Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Dopravní nehoda v Chorvatsku

Autor Simír 
avatar Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
25. 06. 2012 10:49
Hlubokou soustrast .... při čtení zpráv o nehodě mám slzy na krajíčku a mraz v zádech .Musí to být strašné .
avatar Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
26. 06. 2012 19:52
dezavy napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Je to fakt obrovská tragédie pro všechny. Vůbec
> nikomu to nepřeji a snad budou všichni přeživší
> brzy uzdraveni.
>
> TO Racetigr: já taky jezdím vždy na noc, ale vím,
> kdy mám dost. Jakmile na sobě cítím byť malinkou
> únavu, hned vyhledám nejbližší možnou zastávku a
> odpočinu. Takže mě se zrovna jízda na noc
> osvědčila, ale je pravda, že zrovna ráno v době od
> 3h do 5h spím většinou na Shellce před hranicemi
> A/SLO, protože to na mě jde největčí únava.

Za Grazem na Gralle???
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
26. 06. 2012 22:24
Dnes jsme místem nehody jeli - bylo nám šíleně ouzko a já brečela - je to hrozné tím místem projíždět :-(

Všem upřímnou soustrast a jezděte, prosím, všichni bezpečně...
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
26. 06. 2012 23:00
Je mi ľúto, čo sa v Chorvátsku stalo, je mi ľúto tých, ktorí boli v autobuse. Boli to takí istí ako sme my všetci tu, čo máme radi Jadran. Rovnako súhlasím takmer so všetkým, čo sa tu tu napísalo. Sme tu všetci viac alebo menej skúsení vodiči a ako tu vyznieva medzi riadkami, tragédia českého autobusu by mala byť mementom. Lenže medzi riadkami cítim rozdiel, že medzi nami, väčšinou amatérmi a vodičmi autobusu, a teda profesionálmi by mal byť rozdiel. Viem pochopiť zimnú nevyspytateľnú cestu, ktorá je vždy rizikom, no modernú suchú diaľnicu sem akosi neviem priradiť. Dvaja vodiči, možnosť striedania, prestávok, rozhovoru, kde vznikol problém ? Na to existuje len jedna odpoveď, a tou je nezodpovednosť. Až ma prešiel mráz po chrbte, keď som čítal repliku zrejme profesionála: Život je prostě už takový, někdy se to prostě podělá (Mirek113). Keby takto rozmýšľali piloti, rušňovodiči, chirurgovia a všetci tí, ktorým niekedy zverujeme svoj život do rúk, tak tu už mnohí nie sme.

Niekoľko krát som bol v blízkosti cieľa tohto nešťastného zájazdu a sledoval som šoférov, ktorí mnohí končili v Baške alebo až v Gradaci. Mnohí zbierali turistov,ktorí bývali na privátoch. A žiaľ videl som mnohých šoférov, ktorí po príchode do cieľa sa išli kúpať a nie spať, pričom o 2-3 hodiny sa mali vracať, majúc celú noc na ceste pred sebou, videl som vyslovených amatérov, ktorí síce mali vodičský preukaz na autobus, ale boli len letní brigádnici, jednoducho videl som veľa neprofesionality. Nie som preto prekvapený, že sa táto tragédia stala, turistický ruch v ČR a SR si priam koledujú o takéto prípady. Prečo autobusy z Rakúska alebo Nemecka odchádzajú ráno a k moru prichádzajú poobede, a nazad sa vracajú až na druhý deň ? Naše CK nie sú ochotné zaplatiť jednu noc pre šoférov ? Alebo majitelia autobusov chcú, aby autobus bol 24 hodín na ceste ? Zrejme v turizme sme v nejakom ranom kapitalizme, keď o ľudí ešte nešlo, ale teraz sme snáď už niekde inde.

Je mi ľúto všetkých, ktorí nevinne doplatili na nezodpovednosť vinných. A tým, ktorí dopadli o trochu lepšie, prajem veľa sily do uzdravednia.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil stano1 (26. 06. 2012 23:05).
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
27. 06. 2012 07:11
Největší problém byl, že se nedalo nikudy objet. Někde to stáhli "někam" a ono to nefungovalo. Jen se ptám, proč se tam hromadilo tolik aut.
Proč třeba na Lučku nebyla informace - Pozor , dálnice je v tom a v tom úseku neprůjezdná. Jel bych třeba přes Plitvice nebo někudy jinudy. Takto jsem vletěl jako spousta ostatních do pasti a nebylo z ní úniku. 7 hod. čekání a za tu dobu jsem ujel cca 40 km. Něco rychleji, něco plížením.. První odbočka byla až na odmorištu ZIR. Pustili to až v 17.oo hod.Autobus byl uklizen ze silnice a když člověk viděl ten zbytek věcí zanechaných na místě nehody - hrozný pocit. Kufry, tašky, sportovní náčiní, dětské hračky....! Hrůza.
Viník -těžko říci. Jelo se tam moc pomalu, brzdá stopa nebyla, najednou z pravého pruhu do levého doslova vyrytá rýha v asfaltu, potom náraz do svodidel a ta skalpovala střech autobusu. Ta byla částečně za svodidly. Vše se zastavilo až o skálu vpravo. A nebo se vrátilo zpět do vozovky.
První mne napadlo - defekt přední pneu - pravé. Jenže, překonal by řidič sílu té defektní pneu která ho táhne doprava. Asi těžko. Je to v zatáčce doleva.
Tedy nevěnoval se řízení, telefonoval, nebo mikrospánek? Asi spíše.
Faktem je, že toto nám nic není platné. Je to spíše varování. Kdo jezdí na noc - riziko to je. Nejsme na to moc naučeni. Ono je skutečně lepší na den a potom si prohlédnout foto z cesty než něno jiného.

P.S. prodavač na ZIRu říkal, že ten jeden šofér na tohoto postiženého čekal a najednou on projel. Prý mu telefonoval proč projel a on mu odpověděl že ho neviděl a že se sejdou na Maruni nebo Maslenici. A najednou klid telefonu. Za čtyři minuty začala záchranná akce.
Nevím, ale osobně jsem toho prodavače slyšel jak to vypovídal do TV a ostatních médií,
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
27. 06. 2012 09:52
Zdravím,je mi 64r.jezdil jsem se vším co mělo kola jako profesionál,ale pozor!než jsem šel jezdit na větší nákladní vůz 16t. tak jsem 5 let jezdil s v3s a pak mi dal garážmistr větší kde jsem jezdil dalších 5 let a až potom jsem dostal tahače návěsů a nechali mě udělat rozšíření na autobus,za celou tu dobu co jsem jezdil tak bez nehod a garantuju vám že bych dnes sedl do autobusu a jel chorvatsko bez problému,jen pozor nikdy si nesmíte říkat že se vám nic nemůže stát jak si to začnete myslet tak jste,no víte kde!jak to vypadá dnes?řidičák na autobus vám dají z osobáku,no je to možný,vždyt jdu vozit lidi?který tele to vymyslelo,NEMŮŽU SI POMOCT ALE ZA KOMOUŠŮ SE STÁT STARAL O BEZPEČNOST NA SILNICI JINAK!!!TAK VÁM PŘEJU ŠTASTNOU CESTU A VRATTE SE VŠICHNI V POHODĚ DOMŮ.Mirek.
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
27. 06. 2012 11:38
Je to tradédie, ale co tu píšou chlapi, něco na tom bude. Ono já vždycky vzhlížel k těm starým autobusákům, co sice kouřili na odpočívadlech, ale pak sedli do karosy a člověk ani necitíl, že řadí nebo brzdí (to se mi stalo naposled 2000 s čsad český těšín).
Ovšem pak už jsem jel jen jednou, v noci mne probudil smrad cigaret v buse, řidič totiž kouřil proti únavě... když si přesedal na odpočívadle s druhým, kterého jsme do té doby ještě neviděli...tak ten kluk neměl ani 25let.... tohle je vážně problém. Podobně jako jedete třeba do francie na lyže a v půlce se vymění řidiči dvou busů jen "přes svodidla"....
Já se od té doby bojím a jsem rád, že busem nejedu, neměl bych z toho dobrý pocit, i když pak vidím v letoviscích opravdu PÁNY ŘIDIČE v dobrém zkušeném věku a kondici s renomovanými značkami vozů, že se vejdou do škvíry, kam by borec s avií nevjel... říkám si, to sou borci.
Jezděte opatrně, i tady u nás. A dobře dojeĎte.
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
27. 06. 2012 12:46
Racetiger napsal(a):
-------------------------------------------------------
> dezavy napsal(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Je to fakt obrovská tragédie pro všechny. Vůbec
> > nikomu to nepřeji a snad budou všichni přeživší
> > brzy uzdraveni.
> >
> > TO Racetigr: já taky jezdím vždy na noc, ale
> vím,
> > kdy mám dost. Jakmile na sobě cítím byť
> malinkou
> > únavu, hned vyhledám nejbližší možnou zastávku
> a
> > odpočinu. Takže mě se zrovna jízda na noc
> > osvědčila, ale je pravda, že zrovna ráno v době
> od
> > 3h do 5h spím většinou na Shellce před
> hranicemi
> > A/SLO, protože to na mě jde největčí únava.
>
> Za Grazem na Gralle???


Přesně tak.. spím většinou za Grazem na Gralle. Po východu slunce se většinou proberu, najím, protáhnu, opláchnu a fit vyrážím na zbytek cesty.
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
27. 06. 2012 13:26
stano1 - nevím proč jsi mne takto napadl, když jsem psal svůj komentář, tak nebyla známá příčina havárie. To jestli to byla chyba řidiče, by byla v tu dobu jen spekulace a to já nedělám. To co jsi popsal dále, jak řidiči odjžděli za tři hodiny, no nevím nebyl jsem tam. Já jezdil u společnosti, kde jsme měli minimálně 8 a půl hodiny pauzy. Když jsme vysadili poslední cestující, tak se hned uklidil autobus a pak se pojedlo a šlo spát. Někdy se stalo, že se prostě zdrželo na cestě, ale pak jsme třeba odjížděli kolem 19té hodiny. A ten samotný systém střídání cyklů nevymysleli řidiči, oni by taky u moře pobyli déle, ale která cestovka to zaplatí, nebo zákazník?
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
27. 06. 2012 23:13
Stano,

je velice lehké někoho obvinit s nezodpovědnosti. Jenže
- možnost rozhovoru je s někým, kdo nespí; pokud 2.řidič spí v ložnici, není si s kým povídat; pokud nespí, je to hazrdér
- nejde o to, že by CK nechtěly platit řidičům noc navíc, ale on někdo musí ještě ten den odvézt lidi, kteří ten den skončili ubytování - a ty tam není možno nechat o den déle, protože ubytovací kapacity nelze na 1 noc nafouknout
- Němci na pobytové zájezdy jezdí stejným způsobem, z důvodu viz výše
- nenadávej na ranný kapitalismus, ale zkus to udělat jinak; možná to půjde, ale cena bude někde jinde; pokud to vysvětlíš lidem a oni to koupí, klobouk dolů; možná pochopíš, že lidi jdou po ceně a ne že kapitalisti jsou chamtiví (což neříkám, že nejsou, ale v tomto případě jsi vedle).
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
28. 06. 2012 05:18
Globík, si úplne mimo.
Druhý šofér je v noci jediná poistka, aby kontroloval riadiaceho. Spať má v hoteli.
Kto povedal, že ľudia, ktorí končia musia ísť hneď po príchode preč ? Zase si úplne mimo. Žiadna cestovka nemá objednaný celý hotel, takže je to len vec bookovania.
O Nemcoch si úplne mimo, zrejme nemáš informácie.
A ranný kapitalizmus to naozaj je, pretože sa jedná o sumu 80 euro za izbu rozdelenú pre 50 turistov. Kalkulovaná približná cena izby za noc a obsadenosť autobusu. Ak niekto nie je ochotný priplatiť 1,60 euro na ubytovanie vodičov alebo ak nie je schopná cestovka tento náklad zahrnúť do celkovej kalkulácie, tak potom sa dostavujú výsledky ako tento tragický.
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
28. 06. 2012 07:01
Dobrý den Vám všem,
co se stalo je tragédie!!!!!
Měli by jste už konečně nechat hádek a věnovat se příjemněším tématům,nebo ne.
Stějně nic tady nevyřešíme a dopravci,cestovky a jiní si budou dělat co oni sami uznají za správné a vhodné.smileys with beer
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
28. 06. 2012 07:29
Hošani, jen abychom se nedozvěděli, že ten řidič dostal infarkt, mrtvici, nebo něco jiného akutního, co by ho omezilo v řízení. To by vzalo vítr z plachet všem co tu nekompromisně odsuzují aniž by měli důkazy...

To Stano1: pokud při jízdě strhneš řízení, tak vedle tebe může sedět deset super řidičů a nic s tím nesvedou...



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Martin_77 (28. 06. 2012 07:32).
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
28. 06. 2012 09:05
prosím, už toho tady nechejme, alespoň z úcty k postiženým
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
28. 06. 2012 09:12
Je to hrozná tragédie co se stalo. Nicméně všichni pranýřujou řidiče, CK apod. Já se nepřikláním na žádnou stranu, těžko se hledají slova, ale souhlasím s Martinem_77. Tato moznost tu je a nebylo by to poprvé. viz link. Lidi z toho videa měli prostě jen víc štěstí a podruhé se narodili. Infart, mrtvice si nevybírá a může člověka překvapit kdykoli a v kterémkoli věku.





sad smiley

--
TomKa
avatar Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
28. 06. 2012 09:38
Stano1 : Takovýho mimoně jako jsi ty jsem dlouho neviděl. Chceš mi říct, že je to jen věcí cestovek a ne hoteliérů. To by jako při střídání měli mít dvojnásobnou kapacitu ? Nebo by měli být týden z poloviny neobsazení ? Takovejch chytráků s odpuštěním za den nasere dežo kýbl. Realita je bohužel jiná.A až příště pojedem do Chorvatska nebo kamkoli jinam buďte k autobusákům tolerantní a pusťte je třeba vyjet z vedlejší na hlavní. Opravdu to ti chlapi (i ti co s nimi cestují) nemají jednoduché.
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
28. 06. 2012 09:58
Je mi velmi luto, ze neovladas zakladnu matematiku, nikto by nepotreboval dvojnasobnu kapacitu, kazdy by spal podla dopravnych potrieb. A preto, ze nase cestovky su naozaj neschopne, od isteho casu cestujem len s rakuskymi alebo nemeckymi, zaujimave, ze tam sa to da.
O com to pises, o jednoduchosti situacie soferov ? Tak tu by bolo treba napisat, v com to maju zlozite, co komplikuju cestovky, vlastnici autobusov... A kdeze su cestujuci ? Na poslednom mieste ? Az budes trochu fundovanejsi, potom napis.
avatar Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
28. 06. 2012 10:20
Tak mi ty matematiku spočítej jak to tedy je.grinning smiley A hoď na sklo i nástupní termíny něměckých, rakouských a jiných cestovek s dobou délky pobytu.
avatar Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
28. 06. 2012 10:44
Tady uvádím jen pár systémů, které už dnešní elektronika umí. Když se to dokáže prodávat v osobních autech, mělo by to být u dálkových busů, kde je potencionálně ohroženo více životů najednou, jako povinné vybavení. Kdejaký fotoaparát dnes dokáže detekovat úsměv a rozeznat vaše domácí miláčky. Nebylo by od věci mít v autobusech podobnou detekci přivřených očí apod.:

(Adaptive Cruise Control) – přizpůsobivá kontrola jízdy, systém měřící za pomoci radaru nebo infračerveného senzoru vzdálenost a relativní rychlost vůči vpředu jedoucímu vozidlu, v případě potřeby automaticky ubírá plyn nebo přibrzďuje (např. systémy PCC a DTR).

(Active Drive Assist) – aktivní asistence jízdy, podle stereoskopického obrazu získaného ze dvou CCD kamer palubní počítač vyhodnocuje situaci před vozidlem, v případě potřeby upozorní řidiče na nebezpečí nebo sám ubere plyn a přibrzdí (Subaru).

a především:
(Driver Attention Monitoring Systém) – monitorovací systém pozornosti řidiče, systém firmy Mitsubishi pro sledování stupně pozornosti, kterou řidič užitkového vozidla věnuje jízdě, senzory sledují styl jízdy a systém zvukem upozorňuje na nebezpečí opuštění jízdního pruhu.

(Driver Status Monitoring) – monitorování stavu řidiče.
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
28. 06. 2012 10:46
hudobnik a stano1, velmi úsměvné
Tom
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
28. 06. 2012 11:27
No esli to není spíš k pláči...v kontextu tématu...
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
28. 06. 2012 12:14
Přijde mi, že tady řešíte nesmysly. Z českých a slovenských řidičů děláte trotly a rakouské a německé vychvalujete. Z toho jak to tady čtu, tak nikdy neboural Německý, nebo Rakousky autobus. Jen České a Slovenské...Myslím, že by jste těch nesmyslu už měli nechat a dál v tak prázdné diskuzi nepokračovat.

Tady jedna perlička, sice se nejedná o autobus, ale určitě to byli nějací bývalí čeští nebo slovenští emigranti ne? cool smiley

[tn.nova.cz]

Lazak



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Lazaka (28. 06. 2012 12:30).
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
28. 06. 2012 13:33
Zahajskej [ Soukromá zpráva ]
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
28. 06. 2012 10:46 Datum registrace: 5 roky (let) nazpět
Příspěvků: 1615
hudobnik a stano1, velmi úsměvné


Co je na tom usmevne ? Mam dva nicky, jeden PC doma, druhy v praci.... Staci ?



Upraveno 1krát. Naposledy upravil hudobnik (28. 06. 2012 13:43).
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
28. 06. 2012 13:35
To Radarus:

Perfektny prispevok. Havarovany autobus mal ktory system ?



Upraveno 1krát. Naposledy upravil hudobnik (28. 06. 2012 13:44).
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
28. 06. 2012 13:38
Luděk [ Soukromá zpráva ]
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
28. 06. 2012 10:20 Datum registrace: 7 roky (let) nazpět
Příspěvků: 1040
Tak mi ty matematiku spočítej jak to tedy je.grinning smiley A hoď na sklo i nástupní termíny něměckých, rakouských a jiných cestovek s dobou délky pobytu.

Pouzivam TU.... a DERTO, nazvy nechcem pisat naplno. Nastupy kazdy den.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil hudobnik (28. 06. 2012 13:45).
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
28. 06. 2012 13:40
Skoda tejto demagogie, aj ja som musel ist autobusom z Basky Vody do BA, no zrejme som mal stastie na serioznych vodicov a CK.
-------------------------------------------------------
> Přijde mi, že tady řešíte nesmysly. Z českých a
> slovenských řidičů děláte trotly a rakouské a
> německé vychvalujete. Z toho jak to tady čtu, tak
> nikdy neboural Německý, nebo Rakousky autobus. Jen
> České a Slovenské...Myslím, že by jste těch
> nesmyslu už měli nechat a dál v tak prázdné
> diskuzi nepokračovat.
>
> Tady jedna perlička, sice se nejedná o autobus,
> ale určitě to byli nějací bývalí čeští nebo
> slovenští emigranti ne? cool smiley
>
> [tn.nova.cz]
> ice-smrti-si-vybrala-dalsi-dva-zivoty-par-rozmetal
> -auto-o-znacku.html
>
> Lazak
avatar Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
28. 06. 2012 14:20
... jsou to borci na té TN.cz ... [tn.nova.cz]
309 km a 212 km dálnice A1 ... asi není to samé místo ... thumbs down
... a propo, po výjezdu z tunelu Krpani ... jsem měl pocit jako na tankodromu Vyškov ...


avatar Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
28. 06. 2012 15:05
Bessy
nech těch domněnek a jdi do vlákna se svou "čelovou" kamerou do vlákna ostatní....
jednoduše, prošel jsem web s tím, kdy se stal někdy větší průser na dálnici cestou ZPĚT..asi jsem nic nenašel....
ta krásná dálnice TAM není cestou smrti, akorát jde o pozornost.....a neusnout, ale těch malérů už bylo ......
všechny řeči o vykořisťovatelích řidíčů ze strany strany majitelů, cestovek a hoteliérů jsou kydy......
prostě, ten zemřelý nešťastník, co to způsobil jel TAM a něco se stalo.....a co se stalo se snad dozvíme....smoking smiley
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
28. 06. 2012 15:18
jeliman napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Bessy
> nech těch domněnek a jdi do vlákna se svou
> "čelovou" kamerou do vlákna ostatní....
> jednoduše, prošel jsem web s tím, kdy se stal
> někdy větší průser na dálnici cestou ZPĚT..asi
> jsem nic nenašel....
> ta krásná dálnice TAM není cestou smrti, akorát
> jde o pozornost.....a neusnout,
ale těch malérů
> už bylo ......
> všechny řeči o vykořisťovatelích řidíčů ze strany
> strany majitelů, cestovek a hoteliérů jsou
> kydy......
> prostě, ten zemřelý nešťastník, co to způsobil
> jel TAM a něco se stalo.....a co se stalo se snad
> dozvíme....smoking smiley
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
28. 06. 2012 15:27
Hoši už těch citovaných příspěvků zanechte... Se vždycky jakákoliv diskuse zvrhne v napadání a špičkování. confused smiley
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 183
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.