Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Vítejte v Černé Hoře

Autor jar2004 
avatar Re: Vítejte v Černé Hoře
06. 07. 2014 21:05
Karle,smůla je,že stále někoho potkáváš a musíš zastavit aby jste si mohli vyhnout.Problém je v tom,že zastavuješ ty,poněvadž celou cestu od Sarajeva na Soča jedeš nad roklí a nezastavit,by asi skončilo auto někde dole.Pokud jsem registroval,tak ty místa na vyhnutí byli vždy na mé straně,tedy vpravo.Ale neboj,zvládneš to i ty.Jinak abys byl v obraze,ta cesta v BiH není až tak úchvatná jak na Jajce,spíše nic než moc. Ale jakmile přejedeš přes most do MNE,tak se nebudeš stačit divit,něco tak úchvatného jako cesta kolem Pivsko jezero jsem ještě nezažil.Takový počet tesaných tunelů jsem nikdy v životě neprojel.Ten kousek špatné cesty v BiH za to fakt stojí.

MirekŠi
avatar
mdr
Re: Vítejte v Černé Hoře
06. 07. 2014 22:38
My jsme to projeli loni 3. září, nezdálo se mi to nějak nebezpečné. Ten rozestavěný most mi připadal, že tam je v takovémto stavu už hodně dlouho.

Pŕed Plužine jsme odbočili doleva na Durmitor [goo.gl] a to byla teprv jízda, hlavně ty vracečky, které jsou vytesány v tunelech. Takže to jedeš do kopce v prudkém slunci, vjedeš do neosvětleného tunelu a v něm zatáčka o 180 stupňů. Paráda.
Re: Vítejte v Černé Hoře
07. 07. 2014 08:39
Jen trocha nostalgie,ta přeci nikoho nezabije.Popisovanou trasu,Sarajevo,Foča,Nikšič,Grahovo,Risan jsem jel v roce 1990.Střechu nad hlavou
a posun vpřed,zajišťovala Š 100 s náporovým chladičem.Žádné nové mosty,žádná Podgorica,ale Tivat,žádný spěch,putování ze Zenice do Tivatu trvalo do pozdních večerních hodin.Hraniční odbavení-no přeci jen jedno.Noc před tím v 1 hodinu mezi HU a SFRJ ,Údvar.Češi,nema probléma a
mávnutí rukou.Žádná navigace,jen hrubá mapa-mám je doposud-a trochu zpracovaný itenirář.Po celou dobu bylo ve vzduchu cítit napětí,domorodí
věděli proč.My v té době ještě ne.Takže letos Octávka,zastávka v Sarajevu,vybavování si zapomenutého a vzpomínky.Jak ten čas letí vážení.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Vašek (09. 07. 2014 13:28).
avatar Re: Vítejte v Černé Hoře
07. 07. 2014 10:24
Nechci ti rušit nostalgii ,ale myslel jsi Titograd? Taky jsme tam byli a to 1983. Krásná nostalgie když jsem loni projížděl ty trasy a hledal původní kemp u Herceg Novi který tam už není. Jo přes 30let je dlouhá doba.
Re: Vítejte v Černé Hoře
07. 07. 2014 13:19
Ano, včetně Titogradu,ale jen tak připomínka,co bylo,jak to bylo,máš pravdu 30 let je dlouhá doba,čas se nedá zastavit,kola dějin se točí
a my s ním.A je to tak dobře,neboť jen ze vzpomínek žít nelze.Nové zážitky,kdy okolní scenerie po cestě i mimo ní,mlčky nebo slova podivu,lze.
Kdo byl,ví své.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Vašek (23. 07. 2014 22:00).
Re: Vítejte v Černé Hoře
22. 07. 2014 10:43
Tak jsem projel tu trasu od Sarajeva na Foču, kolem Pivského jezera dál přes Nikšič, pak směrem na Trebinje a sjezd do Boky kotorské.
Jsem rád, že jsem to projel, ty tunely, Pivsko jezero, prostě nádhera.Ale cesta nebyla vůbec snadná. Před Fočí objížďka snad víc než 30 km, z toho 14 km po šotolině!! Těch 14 kilometrů jsem jel snad 2 hodiny, jak jsem se bál o spodek auta. Něco takového jsem ještě nezažil, navíc přes les a potmě. Navíc špatně značené, ještě, že se "chytla" navigace.
Tím pádem jsem se podstatně zpozdil a nestihl jsem přijet do 23 hodin k motelu Bavaria u Foči, kde mají právě do těch 23 hodin otevřeno. Dorazil jsem tam až těsně před půlnocí, naštěstí majitelka byla ještě vzhůru a nás ještě ubytovala.Tímto děkuji Petrovi 70 za tip na ubytování.
Druhý den ráno jsme vyrazili k MNE hranicím. Cesta nebyla až tak špatná, čehož jsem se nejvíc obával - kraje úzké cesty byly již opravované.Sem tam nějaká ovce nebo kráva na cestě - pravý Balkán.
Pak přejezd hraničního mostu se shnilými pražci a pak zážitek do konce života -jezero a skály.
Měl jsem ale i kliku - za jednou zatáčkou velký kámen na cestě, stačil jsem se mu vyhnout kolem, ale on byl vysoký a narazil do spodku auta.
V tu chvíli jsem si myslel, že jsem dojezdil, jaká to byla rána - dokonce lahvička z Ambi-purem v kabině upadla na zem.Měl jsem obavu, že mě ten šutr zničil olejovou vanu na motoře. Naštěstí se nic nestalo - dokonce i bakelitový kryt pod motorem je vcelku. To bylo obrovské štěstí, nevím, co bych v té pustině dělal s nepojízdným autem.
avatar Re: Vítejte v Černé Hoře
22. 07. 2014 12:47
Zdravím Karle,tak jsi to projel také.Asi jednou stačilo ?? nebo si to zopákneš ?? Nebýt těch BiH ignorantů tu cestu trochu poopravit,tak by to člověk jezdil raději než kolem celého pobřeží.Je to mnohem kratší.Nás nepřekvapil kámen,ale zapíchnutý hořící kmen do asfaltu.Nad námi totiž to celé tenkrát hořelo a oheň ani nehasili,jen stříkali břehy kolem cesty,aby nechytil asfalt. Nikdo se ani neobtěžoval tam dát nějakou výstrahu.Jet v noci tak to by asi byla horší podkávačka. Hlavně,že se to projelo bez ztráty kytičky.

MirekŠi
Re: Vítejte v Černé Hoře
22. 07. 2014 13:15
Mirku, nevím, zda si to zopáknu. Po té šotolině 14 km, to již nikdy.Ale do té doby ta objížďka už nebude, ale zase může být jiná... Jinak jsme jeli místama, kde se přehnala před pár měsíci povodeň.( v Bosně). V jednom místě dělali silnici - stály tam kolony. Toho využil místní cikán, kdy chodil kolem čekajících aut s lahvičkou vody - nastříkal ji na čelní sklo, otřel je špinavou hadrou a chtěl zaplatit. Ale s tím na Balkáně se musí počítat...
Všechno mě vynahradila krásná krajina.
Jinak nám v MNE dost podražili, aby pivo v hospodě stálo 2,8 EUR ( Nikšičko), tak to nepamatuji. Takové ceny mají v Budvě nebo sv. Štefanu, je fakt, že dál na jih jsou ty ceny již mírnější. Byl jsem i v Ulcinu, ale zase ti žebrající cikáni mě štvali. My byli ubytovaní kousek od magistrály ve sv. Štefanu. Hned vedle byl sjezd ke kempu CRVENA GLAVICA. Co by Tě mohlo zajímat, tak když projdeš tím kempem, tak tam dokončují 2 nové pláže i s občerstvením a lehátky. Je to tam krásné, ale myslím, že budou vybírat i vstupné. Ta pláž těsně pod kempem s barem již není dostupná - sesul se k ní svah.
avatar Re: Vítejte v Černé Hoře
22. 07. 2014 14:18
Karel M. - za prvé nemáš vůbec zač a jsem rád ,že jsi tip využil a doufám byl spokojen. Jinak mě tvůj popis cesty připomíná to co jsme zažili i my. Tady máš důkaz ,že to bylo podobné - video: [www.youtube.com]
Rána jako blázen naštěstí bez následků a i doma kontrola a nic jsem nenašel. Jak píšeš i plasty pod autem přežily.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil petr70 (22. 07. 2014 14:20).
Re: Vítejte v Černé Hoře
22. 07. 2014 15:49
Petře, vidím, že jsi prožil něco podobného jako já. Asi ty kameny byly ploché, jinak by byly škody nedozírné.
Přiznám se, že v první chvíli po nárazu jsem byl úplně mimo, podíval se za auto, zda "nečúrá" a pak jsem vystoupil a podíval se pod auto. A dalších ještě 100 km sledoval, zda se nerozsvítí kontrolka mazání.
K motorestu jsem dojel před půlnocí, paní nás sledovala z balkonu a ubytovala. Bylo nám jedno, jak vypadá ubytko, mělo jedno manželské dvoulůžko a jednu patrovou postel. Potřebovali jsme si trochu odpočinout. Stálo nás to 40 Eur.Díky za to.
avatar Re: Vítejte v Černé Hoře
22. 07. 2014 17:00
Jste měli štěstí, jet já, tak to proražená vana jistí smoking smiley
V případě této trasy si píšu: "Nahradit plastový kryt kovovým z paketu pro špatné cesty, ze stejného paketu osadit i prvky pro zvýšení podvozku, preventivně vzít náhradní vanu, silikon a kanystr oleje grinning smiley
avatar Re: Vítejte v Černé Hoře
22. 07. 2014 18:24
Díky za zprávy.Mě až tak nezajímá ten kemp ve sv. Štefanu,jsou tam na pobřeží příjemnější místa.Jinak ta poznámka o opačka té cesty byla taková ironie.Myslím,že jednou stačilo.Pokd by člověk chtěl vidět tu část Pivsko jezero tak zajisté s té druhé strany.Ta nová cesta s Boky je skoro jak dálnice až do Žabljaku.To se švihalo jinak. Na to jezero dělají MNE dokonce i výlety. My jsme chtěli vidět aspoň jednou i hory,Taru a mauzoleum a to zatím na čas stačí.Teď pokukujeme o kousek dál na jih,otvírá se Albánii,kde to zatím je pro turisty ráj.

MirekŠi
avatar Re: Vítejte v Černé Hoře
22. 07. 2014 19:44
Mirku máš pravdu Albanie je o něčem jiném. Letos jsme byli v Durres a v Sarande. Sarande lepší aspoň pro mne nemusím písek a dlouho cestu s pozvolným cca 300m vstupem do moře. Navíc Sarande blízko Řecka a i na kuchyni je to znát.
Re: Vítejte v Černé Hoře
22. 07. 2014 21:24
Takže Albánie nová výzva? Jsem pro každou "srandu"
avatar Re: Vítejte v Černé Hoře
22. 07. 2014 22:06
Samo,je to výzva ! I to počasíčko je tam lepší a pak jen skok a jsme v Řecku.Zas je o čem rok přemýšlet,pánové grinning smiley Zastávkou v oblíbené Ulcinje a pěknou novou cestou pokračování do Albánie.

MirekŠi
Re: Vítejte v Černé Hoře
23. 07. 2014 08:30
Kamarádi ,lze vyjádřit jen slova díky za uvedené postřehy,zvláště od Karla M.,neb právě po této trase se budu pohybovat za 16 dní.Musím jen doufat a věřit,že na šutr a jiné dokážu včas reagovat.Vím co je proražená vana motoru nebo plášť převodovky,ale to už je z jiného soudku a sem nepatří.Asi budu muset oprášit staré založené anály a zvážit úpravu trasy do Foče.
Re: Vítejte v Černé Hoře
23. 07. 2014 09:46
Vašku, v tom případě Ti doporučuji nepoužít ze Sarajeva cestu E 762, ale E 761, protože bys musel asi jet jako já těch 14 kilometrů po šotolině na objížďce . Jinak ten kámen na vozovce jsem podcenil, zvlášť jeho výšku. Myslím, kdybych se trochu víc snažil, tak jsem se mu zcela vyhnul. Chybama se člověk učí celý život. Na této trase to chce udržet maximální koncentraci při řízení. Určitě to zvládneš a pak dáš vědět.
Re: Vítejte v Černé Hoře
23. 07. 2014 15:15
Karle díky za info a radu,už se to rýsuje,že to vezmu ze Sarajeva východněji přes kopečky na Goražde a pak dolů podle Driny.Možná,že mi svitne v lebeni a oživím si místa dávno minulá a když ne,tak pomůže mapa nebo navigace,ale ta ženská v ní je strašně užvaněná a mnohdy kecá.Ale ve své
podstatě proti ženám nic nemám.Ani nemůžu,přeci nepojedu tam dolů sám.
avatar
mdr
Re: Vítejte v Černé Hoře
23. 07. 2014 15:59
My jsme jeli loni 3. září ze Sarajeva do Foče po E762 (M18) a bez problémů, takže ta 14 km objížďka je asi letošní záležitost. Pak ten kousek na hranice s MNE jsme přežili docela dobře, s osobním autem to není velký problém, s obytňákem to je jistě horší. Hraniční most se mi také nezdál být nějak nebezpečný a za ním v MNE je už normální silnice. Na žádný kámen jsme nenajeli, asi jsme měli štěstí. A před mostem přes Pivsko jezero u Plužine jsme do vzali doleva do kopce serpentinami směr Žabljak (Durmitor) - velmi zajímavá silnička, která vystoupá až do sedla ve výšce 1907 m.n.m. Vzrušující je hlavně stoupání od Pivsko jezera - zatáčky-vracečky jsou vysekány v tunelech ve skále, takže vjedeš do tmy, kde se musíš otočit téměr o 180 stupňů a zase vyjedeš na světlo. Opravdu super zážitek.
Re: Vítejte v Černé Hoře
23. 07. 2014 18:39
Pánové, jsme asi jinak založeni, když to jiným vyprávím, tak ani nechápou.Po pravdě řečeno, jsem jinak klidný člověk, který chce mít své "jisté", ale v tomto směru jsem asi trochu "jiný".Je to ale hlavně tím, že cesta je součást dovolené a je minimálně na roveň válení se u moře- na oplátku nechápu lidi, které C.K. vyklopí u moře a oni jsou bez pohybu třeba týden na stejném místě.
Re: Vítejte v Černé Hoře
23. 07. 2014 22:17
Karle mluvím jen za sebe,abych nebyl osočován.thumbs upsmiling smiley Ti kteří o mě něco ví,vědí proč a co mě k tomu vede.
avatar Re: Vítejte v Černé Hoře
24. 07. 2014 17:06
Zdravím,jaká je ta cesta Sarajevo do MNE E761,myslím tím kvalita a pd. a jestli se někdo pochlubí jak nejlépe jet-trasou,tak uvítám jakékoliv info.Tu E762 již nechci projíždět,pro obytné auto ta část BiH fakt není.

Jink pro mdr,tak to odbočku na Žabljak-Durmitor jsem jel,nezkutečný stoupák,musel jsem někdy zařadit i stupeň "1" abych ten obytňák dostal nahoru.Myslím,že v tom druhém tunelu jsem zajel kousek rovně,místo tou spátečkou do leva.Ale výhled je fantastický.

MirekŠi
Re: Vítejte v Černé Hoře
01. 08. 2014 07:31
Caute,ako sa zmenili ceny voci minulemu roku?Zaujima ma Ulcinj.Dakujem.
Re: Vítejte v Černé Hoře
01. 08. 2014 23:42
Neřekl bych,že by se nějak zdražovalo,burek za 1E,zmrzlina 0,50E,benzin a nafta nevím(LPG za stejnou cenu),možná ceny v restauracích +1E,ale to jen za jídla na objednávku,guláš a pod. je stále za 2,50 - 3 E,pivo také stejně.

Karel
Re: Vítejte v Černé Hoře
02. 08. 2014 11:26
KarelS: čo je to to pivo stále rovnako ? 1,- EUR ?
Re: Vítejte v Černé Hoře
03. 08. 2014 06:40
Za 1,-E je v restauracích v "akci" k jídlu,jinak 1,5 - 2,- E / 0,5l,tedy v nábřežních restauracích,případně na pláži.

Karel
Re: Vítejte v Černé Hoře
03. 08. 2014 12:06
Minuly rok bezne v krcme pivo za 1e...a pocul som...ze zdrazelo na 2e
Re: Vítejte v Černé Hoře
04. 08. 2014 07:51
wtak : prosím,v které krčmě (kde),nejlevněji pamatuji 0,5l za 1,20E asi před 5 lety?

Karel
Re: Vítejte v Černé Hoře
04. 08. 2014 08:12
Budva, Štefan - pivo Nikšičko 0,5 l točené - 2,8 Euro
avatar
mdr
Re: Vítejte v Černé Hoře
05. 08. 2014 10:37
Tak to je síla, my jsme si loni dávali točené Nikšičko v restauraci Maestral na pláži v Ada Bojana za 2,50 a to jsme si říkali, jaký to máme luxus. Plechovkové v samoobsluze bylo kolem 1 €.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 49
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.