Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Fakta pro cestu do Chorvatska 2025 (FAQ)

Autor Vlada 
Re: Fakta pro cestu do Chorvatska 2025 (FAQ)
07. 07. 2026 19:41
Docela zajímavé čtení:

[medium.seznam.cz]
avatar Re: Fakta pro cestu do Chorvatska 2025 (FAQ)
07. 07. 2026 20:46
To ano, ale také přece víme, že úspora několika desetikorun se na těch dvanácti stech kilometrech může snadno prodražit, stačí jedna objížďka. A že cesta přes Maďarsko až z Čech nemusí být vždycky výhodná, jako z Moravy a Slovenska, to se tu také rozebírá opakovaně.
Podle mne v tom článku není nic objevného, leda by si podle něj někdo vybral trasu, kterou ještě nevyzkoušel.
07. 07. 2026 22:20
A když pojedu přes HU mimo dálnici, nejenom že ušetřím za známku, ale budu mít i nižší spotřebu.
Po květnové zkušennosti s Rakouskem mě tam asi dlouho neuvidí. Pojedu v září opět přes HU. A vyrazím o den dříve a smočím se v Zalakarosu v termálech. Druhý den zbylých 600km už bude zívačka.
09. 07. 2026 13:38
Být tímto "chytrolínem a rádcem" na médium.cz, tak se především vyhnu Rakousku,
neboť to zaskládané zadní okno by ho tam mohlo vyjít mnohem dráž! (ať je to k tématu) smoking smiley
09. 07. 2026 18:37
Dobrá volba Michale
smileys with beer
10. 07. 2026 16:51
..

Upraveno 1krát. Naposledy upravil vlado tt (11. 07. 2026 21:42).
10. 07. 2026 18:30
...

Upraveno 1krát. Naposledy upravil Slavkov (11. 07. 2026 23:55).
11. 07. 2026 08:38
..

Upraveno 1krát. Naposledy upravil vlado tt (11. 07. 2026 21:42).
11. 07. 2026 11:37
Kdysi se tady v tomto vlákně psalo, že fakta mají být opravdu fakta pro,, všechny,, a ne pindy, které jsou pro cestu k ničemu.....
11. 07. 2026 19:18
Je to tak.
Toto téma by mělo sloužit k poskytnutí přesných informací.
Všude jinde mužeme spolu komunikovat,proto se přimlouvám za očistu,aby zde byly jen důležité informace.

......................................................................................vjerni Adriatic
11. 07. 2026 21:13
Tak jsem to taky vložením toho članku měl na mysli i já.
Bylo to poprvé, kdy si někdo dal tu práci a porovnal klady i zápory a náklady obou případných tras do Chorvatska, aniž by protěžoval nebo vnucoval některou z tras. Vše ostatní (mimo Hilla) je jen balast.
Přimlouval bych se taky pro pročištění.
11. 07. 2026 23:56
OK, vymažme to od toho prvního odkazu na medium.cz - o jehož "kvalitě" např. svědčí již to, že ani nikde nespecifikuje na jak dlouho se do toho Chorvatska vlastně pojede! thumbs up smiley

U těch voleb a cen dálničních známek docela podstatné, nemyslíte?
Nemálo fóristů již např. využívá v HU roční župní známky atd.
Samozřejmě ignoruje i např. aspekt možného využití ENC slev u různých tras, což opět nemálo fóristů využívá...
Možná je to zmiňované "Docela zajímavé čtení" na seznam.cz, ale rozhodně ne kvalitou na toto fórum, nedejbože do tohoto vlákna...

Mimochodem, ten Vladův příspěvek, který detailně specifikoval téma (Hrozící) "flastr" za zaskládané zadní okno v Rakousku, respektive neupevněný náklad, byl velmi věcný. Rozhodně podstatně konkrétnější a kvalitnější než ten odkaz z medium.cz
Sorry jako...
smileys with beer
12. 07. 2026 08:34
to Slavkov:

Pavle dík yawning smiley

smileys with beer
12. 07. 2026 14:56
Já jezdím do Chorvatskauž dvacet let a vždy A,SLO, takže ceny, vzdálenosti i trasy přes Maďarsko vůbec neznám a takto jsem si aspoň mohl udělat představu.
Nepsal jsem , že to je manuál pro cestu do Chorvatska, ale jen Docela zajímavé čtení !
Pokud je to ale problém, klidně vymazat vše .
15. 07. 2026 19:25
Čau, kdysi jsem zde rozporoval dynamické navigace, včetně a hlavně waze..., kterou upřímě nenávidím. Zřejmě kvůli mým energiím. Nikdy, ale nikdy mi nezafungovala, naopak jsem prokoukl její "úskalí". Nikdo mi to nevěřil a světe div se, níže máme následek, nebo důsledek smiling smiley? Osobně bych to nazval "digitální totalita", jako ve všem. I "karavaning" ukončí "kempování", je to vše daň internetu a doby. Všichni nemůžou být "všude", "kdykoliv" a dělat si co "chtějí"....bohužel...

Toto je důsledek:

Zákaz sjíždění z dálnice Rakousko.

Rakouské úřady toto opatření vydávají formou mimořádného nařízení (Verordnung) na základě rakouského zákona o silničním provozu (Straßenverkehrsordnung – StVO).
Princip: Pokud jedete jako tranzitní doprava (pouze zemí projíždíte a nemáte v dané oblasti cíl cesty), nesmíte při vzniku kolon opustit dálnici (např. A12 Inntalautobahn, A13 Brennerautobahn, A10 Tauernautobahn) ani rychlostní silnice a využít k objíždění místní okresní silnice (tzv. niederrangiges Straßennetz).

EDIT: 1x teď protože v tom byly tady z googlu

Kdo má výjimku: Výjimku má pouze tzv. cílová, zdrojová a rezidentní doprava (Ziel-, Quell- und Anrainerverkehr). Pokud tedy v oblasti bydlíte, jedete tam natankovat nebo tam máte rezervovaný hotel (což musíte při kontrole věrohodně prokázat, např. potvrzením o ubytování), sjet z dálnice smíte.

Kdy zákaz platí: Opatření platí sezónně (v zimní a letní špičce, letní sezóna trvá od 1. května do 1. listopadu), a to o víkendech (soboty a neděle), státních svátcích a vybraných exponovaných dnech vždy od 7:00 do 19:00.

Sankce a důsledky
Pokud zákaz porušíte a na vedlejší silnici vás zastaví policie nebo pověřená hlídka (které sjezdy fyzicky střeží), čekají vás následující postihy:

Okamžité vykázání (Zpětné navedení): Policisté nebo strážci vás bez diskuse otočí a pošlou zpět do kolony na dálnici.
Pokuta na místě (blokové řízení): Za porušení zákazu vjezdu na tyto úseky hrozí na místě pokuta od 90 € (cca 2 200 Kč).

Pokuta ve správním řízení: Pokud odmítnete pokutu zaplatit na místě nebo se s policisty přete, případ se předá do správního řízení, kde se pokuta obvykle vyšplhá na 220 € až 300 € (cca 5 400 až 7 400 Kč), v krajním případě podle zákona až do mnohem vyšších administrativních částek.

; Pozor na navigace: Od roku 2026 mají poskytovatelé navigačních služeb (jako Waze či Google Maps) v Rakousku zákonnou povinnost tyto uzavírky integrovat do svých systémů. Navigace by vás tedy do zakázaných sjezdů vůbec neměla navádět, přesto se na to v koloně nelze stoprocentně spoléhat.

Upraveno 1krát. Naposledy upravil couddy (15. 07. 2026 21:52).
16. 07. 2026 21:11
Pozor - ten zákaz má podmínku, že na dálnici je zácpa, v tom případě se na sjezdech objeví zákazové značky a pohnutky, proč tam kdo vjel, se kontrolují.
Kontrole je nutné doložit, že tam máte, co pohledávat (potvrzení rezervace ubytování, nebo aspoň platná adresa příbuzných na té cestě). Po celou sezónu platí od 1.5.2026 v Tyrolích tento zákaz opouštět A10 (Tauernautobahn) kolem Salzburgu až po Lungau po celé prázdniny, na dálnici údolím Innu A12 a průsmyk Fernpaß B179/B189 budou neopustitelné přes prázdniny zejména o víkendech a svátcích od 7 do 19 hodin.
Tyrolská spolková vláda k tomu vydala mapu úseků, kudy nebude tranzitní provoz (zatím jen letos) možný.
Prostě, kde bude na exitu zákaz opustit dálnici, nezbude, než zůstat v zácpě, ale výjezd nechat volný pro místní.
Podobně platí tento zákaz přes vesnice kolem Kufsteinu, ale městem samotným se může (například do Kitzbühelu), jen to dávkují semafory. A ještě v Insbrucku a okolí, tam platí ještě nějaká doplňující pravidla, ale značky to jistí.

Ostatní spolkové země se k tomu staví zdrženlivě, takže na jiných dálnicích Rakouskem nás to pravděpodobně nepotká.
(Zdroj ÖAMTC).
16. 07. 2026 22:09
Wikipedie otevřená encyklopedie Hill opět nezklamal ! thumbs upsmileys with beer
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 28
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 5583 během dne 09. 06. 2025
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.