Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Co sa oplati vidiet v Slovinsku?

Autor bubo236 
Re: Co sa oplati vidiet v Slovinsku?
29. 01. 2026 11:14
Pokud pojedeme z Kranjske Gory do Mojstrany na nádherný vodopád Peričnik můžeme z Mojstrany zajet do údolí Radovna.Ještě před jezírkem Kreda ,které má opravdu zajímavou barvu a dá se u něj v klidu piknikovat prodávají v čísle Radovna 16 domácí sýry a salámy. Syry jak svěží, tak uzené a myslím, že ceny dobré. Sýry nám moc chutnaly a salám jsme neměli. Mají tam i možnost posezení.V letním období měli i zmrzlinu v kelímcích.Tuto trasu často využívají cyklisté jelikož vás přiblíží k Bledu. Cesta nás dovede do vesnice Krnica a to je vstupní místo do Pokljuška soutěska. Soutěska je teda suchá bez vody. Divoká příroda .Část lesní stezky,část kamenité úseky mezi skálami .Galerie ve skalách. Trasa je okružní. Problém je s parkováním. Vidím, že mapy už neukazují malé parkoviště, které je u vstupu do soutězky. Za posledními domy je zákaz vjezdu a tak je třeba zaparkovat někde ve vsi. Od zákazu je cesta úzká, takže asi byly problémy.
Ještě před Mojstranou je vesnice Grozd Maturjek a jeho vodopády. První je dosažitelný lehce, ale za mě je pecka Horní vodopád. Od jedničky je to teda ostrý stoupák jen do kopce a jen do kopce. K samotnému vodopádu se musí kousek u lan ale nic náročného .A pak stojíte ve skalním amfiteátru a vedle vás neuvěřitelnou silou pere vodopád a to je zážitek. Zpátky se můžete občerstvit v Brunarica pri Ingotu cestou okolo pěkné kapličky Finžgarjeva .Tady se musí máknout, ale za mě to stojí za to.Slabší turisté teda skončí u jedničky.
avatar Re: Co sa oplati vidiet v Slovinsku?
30. 01. 2026 06:13
Můžete zkusit i Českou televizi...
30. 01. 2026 07:45
Jano, nezbývá než vzít k ruce mapu a tvůj popis si projet nanečisto. Diky, už se těším, až z toho něco uvidím naživo.
30. 01. 2026 10:59
Ano tak je to i myšleno, že si každý ještě vše prohlédne v mapě. Včera jsem napsala docela dlouhý text a pak ho neuložila a přišla o něj. Tak mě to naštvalo a uvidím kdy budu psát dál.
V květnu nebo i začátkem června, ale to je odvislé od počasí daného roku, je možné vidět pláně porostlé divokými narcisy. Pro milovníky květin je to zážitek. Louky jsou v okolí Golice, Malé Golice, Planina pod Golico a Javornišky Rovt. Vjezd do Planina pod Golico byla vloni o víkendech zpoplatněná na vjezdu a parkování bylo řízené. Některé roky tam zase zajížděla jen doprava zřízená na dobu kvetení. Návštěvnost je veliká tak proto. Pro ty, co se chtějí kochat přírodou, ale nechtějí nebo nemohou z rozličných důvodů stoupat výše, je možné vidět louky plné narcisů v osadě planina pod Golicou za penzionem pri Betel. Mají tam i restauraci a louky plné nádherných narcisů. Než jsem se ale do luk vypravila požádala jsem o svolení možnosti pohybu a focení. Neměli s tím problém. Nádherné scenerie jsou sice na trase z chaty Pod Golicou na Malou Golici a okolí, ale tam zase ještě nebyly prý tak rozkvetené .Ikdyž okolo chaty pod Golicou jsme viděli narcisů méně, výhledy byly pěkné a občerstvení dobré. Řekla bych,že tam chodí celé Slovinsko, kojenci počínaje a důchodci konče.
01. 02. 2026 09:16
Jani, to co si zatím popsala, se dá zvladnout časově jak? Stačí jeden den?
02. 02. 2026 06:05
Časově určit je ošemetné. Jeden den určitě není možné .Ano popisuji místa, které nejsou treky 4 hodiny a více ale. Jsme v horách,parkování omezené lidí mraky. Ještě připomínám a to je skutečnost, že v Triglavském národním parku se nesmí spát v autě ani na parkovišt,i ani nikde jinde .Pouze na místech k tomu určených. Vysoké pokuty.
Je třeba si trochu seskupit co vlastně mám v úmyslu vidět a v jaké oblasti. Pokud budu mít den v okolí Kranjske Gory tak určitě vidět Peričnik a to oba stupně .Pak jezírka Zelenci mezi Podkorenem a Rateče. Jezero Jasná ikdyž je umělé má své kouzlo. No a teď kudy dál? Vršič pass je krásný ale ne v neděli během dne.To je tu plno aut a cyklistů a než člověk přejede těch 50sát serpentýn zabere čas .Pokud budu chtít vidět Soču a její krásy v této části tak musím přes hřeben tady. Pak tedy možná pramen Soče, Mlinarici a Malé Korita u kempu korita. Pak velké Korita před kempem Soča a možná Šumikov vodní gáj v Lepeně. Teroreticky je to možné v jeden den, jenže je třeba se i kochat. Jenže pak musí člověk buď zpátky přes Vršič nebo pokračovat do Bovce a vzít to pře Lago de Predil a Itálii. Protože pokud by chtěl člověk odtud třeba k Bohinskému jezeru musí přes Tolmin a pak je né moc zajímavá a hlavně dlouhá cesta přes hory do Bohinské Bistrice. Ano, dají se tyto hory přejet autovlakem z Mostu na Soči do Bohinjské Bistrice ale zase to také zabere čas vzhledem k jízdnímu řádu. Takže otázka kam pak dál.
02. 02. 2026 11:09
Kdo by z této oblasti nespěchal, může se vydat směrem na Itálii. Jak jsem zmínila výše mezi Podkorenem a rateče je jezírko Zelenci. Je to jeden z pramenů Sávy Bohinky. Místo je to pěkné,parkování u cesty ,trasa krátká, občerstvení na parkovišti. Dále jsou skokanské můstky v Planici -parkování zpoplatněné. Dále Italské jezera Fusíni ,které se dají obejít .Parkování zpoplatněné. Nad horním jezerem krásné pohledy na masív Mangartu. Kdo chce klidno vycházku okolo řeky, tak v Tarvisio je soutěska Orrido dello Slizza.Parkovýní a nástup je jakoby naproti nádraží.Je tam strmější sestup a pak výstup. Nic se neplatilo. Je možné pokračovat z Tarvisia k jezerům Lago de Predil a dále přes hraniční přejezd do Slovinska směr Mangart a Bovec .Do sedla pod Mangartem vede zpoplatněná silnice. Jen je problém, že často bývá kvůli sněhu zavřená až pomalu do června. Za mě je to nádherné místo, spousta horské květeny. Jen počet míst je omezený, takže doporučuji brzo ráno. Cesta úzká a klikatá, Možná i stresující pro řidiče. Pokud budeme pokračovat přes viadukt směr Bovec tak asi na půli cesty mezi mostem a vesnicí Srmec na Predelu byl plácek u silnice kde se dalo nechat auto .Dnes to na mapě nevidím, ale v tom místě je turistický rozcestník. Z plácku sejít kousek dolů a za svodidly začíná stezka k vodopádu Zaročenca. Je to krásný vodopád bez lidí v divoké přírodě. Dnes mapy značí nástup na cestu k vodopádu jinak. Aby bylo více možností k zaparkování .Trasa není dlouhá a vodopád je moc pěkný. Pokud budeme chtít pokračovat směrem Bovec, máme na trase v logu pod Mangartem spoustu vodopádů. Okolo řeky Fratarice se jde lesem/stále stoupáme/ kolem vodopádů až k vodopádu Fratarica. Je vysoký a teoreticky se dá slézt až k němu dolů, ale není to konfortní. Hodně skupin kaňoningu.
Dále cestou kdo nechce jenom vojenské pevnosti, tak pod pevností Kluže se dá sejít do korita Koritnice. Buď parkovat u pevnost a nebo u siilnice pod pevností. Jen se pak člověk musí vrátit okolo řeky, nebo přejít po poměrně frekfentované silnici.
05. 02. 2026 13:51
Už nedočkavě čekám na další pokračování....
S ubytkem je to nějak na pikaču. Koukal jsem na booking, v této časti SLO to zrovna není cenová hitparáda. Asi větší turistický tlak. Spát v autě tam nejde. Tak asi zkusím najít stan a využiji kemp. Jestli to ještě budu umětsmiling smiley
11. 02. 2026 06:10
Slovinsko posledních pár let je velmi žádané a od toho se to odvíjí.
Když mrkneš na ceník kempu Špik, taky nebudeš odvázaný. Ale jsou i Stellplatze, ale nevím jak to funguje, když má člověk jen osobní auto a ne obytňák.
Tak jedeme dál .Není to sice Slovinsko ale přilehlá Itálie .Pojedeme okolo jezer Lago De Predil směr Sella Nevea. Kousek za osadou je nedaleko hlavni cesty vodopád Goriuda. Cesta vede přes zajímavé točité tunely. Obrovský krásný vodopád, kde se dá procházet za vodopádem tak jako u Slovinského Peričniku. Parkovat je možné u silnice nebo zajít do restaurace, občerstvit se pak není problém na jejich parkovišti. Přístup k vodopádu zdarma.
Jako by proti vodopádu vzdušnou čarou je planina Montasio. Když se vrátíme od vodopádu do Sella Nevea odbočka na planinu je přímo v městečku v zatáčče. Dovede nás na velké bezplatné parkoviště .Nenáročné vycházky mohou být k chatě Rifugio Giacomi di Brazza a krásnýmy výhledy a pak třeba Malga Montasio a zde se občerstvit. Myslím, že k Malga se dá i dojet a parkovat až tam. Planina má krásnou alpskou květenu a ty výhledy.
Kdo by ještě chtěl výhledy v Itálii může z Tarvisia pokračovat směrem na poutní místo Monte Santo di Lusari. Atmosféru bych přirovnala k takovému moravskému Hostýnu v Alpách. Lanovka nahoru opravdu luxusní. Procházka nahoře nenáročná, výhledy super. Další den po této lanovce jsme jeli lanovkou na Kanin ve Slovinsku a to jsem myslela, že to ani nedám jaký to byl propastný rozdíl. Bála jsem se .Taky další sezonu už nejela.
11. 02. 2026 09:08
Tak jsem si našel stellplatz ve Slovinsku třeba tady v Krajnske Gore. Osobák s dvěma lidmi na noc 9 éček včetně "vzdušného". Záchody, pitná voda, parádní prostředí.
11. 02. 2026 10:52
Zatím jsem ty stellplatz neřešila. Jsem si myslela, že musíš mít karavan nebo obytné auto. Ono i teď po odvysílání serie o Slovinsku bude další nárust turistů a i ty kempy jsou v sezoně plné a bez rezervace problém.
12. 02. 2026 12:48
Vranko, díky za perfektní popis, zajímavé informace a inspiraci. Triglavský národní park mám v hlavě už velmi dlouho, no zatím jsem to nějak neustále odkládal a roky přitom letí ..... tak nyní dle tvých popisů brouzdám po mapě a pokusím se něco naplánovat...

Pokud jde o ceny ubytování, tak v posledních letech skutečně vylétly do nepříjemných výšin. Namátkou, v roce 2016 jsme spali 2 noci v Selo pri Bledu na takové farmě, na Bookingu je to Farm Holidays Povsin. Byli jsme tam tou dobou jediní hosté, naprostý klídek, absolutně fantastické. Snídaně se nedá ani popsat, vše z místních domácích surovin, za celé dlouhé roky nepamatuji lepší ubytování a o snídani ani nemluvě. Do Bledu jsme to měli 2km pěšky krásnou procházkou, super po všech stránkách. Tehdy jsme platili 60€ za noc i se snídaní. No a nyní je aktuální cena 170€, tedy prakticky trojnásobná. Vím, je to sice už 10 let, ale i tak...
Jinak každoročně při cestě ze Žuljany domu mě vyhovovalo, najít ubytování někde ve Slovinsku, což je vlastně v půli cesty. Loni jsem už nic, co bych byl ochoten zaplatit, nenašel. Před 3 roky jsme měli v krásném místě na okraji Ptuje pokoj pro 2 osoby za 75€, bylo to už tehdy docela drahé ale jinak super. Bohužel, loni už byla cena 110€ a to prostě za jednu noc už nejsem ochoten zaplatit, zařídili jsme si ubytování raději ještě v Chorvatsku.

** Petr **
15. 02. 2026 16:50
Ano ceny jsou tam opravdu vysoké. Z osobních důvodů nemohu odjet na více dní a taky nikdy dopředu nevím ,kdy se to povede a proto jezdíme do kempů. Ale i ty bývají v sezoně našlapané a požadují rezervaci..
Kdo půjde na známý vodopád Kozjak u Kobaridu , může pak ještě vyjet do osady Drežnica a udělat si krátkou procházku k vodopádům Sopot a Krampež . Vodopádky to nejsou až tak bombastické ale pěkné a z Drežnice je pěkný výhled na horu Krn. Vedle jsou také Kosečka Korita. Ty byly v plánu ale nevyšel nám na ně čas,
Jinak u kempu Trnovo ob Soči před Kobaridem ze strany od Bovce je pod mostem a okolí moc pěkná lokalita řeky Soča. Od mostu oběma směry je to moc pěkné. Parkování na pohodu. Instagramově známé místo Otona na řece Soča je kousek pod Trnovo ale u silnice je malý plácek na parkování.
Z vesničky Selce /Málo parkovacích míst./ se dá jít na vodopád Brinta a dva stupně vodopádu Gregoričev. Brinta má lepší průtok po deštích ale Gregoričev je silný stále .Tady je trasa delší a taky asi na dvou místech náročnější, Ke dvojce je strmý sešup a k jedničce je strmý výšlap. Někde je natažené lano ale chodníčky jsou uježděné. Je to spíše pro zdatnější ale zase nic extra nebezpečné.
Velmi známé Tolminská Korita jsou moc pěkné ale moc lidí, placené vše. Kdo by neměl ještě vodopádů dost vedle Tolminu je vesnice Poljubinj a odsud se jde krátkou pohodlnou stezkou k vodopádu Beri. Vodopádek moc pěkný s větší tůňkou. Nezaleknout se, že když tam člověk jede na parkoviště ,tak to vypadá, že jedete někomu do dvora .Ale opravdu se tam pak parkuje a zatím zdarma.
15. 02. 2026 18:52
Koukal jsem i na ceny kempů a také rakety. Přes 50 éček za auto a dvě osoby/noc není nic neobvyklého.
Už se těším, poslední týden v květnu již v práci nahlášen. Teď ještě aby klaplo počasí. Jinak popeláším furt dolů na jih za teplem.
16. 02. 2026 06:06
Jo ,jo a počasí v Julkách je taky kapitola sama pro sebe. Ale tak se dá a i jako jednodenní myslím stihnout Jezersko a Logarsko. Samozřejmě jen jako když člověk fakt nemá času nazbyt. Z Rrakouska přejet přes Železná kapla. Krásná vyhlídka je pak z parkoviště nad sjezdem do Jezerska Okolo Planšarského jezera dozadu až na parkoviště Ravenska Kočna. Mapy nyní ukazují spoplatněný vjezd. Odsud si dát tůru na televizně zmiňovanou Českou koču. Je to krásná trasa a moc se mi tam líbilo. Potom přejet zase zpátky přes Rakouský cíp a Pavličevo sedlo do Slovinska. Cesty úzké a klikaté. Výhledy super .Pak to vzít lesní vyhlídkovou cestu směr Podolševa. Cestou je známá farma Klemenšek a dále restaurace u kaple Sv Ducha. Výhledy na Logarskou dolinu. Klemenšek má na domácí produkty i prodejnu /vytrínu/ i na vyhlídce .No a sjedeme do Olšavy. Dále směr Logarská dolina. Vjezd je spoplatněný. Na konci je parkoviště k známému vodopádu Rinka. Trasa krátká. Rinka je moc pěkný a zajímavý vodopád. No a kdo nebude znavený může to vzít ještě nahoru nad vodopád, ale je to teda stoupák. Toto je kombinace turistiky i autoturistiky a oči dostanou pořádnou výživu.
17. 02. 2026 06:08
No a druhý den třeba ze Solčavy přes Luče do Kamníku. V Luče u kempu Šmica ,u řeky Savinja je něco jako eco skanzen a dá se tak udělat odpočínek u řeky. Pak teda je na poředí Veliká a Malá planina. Místo s krásnými výhledy, plno rostlin a asi i lidí. Ale má to kouzlo. Buď lanovkou z údolí Kamnižské Bistrice nebo za zpoplatněný vjezd zVolovjeku se přiblížit a pak pěškem. Volili jsme tuto variantu a parkovali zhruba pod Malou planinou a na Velkou šli pěšky. Tudíž k lanovkám nemám žádné info jak tu funguje .Jsou dvě za sebou.Možnot jen jednou a dál pěšky.
Pak teda ještě v údolí Kamnišské Bistrice pramen Kamnižské Bistrice, soutěska Predaselj a třeba vodopád Orglice. A pak směr jih .
17. 02. 2026 10:59
Ještě se vrátím do Alp. A to konkrétně na krásné místo, které se opravdu musí líbit každému. Je to planina Zajamniky Nejběžnější trasa je z Rudno Polje. Taky jsem viděla i turistiku z Podjelje ale není to tak časté. Zmíním i skutečnost,, že bylo možné nad planinu dojet, ale úplně bych to nedoporučovala . Z Jereky přes zmiňované Podjelje. Je to úzká lesní cesta s poměrně časově dlouhým dojezdem a nikdy není jasné co tam člověka může překvapit. Možnosti vyhnutí minimální. U odbočky na Jereku je ale místo na odpočínek s dřevěným stolem a posezením a přírodní vodou dle potřeby. Značí mapy.
Pokud se budete pohybovat v oblasti Bohinského jezera je tu ještě nenáročná vyhlídka v Koprivniku a to Vodnikov Razglednik. Pěkný výhled na jezero. Vyjíždka lanovkou na Vogel a dále sedačkou na Orlove glave je skvělá a nabízí i vrcholové pochůzky dle chuti. Myslet na rychlou změnu počasí nahoře. Parkování pod lanovkou zdarma.
17. 02. 2026 16:13
Jani, víš a poradíš, kam na jaře k narcisovým loukám? Třeba i s ubytkem... Nebo kdokoliv jiný, kdo má zkušenost. Díky smiling smiley

Upraveno 1krát. Naposledy upravil Rosmarine (17. 02. 2026 16:13).
17. 02. 2026 18:45
Maruško o narcisech jsem se zmiňovala ve čtvrtém příspěvku na této straně. Ještě pohledám a naskenuji plánek o výskytu narcisů a lokalit. Na Fb jsem četla, že si někdo chválil právě ubytování ve zmiňovaném penzionu Pri Betel v Planině pod Golico. Okolo jsou plné louky narcisů. Pokud budeš sledovat na Fb skupinu Objevuj Slovinsko, tak Renata Bok žijící ve Slovinsku hlásí kdy začínají kvěst.Je to podle počasí daného roku. Níže položené oblasti jako Plavški Rovt, Planina pod Golico a Javorniski Rovt rozkvétají dříve. Na výše položené Malé Golici, odkud jsou nádherné fotky kvetou později a ve velkém množství.. Na Golici a pod Koča na Golici je narcisů poměrně maličko. Ale tyto tůry by asi tvoje kolena moc neocenily. Proto Při Betel si myslím je ideální místo. Toto jsou fotky odtud z loňského11.5.

Upraveno 1krát. Naposledy upravil vranka (17. 02. 2026 18:45).
17. 02. 2026 21:33
Za narcisovými loukami stačí zajet na Jizerku.
18. 02. 2026 01:42
Děkuju, Jani, prostuduju. yawning smiley

No, Jirko, myslím, že je veliký rozdíl mezi narcisy na Jizerce a ve Slovinsku yawning smiley
19. 02. 2026 16:04
Zmiňovaný plánek o narcisech
.

21. 02. 2026 01:27
26. 06. 2026 15:14
Ahojky vracím se z Krku na Šobec kemp. Máte někdo Tyla co kromě Bledu a Vintgar soutěsky neminout? Budeme 4 noci a máme Kola díky moc za nápady, kdo zná.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 66
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 5583 během dne 09. 06. 2025
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.