Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

pobytová taxa, poradí někdo?

Autor martina 
martina
pobytová taxa, poradí někdo?
30. 07. 2005 21:58
Ahoj, jedeme do Chorvatska do Omiše na návštěvu ke známým, budeme bydlet u nich doma a nebudeme jim platit za ubytování, jsme povinni platit pobytovou taxu? Pokud ano, ví nekdo, kde ji zaplatit?
Ví to nekdo?
Díky za odpověď. Martina
Jitka P
Re: pobytová taxa, poradí někdo?
04. 08. 2005 08:34
Pobytovou taxu jsou povinni za své hosty platit ubytovatelé, protože také oni mají povinnost do 24 hod. hosty přihlásit. Pokud to jsou známí, dělá se to, že jim dáš pasy a oni pár dní ušetří tím, že je mají jako připravené k přihlášení, že jste zrovna přijeli. Nevím jak v Omiši, ale např. v Bašce Vodě chodí kontroly jak blázni a domácí se jich dost bojí. Jde o to, že nejen pobytovou taxu, ale jakési procenta z ceny ubytování musí dávat agenturám, je to asi odvod státu /např. když se ještě platilo v Markách při ceně 20 DM bylo 2 DM pobytová taxa a 7 DM si brala agentura - přepočti si na EUR/. Ten poplatek chtěli i od příbuzného domácích z Rakouska - jejich zeť, který tam má své děti. Pohádal se s agenturou, že je to neslýchané, ale asi nic nevyhádal.
Jinak výše pobytové taxy je různá podle střediska (bývala 1,5 - 2 DM na osobu a den, takže dnes by měla být okolo 1 EUR, děti do 12 let neplatí a 12-18 let platí 1/2). Pokud normálně platíš ubytování je součástí ceny za osobu a den.
Re: pobytová taxa, poradí někdo?
04. 08. 2005 13:50
co to zase řešíte za hovadinu. Pokud jedou k někomu domů, kdo nemá ubytovací licenci, tak taky žádný poplatky neodvádí. To platí pro ty, co to provozujou jako živnost. Něco jinýho ovšem je, když to takhle dělá někdo na černo. To je trochu jiná písen. Ovšem ptej se na to jich a ne tady.
Veronika.
Re: pobytová taxa, poradí někdo?
04. 08. 2005 14:01
Procenta z ceny z ubytování se dávají agenturám pouze pokud majitel app. má s nimi nějakou smlouvu.
Náš "domácí" si klienty shání sám, takže agenturám nic neodvádí.
Pokud by byl napojen na agenturu, tak jakmile má prázdno, agentura mu pošle lidi, ale chce za to svá % což znamená vyo tuto ástku vyšší cena pro hosty. Ty procenta chce i pokud lidi příjdou přímo za majitelem app. a domluví se na pobytu. Majitel to musí nahlásit, agentura si napíše obsazeno od-do a chce %. Říkal, že se mu to nevyplatí, že raději bude mít 2-3 dny prázdno, než aby strkal peníze agenturám.
Takže tak.
martina1
Re: pobytová taxa, poradí někdo?
06. 08. 2005 14:38
Tak jo, Veroniko a Jirko, předpokládám, že náš znýmý nás asi ubytuje na černo a zřejmě si vše strčí do kapsy, pokud od nás něco dostane....
Jde mi jen o to, co kdyby po mě chtěl chorvatský policasjt potvrzení o přihlášení a potvrzení o zaplacení pobytové taxy? Pak asi bude průšvih, ne?
Veronika.
Re: pobytová taxa, poradí někdo?
08. 08. 2005 07:43
Martino, náš domácí si od nás vždy večer v den příjezdu vezme pasy, že nás jde přihlásit. Jestli to udělá nebo ne, to na 100% nevím, ale myslím, že by si netroufl nás nepřihlásit. Druhý den odpoledne či večer nám pasy vrátí. Potvrzení jsme však nikdy žádný nedostali.
Re: pobytová taxa, poradí někdo?
08. 08. 2005 16:17
martino přestan se s tim trápit. Kdo by to jak kontroloval prosim tebe. Pust to z hlavy.
JirkaV.
Re: pobytová taxa, poradí někdo?
09. 08. 2005 13:11
No to potvrzení o přihlášení prý můžou chtít celníci při odjezdu.Po mně to nikdy nikdo nechtěl ale pro jistotu jsem vždy účet z apartmánů měl.
avatar Re: pobytová taxa, poradí někdo?
09. 08. 2005 18:47
Bože můj jak by mohli celníci něco takového chtít ? Co když jedu až z Černé hory, nebo BIH, nebo jsem přijel trajektem z Itálie, anébó se hned vracím páč se mi tam nelíbilo.Jak by poznali jak dlouho jsem v HR byl ? Jedině kde by vás mohli kontrolovat je asi v místě pobytu. Jinak si to nedovedu představit. I když jak jsem pročítal některé příspěvky tak možné je lecos.
Re: pobytová taxa, poradí někdo?
09. 08. 2005 22:27
život je v podstatě hrozně jednoduchej. Problém je v tom, že si ho některý lidi vytrvale a cílevědomě sami komplikujou.
Pašák
Re: pobytová taxa, poradí někdo?
22. 06. 2006 18:59
Jestli se dobře dívám na nabídku na www.chorvatsko.cz, tak tak chtějí dobytkové z Vítkovice tours 50 Kč pobytovou taxu!angry smiley Tak nevím, respektive vím, že na většině míst platí dospělí 7 kun což je cca 28 Kč. Nebo mají Vítkovice jiné ceny? Ale poplatky jdou obci, takže tyhle prasata odírejí české turisty ještě na vzdušným. Jetsli ne, tak mi to vyvraťte a já se rád omluvím.moody smiley
Re: pobytová taxa, poradí někdo?
22. 06. 2006 19:41
Fakt drzost! Cestovka a dovolí si ještě něco přirazit! Z lásky k bližnímu by to přece měla dělat! :-)
Klára
Re: pobytová taxa, poradí někdo?
23. 06. 2006 16:46
Vše je přesně popsáno nawww.chorvatsko.cz/tema/taxa
........Každý kdo se ubytuje,je povinen platit u.taxu.....Doklad o přihlášení je třeba si ponechat u sebe,až do opuštění Chorvatska....
Je to pravda,můžou to po Vás chtít a pak se hádejte s policií 3 hodiny ,jestli projíždíte nebo ne!!!!!!!!!! Nestojí to za ten risk a pak ztracený čas.
moody smiley
Odpovidam na puvodni prvni dotaz, Pokud jedete ke znamym a je to v turisticke sezone meli by vas vasi domaci prihlasit take jako rodinu anebo jako pratele v tomto pripade se plati minimalni pobytova taxa. Ja jsem povinna prihlasit i vlastni matku! ktera ke me prijede na dovcu. Jinak kontroly Vas jako turisty nikdy neoslovi ani nemaji pravo Vas kontrolovat a uz vubec ne na hranicich tyhle dve veci nemaji nic spolecneho, ale do budoucna kdo vi zakony se muzou zmenit behem roku. Lenka
eVABI
Re: pobytová taxa, poradí někdo?
05. 07. 2006 12:17
lenka ivanac napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Odpovidam na puvodni prvni dotaz, Pokud jedete ke
> znamym a je to v turisticke sezone meli by vas
> vasi domaci prihlasit take jako rodinu anebo jako
> pratele v tomto pripade se plati minimalni
> pobytova taxa. Ja jsem povinna prihlasit i vlastni
> matku! ktera ke me prijede na dovcu. Jinak
> kontroly Vas jako turisty nikdy neoslovi ani
> nemaji pravo Vas kontrolovat a uz vubec ne na
> hranicich tyhle dve veci nemaji nic spolecneho,
> ale do budoucna kdo vi zakony se muzou zmenit
> behem roku. Lenka


???? ZÍRÁM JAK BLÁZEN!!! JSME TAM BYLI LONI, ŽÁDNOU "TAXU" JSME NEPLATILI, ANI MĚ NENAPADLO SE PŘEDEM NA NĚCO TAKOVÉHO ZEPTAT, BYDLENÍ JSME NAŠLI SAMI AŽ NA MÍSTĚ, A OPRAVDU TO PO NÁS PŘI ODJEZDU MŮŽE NĚKDO CHTÍT?????????????????????DÍKY
Re: pobytová taxa, poradí někdo?
30. 07. 2006 23:00
Do 24 hodin od příjezdu platí registrační povinnost. Tzn.že pokud člověk přijede do Chorvatska, je povinen se do 24 hodin registrovat k pobytu. Pokud bydlí u ubytovatele, který je registrován jako komerční ubytovatel, přechází tato povinnost na něj. Logicky vyplývá - pokud budu bydlet u známých "doma" (tj.v bytě, ne v místnosti, která je kategorizována pro turistické ubytování), tuto povinnost mám teoreticky já, ovšem je to jinak - má jí MAJITEL nemovitosti. Při přihlášení je nutno uhradit pobyt.taxu, jejíž výši určuje obec, resp.obec určuje kategorii výše pobyt.taxy, jejíž konkrétní výše určuje stát. Platí ji všichni stejnou. Inspekce teoreticky nemůže vstoupit do bytu, který není kategorizován pro ubytování turistů a kontrolovat registraci osob. To by musela policie na základě šetření, že se někde ubytovává načerno, ne náhodně. Státní Turistické sdružení sice upozorňuje, že na výjezdu mohou kontrolovat potvrzení,ale např.v hotelích se žádná nevydávají. Viděli jste někdy, že by se něco takového kontrolovalo? Jediný problém vidím např.při nějakém trestném činu, ke kterému se člověk náhodou jako oběť nebo neúmyslný viníkm dostane, ale nevěřím, že by se to prověřovalo. Takže klídek smiling smiley
JirkaD
Re: pobytová taxa, poradí někdo?
31. 07. 2006 19:53
Netřeba se omlouvat, je to tak.
Moje zkušenost je jiná, potvrzení o přihlášení dostávám vždy od ubytovatele.Např. hotel Brzet v Omiši, soukromém ubytování v Nemiře a v Privlace. Potvrdu o prijavi borovišta požadovala i policie při normální silniční kontrole, když jsme si vyjeli na výlet během pobytu. Lída
Re: pobytová taxa, poradí někdo?
01. 08. 2006 21:25
Hotel Brzet je asi nějaká výjimka. Kdyby v "běžném" hotelu host požádal o potvrzení, asi by na něj koukali s otevřenou pusou. Taková je realita.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 111
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.