Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Potraviny do Černé Hory

Autor Zdéňa 
Potraviny do Černé Hory
26. 06. 2008 16:57
Chtěl bych se zeptat zda nemá někdo zkušenosti s tím novým zákazem dovozu potravin do Černé Hory, ať už ve vlaku nebo autem, v sobotu ráno tam jedeme vlakem a nevíme, jak moc dodržovat-či nedodržovat tento zákaz, jde mi o pár drobností, ale stejně by mi štvalo kdyby mi to na hranicích zabavili:-)
nevím, proč si tak lámete hlavu s dovozem potravin do Černé Hory, to není pustý ostrov, tam dostanete všechno co potřebujete a za stejnou cenu jako u nás, tak nevím proč tolik problémů. Dokonce i hotová jídla jsou tam za stejnou cenu jako u nás v restauracích. Zbytečně tam vozíte potraviny, které se vám zkazí a z důvodu, ab y se nevyhodily se sní a pak máte zdravotní problémy. Zbytečně stresujete před dovolenou sháněním a přemýšlením, co by jste si vzali s sebou. Jedete třeba na týdenní dovolenou a zbytečně vytváříte problémy .
Musím souhlasit,naco tam něco vozit. A na hranicích docela prohlížejí,jel jsem 4 krát přes hranice a pokaždé šácovali.
Re: Potraviny do Černé Hory
09. 07. 2009 20:16
No, nemůžu souhlasit. Já tam byl za poslední 4 roky 7x a nikdy mě nikdo nekontroloval. Zelená karta - jediná kontrola.
Re: Potraviny do Černé Hory
19. 07. 2009 13:19
Zelená karta, razítko do pasu, ekonálepka a hajde. Potraviny sú vo VOLI lacnejšie ako u nás a výber je úplne rovnaký.
Kamarat tam kúpil celé stehno pršuta za 50€



Upraveno 1krát. Naposledy upravil rado (19. 07. 2009 13:20).
Re: Potraviny do Černé Hory
27. 07. 2009 19:30
No potkal jsem levnější prodejni než ty jejich Voli,ale je pravda,že potraviny se tam nevyplatí tahat.
avatar Re: Potraviny do Černé Hory
27. 07. 2009 20:17
Luboši a jak je to s vývozem potravin z CG? Jedeme tam na výlet a určitě bychom si chtěli koupit pršut (v roce 2007 byl za poloviční cenu než v HR) a kajmak. Nemyslím, že by CG pohraničníci dělali potíže, ale co Chorvati? Kontrolují kufry aut? Díky za odpověď. smiling smiley
Re: Potraviny do Černé Hory
27. 07. 2009 22:02
Čau. Co se týká kontrol Chorvatů, někdy dost jasně naznačují to, že se jim nelíbí Tvoje návštěva MNE a jako by trochu záviděli. Jednou jsem byl v MNE sám a nikde nebyl problém, pouze po cestě zpět Chorvatský celník čučel i pod sedadla, asi se mu spíše nezdálo, že jedu sám. Snad si myslel, že jsem ženu utopil, nebo že pašuju drogy, Bůh ví. Nebál bych se vézt si domů klidně i celý pršut,nedělá s tím v podstatě nikdo problém. Jak sama píšeš, mohlo by se stát, že Chorvati tě zkontrolují. Fakt, jedenkrát mě zběžně kontrolovali, když jsem byl sám. Jednou jsem také otevíral kufr, samozřejmě Chorvatům ale jinak - znáš to - nema problema..Takže v klidu. Je zajímavé, že vidíš dost často Poláky na čáře s otevřenýma kuframa při větší kontrole. Nás ani ne. Abych to nezakřikl. Ještě jedna zajímavost z MNE, kterou jsem asi nikde ještě nenapsal, pokud se nemýlím, tak v normálním obchodě není možné koupit cigarety. Pokud to čte někdo, kdo to ví lépe, dejte info. eye popping smiley
Re: Potraviny do Černé Hory
28. 07. 2009 11:19
To jar2004: Co je to normální obchod? Běžně cigára kupuji nejen ve Voli nebo Mexu, ale v podstatě ve všech jak kamenných obchodech, tak v těch stáncích u silnic.
Re: Potraviny do Černé Hory
28. 07. 2009 12:44
Normální obchod je normální obchod. A ptám se proto, že jako nekuřák jsem si nikdy nevšiml, zda prodávají cigarety všude, nebo pouze na kolonádě. Ptal jsem se i proto, že jsem někde zaslechl něco v tom smyslu, že snad mají nějaká omezení v prodeji cigaret. Ale nevím jaká. Víš li, řekni nám to.
avatar Re: Potraviny do Černé Hory
28. 07. 2009 15:45
Ani nevíte, jak jsem ráda, že se nás cigarety letos už netýkají - manžel už nekouší 7 měsíců a 1 týden, já jsem celoživotní nekuřák.

Ale pršut - to je jiná, ten můžeme oba dva smiling smiley
Re: Potraviny do Černé Hory
28. 07. 2009 16:26
Taky jsem se vrátil,s těma kontrolama na hranicích je to vopruz.Nás ani tak nešacovali spíš Poláky a Němce jednoho si vychutnávali přede mnou.Přivezli stolek a všechno z auta.Potom se tam prohrabali v taškách.Docela mě ho bylo líto ikdyž to byl... bylo to na HR a MNE.No něco podobnýho se opakovalo i na Bosenský hranici.Mně se neustále na všech hranicích vyptávali jestli nevezu cigarety a alkohol.Vše jsem zapřel,ale kufr jsem musel otevřít.Taky jsem musel zalhat na BiH čáře,že jedu do Sarajeva. Na HR do Dubrovníku. Na MNE do Baru. Cestou zpět jsem volil stejnou taktiku celníci byli vždy potěšeni,že zrovna jedu od nich a moje zásoby taky.
Pršut jsem samo koupil taky sice v igelitu kilo okolo 11eur,ale jak mě domací tvrdil když ho vytáhnu z igelitu nechám chvíli na vzduchu tak prý je stejně dobrý ,taky musí být na dotek tvrdý.
Re: Potraviny do Černé Hory
28. 07. 2009 16:28
Jo pršut ten můžu já i moje manželkagrinning smileyVždycky si ho koupíme do zásoby,že si ho dáme na vánoce ale za pár týdnů zmizí jak pára nad hrncemhot smiley p
Re:
29. 07. 2009 22:45
Potraviny kontrolují, na hranicích jsou velké fronty



Upraveno 1krát. Naposledy upravil 77aa11 (30. 07. 2009 07:30).
avatar Re: Re:
30. 07. 2009 09:00
77aa11 napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Potraviny kontrolují, na hranicích jsou velké
> fronty


Prosím o trochu více informací - kdy jsi tam projížděl atd. Co se může a nemůže z CG vyvážet? Do HR vím, že maso vézt můžeme - a mělo by jim být jedno, odkud ho vezu, nebo ne?
Re: Potraviny do Černé Hory
31. 07. 2009 04:00
To 77aa11: agentura JPP ne? Viz moje příspěvky v jiných vláknech.
Re: Re:
14. 08. 2009 13:46
Byli jsme tam v červenci, celá cesta v poho až na hranice do MNE - čekali jsme více jak hodinu. Do Chorvatska a MNE jezdíme více než 20 let, poprvé se nám dívali do kufru, ptali se co vezeme za jídlo a kam jedeme. Při 40 st. nic příjemného, litovali jsme auta bez klimy. Zpět byla ta samá situace, některá auta byla komplet vyložená, čekali jsme téměř 2 hodiny (cesta z Budvy do Makarské trvala 7 hodin). Po týdnu v Chorvatsku jsme žádné jídlo už neměli, a do Černé HOry stejně nemá význam ho vozit.
Re: Potraviny do Černé Hory
14. 08. 2009 13:47
Mike - nechápu ???
Re: Potraviny do Černé Hory
14. 08. 2009 17:14
Na hranicích mám tu samou zkušenost. Byli jsme v Budvě na výletě, tam i zpátky si nechali vykládat auta ( ne všechny, ale důkladně probírali asi každé 3-4auto) Mají tam cedule, kde je nakreslené přeškrtlé maso, sýr a mlíko.Byli jsme tam letos 3.8.
avatar Re: Potraviny do Černé Hory
14. 08. 2009 21:41
Tak to jsme měli tedy štěstí-překročení hranic 17.7.09 dopoledne a vůbec žádná šťára,jen tradičně zelená karta a pasy.Zpět po týdnu odpoledne to samé. Máme to ale štěstí ??? !!!! V jednom,ale přece jenom s náma vydupali,vzali si 30 éček za známku.Doma jsem se teprve dočetl,že jsme byli přece jen v té 10-ti éčkové kategorii,poněvadž náš bydlík má 3,5 tuny a je pro 6 osob.No chybama se člověk učí.

MirekŠi
avatar Re: Potraviny do Černé Hory
17. 08. 2009 08:41
Tak jsem se podívala i na celní předpisy na stránkách ministerstva zahraničí ČR, ale i tam jsem našla jen to, co se nesmí dovážet - bohužel, tam není napsáno nic o tom,. co se nesmí VYVÁŽET! Víte někdo?

Chtěla bych si VYVÉZT kýtu pršutu, kajmak a sýr.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Rosmarine (17. 08. 2009 16:32).
Re: Potraviny do Černé Hory
18. 08. 2009 12:15
Čauky. Já se domnívám, že by jsi to řešit neměla. Nakonec budeš mít z dovči pouze stres. Normálně to kup a jeď. Pokud problém bude někdo dělat, tak jedině Chorvaté. A i o tom pochybuji. Oni po sezoně již na všechno kašlou. Doufám. čau jar2004
avatar Re: Potraviny do Černé Hory
18. 08. 2009 15:04
Dobrá, dobrá - beru si k srdci Tvoji radu - koupím, schovám a uvidím. thumbs up smiley
Re: Potraviny do Černé Hory
18. 08. 2009 16:28
Ahoj,tak mi to nedalo a ptala jsem se našich přátel v Mlinech,jak je to s vývozem potravin z MN.Protože paní je původem černohorka,neplivou jed hned na každého,kdo o MN pípne,ale dokonce se zeptali přímo na celnici(pár starých kamarádů asi ještě zbylo),takže oficiálně se skutečně nesmí vyvážet maso (ten pršut),mléčné výrobky a tvrdé sýry....No,a předpisy jsou od toho,...všichni víme,...takže jak za starých časů-schovej a jeď,jo a říkali že bacha,neuplácet mladé černohorské celníky pivem ani cigaretama,jsou prý nějak nedůtkliví a o to víc začnou hledat.....
Za 4 hodiny se s modlením, abychom přežili cestu po hopsaštrase do Ruzyně,vydáme odletět...tak ještě uděláme průzkum na místě.Vzpomínejte na nás,abychom půl dovolené nestrávili vleže na lavičkách slavné Ruzyně....
Bude.li v provozu nekterý z noťasů s netem v parku podél moře,ozvu se.
avatar Re: Potraviny do Černé Hory
18. 08. 2009 21:16
Tak, Andulko, až se připojíš - posílám velký dík za rady. thumbs up
Re: Potraviny do Černé Hory
27. 08. 2009 23:55
Tak jsem tady-na fóru a zpět doma z kraje Konavle.Přes komp jsem se ozvat nemohla,domácí mají noťas a ten sbalil na nějakou hudební akci sebou jejich starší syn.Počasí bylo ,jak tady obvykle bývá-vruće,jasno,v noci občas jugo,žádná bura,ale něco se dělo někde uvnitř moře-poslední 3 dny,od 22.8.bylo na tahle místa a tuhle dobu neobvykle studené,ba přímo jak žiletky,předtím mělo svých 26st.
Potlukali jsme se kolem Mlinů,Konavelské stěny,Molunat,až ve vnitrozemí profláknutá hospůdka Konavoski Dvori,vyhlídka Sivi Soko(sokolí oko..)
a samozřejmě Černá Hora,tak pár postřehů nejen pro Rosemary:ve všední dny krom pátku večer a soboty dopol.a neděle večer se čeká na hranicích minimálně,od 5 min.po max.20,záleží na počtu německých a polských (!!)aut-protože tudy vede "ruta"=drogová stezka z Albánie přes jižní Dalmácii do Srbska a dál....Všude vylepené spousty plakátů,co máte udělat,leze -li na vás chřipka prasečí....jinak žádné informace..
Tržnice potravinová je nejlíp zásobená v Kotoru,od ovoce přes salámy a pršut a kulen a SPOOOUSTY úžasných sýrů v kolech tak po 50-80dkg-ovčí čerstvé,ovčí uleželé (nejmíň dobré),kozí bez a s (příchutí...)a kravské ochucené,nejlepší je s bazallkou a s pršutem..cena je okolo 20 eur za kilo-podle váhy bochníku,dostanete ochutnat.Pršut bohužel ne vcelku,ale nakrájený,pro kus kýty či celou bych zajela 25 serpentinami nahoru na Lovčen do Njeguši,kde se v kůlnách suší...
Jinak pro holky nakupovatelkyyawning smileyd Kotoru níž -hlavně v Budvě-sle´vy na oblečení a obuv,značkové prodejny,cenám jsme nevěřili-od 5 do 20 eur-adrenalin pro lovkyně....
pláže přeplněné,všude jinak podražili,oproti loňsku běžné občerstvení kolem 10-15 eur !!!,kafe,voda,zmrzlina 1,5 eura,jak kde
Těžce mě zklamali a naštvali Chorvati-v každé samošce či benzince či kdekoliv se snaží okrást minimálně o 2-3-5kun,bacha,počítejte si kolik mají vrátit,po upozornění se plácnou do hlavy"och sorry",to tady dřív běžné nebylo na rozdíl od severu..
A celé září má být teplo a hezky,koho vás ještě dovča čeká,těšte se .
Re: Potraviny do Černé Hory
29. 08. 2009 11:48
Díky Andulko za pěkný příspěvek z Černé Hory.Nás to čeká 11.září kdy vyrážíme do Budvy tak hltáme každou zprávičku z této překrásné země.
Rád bych se zeptal jestli jste měli nějáké jídlo z Čech nemyslím tuny navařených konzerv .My si vozíme vepřovku a polívky v pytlíku atd.Jinak chodíme na jídlo do restaurací ale přes poledne má vždy malá hlad tak to je v apartmánů za pár minut hotové.Tak nás zajímá jestli na hranicích celníci nelezou do kufrů a nedělají problémy.Díky za odpověď.
avatar Re: Potraviny do Černé Hory
29. 08. 2009 17:04
Díky Andulko, za radu - do Njeguši se chystáme, tak kýta pršutu pojede snad! s námi do Česka. V říjnu budeme mít v rodině svatbu, tak to bude milé zavzpomínání na HR.
Re: Potraviny do Černé Hory
29. 08. 2009 23:21
A kejtičku vyberte Rosmarinko pěknou-fotek máme spoustu,jen nestíháme přetáhnout do kompu,a musím se naučit vkládat...jak visí kýty u stropu.Navrch bych hodila klasicky slaný ručník,šnorchl,plavky,nejlepší je spousta různých časáků,krabiček,plavek,prostě bordel... a hurá Vávro na Plzeň....či pod hory Lužické..Celníci hrabou ,ale mají své typy,my to zatím naštěstí nejsme.
Bacha na peníze-už pochopili kapitalismus v plné síle,zpátky na 50 eurovku za nákup za 38 je 7eur...myslejí že neumíme do 50....V Njeguši zdražili oproti loňsku o 150%...možná zkuste pokoukat a poptat i v Kotoru ,Budva je spešl drahá.Láhev nejlepšího Vranacu stála ještě loni 1,5 eura,letos chtěli 7,5!!! ale je fakt jedno z nejlepších,však ho pijí při prezidentských inauguracích,viz tatíček Klaus...a to jsou ceny soukromníků z hor,ne z trhu,tam jdou nad 10,i 15...
Na svatbu,ach jéje,bych vezla i kanystry na červené ....nějakej neprůhlednej s nápisem "recyklovaná destilka " ... nebo "maslivo ulje"....i když,zas podle počtu hostů by musel téct chladič čůrkem...
Ty kola sýrů stojí taky za hřích.
Hřešili sme .Jenom jeden...odpustitelnej...jako svátost ukrajujem.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 177
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.