Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Dopravní nehoda v Chorvatsku

Autor Simír 
avatar
FAT
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
20. 07. 2011 23:03
Ten mikrospánok nie je len záležitosť noci. Nikto si nemôže povedať, že na sebe ani na nikom druhom pozná, kedy to na neho ide. Za tie roky som tiež zažil už svoje, nemyslím len turistické jazdy. Videl som zaspať kamioňáka, ktorý vychádzal za bieleho jasného dňa z odpočívadla po bezpečnostnej prestávke a spánku. Ani nie po kilometri zaspal a zišiel z diaľnice. Sám som napríklad zaspal pri popoťahovaní prebral ma až ťukanec do toho predo mnou. Bol to veľký stroj, takže žiadna veľká škoda. Nevyspatý, unavený šofér je nebezpečná výbušnina. Monotónna jednotvárna jazda po známej trase je nebezpečná. Dobrý spolujazdec je najväčšie víťazstvo.
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
20. 07. 2011 23:49
Ale FATe,, nesnaž se předělávat medicínská pravidla. Ten kamioňák i po vyspání prostě vyspaný nebyl. Mikrospánek nepřichází pronic zanic. Každý zodpovědný pozná, že to na něho přichází. Mikrospánku předchází únava. A kdo se cítí unavený a nezastaví, je vůl.
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
20. 07. 2011 23:52
FATe, jsi vedle jak ta jedle. Zapnout výsražné blikače při zastavení přikazuje zákon o dopravě na pozemních komunikacích. Stejně tak ale ten zákon taxativně vymezuje, kde je zastavení a stání zakázáno. Mezi to patří i nepřehledná místa a další.
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
21. 07. 2011 03:50
Já zase FATovi rozumím, taky mě může šlak trefit když vidím frajera který zastaví u chodníku uprostřed města na nejužším místě, rozsvítí varovky a odchází, protože z toho místa je to nejblíž k bankomatu nebo do kavárny (tenhle případ koresponduje s tím co napsal hanah). Stejně tak rodinka, která v noci zastaví metr za krajnicí na nějakém plácku, ale taky pustí blinkry a člověk pak jde automaticky na brzdu, protože myslí že je to v pruhu.
Anonymní uživatel
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
21. 07. 2011 07:17
MiraTDI to napsal dobře. Ještě to tak dodržovat.
Každý si musí uvědomit, že pokud na př. stojí za prudkou zatáčkou nemusí být vidět. Důležité je zhodnotit situaci ihned a ne až již jsem za "horizontem".
Vidím že se něco děje, brzdím a hned blikám. Zastavím za tím přede mnou na dohled. No a jak mne dojede další, pomalu popojíždím. Dvě věci mne zarážejí :
1) moc aut za mnou ( a ani přede mnou) nepoužívá výstražné binkry !!!!!
2) jednou na mne ten ňouma za mnou blikal dálkovým abych jel a nezdržoval. Dokonce měl tendenci mne i předjet.

No a to již o něčem vypovídá.confused smiley
Až mne andělé, zavolají k sobě ..... , potom se budu řídit radou některých řidičů, myslím těch model 2222smileys with beer
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
21. 07. 2011 10:19
Co se týká toho mikrospánku tak je to velmi nepříjemné, mě se osobně nejvíc osvědčili žvýkačky, beru si na každou cestu několik balíčků a pořád žvýkám. To mi rozproudí krev v hlavě. Sice mě potom ještě dva dny bolí celá pusa a nejvíc panty, ale mě se to osvědčilo. Samozřejmě když přijde i přesto únava tak zastavím. Jen jednou, a to na cestě zpět v Kunovicích před Uherským Hradištěm cca 30km do cíle, už mě tak bolela pusa, že jsem přestal žvýkat a navíc posádka v autě řekla, ať už vypnu rádio, že je to pořád dokola, při 50km rychlosti a úplném tichu v autě + bez „žvýkání“ jsem najednou uviděl před sebou auto, které tam ještě před chvílí nebylo, tak jsem se vylekal, že jsem hned dupl na brzdu, předal řízení a během 5 sekund jsem byl tuhý. Od té doby žvýkám a žvýkám, třeba i na „silu“ a nikdy nevypínám rádio. Ale stejně mě tato zkušenost tak vyléčila, že pokaždé když na sobě ucítím i mírnou únavu, hned zastavuji. Ale znáte to – nikdy neříkej nikdy – stát se může cokoli, proto přistupuji ke každé jízdě s pokorou.
Anonymní uživatel
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
21. 07. 2011 13:49
,



Upraveno 1krát. Naposledy upravil prochy (13. 01. 2015 07:05).
avatar Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
21. 07. 2011 14:23
U mně funguje recept na únavu - vyspat se pořádně před cestou a pak dynamická jízda. Horší je, že ji moc na cestě do HR nemůžete praktikovat bez postihu. Jezdím občas na jih Anglie a aspoň, že v Německu jde jet trochu rychleji, jinak by to bylo nekonečné. Člověk přijede na Eurotunnel, trochu se nají, dá si dvacet a hned to je lepší.
avatar Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
21. 07. 2011 14:35
to prochy: na tom něco bude, né že bych si to vyzkoušel, takovou situaci, kde jsem bojoval a únavou nebylo na dlouhé cestě k moři, ale dvou hodinová cesta večer domů z práce, vím že rádio, žvýkačky, bonbóny ani časté měnění posedu nezabrání klimbnout. Já jsem to sice vydržel i když poslední tři kilometry na dálnici byly kruté, po sjezdu z dálnice a menší procházce okolo auta jsem už dojel v pohodě zbývajících cca 10 km.
Ale s tou vodou by to mohlo fungovat lépe i když asi reflexe budou stejně pomalé oproti řízení odpočinutého řidiče.
Jednou mi kamarádi v autobuse, kde jsem usnul se zalomenou hlavou dozadu a otevřenou pusou, nalili vodu na obličej a do pusy, okamžitě jsem se probudil, samozřejmě vynadal těm pitomcům. I ve stanu, do kterého teče při dešti a voda vám kape na obličej jsem se probudil. S těmi refelxemi a vodou - to má něco do sebe. thumbs up

___________________________
Baxoid
... vím, že nic nevím ... Platón o Sokratovi



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Baxoid (25. 07. 2011 10:33).
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
21. 07. 2011 15:34
Každý má svou fintu, já kupříkladu když cítím že už to není úplně ono, chytnu volant jako v autoškole (za deset dvě) a protáčím lokty kolem osy. Zní to jako pitomina, ale nějak mě to dokáže nastartovat než dorazím k odmorišti, kde fláknu karimatkou o zem a přestávám měřit čas.
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
21. 07. 2011 15:50
Zdravim, můj otec jezdil za komančů kamionem a říkal že nejlepší na mikrospánek bylo v Německu jet v levém pruhu ( východní němci měly ve středovém dělícím stromy), otevřené okýnko a jak ti to začalo brat, tak tě profackovaly ty stromy. Ale nechcu to zlehčovat taky jsem jednou usnul ( na vojně v KŘK při jízdách s 148čkou) a od té doby si dávám bacha
Anonymní uživatel
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
21. 07. 2011 15:52
Já to řeším jednoduše- když to na mne přijde, zastavím a odpočinu.
Anonymní uživatel
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
21. 07. 2011 17:01
Tomm napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Já to řeším jednoduše- když to na mne přijde,
> zastavím a odpočinu.


To já když to na mne přijde, hledám .....moment, to je z jiného soudku.grinning smiley
Anonymní uživatel
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
21. 07. 2011 19:29
Ale to už, Václave, je do jiného soudku či vlákénka..
avatar Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
21. 07. 2011 21:52
nemotejte je sem proboha perfekta (minulé časy)....smoking smiley
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
21. 07. 2011 22:05
Zdravím. V každém případě ta nehoda je veliká tragedie pro celou rodinu.

Nevím ale, co si myslet o tom, že nebyli připoutáni./Dle názoru jednoho experta v televizi/

Na svých cestách po ČR /cca 3500 km měsíčně/ vidím mnoho nepřipoutačů.

Nakonec prosím všechny, ať je tato nehoda pro ně varováním. Milda co byl v Pisku a tedy

to má už za sebou.
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
21. 07. 2011 22:12
No já ty hrůzy trochu zlehčím. Moc se mně líbí, když někdo napíše "do zadu", t.j. s mezerou. Např. Baxoid (výše) měl v autobusu zalomenou hlavu do zadu. A tak přemýšlím, co je to ten "zad". Že by ta dolní část zad? Pánové, píše se dohromady dozadu, doprava, dovnitř, .....
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
21. 07. 2011 22:41
hanah:A co ty tři kilometry? Byli kruté? Oproti.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil postak (21. 07. 2011 22:44).
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
21. 07. 2011 23:49
Jo, jo, Postaku, takové tři kilometry, když jsou kruté, tak jsou kruté tak moc, až jsou životné a musí se zmírnit měkkým "i". Ale to nic, v současnosti si s pravopisem mnoho lidí problémy už nedělá.
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
22. 07. 2011 08:59
Mikrospánek, ale stačí se i zamyslet nad něčím a potom se dostatečně nevěnovat řízení.
Ovšem lidem, kteří zde natočí více jak 80tis km/ rok to budou různé recepty asi k ničemu a nebo k smíchu. Jak tak některé sleduji. Vědět o svých schopnostech (reálných - ponížených o min 20 procent) a mít režim je dle mého úsudku základ dobrého dojetí kamkoli dále.
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
22. 07. 2011 09:21
Únava padne i při krátké cestě, nejenom při dlouhé. Nejednou se mi stalo, že cestou do či z práce, jedna cesta 50km, si nejsem schopen vybavit, kudy jsem jel. Prostě najednou začnu vnímat okolí a divím se, že už jsem dojel až tam, případně, že jsem teprv dojel sem. Je to bolest pravidelnosti, kdy den co den stejná trasa. Pak jedu jak pivovarské koně. Od jisté doby trasu obměňuji, poté, co jsem jel asi padesát metrů příkopem, než mě nakoplo, že mi pod koly nehučí asfalt, ale sviští tráva. Naštěstí v tom místě byl příkop hodně široký, bez stromů a pařezů, tak jsem zase pomalu najel na silnici.
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
22. 07. 2011 10:25
Zahajskej, to se mi stává téměř pravidelně na mnohokrát projetých trasách. Prostě začnu přemýšlet o nějakém problému a najednou zjistí, že jsem o 10km dál a nemám ponětí co se dělo. Jsem ale přesvědčen, že kdyby došlo k nějaké krizové situaci, mozek se mi bleskově přepne zpátky do řidičského módu. Není to klasický mikrospánek, jen prostě zdánlivá nepotřebnost soustředit se.
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
22. 07. 2011 13:58
Jo to přesně znám v práci, jedu trasu kterou už mám projetou snad 1000x a přemýšlím o práci
takový způsobem, že najednou stojím před firmou na parkovišti a ani si to neuvědomím...a dokonce
i na cigárko ta volantem zapomenu grinning smiley
Anonymní uživatel
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
22. 07. 2011 13:59
mack napsal(a):
-------------------------------------------------------
> nemotejte je sem proboha perfekta (minulé
> časy)....smoking smiley

No jo, dávno tomu již dávno.
Ale když tady ty nhody. Před mnoha lety z HK na Pce po Hradubické. Ráno 4.30 hod a já dojížděl Tatru s cisternou. Byl to z Parama asfalťák. Jel doslova po krajnici a škrtal svodidla. Celý pravý bok odřený. Troubil jsem -měl jsem houkačku z loka - a on najednou procitl a zastavil. Bylo mu asi tak pětapadesát. Já vylétl z Tatry 815 - ale lejta na benzin - běžím k němu. On se nějak rozkukoval a já na něho doslova řval. Co děláš vole. On na mně jen koukl a povídá ...mně se zdálo, že slyším nějaký rámus. Já asi chrápal.
Tehdy jsem si uvědomil, že je malý kousek mezi životem a smrtí za volantem. Ani to nezjištíš a je hotovo. Ani se u toho neprobudíš.
avatar Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
25. 07. 2011 10:34
to hanah: díky thumbs upyawning smiley

___________________________
Baxoid
... vím, že nic nevím ... Platón o Sokratovi
avatar Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
25. 07. 2011 12:53
Přiznávám, už jsem se také párkrát přistihl, že, aniž bych si toho všiml, jsem o pár kilásků dál. Následek jednotvárnosti. Hodně nebezpečná záležitost, zvlášť, když cestou dojde ke změně přednosti v jízdě (třeba převedením provozu na nový obchvat), otočení jednosměrky, osazení semaforů kvůli staveništi a podobně. Nakonec totéž může stát i body a prachy za rychlost, když se značka začátku obce přesune z odbočky na hlavní tah a zrovna v tom dvěstěmetrovém úseku budou denně měřit....
Prostě to je signál, že je čas dát si tuplovaný pozor, co nejdřív tuplované kafe a tuplovanou pauzu. Nebo příště jet jinudy.
Dnes už není mnoho silnic, na nichž by se dalo kochat. Ty oči na šťopkách toho přede mnou jsou nutné téměř trvale.

A ty houkačky mi něco připomněly: video: [www.uloz.to]

Jinak řečeno: taky bych rád zesnul ve spánku, klidně a spokojeně, jako bratránek. A nešílet a neřvat u toho, jako ti, co je zrovna v tom autobusu vezl...
avatar Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
26. 07. 2011 14:10
Byli v nesprávný čas na nesprávném místě, ale naštěstí to dopadlo dobře.
[www.dalmacijanews.com]
avatar Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
25. 09. 2011 10:46
Opět nehoda se šťastným koncem naštěstí
[www.dalmacijanews.com]
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
14. 03. 2012 20:35
Toto bych nechtěl zažít, natož cestou na dovolenou!!!!!!!!
[crazycafe.centrum.cz]
Re: Dopravní nehoda v Chorvatsku
15. 03. 2012 05:54
No je to "radost". Hlavně že se takto hádají a děti na ně koukají. Blbci. Co jiného si o nich mohu myslet. Škoda to není veliká a vše jde vyřešit. Ne tedy s úsměvem ale slušně.
Do mne taky jednou vrazila ženská s Octavií. Já měl v autě tři malé děti. Největší strach měla z manžela. Jeho auto a ona si jela na "mruk" s milencem. No a co čert nechtěl, když manžel přijel k nehodě (jeho auto nemělo STK) - tak ten milenectu paní zrovna zavolal mobilem a bylo hotovo. Navíc měla "slepice" puštěný reproduktor !!!! Bylo krásně slyšet jeho romantický hlas jak on ji povídá "zlatíčko, tak kde jsi ...." A už to začalo. Dva policajti a já jsme měli velký problém toho manžela udržet. Pokud ji nezabil později, určitě se rozvedli. No i to byl důsledek nehody. Ona se v protokolu přiznala, že s tím člověkem právě telefonovala a proto mne přehlédla.
Doc.MUDr. Plzák ........zapírat, zapírat, zapírat. (nevěru)
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 214
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.