Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Vodopády Kravica

Autor roma 
Vodopády Kravica
30. 05. 2006 10:16
Chci se zeptat, jestli neví někdo kde jsou, jak se tam dostaneme. Letos jedeme na Klek, pokud to není daleko chtěli bychom se tam podívat. Popř. můžete dát odkaz na nějaké stránky. díky za info
Roma
avatar Re: Vodopády Kravica
30. 05. 2006 10:36
avatar Re: Vodopády Kravica
30. 05. 2006 16:18
Vodopády Kravice jsou na říčce Trebižatu v Bosně nedaleko městečka Ljubuški.
[www.chorvatsko.cz].

Michal
Re: Vodopády Kravica
01. 06. 2006 00:14
k vodopádům se jede z Chorvatska do BIH přes HP Velki Prolog, za hranicemi v 1. vesnici Ljubuški na konci vpravo po asfaltce a pak z kopce dolů. Nahoře je parkoviště ( já v r. 2003 parkoval dole, tenkrát to šlo).
romasv
Re: Vodopády Kravica
01. 06. 2006 11:15
avatar Re: Vodopády Kravica
01. 06. 2006 14:47
Ještě malá poznámka. Množství vody v Trebižatu je hodně závislé na srážkách. V době, kdy jsme tam byli my, netekla z vodopádu prakticky žádná voda. Až díky tomu, že přes noc vydatně pršelo, se druhý den začaly objevovat potůčky vody padající dolů. Efektní fotografie vodopádů jsou většinou pořizovány na jaře. Tím ale nechci tvrdit, že zde není možné v létě vidět pěkné vodopády.

Michal
Líba2
Re: Vodopády Kravica
20. 06. 2006 13:50
A nevíte někdo, jestli je poblíž nějaký kemp? Díky, L
Re: Vodopády Kravica
27. 06. 2006 09:47
Na vodopády Kravice jezdím již od roku 1994, je to překrásný místo, je tu skvělý koupání. Jezdím vždy z Medžugorje (10 km), kde jsme ubytovaní (kombinovaná cesta poutně-poznávací-koupací, k moři do Gradacu je to 40 km). Dříve jsem jezdil počátkem srpna, vody bývalo méně, ale vždy dostatek, pod vodopády se dalo postavit a nechat se masírovat proudy padající vody. Vloni jsme byli ve druhé polovině července, vody bylo více, lidí stejně jako v srpnu. Letos jsme byli už v druhé polovině června, vody bylo rozhodně nejvíce, lidí nejméně, voda ale už byla na koupání v pohodě, občas se zdála jako kafe. Bohužel tam doteď letos nebyl postavena lávka, která spojuje oba břehy pod vodopádem a umožňuje přístup na pláž na druhém břehu a ke zdejšímu občerstvení. Jinak takové mini-restaurace tu jsou celkem tři, nejlepší je dát si tu nefalšované trebižatské kapučíno, které jinde na světě nemají: vodu odebírají gumovými hadicemi přímo z bočních ramen vodopádů, takže se napijete Trebižatu, i když se netopíte. Co se týká topení, může být dost nebezpečné skákání z velkého kamene pod vodopády do hlavní tůně pod kamenem. Dříve jsem tu každoročně skákal, výška je kolem 6-7 metrů, když vylezete nahoru, je pod vámi super díra, přes okraj propasti se sklání tráva, tak ani nevíte, kde končí kámen a začíná díra. Let super dlouhý, dopad je třeba směřovat do nejhlubšího místa. Tenkrát jsem byl šílenec, teď mám třicítku na krku a rodinu, tak jsem tam radši ani nelezl. Navíc tenkrát tam skákalo i plno mladých Chorvatů - místních, v posledních letech jsem neviděl skákat vůbec nikoho, rozhodně to nikomu nedoporučuji, i když to může stát zato. Lepší je doplavat (třeba na nafukovačce) pod vodopády, nechat se otřískat deštěm kapek, které víří vzduchem nebo odnášet proudem od nejsilnějších vodopádů, bacha na uklouznutí na kamenech, taky tu jsou ve vodě občas hadi, tak komu to vadí... Nejúžasnější je kontrast rozpáleného kamenitého vyprahlého údolí s nízkými trnitými keři a bujné poříční subtropické vegetace spolu s příjemně chladivou vodou, prostě to pravé pro horké jižní dny. Tak krásné koupání na Kravici !!!
Re: Vodopády Kravica
14. 08. 2006 07:51
Určitě se vyplatí přijet brzo ráno, než přijedou organizované autobusy z Chorvatska (hlavně češi, slováci a poláci = známá trojka, bufety měly utrum). My jsme tam byli před devátou (btw. vyjeli jsme z ostrova Pašmanu - trajekt + cca 250 km (po dálnici do Dugopolje a dál směrem na Dubrovník (na rondlu fakt na Dubrovník, nejezděte přes Bisko a Šestanovac, je to hnusná úzká cesta) přes hory, v Cista Provo směrem na Imotski, pak na Vinjani Donji (přechod do BiH) a Ljubuški, po pár km odbočka doprava přes asi 4 polorozebrané retardéry k vodopádům) ráno a už když jsme projížděli kolem horního parkoviště tak vystupovali turisti ve výše uvedeném složení ze tří autobusů.

Parkovali jsme dole, vede tam taková dobře sjízdná štěrkově/asfaltová (napůl, třeba už to bude příští rok celé asfalt) cesta, zaparkuje tam odhadem 10 aut, možná i víc. Z dolního parkoviště na pláž je to tak 2 minuty, z horního odhadem 15-20. Nic se neplatí (08/2006), možná na horním parkovišti. Tak jsme rychle udělali pár fotek než se dav dobelhal dolů a šli se koupat. "Autobusy" dorazily za 10 minut a pak už tam bylo sto lidí a už to nebylo ono. Pokud bych jel z Makarské (cestu popsal St.Josef, vodopády samotné johnny tak se nebudu opakovat), Ploče nebo z nějakého bližšího místa (než je ostrov Pašman), snažil bych se být pod vodopády třeba už v sedm (budíka na mobilu snad máte) a užít si dvě hodiny klidu v masovým turismem nezkažené přírodě.

Nás davy turistů odradily natolik, že jsme si sbalili svých pět švestek a jeli dál do Mostaru. Tam jsme natrefili na vykuka na parkovišti, který měl na ceduli napsané 2KM (pro neznale Konvertibilní marka, místní měna kurzově shodná s německou markou blahé paměti) a chtěl po nás (žádné marky jsme neměli) 20 kun. Stačilo neustoupit a nakonec jsme parkovali zadarmo. Ve městě je levněji než na pobřeží, třeba zmrzlinu jsme měli 3 kuglice za euro (v euro se dá platit všude za pevný (vcelku reálný) kurz 1e=2KM), někde berou i kuny v horším kurzu (1e=2KM=8kn). Město nebudu rozebírat, to už patří do jiného vlákna.

Vodopády Kravica určitě stojí za shlédnutí, jenom doufám že neskončí jako Krka, kdo jste byli ve Skradinu ve frontě na loď víte o čem mluvím. Tak tam radši nejezděte všichni. yawning smiley
Re: Vodopády Kravica
13. 04. 2007 12:49
Je to tam pěkné- Byl jsem tam v létě 2006. Autem se mohlo až dolů. Neplatilo se za auto ani za vstup. Ceny občerstvení rovněž nebyly vysoké.
Re: Vodopády Kravica
13. 04. 2007 14:17

Re: Vodopády Kravica
01. 07. 2009 13:58
Nemáte někdo nové info, jestli se dá dojet autem až dolů, jestli se platí ...
avatar Re: Vodopády Kravica
01. 07. 2009 16:39
Platit se neplatí a dojet se dá až dolů,ale pouze pro "kaskadéry Chorvaty" . Já s Octavií jsem se podíval na cestu co tam vede a přešla mne chuť se o to pokoušet.Dolů je to asi 50 m ??? ale takový sešup a špatná cesta,že raději jsme to sešli po svých.Ale nějaká auta tam dole byla. Parkovali jsme na boku cesty a ta je také vcelku úzká a nic moc,na otočení je tam taková točna. Ze shora si to aspoň nafotíte. thumbs up smiley Ceny jsou tam celkem lidové - 1 KM = 1 EU.Takže malý kelímek zmrzlinky 27 Kč . Prostě kšeft je kšeft a nekupte to. Jinak nádhera a fotky stojí za to a dá se tam bez problémů koupat a plavat. thumbs up

MirekŠi



Upraveno 3krát. Naposledy upravil tvsat (01. 07. 2009 16:43).
avatar Re: Vodopády Kravica
01. 07. 2009 20:23
Moravák napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Nemáte někdo nové info, jestli se dá dojet autem
> až dolů, jestli se platí ...
Bez problémů.smoking smiley
Mirku, člověk nesmí být za všeho dopředu připo... a věř tomu, že když tam v pohodě dojel Xedos i Alfa (které jsou obě větší, než Koktávka), Ty by ses vešel také !spinning smiley sticking its tongue out
avatar Re: Vodopády Kravica
02. 07. 2009 09:23
Jo to je jasné,ale myslel jsem tu cestu,která je od té vracečky 360° po tom "chodníku" dolů k restauracím na louku.Tam jsem viděl je bosňáky,asi jen ty co tam dělají.Jinak ostatní jsme stáli nad vodopádama a šli dolů pěšky. Zákaz vjezdu jsem tam neviděl.50 metrů po svých není zas tak moc a sjízdné za sucha to samozřejmě je.

MirekŠi



Upraveno 1krát. Naposledy upravil tvsat (02. 07. 2009 09:25).
avatar Re: Vodopády Kravica
02. 07. 2009 11:40
muze se jet dolu,ale ja bych to nejela! Ten kousek se da i pesky,mame prece dovcu a tedy i cas a protahnout se je zdrave!


Re: Vodopády Kravica
02. 07. 2009 12:49
Díky za info a obrázky!
Re: Vodopády Kravica
03. 07. 2009 05:23
Dá se dojet až dolu. Už jsem ta byl třikrát.
avatar Re: Vodopády Kravica
03. 07. 2009 10:01
Tak pro vysvětlenou-nejlepší je to vidět na prvním obrázku od Fanky. Tak co je trochu vidět ta dáma tak tam se parkuje.Tak jak píše ajax-horní pakroviště,pro osobní auta,naboku po pravé straně směrem dolů.Dole co je ten rozsypaný roh je točna,kde se dá v pohodě otočit,vrátit a pak naboku zaparkovat.To s těmi tyčemi je cesta dolů na louku před vodopády,i tam se dá jet,zákaz vjezdu tam není.A to modré v té zeleni,prosvítají vodopády.Od té točny dolů je to asi 50 m ?? odhadem. Na druhém obrázku je myslím ta první restaurace před lávkou na druhý břeh.

MirekŠi
Re: Vodopády Kravica
07. 07. 2009 05:54
Loni jsme tam byli Lávka zrušena bufety na druhé straně taky. Nevím proč.
Re: Vodopády Kravica
13. 07. 2009 22:29
U Kravických vodopádů jsme byli minulý týden, úžasná podívaná, s dětmi jsem se koupal, manželka odmítla. Teplotu vody jsme odhadli na 10-12 stupnů (maximálně). Cesta dolů byla zavřená z důvodu natahování nového elektrického vedení. Nahoře před sjezdem dolů je vybudované nové a dost velké parkoviště na kterém zbývá položit asfalt, ale už bylo v provozu. U parkoviště je zřejmě i nové občerstvení s posezením. Počítám že po dokončení parkoviště bude dolů zakázán vjezd a parking bude zpoplatněn. Místní číšník mluvil něco o 1 euru.
Re: Vodopády Kravica
14. 07. 2009 09:03
Taky jsme tam byli 3.7., lidi žádní, teda kromě nás. V Ljubuškách jsem špatně odbočil a našel cestu k vodopádům z druhé strany. Dalo se zaparkovat cca 50m od jezera. Vody bylo za ty roky co tam jezdíme asi nejvíc, lávka na druhou stranu uplavala a tam kde byly bufety se valila voda. Fungovali jenom dva na druhé straně. Ale k nim jsme se nedostali. Voda byla ledová a byl dost silný proud, takže děcka se namočili po kolená, rodiče po pás a spíš jsme se opalovali. Jinak supr, jenom čekám, že tam co nevidět přibude nějaký výběrčí vstupného.
avatar Re: Vodopády Kravica
14. 07. 2009 09:28
...Dushan......to vstupné nehrozí...to je BiH...yawning smiley
...a jinak...říkáš, že ten zurčící pramínek v bufetě ( posezení ) se změnil ve vodopád...?....hezké...
...před 2 roky když jsme jeli na Kravicu...jsem to přejel...přesně jako Ty...cedule v dědině, označující odbočku k vodopádům byla z půli ulomena a bylo tam jen...vica...
avatar Re: Vodopády Kravica
14. 07. 2009 13:41
Prosím, poraďte mi nejlepší trasu k vodopádům tak, abychom je mohli dobře vidět (vykoupat se, posvačit) a spojit cestu ještě s návštěvou Mostaru. Dík. smiling smiley
Jo, vyjíždíme z Pelješacu.
avatar Re: Vodopády Kravica
30. 07. 2009 20:17
Panstvo, bol som tam 14.7., teda čosi vyše dvoch týždňov. Autom som zišiel až dolu, napriek protestom manželky (šla pešo). Na druhú stranu som sa prebrodil. Nejakí chlapíci tam popíjali pivo myslím, že sa tam niečo čapovalo.
Re: Vodopády Kravica
08. 08. 2009 22:38
Byli jsme na vodopádech teď 5/8.Dá se sjet autem až dolů,kde je takový mini kemp,ale já osobně zastávám názor,že těch pár metrů každý sejde a nač trápit svého miláčka tou polní cestou,když z vrchní cesty je to k vodopádům kousíček.Navíc jsou tam již dvě cesty,jedna nová zkratka.
My jsme dojeli směrem zespodu Bosny od Metkoviče,směrovky žádné,cesta pořád nikam a nemít mapu,tak jsme se řídili pouze směrem na Mostar.Najednou odbočení do leva,malá cedulka a ta nás dovedla až na místo.Kdo jede od Ljubuški,je to odbočení do prava a pak už pořád po hlavní na nové velké parkoviště,kde nyní parkují autobusy a pak pokračujte dál na parking u cesty.Dole je i místo na otočení.
Lávka je již v pořádku,restaurace 3 byli v provozu,dělali masíčko na grilu.Lidí bylo neskutečně moc,možná i tím,že tam dojeli BUS z výletu z Medjugorje.
Vstupné se neplatí.Voda měla opravdu kolem 10st..Jeden problém tam byl: 2x se ve vodě objevili hadi a najednou všichni stáli na břehu nebo na lávce a ten jekot bych nepřála nikomu.
JInak vodopády jsou nádherné,restaurace na protější straně jsou rozhodně lepší než ta přímo u vodopádu,ale bude to i tím,že se jedná o malý kiosek.Nečekejte žádné restaurační zařízení.Na druhé straně hrála živá hudba,lidé tam kempovali.Všem tento výlet doporučuji,možná i proto,aby jsme jednou už za vstup nemuseli platit,protože nový parking vypadá moc dobře a zdarma jej asi dlouho pronajímat nebudou...
Re: Vodopády Kravica
11. 08. 2009 21:47
[aleludachybny-odkaz-rajceVodopad_Kravica]



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Ales (11. 08. 2009 21:52).
Re: Vodopády Kravica
21. 08. 2010 08:41
Byl jste tam někdo letos? Jak to vypadá?
Re: Vodopády Kravica
21. 08. 2010 09:00
chystam se v mondělí do Mostaru a pak na vodopády. Ale taky by mě zajímalo letošní info než vyrazím smiling smiley
Re: Vodopády Kravica
24. 08. 2010 14:21
Byli jsme se tam kouknout v neděli cestou z Pelješacu.
Mraky lidí, voda teplá, masový mix za 5 E vynikající.
Vstup ani parkoviště se neplatí. Zákaz vjezdu je od horního parkoviště dolů. Všichni na něj prdí. Také jsem zaparkoval až na rovince na půl cestě dolů. Hodně aut bylo až dole. Sice to z parkoviště není daleko, ale když je 37,5 stupně, tak to daleko je.
Já osobně už tam nepojedu, protože mi vadí ty davy lidí ve vodě i na rozbahněném břehu.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 52
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.