Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Jakou navigaci a jaké mapy????

Autor Racetiger 
Re: Jakou navigaci a jaké mapy????
23. 12. 2010 11:09
Delaji to i jiny, kamarad takhle jednou projel s TomTomem namesti v Pardubicich, Koline a Kutny Hore :-) Ja jel letos Madarsko v noci a delal jsem to tak, ze jsem si zapamatoval dve, tri velkem krizovatky, kde jsem mel jet urcitym smerem, nokia to vzdycky prepocitala a pak uz to slo. Holt na stary Garminy jen tak neco nema...
avatar Re: Jakou navigaci a jaké mapy????
24. 12. 2010 14:25
Jo, mám stejnou zkušenost. V mapách jsou zaznačena města s daným GPS bodem a pokud zadáš jen název města, tak to táhne k tomu bodu. Chce to detailněji určit průjezd daným místem.
Jinak mám taky Nokii 5230 s Ovi maps , tři dny nazpět jsem jel z jihu na sever přes Vídeň a celkem katastrofa. Nemají ještě zaktualizovaný nový průjezd Vídní (nebo jsem si ještě nestáhl aktuální mapu???), takže to furt kecalo (asi 4x) odbočte a přepočítávám trasu, kterou to na severu nenašlo. Chytila se až ve Schricku na staré. Dobré je ale ve správný čas hlášení o umístění stacionárních radarů, to jsem nečekal. Jinak se to ale dá, nemám s čím srovnávat, nikdy jsem navigaci neměl. Uvažuju o přeinstalaci na Sygic maps, ůdajně jsou lepší.

____________________________________________________
Metajna (Pag), 3x Tučepi, Slatine (Čiovo), Zaostrog, 12x Hvar
avatar Re: Jakou navigaci a jaké mapy????
24. 12. 2010 14:38
Jojo, Sygic doporučuju, už ho mám v mobilu nějaký pátek. Super prostředí k ovládání, kam se hrabe navigace od Nokie. Tady je vše o Sygicu
Re: Jakou navigaci a jaké mapy????
24. 12. 2010 23:21
Jo, taky jsme si Viden vyzrali :-)
avatar Re: Jakou navigaci a jaké mapy????
24. 12. 2010 23:28
Jozka, nevím jak jste si ji vyzrali vy, ale já cestu znám přes Vídeň zkratkou i ještě po staré, takže jsem byl jen zvědavý na chování navigace. Druhá věc byla, že tam byla zrovna v našem směru nehoda, dálnice stála komplet, takže místo cca20 minut, jsme jeli Vídeň asi 1,5 hodiny.

____________________________________________________
Metajna (Pag), 3x Tučepi, Slatine (Čiovo), Zaostrog, 12x Hvar
avatar Re: Jakou navigaci a jaké mapy????
25. 12. 2010 10:49
Tak to jsem hned klidnější, myslel jsem si že dělám něco špatně.yawning smiley
Re: Jakou navigaci a jaké mapy????
25. 12. 2010 20:24
Zahajskej napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Dělají to i jiné navigace, pokud se dává průjezd
> zadáním města nebo vesnice, lepší je si píchnout
> průjezdní bod do silnice.


občas i to nepomůže.když jsem dál průjezdní body do Letenye po "staré" cestě č.86,nezkontroloval jsem si to a furt mě to chtělo vracet na souběžnou dálnici.U všech navigací platí že tongue sticking out smileyO ZADÁNÍ CÍLE JE NUTNO ZKONTROLOVAT NÁHLED TRASY !!!. Mnoha lidem je to líno hledat,pak se diví že je to tahá přes půl evropy.
Re: Jakou navigaci a jaké mapy????
27. 12. 2010 07:17
Vyzrali v tom smyslu, ze ji nezname, tak jsme se snazili najet na okruh a stejne nas navigace dokazala natahnout na starej prujezd :-)
avatar Re: Jakou navigaci a jaké mapy????
27. 12. 2010 14:10
darko napsal(a):

U všech navigací platí že tongue sticking out smileyO ZADÁNÍ CÍLE
> JE NUTNO ZKONTROLOVAT NÁHLED TRASY !!!. Mnoha
> lidem je to líno hledat,pak se diví že je to tahá
> přes půl evropy.

darko , já si to zkontroloval (IGO 6) a stejně mě navigace ještě před přejezdem hranic začala honit zpátky a tudíž nenavigovala .. a já byl v pr... v troubě angry smiley

Vodice , Martinsicuro, Podgora, Gradac, San Benedetto del Tronto, Drašnice, Podgora, Živogoš?e Blato, Brist
avatar Re: Jakou navigaci a jaké mapy????
27. 12. 2010 14:43
Zkus po minutí jednoho průjezdního bodu zrušit ten nejbližší následující, ať tě vede k tomu za ním.
Re: Jakou navigaci a jaké mapy????
27. 12. 2010 15:04
Já naopak před průjezdním bodem ( 2-3 km )tento zruším a navigace mně vede na další....atd. atd.
avatar Re: Jakou navigaci a jaké mapy????
27. 12. 2010 15:56
Musíme si uvědomit,že navigace je jen stroj,který vás vždy dovede k cíli. confused smiley Pokud člověk zvolí průjezdní bod na trase a neprojede jím,tedy navigace to pozná a bude vás neustále vracet.Stačí jej zrušit a jede se bez problémů dál. Chyba může být např. chybou v mapě,kdy zkutečná cesta je jinak než ji má mapa a nebo špatným umístěním. Na navigaci nelze nadávat,vinu má vždy jen člověk. Navigace jen dělá to co do ni tvůrce nastrká,nic víc.

MirekŠi
avatar Re: Jakou navigaci a jaké mapy????
27. 12. 2010 16:23
Jak říká Mildous,je to pak bez problémů
avatar Re: Jakou navigaci a jaké mapy????
27. 12. 2010 20:00
TVSAT:
Dovolím si nesouhlasit. Dobrá navigace rozlišuje itinerář a průjezdní bod. Tedy pokud sestavím cestu z míst které chci navštívit, tedy itinerář tak je správné že mě tam naviguje, oproti tomu když udám že chci jet přes nějaké město a nebo místo do nějakého cíle. Jakmile dobrá GPS zjistí že už mám toto místo za sebou vede mě k danému cíli.
To že to tak nedělá je nešvar špatných navigací.
avatar Re: Jakou navigaci a jaké mapy????
28. 12. 2010 07:18
MotoMoto:Já tedy osobně takto nepostupuji,hrozně málokdy používám plánování přes jiné město než mi navi ukazuje,ty ale myslíš že když zadám třeba Kladno-Strakonice a cestovat přes centrum Beroun tak že mi to do centra Berouna nepotáhne?Já si myslím že potáhne.Pokud zadám pouze Kladno-Strakonice tak mi to vede klasika na okruh a na Strakonickou výpadovku.Když už musím plánovat přes něco co mi navi neukazuje tak si najdu to město které potřebuji,pak si mapu přiblížím na určitou silnici a zadám bod na mapě.V tom případě nejedu do centra města,Pokud se mýlím tak sory.
Re: Jakou navigaci a jaké mapy????
28. 12. 2010 07:47
S tou dobrou GPS... Me prijde, ze jsou posledni dva, tri roky vsechny stejny. Priklad... jedu od severu do Prahy, pak chci po D11 na Hradec a pak dal horem na Opavu.. V radiu hlasi, ze je Praha ucpana, tak se to rozhodnu objet pres Brandys a Celakovice. Jenze navigace mi celou cestu objizdky a dva najezdy cesty po dalnici tvrdi, ze se mam otocit, mazat po D11 do Prahy, na Jizni spojku, a pak po D1 na Brno. Podobne mi takhle jednou jeste v Mnisku pod Brdy tvrdila, ze se mam otocit, vratit se do Prahy, Jizni spojka, D1, Benesov atd. Cil byl Lipno. A delaji mi to vsechny, Garmin, ovi, Tomtom, Cina... Nastavit se tam skoro nic neda, specialne Garminy oholili skoro az do nepouzitelna.
avatar Re: Jakou navigaci a jaké mapy????
28. 12. 2010 07:57
U Toma si můžeš nastavit trasu jako u potřebuješ,nejrychlejší,nejkratší atd,nevím jak je to u jiných navi.S tím co píšeš já problém nemám,mám navi RDS/TMC přijímač dopravních informací
Re: Jakou navigaci a jaké mapy????
28. 12. 2010 09:28
to Jozka: a máš nastavený přepočítání trasy po sjetí z ní?
Mám IGo 8 v číně a ze začátku jsem taky nadával, že mě to vodí po všech čertech. Chvilku mi trvalo, než jsem pochopil logiku, podle které to pracuje a teď na ní nedám dopustit. Navigace dělá jen to, co po ní chci. Vždy když plánuji delší trasu, zadám odkud kam, prohlédnu si všechny varianty (krátká, ekonomická, rychlá), vyberu tu nejvhodnější a tu začnu přebudovávat. Když zadávám průjezdní bod na silnici, je třeba si mapu hodně přiblížit a dát bod skutečně na silnici. Když je mapa hodně oddálená, vypadá to, že je průjezdí bod na silnici a ono při přiblížení je vedle. Pak to samozřejmě po průjezdu místa pořád vrací k průjezdnímu bodu, protože jsem ho ve skutečnosti neprojel, když byl vedle silnice.
Re: Jakou navigaci a jaké mapy????
28. 12. 2010 10:02
...chlapi, mě vede moja a když usne, tak zapnu navigačku !!! Mám dvě karty,každá s jiným způsobem navigace a není boha, abych netrefil!
Snad nás dovede i do Nového roku, jen nevím, jak zadat adresu !!!! Vše nejlepší !!!
avatar Re: Jakou navigaci a jaké mapy???? yawning smiley
28. 12. 2010 10:19
Navigace je přece jeden ze způsobů využití počítačů. Pár navigací jsem vyzkoušel a ze zkušeností vybírám následující zákony a parafráze:
Citaci
(z Murphyho zákonů a podpůrných teorémů a postulátů jiných autorů)
Počítač je zařízení sloužící k řešení problémů, které by bez něj vůbec nevznikly.
Chybovat je lidské, ale, jestli chcete někde opravdu zakufrovat, potřebujete navigaci.
Navigace vás téměř nikdy nepovede tam, kam chcete, leda jí to přesně a srozumitelně řeknete, což se příliš často nepodaří.
Každou posloupnost příkazů lze zredukovat na jedinou instrukci, i ta však bude samozřejmě chybná.
Ještě by se pár vhodných příměrů našlo, ale asi to bude stačit.
Ve služebních autech navigace máme, různé značky, často aktualizované mapy, ale už je vypínám nebo je nechávám u garážmistra rovnou. Nějak mě cestou otravovaly.
Papírová mapa nebo satelitní snímky to jistí, paměť na to, co jsem v ní viděl, naštěstí mám.
Dopravní hlášení v řadě evropských zemí je skutečně rychlé a aktuální i v rádiu, abych měl čas nějakou tu gužvu objet jinudy, a pro případ zakufrování mám s sebou hubu, abych se zeptal. Jestli stejnou informaci nedostane navigace včas, je určitě užitečné se dovědět, že 8km před výjezdem 88A61 provoz stojí, když už v tom trčím, k tomu výjezdu 88 mi už půl hodiny zbývá pořád stejných 600 metrů a neubývají...
Na to bývá užitečnější poslouchat CB na kanálu 10, je-li ta možnost.


Otočím otázku jinak: opravdu byste bez navigace UŽ netrefili? yawning smiley
avatar Re: Jakou navigaci a jaké mapy????
28. 12. 2010 10:24
Hill:trefili,do nedávna jsem brouzdal evropu bez navi,jen automapa a taky to šlo,navi je jen pohodlnost ale mezi námi-dobrá věc.
Re: Jakou navigaci a jaké mapy????
28. 12. 2010 10:37
Ano, mam nastavene, aby to prepocital a mam tam nejrychlejsi. Jde o to, ze dejme tomu vim, ze z Prahy na Lipno je to nejrychlejsi pres R4. Vyrazim a navi hlasi abych valil na D1 a pres Tabor, ze to bude za 3:00. Kaslu na ni, jedu na Smichov a na R4. Co sjezd, to upozrneni, abych na pristim sjezdu sjel, otocil do protismeru (otoceni do portismeru zakazano) a valil zpatky do Prahy a na D1. Cas postupne narusta, az pred Mniskem udava, ze to mam za 4:20. Kdyz prejedu sjezd v Mnisku najednou ji to docvakne a milostive mne pusti po R4. Cas je njednou za 2:00, coz by i s cestou z Prahy bylo za 2:30.

Driv, kdyz jsem vyjel z ulice jednim smerem, navedla mne trochu jinudy nez kdyz jsem vyjel druhym smerem, podle toho, jak to bylo vyhodnejsi. S navigacema mam zkusenosti tak... deset, dvanact let zpatky. Pujcoval mi je kolega, pro ktereho byly konickem jeste v dobe, kdy staly petadvacet litru a vic. Dalo se tam nastavit spousta veci, ovladani bylo trochu slozitejsi, ale delala, to, co jsem po ni chtel. V nasi dzamahiriji ji vicemene nepotrebuju, jen na fakt male silnicky, ktere neznam, ale pri predstave, ze bych to tu fakt neznal a ridil se podle nich se prestavam smat tem fotkam nakladaku na cyklostezkach. Navic maji podle mne az nesmyslnou preferenci dalnic. Hnat ridice o dvacet kilaku delsi cestou jen proto, aby usetril minutu je podle mne zverstvo. Mozna je za tim kvalita map, jsou uz tak podrobne, ze to vypocetni alegorytmus nezvlada nebo ho rozhodi kazda bejkarna nevim.

A delaji to vsechny. Na jare jsem jel do Struznice u Ceske Lipy a prijel jsem po cyklostezce, misty nezpevnene. S Garminem. Pul hodiny za mnou kamarad s Pazouti vestavenou navigaci. A za dalsich deset minut tudy prifrcel dalsi kamarad s Tomtomem. Pritom normalni silnice vede o kousek vedle a delsi neni.
Re: Jakou navigaci a jaké mapy????
28. 12. 2010 13:54
Hille: navigaci nemám a vůbec o ní neuvažuji. Manželka s mapou a satelitní snímky z G. Earth mě vždy dovedly k cíli, ať už to byla místa ve Švédsku (nejdál na severu), nebo Montenegro (nejdál na jihu). Na západ od nás jsou trasy tak dobře značeny, že nemá cenu se o tom zmiňovat. Samozřejmě - příprava v podobě prostudování trasy a vypracování itineráře je i tady nutností. M.
avatar Re: Jakou navigaci a jaké mapy????
28. 12. 2010 15:42
mirekxy:máš pravdu ale neříkej mi jet podle navi do Berlína nebo Mnichova,Paříže atd není lepší,navede tě před barák a o tom to je.
avatar Re: Jakou navigaci a jaké mapy????
28. 12. 2010 16:11
slofik napsal(a):
-------------------------------------------------------
> MotoMoto:Já tedy osobně takto nepostupuji,hrozně
> málokdy používám plánování přes jiné město než mi
> navi ukazuje,ty ale myslíš že když zadám třeba
> Kladno-Strakonice a cestovat přes centrum Beroun
> tak že mi to do centra Berouna nepotáhne?Já si
> myslím že potáhne.Pokud zadám pouze
> Kladno-Strakonice tak mi to vede klasika na okruh
> a na Strakonickou výpadovku.Když už musím plánovat
> přes něco co mi navi neukazuje tak si najdu to
> město které potřebuji,pak si mapu přiblížím na
> určitou silnici a zadám bod na mapě.V tom případě
> nejedu do centra města,Pokud se mýlím tak sory.

Také říkám, že dobrá navigace. Pokud to nastavíš v iGo nebo Miu tak tě protáhne do centra jen to švihne. Ale pokud dáš průjezdní místo v TomTomu tak tak tě vezme tak aby jsi jel co nejlépe ale přes to město, tedy třeba po okruhu. Podle toho se pozná dobrá navigace od šuntu.
Jestli mi zobrazuje 3D objekty je mi naprosto volné, ale to aby mě dovedla správně je důležitější.
Jinak k ostatním příspěvkům, samozřejmě že z Prahy do Paříže trefíš s pomocí mapy, ale o trochu hůř budeš hledat nějakou uličku s danou adresou. A s GPS to jde lépe. Takže je to stejné jako někteří říkali že nepotřebují mobil a dneska ho má každý, prostě to usnadňuje cestování. A to nejen v zahraničí, ale i v česku. Když někam jedu tak mě tam prostě dovede a nemusím se ptát a hledat.
avatar Re: Jakou navigaci a jaké mapy????
28. 12. 2010 16:51
Tak tak,pravda pravdoucí smileys with beer
Re: Jakou navigaci a jaké mapy????
28. 12. 2010 20:59
MotoMoto:

>někteří říkali že nepotřebují mobil a dneska ho má každý

Ja ne :-D Ale to uz je hodne OT
Re: Jakou navigaci a jaké mapy????
28. 12. 2010 21:34
Ale každému asi vyhovuje něco jiného já jsem taky říkal že nechci mobil a teď mám dva.Nechtěl jsem navigaci a jezdím podle ní.Tak je to se vším.Nejdříve ne,dejte mi s tím pokoj a pak si bez toho nedovedeme představit život.Ale tomu se prý říká pokrok,to alespoň říká ta s kterou teď,a rád žiju.
avatar Re: Jakou navigaci a jaké mapy????
28. 12. 2010 21:46
jj ten kdo mluví aspoň jedním světovým jazykem má vystaráno.My co umíme sotva česky jsme na tom hůř,tak navigace nám pomáhá.Nedovedu si představit se na něco poptat třeba v Maďarsku grinning smiley Někdy se mi nepodaří ani přečíst co tam mají napsáno. Mě navigace již docela poslouchá a vede mne vždy tam kam potřebuji. thumbs up

MirekŠi
Re: Jakou navigaci a jaké mapy????
28. 12. 2010 23:26
Je to jen otázka toho,naučit se jí používat.Po 2letech co mám iGo,nemám problém,používár ji pro cestování,závody automob.orient.soutěží,i keškování.Cestu zadávám z místa A do cíle a pak ji upravím vložením průjezdního bodu,přes místo kudy chci jed.Tedy vložím ho na silnici(ne kamsi do středu města).Tak se vyhýbám SLO dálnici,tak si označím průjezdy přes čerpačky LPG,a třeba i zajetí si k bankomatu Erste v Hr.NIKDY jsem cestou do HR nebloudil ani si nezajel.Prostě ji používám a tak se učím.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 219
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.