Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Doprava Slovinsko

Autor couddy 
Doprava Slovinsko
19. 02. 2023 17:33
Ahoj ahoj,
prosím adminy o ihned "stopnutí" a nebo posvěcení tématu, které si myslím, že se sem hodí.

Chci se zeptat někoho, kdo má zkušenost s Wurzenpassem v zimě. Jel jsem tam osobákem a moc sněhu nebylo kolem. Ale po shlédnutí a přečtení dalších témat zjišťuji, že řetězy určitě, podle toho volím vůz silničního nebo dodávkového typu.

Ale co mne zajímá, zda je tato cesta sjízdná vždy, když pomineme nějakou sněžnou anomálii.

Druhé info, chci jet do Kranjské Gory a u Jesenice je placený úsek, který se dá právě sjetím z cesty objet. Nicméně jsem hlava děravá, nepamatuji si jak jsem tam jel s kolegou - neřídil jsem a to bude ten problém. Navíc na googlu se mírně nejsem schopný sám se sebou sejít, kde je ta odbočka.

Rád bych se vyhnul placení, nebo jinak, rád bych se nachystal na placení, podle toho, čím pojedu. Přece jen u dodávky je jiná taxa.

Díky moc za info, jestli to tady někdo čtete.
avatar Re: Doprava Slovinsko
20. 02. 2023 09:26
Tak to vezmi podle čísla silnice: z rakouské strany vede přes Wurzenpass B109, odbočka na ni je z B83 na kraji Hartu ze strany od Riegersdorfu.
Na tu B83 sjedeš exitem 363 A2 (Villach-Warmbad), směr Wurzenpaß (SLO) je značený už na výjezdu z dálnice. A ten drž. Až projedeš Hart, za pumpou s šestinohým psem se zařaď vlevo, ale to uvidíš. I tam je odbočka na B109 dobře značená.
Na B83 můžeš sjet i výjezdem 366A2 Arnoldstein, je tam hned na konci nájezdu značený směr Wurzenpaß taky. Ale tudy je to už zajížďka.
Přes průsmyk nesmíš s přívěsem, jinak o uzavírání silnice Rakušani nic nepíšou. Hledej aktive Wintersperren (0 na spolkových B-silnicích, 4 na ostatních).
Pokud jde o řetězy a vůbec povinnou zimní výbavu, najdeš to na na stránce ÖAMTC skoro na konci (Dostávat se tam >> autem).

Na slovinské straně má silnice od Hrušice u Jesenice přes Kranjsku Goru číslo 201, za K.G. u vesnice Podkoren je na kruháku značený směr Beljak/Villach (A) a Korenjsko sedlo. Na dopravní mapě Slovinska si najdi a nazvětšuj Podkoren. Na průsmyku jsou i dvě kamery, takže uvidíš rovnou, jak to tam vypadá.
Re: Doprava Slovinsko
20. 02. 2023 11:38
Ahoj Hille,
jsi borec, na Tebe jsem se těšil. Ano máš pravdu odbočka se psem pamatuji. Vozíky do kopce značka vím. Značka s řetězy tam samozřejmě je, tuším, že i zákaz karavanů v zimním období.

A ano u Jesenice je odbočka Podkoreň,ale do té doby se napojím na dvouproudou silnici, promiň číslo nevím a o té si opravdu po odbočku nejsem jist, zda je placená. Možná jsem se špatně vyjádřil. Znáš mé popisné texty. Chtěl jsem se ujistit. To co píšeš Ty mě utvrzuje v tom, že tam platba nebude, ale na google maps jsou fotky street view a ty mě mírně rozhazují z té jistoty. Díky moc za Tvůj čas.
avatar Re: Doprava Slovinsko
20. 02. 2023 22:13
Tak nějak nerozumím tomu, odkud nebo kam chceš jet: ta dvěstějednička je normální silnice od staré celnice nahoře v průsmyku přes ten kruhák u Podkoreně, obchvatem se vyhne většině Kranjske Gory, placenou dálnici A2 podjede těsně pod mýtnicí Karawankentunelu a teprve pak, na kraji Hrušice, je nájezd na placenou dálnici. Na ten ale nemusíš odbočovat, pojedeš rovně, za kruhákem změní silnice číslo na 452, ta projíždí Jesenicí, tam mineš další nájezd na dálnici, pokračuješ kolem přehrady na kruhák u třetího nájezdu na dálnici (mezi pumpami Petrol a OMV), ale zase na dálnici nemusíš. Pak pokračuje 452 podél dálnice, než ji u nájezdu 4 po mostě přejede na druhou stranu a zase pokračuje podle ní...
Prostě, když dáš pozor, abys neodbočil tam, kde je směr značený bílou na zelené, to bys najel na dálnici, ale budeš se držet směru psaného černou na žlutém podkladu, po žádné placené nepojedeš.

Příklad: tady je doleva JEN zelená značka, tak to je nájezd na dálnici. Nemáš známku, tak tudy ne. Rovně je sice taky jedna zelená, ale taky tam jsou dva cíle psané černou na žluté, tak jeď rovně a, za nájezdem na dálnici do opačného směru (vpravo JEN zelená značka) už přímo žádná zelená není.
Teda, jestli jsem dobře pochopil, co že to vlastně hledáš.
Oni Slovinci mají dost svérázné značení cílů: to, že jedeš po té okresce směrem na Kranj nebo Ljubljanu, se tam tak často neobjevuje, častěji tam jsou jména nejbližších vesnic, ale drž se hlavní a nějaký ten větší cíl se dřív nebo později objeví.
Pokud jde o číslování silnic, je to ještě zajímavější - jedeš pořád po stejné hlavní a ta ti na 40 km třikrát změní číslo.

Ale nezoufej, tahle vymoženost dorazila celkem nedávno už i k nám - na Horkách u Staré Paky předělali křižovatku, teď se točí hlavní na Jilemnici, přitom vlastně odbočuješ ze silnice 16 na silnici 293, která předtím nejméně 70 let byla, jako silnice II.třídy, vedlejší. Šestnáctka na Trutnov stále pokračuje přímo, ale od Trutnova je na šestnáctce retardér a stopka. Šestnáctka vede přímo... A možná už máme i u nás víc podobných případů. ale to jen tak na okraj pro pobavení, teda, pokud tam ze zvyku někdo nevlítl, protože celý život tam měl od Trutnova na Paku přednost. I když to tam změnili někdy před třemi čtyřmi roky, dodnes tam odbočuji od Nové Paky na Jilemnici nebo Vrchlabí ve střehu, nerad bych totiž byl tím, kdo se tam zasmál naposledy.
Re: Doprava Slovinsko
26. 02. 2023 09:32
Ahoj Hille,
to je super, díky. No ano, když jsem se ve slovinsku motal poprvé bylo to přesně jak píšeš. Silnice rovně a čísla různá. smiling smiley Děkuji Ti za radu, ještě se na to mrknu. Je fakt, že naposledy jsem jel přes Jlubel pas (Loibl), ale tam je situace jiná a hlavně nemířil jsem do Kranjké Gory, ale směr makarská což dost měnilo situaci. smiling smiley
Re: Doprava Slovinsko
13. 03. 2023 17:41
Ahoj Hille,
projeto, potvrzuji Tvoje slova. Ve zkratce:
Směr Wurzenpass z Klangenfurt je to opravdu kopec na semafor, řetězy. Karavany zákaz, to jsme si psali. Jakékoli auto kromě sportovních tam je schopno jet na zařazený druhý rychlostní stupeň nahoru. Fakt krpál.
Pak se to zlomí a podobný, ale mírně jší kopec je dolu do K.G.

Jeli jsme na Bled i Bohinj po staré, směr Jesenice a pak další vesnice a mestěčka, asi 6ks smiling smiley Ano dá se to jet po starté. Pořád super asfalt, jen ve zmíněných městech rolety a rolety a nejenom u semaforů. Zdržení celkem žádné. Čím blíže zase k hranicím Triglavského národního parku, tím více cesta zasahovala do stěn i fasád okolních skanzenových domů.

Jinak vše v pohodě.

Děkuji za rady.
Re: Doprava Slovinsko
23. 08. 2023 20:50
Ahoj, moc se to tu nehýbe. Tak zkusím rovnou Hilla. Máte někdo aktuální informaci z tohoto týdne jak vypadá průjezdnost Slovinska v místech kde byly povodně včetně dálnic?
Známí tam byli minulý týden a kolem Ljublaně problém i na dálnicích. Koukám co chvíli na Dars.si a vidím jen uzavírky. Zajímala by mě reállná zkušenost.
avatar Re: Doprava Slovinsko
24. 08. 2023 12:53
Tak teď se obracíš na blbýho.
My jedeme zítra ráno, Slovinsko hodláme projet námi oblíbenou trasou G.Radgona - průmyslová zóna Lenart - Ptuj - Videm na Cvetlin. S nějakým tím pendlovacím semaforem cestou počítám. V oblastech, kde se odklízí škody, bych nerad překážel, neřkuli provokoval.
Re: Doprava Slovinsko
24. 08. 2023 17:08
Hill, couddy:
[www.promet.si] ... zadaj do riadku s lupou napr. Radgona, ukáže to miesto na mape.
Už len zväčši a nemusíš tak prehľadávať celú mapuyawning smiley
Je tam zopár obmedzení. Ale asi nič moc, keď je to iba takto značené (bez zákazu vjazdu).
Vpravo hore je aj možnosť českého jazyka.
Šťastnú cestuthumbs up
smileys with beer

Okolo Ljubljane je toho hodne, treba si to poriadne pozrieť.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil vlado tt (24. 08. 2023 17:13).
Re: Doprava Slovinsko
28. 08. 2023 15:43
Vlado, díky, ale to jsem už makal .) Jazyk jinak nefunguje na zásadní informace.
Jinak Dars.si se liší od faktické situace. Bohužel.
Včera jsem jel přes Tržič a musím říct, že ty povodně tam musely být fakt masakr....
avatar Re: Doprava Slovinsko
28. 08. 2023 19:06
V pátek jsem jel Slovinskem trasu Gornja Radgona - Lenart - Ptuj - Videm - Leskovec a jediný semafor na cestě na Cvetlin měl krátký cyklus, protože chybí půlka šířky silnice zrovna v nepřehledné zatáčce. Jiné omezení tam není.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 95
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.