Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

platba mýtného kartou v chorvatsku

Autor luu 
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
25. 05. 2012 07:22
To atnarfus: to je mi moc líto, ale v tom co jsi napsal se vůbec nezmiňuješ jak k tomu došlo. Rozhodně k tomu nemohlo dojít tak jak si napsal v předchozím příspěvku, a o to tu jde, to byl, nezlob se, megablábol. Díky takovým nesmyslným zprávám se vytváří zbytečná nedůvěra v platbu kartou, proto jsem tak "dramaticky" reagoval.

Vše se dá zneužít - pouze jde o to JAK... Např. Komerční banka (není to její propagace, nejsem její zaměstnanec ani akcionář) nabízí pojištění platební karty, stojí to kolem 250,- Kč/rok. Toto pojištění zahrnuje zneužití platební karty tuším do 20 000,- Kč + 5 000,- na osobní doklady (pokud ti je někdo ukradne). Je více než vhodné vlastnit dva účty s přístupem karty pouze do jednoho účtu. Úspory na jednom účtu, provozní účet vázaný na kartu. Jsme svobodní lidé, každý má možnost se rozhodnout. Každé rozhodnutí by mělo zahrnovat minimalizaci možných rizik. Uvedené pojištění je dle mého názoru minimalizuje.

Co se týče zneužití... Pokud vynecháme PIN na papírku u karty v peněžence, kameru u bankomatu a další již známé "podvůdky", tak zneužití které zde popsal atnarfus je z říše pohádek. Tak jak již bylo popsáno 263735, komunikace s kartovým centrem je oddělená a navíc šifrovaná. Odchytnout tuto komunikaci, dešifrovat ji a následně tohoto zneužít je vyloučené. Zkrátka jakékoliv zneužití je v 99,99% dané nevhodným nebo spíš chybným přístupem majitele karty - je nutné si zapamatovat - SAFETY FIRST...
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
25. 05. 2012 07:58
To právě nevím jak k tomu došlo. Karta odcizena nebyla, PIN jsem nikdy nikomu nevyzradil (taky nebyl použit).

Šel jsem vybrat peníze na stavební materiál a účet byl čistý. Nechal jsem si udělat výpis a na něm jsem měl tři platby. Všechny tři provedeny u stejného obchodníka. Na kartu bylo nakoupeno nesmyslné množství dobíjecích kuponů na mobilní telefony. Obchodník si nic nepamatoval. V té době se tam konal veletrh a obchodem prý prošla spousta lidí.
Podal jsem reklamaci plateb a trestní oznámení. Banka reklamaci odmítla. Neměl jsem jak dokázat, že jsem uvedené nákupy neprovedl já. Reklamaci ale s tímto argumentem neodmítli. Prostě mne poslali do háje s tím že jsem porušil zásady používání platební karty. Jestli se mi to nelíbí, tak ať se s nima soudím. Tehdy ještě nebyl bankovní ombudsman. Toho zřídili asi rok poté. Kupodivu proto, že klienti měli problémy s reklamacema u bank.

Je evidentní, že obchodník v tom byl namočený. Netuším co strčili do terminálu, ale moje karta to nebyla. Podpis na stvrzence byl úplně mimo, jak už jsem psal. Reálně jim stačila jakákoli jiná karta na jejíž nagnetický pásek nahráli data z mé karty. Kde je pořídili netuším. Čtecí zařízení na bankomatu banka vyloučila. Zbývá tady někdo z obchodníků, kde jsem nakupoval. Že by měl někdo mojí kartu půjčenou a následně mi jí vrátil, to mi nepřipadá moc pravděpodobné. Navíc by se pak snažil alespoň napodobit podpis.

Každopádně odcizenou sumu už jsem dávno odepsal, protože právník mi nedoporučil soudní vymáhání na bance a obchodníkovi. Od té doby jsem ale zásadně opatrnější. I přes varování alespoň příbuzenstva, moje sestra dopadla podobně. Někdo zneužil její embosovanou kartu k nákupu na internetu. Naštěstí měla na účtě tak málo peněz, že to nestálo ani za reklamaci. Netuším jaký tam byl mechanizmus. Předpokládám, že si její kartu někdo vyfotil, nebo jiným způsobem zkopíroval čísla z karty. Kolega v práci přišel po nákupu na nějakém warézáckém webu asi o deset tisíc, ale ten si to zasloužil, když dal takovému spolku číslo karty. Nevím jestli tyto podvody přitahuji, ale připadá mi to z tohoto pohledu jako docela běžné. Spousta lidí se s tím ani nikde nechlubí, protože si připadají jako hlupáci, že se nechali podfouknout. Já to běžně lidem okolo také neříkám.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil atnarfus (25. 05. 2012 08:01).
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
25. 05. 2012 08:28
Mám dobré zkušenosti s placením kartou z Demerje,ale chci se zeptat, jestli se dá platit kartou na všech výjezdech z dálnice? Popřípadě, jak je dotyčná "budka" označena??Díky.
avatar Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
25. 05. 2012 08:39
automaty nejsou zdaleka všude a obsluze v budce je jedno, zda platíš hotově nebou kartou.....
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
25. 05. 2012 10:42
To atnarfus: tohle vypadá na okopírování karty... Uvádíš, že se někdo podepsal... Takže je to z doby kdy se místo zadání PINu podepisovalo? Nevím jestli v ČR ještě existuje terminál bez zadání PINu tzn. na podpis, ale v rakousku se s tím bežně setkávám... Zkrátka je nutné se chránit, viz pojištění, limit plateb či výběru apod... Znovu ale opakuji, nelze se "nabourat" do komunikace terminál-banka, což bylo původní téma.
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
25. 05. 2012 10:54
Platím také kartou, jak mýtné tak benzín a vždy bez problémů. V loni jak koukám na výpisy
se kurz pohybal od 3,33 až 3,38. Vždy po dovolené si vše zkontroluji a vše souhlasí.
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
25. 05. 2012 11:18
Stalo se to už před pár lety. Nakupování bez PINu je ale stále běžné. Nevím jak v čechách, tady kartu moc nepoužívám, ale v zahraničí je to naprosto běžný způsob. Např. ve Švédsku to v restauracích převládá. V chorvatsku se platí poplatek za dálnici bez podpisu i PINu a funguje to taky. Zabezpečení v případě malé částky zanedbali úplně.

Nevzpomínám si tehdy, že by se s mou kartou dělo něco podezřelého a přesto si kopii někdo vytvořil. Jakým způsobem se k datům na magnetickém proužku dostal se můžeme jenom dohadovat. Mohl si projet kartu vlastní čtečkou, nebo mohl data možná získat únikem někde cestou.

Je super, že se není možné nabourat do komunikace mezi terminálem a bankou, nicméně má karta měla chvíli dvojče a nikoho ze zůčastněných to moc nezajímalo a nikdo nepátral jak je to možné. Žádné opatření z toho tedy nevzešlo. O nemožnosti prolomení ochrany všeho možného jsem toho za léta co jsem dělal v IT slyšel dost a víme jaká je realita.
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
25. 05. 2012 14:00
Jak mohla banka vyloučit čtecí zařízení na bankomatu?
Vždyť jsou z zpráv známy případy, kdy tam dají čtečku třeba na 1/2 hodiny?
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
25. 05. 2012 14:13
Žádná jiná karta, která v tom období prošla bankomatem, nebyla zneužita. Banka by byla sama proti sobě, když by tu možnost uznala. Oni vůbec neuznali, že by ten nákup byl proveden na kopírovanou kartu. Pro ně byla celá operace OK. Pouze podpis byl jiný a proto mne odkázali na obchodníka, který zanedbal ověření podpisu.
Dnes už je situace trochu jiná. Teď se kolem toho dělá trochu větší rozruch.
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
25. 05. 2012 18:01
Musím se Vám omluvit, máte pravdu. Já to špatně spočítal: za 126.- Hrk platba 419.12.- Kč tedy 3.32Kč/1Hrk. Máte pravdu, platit jedině kartou. Jen si dávat pozor na čímany co se často pletou :-), (ještě jednou se omlouvám).
avatar Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
25. 05. 2012 19:06
atnarfus, aký banka uviedla dôvod, že si zanedbal povinnosti držitela karty? Dôvod museli uviesť. Kedy si to reklamoval? Pol roka po transakcii?
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
25. 05. 2012 19:47
Reklamoval jsem to asi týden po transakci. Hned co jsem zjistil, že mám na účtě skoro nulový zůstatek. Přesnou formulaci si již nepamatuji. Musel bych najít dokumenty. Odkázali se na nějaký článek ze všeobených podmínek, kde bylo obecné pojednání o způsobu používání karty.
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
28. 05. 2012 18:47
Kartou nebo hotově, kde bude menší kolona tam zaplatím :-) A jedeme dále :-)
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
28. 05. 2012 22:14
No, ještě jsem neviděl menší kolonu u hotovosti. Vždy byla u karty....
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
28. 05. 2012 22:30
Uvidíme 30.6.2012 okolo půlnoci :-) Je lepší se připravit na obě varianty.
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
28. 05. 2012 23:09
Vždy připraven :-)))
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
29. 05. 2012 06:49
Kolega z práce musel vloni při cestě zpět čekat na platbu kartou 15 min. (porucha systému), hotovost už neměl .
Nakonec je odmávli a jeli bez zaplacení (noc cca 1:20min).
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
29. 05. 2012 07:47
Důkaz, že „platit„ kartou se opravdu vyplatí :-)
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
29. 05. 2012 12:22
no a ešte by mohla byť obsluha na mýtniciach v štrajku a máme to zadarmo grinning smiley
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
29. 05. 2012 16:18
Tak ako nabúrať ten systém pri cestarine ??? Aby som išiel zadarmo :-)
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
31. 05. 2012 18:13
Lze platit mýtné neembosovanou kartou Maestro od ČS?
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
31. 05. 2012 19:18
Ano, žena ji má, a loni s ní platila.
avatar Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
31. 05. 2012 22:17
Zdravím, neebosovanou kartou Maestro od ČS platím již několik let v HR vše co jde, vč. dálnic, benzinu, v obchodech a restauracích. V SRN ji berou víc než např. Visa, kterou mám od ČS také.
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
01. 06. 2012 07:42
V každém případě se emboska na cestování vyplatí. Stále existují "žehličky". Sice jsem s tím platil jen jednou, ale hodilo se to yawning smiley.
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
01. 06. 2012 09:06
Martin_77: Jé, žehlička. To už jsem neviděl, ani nepamatuju. Kdy a kde se ti to poštěstilo?
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
01. 06. 2012 09:20
som70 napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Martin_77: Jé, žehlička. To už jsem neviděl, ani
> nepamatuju. Kdy a kde se ti to poštěstilo?


Mně loni na benzince, kousek od Brna, když jim vypadl systém a já už měl natankováno. Dávali jsme to dohromady s pokladní, která žehličku držela poprvé v ruce. Byla to sranda, naštěstí jsem nepospíchal....
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
01. 06. 2012 09:53
som70: tuším že v roce 2009 na Zakynthosu. Platil jsem paní delegátce nějaký výlet... Říkala, platit kartou můžete, ale pokud máte embosku. Tak jsem zajásal...
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
01. 06. 2012 13:52
Já prvně a naposledy v OD Kotva v Praze, psal se ale asi rok 1995!
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
11. 06. 2012 20:16
Dá se na Svaté Heleně a v Šestanovci platit kartou?
avatar Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
11. 06. 2012 20:26
Ano dá se platit kartou.....

Lignano 9/03,
Turanj 9/05,
Trpanj 8/08, 7/09, 7/10, 6/11, 6/12, 6/14, 6/15, 6/16, 9/16, 6/17
Radomír
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 229
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.