jinak ráno jsem
> vyrazil z Gradace v 6 hod. Domu příjezd v 17 hod.a
> to včetně přestávek. ujeto 1060km. Kochání
> krajinou mám za tych 17let již za sebou takže se
> potřebuji dostat co nejdříve z bodu A do bodu B.
> Všem štastnou cestu na Jadran.spinning smiley sticking its tongue out


Zlatá slova i já mám objíždění zakázáno spinning smiley sticking its tongue out těch 30euro mě nezabije i když na dovču musím taky šetřit.
Re: Dálnice Slovinsko 2011
28. 05. 2011 11:49
Při cestě do HR na Lučku mi dá zase obsluha lístek a platím mýtné např. až při výjezdu v Zadaru nebo už je to bez obsluhy a dá mi lístek mašinka? dík
avatar Re: Dálnice Slovinsko 2011
28. 05. 2011 12:06
Ahoj chlapi asi se zeptám blbě,když pojedu od posledního kruháče rovně tak nadjíždím tu Slo.dálnici a hned točím do prava abych se na ní napojil tam se napojuji dole to už placené není?V loni jsem si nebyl jistej protože je to psané trošku divně tak si nechám radši sypat popel na hlavu jen jestli je to tak jak říkám.Jistota je jistota díkesconfused smiley
Re: Dálnice Slovinsko 2011
28. 05. 2011 12:58
vendis napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Ahoj chlapi asi se zeptám blbě,když pojedu od
> posledního kruháče rovně tak nadjíždím tu
> Slo.dálnici a hned točím do prava abych se na ní
> napojil tam se napojuji dole to už placené není?V
> loni jsem si nebyl jistej protože je to psané
> trošku divně tak si nechám radši sypat popel na
> hlavu jen jestli je to tak jak říkám.Jistota je
> jistota díkesconfused smiley
Když si to ve FAQ přečteš ještě jednou a k tomu moje aktuální informace, tak Ti nemůže přijít, že je to napsané divně. Předpokládám tedy, že myslíš kruháč v Ptuji. Nadjíždíš mostem přes dálnici a pruh Tě poté svede do pravotočivé zatáčky a napojíš se pár metrů za koncem dálnice na silnici č.9. Placený úsek skončil pár metrů před místem, kde se napojuješ.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

mdr
Hosté: 192
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.