Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

černá hora vlakem

Autor emčina 
černá hora vlakem
29. 04. 2008 20:16
Jste tu všichni takový zcestovalý... Byl jste někdo v Černé Hoře vlakem? Jak jsem tak pochopila, zastávka je v Sutomore a v Baru. Dá se po vystoupení z přímého vlaku z Prahy nějak rozumně (s batohy a dvěma malými dětmi) přesunout k nějakému ubytování? Tím myslím, dá se v ČH dobře cestovat bez auta? Jezdí často autobusy, vlaky? Nechceme jen ležet na pláži, ale rádi bychom viděli Kotor, Budvu, Ulcinj, Skadarské jezero, Podgoricu, Nikšič, Ostrog... Máte někdo zkušenosti s místní dopravou? A pak ještě, kde se ubytovat? Bohužel se toho na netu nedá moc najít (když vynechám cestovky), našla jsem tři kontakty v Sutomore a zdá se mi to drahý, o dost dražší než vloni v chorvatsku. Píšete, že na jihu je levněji, ale vzhledem k té dopravě je asi rozumnější zůstat v Sutomore nebo v Baru, ne? Poraďte, díky. Třeba i konkrétně ubytování.
Re: černá hora vlakem
30. 04. 2008 09:29
V podstatě vlakem se dá dobře do Černé Hory přicestovat i odcestovat. Letošní léto by měl snad jezdit dokonce přímý spoj z Prahy až do Baru. Na dráze leží jak Podgorica, tak třeba Virpazar, což je hlavní východisko ke Skadarskému jezeru. Vlak jezdí do těchto oblastí několikrát denně, jízdní řády jsou vyvěšené na nádraží (dá se zjistit i na našich jízdních řádech). Ze zastávek na pobřeží znám pouze Sutomore, malé přímořské město, není problém se z nádraží dostat k nějakému ubytování. Jen pozor na jeden "hotel" v Sutomore, nevím bohužel jak se jmenuje, ale slyšela jsem na něj hodně stížností od lidí, co jsme potkali a nezávisle také na netu. Jinak lze také využít bohaté nabídky místních "sobařů", kteří vás odchytí přímo na nádraží.

Co se týká autobusů, tak spojení při pobřeží je velice hojné, jezdí často linky z Baru přes Sv. Stefan, Budvu až do Kotoru, od rána až do večera, takže myslím, že není třeba ubytování omezovat pouze na Sutomore a Bar.
Na zastávkách bývají jízdní řády. Kotor rozhodně doporučuji navštívit, stačí na to jeden den. Také Stari Bar, jezdí tam busy z Baru, ale dá se dojít i pěšky. Poměrně dobře se dá dostat i do Cetinje, další zajímavé místo, přestupuje se v Budvě. Do Nikšiče jezdí tuším vlak z Podgorice, ale autobusem se tam taky dá určitě dostat, i když cesta trvá asi poněkud déle, protože je to více ve vnitrozemí.

A vnitrozemí je právě kámen úrazu veřejné dopravy, spojů je zde rozhodně méně, někdy chybí úplně. Takže na některá místa, tuším, že právě Ostrog, také Lovčen a další zajímavosti se dá dostat pouze s různými místními cestovkami, které tam podnikají jednodenní výlety. Ceny nejsou zrovna nic moc, i když to je individuální. Takže veřejná doprava ve vnitrozemí byla pro mě v tomto ohledu docela zklamání. I když je možné, že se tam něco změnilo, byla jsem tam vloni.

Jinak je i možnost pronájmu auta na jeden i více dní. Nevím přesně ceny, myslím, že se pohybovaly kolem 50,- EUR za den. Ale pokud aktivně neřídíte, tak to moc nedoporučuji, Černá Hora je opravdu samá hora a ty začínají hned za pobřežím, takže je nutné překonat je šílenými klikatými serpentinami a ještě k tomu dávat pozor na šílené černohorské řidiče smiling smiley No nikoho nechci odrazovat, já bych tam za volant nesedla...
Re: černá hora vlakem
30. 04. 2008 13:50
Děkuju moc za vyčerpávající odpověď, přesně to jsem potřebovala slyšet. Ten Ostrog bychom určitě chtěli navštívit, tak uvidíme, jakým způsobem. Opravdu jezdí přímý lůžkový vlak z Prahy, jezdil i loni. Jede tam jeden den a jednu noc, což je myslím v pohodě. Škoda jen, že jezdí pouze do 20. září. Jelikož nemáme rádi vedra a chceme trochu pocestovat, ne se jen slunit, jedeme až toho 20.9 posledním přímým vlakem a zpátky individuálně s přestupem v Bělehradě a v Budapešti.
Re: černá hora vlakem
05. 05. 2008 10:17
Jasně, cestování ve vedru, vím o čem mluvíš. My jsme tam byli vloni na přelomu července a srpna a bylo stále dost vedro. Ale člověk je tvor přizpůsobivý, takže za chvíli si určitě zvyknete na to, že budete pořád ulepení smiling smiley.
Jinak mám i zkušenosti se zpáteční cestou na vlakové trati Bar-Beograd-Budapest-Praha. Byly to trochu nervy, protože vlak z Baru do Beogradu při cestě nabíral stále větší a větší zpoždění, takže hrozilo, že nestihneme přestup a zůstaneme na noc v Beogradě na nádraží. Naši spolucestující v kupé (Srbové a Černohorci) říkali, že tenhle vlak mívá zpoždění dost často, takže je třeba s tím trochu počítat, aby se nestala nějaká nepříjemnost. My jsme nakonec ten přestup stihli, takže jsme do ČR dorazili podle plánu. Tím ale nechci nějak strašit, to ne...
Re: černá hora vlakem
05. 05. 2008 14:11
nás jen tak něco nevystraší smoking smiley, z beogradu do budapešti jste jeli nočním vlakem? jak je to s rezervací lůžka? nemusí to být několik dní předem? Díky
Honza
Re: černá hora vlakem
05. 05. 2008 17:41
Přesně to co popisuje lindiste se nám loni stalo a neplánovaně jsme spali v Bělehradě. Lístky na lůžka ve vlaku Bělehrad-Budapešť doporučuju kupovat až na místě kvůli velkému rozdílu v ceně, ale zase jsou to nervy navíc, to uznávám. Já koupil všechny lístky a místenky už v Praze v kanceláři ČD, zaplatil jsem za to šílené prachy (snad dvakrát tolik než přímo na nádraží / ve vlaku) a pak jsem jich polovinu musel vracet (reklamovat) a čekat až mi vrátí peníze za ty neprojeté místenky.
Mám pocit, že vlak má trasu Bar-Bělehrad projet asi za 8 hodin, ale my jsme to jeli snad 11,5 h. Noční vlak z Bělehradu jsme neměli šanci stihnout. Trasa toho vlaku vede úžasnýma horama a je tam asi milion krásných údolí a dalších pěkných míst. Nicméně nervy to byly šílené. Pro partu mladých lidí to může tvořit součást romantiky cestování (a já se to tak také snažil brát, ale jenom s částečným úspěchem), ale pro rodinu s malým děckem to nebylo jaksi úplně ono.
Letos pojedeme autem, naštěstí jsme mezitím koupili zánovní přesunovadlo.
Kdyby někoho zajímaly podrobnosti o cestě, tak dejte vědět, ale předesílám, že cestu vlakem budu asi vždy popisovat s jakýmsi negativním nádechem.
avatar Re: černá hora vlakem
05. 05. 2008 19:51
Holky a kluci co chcete letos do Č.H. vlakem má jet letos přímý lehátkový vůz Praha-Bar myslím,že v úterý a v pátek ale zpátky nevím v které dny přesně,tak by to mělo být pohodlnější.V každém ČD Centru by Vám to určitě upřesnily.
Re: černá hora vlakem
05. 05. 2008 21:01
Honzo, mě by zajímaly podrobnosti, všechny detaily, na které si vzpomeneš. Je to tak jak říkáš, bez dětí o nic nejde, ale my máme děti 2 a půl a 1 rok. Jsou to pohodáři, zvyklý cestovat, i vlakem, ale přece jenom malinko váháme. Tluče se to v nás-jet nebo to nechat na pozdějc, až budou starší. Napiš! Díky!
Honza
Re: černá hora vlakem
06. 05. 2008 11:38
Tak já se tedy rozepíšu o loňské anabázi s cestou vlakem do ČH a zpět.
Měli jsme přestupovat v Budapešti a v Bělehradě. Odjezd z Prahy dopoledne, z Pešti do Bělehradu nočním vlakem s lůžkama a potom druhý den přejet Jugošku až k moři. Cesta zpátky podle podobného scénáře.
Lístky jsem se rozhodl koupit v Praze na Hlaváku v kanceláři ČD Travel. Narazil jsem tam na šikovného a dost vstřícného maníka, který mi pomohl vyznat se v té šílené spleti slev a mezinárodních karet (např. v nočním vlaku se finančně vyplatilo vydávat tříletého kluka, který by jinak mohl jet zadarmo, za sedmiletého a koupit mu poloviční jízdenku, měli jsme pak třílůžkové kupé pro sebe... ale to bude pro čtyřčlennou rodinu zase jinak). I přesto, že ten maník byl opravdu šikovný a vstřícný, tak doporučuju si na tuhle akci (nákup jízdenek) vyhradit alespoň hodinu čistého času, raději víc (a mají tam samozřejmě do pěti).
První představu o spolehlivosti vlaků na Balkáně jsem si udělal už při tom nákupu, když mě onen zaměstnanec ČD Travel upozornil, ať počítám s enormně velkým zpožděním na trase Bělehrad-Bar. (Měl pravdu.) Proto jsme se rozhodli, že cestou zpět pojedeme z Baru o jeden vlak dřív, než by odpovídalo jízdnímu řádu (cca v 10 namísto ve 12). Jak naivní jsme byli se ukázalo poté v praxi:
1) Praha-Budapešť - OK, německé EC, čisté, zpoždění asi 20 minut a to nás nerozhodilo
2) Budapešť-Bělehrad - zpoždění na odjezdu asi 50 minut, na příjezdu asi ještě větší, ale taky to moc nevadilo, času na přestup bylo dost; spát se celkem dalo, na hranicích samozřejmě burcují celníci
3) Bělehrad-Bar - první vážný zásek: vlak, který jsme měli najitý v jízdním řádu neexistoval a museli jsme namísto tří hodin čekat asi šest, dost nás to naštvalo, měli jsme u moře domluvený odvoz k penzionu s majitelem; nakonec se v podstatě nic nestalo, jenom jsme namísto v 6 večer přijeli asi o půlnoci (jeli jsme vlakem asi o 3 hodiny později a ten ještě nabral asi 3 hodiny zpoždění), majitele penzionu to nijak nerozhodilo a přijel pro nás na zavolání i v noci, evidentně mu to nepřišlo vůbec divné
4) Bar-Bělehrad - na nádraží šok: onen dřívejší vlak, kterým jsme pro jistotu chtěli jet také neexistuje, v jízdním řádu je prostě přeškrtnutý... díky tomu, že jsme přijeli v noci a neměli jsme sílu si to ověřit a díky tomu, že jsme nebydleli v dosahu Baru, tak jsme to bohužel nevěděli dřív... ale asi by to bylo stejně skoro jedno... Náš plán se začíná rozpadat. V tu chvíli jsem dostal drobnější, asi patnáctiminutový záchvat vzteku. Pak mě to přešlo a pro následujících 48 hodin zavládla věcná apatie. V Baru čekáme asi 2 hodiny a pak jedeme jen tak pro ukrácení času do Podgorice. Je to po cestě, takže nám stejně platí stejný lístek... V Podgorice počkáme na ten vlak, který jede asi v poledne z Baru a podle jízdního řádu by měl v Bělehradě s asi dvouhodinovou rezervnou stihnout náš přípoj. My ale víme, že nestihne... Když asi ve tři odpoledne vyrážíme z Podgorice, je vše jasné. V Bělehradě jsme někdy v noci, vlak do Pešti už je skoro hodinu pryč.
Vsuvka - nocleh: měli jsme štěstí, ve vlaku jsme chytli nějakého slušného průvodčího a ten nás zavedl do nádražáckého hotýlku (no, taková ubytovna) na druhé straně nádraží, za tisíci kolejemi... a tam nám vyjednal nocleh zdarma. Dodnes jsem mu vděčný.
5) Bělehrad-Budapešť - ráno tedy pokračujeme v cestě a nějakým vlakem okolo 8:00 jedeme do Budapešti. Místenky nemáme, samozřejmě to vůbec nevadí, místa je relativně dost. Jsem upřímně rád, že opouštíme Srbsko, nijak mi k srdci nepřirostlo.
6) Budapešť-Praha - v Pešti jsme nějak během odpoledne a rozhodli jsme se, že než abychom čekali dvě hodiny na první rychlík do Prahy a přijeli tam ve 3 ráno, raději počkáme pět hodin, koupíme si lůžka a v Praze budeme nějak okolo 6:00. Plán celkem vyšel, ale nebylo to bez zajímavosti: nejprve jsme vlezli do rumunského lůžkového vagónu a Rumun nám předložil cenu asi 84 euro za kupé. Manželce to nedalo, už v rozjíždějícím se vlaku přelezla do vedlejšího vagónu, anglicky zjistila, že je to vagón ČD (někde po cestě toho vlaku z Rumunska se připojil) a tam jsme dostali podstatně komfortnější kupé za asi 46 euro nebo tak nějak.
Namísto v úterý odpoledne jsme do Prahy přijeli ve středu ráno.

Na závěr pár komentářů:
- budete-li hledat vlaky na www.idos.cz, tak zadejte jako cílovou stanici Podgoricu, Bar to nenajde (pak si můžete rozkliknout trasu vlaku...)
- počítejte s tím, že jsou tam uvedeny i vlaky, které už několik let neexistují, jmenovitě loni to byly R 433 TARA (k moři) a R 432 TARA (od moře), ale jak to bude letos, to zjistit neumím
- v Jugošce je jedno, jestli je vagon kuřácký nebo nekuřácký, hulí se všude
- v Jugošce jsou ve většině dálkových vlaků tzv. povinné místenky, jedná se o malý příplatek (3-5 eur), ale místenka to rozhodně není, žádné místo vám to nezaručuje, nás jelo v kupé pro šest asi jedenáct
- asi nemá cenu rozebírat, jak vypadá záchod ve vlaku, který jede skoro 12 hodin a kde po třech hodinách dojde voda...
- na nádražích jsme se NIKDE nedomluvili anglicky a to ani v okénku s informacemi ani v okénku s mezinárodními jízdenkami, umím i trošku německy, ale nepomohlo nic, jenom ruce-nohy... v Srbsku to tak nevadilo, tam jsme to nějak domotali obecnou slovanštinou, ale v Pešti mne to překvapilo a naštvalo

Teď se tomu všemu směju. Tehdy jsem se nesmál, fakt. Nechci nikoho odradit, ale jinak to popsat neumím.
Re: černá hora vlakem
06. 05. 2008 13:53
Ježiš Honzo, tak to muselo být úplně šílený, my jsme naštěstí dopadli lépe (viz výše), dokonce si dovolim mluvit o štěstí, když tady čtu o jiných zkušenostech. Takže jízdní řády vlaků Bar - Beograd je asi nejlépe zkontrolovat hned po příjezdu na místě. My jsme si naštěstí vyhlédli ten správný, nakonec neměl ani tak velké zpoždění (cca 1 hod.), na našich místech nikdo neseděl, záchody byly celkem ok, ale nepamatuji si, kdy jsem je navštívila během cesty naposledy. Kouřilo se naštěstí jen na chodbičkách, byť nekuřáckých. Ve vlaku bylo celkem čisto, takže když to shrnu, dopadli jsme velice dobře.
S kupováním lůžkových oddílů nemám žádné zkušenosti, vždycky jsme si vystačili v normálním kupé. Jsme zvyklí cestovat nočními autobusy a vlaky jsou proti tomu opravdu komfort. Ještě když jede prázdný vlak a tak je možnost se natáhnout na protější sedačku, ty se daly k sobě přisunout, tak, že vzniklo takové miniaturní lehátko, prostě super! Ale jezdím s přítelem a jsme ještě celkem mladý, takže něco sneseme smiling smiley

Pár obrázků z trati Sutomore - Beograd:
[smg.photobucket.com]
[smg.photobucket.com]
[smg.photobucket.com]
[smg.photobucket.com]
Honza
Re: černá hora vlakem
06. 05. 2008 14:29
lindiste, díky za ty fotky, já cestou neměl sílu fotit, ale příroda je tam fakt nádherná. Ono se to fyzicky vydržet dá, já byl hlavně odrovnaný psychicky, protože jsem se pořád nervoval. Hlavně kvůli dítěti, přitom tomu děcku je to vesměs jedno co se kolem děje, akorát se musí něčím zabavit. Takže synátor to cestování nakonec snášel z nás tří nejlíp, nedělal si s ničím starosti a užíval si cestu vláčkem.
No nic, opakovat to nebudeme, pojedeme autem. Kdybych loni tušil co se na nás chystá, jel bych autem i loni, ale nechtělo se mi trápit tisíce kilometrů starého rezavějícího Escorta. Byla to chyba.
Re: černá hora vlakem
06. 05. 2008 21:58
no pěkný thumbs up
možná zkusíme jet o něco dřív a využít přímého vlaku ČD. Dětem vezmem nočník, tak nám ho v nejhorším půjčí smiling smiley
jo a anglicky se nedomluvíš v mezinárodní pokladně na nádraží třeba ani ve španělsku, byli jsme tam před třemi lety....... hrůza, taky pomohly jen ruce, nohy.
Honza
Re: černá hora vlakem
06. 05. 2008 22:21
Ten přímý vlak by nemusel být špatná volba. Spousta nervů tím odpadne a asi i kvalita / všeobecná čistota bude na lepší úrovni.
Re: černá hora vlakem
07. 05. 2008 10:39
Myslím si to samé. Pokud máte možnost jet už o něco dřív a využít přímý vlak zpátky do Prahy, tak neváhejte. Byla by určitě škoda zkazit si zbytek dovolené stresem.
Re: černá hora vlakem
14. 05. 2008 11:20
Caute vsetci,nemozem sa dopatrat k cene lehatka....Ako to vychadza na osobu?Ak mate niekto skusenost...ako to vyzera s obsadenostou toho vagona?Dakujem za odpoved.
Re: černá hora vlakem
16. 05. 2008 10:58
Škoda duplicitního fóra, ale v tom druhém jsou veškeré podrobnosti.
medvěd
Re: černá hora vlakem
17. 05. 2008 16:07
ano,jsou tam veškeré podrobnosti, ale jen co se týče ceny. Tu si může každý zjistit v ČD centrech, kde i podle počtu lidí doporučí vhodnou slevu. A v tom vláknu, co jsi založil, se na nic neptáš...
avatar Re: černá hora vlakem
17. 05. 2008 16:15
To brtníku,ale to vlákno je a třeba ty jsi se v něm mohl na něco zeptat a nemuselo se zakládat nové - nemyslíš?
medvěd
Re: černá hora vlakem
17. 05. 2008 18:11
být tebou, moc se neozývám. na tomto vláknu jsi po týdnu diskuze mezi třemi lidmi o tom, zda jet přímým vlakem, či individ. s přestupy napsal, že letos snad pojede přímý vlak z Prahy do Baru.... a když se podíváš na svoje příspěvky za dnešní den, tak stále jen někoho peskuješ, to asi není moc přínosné do žádné diskuze. Takže klídek, jo? kdo chce, tak si informace najde.
avatar Re: černá hora vlakem
18. 05. 2008 22:16
Tak,aby si medvěd nemyslel,že pořád jen někoho peskuji,jedna informace pro ty kteří chtějí jet 12.7.přímým lehátkovým vozem do Černé Hory.Všechny lehátka jsou na tento den vyprodána,alespoň to dnes odpoledne tvrdila paní v ČD Centru.
Re: černá hora vlakem
19. 05. 2008 15:20
Anonymní návštěvník napsal(a):
-------------------------------------------------------
> ano,jsou tam veškeré podrobnosti, ale jen co se
> týče ceny. Tu si může každý zjistit v ČD centrech,
> kde i podle počtu lidí doporučí vhodnou slevu. A v
> tom vláknu, co jsi založil, se na nic neptáš...


Neptám se, protože do ČH letos nejedu ani autem ani vlakem. Když už se ke mě první info o vlaku loni na podzim dostalo, chtěl jsem ho předat dál. Myslím, že je to tady běžné. Stejně tak, když jsem dostal další, hodil jsem ho obratem na sklo. Kdo se tam chystá, už se drah může ptát konkrétně nebo si alespoň udělat představu, zda ho vlaková nabídka vůbec oslovila.


PS: z principu nemám rád duplicitní fóra a vždy začínám příkazem "Hledat"
Re: černá hora vlakem
20. 05. 2008 07:14
Ahoj, to byla moje chyba. Měla jsem se pořádně kouknout, jaká vlákna už tu jsou. Omlouvám se, přiznávám, že je pro mě rychlejší založit si svoje forum a sledovat ho. Mám dvě maličký trošku živější děti, tak dělám všechno ve shonu. Je pravda, že se to pak stává míň přehledný. Tak se nezlobte a děkuju moc za příspěvky.
Re: černá hora vlakem
21. 05. 2008 09:52
emčina napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Ahoj, to byla moje chyba. Měla jsem se pořádně kouknout, jaká vlákna už tu jsou. Omlouvám se,
> přiznávám, že je pro mě rychlejší založit si svoje forum a sledovat ho. Mám dvě maličký trošku
> živější děti, tak dělám všechno ve shonu. Je pravda, že se to pak stává míň přehledný. Tak se
> nezlobte a děkuju moc za příspěvky.


Myslím, že vůbec o nic nejde A o těch živějších dětech mi něco povídej ... spinning smiley sticking its tongue out
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 109
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.