Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Pravidla, povinnosti související s provozem lodí

Autor Míra1 
Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
15. 04. 2007 09:57
Nazdar lidi,

prošel jsem poctivě celé jachtařské fórum a našel jsem spoustu užitečných informací, ale několik otázek mi zůstalo nevyřešených. Např.

- jakou výbavu musí mít jachta pro příbřežní plavbu (do 0,75 NM)? Uvažuji, že bych si jen tak pro zábavu koupil menší plachetnici, která dosud jezdila jen na našich přehradách a nevím, jestli s ní mohu i na moře.
- od jakého limitu (délka lodě, vzdálenost od břehu - co já vím, co ještě) je potřeba VMP a od jakého kapitánské zkoušky? Je rozdíl mezi pravidly pro jachty a pro motorové čluny?
- jakým způsobem se loď dostane na vodu? U normálního menšího člunu se zajede i s vlekem do vody, ale co s plachetnicí? Jeřáb? Dá se někde zjistit, kde takové zařízení mají? Na pobřeží se vždycky nějaké místo najde, ale nerad bych přijel třeba na Vis a pak zjistil, že loď na vodu nedostanu.

Chápu správně podle diskuze zde, že u motorových člunů platí:
- do 2,5 m délky a 5 kW výkonu motoru není potřeba nic
- při překročení jedné z výše uvedených hodnot se platí viněta
- nad 15 kW výkonu motoru je potřeba pojištění lodi a VMP
- ještě se tam mluví o nějaké registraci a o "papírech" na loď (jako techničák?), ale to jsem nějak nepochopil

Může mi někdo odpovědět (stačí mi i odkaz, kde to najdu) a případně upřesnit? Dík.


Výše zmíněné otázky jsem psal letos na jaře, teď (3.8.07) už znám i pár odpovědí, takže se o nějaké zkušenosti podělím. Jsou to hlavně věci, které mě zajímaly jako úplného začátečníka, teď už jsem začátečník s jednou zkušeností.

PRŮKAZ VMP
Představa "dnes se rozhodnu, pozítří udělám zkoušky VMP a průkaz mi vydají na počkání" je zcestná, obzvláště před sezónou. Mně v dubnu nabídli termín zkoušky až na konci června a pak se ještě nějaký ten týden čeká na vydání průkazu. Takže raději všechno včas. Taky bych řekl, že ta zkouška není úplně nejjednodušší a nějaký čas na přípravu to bude chtít, na zkoušce nás bylo 5, nejméně 2 vyhodili. Pokud se ještě pamatuji, tak k průkazu je třeba zdravotní prohlídka (400 Kč), výpis z trestního rejstříku (kolek 50 Kč), 2 fotky, na plavební správě prodávají i literaturu ke zkouškám za cca 650 Kč, kolek za vydání průkazu 450 Kč. Více info na www.spspraha.cz.

VINĚTA
Koupil jsem člun s platnou vinětou, takže ten proces získávání samotné viněty neznám, v každém případě ale je nutné mít v dokumentu Prijava vypsány lidi, kteří na lodi mohou jet (prostě se tam napíše jejich seznam, protože na jednu vinětu může být zapsáno maximálně 2,2násobek maximálního počtu lidí na lodi podle techničáku, např. můj člun pro 6 osob může mít zapsáno max. 14 lidí). Jako perličku uvedu, že mi bývalý majitel člunu, zkušený námořní kapitán, kterého nebudu jmenovat, řekl, že ty další lidi mi tam musí zapsat na kapetaniji, tak jsem najezdil dost kilometrů, než jsem našel nějakou otevřenou, a tam mi řekli, že u malých lodí si to tam můžu dopsat sám ...

UZLY
Měl jsem noční můru z toho, že uvážu nějak blbě uzel při kotvení a člun mi v noci uplave. Zbytečně, vystačil jsem si s dračí smyčkou a kotevním úvazem a nikdy jsem s tím neměl nejmenší problém, žádný uzel se nepovolil ani za bouře. Mimochodem na kotvě se mi velmi osvědčil 3metrový řetěz.

POČASÍ
V diskuzi ke Hvaru popisuji, co mi s člunem udělaly velké vlny, takže všem doporučuji sledovat předpověď počasí a také co dělají domácí: jakmile je uvidím, že vytahují čluny nápadně vysoko z vody ven, okamžitě tahám svůj člun také. Je to sice práce navíc, ale pořád lepší než tahat člun ze skal za rozbouřeného moře, o škodách a ztracených věcech ani nemluvím.

POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ



Upraveno 3krát. Naposledy upravil Míra1 (21. 11. 2007 13:00).
Re: Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
17. 04. 2007 18:11
pro Míra 1
spspraha.cz/plavidla
Re: Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
17. 04. 2007 18:12
pro Míra 1
spspraha.cz/plavidla
Re: Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
19. 04. 2007 14:42
Míro ,jestli chceš VMP aspon do podzimu tak se běž hned přihlásit do kurzu.
Re: Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
22. 04. 2007 17:52
dám ti radu, která má cenu asi 6500,- Kč. Do žádnýho kurzu se nehlaš, na www.spspraha.cz jsou kompletní testy, který počítač náhodně generuje. Když je budeš dělat pořád dokola ve volných chvílích, naučíš se to dobře i bez kurzu. Já jsem zkoušky absolvoval minulý týden s jednou chybou (63 otázek ve dvou testech a 9 povolených chyb). Bohužel jsem ale to khovnu školení absolvoval. Tak mám doma asi nejdražší příručky na světě a přilehlým okolí. Podle bydliště se přihlaš bud v Praze, Děčíně nebo v Přerově, kde sídlí SPS.
Pokud jde o plachetnici, která nepodléhá evidenci, musí mít plochu plachet do 12 m2 a pokud má mít pomocnej motor, tak do 4 kW výkonu. Malý plavidlo bez plachet, nepodléhající evidenci je do celkové hmotnosti (s posádkou) do 1000 kg. Pokud budeš řídit plavidlo, který evidenci podléhá, musíš mít Vůdce malého plavidla a na moře ještě Mezinárodní průkaz. Ty zkoušky stojí obě na SPS jen 450,- Kč za kolky. Nic víc. Termínů je myslím dost a plný to není. Zavolej si tam, ale dělej, blíží se sezona.
V Chorvatsku jsou ty pravidla pro řízení nepatrně odlišný, a sice, že člun nesmí mít větší délku než 3 m a motor do 4 kW.
Tohle všechno platí do 0,75 NM od pevniny. Protože se za pevninu považuje i ostrov, znamená to, že se můžeš pohybovat mezi ostrovama, popř. pevninou a ostrovem ve vzdálenosti 1,5 NM, což je cca 2,8 km. Pokud bys chtěl papíry na volné moře, to už podléhá úplně jinýmu režimu. Musíš mít mimo jiné zkoušky radiooperátora a dělá se to na Ministestvu dopravy. V Chorvatsku se dá, tak jako řada jiných věcí, to volný moře získat určitě nějakým švindlem. Je každýho věc, jestli to chce absolvovat. Otázkou je, k čemu mu ten švindl bude v nějaký prekérce na moři, kde pujde o kejhák.
Re: Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
23. 04. 2007 20:46
Udělal jsem to před dvěma lety jako jirkaK,na plavební správě jsem si koupil literaturu a rovnou se přihlásil na zkoušky(termín asi za měsíc). Zaplatíš jen kolky a je to(pokud budeš úspěšnej).Můžeš si mezitím domluvit praktickou zkoušku pro lodi s motorem nad 100kw.Do začátku sezóny by jsi to měl stihnout.
Re: Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
24. 04. 2007 17:19
jo tos mi připomněl, s tou praktickou zkouškou, to je taky pěkná komedie. Dělal jsem to přes Navy centrum, tak že prej at to udělám rovnou nad 100 kW. Příplatek nevím už, asi 1000,- Kč. Cvičná jízda se odbyla asi během 3 minut a vlastní zkouška tak za polovic. Je to jen ztráta času na obou stranách. A navíc jsem si myslel, že teda budu řídit aspon nějakej parník na Vltavě, když je to bez omezení výkonu, ale kulový. Byl tam malej člun se 40k motorem. Je to prostě celý dělaný na to, aby si někomu odevzdal rychlý prachy.
Re: Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
26. 04. 2007 16:45
Fajn, chlapi, díky za užitečné informace, to mě vůbec nenapadlo, že do kurzu jít nemusím a dají se udělat jen zkoušky. Jsou v té literatuře i nějaké praktické informace (jako jak zakotvit loď, abych jí ráno našel tam, kde jsem jí nechal) a nebo je to jen ve stylu "na levoboku musí být červená žárovka"?
Re: Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
26. 04. 2007 16:58
spíš je to jen o těch žárovkách. Nauč se to podle testů na internetu a nic nesháněj.
Re: Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
02. 05. 2007 20:50
Nakonec jsem vyměkl a koupil si na plavební správě i sadu literatury za 665 Kč, k tomu kolek za 450 Kč, lékařská prohlídka za 400 Kč, výpis z trestního rejstříku za 50 Kč, 2 fotky jsem někde našel a snad je to z nákladů všechno. Jinak je pravda, co píše Lada - očekával jsem, že se mi budou klanět, že si chci udělat zkoušky a dají mi nabídku termínů smiling smiley ... No dopadlo to tak, že mi nabídli nejbližší termín v Praze snad konec června, což je blbé, když jedu k moři v květnu, takže pěkně pomažu do Děčína, kde je volněji, a musím doufat, že to udělám, když jsem si už koupil lodičku ... Vydávají se ty průkazy aspoň na počkání, když udělám testy, nebo je tam zase nějaká čekací doba?
Re: Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
02. 05. 2007 21:58
no nechci tě s tím Děčínem zrazovat, ale ono to taky záleží na tom, kde bydlíš.
Radši si tam předem zavolej, protože by tě taky mohli vyrazit, že patříš do Prahy. Vymysli si proto předem nějakou báchorku, proč do Prahy nemůžeš. Nejlepší je tvrdit, že tam máš detašovaný pracoviště nebo tak něco. A na počkání se průkazy taky nedávají, ale asi do 2-3 týdnů.
S tebou je to ale těžký. V dubnu se začneš shánět po informacích a chtěl bys mít průkaz v květnu. To je teda dost odvážná představa. Jedině snad, že bys někoho podmáznul, aby to urychlil. Není to koneckonců nic proti ničemu. Ty zkoušky stejně udělat musíš. Mám ale navíc takovej pocit, že v těch pravidlech se taky píše, že zkoušku můžeš dělat nejdříve po 2 týdnech od podání přihlášky. No Míro, mám dojem, že letos budeš jezdit na černo.
Re: Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
05. 05. 2007 20:49
No hele, nestraš. Do Děčína mě poslali z SPS v Praze, 2x jsem tam volal kvůli termínu a bylo to v pohodě. Uvidíme, jak to nakonec dopadne, pak poinformuji. Pokud to dopadne blbě, tak mi fakt nezbyde než ta černota, když jsem loď už koupil ... Máš pravdu, že to honím na poslední chvíli, to je ovšem proto, že jsem si kvůli práci musel dovolenou dost výrazně posunout dopředu.
Re: Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
06. 05. 2007 00:16
A ještě jeden dotaz: koupil jsem člun, který má zaplacenou vinětu a v prijavě je seznam lidí, kteří na tom jezdili vloni. Jak to teď chodí - přijdu na kapitanát, řeknu, že jsem koupil člun i s vinětou a že chci jen zapsat svou rodinu do toho papíru? Co ještě budou chtít? Budu něco platit? Když mě pak na vodě zastaví policie, bude jim stačit jen vylepená viněta nebo s sebou musím vozit nějaké papíry? Díky předem za odpověď.
avatar Re: Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
06. 05. 2007 12:05
Ahoj Míra 1 ta viněta je na rok a pak musíš zakoupit novou a dají ti novou prijavu na kterou si napíšeš nový seznam osob.Jestly tě platí stávající viněta ještě přes léto je škoda kupovat hned novou nech dopsat svou rodinu do té stávající,ale zapíšou tam jen takový počet co je max počet osob v techničáku lodě x122% /mam tam 10 napíšou 22/.Budou chtít po tobě zákonou pojistku techničák lodě a někdy chtěly i průkaz VMP.
Zápis v prijavě je zdarma,ale kolikrát tam hodinu čumíš ahoj Standa
Re: Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
06. 05. 2007 14:25
Fajn, díky, pojištění snad nepotřebuji, mám 15 HP motor, což je pod 15 kW. Viněta je platná ještě dávno po mé dovolené, takže jediné riziko je, že budou chtít ten průkaz VMP, což bude problém, jestli mi to SPS nestihne vydat, než pojedeme. No uvidíme, ono to nějak dopadne.
prt
Re: Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
11. 05. 2007 13:06
Doporučuji dělat si pořád dokola testy na webu www.spspraha.cz/zkousky/. Já jsem dnes dělal VMP M100,S80,C a udělal jsem bez ztráty bodu a to jsem se učil v postatě jen díky testům na internetu. Řád plavební bezpečnosti se dá stáhnout na internetu a k tomu si přidej něco o mámořní navigaci mapách a počasí a musí to udělat každý.
Re: Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
18. 05. 2007 21:24
VMP jsem udělal 19.4. a dodnes ty papíry nemám. Tak to bych na tvým místě moc optimismu už nesdílel.
prt
Re: Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
18. 05. 2007 23:01
optimismus stále trvá neb věřím, že doklady brzo dojdou. Dělal jsem u SPS Přerov a ty jsi dělal zkoušky kde?
Re: Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
19. 05. 2007 09:16
dělal jsem je v Praze, ale ta poznámka o optimismu byla na Míru, kterej chtěl někam odjet snad ještě v květnu.
Re: Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
19. 05. 2007 10:43
Já jsem dělal zkoušky v Přerově a doklad mi dorazil za týden. Byl jsem docela mile překvapen. smiling smiley
Re: Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
30. 05. 2007 10:40
Ahoj, mám zkoušky VMP,moře do 0,75n.d., a bez omezení motoru, ale docela mě překvapilo, že do Chorvatska musí být "řidičák" na loď nad 3 m a 4 kW. Ty kW mi jsou jasné, ale ta délka lodi, to snad je sranda ne? Chceš mi říct, že když si v půjčovně někdo půjčí člun 3,10 m a 4 kW motor tak už musí mít udělané papíry na loď. To jsou ti Chorvaté opravdu magoři. Díky za odpověď ahoj Iva
Re: Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
30. 05. 2007 11:06
Přesně tak, ale takové předpisy jsou i u nás. A teď mi řikal otec, že sice neví proč ale když si půjčíš loď v půjčovně a většinou jsou tam delší než 3 m. tak po tobě papíry na žádnou loď nechtěj.
Re: Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
30. 05. 2007 11:09
myslíš tím, že ty papíry po tobě nechtějí v té půjčovně, nebo ti Chorvaté. A máš nějaké zkušenosti, když si někdo půjčí loď v půjčovně a jede s ní do Chorvatska? Můžou tam mít nějaké problémy s úřady?
Re: Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
31. 05. 2007 05:33
Ty myslíš půjčení lodě u nás??? To jsme si nerozuměli, to samozřejmě platí jako když máš vlastní loď. Já myslela když si ji půjčíš přímo v půjčovně v chorvatsku.
Re: Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
13. 06. 2007 21:40
Takže všem zvědavým, kteří se mnou soucítili v oblasti rychlého vydání VMP - povedlo se! 15.5. jsem udělal zkoušky v Děčíně, byli vcelku ochotní a přemýšleli, jak mi to do 18.5., kdy jsme jeli na dovolenou, předat, a nakonec si vzpomněli, že se uvidí s kolegy z Prahy, takže jsem si 18.5. ráno převzal průkaz v Praze a hurá. Možná to neměli dělat, protože desátý den dovolené se moře naštvalo, poslalo na nás 2-3metrové vlny, z nichž jedna urvala kotvu (nevydržel šekl) a člun i s bójkou i s 50kg kamenem, na kterém byla přivázaná, nám vyhodila na skálu ...

Jako perličku uvedu, že jsem se dost zoufale pokoušel sehnat někoho na kapetaniji v Jelse (4x) a v Hvaru (1x), aby mi do prijavy napsali další lidi, ale kapitáni pobíhali někde po přístavu a nebyla šance je chytit, tak jsme jezdili bez toho.
Re: Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
14. 06. 2007 08:35
tak to je dobře s tím průkazem. JE VIDĚT, ŽE ÚŘEDNÍCI BÝVAJÍ OBČAS TAKY LIDI.
Re: Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
24. 06. 2007 20:33
Oskarka:

Pokud by "řidičák" vyžadovali, můžou to zabalit. Kolik lidí z těch, co si chtějí půjčit loď a trochu se svézt tím prdítkem kolem pobřeží, ho má? Takže to půjčují bez něj.
Re: Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
28. 06. 2007 21:18
Ahoj. Jedem poprve do Chorvatska a chtel jsem sebou vzit nafukovací člun 3,3m z PVC. INTEX Mariner . Neříkejte mi, podle toho co tady čtu, že budu potřebovat na tuhle "lepší hračku" nějakou vynětu.eye popping smiley Člun má jen pádla. Stál cca 8tis.. Sbalim ho po plavbě do tašky - važí asi 30kg.
Re: Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
28. 06. 2007 22:15
Farmar: nemá motor nic neřeš - myslím to vážně

Mirek
avatar Re: Pravidla, povinnosti související s provozem lodí
29. 06. 2007 18:22
Nezáleží na délce lodě může být třeba 6m když nemá motor neplatíš nic
- je li delší jak 2,3m /přesně nevím někde to tu je napsáno/ a má motor pak platíš ahoj Standa.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 54
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.