Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

platba mýtného kartou v chorvatsku

Autor luu 
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
15. 08. 2010 20:47
Konkrétně na Demerje je možné provést dvě platby po sobě.Je to letošní osobní zkušenost,kdy kamarád neměl kartu a nechtělo se nám čekat na Lučku.
avatar Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
15. 08. 2010 21:12
Kartu lze použít i bez zadání PINu, záleží na nastavení terminálu.
Na mýtnici je právě výhodou, že se nezdržuje s nějakými drobnými (co by mi byly platné, i kdybych měl připravenou přesnou částku, kdybych trčel dva tři kilometry ve frontách, kde stovky jiných ty drobné připravené nemají?), ani komunikací s bankou, k níž je zejména autorizace potřeba. V tuto chvíli je jedno, jestli je karta krytá nebo ne, je jedno, čí je to karta, ať už si to banka s držitelem karty vyřídí sama.
Důležitý je račun, tedy účtenka: na místě poslouží k případné reklamaci chybně stržené částky (ještě se mi to nestalo, ale někde výše tu je příspěvek o tom, jak přímo na mýtnici v hotovosti vyrovnali rozdíl).
Prostě na mýtnicích kartou platím a mám radost z toho, jak to odsejpá.
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
15. 08. 2010 21:23
MotoMoto: svatá slova thumbs up smiley
avatar Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
15. 08. 2010 21:45
Přesně jak píše Hill, v tu vhíli platby se ani nedělá zautorizace, prostě si to stáhne údaje o účtu a potom dávkově to odesílají do příslušné centra (VISA nebo MaterCard) a platba se odečte z účtu později. Jinak když platím kartou s autorizací, tak mi hned příjde SMS a tady třeba až za týden. Ale jedinkrát se mi nestalo že by nebylo účtováno to co mělo.
Nejlepší z toho důvodu jsou pokladny bez obsluhy.
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
15. 08. 2010 22:14
Mirod napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Mne sa minulý rok a opakovane ani tento nepodarilo
> na Demerje zaplatiť kartou Maestro s čipom
> chránenou PINom.
> Všetky iné platby na mýtniciach, benzínkach a
> obchodoch prebehli bez problémov, ale všade som
> samozrejme zadával PIN.
> Na Demerje sa PIN nezadáva a bez toho nebolo možné
> touto kartou zaplatiť.
> Musel som použiť kartu Visa Electron.


Jak jsem psal ja kartou neplatim ani sem nikdy neplatil ale cituji zde uzivatele "Mirod"
nekde tu pise ze si terminal pouze stahne udaje z karty jak je mozne si potom vysvetlit ze nekomu platba kartou S PINem NEJDE !!
avatar Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
15. 08. 2010 22:28
podle mně to není otázka pinu ale zda je karta určena i pro zahraničí. tyto karty svého času mněli omezení only czech republic
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
15. 08. 2010 23:01
MotoMoto napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Jde to ale právě jen u takovýchto zařízení.Oni
> mají smlouvu s bankou že nemohou ani účtovat jinou
> částku než kolik je v sazebníku, z karty se
> vlastně načte jen číslo účtu. Terminál má
> ošetřeno, že nelze provést dvě platby za sebou
> (jednou jsem chtěl zaplatit i za kolegu co jel za
> mnou, ale musel jsem dát jinou kartu.
> Takže je to bezpečné, údaje z karty jinde by ti
> byly k ničemu.
> Jo a placení kartou je velmi rychlé i v obchodech,
> jde spíš o schopnostech pokladního a i kupujícího,
> je jasné že když si nem§ůže vzpomenout na pin nebo
> nevidí na čísla terminálu tak to může trvat déle.
> Když platím kartou trvá to podstatně kratší dobu
> než penězi. Žádné jakou bankovku mám dát, čekat na
> vrácení, spočítat peníze, prostě pohoda a v
> zahračí o to víc. Zvláš v projíždějících zemích.

To si děláš prdel ne? platba kartou v maloobchodě trvá v průměru déle než platba v hotovosti (v obchodě pracuji)
kartou platí většinou socky co nemaj hotovost (jako já) a můžou na kartě do mínusu.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil spectro (15. 08. 2010 23:02).
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
15. 08. 2010 23:06
souhlasím s názorem že platit kartou je v obchodech rychlejší než platba v hotovosti, a řekla bych že i pohodlnější pro pokladní eye rolling smiley a určitě to není jen o tom jít do mínusu. Peníze mám, ale proč tahat neustále hotovost když existují karty? Ale 100 lidí 100 názorů.
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
15. 08. 2010 23:10
Já se teda za socku nepovažuju a kartou platím raději. Jsem ,,línej" vybírat peníze z bankomatu, natož je tahat furt v peněžence. Radši zaplatím kartou. Proto tu věc asi vymysleli. No taky záleží jak je prodavač zručnej.... Kartu mám na podpis a snad jen 2x se mi mrkli na podpisovej vzor.... a nemyslím si že by to bylo tím, že by tu transakci chtěli urychlit.
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
15. 08. 2010 23:24
budem platit třeba PIVO smileys with beer než zadáš PIN já budu mít zaplaceno vsadíme se ? Nechceš mi tvrdit že podat pokladní 50,- trvá déle
1. vložit kartu
2.skontrolovat částku a povrdit O.K.
3. vložit PIN
4. povrdit O.K.
Vidím to v práci dnes a denně nejde o zručnost pokladního ale taky o rychlost PŘENOSU !!!!



Upraveno 1krát. Naposledy upravil spectro (15. 08. 2010 23:25).
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
15. 08. 2010 23:29
Ukončeme tuto debatu...padl tady názor je v obchodě je platba kartou rychlejší než v hotovosti...každý tento názor nesdílí, ale zabývat se taky jestli budu platit kartou jedno pivo je zbytečnost...nechejme toto téma pro diskuzi o platbě mýtného kartou...bude to rozumnější
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
15. 08. 2010 23:30
f



Upraveno 2krát. Naposledy upravil Fido (18. 12. 2012 14:35).
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
15. 08. 2010 23:33
no vidíš já socka jsem a kartu nemám :-)) ale jestlipak víš kolik taková platba kartou stojí? .....
1,- z každý 100,-
tak si to spočítej kolik ty tvoje nákupy stojej ty to nezaplatiš to platí obchodník ale z čeho? ty náklady nacpe do marže o ty prachy by mohlo bejt zboží levnější. Některý řetězce dokonce chvíli dávali slevu na platbu v hotovosti...... Ale to sou věci co obyč. zákazník ani netuší.
ale to sme dost odbočily ?.)
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
15. 08. 2010 23:37
f



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Fido (18. 12. 2012 14:31).
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
15. 08. 2010 23:43
BINGO ! to ses trefil fido :-)) pokud vím tak od nás (firmy) nic maj to jako bonus k hlídací službě aby nás nevyšoupli jiní......
avatar Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
16. 08. 2010 10:48
Ale, ale pánové, když se chcete přít tak aspoň uvádějte korektní informace. 20 let mám prodejnu a od začátku (ještě v dobách kdy nebyly žádné terminály a větší paltba se musela ověřovat telefonicky) přijímáme v obchodě platební karty.
Takže poplatky: vydání karty je podle banky a podel typu účtu a podle typu karty, řekněme od 0 do několika tisíc. To je to co platí držitel karty.
Za použití v obchodě (na rozdíl od bankomatů a nebo i výběrů na pobočce) neplatí nic. Obchodníkovi se strhávají procenta a to podle druhu zboží a obratu. U nás to třeba činí 2,9 % ale třeba velké řetězce to mají méně jak jedno procento.
Přes to všechno se nám od počátku akceptace karet vyplatí, protože lidé zaplatí v klidu a nemusí přemýšlet nad tím zda mají dost peněz a nebo dokonce díky tomu utratí i víc.
Platba kartou trvá skutečně zkušenému prodavači a kupujícímu pár desítek vteřin. Kdežto když ty vyndáš třeba tisícovku aby jsi zaplatil to "pivo" tak ověřit zda bankovka je pravá, zadat částku do PC, položit bankovku stranou, nají 950,- Kč (průser když nejsou drobné) a vrátit a nesplést se. Pak uložit bankovku do zásuvky. Samzřejmě když nákup bude stát 437?- Kč tak to bude složitější pokud nebudeš mít peníze připravené přesně, ale i tak to musí pokladní přepočítat.
Takže závěr, pokud se kupující naučí principy pratby kartou a pokud prodávající ovládá kasu a terminál, je pro obě strany platba kartou výhodnější. Cenu zboží to neovlivní, protože prodávající je rád za větší útratu, bezhotovostní platbu, odpadá manipulace s penězi. Pro kupujícího odpadají poplatky za výběr hotovosti, nemusí se tolik bát o své peníze v peněžence při ztrátě a má jich kdykoliv dost k dispozici.
Platební karty se dříve vydávali pouze debetní a pouze dostatečně bonitním klientům a prodávající měl většinou i díky tomu jistotu že jedná se zákazníkem který se mu může znovu vrátit do obchodu. S nástupem kredistních karet se staly tak jak je to prvotně určeno k čerpání různých úvěrů a splátkových prodejů, což zase prodávájícímu přináší výhody ve větší platební síle zákazníků.
Takže obecně už se těším až se peníze jako takové přestanou používat vůbec a strašně mě rozčilují obchody kde karty neberou (speciálně některé restaurace) a prostě tam nechodím.
Ale že bych byl socka to si rozhodně nemyslím.
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
16. 08. 2010 20:49
...



Upraveno 1krát. Naposledy upravil JirkaD (25. 02. 2013 22:41).
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
17. 08. 2010 00:32
avatar Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
17. 08. 2010 09:59
To JirkaD:
Proč zamotal? Platba kartou: vsunout kartu do terminálu (pokud budemem mluvit o čipovce), prodávající zadá částku, kupující OK, PIN,OK a je zaplaceno. Vytištění lístku. Co je delší než počítat drobné?
avatar Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
17. 08. 2010 10:05
Nic není absolutně zabezpečené a v první řadě se jaá musím snažit a zajistit bezpečnost svých prostředků. A ne spoléhat na druhé. Takže pokud ztratím nebo mi ukradnou kartu, tak je to v první řadě moje záležitost a pokud mi banka nějakými prostředky pomáhá (jako je třeba blokace karty, PIN a podobné prostředky) tak je to jen nadstavba vlastního zajištění.
A za druhé, myslím že investice do takových zařízení jde mimo náhodného nálezce karty a v případě organizovaného zločinu, věřím, že se lupiči zaměří spíš na movitější klienty. U kterých se tato investice vyplatí.
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
17. 08. 2010 12:31
U nás na benzinke pri rekonš. vnútornej časti pracovali tak,že z dvoch pokladní jedna nemala post terminál,či ako sa to volá a mali napísané len hotovosť. Nemám nič proti kartám,ale mali by ste vidieť o koľko sa rada pri hotovosti posúvala rýchlejšie.
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
17. 08. 2010 13:41
Ahoj, včera jsem se vrátil, není nic jednodušší, krátká dálnice 42,- Kn mě vyšla na 3,50 Kč/Kn, delší úsek na 3,51 Kč/Kn, podle aktuálního přepočtu KB.
Benzín: TIFON (papouch) u Karlovacu 7.8.2010 - 29,09 Kč/litr ......8,28 Kn/litr
BP Neum 7.8.2010 - 26/70 Kč/litr
INA Potumje (před tunelem Dingač-Borak) 10.8.2010 - 28,48 Kč/litr ....... 8,13 Kn/litr.
Mám skoro novou Merivu, EuroSuper 95 v pohodě s autem narvaným a puštěnou klimou.
Karel-Libušín.
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
17. 08. 2010 16:18
Tak jsem si vyzkoušel obojí platbu a to v hotovosti směrem do Chorvatska a kartou směr domů a pro příště jedině kartou neb pohled jak jedu k prázdnému turniketu k placení kartou a pohled na fronty aut posunující se k platbě v hotovosti je opravdu přesvědčující.Pro ty co mají obavy , že to snad nezvládnou ( platbu kartou ) tak mohu říct , že nic jednoduššího už snad ani vymyslet nejde a když k tomu přidám tu rychlost operace tak myslím , že pro příště mám naprosto jasno.Nechci kecat ale myslím , že mě platba trvala asi 20 vteřin a tradá pryč.
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
17. 08. 2010 22:46
Minulou sobotu to bylo skutecne lahudka. Demerje prazdne a vedle kolona az do nevidim. Opravdu ty turisty nechapu cekat 15km v kolone na placeni v hotovosti, v jednu chvili mela pry podle Haku delku 17km.
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
17. 08. 2010 22:54
...



Upraveno 1krát. Naposledy upravil JirkaD (25. 02. 2013 22:40).
avatar Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
18. 08. 2010 08:25
jak moc hloupi by museli byt aby to nevedeli? Kartu ma dneska kazdej, jen se jim s ni nechce platit a radsi si pockaji. Jestli nerozumi napisu pred branou CARD ONLY, pak pochybuju ze trefi na zachod kde je napis WC
avatar Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
18. 08. 2010 09:42
Jak dlouho to tam je otevřené? Ta mýtnice jen pro karty? Možná že lidi splete to že musí dřív odbočit. Přiznám se že dokud jsem se tu o tom nedočetl tak jsem o tom vůbec nevěděl A jezdil na Lučko a platil kartou tam. Tak to nesmím přehlednout. Asi i spousty lidí mají obavy aby nezajeli někam jinam. Třeba na pouze elektronické mýtné a tak jede tam kam většina.
avatar Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
18. 08. 2010 09:46
já když sem jel letos zpátky 30.7. kolem 17:00 hod..tož na demerje se dalo platit i v hotovosti..dle rádia..a když sem tam jel, tož jakýsi chlápek tam z dálnice naháněl auta aby tam jeli...a tím pádem na demerje byla taky fronta..čekal sem kolem 15 minut...ale na klasice se čekalo asi 45 minut
avatar Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
18. 08. 2010 10:11
Hezký den,smiling smiley
jezdím do Chorvatska už 6 let a vždy jsem platil mýtné hotově.moody smileyNo ty kolony u mítnic a pak výběrčí zloději šidí,už nikdy více!hot smiley.Letos udělám "perestrojku" a chci platit kartou.
A tak se ptám zkušených mořských vlků a vlčic,dá se skutečně platit kartou na VŠECH mýtnicích ?confused smiley Ptám se proto,protože se uvádí platba kartou pouze u mýtnice Lučko-Demerje a to pouze ve směru od moře a tak jsem trochu zmatený, když se tu dozvídám, že se mýtné platí i kartou.confused smiley
Odjíždím 28.8 a tak zbírám čerstvé informace.
Díky moc mořští vlci a vlčice !thumbs up
Re: platba mýtného kartou v chorvatsku
18. 08. 2010 10:24
Ja platím mýtne len kartou už dva roky, predtým som platil len benzín. Jazdíme na Istriu pod Pulu. Mám kartu Maestro (čipovú, treba zadávať PIN). Takže tento rok som platil nasledovne: Sv. Helena - kartou + PIN, Rijeka - kartou + PIN, Tunel Učka - kartou + PIN, Pula - kartou + PIN. Cestou naspäť: Pula (platí sa hneď pri vjazde na diaľnicu) - kartou + PIN, Tunel Učka - kartou + PIN, Demerje - kartou bez PIN (automat), Goričan - kartou + PIN. Nikde nebol žiadny problém. Tak isto to bolo aj minulý rok. Nestalo sa mi, že by mi povedali, že kartou sa platiť nedá.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 174
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.