Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Cesta cez Bosnu pasom, alebo aj občiansky.

Autor sdananai 
Cesta cez Bosnu pasom, alebo aj občiansky.
29. 07. 2009 12:46
Dobrý deň. 06.08.09 Odchádzam na dovolenku na poloostrov Pelješac. A zvažujem trasu cez trajekt z Ploče, alebo cez Bosnu. Len mám háčik ide s nami kámoška ktorá nejde na Pas, ale na občiansky. Sú nejaké problémy na hraniciach s 10km úsekom Bosny. Za info ďakujem.
Re: Cesta cez Bosnu pasom, alebo aj občiansky.
29. 07. 2009 13:10
Pre vsetky balkanske krajiny okrem Srbska, Albanska, Moldavska a Turecka postacuje obciansky preukaz (v Turecku navyse viza, kupuju sa na hranici).
Skor si treba dat pozor na zelenu kartu, a ci ma vytlaceny (nie strojom doklepnuty) kod krajiny BiH.
Re: Cesta cez Bosnu pasom, alebo aj občiansky.
29. 07. 2009 14:00
staci OP a zelena karta. Chystam sa tak 2.8... Bratislava - Banja Luka -Cista Provo - Makarska - Drasnice



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Jozo (29. 07. 2009 14:11).
Re: Cesta cez Bosnu pasom, alebo aj občiansky.
29. 07. 2009 17:54
...



Upraveno 1krát. Naposledy upravil JirkaD (25. 02. 2013 18:51).
Re: Cesta cez Bosnu pasom, alebo aj občiansky.
29. 07. 2009 20:40
Přidávám svojí včerejší zkušenost z cesty přes Bosnu. Po týdením skvělém pobytu na Visu jsme si cestu zpět "zkrátili" přes Mostar. Cesta ze Splitu po nové dálnici a dál bez problémů. Rozhodl jsem se pro přechod Metkovič a to byla chyba - v pondělí 27.7. v poledne fronta cca 1 km a doba čekání zhruba 1 hodina (venku 32 stupňů). Policisté v obou směrech se trumfovali ve vzájemné buzeraci svých protiobčanů (HRxBiH a opačně) a tím celý proces odbavení velmi zdržovali. Po mě chtěli alespoň zelenou kartu. Proto doporučuji přechod Prolog, který je bez frekvence - stačí zatroubit a zvednou závoru. Jeli jsme okolo...... (chyba).
Mostar skvělý včetně přenocování na 1 noc atd. Další cesta domů: Jablanica, Jajce, Banja Luka - až sem v pohodě, frekvence minimální, prostě super jízda. Z B. Luky do Gradišky však naprostá katastrofa - souvislá kolona kamionů přes souvislé vesnice v délce 40 km (cca 1,5 hodiny). Nejlepší přišlo na závěr a to přechod Gradiška. Téměř žádné značení, souvislá nehybná šňúra kamionů přes celé město v jediném pruhu silnice. Zde je nutné nekompromisně jet do protisměru, kamiony předjet a dostat se před přechod do pruhu pro osobní auta (občas divoké situace, protože i proti občas něco jede). Když jsem se docukal po asi hodině k budce BiH policisty nastal problém - podíval se na auto a suše poznamenal "Problem". Nic nechápající nás odstavili bokem na přímé slunce a nechali vyložit celé auto na chodník (včetně rakve) a prohrabali každou tašku, něco vysypali na zem........ Sebrali mi pasy + techničák. Po půl hodině marného snažení (nic jsme skutečně neměli) nás milostivě bez vysvětlení propustili. Na dotaz proč ta taškařice odpověděl pan důležitý "droga". Vůbec jim ani nevadilo označení auta převážejícího invalidy (manželka s RS) a pražili nás na slunci. Prostě síla. Pokud takto postupují častěji, asi odradí i ten nepříliš velký počet turistů od návštěvy jejich země. Asi ale snad platí, že jeden iniciatívní..... není obrazem všech.
avatar Re: Cesta cez Bosnu pasom, alebo aj občiansky.
29. 07. 2009 21:28
Taky pridam zkusenost z letosni dovolene na Peljesaci. Prujezd pres 10km BiH byl bez zadnych problemu. Stacilo pouze ukazat OP. Ale zelenou kartu si radeji pribalte. Hezkou dovolenou (psano mobilem)
avatar Re: Cesta cez Bosnu pasom, alebo aj občiansky.
29. 07. 2009 22:00
Potvrdím chlapcov predo mnou, stačí občiansky preukaz, v júli som HR-BiH hranice prechádzal spolu 4x.
Re: Cesta cez Bosnu pasom, alebo aj občiansky.
30. 07. 2009 11:06
JirkaD: Turci to pre Cechov zrusili v roku 2005, ale pre Slovensko nie, aspon nie je taka informacia na stranke ministerstva ZV.
Ale mozno ze to medzi casom zrusili aj pre Slovensko, neviem, este som v Turecku nebol, takze by to mal povedat niekto, kto tam bol na dovolenke, ci sa platili viza na letisku, alebo vramci nejakych poplatkov za zajazd ..
Re: Cesta cez Bosnu pasom, alebo aj občiansky.
30. 07. 2009 12:07
...



Upraveno 1krát. Naposledy upravil JirkaD (25. 02. 2013 19:29).
Re: Cesta cez Bosnu pasom, alebo aj občiansky.
30. 07. 2009 13:01
Ad Karel24: Přechod Gradiška je občas opravdu katastrofa. Při cestě do BiH jsem viděl chorvatské finance, kterak nechali vystoupit celý autobus řádových sester a nechali je tam stát na slunci v ve smradu z výfuků. Já osobně jsem se spořádaně postavil do fronty pro EU, za což mě frajer z vedlejší fronty řádně vytroubilsmiling smiley, asi trochu nervózní z horka...Pak jsem stál asi 20 minut na mostě přes Sávu a statečně jsem se tam smažil a čuchal smrad. Asi jsem tam vypadal jako ultraexot (jel jsem to totiž na kole), stojíc s bicyklem spořádaně mezi auty, protože se jeden z BiH celníků slitoval a gestem mě na dálku vyzval, abych prokličkoval ke druhému okýnku, které pro mě exkluzivně otevřel (když jsem odjel, tak ho zase zavřel...). Tímto téměř humanitárním gestem jistě přispěl k mému fyzickému a duševnímu přežití. Ovšem přátelé, bermež to jako folklor přispívající k autenticitě této skvělé země!

Ale k tématu: já jsem z pochopitelných důvodů sbíral štemple do pasu, ale na mou přímou otázku mi bylo potvrzeno, že OP je OK.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 204
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.