Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

platit v euru nebo kunách?

Autor gyula 
gyula
platit v euru nebo kunách?
26. 07. 2005 21:28
zdravím, jedu poprvé do chorvatska a tak se chci zeptat, zda je lepší si vzit vice eur či kun, zda je lepši či možné platit ubytování v eurech. díky moc.
tiby
Re: platit v euru nebo kunách?
26. 07. 2005 21:35
Ceny ubytovani jsou v euro. Kdyz budes chtit platit v kunach, tak prepoctovy kurz ktery stanovy domaci nemusi byt prave vyhodny. Takze se priklanim k platbe v euro.
Souhlasím ale když si to tu trochu projdeš tak najdeš daleko víc odpovědí na tvůj dotaz.Pa
jen pro dokreslení:

pokud nakoupíš u nás euro za 30Kč - v HR bance je směníš,dostaneš se +/- na 4,15 za Kn - tak to bylo před týdnem,takže počítej sám/a

byl kurs 100Eur - 720-725Kn - bez poplatku,lepší jsem neviděl

koruna na Kn tam vycházela tuším 4,30/1Kn
ikub
Re: platit v euru nebo kunách?
22. 04. 2006 12:30
Platíme ubytování v Eurech-máme to přímo ve smlouvě.Jinak provizi CK v korunách na účet tady-zybtek Euro tam.
PP
Re: platit v euru nebo kunách?
22. 04. 2006 13:12
Za pobyt se téměř výlučně platí v Eurech,pokud bys chtěl platit v Kunách,bylo by se dobré na to zeptat předem.
Převážnou část peněz vozím v Eurech,a následně tam měním na Kuny,vždycky mě to vycházelo o něco líp než kdybych koupil Kuny tady.Ten rozdíl,ale nebyl příliš markantní.
Minimálně pár tisíc vozím přímo v Kunách,abych měl na benzín,mýtné,etc.
Na mýtné je dobré mít drobné Kuny,každý rok aspoň jednou,se mě pokoušeli okrást-vracením Slovinských tolarů místo Kun (bavím se o HR dálnicích),vracením hrsti drobných,kde pár Kun chybělo,etc..Spoléhají na to že je za váma řada aut a nemáte čas počítat.Proto je dobré mít drobné a všechno kontrolovat dvakrát i kdyby byla řada až do Maďarska.Kartu bych jim po svých zkušenostech nesvěřil ani omylem.
Re: platit v euru nebo kunách?
22. 04. 2006 20:51
Benzín a mýtné - zásadně kartou, nevidím v tom žádný problémhot smileyhot smileyhot smiley
PP: Jaké byly ty zkušenosti?confused smiley
PP
Re: platit v euru nebo kunách?
22. 04. 2006 22:41
Zkušenosti jsou ty které popisuju výše.Každoročně aspoň jedenkrát problém.Pro mě jsou zaměstnanci mýtnic zloději a podvodníci,tak jim přece nesvěřím svou kartu,to jim zrovna mohu dát celou peněženku ať si vemou tolik,kolik potřebují...
Na benzince je to něco jiného,tam na kartu celou dobu vidíš.
Re: platit v euru nebo kunách?
22. 04. 2006 23:11
V nasi ubytovaci lokalite plati klienti v CZK cely pobyt.
Samozrejme mytne je lepsi platit v kunach ,kvuli zminovanym komplikacim pri vraceni drobnych.Lepsi kurz z CZK na Kuna je vzdy v Chorvatsku.
Tom
Re: platit v euru nebo kunách?
23. 04. 2006 11:59
to Hulča:
Benzín platím také zásadně kartou. Do té kadibudky, při placení mýtného, bych kartu z ruky nedal...
avatar Re: platit v euru nebo kunách?
24. 04. 2006 18:17
Nikdy žádný problém při placení kartou,kdekoliv a cekoliv.Včetně PHM a dálnic.Mám brýle cool smiley a zkontroluji si co a jak je na účtence.Takže mé zkušenosti 100% bez sebemenších problémů.Při cestě platím většinou dálnice 3x /1xSLO,2xHR/ není co řešit.Takže nevím jaké kdo má zkušenosti.Jeden píše to a druhý zase ono.Prostě zde platí takto v podstatě celá Evropa a soudit něco o zlodějích??? a co u nás???!!!Tady podvodníci nejsou.V podstatě tu kartu vidíte v okénku co s ní dělá a v tom fofru asi moc zlodějny nenadělá.Co se týká placení kempů tak v poslední době moc EUra neberou,aspoň zkušenosti z loňska/Dole,Geleb/museli jsme změnit na Kuny a nebo zaplatit kartou.U soukromníků to lze zaplatit jakkoliv.Jinak Kuny vozím i Eura a Credit kartu od ČS/limitem/,která mi na dluh dovolenou zaplatí a pak to doma zkontroluji.Takže zase jiný názor mám já než kolegové.Kartou jsme platili i BiH a také bez problémů.

MirekŠi
Tom
Re: platit v euru nebo kunách?
24. 04. 2006 19:44
No,nejde ani o brýle a ani oto, že možná vidíš co se děje s kartou v kadibudce. Protože mám jen jeden účet a jedinou kartu, jsem od přírody nedůvěřivej a nedávám kartu na placení tam, kde jí nemám na očích.
Netýká se to jen Chorvatska. Ani u nás jí nedám, pokud si jí třeba chtějí odnést při placení v restauraci. Velice často se stává, že nemají čtečku na baru a musejí si jí vzít do kanceláře.Jednak se vystavuješ nebezpečí, že to projede 2x (sice máš účtenku,ale kdo má potom čas,náladu atd. se tahat po soudech),ale navíc móda čteček karet různých gangů se rozmáhá všude a nikdy nevíš, kdo je na ně napojen.
Takže, pokud máš trvale na účtu pár korun, pak je to v poho.
avatar Re: platit v euru nebo kunách?
24. 04. 2006 20:16
Kartu bych nikdy nedal z ruky tak aby si jí někdo odnesl jinam, například právě v restauraci jak píše Tom. S tím souhlasím. Ale na mýtnicích nějak strach fakt nemám, platím dálnice jedině kartou a zatím naprosto v pohodě. Stejně tak u pumpy naftu a nebo cokoliv někde v obchodě.

** Petr **
x
Re: platit v euru nebo kunách?
24. 04. 2006 20:53
když platím kartou tak, vidím co ¨potom na dokladu co jsem podepsal, já bych se placení kartou nebál
Re: platit v euru nebo kunách?
24. 04. 2006 21:24
Taky nikdy žádnej problém ani v Chorvatsku ani v ČH jenom v Rakousku na A9 v tunelech jsem musel platit hotově nebrali moje karty maestro a visa elektron.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 307
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.