Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Čistota mora a pláží

Autor Mirod 
Re: Čistota mora a pláží
09. 11. 2009 21:46
dj.DEKL. bol som tam dva krat a vzdy super more
Re: Čistota mora a pláží
11. 11. 2009 18:57

avatar Re: Čistota mora a pláží
27. 11. 2009 21:25
Když to nejde po dobrém, tak to půjde po zlém.....Zdraví R.
Anonymní uživatel
Re: Čistota mora a pláží
28. 11. 2009 04:09
Plně souhlasím. I když - já brzo vstávám, myslím si, že je tam tak krásně, že je škoda spát do osmi. A jdu na pláž se projít no a současně si tam položím lehátka.
Ale nikdy jsem tam po sobě nenechal čurbes. S odpuštěním : serou mne ty vajgly od cigaret, slupky od banánů a já nevim co ještě. Je to humus. Jsou tam koše, ale ono je jednodušší to nechat volně válet.
Rero - souhlasím s Tebou.
P.S. Nejsou to jen češi - v B.V. jsem skutečně řekl polákovi ať si ten mr..... po sobě uklidí. Parchant jeden. angry smiley Ten si sice myslel o starým dědkovi svoje a dával mi to zbytek dne najevo ale uklidil. Jenže já ho mám na háku. Druhý den tam již nebyl ani jeho děti ne. Asi šli dělat bordel jinam. Nejsem nějaký moralista, ale když hodí slupku od banánu na deku mé vnučky ......!!!! Tak to tedy ne! A nepořádek tam kolem nich skutečně byl.
Re: Čistota mora a pláží
09. 02. 2010 20:19
Seget Vranjica.Letos se tam chystáme.Nevíte náhodou ,jak to tam vypadá?Je to tam vhodné pro rodiny s dětmi?Moc vám děkuji.
Re: Čistota mora a pláží
18. 07. 2010 16:13
Brela-Stomarica: opět jako vloni většinou odpoledne připlave pruh špíny a letos dokonce dvakrát s černou mastnotou(olej,nafta?),tak se ani nedivím,že přišly o modrou vlajku(Punta Rata,Stomarica).Pláže jsou čistý,odpadky denně vyvážejí a toalety udržovaný.
avatar Re: Čistota mora a pláží
19. 07. 2010 09:49
Ahoj,Jirka 75 myslel toto:


ale treba dodať že to bolo po búrke ktora nebola priamo v Stomarici ale na otvorenom mori.čo sa modrej vlajky týka,pýtali sme sa viacerých domácich prečo je tomu tak tak odpoved bola :financie a politika,ževraj za modru vlajku sa plati nie práve malá čiastka.kto bol v Brele pozná Glassboat lod ktorá má sklenené dno,môj syn sa na nu velmi tešil lebo min.rok sa nám nepodarilo na nu dostať tak sme išli teraz,no na naše prekvapenie bolo viac odpadu vo vode skoro ako rýb,rôzne sáčky tašky obaly atd atd.a toto platilo aj na plavbu na ostrov hvar a brač vo vode kvantum odpadu,a ludia spokojene krmili čajky odpad do mora však čo a potom sa čudujeme že čo nám to more vyplavuje!!!
som zvedavý na buduci rok možno sa to zlepší ale moc tomu neverím.
Aron
Re: Čistota mora a pláží
19. 07. 2010 10:18
-



Upraveno 1krát. Naposledy upravil blankam (08. 05. 2011 13:47).
avatar Re: Čistota mora a pláží
19. 07. 2010 11:10
Ano,niekto to má v hlave v poriadku iný......
no ale dam aj iný príklad na čistotu mora



a hned dodám že po odfotení bolo všetko vrátené do mora živé a nepoškodené!!!!!!
a teraz už len spomienka:

a za tento výhlad sa chcem podakovat Radekovi ktorý nám umožnil predlžiť si pobyt na tomto fantastickom mieste a samozrejme aj Bibe,ktorá nám velmi ale velmi pomohla,kto ju pozna vie o kom píšem.

Re: Čistota mora a pláží
19. 07. 2010 15:25
Právě,že tohle tam bylo nejvíc minulý týden (středa-pátek),když přišli ty vedra a to žádná bouřka na moři nebyla!Jestli to takhle půjde dál tak si Chorvati odeženou i své skalní příznivce.
avatar Re: Čistota mora a pláží
19. 07. 2010 16:53
Moje foto je z 5.7 2010 a ked toto bolo aj min.týžden,tak si to neviem vysvetliť,ťažko sa nám veru išlo na druhý den k vode.
avatar Re: Čistota mora a pláží
22. 11. 2010 17:31
Tak tyto fotky asi nebudou patřit k nejlepším.thumbs down
[dnevnik.hr]
avatar Re: Čistota mora a pláží
22. 11. 2010 17:57
To vypadá, jako by to někde vypláchlo skládku nebo se potopila loď s odpadky...
Bylo tam skvělé koupání v létě...
Smutný pohled na takovou spoustu humáče, za nímž obzor uzavírají důvěrně známé obrysy Lirice a Sv.Ivana.
A pak se můžeme snažit, aby po nás na plážích nezbylo nic, co tam nebylo předtím...
avatar Re: Čistota mora a pláží
22. 11. 2010 18:11
Ahoj Alesim - aktuální a velmi dobrá zpravodajko....Ty ale máš dnes zprávy....ještě do třetice, a už to raději nebudu ani otvírat....obě zprávy/Dubrovník + toto/ - velmi neradostné...a pak má člověk nějak prožít období do léta....ještě že se "máme" tady na fóru....Zdraví R.
PS. Alesim, najdi ještě, prosím, nějakou zprávičku - aspoň trošičku pozitívní....z pobřeží Croatia
avatar Re: Čistota mora a pláží
22. 11. 2010 22:52
Ahoj Rero, tak pro dnešek se žádné pozitivní zprávičky nekonaly, tak snad příště.Alena
avatar Re: Čistota mora a pláží
10. 03. 2011 09:19
Za čišćenje južnih obala od albanskog smeća iz Zagreba poslali 517 tisuća kuna

Zbrojeni su računi nakon onečišćenja mora i priobalja na dubrovačko-neretvanskom području potkraj prošle godione, a Ministarstvo zaštite okoliša za akcije čišćenja na krajnjemu jugu izdvojit će 517 tisuća kuna - obavještavaju iz protokola DNŽ.

Na račune peljeških i mljetskih općina, koje su podsjetimo, usljed olujnog nevremena bile zasute ogromnim količinama otpada uglavnom iz Albanije, kao i one Općine Lastovo i Grada Korčule, kamo su također organizirane akcije čišćenja, bit će uplaćeno 265 tisuća pomoći, a preostali dio novca iz blagajne resornog ministarstva namijenjen je plaćanju angažmana eko brodova tvrtke CIAN i Pomorskog servisa Luke Ploče, što je koštalo 160, odnosno 91 tisuću kuna.

Najveći iznos dobile su općine Orebić ( 65 tisuća kuna) i Ston (47 tisuća), a slijede Korčula (28 tisuća), te 3 mljetska područja - Blato, Mljet i Smokvica, kojima će biti adresirano po 25 tisuća kuna. Lumbardi " ide " 20 tisuća, a najmanje - po 15 tisuća kuna, uplaćuje se Lastovu i Veloj Luci.

Kako navode u priopćenju iz protokola DNŽ - župan Nikola Dobroslavić izdao je nalog za isplatu novaca navedenim područjima.

Quelle: Slobodna Dalmacija

prelozeno Google:
Shrnul účtů po znečištění moře a pobřeží Dubrovnik-Neretva oblast koncem loňského godione, a Ministerstvo pro ochranu životního prostředí pro vyčištění to bude na jih přidělit 517 000 kuna - informovat protokol Dubrovnik-Neretva County.

Z důvodu Pelješac a Mljet obcí, které jsou připomínkou, kvůli bouřlivému počasí bylo přemoci obrovské množství odpadu, především z Albánie, stejně jako ti z obce Lastovo a Korčula město, kde se také organizoval vyčištění bude věnována 265 000 na pomoc, a zbytek peněz z pokladní linky ministerstvo pro výplatu zapojení Cian ekologických lodí a námořní služby, port, který stojí 160, a 91 tis.

Největší částka obdržená Orebic obce (65 tisíc) a Ston (47 tisíc), následuje Korčula (28 tisíc), a 3 oblastí Mljet - Blato, Mljet a Smokvica, které budou řešeny o 25 tis. Lumbardi "jít" 20 000, nejméně - až 15 tisíc, zaplatil Lastovo a Vela Luka.

Jak je uvedeno v tiskové zprávě z protokolu o Dubrovnik-Neretva County - Nicholas Dobroslavic prefekt vydal platební rozkaz z peněz těchto oblastí.
avatar Re: Čistota mora a pláží
24. 03. 2011 07:32
.



Upraveno 2krát. Naposledy upravil milošhr (23. 05. 2011 11:45).
avatar Re: Čistota mora a pláží
18. 05. 2011 22:23
Ahojte. Nemáte náhodou odkaz na aktuální čistotu moře - 2011/podrobněji/ - v jednotlivých lokalitách? Našla jsem sice přehlednou stránku, ale jen za rok 2010.....[www.izor.hr] Zdraví R.
avatar Re: Čistota mora a pláží
23. 05. 2011 11:27
Rero šak už je tam i rok 2011..16-19.5...smoking smiley
avatar Re: Čistota mora a pláží
23. 05. 2011 14:49
Děkuji Vášnivý kolisto za upozornění. Už to tam asi aktualizovali - a dali rok 2011, ale ještě né všechna místa. Tak uvidíme, jak to bude s čistotou vod letos. Jedem s malým vnoučkem, tak mi na tom dost záleží. Už jsem si opsala i telefon kontaktní na to ministerstvo vod a moří v Croatia, a jak se mi to nějak nebude líbit - ta voda, tak budu volat. [jadran.izor.hr] Zdraví R.
Re: Čistota mora a pláží
29. 05. 2011 14:20
S tebe budou mít Chorvati,určitě radost!!
avatar Re: Čistota mora a pláží
02. 06. 2011 20:49
Ahojte. No jo, asi nebudou mít radost, ale myslím, že jen ti, co myslí na rychlý a bezohledný výdělek. Ostatních 95% Chorvatů bude mít radost, že se chrání jejich přírodní bohatství. Všímám si už několik let, že jsou znečištěné mořské úseky, kde bych to ani moc nečekala, a kam i mnozí fóristé jezdí velmi rádi, či nejraději. Při upozornění se místní zahledí někam do mořské dálky, a řeknou - to jde tam "odněkud". Vidím však, jak se rozrůstají vesničky a městečka do šířky i do výšky/časté nástavby domků/...ale následné věci se neřeší. Prostudovala jsem si, že by měli mít nejdříve majitelé jednotlivých apartmánů 2 až 3 komorové čističky, a teprve takto upravené odpady vypouštět do odpadní roury, a výpusť by měla být dost daleko od pobřeží/teď nevím jestli 300 m nebo tak nějak/. Pokud nejdou ve skalnatém prostředí vybudovat čističky, tak normální odvoz fekálií. Vím sama o čem mluvím, protože než byla u naší chaloupky vybudována kanalizace, manžel takovou čističku 3 komorovou vykopal. Ale ono to chce úsilí, a taky část zisku vložit do ekologie. A to se moc neděje. Chápu nějaký nános při záplavách nebo po bouřce, ale pokud se takové dost velké špíny objevují za zcela pěkného počasí.....Myslím, že je to dost velký a nutný úkol pro Chorvaty, jinak za několik let bude moře jako stoka. Na mnohých místech už to řeší, mnozí i pořešili, ale ještě na velmi mnoha místech je to dost zlé či odbyté je naoko. A to že se měří čistota vody je pravda, ale taky jsem vyčetla, že se neměří při momentálním nánosu špíny. Třeba jsem si četla plány Molunatu - přemýšlejí a snaží se.....[www.opcinakonavle.hr]
Prostě, když už se tam za drahý peníz "ženu", dám vydělat majitelům, tak chci od nich hlavně koupání v čistém moři....A to je tak všechno k tomuto. Zdraví R.
avatar Re: Čistota mora a pláží
15. 07. 2011 08:29
Dobré ráno.
Je to reakce na Lukyho z vlákna Ubytování - Drašnice......

Je to fakt pravda, že mnohdy na mnoha místech se dějí takové věci. Bezpečně poznám, kdy je to špína po buri, kdy je to špína nadělaná koupajícími se turisty, a kdy je to prostě vypuštěná do moře místní obecní septik.
Nejenže je to sprosťárna - ten vypuštěný septik, ale ještě z nás dělají....confused smiley
Mám dojem - tak trošku jsem to zkoumala, že ti místní i docela dost přesně vědí, kdy bude další měření čistoty vody - a dá se to i předpokládat, a dle toho organizují vypouštění.....

Na některých místech se vlastně ani neměří.....Jsem fakt tolerantní člověk, a ikdybych spadla v apartmánu z polorozpadlé postele, tak to neřeším. Ale todlencto mi bytostně vadí....a budu proti tomu bojovat. Navíc letos jedeme ani ne s ročním vnoučkem....tak mi na tom velmi záleží, a udělám pro to všechno co se dá....měření by dle odhadu mělo být okolo 18.7 - tak se teď asi vypouští, aby se to do té doby pročistilo....Objevilo se to v Pisaku, na konci Korčuly, taky v Brele/tam to bylo fajn, a te´d se to nějak zhoršilo/ - namátkou uvádím místa, kde jsem to osobně viděla.

Nejvíce mě zarazilo, že se to objevilo i v Ivan Dolac - a to natolik, že jsem volala, ať vylezou z vody hlavně děti....bylo to na té plážičce pod kempem....bylo mi řečeno, že to byla špína odněkud od Ploče, ale kdepak...donesená špína vypadá jinak. Byla to najednou šedá voda s bublinkami a drobnou špínou. Prostě kanál....Ti koupající to hned nezaregistrují, ale pokud se člověk dívá z vyvýšeného místa, tak to má jak na dlani. Hlavní pláž byla uprostřed léta přeplněná, tak jsem pak běhala na nuda/ač nejsem nudistka/....Tam to bylo fajn. Myslím, že města jsou vyřešena. Například ve městě Hvar - kam jezdí cizinci nejen z Evropy - to mají vyřešeno. Tam si to nemůžou dovolit ani náhodou....Neuškodil by pravdivý web, jak na tom jednotlivá místa a místečka v tomto směru/kanalizace/ jsou....a pak by si to rychle rozmysleli - do čeho prioritně investovat, aby nebyl odliv turistů - v nevyřešených místech.
Trošku jsem se rozepsala....protože mi to děsně vadí.

Vím, kolik u nás ve městech a vesnicích stojí kvalitní kanalizace....a často na tom i starosté ztroskotají, protože mnozí neznalí neumí zhodnotit věci, které tzv. nejsou vidět, je to pod zemí...Ale má to cenu zlata. A právě do tohoto by mělo Chorvatsko investovat. Hodnotím je za dálnice, hodnotím je za nezaneřádění pobřeží velkými stavbami....ale toto fakt pokulhává, a ty výmluvy mnohdy.....to pak člověk neví, jestli se smát nebo plakat.

Jak píše Kuva - z tebe budou mít Chorvati radost....tak říkám rovnou, ano, letos budu v tomto směru - ač jinak docela hodná a tolerantní - "docela potvora". Myslím si totiž, že ti kluci slovenští říkají tomu Lukymu pravdu. Jenže Luky má lodičku, tak odpluje někam, ale co ti s dětmi - bez lodičky..... Zdraví R.
Re: Čistota mora a pláží
15. 07. 2011 12:17
.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil blankam (17. 12. 2012 07:01).
Re: Čistota mora a pláží
15. 07. 2011 14:29
Jak piše Rero, i v tolik oblíbeném I.D. Během loňského sprnového asi 11 pobytu jsme si toho všimli 2x, na malé plážičce vpravo, asi 20-25 m od břehu (pěna, vložky ...). Domácí kroutili hlavou, ale už tam taky nešli. Asi to nepřiplavalo, ale bylo místní.
Děti jsme vyhnali z vody a šli jinam. Zrovna v tom připlula motorová jachta Chorvatů, zakotvila. Osádka naskákala šipkama do moře a vynořila se zrovna uprostřed tohoto bordelu. Doplavali na břeh na pivo a nějak si to tam s domácími vyříkávali, ale s jakým výsledkem nevím, šli jsme pryč.
avatar Re: Čistota mora a pláží
17. 07. 2011 20:14
avatar Re: Čistota mora a pláží
19. 08. 2011 08:11
Ahojte. Příklad, jak vypadá podmořská kanalizace. Ovšem, pokud nebudou čističky, je to jen polovičaté a často ještě méně procentní řešení. Jak někdo psal u třeba Pelješace - není to daleko od pobřeží/ty výpustě/, a případné větry směrem k pobřeží tu špínu vracejí. A v konečném důsledku tam v moři ta špína zůstává. Nejde to dělat donekonečna. Jadran není tak rozlehlý.....Zdraví R.


avatar Re: Čistota mora a pláží
05. 09. 2011 20:42
avatar
FAT
Re: Čistota mora a pláží
26. 09. 2011 20:47
Teraz tomu nerozumiem, celé leto nám tvrdili, že takmer celý Jadran má modrú vlajku a teraz čítam, že predsa sú miesta, ktorá mali aj v sezóne vodu znečistenú pomerne veľkú časť leta a to až na posledný stupeň ich hodnotenia.Ak som to dobre prečítal, bolo to bakteriálne znečistenie, teda asi len tie fekálie. Alebo tomu nerozumiem a špatne som to pochopil? Lokalita neďaleko Splitu. Kaštel Sučurac. Ale napríklad aj Živogošče, fakticky celé leto nemalo modrú vlajku. Tak sa mi zdá, že keď som cez leto túto stránku pozeral, všade bolo všetko OK.
[www.izor.hr]
avatar Re: Čistota mora a pláží
26. 09. 2011 21:25
Tomu hodnoteniu KaštelaSučurac sa ani nečudujem.My sme boli v Kašteli Stafilič v Resniku/r.2000/ a zažili sme najhnusnejšie more v HR-mikrotenové vrecká,dámske vložky,šupy zo zeleniny,skrátka BORDEL!
Našťastie,bolo to prvý a zároveň posledný raz.Už by som si ubytovanie v blízkosti veľkého priemyselného mesta nevybrala.Za tie roky sa človek naučí.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 54
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.